Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Class D amp (tapasztalatok-vélemények)
-
- Fórumlakó
- Értékelés: 364
Re: Class D amp (tapasztalatok-vélemények)
Nincs újabb tapasztalat a D osztályú erősítőkkel?
A gondolkodás nem megerőltető...
-
- Isten Hozott! :)
- Értékelés: 3
Olvastam valahol, hogy 2 db Pana xr-el kísérletezett valaki. Az xr-700-al csatornánként tudsz delayt állítani, a crosst meg szoftveresen pc-ről be lehet lőni, mivel Hdmi-n PCM jelet is feldolgoz. Tehát 2 db Pana xr-700 egy PC/laptop Hdmi kimenettel és mehet a teszt. A dsp meg lehet a füled. Jó kis szórakozás lenne... Az meg hogy minőségi-e, majd eldől. Ez egy Equibit D osztály, nekem bejön...turho írta: ↑2023.02.04., szomb. 15:32Eljátszottam a gondolattal...kár, hogy nem gyártanak fa254-etdenesdr írta: ↑2023.02.03., pén. 13:12Én FA253-akat használok, mostmár több mint 3 éve, nekem bevált, szerintem jó cucc. A 253 még nem aktív hűtésű, csak az 500 -asokban (501, 502, 503) van ilyen megoldás, de ugye azok már elég komoly, szobai célra ritkán szükséges teljesítményűek.
Egyébként össze lehet őket fűzni, ha pl 3-nál több út kell (pl oldalanként egy FA253 + egy FA252 az már 5 út), de így nyilván eléggé megugrik a bekerülési költség. Viszont a legkisebb szériával (FA122, 123) valamennyit lehet faragni a költségeken, amennyiben elegendő a teljesítményük a tervezett célra.
Amúgy aktív sztereó 4 úthoz jelenleg a legkezenfekvőbb megoldás szerintem egy miniDSP Flex 8, hozzá 8 csatornányi tetszőleges végfok.eszembe jutott, hogy hagyjak-e meg egy passzív részt, és a felsőközép-szupermagas szekciót hajtsa a 100 wattos csatorna....dw akkor az aktívság előnyeivel kompromisszumot kellene kötnöm.
Az a DSP Flex viszont egyúttal USB DAC is lenne (meg talán s/pdif is). Már olvasgattam kicsit róla. Az a nem egyértelmű nekem, milyen meredekségű váltót lehet benne létrehozni 4 utas meghajtásához. Illetve, kezel-e olyanokat, hogy késleltetés például.
Az a bajom ezzel, egy komoly mérőmikrofonos rendszer (amihez érteni is kell) nélkül nem egyszerű belevágni....gondolom. Azt is gondolom, hogy ilyet kölcsönözni sem lehet. És azt is jól sejtem, szerintem, hogy egy ilyen mérőrendszer is van vagy 200k.
Perpillanat 4 egyforma végfokom van, ami adott. 2-300 Watt/db. /Ők a 2 db SDS-470C erősítőm, mélyekhez és mélyközéphez bőven kiválóak/.
4 végfok kell(ene) a felsőközéphez és a magashoz. Nem nagy teljesítmény, hanem minőségi D osztályú illene oda.
De a Flex programozását sem tudom, mennyire nehéz.
Egy jól belőtt, teljesen aktív 4 utas hangfalpár valóban akkora hangi előnyt hozhat, mint amilyen ódákat zengenek róla sokan? :)
Valójában én sem tisztán aktívként használom a rendszeremet, a magassugárzó előtt van egy passzív csillapító kör, ami a nagyon magas érzékenységet (109dB/2,83V/1m) és ezáltal az alapzajt hivatott csökkenteni, eleddig sikerrel, a többi funkció persze DSP-vel van beállítva, mivel nálam csak 3 utas sugárzókat kell kiszolgálnia a FA-nak.
