Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3170

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

6c33c írta:
2022.01.09., vas. 11:15
Én tiszta alkohollal tisztítom és VdH kontakt lötyivel kezelem az összes csatlakozót 0,25 mV- 240 V-ig. Nekem bejött.
Ez idehaza kapható? Mert én nem találtam, de ez nem jelenti azt, hogy tényleg nincs hazai forrás.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Ha valakinek az eddig említett kencék nem lennének elég "kékvérűek", akkor itt van ez.: https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/furute ... o-folyadek
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

6c33c
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 455

Hozzászólás Szerző: 6c33c »

Én tiszta alkohollal tisztítom és VdH kontakt lötyivel kezelem az összes csatlakozót 0,25 mV- 240 V-ig. Nekem bejött.
Thorens 320 MK3 - Jelco 750 D - Denon DL103R
Naim Uniti Atom
AN-E/Snell Type E/III hibrid

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

gomolalaci írta:
2022.01.08., szomb. 20:24
Aszpirin írta:
2022.01.08., szomb. 11:56
Nálam tapasztaltabbaktól szeretném tisztelettel megkérdezni: “beszorításra” kerülő, ónozott hangfalkábel-végek tisztítására/karbantartására a Kácsa Audióban kapható Cardas Contact Conditioner folyadék használatát mennyire tartjátok célravezetőnek ill. hatékonynak?
Kígyóháj, varjúmáj.... Szerintem...
Próbáltad is, vagy csak véleményt mondasz?

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

hifitibi írta:
2022.01.08., szomb. 20:47
Minő "véletlen", hogy az elmúlt két napban én is elkezdtem nézegetni az audio kontakt javítókat!
Az audio kategóriájú kacatok között eddig csak a DeoxIT volt nekem képben. Már nézegettem is a Stageshopban a gold succost 14500-ért, illetve a kétszelencés csomagot 19000-ért. Viszont ott bujkált bennem a kérdés, hogy az vajon más-e, mint a Kontakt gold 2000. Régebben sikerült szert tennem egy flakon Kontakt gold 2000 dezodorra. Használtam is a rendszer csatlakozóira, jó is volt. De hát az ugye nem kékvérű snake oil, hanem sima oil. Mert a Kontakt gold 2000-et a német (tulajdonú) Contact chemie gyártja (nem kifejezetten audiophile célra), így bátran leírja, hogy olyan olaj, ami nagyon vékony réteget képez a nemesfém felületen, tisztít, megakadályozza a korróziót, jobb kontakt, stb. Felkutattam a DeoxIT termékleírását és biztonsági adatlapját, de egy büdös szó nem volt arról, ami utalhatott volna arra, hogy mit tartalmaz a cucc. Aztán ma szóba került a Cardas kence, ahol kiderült, hogy az is olajos. (Annak pedig semmilyen doksiját sem találtam meg a neten.) Majd kérdésre kiderült, hogy a DeoxIT is olajos. Hálás köszönet zoli73 és Shimano olvtársaknak, hogy megírták azt, hogy a két kékvérű kence szintén olajos!
Ebből én arra következtetek, hogy mindhárom kontakt tisztító/javító hasonló elven működik, azaz nagyon-nagyon vékony olajos védőréteget képez a nemesfém felületeken, megakadályozza a korróziót, és a fémfelületek nem közvetlenül egymáson csúsznak, hanem egy bazi vékony olajrétegen át.

Kérem, ha valakinek van nálam pontosabb ismerete, tapasztalat a Kontakt gold 2000 vs kékvérű kence anyagára vonatkozóan, erősítse meg, vagy cáfolja meg azt, amit leírtam! - mindenki hasznára.

Ha valaki használta már audio célra a német gyártmányt és a kékvérű bármelyikét is, és hangra gyakorolt hatásban tapasztalt bármi különbséget, vagy éppen nem (az is nagyon fontos), kérem, azt is ossza meg!

