Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hálózati audio lejátszók

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3472

Re: Hálózati audio lejátszók

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

wittao írta:
2021.03.21., vas. 10:48
Ezeknel a switcheknel hasznalt kristalyok faziszaja -55dB@10Hz kornyeken szokott alakulni, a Discroll ennel 20dB-vel van lejjebb, ez velemenyem szerint nem kis kulonbseg, ezaltal a jitter is 1-2ps tartomanybol femto 300-500fs korulre bemaszik. A modositott tapot is meghalaljak a keszulekek, es egyik sem olcsok.
Gondolom nem kondinkent es ellenallasonkent kerned a levezeteset a 140.000 Ft-nak?
Nem véletlen írtam, hogy az RJ45 portokon mérve mi a változás, miről mire a jitter és zaj .. nekem az is feltételezésem, hogy ezt Néhai nem képes korrektül mérni, ellenben a high-endben minden javulást ígérni gyártó oldalon hallás alapú deklarációkkal ... túlzásba vitt maszatolás.

Mert mire ki megy jel a portok csatlakozóira, abban sok minden mutatja a lábát, amiben egyik összetevő csupán a cserélt kisebb fáziszajú clock egy igénytelen, max 16Gbps/???kpps/8port kapacitás switch-ben.

Picabia
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 109

Hozzászólás Szerző: Picabia »

wittao írta:
2021.03.21., vas. 11:41
Mar bocs, de milyen kotelessegem lenne valaszolni Neked es szakmai bizonyitasokat levezetni? Ezt a “ha nincs valasz” megnyilvanulasodra irtam. Ne haragudj, nem te fogod meg mondani mit lenne elegendo leirnom egy nyilvanos forumon!
Semmilyen esetben sem fogod ilyen switchekkel tolteni az idodet az itt olvasottak alapjan, feleslegesen pedig minek sulyzoztassam magam. Eldontottetek nehany forumtarsaddal, hogy ilyen allat nem letezik es amugy is Amir is megmerte. Nektek van igazatok, Nektek ezt nem erdemes eroltetni. Az a tobbi - szerintetek - megvezetett idiota pedig elvezi a hatasait, de legalabbis kiprobalja, utana mond akarmit is.

Fel sem merul, hogy esetleg az orajelek minosege azert fontos, mert az adatcsomagok atesnek egy orajelezesen. Az egymasba fuzott switchek eseten a switch fokozatok ujraidozitese nem egyiranyuan rossz, hanem kiegyenlitodes zajlik/kiatlagolodik a jitter az iras/olvasasok sorozataban, amolyan releallomaskent (papagaj repeater). Az a 64kByte memoria amikor Beirok, IDOZITEK, Kiolvasok az is egyfajta szirokent viselkedik. Siman meg lehet nezni, MERNI, ha egy 100MHz-es alulatereszto szuron engedjuk at a 10/100-as adatfolyamot, a vonali savszelesseg ugyan be van korlatozva, de bithibat meg nem okoz... ez is egy szuresi lehetoseg. Emlegetik a linearis tapok alkalmazasat mennyire felesleges, alapvetoen igazuk is lenne, csakhogy a digitalis aramkoroknel a GND “nyugalma” is fontos. A kapcsi tap foldjen viszont ott ketyegnek a harmonikusok, emellett ossze-vissza rangatja a foldet (a nyugalomnak annyi), ezaltal befolyasolja az aramkorok mukodeset is. Szerencsere ennek a kikuszobolesere is vannak megoldasok. Erdemes lenne megnezni, hogy az audiofilnek nevezett switch-eknel miket csinalnak es utana megnezni vajon miert... meg mielott nekiallunk zarotuzet bocsatani rajuk!
Nem merült fel bennem, hogy kötelességed lenne válaszolni. Erre sem kell. Nem is neked írom, hanem azoknak akik tájékozódni jönnek erre a fórumra. Elolvassák a te véleményed, meg az én véleményem és eldöntik.
Az időzítéssel kapcsolatban csak annyi megjegyzésem lenne, hogy felteszem te is pontosan tudod, hogy az említett jitter hányszorosát tölti az a bit később különböző bufferekben (hálózati hardver, ip stack, alkalmazás buffer) mire továbbindulna a DA áramkör felé.
Egy korábbi megjegyzésedre visszatérve. Igazad van abban, hogy az útkeresés fontos és előrevisz, de a jelenség megértésében kell véget érjen és hasznosuljon - szerintem.
Na béke...