Igen, a miniDSP Flex Eight tulajdonképpen egy 2x4 csatornás DAC (USB, SPDIF coax, optikai és BT bemenetekkel) és DSP-s előfok. Valójában nem olyan bonyolult a beállítása, persze némi tudást azért igényel, ha boldogulni szeretnénk. A váltás 48dB/oktávig biztosan benne van, de elképzelhető, hogy meredekebb görbéket is lehet használni (advanced módban). A mérőfelszerelés hozzá pl egy Umik-1 mikrofon és kész is. Késleltetés is van benne, minden csatornához. Illetve igény szerint Dirac Live is vásárolható hozzá.
Valami jóféle kisebb D osztály tényleg jó lehet a középhez, magashoz. Mondjuk a mélyhez is, csak oda egy kicsit nagyobb/izmosabb. :)
- turho
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 64
Eljátszottam a gondolattal...kár, hogy nem gyártanak fa254-etdenesdr írta: ↑2023.02.03., pén. 13:12Én FA253-akat használok, mostmár több mint 3 éve, nekem bevált, szerintem jó cucc. A 253 még nem aktív hűtésű, csak az 500 -asokban (501, 502, 503) van ilyen megoldás, de ugye azok már elég komoly, szobai célra ritkán szükséges teljesítményűek.
Egyébként össze lehet őket fűzni, ha pl 3-nál több út kell (pl oldalanként egy FA253 + egy FA252 az már 5 út), de így nyilván eléggé megugrik a bekerülési költség. Viszont a legkisebb szériával (FA122, 123) valamennyit lehet faragni a költségeken, amennyiben elegendő a teljesítményük a tervezett célra.
Amúgy aktív sztereó 4 úthoz jelenleg a legkezenfekvőbb megoldás szerintem egy miniDSP Flex 8, hozzá 8 csatornányi tetszőleges végfok.

Az a DSP Flex viszont egyúttal USB DAC is lenne (meg talán s/pdif is). Már olvasgattam kicsit róla. Az a nem egyértelmű nekem, milyen meredekségű váltót lehet benne létrehozni 4 utas meghajtásához. Illetve, kezel-e olyanokat, hogy késleltetés például.
Az a bajom ezzel, egy komoly mérőmikrofonos rendszer (amihez érteni is kell) nélkül nem egyszerű belevágni....gondolom. Azt is gondolom, hogy ilyet kölcsönözni sem lehet. És azt is jól sejtem, szerintem, hogy egy ilyen mérőrendszer is van vagy 200k.
Perpillanat 4 egyforma végfokom van, ami adott. 2-300 Watt/db. /Ők a 2 db SDS-470C erősítőm, mélyekhez és mélyközéphez bőven kiválóak/.
4 végfok kell(ene) a felsőközéphez és a magashoz. Nem nagy teljesítmény, hanem minőségi D osztályú illene oda.
De a Flex programozását sem tudom, mennyire nehéz.
Egy jól belőtt, teljesen aktív 4 utas hangfalpár valóban akkora hangi előnyt hozhat, mint amilyen ódákat zengenek róla sokan? :)
Klipsch magassugárzó-pár tölcsérekkel, modifikált rezonancia, hibátlan állapotban eladó, egy alig futott r-28f dobozpárból.
- MIC
- Újonc fórumos
- Értékelés: 5
Én 3hete használok egy Hypex Ncore 252 -t itt vettem a forumon. Egy Cambridge Audio CXN hajtja 2db Cardas XLR kábelen keresztül. Nagyon tetszik a hangja Viablue Sc4 el csatlakozik a Sonus Faber Lumina 3 ak hoz. Zajtalan Nagy dinamika jellemzi.
Anthem AVM60,CA CXN,HypexNcoreNC502,NC252x3,NC122X2.Sonus faber Lumina3,Cremona center,Lumina2(surround), Zensor1 (back surr),Zensor1 (height1),B&W CCM161 top(height2),Sonus faber GravisB1,Klipsch R12SW,JBL scs178sub.DuneHD 4k pro, TCL85c845,Optoma HD140x, Ftront Stage120".
Én FA253-akat használok, mostmár több mint 3 éve, nekem bevált, szerintem jó cucc. A 253 még nem aktív hűtésű, csak az 500 -asokban (501, 502, 503) van ilyen megoldás, de ugye azok már elég komoly, szobai célra ritkán szükséges teljesítményűek.
