Minta ahogy shany leírta, továbbá ebben és ösvényes topicban többször leírtuk, a toroid trafók sajnos alap tulajdonsága DC érzékenység, ami az EI lemezelt trafókra szinte soha nem jellemző. Lehetne gyártani elegendő túlgerjesztésre toroid trafót, de spórolnak vassal (mert DC feszültség egyik szinusz periódus oldalon telítésbe viszi a gerjesztést, ahol megszűnik az induktív ellenállás, áram impulzus pedig rángatja a primer tekercset, trafó lemezt).Telekinetik írta: ↑2024.05.24., pén. 14:19Köszönöm istvan01 és shany!
Közben mértem, kísérleteztem.
A félvezetős végfok toroid búgása, és némi zaj a hangsugárzókból sok próbára inspirált. Hozzáteszem, ugyanezen a hálózaton, ugyanebben a környezetben, soha semmi nem búgott, zajongott.
Diódás DC blokkoló nem egy nagy nagy művészet, nem ezoterikus kütyü. De, van olyan eset, amikor a 4db dióda (ami kb +/-1,2V DC-t képes megfogni) nem elég, ott duplázni is kellhet 2x4 diódával. Ellenben az nem jellemző, hogy ez a trafó búgás megjelenik a végerősítő után a hangszórón is. Ha van valami brumm jellegű hang, az nem a hálózati DC következménye.
Nekem a csöves monoblokkomban 900VA-es gyári toroid trafó dolgozik, és bizony néha ez is búg. Nem vészes, de mivel méretes a trafó, ezt a búgást felveszi az erősítő sasszi lemeze, annak ellenére, hogy a trafó gumi lemezzel csillapított a sasszi felé. Vákuumcsövek általában érzékenyek a mikrofóniára, ezt a búgást enyhén átveszi az előfok-meghajtó cső. De, ezek ellenére nem hallok hangszórókból zaj, brumm emelkedést, amikor a toroid is enyhén rezgeti az erősítőt. Építettem DC blokkolót, de ennek van csekély negatív hangzás hatása, ezért inkább nem használom. A mechanikus búgás nem állandó, mértéke is változó, ezért nálam így kompromisszum.