Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Zeneszoba

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Re: Zeneszoba

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Furi írta:
2021.06.03., csüt. 16:05
denesdr írta:
2021.04.14., szer. 09:32
Habár nálam szimmetrikusan van a két sugárzó között a lapostévé (ismerősnél is ugyanígy), de nem tapasztaltam, hogy ez gondot okozna. Ráadásul nálam nem is a falon van, hanem kb 40 centire előtte. Kíváncsiságból azért ki fogom próbálni letakarva is, bár nem hinném, hogy úgy fogom használni.
Nekem Szabó Zoli (Hivox) javasolta évekkel ezelőtt, hogy takarjam le a TV-t, mikor zenét hallgatok. Aztán tavaly nyár végén végre kipróbáltam. Letakartam egy vastag filc szerű anyaggal 2 rétegben: tényleg javulást hozott, a tere pontosabb lett, és mintha részletesebb képet kaptam volna a zenei produkcióról. Azóta csak így vagyok hajlandó zenét hallgatni. :smile29:
Azóta én is kipróbáltam a letakarást. Nálam sokat nem változott tőle a hangkép, sőt, szinte semmit. Valószínűleg a tölcsérek 80 fokos horizontális lesugárzása miatt kevésbé kritikus, hogy ott van a TV szabadon a dobozok között. Persze lehet mástól is, de legalább mostmár tudom, hogy nem kell emiatt aggódnom.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5155

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Jobb későn, mint soha ;peace;

Furi
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 9

Hozzászólás Szerző: Furi »

denesdr írta:
2021.04.14., szer. 09:32
Habár nálam szimmetrikusan van a két sugárzó között a lapostévé (ismerősnél is ugyanígy), de nem tapasztaltam, hogy ez gondot okozna. Ráadásul nálam nem is a falon van, hanem kb 40 centire előtte. Kíváncsiságból azért ki fogom próbálni letakarva is, bár nem hinném, hogy úgy fogom használni.
Nekem Szabó Zoli (Hivox) javasolta évekkel ezelőtt, hogy takarjam le a TV-t, mikor zenét hallgatok. Aztán tavaly nyár végén végre kipróbáltam. Letakartam egy vastag filc szerű anyaggal 2 rétegben: tényleg javulást hozott, a tere pontosabb lett, és mintha részletesebb képet kaptam volna a zenei produkcióról. Azóta csak így vagyok hajlandó zenét hallgatni. :smile29:

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6205

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Alex_Aston írta:
2021.05.08., szomb. 16:55

Söund Arts-hoz valami elérhetőséged van esetleg? Rákerestem, és csak viszonteladók jönnek fel, ők közvetlen nem.
Vagy valami totál más néven van a weboldaluk? gondolkodik.gif

Vagy esetleg találni valami jó bútorasztalost, aki méretre legyártja kompletten az egész nappali bútort, amibe kényelmesen elférnek a vasak. Bár manapság jó szakit találni nehezebb, mint keménydrogot... :D vagyis inkább persze sad.gif
https://xn--magld-3ta.cylex.hu/ceg-info ... 33592.html
A Sugár utcai cím nem biztos, hogy stimmel, szerintem a Kölcsey Ferenc u. 23. a helyes-de ha felhívod akkor rákérdezhetsz.
Legyen konkrét elképzelésed rajzzal, méretekkel-az nagyban megkönnyíti a dolgot és gyorsabban is kapsz majd árat rá.
+36 30 924 4669
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3316

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

tonee73 írta:
2021.05.08., szomb. 16:33
Alex_Aston írta:
2021.05.08., szomb. 16:28
2 hete nappali bútort is nézegetünk.
Mivel a nagy malac helyigénye mélységben 50cm, magasságban is 18cm minimum, elég nehéz találni megfelelőt, ami formában, színben is passzol az elképzeléshez, no meg belefér a vas.
Franc se gondolta, hogy ez ennyire macerás lesz méret miatt... gondolkodik.gif :angry:
Hidd el jobban jársz, ha veszel / csináltatsz egy dedikált állványt a hifinek.Hangban egy készülékcserével felérő javulást is elérhetsz egy jó állvánnyal.Én erre a saját tapasztalatom alapján jöttem rá, mikor a Söund Arts-nál megcsináltattam az aktuális darabot.Ég és föld volt a bútorlapból készített valami után.Ráadásul A SA-nál bármilyen egyedi méretet legyárt neked Szilvai Tibi (és nem egetverő felárral a standard méretekhez képest). gondolkodik.gif
Söund Arts-hoz valami elérhetőséged van esetleg? Rákerestem, és csak viszonteladók jönnek fel, ők közvetlen nem.
Vagy valami totál más néven van a weboldaluk? gondolkodik.gif