Persze, a DeoxIT-nak van egy tisztító folyadéka, a neve végén a gold helyett "D", de ezt véleményem szerint lehet helyettesíteni isopropil alkohollal. Az meg van itthon. Én így használtam.
A Kontakt termékeket ismerem, pl. a "60" most is van itthon, de ez a "gold 2000" nekem eddig kimaradt.
Ha ismertem volna, akkor biztosan inkább ezt szereztem volna be, mint a Cardas-t, lényegesen gazdaságosabb.
Hogy mennyire lehetnek hasonlóak? Így nem tudom. A Cardas folyadéknak érdekes, édeskés, kicsit dió-ra emlékeztető illata van. Hogy miből lehet? Talán jobb nem tudni. Sok mindenről gondolom azt, hogy jobb ha nem tudjuk miből van, mert ha tudnánk, rendesen kiverné a biztosítekot, hogy hát akkor mi kerül ezen ennyibe.
Ez a vélemenyem a Cardas folyadékról is. Jól használható, hatásos is, de baromira túl van árazva. Ez is csak egy olyan kütyü, hogy ha nem adják elég drágán, akkor nem veszik komolyan.
Mikor először elhatároztam, hogy beszerzek valami hasonló folyadékot, akkor itt többen is a Deoxid gold-ot ajánlották. Neki is futottam a beszerzésének, majd kiderült, hogy idehaza egyetlen helyen kapható. Ahonnan persze regisztració nélkül nem lehet rendelni, és az utanvétes szállítás, a többszörösébe került volna, mint maga a termék. Inkább kihagytam, gondoltam majd lesz más alternatíva. Lett, a Cardas folyadék. A Kácsa Audio-nál jártam, vásároltam ezt-azt, és hozzácsaptam ezt is. A kérdésemre természetesen nagyon dícsérték...
Nekem bevált, hatasos is, de ha elfogy lehet kipróbálok valami mást, lehet éppen a Kontact Gold 2000-t.

hifitibi
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 94

Hozzászólás Szerző: hifitibi »

Minő "véletlen", hogy az elmúlt két napban én is elkezdtem nézegetni az audio kontakt javítókat!
Az audio kategóriájú kacatok között eddig csak a DeoxIT volt nekem képben. Már nézegettem is a Stageshopban a gold succost 14500-ért, illetve a kétszelencés csomagot 19000-ért. Viszont ott bujkált bennem a kérdés, hogy az vajon más-e, mint a Kontakt gold 2000. Régebben sikerült szert tennem egy flakon Kontakt gold 2000 dezodorra. Használtam is a rendszer csatlakozóira, jó is volt. De hát az ugye nem kékvérű snake oil, hanem sima oil. Mert a Kontakt gold 2000-et a német (tulajdonú) Contact chemie gyártja (nem kifejezetten audiophile célra), így bátran leírja, hogy olyan olaj, ami nagyon vékony réteget képez a nemesfém felületen, tisztít, megakadályozza a korróziót, jobb kontakt, stb. Felkutattam a DeoxIT termékleírását és biztonsági adatlapját, de egy büdös szó nem volt arról, ami utalhatott volna arra, hogy mit tartalmaz a cucc. Aztán ma szóba került a Cardas kence, ahol kiderült, hogy az is olajos. (Annak pedig semmilyen doksiját sem találtam meg a neten.) Majd kérdésre kiderült, hogy a DeoxIT is olajos. Hálás köszönet zoli73 és Shimano olvtársaknak, hogy megírták azt, hogy a két kékvérű kence szintén olajos!
Ebből én arra következtetek, hogy mindhárom kontakt tisztító/javító hasonló elven működik, azaz nagyon-nagyon vékony olajos védőréteget képez a nemesfém felületeken, megakadályozza a korróziót, és a fémfelületek nem közvetlenül egymáson csúsznak, hanem egy bazi vékony olajrétegen át.

Kérem, ha valakinek van nálam pontosabb ismerete, tapasztalat a Kontakt gold 2000 vs kékvérű kence anyagára vonatkozóan, erősítse meg, vagy cáfolja meg azt, amit leírtam! - mindenki hasznára.

