pali923 írta: ↑2022.01.05., szer. 16:02
Elkezdtem a tesztidőszakot az amazonnal ezen az androidos lejátszón. Az első benyomásaim vegyesek.
Magával a programmal van némi problémám. A Tidaléhoz tudom hasonlítani, szerintem az sokkal jobb. Szeretem, hogy a Tidalban tudok kedvenc előadókat elmenteni, az amazonnál ez nem sikerült. Lehet, hogy csak én vagyok béna? Meg lehet osztani, ha valakit kijelölök, de ezt meg minek? Menteni valami listába nem tudom, legfeljebb lemezeket, dalokat.
A magyar előadók választéka sem túl combos, legalábbis azoké, akiket én kedvelnék. Olyan "érdekességre" is bukkantam, hogy egy-egy előadónak (pl. Santana, Dreamtheater) ezernyi lemeze fent van, többféle változatban, minőségben is, de egyes ikonikus lemezeket nem találok. Lehet, hogy a nagyobb adatmennyiség az oka, de lassúnak is találom a kapcsolatot. 300Mb-es net mellett elég gyakran homokórázik (pl. ha zenélek és keresgélek egyszerre), más programmal ilyen nincs.
A hangminőséggel alapvetően nincs problémám, de eddigi benyomásaim alapján nem veri a Tidalt. Ehhez biztosan hozzájárul, hogy a Tidal be van drótozva az USB Audio Player c. programba, az amazont meg csak a saját programjával tudom hallgatni. Ez egyelőre csak benyomás, keveset hallgattam a végső döntéshez, ki is fogom vele várni a 3 hónapot. Lehet, hogy más lejátszóval egyértelműbb lenne az eredmény.
Nálam egyszerűbb volt az összehasonlítás (bár erről már korábban is írtam),
Nekem sikerült azonos környezetben megtennem: hisz a Bluesound Node Blueos applikációjába a Tidal mellett lehet az Amazon-t is integrálni.
Összkép: szintén vegyes.
1. hangminőségben (a rendszeremben) egyértelműen veri az Amazon a Tidal-t: mind CD, mind nagyfelbontású zenékkel: így Tidal MQA / Amazon Ultra HD. Ugyanazokat a számokat hasonlítottam össze egymás után. A zene természetesebb, eltűnt a néha elég jól kihallható digitális maszat (nem a lehetséges kábelcseréken töröm a fejem stb.) . A különbség persze nem számottevő és rendszerfüggő, hisz a Tidal is szuperül szól.

Viszont eljuttottam odáig, hogy vakon meg tudtam mondani melyik szól. :)
2. felhasználói felület BlueOs-en belül: Tidal 8/10 pont (majdnem olyan jó, mint a Tidal saját lejátszója). Amazon-é 5/10p. Rémes a keresés a BlueOs-en. A Tidal-é összehasonlíthatatlan jobb. Ha egy lemezt keresek, átlépek az Amazon android-os alkalmazásába és ott bekedvencelem, majd utána a BlueOs-ben elindítom (kőkorszak!!, agyrém!!, aki használ-használt Roon-t például, annak kínzás, de ez is szubjektív a lemezjátszózásnál persze így is kényelmesebb!)
A két zenei streamer-t viszont PC-n nem hasonlítottam össze (hangminőség terén).
A lejátszó alkalmazások PC-n és androidon:
1. Az Amazon lejátszója nem rossz, de elmarad a Tidal-éhoz képest. Míg a Tidal-é 9/10 pont, az Amazoné úgy 7.5/10p. De viszonylag jól használható az Amazon is. A Tidal viszont szuper, csak azért nem 10 pontot kap tőlem, mert a Spotify Connect mindent ver (persze Spotify-t elvből nem használok), csak hiányzik a Tidal-nál a PC távoli vezérlés (amit a Spotify tud), ezért a -1 pont.
Ami nagyon jó lenne, mert ki lehetne így váltani pl. a hálózati lejátszót (én nem tenném, mert szeretem, ha nem megy a PC-m mikor zenét hallgatok). De sokaknak segítene, hogy a kanapéból elérve Android/IOS-ról a számítógépről tudnának közvetlen DAC-olni.
Bár a Tidal ezt írja a kérdésre (de egy éve ezt írja!!!):
"How do I connect TIDAL to my computer?
At the moment, you can't control your desktop app, but this feature is coming soon!"
Mivel egy éve ezt írja, én ebben egyáltalán nem reménykednék (egyelőre), mert szerintem össze vannak fonódva a Roon-al (különben már rég megcsinálták volna) és ha ez a funkció is bekerülne az amúgy szuperül használható Tidal android és IOS alkalmazásba, akkor sok ember visszamondaná a Roon-t (hisz közvetlen elérni a számítógépét).
A Roon amúgy kiváló (bár visszamondtam, de hiányzik). Visszamondás oka: az Amazon-t nem támogatja (nyilván a Tidal és Qobuz összefonodásuk miatt).
Lehet mégis visszatérek a Tidal-hoz az Amazon próbaidőszak után, akkor nem a hang lesz az oka (bár a különbség nem számottevő a hátrányára), hanem a szuper kényelem (lejátszó felülete, album-keresés, Roon kompatibilátás).