Amúgy aktív sztereó 4 úthoz jelenleg a legkezenfekvőbb megoldás szerintem egy miniDSP Flex 8, hozzá 8 csatornányi tetszőleges végfok.
Na ez már beszéd, a Nilaira nekem is csurog a nyálamturho írta: ↑2023.02.03., pén. 09:22Az új Milai-t bevállalnám, vagy az nc400 modulokat. A régi sima 400uCd egyaltalán nem nyűgözött le.
Most 2 db sztereó ClassdAudio SDS-470C upgradelt verziós vasam van (hűtőborda növelés, nagyobb tápszűrés, kiegészítő védelem modul, külső zavarszűrő+DC blocker dobozkák) biamp bekötésben. Nem érik el a mért paraméterei a Hypex modulét, de sok jó tesztje van, sokan szeretik, és nagyon zenei cucc.
Eljátszottam a gondolattal, hogy aktívvá alakítsam a 4 utas hangdobozaimat, de sajna "emberi" áron csak a Hypex Fa253 modulokat találtam...az pedig csak 3 utas. (Azt egyébkén használja valaki? Jók? Az aktív hűtés nem tetszik benne).
- turho
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 64
Az új Milai-t bevállalnám, vagy az nc400 modulokat. A régi sima 400uCd egyaltalán nem nyűgözött le.
Most 2 db sztereó ClassdAudio SDS-470C upgradelt verziós vasam van (hűtőborda növelés, nagyobb tápszűrés, kiegészítő védelem modul, külső zavarszűrő+DC blocker dobozkák) biamp bekötésben. Nem érik el a mért paraméterei a Hypex modulét, de sok jó tesztje van, sokan szeretik, és nagyon zenei cucc.
Eljátszottam a gondolattal, hogy aktívvá alakítsam a 4 utas hangdobozaimat, de sajna "emberi" áron csak a Hypex Fa253 modulokat találtam...az pedig csak 3 utas. (Azt egyébkén használja valaki? Jók? Az aktív hűtés nem tetszik benne).
Klipsch magassugárzó-pár tölcsérekkel, modifikált rezonancia, hibátlan állapotban eladó, egy alig futott r-28f dobozpárból.
Ennyi a class d tapasztalat? Senki nem használ hypex ncore-t?
-
Na kicsit kutakodtam...Természetesen külföldön ismerik, és igazolja is amit lehet hallani ebből a gépből...
Szerintem van létjogosultsága a high-end-ben is az tuti.
Találtam egy ilyen kis csemetét is:https://global.sharp/products/1-bit/sm- ... tions.html
És nem igaz, hogy klinikai a hangja...legalábbis nekem. Azt, hog fárasztó-e a hangja nem tudom. Eddig nem tapasztaltam...I have three SA-XR55-57 for years. They were so cheap as s/h, 70-80 euros. I used them in active system and as power amps for 4 diy multisubs. Just to mention, one SA-XR55 in dual-amp mode works about ten years without any problem on 1,6Ohms ribbon bass panel. Unbelievable. All works last 15 years without any fault.
Also have Panasonic SA-XR700 which works even in tri-amp mode (in stereo, you have 3 amp for each channel) theoretically, 300W/6Ohms per side.
Szerintem van létjogosultsága a high-end-ben is az tuti.
Találtam egy ilyen kis csemetét is:https://global.sharp/products/1-bit/sm- ... tions.html
-
- Fórumlakó
Soha sem a kinézet alapján ítélj. Sem embert, sem készüléketszeremej írta: ↑2023.01.27., pén. 15:22Sziasztok! Majdnem úgy dobtak utánam egy Panasonic sa-rx700-as D osztályút. Ma délelőtt ráértem, gondoltam kipróbálom a bi-amp miatt, kíváncsi voltam...és teljesen összezavarodtam. 1 órát hallgattam mindenféle lószarral...de piszok jól szól... egyszerűen nem értem. Kraft is van benne dögivel. Help![]()
Pedig úgy néz ki, mint egy gagyi tucat szar...

