cables írta: ↑2021.05.30., vas. 11:15
fapaci írta: ↑2021.05.30., vas. 09:49
...
Hogy ne csak a szokásos mondatokkal dobáljuk egymást, így négyszemközt elmesélhetnéd, hogy ha már a streaming nem, számodra milyen lenne a megfelelő megoldás a XXI. századi zenehallgatásra. Illetve hogy
a kártyák (?) és szoftverek piaca szerinted miben tér el az LP és CD játszók (egykori) piacától.
Először a bold, dőltre kérdésre válaszolnék. Óriási mértékben tér el. Sikeres LP és CD játszók több évig élen voltak, ma egy audió kártya vagy egy szoftver verzió - ha jól látom - hónapokat se marad az élen.
Hogy én mit tartok jónak? Én régóta szembe megyek a rohanással. Most olvastam a Slow Life mozgalomról. Én ez egymagamban, az én életemben már régóta gyakorolom. Nem járok kocsival, pedig van, ahol lehet gyalogolok. Ha egymás mellett van aszfalt járda és fű, akkor a fűben megyek (isteni a bokának), nincs mobilom és nagyon kevés "új" zenét hallgatok. Tegnap volt a BEK döntő, a megnyitó zeneszám egy hallgathatatlan katyvasz volt. Nemrég egy barátom szólt, hogy a szomszédja aki 80 éves ki akarja dobni az LP lemezeit, kell-e nekem. Persze, hogy kellett. Lehozta kocsival 4 hatalmas láda volt, főleg magyar komolyzene és folk, de volt benne pár csemege pl. orosz jazz az 1930-as évekből. Két napig válogattam amit eltettem, azokat fogom most hallhatni. Ezzel együtt érdekelne a streming, de elriaszt az a kavarás, ami azon a területen megy.
Köszönöm! Az álláspontod érthető, nagy része számomra is szimpatikus, különösen a Slow Life, amit magam is gyakorlok, amikor megtehetem (munkában sajnos az ellenkezőjére voltam/vagyok kényszerítve). Pont ezért nyugdíjaztam magam 50 éves koromban.
De néhány kijelentéseddel vitám van, pl. ezzel:
Sikeres LP és CD játszók több évig élen voltak, ma egy audió kártya vagy egy szoftver verzió - ha jól látom - hónapokat se marad az élen.
Gyanítom, hogy nem látsz teljesen tisztán a számítógépes lejátszás és a streaming körül. Te magad is többször leírtad, hogy egyiket használod egyelőre. Ettől függetlenül én úgy emlékszem, hogy a CD játszók megjelenése utáni évek ugyanolyan kapkodással teltek, ami mostanában az audio szoftverek körül van. Hetente érkeztek új modellek, a hifisták nagy tempóban cserélgették is őket. Nekem is volt három CD játszóm 6 év alatt, nagy különbség is volt köztük. Hogy mikor mi van az "élen", azt nehéz eldönteni, mivel nincs ilyen abszolút lista, ezért talán célszerűbb úgy tekinteni a kérdésre, melyik készüléket, megoldást mennyi ideig használjuk. Foobar lejátszó szoftvert kb 6 évig, jRivert kb 8 évig használtam, a Roon másfél éve dolgozik nálam, hardvert 4 évente cseréltem (nem a hangminőség hajszolása miatt). Nem látom ebben azt a nagy pörgést, amit említesz. A számítógépes lejátszás, pláne a streaming új műfaj, nem igazán fair összevetni több évtizede bevezetett megoldásokkal. Az első pár év mindegyiknél a pörgésről szól, aztán szelídül a folyamat, kimennek a divatból, a túlnyomó többség megszabadul tőlük, csak néhány konzervatív hobbitárs tartja meg őket. Ugyanez történt a szalagos magnókkal, a kazettás magnókkal, a walkman-nel, az LP-el és a CD-vel, ez fog történni az audio PC-vel is. Mindegyikre sokan esküdöztek annak idején, mint tökéletes megoldások, ami - valljuk be! - utólag elég vicces tud lenni.
A veled folytatott vita leginkább azért meddő, mert hitkérdést csinálsz a témából. Nekem teljesen mindegy, mi lesz a jövő zenelejátszó megoldása, vélhetően úgyis használni fogom. Nem kötődik érdekem egyikhez sem, szerintem neked sem, csak benned a nosztalgia, bennem meg a technikai kíváncsiság erős. Javaslom, tekintsünk úgy ezekre a megoldásokra, mint a folyamatosan változó piaci kínálat elemeire. Mindegyik ugyanazzal a céllal jött létre, hogy tőlünk pénzt kapjanak értük a gyártók, kereskedők. Kéjes örömet okozunk nekik, amikor arról vitatkozunk, melyik a JOBB.