Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Zeneszoba

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1278

Re: Zeneszoba

Hozzászólás Szerző: pali923 »

fapaci írta:
2022.02.04., pén. 16:56
Ezért is nem léteznek minden helyzetre ráhúzható tanácsok, bármennyire is erre vadásznak sokan.
Olyan kíváncsi lennék, amikor meggyőzöl egy feleséget arról, hogy ez a cucc innentől mindenkinek jó lesz.
Egy hifistát meggyőzni ehhez képest bakfitty, gondolom. 31_1_21.gif
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3894

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

-KP- írta:
2022.02.04., pén. 21:59
Alex_Aston írta:
2022.02.04., pén. 15:43
Nekem megjott az audiofil :D szőnyeg.
Hát még ha nem lenne teljesen a falra tolva a hangsugárzód...
Akkor már 12x felborították volna a gyerkőcök. :rolleyes:
A hátulja (nem az eleje) így is 40cm-re van a faltól. Ennyire futja.
Csak a Marantz! :-D

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

nemtomm írta:
2022.02.04., pén. 21:31
Ma volt szerencsém ismételten meghallgatni a rendszert és rögtön hallottam a különbséget a régi és az új szőnyeg között :D :D megérte ;peace; ;peace;
A pálinka miatt lehetett bocs.gif

Amúgy valóban egy kicsit javított a hangon a nagyobb felületű szőnyeg. Most már tényleg csak a mennyezet van hátra.

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1719

Hozzászólás Szerző: -KP- »

Alex_Aston írta:
Hát még ha nem lenne teljesen a falra tolva a hangsugárzód...

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 975

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

Alex_Aston írta:
1,6nm-el nagyobb az alapterülete, int a régebbi volt, és természetes anyagból van (kukorica rost), valamint alá kapott majdnem a teljes területén gyapjú csúszás gátlót.
Majd tesztelem, hogy hallani e különbséget, bár nyilván a sima felülethez képest lenne markáns, nem pedig a másik szőnyeggel szemben.

Régi
20220204_150346.jpg

20220204_152631.jpg

.
20220204_153857.jpg

Ma volt szerencsém ismételten meghallgatni a rendszert és rögtön hallottam a különbséget a régi és az új szőnyeg között :D :D megérte ;peace; ;peace;
"Az igazi barát szemből támad."

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11298
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

istvan01 írta:
2022.02.04., pén. 16:19
Egy napi (kétszer félnap) hallgatós tesztelgetés után úgy döntöttem, még sem jobb nekem a dupla szőnyeg.
Hogy egy beavatkozás eredménye számunkra JÓ, vagy ROSSZ, az fejben dől el, objektív hatása a mérési eredményekben érhető tetten. Nem lényegtelen, milyen a beavatkozás előtti állapot és azon mit, mivel akarunk változtatni, tehát tisztázni érdemes a kiindulópontot, a célt és az eszközt. Sokan pont ezeket hagyják ki a számításból és egyszerűen csak JOBB-at akarnak, ami a eléggé megfoghatatlan.

Egy csupasz, kemény felületekkel határolt szobában egy jókora, jófajta szőnyeg elhelyezése drámai változásokat okozhat, de egy akusztikailag kezelt helyiségben akár téves irányba is vihet. Ezért is nem léteznek minden helyzetre ráhúzható tanácsok, bármennyire is erre vadásznak sokan.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3667

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

istvan01 írta:
2022.02.04., pén. 10:30

Tegnap tettem próbát dupla egymásra fektetett szőnyeg viselkedésre.
Egy napi (kétszer félnap) hallgatós tesztelgetés után úgy döntöttem, még sem jobb nekem a dupla szőnyeg. A felpuhulás egy fajta kenődésként is hallatszik, régen erre súlyosabb esetben zsírosodást mondtunk. Ezért feltekertem a vastag 3x2m szőnyeget. Így feltekert állapotban függőlegesen sarokban marad egy fajta basszus nyelő hengerként.

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1330

Hozzászólás Szerző: -CB- »

Lassan stúdiót nyithatsz :-()
A régit meg beteheted az étkezőasztal alá. (nem emlékszem volt-e ott vmi)

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

1,6nm-el nagyobb az alapterülete, int a régebbi volt, és természetes anyagból van (kukorica rost), valamint alá kapott majdnem a teljes területén gyapjú csúszás gátlót.
Majd tesztelem, hogy hallani e különbséget, bár nyilván a sima felülethez képest lenne markáns, nem pedig a másik szőnyeggel szemben.

