Részletező írta: ↑2022.02.07., hétf. 08:23
diagnet írta: ↑2022.02.07., hétf. 01:05
Ki fizetne egy rosszabb hangért? Akik bíznak a márkában előrendelik az új modellt meghallgatás nélkül és otthon mérik össze. Szerinted mekkora nemzetközi dilit csapnának az amcsi vagy a japán hifisznobok, ha átverve éreznék magukat?
Az a helyzet, hogy ha egymás mellé teszed az SM7-et, meg mondjuk egy 30 évvel későbbi SM11S1-et, anyaghasználat, műszaki tartalom, építési és hangminőség terén is az utóbbi oldalára billen a mérleg.
Ezek a kivénhedt százlóshajók annak idején szalaghoz és LP-hez lettek tervezve. Műszaki paramterektől függetlenül a mai high-res anyagokon 10mp alatt véreznek el.
Mégis az egyedüli negatívum ami felróható nekik, hogy minden igyekezet ellenére a csúcs készülékeik abszolút hangminősége azt a szintet sem éri el, mint a konkurens japán gyártók(luxman, accuphase) olcsóbb, középkategóriás modelljei.
Én tapasztalatból írtam, ellenben a fórumozok többsége mindezt képzelőerőből teszi. Az SM7 anyaghasználata sokkal magasabb színvonalú, mint a PM sorozat bármelyike. Olyan kondenzátorokat tartalmaz, amit 40 év után sem kell cserélni, a végtranzisztorok átviteléhez manapság még hasonlót sem gyártanak („Marantz által kifejlesztett” 60 MHz-es átvitelű tranzisztorok).
Ki fizetne egy rosszabb hangért? Nagyon sokan, mint ahogyan én is megtettem kezdőként, részemről is nagy volt az ellenállás, nem akartam elhinni. Odáig mentem, hogy kikerültem a PM 15 gagyi digitális hangerő szabályozását, és közvetlenül a végfokokra csatlakoztattam a bemenőjelet. Úgy hallgattam, mert sokkal jobb volt. Már nagyon sokan megvilágosodtak, ezt jól mutatja a piac is. Soha nem volt ennyi Marantz készülék eladó a PM sorozatból, mint manapság. Rászűrtem most az eBay-ra, csak az EISA díjas PM15 hirdetésével Dunát lehet rekeszteni.
Azzal együtt, hogy egyet értek veled, szerintem felesleges a Marantz-ba beleszállni, mert ugyanez az összes többi nagy márkáról is elmondható.
Sajnos már évtizedek óta tart a leépülés(szándékos leépítés?) a kommersz gyártóknál. A profiton, és gazdaságos gyárthatóságon kívül, sajnos már szinte semmi sem lényeges. A hangminőség, és a tartósság sokadrendű ma már.
Ezek a kommersz gyártók, a laikus felhasznalókat(a többség ilyen), még be tudják hálózni, a régen megszerzett hírnevükkel, de hogy Mi mit gondolunk tapasztalunk, totál nem érdekli őket, Mi csak egy szűk réteg vagyunk, nem Mi vagyunk a célközönségük.
Ugyan ez a jelenség más területen is megfigyelhető.
A feleségem révén van rálatásom a varrógépek vilagára. Egykoron a Singer volt a varrógép szinonímája. Mára ez a márka egy Kínai műanyag szemét lett, a hozzáértők már semmire sem tartják, csak nevetnek rajta.
Aki varrógépet akar venni, annak ma meg sem fordul a Singer márka a fejében.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech