És a sok rossz "hangú" között vannak azért olcsó és persze nagyon drága "mégis" igen jó kábel is, ne felejtsük el.
Mire megtalálja egy hifista a saját hangját, eléget egy kis pénzt.

diagnet írta: ↑2021.09.14., kedd 10:52ZolaBA írta: ↑2021.09.14., kedd 03:58A lényeg ott van. Ha kihúzogatod és átértelmezed az a Te dolgod.diagnet írta: ↑2021.09.13., hétf. 21:36
Hú, bocs de ebből pont a lényeget faragtad le ;)
Szóval az azonos típusú fajtájú termékek megkülönböztetése összehasonlítása (pl. 2 azonos célú IC kábel) csak szigorú feltételekkel reklámozható, és nem csak a korrektség az elvárás, hanem a bizonyíthatóság is (1).
Leírhatja a gyártó, hogy másik kellékkel (pl. kábellel) egy készülék tudása hogyan változik, DE ez egyértelmű és bizonyítható kell legyen (2).
Nem a kábelek reklámozásáról, összehasonlítgatásáról írtam. Azt bárki nyugodtan megteheti, mivel abban az esetben kettő, vagy több jól elkülöníthető,különböző típusú, árú, cikkszámú termék versenyez. A reklámok és ajánlatok alanya a kábel.
Amiről én írtam az maga a termékek forgalomba hozatala és értékesítési szabályai amit a felügyeleti szervek bármikor ellenőrizhetnek.
Pl. Két abc123 cikkszámú, tehát azonos árú rádiónak ugyanazt kell tudnia. Nem történhet meg, hogy az egyik vásárló megkülönböztetésre kerül mert eltérő arányban tudja csak kihasználni a termék szolgáltatásait.
Eldobható nickekkel le lehet írni akármilyen felületre, hogy az abc123 rádió az xy hálózati kábellel tisztábban fogja a bartókot és kategóriákat ugrott a hangja. Semmilyen jogkövetkezménye nincs, ezért is alkalmazzák.
Viszont cégként az ilyen kijelentések, ajánlattételek már számonkérhetők, felelősségre vonhatók.
Ezért tesztelnek, ajánlanak helyettük "független" marketing portálok, akik gyártói, kereskedelmi tevékenységet nem végeznek.
Ők a milliárd dolláros audio biznisz hajtóművei.
Kiemelni egyetlen paramétert, hogy attól lesz jó a kábel olyan mintha azt mondanám, hogy az autómban lévő motor a legjobb a világon, de attól még maga az autó nem lesz a legjobb a világon. Teljes blődség, de valószínűleg rengetegen megeszik ezt a marketinget.

Ott a pont! Én is ismerek olyat aki egy belvárosi lyukban lakik, nem a legjobb környéken, de a rendszere ára nyolcszámjegynél kezdődik. Hozzáteszem életem legjobb hangját ott hallottam, de csak a rendszerének él az illető. Szóval el kell dönteni kinek mi a fontos.
Volt ilyesmiről szó az internet valamelyik bugyrában és az a titka a dolognak, hogy egyszerűen anyagilag és időben nem éri meg pereskedni ezekkel a cégekkel, mégha felperesnek is lenne igaza a végén.wittao írta: ↑2021.09.14., kedd 09:05Ez nagyon szepen hangzik es meg szorakoztato is, kar, hogy nem teljesen igaz.ZolaBA írta: ↑2021.09.14., kedd 03:58Hú, bocs de ebből pont a lényeget faragtad lediagnet írta: ↑2021.09.13., hétf. 21:36Mivel hivatalosan nem is adhatnak. A legtöbb országban a fogyasztóvédelmi és egyéb törvények tiltják a vásárlók és az azonos típusú termékek megkülönböztetését.
A készüléknek a mellékelt kellékekkel kell teljesítenie amit a gyártója a reklámanyagokban, adatlapokon közzétett.
Nem írhatja le, hogy másik kábellel jobb/rosszabb lehet a hangja. Egyedül a minimálisan elvárt paramétereket határozhatja meg.![]()
Szóval az azonos típusú fajtájú termékek megkülönböztetése összehasonlítása (pl. 2 azonos célú IC kábel) csak szigorú feltételekkel reklámozható, és nem csak a korrektség az elvárás, hanem a bizonyíthatóság is (1).
Leírhatja a gyártó, hogy másik kellékkel (pl. kábellel) egy készülék tudása hogyan változik, DE ez egyértelmű és bizonyítható kell legyen (2).
Na már most mivel a kábelek hangminőségi különbsége nem bizonyítható (1,2) oly módon, hogy az hatóság/bíróság előtt megállja a helyét, a komoly gyártók (akik már elég nagyok ahhoz, hogy ellenőrzés, eljárás, feljelentgetés, stb. alá essenek) nem tesznek olyan összehasonlító állítást, hogy másik gyártó kábeléhez képest az övék hangja jobb/rosszabb.
Mi van helyette? a marketing és snakeoil maszatolás. Ami valljuk be, a többség nem képes és/vagy nem hajlamos jól érteni. Pl. Az A/B/C/D/E saját terméket hasonlítja össze, állítva, hogy melyik milyen kategória - és ez igaz is az adott termék kivitelére, felépítésére, anyaghasználatára, stb. a hangminőségre tett állítás viszont sokszor még saját termékvonalon belül is el van mosva, pl. "szerintünk" mint szubjektív vélemény, vagy akármilyen teszt alapján értékel.
Másik ilyen fogás a nem egyértelműen releváns műszaki kivitelezés kihangsúlyozása, amit példát mindenki megért az az arany wc kagyló és a székelés minőségének esete, de kábel ügyben már ott tartunk, hogy Tibeti szűz lányok csupasz hátsóján nevelt selyemhernyók gubójából készült rezgéscsillapító anyag van a Mariana árokban 2000 évig pihentetett ősi ezüsttallérokból hengerelt ezüst vezetők között, kriptonittal díszített csatlakozókkal és az egyiptomi piramisból származó arany bevonattal...
stb.![]()
Egy ilyen “kis” 35 eves “manufaktura”, mint a TaraLabs a sajat weboldalara nyomja ki ezt (jopar eve kint van), es meg egyik ceg sem perelte be annak ellenere sem, hogy az USA a perek melegagya, pedig hemzseg a fix allitasoktol:
https://www.taralabs.com/ours-vs-theirs
Jó, hogy lehet kapni:wittao írta: ↑2021.09.14., kedd 09:05Egy ilyen “kis” 35 eves “manufaktura”, mint a TaraLabs a sajat weboldalara nyomja ki ezt (jopar eve kint van), es meg egyik ceg sem perelte be annak ellenere sem, hogy az USA a perek melegagya, pedig hemzseg a fix allitasoktol:
https://www.taralabs.com/ours-vs-theirs
OK, de ez kit érdekel? Egyáltalán, de mi a fene az a pF?
Elgondolkodni mindig érdemes. Csak érdemes figyelembe venni olyan szempontokat is, amelyekről nem sok szó esik, vagy nem köztudottak. Például nem árt tudni, hogy a nagyfrekvenciás villamos zavar-jeleket a hálózati vezetékek nagyon nagy csillapítással vezetik, ezért azok néhány méter után jelentéktelenre csökkennek. Azt sem árt tudni, hogy az audió készülékeink maguk is bocsájtanak ki zavarokat a hálózat felé. Ha valaki kiépít egy dedikált audió hálózati ösvényt aminek a végén egy elosztóval összecsatolja a készülékeit az még nem oldja meg a hálózati zaj problémáját.

Hú, bocs de ebből pont a lényeget faragtad lediagnet írta: ↑2021.09.13., hétf. 21:36Mivel hivatalosan nem is adhatnak. A legtöbb országban a fogyasztóvédelmi és egyéb törvények tiltják a vásárlók és az azonos típusú termékek megkülönböztetését.
A készüléknek a mellékelt kellékekkel kell teljesítenie amit a gyártója a reklámanyagokban, adatlapokon közzétett.
Nem írhatja le, hogy másik kábellel jobb/rosszabb lehet a hangja. Egyedül a minimálisan elvárt paramétereket határozhatja meg.
Mivel hivatalosan nem is adhatnak. A legtöbb országban a fogyasztóvédelmi és egyéb törvények tiltják a vásárlók és az azonos típusú termékek megkülönböztetését.