-
Sziasztok! Majdnem úgy dobtak utánam egy Panasonic sa-rx700-as D osztályút. Ma délelőtt ráértem, gondoltam kipróbálom a bi-amp miatt, kíváncsi voltam...és teljesen összezavarodtam. 1 órát hallgattam mindenféle lószarral...de piszok jól szól... egyszerűen nem értem. Kraft is van benne dögivel. Help

Csak míg meg nem hallod azt, ami nekem van...

https://www.aliexpress.com/item/1005004 ... b80DB1bLP7
RPI4B-Allo BOSS V1.2, TPA3255, Canton CT1000/JBL 250 TI Jubilee épülőfélben
Már késő..:) De működik rendesen. :)
Bevallom, én hangban nem érzek semmi különbséget.
Az viszont tényleg meglepő, hogy mennyire tisztességes hangja van.
Bevallom, én hangban nem érzek semmi különbséget.
Az viszont tényleg meglepő, hogy mennyire tisztességes hangja van.
feket663 írta: ↑2022.12.18., vas. 16:24A fesszabályzó adatlapját nézd meg azért, a biztonság kedvéért!!!!firka0511 írta: ↑2022.12.18., vas. 15:38Igen, TDA7492PE chip van benne. Akkor megpróbálom. :)
feket663 írta: ↑2022.12.18., vas. 15:23
A TDA7492PE chip simán elbírja, de a referencia kapcsolásban van egy fesszabályzó, aminek 20 volt a maximum bemenő feszültsége, valószínű az erősítőben is ilyet alkalmaznak. Más kérdés, hogy a táp feszültsége lehet leesik 1-2 voltot, ha meg van terhelve, akkor meg már vidáman üzemel. A legbiztosabb, ha leellenőrzöd a chip típusát a panelen.
A fesszabályzó adatlapját nézd meg azért, a biztonság kedvéért!!!!firka0511 írta: ↑2022.12.18., vas. 15:38Igen, TDA7492PE chip van benne. Akkor megpróbálom. :)
feket663 írta: ↑2022.12.18., vas. 15:23A TDA7492PE chip simán elbírja, de a referencia kapcsolásban van egy fesszabályzó, aminek 20 volt a maximum bemenő feszültsége, valószínű az erősítőben is ilyet alkalmaznak. Más kérdés, hogy a táp feszültsége lehet leesik 1-2 voltot, ha meg van terhelve, akkor meg már vidáman üzemel. A legbiztosabb, ha leellenőrzöd a chip típusát a panelen.
Igen, TDA7492PE chip van benne. Akkor megpróbálom. :)
feket663 írta: ↑2022.12.18., vas. 15:23A TDA7492PE chip simán elbírja, de a referencia kapcsolásban van egy fesszabályzó, aminek 20 volt a maximum bemenő feszültsége, valószínű az erősítőben is ilyet alkalmaznak. Más kérdés, hogy a táp feszültsége lehet leesik 1-2 voltot, ha meg van terhelve, akkor meg már vidáman üzemel. A legbiztosabb, ha leellenőrzöd a chip típusát a panelen.firka0511 írta: ↑2022.12.18., vas. 15:00Körbenéztem itthon és egy 20 volt/3.5A laptop tápot találtam. A dobozon 12-15 volt felirat van.
Ráköthetem a 20 voltos tápot vagy ez már sok neki és elfüstöl?gomolalaci írta: ↑2022.12.17., szomb. 21:48
Próbáld ki kapcsolóüzeművel. Nem fogsz csalódni! Akár egy notebook tápjával. Az én tapasztalataim szerint....
A TDA7492PE chip simán elbírja, de a referencia kapcsolásban van egy fesszabályzó, aminek 20 volt a maximum bemenő feszültsége, valószínű az erősítőben is ilyet alkalmaznak. Más kérdés, hogy a táp feszültsége lehet leesik 1-2 voltot, ha meg van terhelve, akkor meg már vidáman üzemel. A legbiztosabb, ha leellenőrzöd a chip típusát a panelen.firka0511 írta: ↑2022.12.18., vas. 15:00Körbenéztem itthon és egy 20 volt/3.5A laptop tápot találtam. A dobozon 12-15 volt felirat van.