Ha valaki használta már audio célra a német gyártmányt és a kékvérű bármelyikét is, és hangra gyakorolt hatásban tapasztalt bármi különbséget, vagy éppen nem (az is nagyon fontos), kérem, azt is ossza meg!

Persze, a DeoxIT-nak van egy tisztító folyadéka, a neve végén a gold helyett "D", de ezt véleményem szerint lehet helyettesíteni isopropil alkohollal. Az meg van itthon. Én így használtam.

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 361

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

Tctronic írta:
2022.01.08., szomb. 18:23
Van egy pár elfekvő Jantzen légmagos tekercsem eltérő vastagságú vezetékekből. Gondolkodtam, hogy csinálok belőle RCA kábelt. Van valakinek tapasztalata milyen vastagságúból célszerű? Vékonyabb , vagy vastagabb? Egyáltalán ilyen irányú tapasztalata van valakinek?
Cablest kérdezd meg!
A gondolkodás nem megerőltető...

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó

Aszpirin írta:
2022.01.08., szomb. 12:54
Shimano írta:
2022.01.08., szomb. 12:43
Ezután sebbenzinnel lemosni,aztán lekezelni valami kontakjavítóval,korróziógátlóval.
A csak bekenjük és jó lesz megoldás nem minden esetben lehet célravezető.
Köszi szépen, a tisztításon már túl vagyok (csak közepesen volt szutykos), a “lekezelni valami kontaktjavítóvítóval, korróziógátlóval” lépésről szólt pont a kérdésem, ha esetleg van tapasztalat az említett Cardas Contact Conditioner-rel… ugyanis rohadt drága, (tekintettel a félgyűszűnyi mennyiségre is, ami a kiszerelési egység), de ha “does the magic”, akkor talán (?) megérheti (?).
Az izopropil alkohol is nagyon hatékony, és olcsó.

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó

Aszpirin írta:
Nálam tapasztaltabbaktól szeretném tisztelettel megkérdezni: “beszorításra” kerülő, ónozott hangfalkábel-végek tisztítására/karbantartására a Kácsa Audióban kapható Cardas Contact Conditioner folyadék használatát mennyire tartjátok célravezetőnek ill. hatékonynak?
Kígyóháj, varjúmáj.... Szerintem...

prando
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 160

Hozzászólás Szerző: prando »

szalci írta:
2022.01.08., szomb. 19:21
Kaptam Prando-tól ezt kábel tanácsot. Kipróbáltam. Az alapvető cél az volt, hogy egy kezelhető és azért a sima akárminél jobb hangú kábel legyen. Ezt 100%-ban tudja. Köszönöm szépen. Egyértelmű előrelépés az Audioquest Forest-hez képest. Felbontásban, sebességben, szinte mindenben. Van két hátránya is, az egyik, hogy a színpad előrébb jön, nem olyan szépen a dobozok mögött van, a másik, pedig, hogy a gyönyörű S és Sz hangok olyan rossz értelemben vett hifissé váltak-kicsit. De ez egy teljesen bejáratatlan állapot, nem tudom változik-e. Ez utóbbi paramétert nagyon sajnálom, mert sokat hozzátesz az énekesnő re-produkciójához, annak átélhetőségéhez. A beszámolót úgy kell érteni, hogy a meglévő, különböző pozíciókban lévő 4db AQ kábelt egyszerre cseréltem le erre a Vention-ra. Egyesével nem próbáltam ki. Most ki kéne próbálni a Viablue-t, de az a próba egy százezres próba (4 db kell), ott lehet egyet bepróbálok, csak nem tudom annak van-e úgy értelme.