Régi
20220204_150346.jpg
20220204_150346.jpg (2.7 MiB) Megtekintve 1869 alkalommal
Új
20220204_152631.jpg
20220204_152631.jpg (2.93 MiB) Megtekintve 1869 alkalommal
.
20220204_153857.jpg
20220204_153857.jpg (2.04 MiB) Megtekintve 1869 alkalommal

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3667

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

fapaci írta:
2022.02.02., szer. 20:56
Nyilván számít az anyag és a szerkezet is. A műszálas verziók elég gyengén csillapítanak, a gyapjú jobb választás.

A vastagságnál arra is tessék gondolni (elsődleges padló visszaverődéseknél), hogy a hullámfront 30-40 fokos szögben találkozik a szőnyeggel és kétszer halad át rajta, tehát egy 2 cm vastag szőnyegben kb 5-6 cm-t utazik, ami már nem is olyan kevés.
Tegnap tettem próbát dupla egymásra fektetett szőnyeg viselkedésre. A zene szoba tetőtér, 3,5x7m tiszta fa szalagparketta, alatta rendesen alátét fólia. Eddig hangfalak előtt 2.5x3,5m gyapjúszőnyeg, 13mm vastag. A hallgató fotel kb szőnyeg centrumában. Erre tettem pluszban 2x3m vastagabb szőnyeget, anyag szerintem kevert. Ez a második szőnyeg is hifihez, hallgató pozícióhoz szimmetrikus. És persze az elsődleges tükör reflexió is a dupla szőnyegen történik. A két szőnyeg együttes vastagsága 35mm, érdekesen puha és kicsit bizonytalan a járás rajta.
Sokat nem bíztam változásban, a szoba már elég sok nyelő és diffuzor elemet tartalmaz.
De bizony változott, határozottan, nem úgy hogy mintha, talán. Szubjektíve a basszus-középbasszus lett puhább a korábban megszokott és jó arányúnak gondolt hangzáshoz képest. Nem is könnyű eldönteni, ez most a jó, természetesebb hangzás vagy a szimpla szőnyeges hangzás.
Ezután REW-el hallgató pozícióból méregettem. Az abszolút értékek kevésbé szoktak érdekelni, főleg a mikrofon nagyon alap minősége miatt, viszont a mérésekben a változás jellegét szoktam figyelni. Furcsa módon mérve nem láttam semmi drámai változást. Ahol igen, a GD tranziens lefutásban kisebbek és kevesebb kiugrást, az RT60 lecsengésekben kevéssel lejjebb mentek a lecsengési idők a teljes freki sávban, tehát egyenletesen csökkent a lecsengés a dupla szőnyeges megoldásban.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

fülelek írta:
2022.02.02., szer. 18:57
Sajnos a padlószőnyeg vastagság nem feltétlen okoz javulást, a szőnyeg szerkezete is számít jócskán, pl. a bozontos (shaggy) szőnyegeknél volt meglepetés, hiába volt vastag, nem akaródzott neki a nyelés :D
Nyilván számít az anyag és a szerkezet is. A műszálas verziók elég gyengén csillapítanak, a gyapjú jobb választás.

A vastagságnál arra is tessék gondolni (elsődleges padló visszaverődéseknél), hogy a hullámfront 30-40 fokos szögben találkozik a szőnyeggel és kétszer halad át rajta, tehát egy 2 cm vastag szőnyegben kb 5-6 cm-t utazik, ami már nem is olyan kevés.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5309

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Engem konkrétan a gumilemez alátét hatása érdekel -ilyet még nem próbáltam, erről valami mérés avagy hivatkozás (újmagyarul: link:D)?
Sajnos a padlószőnyeg vastagság nem feltétlen okoz javulást, a szőnyeg szerkezete is számít jócskán, pl. a bozontos (shaggy) szőnyegeknél volt meglepetés, hiába volt vastag, nem akaródzott neki a nyelés :D

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

fülelek írta:
2022.02.01., kedd 21:01
Tudnál erről valami mérést mutatni, akár saját, akár máshonnan?
Olyan saját görbéket nem tudok mutatni, amik kizárólag szőnyegek hatásával foglalkoznak, mivel én általában a folyamat elején és végén mérek, amikor minden javasolt változtatás megtörtént a padlón, a falakon és a mennyezeten. De az akusztikai oktató sorozatomba készül a 3. epizód, ami kimondottan ilyen konkrét esetekkel, beavatkozásokkal foglalkozik. Mivel ez még nincs kész, kerestem neked a Neten néhány szemléltető ábrát és találtam is kismilliót. Ezek közül íme kettő, amik különböző vastagságú és szerkezetű padlószőnyegek elnyelési képességét vizsgálják:

SoundAbsorption Carpets_2.jpg
SoundAbsorption Carpets_2.jpg (70.72 KiB) Megtekintve 2070 alkalommal
SoundAbs Fig5.png
SoundAbs Fig5.png (128.6 KiB) Megtekintve 2070 alkalommal

Én gyakran javaslom több szőnyeg, vagy szőnyeg + gumilemez egymásra helyezését a padló elsődleges visszaverési pontjaira. Csodákat nem okoz, de mivel a padlóval nem sok dolgot tudunk tenni, itt kis javulásnak is örülni kell. Egy barátom évek óta csak úgy ül le zenét hallgatni, hogy a tükröződési pontokra elhelyez egy-egy párnát. Nekem is demonstrálta a különbséget, fülre meggyőző volt, méréseket nem végeztem.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5309

Hozzászólás Szerző: fülelek »

fapaci írta:
2022.02.01., kedd 16:08
Alex_Aston írta:
2022.02.01., kedd 14:33
És továbbra is ajánlott alá gumi lapot tenni, a jobb elnyelés végett, bármilyen vastag is a szőnyeg?
Az akusztikai szabályok kicsit stabilabbak az alaptörvényünknél, nem írják újra őket évente, tehát igen, a szőnyeg alá tett gumilemez továbbra is jó szolgálatot tesz az elnyelés mértékének és sávszélességének növelésében. Persze együtt sem produkálnak komoly csillapítást, de a csupasz padlónál hatásosabbak.
Tudnál erről valami mérést mutatni, akár saját, akár máshonnan?

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Hozzászólás Szerző: Dorian »

Na, tükörteszt itthon megvolt, az simán rendben.
A műszál vs. gyapjún kívül a vastagság változása is számottevő
IMG_20220201_174634_1.jpg
IMG_20220201_174634_1.jpg (1.64 MiB) Megtekintve 2353 alkalommal
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Alex_Aston írta:
És továbbra is ajánlott alá gumi lapot tenni, a jobb elnyelés végett, bármilyen vastag is a szőnyeg?
Az akusztikai szabályok kicsit stabilabbak az alaptörvényünknél, nem írják újra őket évente, tehát igen, a szőnyeg alá tett gumilemez továbbra is jó szolgálatot tesz az elnyelés mértékének és sávszélességének növelésében. Persze együtt sem produkálnak komoly csillapítást, de a csupasz padlónál hatásosabbak.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Dorian írta:
2022.02.01., kedd 15:12
Így ez világos, de valóban visszaverődési pontról beszélünk, nem pedig valamekkora méretű területről?

(Másrészt most esett le, hogy egy hangfal hangsugárzói különböző magasságban vannak, tehát nem ugyanott verődnek vissza a kibocsájtott hanghullámok. Ebből fakadóan a visszavert hang fázisában eltérés keletkezik a magas és a mélyfrekvenciák közt?)
Ha nem sokat mozogsz zenehallgatás közben, az elsődleges visszaverési pont egy viszonylag kis területet fed, mondjuk egy A4-es lap méretét. És igazad van, többutas hangsugárzónál utanként máshova eshet hosszanti irányban a magasságok függvényében.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1117

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Dorian írta:
2022.02.01., kedd 15:12
fapaci írta:
2022.02.01., kedd 14:27
Dorian írta:
2022.02.01., kedd 14:17
Kicsit zavarban vagyok, ha el kell képzelnem, hogy ezek a visszaverési területek a padlón hol és mekkora területen jönnek létre.
Amennyiben a füled nagyjából a hangforrás magasságában van, a padló elsődleges visszaverési pontja félúton lesz közted és a hangsugárzó között. Nem függ a frekvenciától.
Így ez világos, de valóban visszaverődési pontról beszélünk, nem pedig valamekkora méretű területről?

(Másrészt most esett le, hogy egy hangfal hangsugárzói különböző magasságban vannak, tehát nem ugyanott verődnek vissza a kibocsájtott hanghullámok. Ebből fakadóan a visszavert hang fázisában eltérés keletkezik a magas és a mélyfrekvenciák közt?)
Ahonnan látod a visszaverő felületre párhuzamosan illesztett tükörből a hangszórókat, az mind elsődleges visszaverődési felület lesz.

Nemcsak, hogy a visszaverődés miatt lehet eltérő a fázisuk, hanem már eleve a hangsugárzó előlapján vertikálisan különböző pontokra elhelyezett hangszórókból kiinduló, a padló (vagy plafon, szóval vertikális irány) felé irányuló hangok sem lesznek fázisban egymással vagy bizonyos frekvenciákon illetve szögekben fázisban lesznek, máshol meg nem, illetve ezek mindenféle variációja (keresztváltási lobing). Ez a tipikus, vertikális elhelyezésű hangszórókkal rendelkező hangsugárzókra mind igaz.