Ráköthetem a 20 voltos tápot vagy ez már sok neki és elfüstöl?gomolalaci írta: ↑2022.12.17., szomb. 21:48Próbáld ki kapcsolóüzeművel. Nem fogsz csalódni! Akár egy notebook tápjával. Az én tapasztalataim szerint....juliush írta: ↑2022.12.16., pén. 19:51
Valójában egy komolyan megépített erősítő talán legfontosabb eleme a tápegység, a többi része "csak" ennek energiáját modulálja a bemenő jel függvényében (erősen leegyszerűsítve), így a külső tápolású erősítőknél számomra nem tűnik problémának, hogy többe kerül a tápolás.
A tapasztalataim szerint ez a kis doboz elég transzparens a moduláció szemszögéből, de ha az "alapanyag" másodosztályú, ugye...
Azért remélem, így is tetszeni fog, de ha mégsem jönne be, nemigen fogsz rajta sokat bukni!![]()
Körbenéztem itthon és egy 20 volt/3.5A laptop tápot találtam. A dobozon 12-15 volt felirat van.
Ráköthetem a 20 voltos tápot vagy ez már sok neki és elfüstöl?
Ráköthetem a 20 voltos tápot vagy ez már sok neki és elfüstöl?
gomolalaci írta: ↑2022.12.17., szomb. 21:48Próbáld ki kapcsolóüzeművel. Nem fogsz csalódni! Akár egy notebook tápjával. Az én tapasztalataim szerint....juliush írta: ↑2022.12.16., pén. 19:51Valójában egy komolyan megépített erősítő talán legfontosabb eleme a tápegység, a többi része "csak" ennek energiáját modulálja a bemenő jel függvényében (erősen leegyszerűsítve), így a külső tápolású erősítőknél számomra nem tűnik problémának, hogy többe kerül a tápolás.firka0511 írta: ↑2022.12.16., pén. 18:24Nem hagyott nyugodni a dolog. :)
Pont volt egy ilyen kis erősítő az avx-en, gyorsan lecsaptam rá.
Egyenlőre csak a saját tápegységével hallgatom, aztán majd meglátom, hogy rászánom-e magam, hogy vegyek hozzá egy lineáris tápot. Az egy kicsit többe kerülne, mint maga az erősítő. :(
A tapasztalataim szerint ez a kis doboz elég transzparens a moduláció szemszögéből, de ha az "alapanyag" másodosztályú, ugye...
Azért remélem, így is tetszeni fog, de ha mégsem jönne be, nemigen fogsz rajta sokat bukni!![]()
-
- Fórumlakó
Próbáld ki kapcsolóüzeművel. Nem fogsz csalódni! Akár egy notebook tápjával. Az én tapasztalataim szerint....juliush írta: ↑2022.12.16., pén. 19:51Valójában egy komolyan megépített erősítő talán legfontosabb eleme a tápegység, a többi része "csak" ennek energiáját modulálja a bemenő jel függvényében (erősen leegyszerűsítve), így a külső tápolású erősítőknél számomra nem tűnik problémának, hogy többe kerül a tápolás.firka0511 írta: ↑2022.12.16., pén. 18:24Nem hagyott nyugodni a dolog. :)
Egyenlőre csak a saját tápegységével hallgatom, aztán majd meglátom, hogy rászánom-e magam, hogy vegyek hozzá egy lineáris tápot. Az egy kicsit többe kerülne, mint maga az erősítő. :(
Valójában egy komolyan megépített erősítő talán legfontosabb eleme a tápegység, a többi része "csak" ennek energiáját modulálja a bemenő jel függvényében (erősen leegyszerűsítve), így a külső tápolású erősítőknél számomra nem tűnik problémának, hogy többe kerül a tápolás.firka0511 írta: ↑2022.12.16., pén. 18:24Nem hagyott nyugodni a dolog. :)
Azért remélem, így is tetszeni fog, de ha mégsem jönne be, nemigen fogsz rajta sokat bukni!

Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Nem hagyott nyugodni a dolog. :)
juliush írta: ↑2022.12.16., pén. 09:31Ugyanakkor az igazi különbséget a lineáris tápegység adta, különösen mikor az erősítő 12-15V-ra specifikált tartományából felléptem 19V-ra.
https://www.enjoythemusic.com/magazine/ ... HDPLEX.htm
Ugyanakkor az igazi különbséget a lineáris tápegység adta, különösen mikor az erősítő 12-15V-ra specifikált tartományából felléptem 19V-ra.
Gyula
Szia, természetesen, ez a legutolsó TDA7492PE-vel szerelt verzió.
Gyula
szia!
Azt lehet tudni, hogy a Te erősítődben milyen chip van? Ezt a modellt sokféle chippel gyártották és a hangja is más volt mindnek.
Azt lehet tudni, hogy a Te erősítődben milyen chip van? Ezt a modellt sokféle chippel gyártották és a hangja is más volt mindnek.
juliush írta: ↑2022.12.04., vas. 22:57Az alábbi kép "hőse" az a kis bizbasz szappantartónyi dobozka, ott a csöves előfok mellett. Pár hete lelkendeztem azon, mennyire élvezetes kombináció egy Nait integrált ugyanezzel a csövessel hajtva, most tovább ereszkedtem a nyúl üregébe és bizonyos netes körök (https://cheaptubeaudio.blogspot.com/201 ... onrad.html) ajánlásait követve fektettem 25eFt-ot ebbe a kínai produktumba (az ördögbe is, Fekete Pénteken 22 és félért megkaphattam volna!)
Természetesen illedelmes házigazdaként nem spóroltam a körítésen, a tápolását egy errefelé épp parlagon heverő 100W-os HDPlex lineáris táp 19V-os sínje szolgáltatja (lásd jobbra lent!), az előfok VdH The First Ultimate MkII-es interkonnekten tolja felé a Zenét...amit ez a kis sztahanovista a fentieket meghálálva hihetetlen minőségben küld is tovább az egyébként nem túl érzékeny Harbeth M30.1 pár felé (Tellurium Q Black II-n). Azért a REL mélynyomó továbbra is segít, mint mindig, csak ezúttal épp az előfok 2. pre-outjáról hajtva.
A szóban forgó erősítőcske az SMSL SA-36A Pro nevet viseli, ha jól értem, a Tripath iskola nyomdokait követi, de az Alapító csődjét követően már más csipen építkezve. A gyári bolhapöcsnyi 12V-os tápjával 8 ohmon 12 Wattot, míg 4ohmon 20-at ígérnek, de a combos táppal szerintem 20-30 között lehet, amit kapok. És milyen minőségben!!!
Napok óta hallgatok válogatás nélkül klasszikus, jazz és filmzene lemezeket (fájlokat) ezzel a kombóval, a hangok abszolút csendből törnek elő, gyönyörű szép nagy térben széthelyezve, abszolút hiteles hangszínekkel és dinamikával. Talán nem is kell többet mondanom, mint hogy az itthon található sokszoros árú és méretű eszközöket visszakötve bármilyen hihetetlen, de hiányérzetem támadt és újra meg újra visszakerül ez az erősítő. A munkateóriám az, hogy valójában ez a kis csoda nem csinál mást, mint a komolyan megépített táp energiáját modulálja a csöves előerősítő kimenetének megfelelően rendkívül transzparensen, hagyva annak zeneiségét praktikusan zavartalanul, de nyilvánvalóan magasabb energiával érvényre jutni. Ha pocsék forrást kap, pocsék hangot ad, de arra is képes, hogy elálljon a Zene útjából, ha a szükség úgy hozza. És ebben tényleg jó...és olcsó...és kínai. Ezért aztán e fórumon biztos jópáran megköveznek majd.
Icon+SMSL_2.jpg
A kicserélt alkatrészek: