Olyan kíváncsi lennék, amikor meggyőzöl egy feleséget arról, hogy ez a cucc innentől mindenkinek jó lesz.
Egy hifistát meggyőzni ehhez képest bakfitty, gondolom.
Olyan kíváncsi lennék, amikor meggyőzöl egy feleséget arról, hogy ez a cucc innentől mindenkinek jó lesz.

Akkor már 12x felborították volna a gyerkőcök.

A pálinka miatt lehetett

Hát még ha nem lenne teljesen a falra tolva a hangsugárzód...
Alex_Aston írta: ↑2022.02.04., pén. 15:43Nekem megjott az audiofilszőnyeg.
1,6nm-el nagyobb az alapterülete, int a régebbi volt, és természetes anyagból van (kukorica rost), valamint alá kapott majdnem a teljes területén gyapjú csúszás gátlót.
Majd tesztelem, hogy hallani e különbséget, bár nyilván a sima felülethez képest lenne markáns, nem pedig a másik szőnyeggel szemben.
Régi
20220204_150346.jpg
20220204_152631.jpg
.
20220204_153857.jpg

Hogy egy beavatkozás eredménye számunkra JÓ, vagy ROSSZ, az fejben dől el, objektív hatása a mérési eredményekben érhető tetten. Nem lényegtelen, milyen a beavatkozás előtti állapot és azon mit, mivel akarunk változtatni, tehát tisztázni érdemes a kiindulópontot, a célt és az eszközt. Sokan pont ezeket hagyják ki a számításból és egyszerűen csak JOBB-at akarnak, ami a eléggé megfoghatatlan.
Egy napi (kétszer félnap) hallgatós tesztelgetés után úgy döntöttem, még sem jobb nekem a dupla szőnyeg. A felpuhulás egy fajta kenődésként is hallatszik, régen erre súlyosabb esetben zsírosodást mondtunk. Ezért feltekertem a vastag 3x2m szőnyeget. Így feltekert állapotban függőlegesen sarokban marad egy fajta basszus nyelő hengerként.

Tegnap tettem próbát dupla egymásra fektetett szőnyeg viselkedésre. A zene szoba tetőtér, 3,5x7m tiszta fa szalagparketta, alatta rendesen alátét fólia. Eddig hangfalak előtt 2.5x3,5m gyapjúszőnyeg, 13mm vastag. A hallgató fotel kb szőnyeg centrumában. Erre tettem pluszban 2x3m vastagabb szőnyeget, anyag szerintem kevert. Ez a második szőnyeg is hifihez, hallgató pozícióhoz szimmetrikus. És persze az elsődleges tükör reflexió is a dupla szőnyegen történik. A két szőnyeg együttes vastagsága 35mm, érdekesen puha és kicsit bizonytalan a járás rajta.fapaci írta: ↑2022.02.02., szer. 20:56Nyilván számít az anyag és a szerkezet is. A műszálas verziók elég gyengén csillapítanak, a gyapjú jobb választás.
A vastagságnál arra is tessék gondolni (elsődleges padló visszaverődéseknél), hogy a hullámfront 30-40 fokos szögben találkozik a szőnyeggel és kétszer halad át rajta, tehát egy 2 cm vastag szőnyegben kb 5-6 cm-t utazik, ami már nem is olyan kevés.

Nyilván számít az anyag és a szerkezet is. A műszálas verziók elég gyengén csillapítanak, a gyapjú jobb választás.

Olyan saját görbéket nem tudok mutatni, amik kizárólag szőnyegek hatásával foglalkoznak, mivel én általában a folyamat elején és végén mérek, amikor minden javasolt változtatás megtörtént a padlón, a falakon és a mennyezeten. De az akusztikai oktató sorozatomba készül a 3. epizód, ami kimondottan ilyen konkrét esetekkel, beavatkozásokkal foglalkozik. Mivel ez még nincs kész, kerestem neked a Neten néhány szemléltető ábrát és találtam is kismilliót. Ezek közül íme kettő, amik különböző vastagságú és szerkezetű padlószőnyegek elnyelési képességét vizsgálják:

Tudnál erről valami mérést mutatni, akár saját, akár máshonnan?fapaci írta: ↑2022.02.01., kedd 16:08Az akusztikai szabályok kicsit stabilabbak az alaptörvényünknél, nem írják újra őket évente, tehát igen, a szőnyeg alá tett gumilemez továbbra is jó szolgálatot tesz az elnyelés mértékének és sávszélességének növelésében. Persze együtt sem produkálnak komoly csillapítást, de a csupasz padlónál hatásosabbak.Alex_Aston írta: ↑2022.02.01., kedd 14:33És továbbra is ajánlott alá gumi lapot tenni, a jobb elnyelés végett, bármilyen vastag is a szőnyeg?

