IO.sys írta: ↑2022.02.24., csüt. 11:50
Szomorú, hogy van, aki ezen fel tudja magát húzni és durrog meg lesajnál ahelyett, hogy emlékezne, ő honnan indult.
Attól tartok, rajtad kívül itt senki nem húzta fel magát és nem is durrog. Eszem ágában sincs téged bármiről lebeszélni, meg nem is érdekel, mit építesz, de bedobtál egy témát, ami sokakat érdekelhet, ezért válaszolok újra (már nem feltétlenül neked). Akik itt eddig hozzászóltak a felvetésedhez, mindannyian összeraktak és használtak már néhány gépet életükben és biztosra veheted, segíteni akarnak, nem hátráltatni. Én kb 150 db audio PC-t építettem az elmúlt években, de ettől persze nem kell meghatódnod, ahogy a 22 éves informatikusi tapasztalatodtól sem kell senkinek. Honnan indultam? Emlékeim szerint egy Intel XT volt az első PC, amivel bensőséges viszonyba kerültem valamikor a 90-es évek elején, de nem akarok sztorizni itt, meg eladni sem, hiszen felhagytam ezzel a tevékenységgel.
Nem kell passzív ház (nekem), viszont egy 100W TDP-s CPU hűtő 30.000. Hajlok arra, hogy nem lesz HT vagy kikapcsolom, a procira 40-50.000-et szánok. Lap legyen 30.000. Trafó ára jó kérdés, otthon vagyok elektronikai fórumokon is, szokott ott akadni. Ha kétköröst akarok, az már keményebb dió. Az mzperx egyenirányítót meg tudom építeni, de ha van elérhető, inkbáb veszek. HDPLEX kb 40.000? USB jelkondicionálásra első körben 25-30.000-et szánok, de az az Oehlbach XXL is izgatja a fantáziám.
Passzív ház nem feltétlenül a CPU miatt kell, hanem a lineáris tápegységnél felszabaduló hő zajtalan és kulturált elvezetésére. Mivel állításod szerint jártas vagy az elektronikában, nyilván tisztában vagy a feszültségstabilizálás módozataival, energia-hatékonyságával, egyéb velejáróival. Mzperx sokféle dolgot kitalált már az elmúlt években, tápegységből is jónéhányat. Nem tudom, melyiket emlegeted. A jelenlegi terméke egy komplett egység szabványos ATX kimenetekkel, elkülönített tápáramkörökkel, amik közvetlenül csatlakoznak az alaplapra és más egységekre, tehát nem kell hozzá az általad emlegetett HDPlex DC szétosztó egység (ezt is leírtuk már páran párszor). A tápegység önmagában 80e Ft, a hozzá való toroid trafó 35-40e Ft (nem, nem jó hozzá bármilyen, pontos paraméterek vannak megadva feszültségre, terhelhetőségre, ráadásul több szekunder körre van szükség), ehhez jönnek még a szükséges csatlakozók, kábelek, kötő- és szigetelőelemek, stb. Mindezt adjuk mi kitben 120e forintért (ha már kérdezted, hol lehet kapni, bátorkodtam belinkelni), de közvetlenül Zolitól is megveheted ugyanannyiért, rajtad áll ez is. A másolási tervedhez inkább nem szólnék hozzá, SMD beültetésnek én biztosan nem állnék neki otthon, meg amúgy is...
Az általam említett tápegység a Streacom FC10 Alpha gépházhoz lett kitalálva mechanikailag és egyéb szempontok alapján is. A gépház ára jelenleg kb 120e Ft. Befaraghatod másikba is, kalandvágyból akár hagyományos gépházba is beszerelheted a tápot, 10-20 perc alatt szépen fel fogja fűteni, aztán némi füst kíséretében elhalálozik a cucc. Gyanítom, nem ez a terved, hiszen füstöt sokkal olcsóbban is létre lehet hozni.
Akarsz még audio USB kártyát, ami a jóöreg Paul Pang v2 típusnál kezdődik (ára 30-35e Ft), de tényleg öreg motyó, ezért jobban jársz az új v6T verzióval, ami csak 3-4e forinttal drágább. Ne vedd ezt rávezetésnek irányomból, hiszen jelenleg egyik típus sem beszerezhető és mostanában nem is lesz belőlük, így én sem tudom neked eladni egyiket sem. Egyéb opcióként vannak idehaza még Bodor Audio és Core Audio kártyák, meg néhány külföldi megoldás, de azok még kevésbé férnek be a költségkeretedbe.
Ezekhez még megveszed az alaplapot, CPU-t, RAM-ot, háttértárat, aztán ha a végén összeadod a költségeidet, kb 450e forintnál fogsz járni, de amilyen tempóban emelkednek az árak és romlik a HUF, simán lehet 500e Ft felett is. Ezután jönnek a szoftverek, de ez már egy külön fejezet, biztosan erre is van konkrét elképzelésed, amibe nem érdemes beleugatnunk.
És akkor most Go to first line... az első hozzászólásomban leírtam, hogy 200 ezerből reménytelen az, amit szeretnél, meg szerintem értelmetlen is. De ez nem kell, hogy téged visszatartson, csak egy vélemény volt durrogás és lesajnálás nélkül. Hogy rajtam kívül még kb húszan leírták ugyanezt, hát oda se neki! Biztosan mindannyian bántani akarnak.