chord_ írta: ↑2022.09.29., csüt. 08:01
SoundMania írta: ↑2022.09.29., csüt. 04:15
chord_ írta: ↑2022.09.28., szer. 20:45
Én nem mondtam, hogy melyik a jobb megoldás. Valóban, én is birtokoltam mindkét verziót, nem gondolnám, hogy ettől a függesztés-ügytől volt jó / nemjó az adott CD játszó.
Csak kíváncsi lettem volna a konkrét válaszra.
Amit kérdeztem.
Hallottam cd játszót kétféle kivitelben. Azonos mechanika és azonos elektronika. Egyik az gumibakon levő fiókos mechanikával, lemez dobozban és a másik felültöltős, szilárdan egy nehéz lapra rögzítve amit vastag rugók tatottak és ez nagyon nehéz házba szerelve. Hatás? Cd játszóként nem volt nagyon jelentős. De futóműként hatalmas! Csak, hogy a kérdésre ne válaszoljak.... :)
Igazából azt a választ vártam, hogy a lerögzített mechanika belső rezgése lesz nagyobb, teljesen függetlenül attól, hogy a bonyolult felfüggesztés 'kiment a divatból', még egyszer, nem gondolom tovább a dolgot a hangminőségre, mert nem ez a főszereplő a jó hangban.
Kb. mint amikor a légkalapácsnál képzeletben lefogjuk a rugót, akkor biztosan szétrázza a fószert.
Vagy, ha a mosógépet, ami centrifugálás leállásakor elkezd táncolni, ránehezkedsz, és közben hallod, hogy a belsőleg függesztett dob csúnyán felüt.
És akkor analógiát állítottam volna a CD kabinet rázkódás témakörben, hogy ha 'lefogjuk', akkor belül jobban rezeg.
Szóval, részemről, ha pl. van egy hangfalállvány, ami rezeg, az biztos, hogy a dobozrezgésből nyeri az energiát, és örülök, hogy az állvány rezgés-energiája ott van, és nem a dobozomat rezgeti.
Amúgy, elnézést a provokációért, értem ám, hogy mi a gond itt. Mert ti azt mondhatjátok, hogy a nehéz állvány, vagy a CD fedele a súllyal, az ugyanúgy 'elveszi' azt az energiát, csak tömegarányosan kisebbet rezeg, elnyeli a rezgést, és ott is örülhetünk, hogy a dobozra / CD belsőre annyival kevesebb jut.
Csak az a baj, hogyha elképzeljük az ideális, végtelen tömegű állványt, akkor nehéz belátni, hogy 'tömegarányosan' rezeg, vagyis az energia / rezgésátvitelnél van pár kérdőjel a nagyon megnövelt tömegeknél.
Az tény, hogy vannak horror árú vékonyfalú hangdobozok, úgy gondolom, hogy a vastagfal / vékonyfal esetében mindkét megoldással készülhetnek jó dobozok. A ultrakönnyű állványokkal kb. ugyanez. És azok is tudnak észvesztően drágák lenni.