Vagy esetleg találni valami jó bútorasztalost, aki méretre legyártja kompletten az egész nappali bútort, amibe kényelmesen elférnek a vasak. Bár manapság jó szakit találni nehezebb, mint keménydrogot... :D vagyis inkább persze sad.gif
Csak a Marantz! :-D

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6205

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Alex_Aston írta:
2021.05.08., szomb. 16:28
Mivel a nagy malac helyigénye mélységben 50cm, magasságban is 18cm minimum, elég nehéz találni megfelelőt, ami formában, színben is passzol az elképzeléshez, no meg belefér a vas.
Franc se gondolta, hogy ez ennyire macerás lesz méret miatt... gondolkodik.gif :angry:
Hidd el jobban jársz, ha veszel / csináltatsz egy dedikált állványt a hifinek.Hangban egy készülékcserével felérő javulást is elérhetsz egy jó állvánnyal.Én erre a saját tapasztalatom alapján jöttem rá, mikor a Söund Arts-nál megcsináltattam az aktuális darabot.Ég és föld volt a bútorlapból készített valami után.Ráadásul A SA-nál bármilyen egyedi méretet legyárt neked Szilvai Tibi (és nem egetverő felárral a standard méretekhez képest). gondolkodik.gif
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 881

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Sziasztok!

A nappalim (405x470x280cm) a konyha felé nyitott az egyik oldalsó (470cm) fal ~1/3-ánál. Az a kérdésem, hogy ez mennyire rontja a hangzást? Ha van ennek jelentősége, pl egy harmonikaajtó megoldás lehet?

Köszi!
Nem szotkam hibázni.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Egy kis olvasnivaló szobakusztikai jelenségek érzékeléséről:
https://www.audiosciencereview.com/foru ... ctions.13/

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 409

Hozzászólás Szerző: greenbio »

sziasztok!

volt itt szó korábban szőnyeg alá helyezhető gumilapról, a padló reflexióját csökkentendő. tudja valaki, hogy hol kapok ilyet, ami megfelel e célra?

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Dorian írta:
2021.04.26., hétf. 14:08
denesdr írta:
2021.04.26., hétf. 13:01
Egy másik mérhető szobai paraméter az unalomig rágott RT60 és torzítási értékek mellett az ETC (Energy Time Curve), ez röviden fogalmazva azokat korai visszaverődésekből keletkező energiákat tudja megmutatni az idő függvényében, amiket még nem hallunk külön hangnak, tehát beleolvad az általunk hallott hangba, ezáltal színezve (vagy nem) azt.
https://gikacoustics.eu/unpacking-etc-t ... flections/
De mi a különbség ez és az utózengés közt?
Sztem az utózengés pont az, amit nem hallunk külön hangnak. Amit annak hallunk, azt visszhangnak hívják.
Igen, a visszhangot azért halljuk külön hangnak mert nagy soká érkezik a fülünkhöz az eredeti hanghoz képest, az ETC-t a cikk 50ms-ig ajánlja figyelembe venni, ez még az "egynek hallás" időtartományában van.
Az ETC is az időbel lefolyást mutatja, viszont evvel elég pontos képet kaphatunk a korai visszverődési pontokról, hogy mondjuk melyiket hogyan kell kezelni stb, mivel a tüskék idősávbeli elhelyezkedéséből kiszámolható az adott visszaverődési pont térbeli helyzete, illetve a tüske mértékéből láthatjuk, hogy mennyire kritikus az adott visszaverődési pont.
A gikacoustic-os cikk jól leírja, hogy hogyan értelmezzünk és mire figyeljünk az ETC-nél.

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Hozzászólás Szerző: Dorian »

denesdr írta:
2021.04.26., hétf. 13:01
Egy másik mérhető szobai paraméter az unalomig rágott RT60 és torzítási értékek mellett az ETC (Energy Time Curve), ez röviden fogalmazva azokat korai visszaverődésekből keletkező energiákat tudja megmutatni az idő függvényében, amiket még nem hallunk külön hangnak, tehát beleolvad az általunk hallott hangba, ezáltal színezve (vagy nem) azt.
De mi a különbség ez és az utózengés közt?
Sztem az utózengés pont az, amit nem hallunk külön hangnak. Amit annak hallunk, azt visszhangnak hívják.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Dorian írta:
2021.04.23., pén. 13:56
denesdr írta:
2021.04.23., pén. 13:22
leginkább a közép- és magashangok visszaverődését hivatottak csillapítani
Az igaz, hogy a szélessávú elemek a közép- és magas hangokat is csillapítják, de kifejezetten ide elhelyezve nem ez a fő cél. A kioltási tartomány tipikusan 100-200 Hz közt jön létre, ha a tipikus hangfal-elhelyezésekre gondolunk, ami bőven mélytartomány. Magas frekvenciákon ilyesmi amúgy sem jön létre, mert az annál jóval irányítottabban terjed.
Való igaz, hogy a dobozok mögé olyan elemeket érdemes rakni, ami az említett felsőbasszus/alsóközép tartományt csillapítja. Feltéve, hogy falközeli elhelyezésről beszélünk.

Dorian
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
2021.04.23., pén. 13:54
Gondolom minél közelebb van a falhoz a doboz, annál inkább ajánlott.
Igen, mert annál nagyobb mértékben és szélesebb frekvenciatartományban történik a kioltás.
De a távolság elsősorban azt határozza meg, hogy a frekvenciasáv melyik részén alakul ki.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

denesdr írta:
Alex_Aston írta:
2021.04.23., pén. 12:46
Hali.
Több képen láttam már, hogy hangfalak, de pl. csak a hangfalak mögött egyesek tesznek a falra valamiféle akusztikus panelt, vagy ilyesmit.
Ezek azon hangfalakhoz javasoltak, amiknek hátul van a reflex nyílása, és a túl dús mélyeket hivatott megakadályozni?
Hi!
A panelek nem a reflexnyílás végett vannak berakva. Azok leginkább a közép- és magashangok visszaverődését hivatottak csillapítani.
A hiedelmekkel ellentétben a hátsó reflexnyílásnak csak annyi hely kell, hogy ne akadályozódjon a légáramlása. Pl a Genelec ezt a távolságot min 5 cm-ben határozza meg a doboz háta és a fal között.
Ha egy szobában sok a mélyhang az legtöbbször nem a hátsó reflexnyílás és a fal nem megfelelő távolsága miatt van.
Aztán persze vannak mélyelnyelő elemek is, ezek vagy membránok, vagy Helmholtz rezonátorok, esetleg nagyobb méretű sarokelemek.
Hopp, Dorian beelőzött. ;)
Ennél a Quadralnál azt írják, hogy elvileg semennyire sem érzékeny a falhoz közeli elhelyezésre. Bár ilyen gondolom nincs, max az, hogy kisebb a jelentősége, mint más doboz esetén.
Csak azért kérdeztem, mert ez a doboz hátsó, elég méretes nyílással rendelkezik. A mostani szobához nagy ez a doboz, nem kérdés. Az új méretileg már megfelelő lesz. A többi meg kiderül július 31-én.

Dorian
V.I.P.
V.I.P.

denesdr írta:
leginkább a közép- és magashangok visszaverődését hivatottak csillapítani
Az igaz, hogy a szélessávú elemek a közép- és magas hangokat is csillapítják, de kifejezetten ide elhelyezve nem ez a fő cél. A kioltási tartomány tipikusan 100-200 Hz közt jön létre, ha a tipikus hangfal-elhelyezésekre gondolunk, ami bőven mélytartomány. Magas frekvenciákon ilyesmi amúgy sem jön létre, mert az annál jóval irányítottabban terjed.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Dorian írta:
2021.04.23., pén. 13:17
Alex_Aston írta:
Hali.
Több képen láttam már, hogy hangfalak, de pl. csak a hangfalak mögött egyesek tesznek a falra valamiféle akusztikus panelt, vagy ilyesmit.
Ezek azon hangfalakhoz javasoltak, amiknek hátul van a reflex nyílása, és a túl dús mélyeket hivatott megakadályozni?
Nem. A reflexnyílásnak kb. semmi köze ilyen formán a túl dús mélyekhez.
Ide elhelyezve szélessávú csillapítót azt érjük el, hogy a falról visszaverődő hang jóval kevésbé oltja ki a direkt hanghullámot a faltól való távolságnak megfelelő frekvenciasávban.
Aha, okés. Gondolom minél közelebb van a falhoz a doboz, annál inkább ajánlott.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Alex_Aston írta:
Hali.
Hi!
A panelek nem a reflexnyílás végett vannak berakva. Azok leginkább a közép- és magashangok visszaverődését hivatottak csillapítani.
A hiedelmekkel ellentétben a hátsó reflexnyílásnak csak annyi hely kell, hogy ne akadályozódjon a légáramlása. Pl a Genelec ezt a távolságot min 5 cm-ben határozza meg a doboz háta és a fal között.
Ha egy szobában sok a mélyhang az legtöbbször nem a hátsó reflexnyílás és a fal nem megfelelő távolsága miatt van.
Aztán persze vannak mélyelnyelő elemek is, ezek vagy membránok, vagy Helmholtz rezonátorok, esetleg nagyobb méretű sarokelemek.
Hopp, Dorian beelőzött. ;)

Dorian
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
Hali.
Nem. A reflexnyílásnak kb. semmi köze ilyen formán a túl dús mélyekhez.
Ide elhelyezve szélessávú csillapítót azt érjük el, hogy a falról visszaverődő hang jóval kevésbé oltja ki a direkt hanghullámot a faltól való távolságnak megfelelő frekvenciasávban.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Hali.

st81
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 277

Hozzászólás Szerző: st81 »

denesdr írta:
2021.04.14., szer. 10:15
st81 írta:
2021.04.14., szer. 10:03
Nekem egy 160 centi széles asztalon van a tv szintúgy a hangsugárzók között. Az 50 collos tv a faltól 30 centire van.
Ha elhúzom a faltól (szintúgy 25-30 centi az alap felállás) a dobozokat úgy 70 centire, akkor jobb a színpadkép, függetlenül attól, hogy le van-e takarva a tv vagy sem. Viszont így a mélyek mennyisége csökken, mivel a doboz hátulján van a mélysugárzó. Valamit valamiért.
Nem azért csökken a mély mennyisége, mert hátul van a dobozon a hangszóró, hanem mert jobban el van húzva a doboz a faltól(ha elől lenne a mély, akkor is ez történne). Bár a végeredmény ettől függetlenül ugyanaz. Vegyél combosabb mélyátvitelű dobozokat, hogy a faltól jobban elhúzva is elég legyen :)
Valóban, igazat szóltál!
Az esetleges csere előtt meg nem ártana a szoba akusztikáját is felmérni.
Japán vonal: Accuphase, Denon
Német vonal: Lindemann, Quadral
Magyar vonal: "Fapaci-féle" Luxor Gold

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

st81 írta:
2021.04.14., szer. 10:03
Nekem egy 160 centi széles asztalon van a tv szintúgy a hangsugárzók között. Az 50 collos tv a faltól 30 centire van.
Ha elhúzom a faltól (szintúgy 25-30 centi az alap felállás) a dobozokat úgy 70 centire, akkor jobb a színpadkép, függetlenül attól, hogy le van-e takarva a tv vagy sem. Viszont így a mélyek mennyisége csökken, mivel a doboz hátulján van a mélysugárzó. Valamit valamiért.
Nem azért csökken a mély mennyisége, mert hátul van a dobozon a hangszóró, hanem mert jobban el van húzva a doboz a faltól(ha elől lenne a mély, akkor is ez történne). Bár a végeredmény ettől függetlenül ugyanaz. Vegyél combosabb mélyátvitelű dobozokat, hogy a faltól jobban elhúzva is elég legyen :)

st81
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 277

Hozzászólás Szerző: st81 »

Japán vonal: Accuphase, Denon
Német vonal: Lindemann, Quadral
Magyar vonal: "Fapaci-féle" Luxor Gold

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”