Szerintem csak abban az esetben érdemes többet költeni a felkábelezésre mint amit az adott rendszered feltétlen igényel, megkíván, ha majd továbblépésben, feljebb lépésben is gondolkodsz. Amennyiben maximálisan elégedett vagy azzal a hanggal amit hallasz, akkor már nem indokolt több pénzt beletenni a történetbe. Persze azt eldönteni, hogy melyik az az ideális állapot , ahol minden maximálisan klappol, azt általában csak kísérletezés útján tudod megállapítani - ahogyan azt már az előttem szóló tapasztaltabb fórumtársak is jelezték - , mivel nagyon sok gyártó - tisztelet a kivételeknek persze - még csak iránymutatást sem ad ahhoz, hogy milyen drótokkal kössük össze a berendezéseiket. (Lásd a ratyi tápkábelek mellécsomagolása a prémium minőségű HI-FI komponensekhez.)

látom ezt senki sem reagálta le....kotel írta: ↑2021.09.11., szomb. 19:01Ez ár-érték arányban szinte verhetetlen.
Szerintem érdemes lenne kipróbálni olcsó kábelekkel is. Mert, ha úgy sincs hallható különbség, akkor kár többet költeni rá.
https://www.mediamarkt.hu/hu/product/_s ... %7cp%7c%7c

Nemjó konklúziót vontál le. A helyes konklúzió az, hogy nem értelmezhető ár alapján belőni, hogy nálad mi lesz a legjobb. Sőt valójában senki sem tudja, hogy mi lesz nálad a legjobb. Az ár alapú vásárlás mindössze csak a túlzott lelki terheléstől tud megóvni, a szubjektív hangminőséghez semmilyen módon nem korrelál.
És saját magad kísérletezni, meghallgatni, kipróbálni dolgokat (lehetőleg még sok pénz elköltése előtt :-). Ezt sajnos semennyi fórumolvasással nem lehet megspórolni.

Üdv a klubban!
Ez nem rossz beírás, az eleje legalább is, de a réz/ezüst összehasonlítás sántít. Egy kábel hangminőségét ugyanis nemcsak a huzalok anyaga, hanem azok átmérője és a szigetelés is nagyban befolyásolja. Lehet csinálni nagyon jó hangú kábeleket rézből és nagyon rosszakat ezüstből.Baryll írta: ↑2021.09.12., vas. 05:47
Én kezdőként bedőltem annak az általánosságban elterjedt maszlagnak, hogy a kábelek nem számítanak, nem fontosak és vettem egy rakat olcsó madzagot a rendszeremhez. Aztán elkövettem azt a hajmeresztő hibát, hogy mégis bekötöttem a rendszerembe egy magas minőségű IC-t és olyan változást kaptam a hangban, mintha a zenekarokat is profibbra cseréltem volna a felvételeimen. (Az olcsó madzagok megvétele volt a kidobott pénz.) (Mondjuk az is igaz, hogy a zenében is a minőséget preferálom, igénytelen tuc-tuc zene esetén lehet nem tapasztaltam volna ekkora érdemi változást. A réz IC hangja az ezüsthöz képest nagyon "döglött" volt. A rézzel olyan volt, mintha egy amatőr zenekar most kezdené begyakarolni az adott számot, míg az ezüsttel mintha a kisujjából rázná ki a banda a profin begyakorolt dalt. A kábelek sebességkülönbsége egyből átjött.)
Én kezdőként bedőltem annak az általánosságban elterjedt maszlagnak, hogy a kábelek nem számítanak, nem fontosak és vettem egy rakat olcsó madzagot a rendszeremhez. Aztán elkövettem azt a hajmeresztő hibát, hogy mégis bekötöttem a rendszerembe egy magas minőségű IC-t és olyan változást kaptam a hangban, mintha a zenekarokat is profibbra cseréltem volna a felvételeimen. (Az olcsó madzagok megvétele volt a kidobott pénz.) (Mondjuk az is igaz, hogy a zenében is a minőséget preferálom, igénytelen tuc-tuc zene esetén lehet nem tapasztaltam volna ekkora érdemi változást. A réz IC hangja az ezüsthöz képest nagyon "döglött" volt. A rézzel olyan volt, mintha egy amatőr zenekar most kezdené begyakarolni az adott számot, míg az ezüsttel mintha a kisujjából rázná ki a banda a profin begyakorolt dalt. A kábelek sebességkülönbsége egyből átjött.)Gergo222 írta: ↑2021.09.11., szomb. 18:18Egy adott szett teljes kábelezésével kapcsolatban szeretnék kérdezni. Bár nyílván erre a kérdésre nem hinném, hogy konkrétan tudnátok válaszolni, inkább általános tapasztalatok érdekelnének.
Tehát van mondjuk egy alsó-középkategóriás szettem. Ez a szett áll két hangfalból természetesen, egy lejátszóból, egy külön DAC-ból és egy integrált sztereó erősítőből. Ha a mostani árakkal számolunk, akkor egy ilyen alsó-középkategóriás szett újan vásárolva kihozható durván 1 millió forintból.
A szett kábelezéséhez szükség van elsősorban hangfalkábelekre, XLR vagy RCA kábelekre, optikai kábelre, illetve másik tápkábel sem ártana az erősítőhöz, illetve azért a lejátszónak és a DAC-nak is illik kicserélni a gyári tápkábeleit, végül egy minőségi elosztót vagy tápszűrőt tenni az egész rendszer elé.
Nos, a kérdésem az lenne, hogy kábelekre mennyi az a minimum amit mindenképpen kéne költeni, a szett teljes árának hány %-a lenne reális? Vagyis nem is kérdés, inkább ti hogy szoktátok, hogy látjátok? Bár tény, hogy kábelt újan nem éri meg venni, főleg annyit emelkedtek most az árak, hogy inkább kivárja az ember még talál használtan egy olyat, ami megfelel neki.
Igazából amire kíváncsi vagyok, hogy mi történik abban az esetben, ha kábelekre irreálisan többet költök, és olyan kábeleket veszek, amiket egyébként a gyártó nem az alsó-középkategóriás szettekhez ajánl, hanem inkább a közép- és felsőkategóriás szettekhez. Gondolom már ezt sokan kipróbáltátok, így ezek a tapasztalatok érdekelnének, hogy hogy látjátok, megérte -e több pénzt befektetni a kábelekbe, és hangban is hozott -e változást, vagy azok a kábelek, amik egy adott kategóriához vannak ajánlva, már kihozzák a maximum képességeket az adott szettből, és a drágább kábelek jelentős különbséget nem tesznek hozzá, legalábbis amennyivel többe kerülnek, az úgy nem éri meg...?
Köszönöm a válaszokat.
Szerintem a kérdés, hogy mit szeretnél elérni. Ha van valami hiba a rendszerben ami zavar, akkor az én tapasztalatom alapján kicsi az esély rá, hogy azt majd egy akármilyen kábel orvosolni fogja, szerintem a kábel csak a hab a tortán vagy a pont az i-n (Hi-Fi-n :-) . Ha viszont egyszerűen csak az olvasmányok/hifis ismerősök miatt nem hagy nyugodni a kábel kérdés akkor az ár úgyis irreleváns mert addig fogsz nyújtózkodni míg a takaró már le nem esik a földre. :-)Gergo222 írta: ↑2021.09.11., szomb. 18:18Gondolom már ezt sokan kipróbáltátok, így ezek a tapasztalatok érdekelnének, hogy hogy látjátok, megérte -e több pénzt befektetni a kábelekbe, és hangban is hozott -e változást, vagy azok a kábelek, amik egy adott kategóriához vannak ajánlva, már kihozzák a maximum képességeket az adott szettből, és a drágább kábelek jelentős különbséget nem tesznek hozzá, legalábbis amennyivel többe kerülnek, az úgy nem éri meg...?
A kábelezés elég megosztó téma. Van aki szerint ég és föld, vakteszten meg nem tud különbséget tenni, valaki szerint semmi különbség, aztán mégis drága kábelt használ. Vannak drága rendszerek olcsó kábelezéssel(pl több milliós rendszer gyári fekete pc tábkábellel), vannak olcsó rendszerek drága kábelezéssel. Ez a sok ellentétes vélemény már önmagában kérdésessé teszi számomra a készülék kel egyenértékű jelentőségét.