chord_ írta: ↑2023.08.13., vas. 11:03
De gondolj bele, hogy micsoda vesszőfutás kifejleszteni egy audio készüléket úgy, hogy az alap dolgok sem egészen világosak.
... és rájössz, hogy itt egy komplett Bábel van
Mérnökemberként hiszem, hogy azért nem ennyire kaotikus a világ, az alapelvek, az ezeket megvalósító kapcsolások közismertek, jól dokumentáltak, a polémia legtöbbször a megvalósítás részletein folyik. Ráadásul szívesen alkalmazva drámai túlzásokat, egy-egy alkatrész cseréjének "ég és föld" mértékű változásokat tulajdonítva.
Az viszont igaz, hogyha tovább gondolom az "egyénileg preferált színezettség" hipotézisét, akkor eljutunk oda, hogy az adott "színezetet" jellemző paraméterek definiálatlansága, következésképp mérhetetlensége folytán a "fejlesztő" saját hangzásbéli preferenciáját próbálkozásokkal,
szinte kizárólag saját hallására támaszkodva valósíthatja meg.
Innentől az objektivitás ugrott, vagyis vagy nekem is tetszik otthon, amit a fejlesztő laborban hallottak alapján kidolgozott, vagy elhiszem róla, hogy amit ő hall, az a tuti és akkor persze nekem is tetszeni fog...
Ha a fejlesztő vagy forgalmazó sikeres, akár "szakértő" influenszerként elfogadott, kialakulhat körülötte a hasonló ízléssel bíró, vagy legalábbis az élmény/befolyás hatására az ideológiát magáévá tevő (ne adj'Isten a nevet szerzett gyártó divathullámán sznobként szörföző) közösség "szektája", amely hajlamos összecsapni másik ízlést/véleményt képviselő, vagy legalábbis az ő preferenciáikat megkérdőjelező audiofilekkel az axv-hez hasonló fórumokon, nem ritkán túlzó retorikát alkalmazva, hangyafingnyi különbségeket felpumpálva.
Na itt kezdődik a Bábel...
chord írta:
Pl. nem ismered annak az okát, hogy egyes hálózati dugók miért szólnak jobban. Az egész kábel-mizéria. Vagy egyes alkatrészekből a silányabb/kisebb/kommerszebb/stb.. váratlanul jobban szól, mint a jóval drágább és jobb paraméterű, és ez utóbbi dupla cumi, mert lehetséges, hogy be sem építheted, mert a piac várakozásai ellen haladnál.
Finomítanék a megfogalmazáson: "miért TETSZIK jobban EGYESEKNEK", ami nem egyenlő azzal az általánosítással, hogy "jobban szól"!
Emlékszel a tunerman/süti tuningolta Philips CD100-asra, amit nálam hallgattunk? Egész kis közösség meggyőződése, hogy ez a CD-játszás non plus ultrája, Te rövid idő alatt parkolópályára küldted a modern DAC mellett. Aki az LP hangzását szeretné közelíteni CD-forrásról (és sokan vannak így, különösen a fent hivatkozott influenszerek között!), annak szerintem is talán a legjobb választás, de jómagam úgy vélem/hallom, süti jóvoltából hetekig hallgatva (köszi szépen még egyszer!), hogy a digitális technika modern megvalósítása már rég "hűségesebb" tolmács, még ha pont ezért talán sokaknak kevésbé is tetszik.
És hogy mennyire relatív a "jobban szól", korábban már utaltam arra, hogy számos "hű, mennyivel jobb!" felkiáltással vásárolt eszközzel szemben éreztem már a régi kütyü visszakötése után ismét (!) az újra-újdonság varázsának is betudható, visszafordulni hangzó preferenciát (most épp DAC vonalon a Resonessence Labs Concero HD és az Exogal Comet viszonylatában)! Vagy éltem hetekig boldog tudatlanságban élvezve a remek zenéket egy-egy kusza csereberét követően gyengébb kábellel a rendszerben!
Szóval
számomra a széles körben elterjedni látszó bennfenteskedő, túlzó audiofil retorika abszolút aránytalan a zene élvezetében tapasztalható valódi különbségekhez viszonyítva...