Volt a napokban egy Fészes csoportban erről is beszélgetés, Koscsó Ferenc (aki azért név a szakmában) a Vention Cat8-at említette, mint nagyon jó, de szerfelett olcsó kábelt, neki ezek és AQ Carbonok vannak, jóval drágább kábeleket cserélt le ezekre. Próbáld meg. főleg a Ventiont!
[/quote]
Örülök, hogy bejött, de ne nekem köszönd, nekem egy fia Ventionom sincs, Forest viszont igen,10 méter, meg valami másik is 10 méter, mivel a másik szobában van a router, itt meg az asztali gép és egy beltéri....és most elgondolkodom.
Vincent cd, Revox magnó, TEAC dac, Rotel RA985BX erősítő, diy phono, Vandersteen 1C hangfal, Vibavoice Omega500 tápkondi, ezek Béres János fórumtárs felújításában. Linn lp-játszó Oppo bluray, Heed táp, Fapaci, ACR, AudioNote, VdH, ZuAudio Event, Soner, Furutech kábelek, Triangle Antal hangfal.

szalci
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 104

Hozzászólás Szerző: szalci »

Kaptam Prando-tól ezt kábel tanácsot. Kipróbáltam. Az alapvető cél az volt, hogy egy kezelhető és azért a sima akárminél jobb hangú kábel legyen. Ezt 100%-ban tudja. Köszönöm szépen. Egyértelmű előrelépés az Audioquest Forest-hez képest. Felbontásban, sebességben, szinte mindenben. Van két hátránya is, az egyik, hogy a színpad előrébb jön, nem olyan szépen a dobozok mögött van, a másik, pedig, hogy a gyönyörű S és Sz hangok olyan rossz értelemben vett hifissé váltak-kicsit. De ez egy teljesen bejáratatlan állapot, nem tudom változik-e. Ez utóbbi paramétert nagyon sajnálom, mert sokat hozzátesz az énekesnő re-produkciójához, annak átélhetőségéhez. A beszámolót úgy kell érteni, hogy a meglévő, különböző pozíciókban lévő 4db AQ kábelt egyszerre cseréltem le erre a Vention-ra. Egyesével nem próbáltam ki. Most ki kéne próbálni a Viablue-t, de az a próba egy százezres próba (4 db kell), ott lehet egyet bepróbálok, csak nem tudom annak van-e úgy értelme.

Volt a napokban egy Fészes csoportban erről is beszélgetés, Koscsó Ferenc (aki azért név a szakmában) a Vention Cat8-at említette, mint nagyon jó, de szerfelett olcsó kábelt, neki ezek és AQ Carbonok vannak, jóval drágább kábeleket cserélt le ezekre. Próbáld meg. főleg a Ventiont!
[/quote]

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2711

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Van egy pár elfekvő Jantzen légmagos tekercsem eltérő vastagságú vezetékekből. Gondolkodtam, hogy csinálok belőle RCA kábelt. Van valakinek tapasztalata milyen vastagságúból célszerű? Vékonyabb , vagy vastagabb? Egyáltalán ilyen irányú tapasztalata van valakinek?
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1018

Hozzászólás Szerző: BLX »

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2122

Hozzászólás Szerző: Shimano »

hifitibi írta:
2022.01.08., szomb. 15:04
A DeoxIT gold is tapintásra olyan kissé olajos?
Igen az,olajos tapintású.

hifitibi
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 94

Hozzászólás Szerző: hifitibi »

Shimano írta:
2022.01.08., szomb. 13:24
Aszpirin írta:
Shimano írta:
Ezután sebbenzinnel lemosni,aztán lekezelni valami kontakjavítóval,korróziógátlóval.
Köszi szépen, a tisztításon már túl vagyok (csak közepesen volt szutykos), a “lekezelni valami kontaktjavítóvítóval, korróziógátlóval” lépésről szólt pont a kérdésem, ha esetleg van tapasztalat az említett Cardas Contact Conditioner-rel… ugyanis rohadt drága, (tekintettel a félgyűszűnyi mennyiségre is, ami a kiszerelési egység), de ha “does the magic”, akkor talán (?) megérheti (?).
Én deoxit kencéket használok kontaktra,és korrózióvédelemre is,ezek viszonylag emészhető árban voltak mikor vettem őket,az említett rohadt drágával nincs tapasztalatom.
A DeoxIT gold is tapintásra olyan kissé olajos?

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
Shimano írta:
Én deoxit kencéket használok kontaktra,és korrózióvédelemre is,ezek viszonylag emészhető árban voltak mikor vettem őket,az említett rohadt drágával nincs tapasztalatom.