Az akusztikai szabályok kicsit stabilabbak az alaptörvényünknél, nem írják újra őket évente, tehát igen, a szőnyeg alá tett gumilemez továbbra is jó szolgálatot tesz az elnyelés mértékének és sávszélességének növelésében. Persze együtt sem produkálnak komoly csillapítást, de a csupasz padlónál hatásosabbak.Alex_Aston írta: ↑2022.02.01., kedd 14:33És továbbra is ajánlott alá gumi lapot tenni, a jobb elnyelés végett, bármilyen vastag is a szőnyeg?

Ha nem sokat mozogsz zenehallgatás közben, az elsődleges visszaverési pont egy viszonylag kis területet fed, mondjuk egy A4-es lap méretét. És igazad van, többutas hangsugárzónál utanként máshova eshet hosszanti irányban a magasságok függvényében.Dorian írta: ↑2022.02.01., kedd 15:12Így ez világos, de valóban visszaverődési pontról beszélünk, nem pedig valamekkora méretű területről?
(Másrészt most esett le, hogy egy hangfal hangsugárzói különböző magasságban vannak, tehát nem ugyanott verődnek vissza a kibocsájtott hanghullámok. Ebből fakadóan a visszavert hang fázisában eltérés keletkezik a magas és a mélyfrekvenciák közt?)
Ahonnan látod a visszaverő felületre párhuzamosan illesztett tükörből a hangszórókat, az mind elsődleges visszaverődési felület lesz.Dorian írta: ↑2022.02.01., kedd 15:12Így ez világos, de valóban visszaverődési pontról beszélünk, nem pedig valamekkora méretű területről?
(Másrészt most esett le, hogy egy hangfal hangsugárzói különböző magasságban vannak, tehát nem ugyanott verődnek vissza a kibocsájtott hanghullámok. Ebből fakadóan a visszavert hang fázisában eltérés keletkezik a magas és a mélyfrekvenciák közt?)
Feltételezem, hogy a gumilap az elnyelési frekvenciasáv lefelé-kiterjesztéseként működik. Ugyanis bármilyen vastag szőnyeg, annak csillapítása már középsávban is elég limitált.Alex_Aston írta: ↑2022.02.01., kedd 14:33És továbbra is ajánlott alá gumi lapot tenni, a jobb elnyelés végett, bármilyen vastag is a szőnyeg?
Nálunk nemsokára érkezik a nagyobb területű szőnyeg a nappaliba, antiallergén kukoricarost anyagból, bolyhos, kb. 18mm vastag. Ez alá is jó lehet a korábban említett kb. 5mm-es gumi lap?
Így ez világos, de valóban visszaverődési pontról beszélünk, nem pedig valamekkora méretű területről?

És továbbra is ajánlott alá gumi lapot tenni, a jobb elnyelés végett, bármilyen vastag is a szőnyeg?

Amennyiben a füled nagyjából a hangforrás magasságában van, a padló elsődleges visszaverési pontja félúton lesz közted és a hangsugárzó között. Nem függ a frekvenciától.

persze,világos...vlmi hasonló förmedmény rendszerhez volt szerencsém pici szobában van vagy 15 éve...pici szobában,olyan komponensek lettek még rendszerbe illesztve,amelyek szépen "dagaszják/püffesztik" a mélytartományt,olyan érzésem volt mintha nyakig mézben uszkáltam volna amikor felraktak egy pár felvételt...fapaci írta: ↑2022.01.16., vas. 17:48Aki nagyon akar ott hifizni, az nyilván nem fogja reménytelennek tekinteni a projectet. Az ajánlások nem törvények, inkább arról szólnak, hogy ha van rá lehetőség, nagyobb helyiséget célszerű választani. Láttam már 8 m2-es házimozi szobát 7.2 csatorna kiosztással és a tulajdonosa nagyon élvezte a filmnézést ott, de sokan nem cserélnénk vele.dixie-chicken írta: ↑2022.01.15., szomb. 08:35lehet hogy nem is annyira reménytelen a miniszobában a hifizgetés ?

Nálam, ellentétben mint nálad van/volt, jelentős felső , ill. közép basszus kioltás van.Alex_Aston írta: ↑2022.01.16., vas. 17:54Egy mérést megérne szerintem, mintsem vakon próbálkozni nem bizonyítható dolgokkal.
Nálam kis túlzással csodát tettek. De persze ezért kell a mérés, mert ahány szoba, annyiféle megoldás.