Dorian
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
Nálunk nemsokára érkezik a nagyobb területű szőnyeg a nappaliba, antiallergén kukoricarost anyagból, bolyhos, kb. 18mm vastag. Ez alá is jó lehet a korábban említett kb. 5mm-es gumi lap?
Feltételezem, hogy a gumilap az elnyelési frekvenciasáv lefelé-kiterjesztéseként működik. Ugyanis bármilyen vastag szőnyeg, annak csillapítása már középsávban is elég limitált.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

Dorian
V.I.P.
V.I.P.

fapaci írta:
Dorian írta:
Kicsit zavarban vagyok, ha el kell képzelnem, hogy ezek a visszaverési területek a padlón hol és mekkora területen jönnek létre.
Amennyiben a füled nagyjából a hangforrás magasságában van, a padló elsődleges visszaverési pontja félúton lesz közted és a hangsugárzó között. Nem függ a frekvenciától.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

fapaci írta:
Dorian írta:
Nálunk nemsokára érkezik a nagyobb területű szőnyeg a nappaliba, antiallergén kukoricarost anyagból, bolyhos, kb. 18mm vastag. Ez alá is jó lehet a korábban említett kb. 5mm-es gumi lap?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Dorian írta:

Dorian
V.I.P.
V.I.P.

A padlói elsődleges visszaverődések szempontjából elegendő, ha a szőnyeg szélességében csak a két hangsugárzó közti részt fedi?
Kicsit zavarban vagyok, ha el kell képzelnem, hogy ezek a visszaverési területek a padlón hol és mekkora területen jönnek létre. A hol-t talán egy padlóra fektetett tükörrel lehet azonosítani, de a kiterjedést nem tudom elképzelni, főleg, hogy gondolom ez frekvenciafüggő is.
Vettem egy új szőnyeget, ami a jelenleginél kevésbé széles. Mondjuk talán elnyelésben jobb, mert a régi igaz, h sűrű szövésű, de műszálas, ez meg kézzel szőtt (font? horgolt?) gyapjú és talán vastagabb is. (És főleg világosszürke helyett sötétszürke, ami mozizásnál jól jön)

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2780

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

fapaci írta:
2022.01.16., vas. 17:48
dixie-chicken írta:
2022.01.15., szomb. 08:35
lehet hogy nem is annyira reménytelen a miniszobában a hifizgetés ?
Aki nagyon akar ott hifizni, az nyilván nem fogja reménytelennek tekinteni a projectet. Az ajánlások nem törvények, inkább arról szólnak, hogy ha van rá lehetőség, nagyobb helyiséget célszerű választani. Láttam már 8 m2-es házimozi szobát 7.2 csatorna kiosztással és a tulajdonosa nagyon élvezte a filmnézést ott, de sokan nem cserélnénk vele.
persze,világos...vlmi hasonló förmedmény rendszerhez volt szerencsém pici szobában van vagy 15 éve...pici szobában,olyan komponensek lettek még rendszerbe illesztve,amelyek szépen "dagaszják/püffesztik" a mélytartományt,olyan érzésem volt mintha nyakig mézben uszkáltam volna amikor felraktak egy pár felvételt... :D ..azon a lenti képsoron a felhasználó legalább "ügyeskedett" egy kicsit,okosan,a komponenskek kiválasztásánál... ;)
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Musical Fidelity M6Si,Soulnote E-1,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3380

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Alex_Aston írta:
2022.01.16., vas. 17:54
zoli73 írta:
2022.01.16., vas. 17:44

Nálam is van akusztikai probléma, de azt ilyen panelekkel nem lehet orvosolni, sőt.
De szerintem hagyjuk, ennek nem itt van a helye...
Egy mérést megérne szerintem, mintsem vakon próbálkozni nem bizonyítható dolgokkal.
Nálam kis túlzással csodát tettek. De persze ezért kell a mérés, mert ahány szoba, annyiféle megoldás.
Nálam, ellentétben mint nálad van/volt, jelentős felső , ill. közép basszus kioltás van.
Nem akarok szakértőnek tűnni, de szerintem erre a problémára nem az akusztikai panelek, diffúzorok, jelentik a megoldást.
Felmerült már bennem is az akusztikai mérés, de minden bizonnyal olyan körülményekkel szembesítene, amin nem tudok/lehet változtatni.
Gondolok itt pl. a hangsugarzók, vagy a hallgatási pozícióra.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”