Pioneer
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 44

Hozzászólás Szerző: Pioneer »

Ear írta:
2022.01.08., szomb. 10:03
Pioneer írta:
2022.01.07., pén. 17:01
Üdv!
Segitséget szeretnék kérni. Véleményetek szerint optikai kábelek között van hallható különbség? Most egy egyszerű bolti optikai kábel van bekötve. Érdemes kicsit drágábbat venni?
Előre is köszönöm a segítséget.

Üdv: Pioneer
Van. Kérdés hova akarod használni.
Szia!
Egy DUNE média lejátszó és egy Marantz sa10 sacd dacja között.
Kövezzetek meg, de én jobbnak hallom az optikai kábelt ebben az esetben mint a coaxot. Pedig nem rossz coax kábelt használtam.
Üdv: Pioneer

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5979

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Shimano írta:
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
Évek óta hasznáom a Cardas folyadékot jó eredménnyel. A kis kiszerelés ellenére nagyon kiadós, mert nem illékony, hanem inkább olajos állagú. 1-2 csepp egy fültisztítóra, vattapamacsra, ezzel átdörzsölni az érintkező felületeket. A felület szemmel láthatóan tisztább, fényesebb lesz, és a vattán minden esetben jól látható, az eltávolított szennyeződés. Csupasz kábelvégre cseppentve, majd egy törlő ruhával, papír zsebkendővel megdörzsölve, is jó eredményt ad, erre is használtam már.
A tisztító hatékonysága meggyőzött, minden csatlakoztatás megbontásakor használom.
Tényleg kiadós, nálam kb. 2-3 hetente előkerül, mégis kb. 2 év használat után, több mint félig van a pici fiola.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
Szutykosságtól függően lehet többféle módszer is.Erősebben korrodált drótokhoz jó egy finomszemcsés csiszolóvászon,jó a fém dörzs edénymosogató,a tisztábbaknak tűnőkről meg a a sima mosogatószivacs dörzs része is könnyedén leviszi a szutykot.

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 688

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

cannonball írta:
2022.01.08., szomb. 12:19

Anno apám forrasztás előtt sósavban oldott ónt, a "letwassert" használta az oxidos ónfelületek tisztítására. Szóval sztem sima vízkőoldó is jó lehet, ha nincs más ;-)
Nem cink volt az inkább?
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

cannonball írta:
2022.01.08., szomb. 12:19
Aszpirin írta:
Anno apám forrasztás előtt sósavban oldott ónt, a "letwassert" használta az oxidos ónfelületek tisztítására. Szóval sztem sima vízkőoldó is jó lehet, ha nincs más ;-)
Szerintem a "forrasztóvíz" nem erre a feladatra való. Tisztításról, karbantartásról szólt a kérdés, nem forrasztáshoz való előkészítesről.

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1209

Hozzászólás Szerző: -CB- »

juliush írta:
2022.01.08., szomb. 12:17
Ki mennyire veszi komolyan a kábeleknek az őket befoglaló rendszertől függetlenül mutatott, következetesen rá egyedileg jellemző hangi jegyeiről szóló beszámolókat ("magasba húz", "élénk", "unalmas", szürke", stb.) különösen olyan sokféleképpen kivitelezhető és az információt egyébként is kódolva továbbító rendszerben, mint a számítógépes hálózat?
Én próbálom, de sosem jött be. Még az általam használt kábel is tudott egész mást mutatni másik rendszerben.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Aszpirin 2022.01.08., szomb. 12:25-kor.
Ok: elrontott idézés javítása

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1209

Hozzászólás Szerző: -CB- »

Aszpirin írta:

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4033

Hozzászólás Szerző: juliush »

Ki mennyire veszi komolyan a kábeleknek az őket befoglaló rendszertől függetlenül mutatott, következetesen rá egyedileg jellemző hangi jegyeiről szóló beszámolókat ("magasba húz", "élénk", "unalmas", szürke", stb.) különösen olyan sokféleképpen kivitelezhető és az információt egyébként is kódolva továbbító rendszerben, mint a számítógépes hálózat?
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”