robi20064 írta: ↑2021.10.29., pén. 18:24
Aszpirin írta: ↑2021.10.29., pén. 16:50
Más: Monterey-t feltette már valaki? (most nézem, hogy már 12.0.1 a verziósám, tehát már kijött az első patch is...)
Ha igen: okés vele minden, vagy még várjak?
Tudjuk hogy te szeretsz veszelyesen elni ha macOS-rol van szo :) En altalaban megvarom az x.2.0-at mielott frissitek, az meg par honap lesz. Igazabol meg azt sem neztem hogy mik a konkret ujitasok.
Nos, igen... szeretek veszélyesen élni, ezért tegnap sikeresen feltettem a Monterey-t (12.0.1).
A dolog nem volt egyszerű, ugyanis a tegnapelőtt derült ki, hogy a Time Machine-backup a tavalyi Big Sur-ra való frissítés óta ki volt kapcsolva (nem kizárt, hogy én kapcsoltam ki, de nem emlékszem rá, hogy ilyent elkövettem volna), ezért a backup 14 órát vett igénybe (hozzátenném, hogy még mindig egy több mint 10 éves Time Capsule-t használok backupra). De mindegy, tegnap délelőttre elkészült a backup, szóval nekivághattam... volna, mert a Monterey-telepítés többszöri próbálkozásra is elhalt még az újraindítás előtt, a logban pedig semmi értékelhető... egyszerűen dobott egy error-t az ellenőrzés után, áltlában a folyamat kb 35.-40.- percében). Közben mindent kipróbáltam: újból letölteni a Monterey-t, tűzfal kikapcsolása, safe módban indítás, NVRAM/PRAM törlése.... semmi. Aztán, mivel a Big Sur-ból még a 11.5.2 volt fenn, a legújabb pedig a 11.6.1 - gondoltam akkor előbb felrakom a Big Sur legutolsó patchét. Az sem ment fel, ugyanaz a hibaüzenet. Amit észrevettem, hogy az App Store is teljesen be volt halva, és minden shutdown-nál előbb force quit-et kellett nyomjak az App Store processzre, különben a shutdown sem ment...
A vége az lett, hogy nem hagytam magam, Recovery módban újratelepítettem a Big Sur-t. Hála annak, hogy a Mac OS egy rendes oprendszer, ami ilyeneket tud, mint ez a fantasztikus Recovery-mód (tényleg zseniális, az elképzelés is, meg minden), a teljes Big Sur-újratelepítés megvolt (letöltéssel, mindennel) egy óra alatt, és semmi nem veszett el, a legutolsó beállításig! Viszont persze így már a 11.6.1-es Big Sur került fel.
Na, ezzel gond nélkül lement a Monterey-upgrade.
A Monterey maga ránézésre kvázi semmiben nem különbözik a Big Sur-tól, a legfontosabb újításai még nem érkeztek meg... A többi csak sallang.
Érezhetően gyorsabb, de ez lehet, hogy az őt megelőző teljes Big Sur-újratelepítés okozta - vagy tényleg jobb a Monterey.
Egyébként ha már ennyi időt rászántam, takarítottam is egyet rajta - mivel a 2018-as gépváltás TimeMachine-backuból való visszaállítással valósult meg, és a korábbi gépemet még 2009-ben vásároltam, ezért több mint 10 éves, már teljesen fölösleges launch-démonokat is kiirtottam, amik még korábban használt szoftvereket segítettek volna... ezt már rég meg kellett volna tegyem.
A szokásos "főpróba" nálam mindig a legacy Logitech Harmony Software... még mindig ragaszkodom a már kb 10 éves Harmony One-omhoz (kellett a Logitechnek ennyire jó távírányítót készítenie :) ... le is szoktak róla azóta), amihez a tavaly kiadták a Big Sur-kompatibilis frissítést (bár tényleg jópár hónapot várni kellett rá, azért nagy-nagy dícséret a Logitechnek, hogy egy kb 10 éves termék supportjával még mindig foglalkoznak).
Hát persze, hogy nem ment a legacy Harmony Software :)
De hamar kiderült, hogy nincs nagy baj... mindössze egy újabb biztonsági szigorítás okozta ezt... a iztonsági beállítások között engedélyezni kellett a Harmony Software és a Java számára az input monitoring-ot - és máris ment. Ezt az input monitoringot azért a Java számára biztonságosabbnak tartom nem engedélyezni, de a Harmony Software-t ritkán használom (évente talán átlagban kétszer, akkor viszont "létfontosságú"), előtte pár kattintással engedélyezni fogom, utána meg ismét tilttatom.
TLDR: az upgrade telepítése nálam kapitális szopás volt, de amint fenn van a Monterey 12.0.1, hosszú évek óta ez tűnik a legstabilabb és legjobb "első release"-nek. A Big Sur-hoz képest aligahnem csak a felszín alatt vannak komoly változások (pl. további biztonsági fejlesztések, performancia, stb.), HMI-területen a legfontosabb dolog, a Universal Control (ami egy igazi Apple-hez méltó feature) még nem érkezett meg ezzel a verzióval. A többi - SharePlay, Focus, stb - inkább az iOS 15-ből tvett "geek"-funkciók, menők, de engem kb hidegen hagynak - egy kivételével: most már mutatja egy kis narancssárga pötty a menubar-ban, ha valami épp használja a mikrofont, és ha arra rákattintasz, meg is mutatja, hogy melyik processz a "tettes". Ez azonnal hasznosnak bizonyult, mert így füleltem le, hogy az Apogee Popup bizony nálam is hallgatózik a mikrofonon, holott ezt nem kéne, nem ez a dolga (van egy Apogee One nevű hangszerinterfészem /ADC eszközöm/ rádugva a Mac-re, aminek van ugyan saját mikrofonja is, de a Popup démonnak semmi dolga nem kellene legyen azzal - az arra szolgál, hogy ha tekerem az Apogee One fizikai potméterét, akkor hirtelen felugorjon egy hangerő-csúszka a képernyőn, ami mutatja, hogy milyen hangerőre tekertem az épp kiválasztott bemenetet vagy épp a monitorfejhallgató-kimenetet. M?agát a mikrofon-bemenetet nem kell bekapcsolva tartsa, csak amikor én úgy döntötk :) ).