Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hifi mánia - hobbi tudatos kontrollja kényszerbetegség nélkül

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1184
Kapcsolat:

Re: Hifi mánia - hobbi tudatos kontrollja kényszerbetegség nélkül

Hozzászólás Szerző: Robici »

dbrnsk írta:
2022.09.28., szer. 19:23
NadFan írta:
2022.09.28., szer. 19:16
A hangminőségnek nincsen határa,
Dehogy nincs...
Csak aki benne van a lépegetésben annak esetleg nem triviális észrevenni hogy felfelé lépeget-e vagy csak oldalra.

tom75
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 38

Hozzászólás Szerző: tom75 »

Persze, hogy van. A csillagos ég! :D

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1521

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

NadFan írta:
2022.09.28., szer. 19:16
A hangminőségnek nincsen határa,
Dehogy nincs...

Retrofuturista
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 335

Hozzászólás Szerző: Retrofuturista »

viri írta:
2022.09.28., szer. 18:58
Na-naaa azért erre majd térjünk vissza 1 év múlva :) Egyébként én a CLS-el éreztem így 2 évig, aztán egy gyenge pillanatomban befészkelte magát, és onnantól nem volt megállás. De majd most! :D
Nekem az Allo Boss2 dac/lejátszóról írt cikkemben szereplő gondolati technika elkezdett működni.

A változás eddig soha nem tapasztalt mértékű elégedettséget hozott.

Ennek a lényege pedig, hogy a hangminőség (SQ) és a zenei élvezet (Listening Pleasure, LP) különvált a gondolkodásomban, ez két külön kategória. A hangminőségnek nincsen határa, így olyan, mint a pénz; soha nincs elég belőle. Ha viszont szubjektív élvezetre optimalizálom a rendszeremet, ott előfordulhat egy szerencsés együttállás, egy olyan kedves hang, amit őszintén végállomásnak tudok ítélni a lehetőségeimen belül.
- Retrofuturista hifista blog szerzője - Szubjektív barangolás a hifi és a zene világában

https://retrofuturistahifista.blog.hu

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.

viri írta:
2022.09.28., szer. 18:58
dbrnsk írta:
2022.09.28., szer. 18:49
Nálam ez a bogár csak addig mocorgott, míg meg nem találtam AZT a hangú motyót, amely maradéktalanul kielégíti a zenehallgatással szemben támasztott igényeimet.
Na-naaa azért erre majd térjünk vissza 1 év múlva :) Egyébként én a CLS-el éreztem így 2 évig, aztán egy gyenge pillanatomban befészkelte magát, és onnantól nem volt megállás. De majd most! :D
Már sok év eltelt és ezalatt csak a forrásomon változtattam (stream), azt sem a hangja, hanem a használhatósága miatt. Az erősítés-hangsugárzó stb. változatlan. :tutiok:

viri
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1653

Hozzászólás Szerző: viri »

dbrnsk írta:
Nálam ez a bogár csak addig mocorgott, míg meg nem találtam AZT a hangú motyót, amely maradéktalanul kielégíti a zenehallgatással szemben támasztott igényeimet.
Audio PC(PPV3)- Audio Note DAC3 - Convergent Audio Technology SL1 sign.- PS Audio Delta 250 monoblokkok - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - Audience Conductor hf kábel + ic-k, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature

Retrofuturista
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 335

Hozzászólás Szerző: Retrofuturista »

dbrnsk írta:
Én azt vettem észre magamnál, hogy a hifibogár valójában a szerzéssel és nem a hifivel kapcsolatos. 22 éve gitározom a hifizés mellett és bizony amikor a gitárok és kiegészítők világában vagyok elmerülve és ott szerzek valami régen vágyott dolgot, az nyugvásban tartja a hifi bogarat, hiszen a szerzésre irányuló vágyat kielégítettem.

Elnyomni szerintem nem szabad, uralmunk alá hajtani viszont érdemes, ahogy a topic címében is megfogalmaztam.
- Retrofuturista hifista blog szerzője - Szubjektív barangolás a hifi és a zene világában

https://retrofuturistahifista.blog.hu

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 525

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Én a hifibogár kérdést úgy oldottam meg - főleg mivel nincs olyan rendszer amin minden jól szól - szem előtt tartva, hogy én inkább zeneszerető vagyok mint hifista, hogy több rendszerem van. Van amin ez szól jobban van amin az, meg van olyan ami olyan "megbocsátó" hangú. (Régi sz&r lemezek sem szólnak rajta hallgathatatlanul, de olyan sincs ami kiemelkedően jó vagy valami ilyesmi). Van amin filmet "nézek" (nem sokat). Van amit alvásra használok. stb.
15 éve nem csak végleg elhalálozott cuccot cseréltem.
Ja! És régi álmom volt, hogy kurva sok hangfalam erősítőm lemezjátszóm stb. legyen. :D
De pl. a 17 éve vásárolt "fő" hangfalamat nem cseréltem még le, és nem is áll szándékomban.
De most már "kész" vagyok nem áll szándékomban több új kütyüt venni, főleg azért mert már nem tudnám hova rakni. :D

fenyő
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 87

Hozzászólás Szerző: fenyő »

Szerintem minden embernek van a tulajdonában olyan tárgy, amit igazából nem használ. De "kell neki". Ez a birtoklási vágy.

viri
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1653

Hozzászólás Szerző: viri »

Szerintem a hifi bogár oka, az emberi elme alap természetében található. Még a teljes nyugalomból, és megelégedettségből is ki tud mozdítani ez a szebbet-jobbat-nagyobbat... Akarok! :D Érdemes Buddha tanításait olvasgatni a vágy természetéről, ha többet akarsz megtudni a hifibogárról, de a pszichológiai jártasság is segíthet (bár egyik sem véd meg:)) . Mert amit leírtál az csak egy szelet, ami éppen rád igaz lehet, másnak meg más az oka, de az igazi mozagatórugó az emberi elmében van, nem a sajáthangú cuccokban, ebben biztos vagyok.
Ui. : látom más is ugyanezt írta
Audio PC(PPV3)- Audio Note DAC3 - Convergent Audio Technology SL1 sign.- PS Audio Delta 250 monoblokkok - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - Audience Conductor hf kábel + ic-k, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1207

Hozzászólás Szerző: pali923 »

sutemenyx írta:
2022.09.28., szer. 14:41
Van ez a hifibogár dolog,
Szerintem ennek semmi köze (vagy csak kicsi) a zenehallgatáshoz, vagy annak a minőségéhez. Sokkal általánosabb dolog lehet a háttérben, valami emberi. Valaki minél drágább gépelyeket gyűjt, van aki halmozza (lásd üzenőfal), más meg cserélget állandóan. Lehet a gyűjtögetés kényszere, a státuszszimbólum, hogy büszke lehess a gyűjteményedre, és hasonlók.

Ugyanez jellemző pl. a horgászokra, akik méregdrága szerkentyűket gyűjtögetnek. Egyes orsók, botok, egyebek ára még talán egy hifis berendezés árához képest is túlárazottnak tűnik egy kívülállónak. Akármilyen drága bottal sem fognak sem több, sem nagyobb halat, mégis sokan gyűjtik.

Asztalos fórumon olvasgatva kiderül, hogy mindenféle szerszámokat gyűjtögetnek sokan. Miért kell 5 fúró-csavarozó valakinek, jellemzően 3-nál többet úgysem használ senki egyszerre. Ez aztán tényleg túlzás, nekem is csak 4 van. :D
Miért gyűjtenek emberek autókat? Telly Savalas esetén még csak érthető, hogy több tucatnyi autója volt, mert ő a nyakkendője színéhez választotta ki az éppen használatos autóját. :rolleyes: No de a többiek miért? Miért gyűjtenek sokan bélyeget? A befektetés nem elég ok, nem mindenki lesz ebből gazdag, de mégis jól esik, ha egy sorozat összeáll végre, vagy egy régóta keresett darab előkerül valahonnan.

Szóval szerencsére nem csak mi vagyunk "betegek". 31_1_21.gif
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2873
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Támadt egy gondolatom, megosztom:

Van ez a hifibogár dolog, ami időnként feléled a hifistáknál és új táplálék után kezd keresgélni. Eszembe jutott az, hogy esetleg a hifibogár azért (is) van, mert az emberek sokszor olyan rendszert raknak össze, ami jelentősen sajáthangú. És hiába hallgat valaki sokféle zenét, ha mindegyik többé-kevésbé hasonlóan szólal meg. Ha mindegyik olyan Tannoyos vagy mindegyik olyan Accuphase-es vagy Marantzos vagy Altecesen, vagy csöves SE-sen, vagy akármilyenesen szólal meg, akkor egy idő után unalmassá válik, mert az új zenék nem töltik be azt a funkciójukat, hogy egy új élményt, frissességet hozzanak be a hallgatásba, mert mindegyikben benne lesz a rendszer sajáthangja.
És ha ez igy van, és eljön az unalom, akkor bizony másik készulek kell, hogy újra legyen valami igazán friss, ropogós élmény.
Viszont az oldalralépkedés ezt csak konzerválja, és továbbeteti a hifibogarat. Az előrelépés így szerintem mindenképpen azon a vonalon kell hogy értelmeződjön, hogy az egyes zenék mennyire differenciáltan, mennyire más hangulatban tudnak megszólalni. Minél változatosabban, a hifibogár annál tovább fogja csipkerózsika álmát aludni, mert a vágyott változatosság annál inkább érvényesül a hallgatott zenei anyagban.

Innen nézve talán különösen okos választás lehet egy jobb stúdiómonitorral és stúdióforrással belevágni a hifizésbe. Máshonnan nézve meg mondjuk nembiztos.

Kinek mi a véleménye?
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 874

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Saját, de legalább jó béna:
6k8paj.jpg
6k8paj.jpg (76.15 KiB) Megtekintve 2635 alkalommal
Nem szotkam hibázni.

pärt
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 4982

Hozzászólás Szerző: pärt »

Na, ülünk ott páran? :rolleyes:
1966_usa.jpg
1966_usa.jpg (106.79 KiB) Megtekintve 3121 alkalommal

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

Tibor77beat írta:
2021.11.09., kedd 05:45
fererencz írta:
2021.11.04., csüt. 21:04
Olvasás közben drága hobbink jutott eszembe :
IMG_20211104_210025.jpg
Ez az idézet melyik könyvből származik? Köszönöm.
Üdv!

https://moly.hu/konyvek/szantai-zsolt-s ... let-rendje
Nem szotkam hibázni.

Tibor77beat
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 24

Hozzászólás Szerző: Tibor77beat »

fererencz írta:
2021.11.04., csüt. 21:04
IMG_20211104_210025.jpg
Ez az idézet melyik könyvből származik? Köszönöm.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

IMG_20211104_210025.jpg
IMG_20211104_210025.jpg (616.87 KiB) Megtekintve 3250 alkalommal
Nem szotkam hibázni.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3274

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

vidor2009 írta:
2021.06.09., szer. 13:57

Hallottál már valaha egy jó erősítőt? :quetionmark:
Mi számít jónak? Milyen szempont alapján.
Ezen leírás alapján ez egy jó erősítőnek tűnik.

https://www.audioreview.it/prove/storic ... pm-16.html

Amit Cannonballnak írtam, annak pedig megvan az oka. Ő tudja. ;)
Csak a Marantz! :-D

vidor2009
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 390

Hozzászólás Szerző: vidor2009 »

Alex_Aston írta:
2021.05.18., kedd 13:50
cannonball írta:
2021.05.18., kedd 13:45
Az a baj, hogy többször megkaptam már a "miért nem veszel egy normális erősítőt azokhoz a jó hangfalakhoz" kritikát.
Ugyanakkor a Tannoyokat is sok helyen lefikázták már (többnyire olyan helyeken, ahol valami egész más portékát akartak nekem eladni)...
Ettől függetlenül nekem tetszik, amit látok, és hallok, csak tudod a kényszerbetegség az működik, de kontrollálom :-)
A kritikák mellett SENKI nem ajánlott KONKRÉT erősítőt, ami garantáltan jobb hangot adna. Ezen kívül számomra van egy elvárt esztétika is, ami az esetek döntő többségében nem megfelelő. (Mert ugye a végfok általában egy csupasz fekete kocka)
PM-KI Ruby a te embered :D
Hallottál már valaha egy jó erősítőt? :quetionmark:

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1209

Hozzászólás Szerző: -CB- »

Áthoztam egy Luxman mq-80-as csövest, meg az Akkut kipróbálni. Nem volt rossz a csöves sem, de ahol jobb volt (vokál), az pont nem az én fő műfajom. Nekem a keményebb jazz, jazz rock, progresszív jazz, és mindez elektronikussal kombinálva a nyerő. No és komolyzene. Ezekhez nem árt némi kraft, az Accu a maga 2x150 wattjával meg nem gyenge. Ugyanakkor megvan a tere, és egy kicsi a csöveseket idéző kissé kissé karcosabb hangból, mindezt kis, és nagy hangerőn is tudja. A Marantzot visszakötve érezhetően szárazabb, modernebb a hang, bár nekem azzal sincs bajom. Úgyhogy most nézegetek 2 nagy vasat, és egyiket sincs kedvem eladni...
A csövest elvetettem, sokszor leülök 20-30 percre zenélni, azt meg melegíteni kell, a csöveknek élettartama van, szóval nem az én szobám.

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1817

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

cannonball írta:
2021.06.08., kedd 15:18
Vettem végül egy Accu p-300-at. Bika.
Mesélj!
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1209

Hozzászólás Szerző: -CB- »

bitrograde írta:
2021.05.18., kedd 14:19
cannonball írta:
2021.05.18., kedd 13:45
Az a baj, hogy többször megkaptam már a "miért nem veszel egy normális erősítőt azokhoz a jó hangfalakhoz" kritikát.
Ugyanakkor a Tannoyokat is sok helyen lefikázták már (többnyire olyan helyeken, ahol valami egész más portékát akartak nekem eladni)...
Ettől függetlenül nekem tetszik, amit látok, és hallok, csak tudod a kényszerbetegség az működik, de kontrollálom :-)
A kritikák mellett SENKI nem ajánlott KONKRÉT erősítőt, ami garantáltan jobb hangot adna. Ezen kívül számomra van egy elvárt esztétika is, ami az esetek döntő többségében nem megfelelő. (Mert ugye a végfok általában egy csupasz fekete kocka)
Én egy csupasz fekete kockát hallgatok. Nem sírom vissza a távirányítós, csilli-villi integráltakat.
De mert senki sem mert ajánlani semmit, én megpróbálnám:
Accuphase klasszikus.
DIY fekete kocka.
Csövi.
Krell.
AR.
Jó eséllyel mind más hang. És nagy összegben fogadnék rá, hogy ebből az ötből három jobban tetszene neked a jelenleg erősítődnél.
Vettem végül egy Accu p-300-at. Bika.
És eladtam egyet a vintage receivereim közül, hogy a kontroll alatt maradjon a hobbi :-)

Tiamat
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 37

Hozzászólás Szerző: Tiamat »

Lehet lenne csodálkozás, ha kipróbálnád.
cannonball írta:
2021.05.18., kedd 14:31

Krell a nagy üvöltés, ssemmi egyéb - pár kritika szerint-

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2873
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

cannonball írta:
2021.05.18., kedd 14:31
Köszöönöm!

Accu felé hajlok, mert tetszik is. most ment el egy 211-es fél millért 1 nap alatt.
Csövit macerásnak gondolom, és nálam sokat megy, mivel a TV is rá van kötve.
Krell a nagy üvöltés, ssemmi egyéb - pár kritika szerint-
AR-t nem ismerem, nem kizárt.
DIY lehet jó, sőt szép is de amikor el akarod adni....(saját példámból okulva, mert hirdetek egy DIY dobozt, amiben hiába gyári a hangszóró meg a hangváltó, nehéz eladás)
Vedd meg a hirdetett kinai hibridet. Olcso nagyon. Megcsinalom neked komolyra.
De csak azert mert engem is erdekel mit lehet kihozni belole.

viewtopic.php?f=32&t=161671
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”