cables írta: ↑2024.04.22., hétf. 09:26
Igen, de olyat én még nem hallottam senkitől, hogy a stream felvételek jobbak, mint a lokális fájlok. De lehet, hogy van ilyen is, pl. Apple gépeken, ezért kérdeztem rá.
"lokális" alatt elég sokféle felállás érthető, lássuk a szempontokat:
forrásanyagot tartalmazó hardver szempontjából:
- Ethernet-hálózati lejátszás hálózati kábelen NAS-ról vagy egyéb hálózati meghajtóról különböző protokollokon (SMB, DLNA, ...)
- külső USB drive-ról (penrdive, külső SSD, külső HDD USB-n csatlakoztatva)
- belső meghajtóról (akár alaplapra forrasztott NAND-modulokból álló SSD-ről)
a lejátszó szoftvert futtató hardver és lejátszó szoftver szempontjából:
- streamer (beépített lejátszó szoftverrel, pl. BluOS, ...)
- számítógép, ebben a topikban Apple (lejátszó szoftverrrel, pl Roon, Audirvana, JRiver, HQPlayer, stb.)
- ...
célhardver szempontjából:
- közvetlenül, beépített DAC-ra
- USB-n vagy S/PDIF-en (esetleg I2S-en) külső DAC-ra
- Roon, stb. végpontra (Roon Bridge-et futtató szgépen keresztül abba beépített vagy közvetlenül rákötött DAC-ra, "Roon Ready" készülékre, stb.)
... és ezek mellett a kialakított összeköttetések is szempontot képeznek, pl:
- kábelek zavarvédelmi és egyéb minőségi tulajdonságai
- kábeles összekötés esetén galvanikus kapcsolat létrejön-e a lejátszólánc elemei között (ennek ugyanis egész a táphálózatig visszaható folyományai lehetnek)
- van-e rádió (Wi-Fi vagy Bluetotth) a lejátszási láncban
- van e Powerline-kapcsolat (tápfeszültségre modulált digitális jeltovábbítás) a lejátszási láncban
- ...
Egy lokális lejátszólánc a fenti szempontokból tetszőleges kombinációt tartalmazhat, pl. nálam, az egyik felállás:
- forrásanyagot tartalmazó hardver: az iMac-em beépített 2TB-os FusionDrive-ja (nincs sok lokálisan tárolt zeném)
- a lejátszó szoftvert futtató hardver: iMac, a szoftver: Roon
- a célhardver: NAD M33 all-in-one készülék, beépített DAC-kal
Ezekből a szempontokból a lehetőségek bármilyen kombinációjábval (és itt még egyszerűsítettem is) lehet lejátszóláncokat kialakítani, és ezek szólhatnak azonosan vagy különbözően, ugyanazzal a forrásanyaggal.
Azt, hogy a lejátszás lokális vagy nem (pl. streaming szolgáltatótól jön), csak az első (esetleg második) szempontból jelent különbséget (a "streaming szolgáltató egy újabb pont ebből a szempontból), a többi ugyanaz. Az én példának felhozott láncomban a "streaming" lánc:
- forrásanyagot tartalmazó hardver: a streaming szolgáltatók (Tidal, Qobuz) szerverei
- a lejátszó szoftvert futtató hardver: iMac, a szoftver: Roon
- a célhardver: NAD M33 all-in-one készülék, beépített DAC-kal (az Ethernet-kábel, amit ehhez a készülékhaz használok, immár egy Supra Cat8, és ez - bár szkeptikus voltam - tényleg hozott apró, de pozitív változást a korábbi noname Cat6a-hoz képest)
Látszik, hogy itt a két második pont ugyanaz, mint a lokális lejátszásnál. Én - feltéve., hogy ugyanazt a kiadványt játszom - semmiféle különbséget nem hallok a lokális és streamelt változatok között. De elvi szempontból itt épp a lokális lehetne zajosabb valamivel, mert a FusionDrive, ami nálam a lokális forrásanyagot szolgáltatja, egy viszonylag zajos eszköz ( "zajos" fogalom többféle értelmezésében is, pl. konkrétan hangot ad ki a működése közben - de hát távol van a hallgatás helyétől, egy több fallal "odébb" lévő kis helyiségben). Tehát tőlem sem fogod azt hallani, hogy a streamelt anyag jobban szól, mint a lokális, de azt sem, hogy a lokális szól jobban, FELTÉVE, hogy a forrás-album ugyanaz, és a mintavételezési frekvencia és a bitmélység is ugyanaz).
A legjellemzőbben akkor érhető tetten a különbség, ha a lejátszó szoftver nem ugyanaz, pl. Apple Music-ot csak a saját szoftverével lehet hallgatni, de egy másik lejátszó szoftverrel ugyanaz lokális forrásból esélyes, hogy jobban fog szólni (ennek oka elég prózai, de nem mennék bele, mert egyúttal elég technikai is).
De jól látható, hogy a fenti szempontok elhanyagolásával nem lehet általános ítéletet mondani a "lokális" és "streamelt, távoli" (azért írom így mert nem csak streaming szolgáltatóktól lehet streamelni, de ez egy újabb komplikáció lenne).
Szóval a "távoli" vagy "lokális" ily módon felvetett összehasonlítása igen komoly leegyszerűsítés, és én nem sok értelmét látom.
Meggyőződésem, hogy helyesen (zavarvédelemre megfelelő figyelmet fordítva) kialakított lejátszási láncok esetén, feltéve hogy ugyanaz a forrásanyag, nem lesz érzékelhető különbség a lokális és "streamelt" lejátszás között, illetve ha lesz, annak oka nem a forrásanyag tárolási helyétől függ. Ebben ugyan tévedhetek is, de eddigi tapasztalatom a megállapításomat megerősíti.