ThorSteinar
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 25

Hozzászólás Szerző: ThorSteinar »

istvan01 írta:
2021.03.21., vas. 10:41
ThorSteinar írta:
2021.03.21., vas. 09:52
Ismeri valaki közelebbről ezt a Hydrasound switchet?

https://audiocable.hu/termek/hydra-swit ... n-eloszto/

Árban nagyon kedvező, de nem igazán lehet a kép alapján belelátni, hogy milyen tuningot kapott az a filléres switch.
"Ultra Low Jitter and Low Latency " ???
Mennyi az annyi? Mihezképest mi változik a RJ45 csatlakozón mérve jitter, zajspectrum? Mert a 150e-11eFt, azaz 140eFt-al ér többet valakinek. Tehát ezért a mesén kívül konkrétabban kéne.
Az ár közelít az EtherRegen árához, ami nem tömeg gyártott switch tuningolása.
Szerintem az EtherRegen 4x többe kerül, mint ez a tuning switch, mert az európai ára 769 EUR.
Core Audio Daido Barebone Entry alapú PC|SOtM sMS-200ultra,sPS-500|Ayre QX-5 Twenty|Ayre KX-5 Twenty|ATC SCM150 ASLT|Isotek EVO3 Titan, GII Sigmas,
LessLoss C-MARC/Reference,ValhallA Aurora V1 XLR,LessLoss Homage to Time XLR,Curious USB,Audioquest Vodka ethernet

Picabia
Nincs visszaút
Nincs visszaút

wittao írta:
2021.03.21., vas. 10:48
istvan01 írta:
2021.03.21., vas. 10:41
ThorSteinar írta:

Árban nagyon kedvező, de nem igazán lehet a kép alapján belelátni, hogy milyen tuningot kapott az a filléres switch.
Mennyi az annyi? Mihezképest mi változik a RJ45 csatlakozón mérve jitter, zajspectrum? Mert a 150e-11eFt, azaz 140eFt-al ér többet valakinek. Tehát ezért a mesén kívül konkrétabban kéne.
Ezeknel a switcheknel hasznalt kristalyok faziszaja -55dB@10Hz kornyeken szokott alakulni, a Discroll ennel 20dB-vel van lejjebb, ez velemenyem szerint nem kis kulonbseg, ezaltal a jitter is 1-2ps tartomanybol femto 300-500fs korulre bemaszik. A modositott tapot is meghalaljak a keszulekek, es egyik sem olcsok.
Gondolom nem kondinkent es ellenallasonkent kerned a levezeteset a 140.000 Ft-nak?
Elég lesz hatásmechanizmusát tekintve. Miért lesz jobb a hang ha az ethernet switchben a kristály fáziszaja 20dB-vel lejjebb van? Miért lesz jobb a hang ha az ethernet switchben a jitter 1-2ps tartományból bemászik 300-500fs körülre?
Ha nincs válasz, akkor annyit kéne írni, hogy "ez a switch szerintem nagyon fasza. Csodálatosan szép hangja lesz tőle mindennek is."

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

ThorSteinar írta:

ThorSteinar
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 25

Hozzászólás Szerző: ThorSteinar »

Core Audio Daido Barebone Entry alapú PC|SOtM sMS-200ultra,sPS-500|Ayre QX-5 Twenty|Ayre KX-5 Twenty|ATC SCM150 ASLT|Isotek EVO3 Titan, GII Sigmas,
LessLoss C-MARC/Reference,ValhallA Aurora V1 XLR,LessLoss Homage to Time XLR,Curious USB,Audioquest Vodka ethernet

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

robi20064 írta:
2021.03.19., pén. 21:38
Megnezve hogy mi a "studio" es az Uptone HQ, annyira nem csodalkoztam hogy nem eroltetik a mi mivel es minel szol jobban dolgot.
133percben jó sokáig ment a csevej, online kérdezősdi? Gyenge verbális angolommal még az autó subtitlével sem halottam, olvastam lényeges újdonságot vagy speciális dolgokat. Van fázis zaj, jitter, tápzaj, földelés zaj, clock meredekség ... ??

Vissza térve Audiophile Style fórumra, ott több hálózatos topicban emlegetik ER (640$) alternatívnak a Mikrotik CRS305 (150$) switchet, zene kiszolgálónak. Igen, ebben is sokat számít az optika modul minősége, működés módja, SFP+ képessége. Up-Tone azért is maszatolja az optika kérdést, mert az ER-en belül magyaráznak egy virtuális elszigetelést (nincs galvanikus elválasztás) az A-B oldal között, miközben az optika kábelezés természeténél fogva tudja ezt.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

vt05 írta:
2021.03.19., pén. 20:44
István, az SFP+ modul az FS-től (1310nm-es SM), konkrétan melyik típus? Esetleg link, ahonnan vetted? Köszönöm!
A linken ott a típus. SFP+ SM-ben ez a legkisebb távolságú. Létezik 2km-es is 2EUR-al olcsóbb, de az alig van raktáron. Vélhetően válogatás alsója. A kompatibilis típusok nem kerülnek többe. Ha független kompatibilis kell, akkor generic-et kell választani.
FS-nek nem látok viszont eladókat, viszont 79EUR netto felett ingyen szállít UPS-el.

https://www.fs.com/de-en/products/74670 ... ign=review

ebből a típusból 38344db van raktáron Münchenben

vt05
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 39

Hozzászólás Szerző: vt05 »

István, az SFP+ modul az FS-től (1310nm-es SM), konkrétan melyik típus? Esetleg link, ahonnan vetted? Köszönöm!

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

robi20064 írta:
2021.03.19., pén. 17:57
Ez egy igen jo kerdes. Az egyik oldalon az teny hogy milyen termekeket tervezett eddig, es Alex (Uptone) szeret is villogni John hatterevel. A masik oldalon meg ott van a faziszaj es egyeb elmelet amirol elvileg mar evek ota keszul egy whitepaper, illetve ezek a post-ok. Lehet hogy csak leegyszerusiteni akarja a dolgokat, hogy az emberek ne kezdjenek el mindennel (is) kiserletezni majd szidni az EtherREGEN-t es az Uptone-t hogy szar a termekuk, ha nem megfelelo eszkozokkel hasznaljak azokat, vagy csak feluletesen akartak tisztaba tenni az SFP/SFP+ kerdest. Ez persze aligha fogja meggatolni az embereket hogy mindent mindennel is parositani probaljanak. A lodarazs is csak lett valamibol :D

Ez az egyik legnagyobb baj ezzel a hobbival manapsag, a hitelesnek betudhato emberek szama erosen konvergal a nulla fele, ez a allapot viszont mondhatni idealis a zavarosban halaszok es ujkori audiofil influenszerek szamara.
Ugyan itt, Superdad nicknéven, UpTone Audio tuljadonosnak mondja magát, nagyon óvatosan ír az ER optika oldali képességéről. Azt is írja, az ER SFP (nem SFP+) portján át ők eddig nem hallottak hangzás előnyt, ezért eddig ezt nem tartották fontosnak. De fejlesztésnél majd figyelembe veszik.
https://audiophilestyle.com/forums/topi ... ent=989958

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

alto írta:
2021.03.19., pén. 16:33
istvan01 írta:
2021.03.19., pén. 15:52
robi20064 írta:
2021.03.19., pén. 14:31
Akiket jobban is erdekel az SFP/SFP+ temakor azoknak ezt erdemes elolvasni (John Swenson irta, o tervezte tobbek kozott az opticalModule-t es az EtherREGEN-t is):

https://audiophilestyle.com/forums/topi ... nt=1118740
Hűha!?!
Ennyi pontatlanságot, felületességet, több helyen is. Nem részletezem, csak hármat:

Az SFP és SFP+ eltérő lézer ledet hasnál?? ez nem igaz. Az eltérést nem a + adja, hanem hogy MM-ben mindig VCSEL (850nm), SM-ben pedig DFB és nagyobb lézer teljesítmény, MPX igénynél EML lézer ledeket építenek be.

A modul nem tudja az adat sebességet? Ez is pontatlan. Az SFP modulok többsége egy előre beégetett fix sebességen dolgozik, nem a switch, vagy a mögötte elektronika állítja be. SFP modulok léteznek 1G, 2G, 4G, 8G, 10G, 16G, 25G sebességre, gyártanak dual sebességűt is, tehát ennél akár egy láb húzogatásával lehet váltani, és erre két sebességre van auto-negotació, amiből automata esetben a legnagyobb sebességre állnak be. Nekem is van 1G/10G dual-speed SFP+.

Az sem igaz így, hogy az üveg kábel mindkét végén teljesen azonos típusú/márkájú optika modul kell legyen. Azonos sebesség képességű, azonos hullámhosszú, azonos simplex-duplex, azonos MM vagy SM módú legyen, ennyi. Ezen feltételek felett van még a Cisco és nagy mellényű gyártóknál, hogy csak a saját kódolású (gyártási szám lekérdezés modulból) modult fogadják el, de ha kábel túl oldali végen nem Cisco hálózati eszköz van, akkor annak optika modulja már nem kell Cisco kódolású legyen. De már az sem kötelező, hogy mind a két végen (SFP, QSFP, QFP, XFP, X2 ..) ház méretű optika modul legyen, az sem hogy egyforma üveg csatlakozó (LC, SC ...) kell.
Ha teljesen azonos a két végén a modul, akkor kisebb a mellényúlás esélye.

Többit már nem boncolom.
Pedig én alig értek az optikás hálózati eszközökhöz ... én is tévedhetek. :)
Ahhoz képest, hogy alig értesz hozzá, a felét sem értem annak ami írsz, pedig régebben nem kevés Broadcom optikai switchet adtam el SAN hálózatokhoz. Mi lenne ha jobban értenél hozzá... :D
Akkor még egy, és nem égetem magam tovább az okoskodással:

"#1, The modules have a maximum speed they will run at (10 gigabit per second), but that does NOT mean they cannot run slower. The actual lower limit is around 1MHz (which is determined by the coupling capacitors inside the module) ... "

Nincs olyan optika-kábeles modul, ami 1MHz (illene ide 1Mbps-t írni) adat sebességre le tud menni. Kivétel az RJ45, tehát réz-CAT kábel csatlakozós, ami SFP (SFP+) slotba dugható. De ezek sem biztos hogy, lemennek 1Mbs-re, 10Mbps igen, max 1Gbps. Azonban létezik RJ45 kábel fogadó SFP+ modul 10Gbps-hez, de én még ebből csak olyat láttam, ami csak és kizárólag 10Gbps-el ketyeg, hagyományos rézkábeles hálózaton ezt erősen meggondolonadó használni, mert a túloldal is 10Gbps kell legyen.

De én tényleg nem értek optikás LAN-hoz. John Swenson talán igen :quetionmark: ?

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3158
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

istvan01 írta:
2021.03.19., pén. 15:52
robi20064 írta:
Akiket jobban is erdekel az SFP/SFP+ temakor azoknak ezt erdemes elolvasni (John Swenson irta, o tervezte tobbek kozott az opticalModule-t es az EtherREGEN-t is):

Hűha!?!
Ennyi pontatlanságot, felületességet, több helyen is. Nem részletezem, csak hármat:

Az SFP és SFP+ eltérő lézer ledet hasnál?? ez nem igaz. Az eltérést nem a + adja, hanem hogy MM-ben mindig VCSEL (850nm), SM-ben pedig DFB és nagyobb lézer teljesítmény, MPX igénynél EML lézer ledeket építenek be.

A modul nem tudja az adat sebességet? Ez is pontatlan. Az SFP modulok többsége egy előre beégetett fix sebességen dolgozik, nem a switch, vagy a mögötte elektronika állítja be. SFP modulok léteznek 1G, 2G, 4G, 8G, 10G, 16G, 25G sebességre, gyártanak dual sebességűt is, tehát ennél akár egy láb húzogatásával lehet váltani, és erre két sebességre van auto-negotació, amiből automata esetben a legnagyobb sebességre állnak be. Nekem is van 1G/10G dual-speed SFP+.

Az sem igaz így, hogy az üveg kábel mindkét végén teljesen azonos típusú/márkájú optika modul kell legyen. Azonos sebesség képességű, azonos hullámhosszú, azonos simplex-duplex, azonos MM vagy SM módú legyen, ennyi. Ezen feltételek felett van még a Cisco és nagy mellényű gyártóknál, hogy csak a saját kódolású (gyártási szám lekérdezés modulból) modult fogadják el, de ha kábel túl oldali végen nem Cisco hálózati eszköz van, akkor annak optika modulja már nem kell Cisco kódolású legyen. De már az sem kötelező, hogy mind a két végen (SFP, QSFP, QFP, XFP, X2 ..) ház méretű optika modul legyen, az sem hogy egyforma üveg csatlakozó (LC, SC ...) kell.

Többit már nem boncolom.
Ahhoz képest, hogy alig értesz hozzá, a felét sem értem annak ami írsz, pedig régebben nem kevés Broadcom optikai switchet adtam el SAN hálózatokhoz. Mi lenne ha jobban értenél hozzá... :D
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

robi20064 írta:

Hűha!?!

Többit már nem boncolom.

Rag
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 17

Hozzászólás Szerző: Rag »

diagnet írta:
2021.03.19., pén. 00:14
Rag írta:
2021.03.18., csüt. 17:59
Sziasztok!
Van egy Pio N-50K lejátszóm. Nem tudom rajta a kedvenc rádióm, aJazzy-t hallgatni már egy jó ideje...

Kérdésem, tudja valaki hogyan lehetne kézzel hozzáadni a lejátszóhoz kedvenc netrádiót vagy hogy melyik "szolgáltatótól" veszi a netrádió listát készülék?
Remélem nincs beleégetve örök időkre a rádiók listája...
https://calmradio.com/en/internetradio/ ... eernseries
Köszönöm, megnéztem, regisztáltam, lehet hozzáadni kedvencet...
Sztereó: Project turntable, Pioneer N-50, Pioneer PDS-901
Pointe Amplifica, vanDamme, Belden, Opera 2, Sytem Audio 1550
Mozi: CA Azur 551R + Sony KD-55XE9005

diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 596

Hozzászólás Szerző: diagnet »

Rag írta:
2021.03.18., csüt. 17:59
Sziasztok!
Van egy Pio N-50K lejátszóm. Nem tudom rajta a kedvenc rádióm, aJazzy-t hallgatni már egy jó ideje...

Kérdésem, tudja valaki hogyan lehetne kézzel hozzáadni a lejátszóhoz kedvenc netrádiót vagy hogy melyik "szolgáltatótól" veszi a netrádió listát készülék?
https://calmradio.com/en/internetradio/ ... eernseries

Rag
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 17

Hozzászólás Szerző: Rag »

Sziasztok!

Sztereó: Project turntable, Pioneer N-50, Pioneer PDS-901
Pointe Amplifica, vanDamme, Belden, Opera 2, Sytem Audio 1550
Mozi: CA Azur 551R + Sony KD-55XE9005

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

istvan01 írta:
2021.03.18., csüt. 09:53
Külföldi hifis fórumokon többen írták, SFP üveges kapcsolatban SM módú kábel és optika modul kevéssel jobb hangot eredményez audió sztrímer felé, amit még Lumin X1-el is megtapasztaltak. Gondoltam, teszek egy próbát, meghallgatom hallok-e valami eltérést az eddigi 850nm-es MM kábelezésemhez képest 1310nm-es SM eszközökkel.
Az SFP+ modulok és MM/SM kébelek FS-től valók, Mikrotik CRS305 portjaiba dugva, mindkét kábel 20m. A 851N zenejátszóm melletti switch-ből mezei CAT8 kábel változatlan.
....
Még egy érdekes variáció az SFP+ modulokkal és SM-MM üveg kábelekkel. Az SM 1310nm modulokat nem a hozzá való 9um OS2 kábellel csatlakoztam össze, hanem az OM3 50um üvegmagú kábellel. Ez megengedett mód, ha nem is ideális, ahogy olvasom a guide-okat. Fordítva nem működik, mert a 9um üveg átmérő nagyon gyengén tudja csak megvilágítani a MM modul nagyobb átmérőjű RX lencséjét. Tehát így most nincs LAG. Egy dologra kell figyelni, az 50um üveg túlvezérlhetti az RX fogadó vevőjét. Ez adatlap szerint max +0,5dB, nekem az egyik modulnál +/- 0,1dB között ugrál, a másik modulnál biztonságos -1,0dB közelében van az RX jel erősség.

Tehát, működik, hangzásban semmi hátrányt hallok. Sőt, ha sorrendet kéne állítani, ez a szabályos szóló kábeles MM modul OM3 kábel és SM modul OS2 kábeles hangzások felett érzem, de a korábban leírt LAG megoldással nem azonos, olyan köztes. Nehéz leírni, de mintha ez a dinamikai tisztasága(?) hangzásával más és ebben a tulajdonságában erősebb a másik két variációnál.

Na ez megint hogy lehet? Egy hangyányi technikai eltérés megint a switchek között, és ez meg ilyen irányban módosítja a hangázást.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Picabia írta:
2021.03.18., csüt. 11:06

MM átvitel a specifikáció szerint max 2Km távolságig használható. Teljesen másként terjed az optikai jel a két kábeltipusban. Az összehasonlításnak ilyesformán semmi értelme, hacsak nem az, hogy alátámasztanak vele egy feltételezést.

A megjegyzés természetesen nem Istánnak szól (ő is megjegyzi ezt a problémát), hanem a diagram által sugalt megállapításhoz szerettem volna hozzátenni ezt-azt. Az ő kísérletei nagyon hasznosak és köszönet illeti a tapasztaltak megosztásáért.
MM 100Mbps/2km, 1Gbps/550m, 10Gps/300m, 25Gbps/100m maxra van hitelesítve MMA szerint.
Az 50um-os üveg átmérőben durván nagyobb a kromatikus diszperzió és a palást felületről sokszor visszaverődő fény út-idő szétcsúszása mire a jel a túl végre ér. A másik nagy rontó tényező, a VCSEL 850nm-es led gyengébb koherenciája, vagy szélesebb fény spektruma a DFB és EML lézer ledekhez képest.
Az MM átvitel szétcsúszását jól magyarázza:
https://community.fs.com/blog/types-of- ... egies.html

Picabia
Nincs visszaút
Nincs visszaút

istvan01 írta:
2021.03.18., csüt. 09:53
...
A hangzás eltérést esetleg alátámasztja a mellékelt cikkből kivágott mérés az MM-SM átvitel RX jel/szemdiagramjai. A 10km végén az SM kábel szinte ideális szemet rajzol, az MM átvitel használhatatlan kusza, jelszintben is elvesző 10e-5 (kb -100dB). Természetesen az MM módú átvitel norma szerint max 300m/10Gbps, 10km-re használhatatlan, míg az SM mód alkalmas 100km-re/10Gbps adathoz is. Kérdés lehet számomra, 20m hosszaknál jelent-e valami eltérést a kétféle mód, amiben más fajta lézer diódák (VCSEL/DFB) és 50/9um üveg magátmérő szerepel.
...
MM átvitel a specifikáció szerint max 2Km távolságig használható. Teljesen másként terjed az optikai jel a két kábeltipusban. Az összehasonlításnak ilyesformán semmi értelme, hacsak nem az, hogy alátámasztanak vele egy feltételezést.

A megjegyzés természetesen nem Istánnak szól (ő is megjegyzi ezt a problémát), hanem a diagram által sugalt megállapításhoz szerettem volna hozzátenni ezt-azt. Az ő kísérletei nagyon hasznosak és köszönet illeti a tapasztaltak megosztásáért.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

juliush írta:
2021.03.18., csüt. 10:33
.. de ha tippelnem kellene, akkor leginkább az érintett switch portjainak különböző üzemmódban történő ki-/bekapcsolgatására és a rajtuk keresztüli változó adatforgalom hatására módosult tápterhelésre és zajspektrumra fogadnék, amelyből Cat8-on keresztül galvanikusan összekötve bejuthat valamennyi az ellene talán nem eléggé felvértezett hálózati lejátszóba és fejtheti ki ott áldásos hatását pár arra érzékeny komponensre. De semmiképpen sem az egyik megoldás jobb hálózati jitter és fáziszaj teljesítményére!!!
Nem a swith kapcsolja az SFP+ modulok üzemmódját, azt maga a modul végzi önállóan. A switch csak BE-KI kapcsolhatja az adat forgalmat rajta.

A LAG módban, amikor kettő SFP+ modul is termeli az adatmozgásból származó zajt a switch 3,3V-os tápja felé, az mindig több, mint, amikor csak egy SFP+ port van adatkapcsolatban. Viszont kikapcsolt SFP+ adat kapcsolat mellett is terheli a 3,3V-os tápot, kevesebb zajjal. Ez viszont inkább ellentmond a LAG-nál, mert akkor két portos üzemben van vélhetően nagyobb zajterhelés a switch 3,3V-os tápja felé.

A 20m-es üveghosszakon az ethernet NRZ digit mozgás SM-MM nagyobb hosszak jitter eltérése nem okozza a hangzás változását ebben a konfigurációban. Egy korábbi posztomban írtam, amikor 1Gbps SFP modulról áttértem SFP+ modulra, akkor az SFP+ modullal közel hasonló léptékű változást hallottam az SFP+-al, mint most a LAG-al. Az SFP+ modulomat tudtam kapcsolni 1G és 10G között, ezzel az átkapcsolással nem volt észlelhető hangzás változás. Tehát a modul 10G-ra épített jel és jitter kezelése vélhetően azonos 1G-n és 10G-n is jobb mint az SFP max 1G-s modulnál volt tapasztalható.
Most viszont a 10Gbps SM és MM mód között létező nagy távolságú jitter eltérés 20m-en egyáltalán nem jelentkezik. Gondolom én mind ezeket.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4048

Hozzászólás Szerző: juliush »

Nyilvánvalóan dőreség így távolról véleményezni, de ha tippelnem kellene, akkor leginkább az érintett switch portjainak különböző üzemmódban történő ki-/bekapcsolgatására és a rajtuk keresztüli változó adatforgalom hatására módosult tápterhelésre és zajspektrumra fogadnék, amelyből Cat8-on keresztül galvanikusan összekötve bejuthat valamennyi az ellene talán nem eléggé felvértezett hálózati lejátszóba és fejtheti ki ott áldásos hatását pár arra érzékeny komponensre. De semmiképpen sem az egyik megoldás jobb hálózati jitter és fáziszaj teljesítményére!!!
Egy másik szemszög, hogy különbségek felismerésére koncentrálva ültél neki, a szubjektum ilyenkor hajlamos találni is. Nem oly rég mutattak be valamelyik tudományos műsorban egy kísérletet, amelyben egy csoport hölgyet kértek fel, hogy teszteljenek és állítsanak fel sorrendet harisnyák között. Nagyon klasszul meg is tették, konszenzusra jutva a minőségi sorrendet illetően, ékes szavakkal dícsérve vagy marasztalva el azokat különböző tulajdonságaik miatt. Csak épp mindegyik pontosan ugyanolyan volt.
Mivel azonban ez egy szubjektív hobbi, még ez utóbbival sincs semmi baj, hiszen az a lényeg, hogy boldogok legyünk azzal a különbséggel, amit hallunk! Vagy csak úgy azzal, amit hallgatunk per se!
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Külföldi hifis fórumokon többen írták, SFP üveges kapcsolatban SM módú kábel és optika modul kevéssel jobb hangot eredményez audió sztrímer felé, amit még Lumin X1-el is megtapasztaltak. Gondoltam, teszek egy próbát, meghallgatom hallok-e valami eltérést az eddigi 850nm-es MM kábelezésemhez képest 1310nm-es SM eszközökkel.
Az SFP+ modulok és MM/SM kébelek FS-től valók, Mikrotik CRS305 portjaiba dugva, mindkét kábel 20m. A 851N zenejátszóm melletti switch-ből mezei CAT8 kábel változatlan.

A hangzás eltérést esetleg alátámasztja a mellékelt cikkből kivágott mérés az MM-SM átvitel RX jel/szemdiagramjai. A 10km végén az SM kábel szinte ideális szemet rajzol, az MM átvitel használhatatlan kusza, jelszintben is elvesző 10e-5 (kb -100dB). Természetesen az MM módú átvitel norma szerint max 300m/10Gbps, 10km-re használhatatlan, míg az SM mód alkalmas 100km-re/10Gbps adathoz is. Kérdés lehet számomra, 20m hosszaknál jelent-e valami eltérést a kétféle mód, amiben más fajta lézer diódák (VCSEL/DFB) és 50/9um üveg magátmérő szerepel.

A Mikrotik switchek kezelő felülete alkalmas az aktív portok BE-KI kapcsolgatásra laptopról is, tehát kábeleket nem kell dugdosnom se. Sőt, tudok LAG-ot is képezni, ami a két kábelt összevonja egy uplink kapcsolattá.
Tapasztalás: Eddig nem sikerült semmi hangzás eltérést hallanom az SM-MM átvitel között, még úgy sem, hogy némi várakozásom volt az SM mód talán mégis jobb hangot ad prekoncepcióval, de nem, tök egyformának hallottam a két fajta kapcsolaton át a zenét.

Viszont az első még koncentrálás nélküli hangzásnál, amikor a két kábel LAG-ban volt, mintha másként, talán még szebben zenélne. Később rákoncentrálva mégis úgy tűnt, több fajta zenén is a LAG módban kevéssel folyékonyabb, kicsit melegebb, inkább analógosabb a hang. Külön az SM vagy MM kapcsolatban kevéssel keményebb, kevésbé meleg, mondhatni digitálisabb a hang, persze ha a LAG kapcsolatú hangzást nem ismerve, nagyon is analógosnak tűnnek már azok is.

Aki erre gombot tud varrni? A LAG-ban a két switch közötti adat kapcsolat áganként ketté oszlik. Más lényegi dolog nincs. De, 10+10=20Gbps-al eszement rövid idő alatt átrepül az adatcsomag, ami 16b/44k zenéknél lehet talán 2Mbps?? Ehhez képest a 10Gbps egykábeles kapcsolatban is elenyésző a tényleges adatcsomag szállítási idő. Persze mindkét esetben mennek a szünet jelű csomagok is.
Csatolmányok
10gbps_10km_MM_SM.jpg
10gbps_10km_MM_SM.jpg (184.68 KiB) Megtekintve 2464 alkalommal

feket663
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 265

Hozzászólás Szerző: feket663 »

zx07 írta:
2021.03.17., szer. 22:16
feket663 írta:
2021.03.17., szer. 20:35
alto írta:
2021.03.17., szer. 17:18

DLNA üzemmódban is tudnia kellene a magasabb felbontású anyagokat. Milyen DLNA szerver fut a gépeden?
Nem tudom, a DSD file-okat nem is meri fel. Hogy mi fut rajta, nem tudom, idegesen kattingattam, aztán egyszercsak megláttam egy olyan menüpontot, ami ezt engedélyezte...

Igazi értelmes felhasználó vagyok...
NFS-t kéne beállítani. Az SACD ISO-file-okat nem ismeri fel, mint SACD image, de a DSF-file-okat igen, azokat illik le is játszani... (legalábbis a Dune Ultra HD-nél így megy)
Beállítottam azt is, még mindig nincs kapcsolatom ezzel az ördögi gépezettel... Biztosan valami bagatell probléma van, csak a hálózatok mindig is fehér foltok voltak az életemben. A raspberry-nél is mire rájöttem, sok ember vért izzadt. Érdekes módon anno win7-nél egészen könnyen sikerült magamtól, de hogy hogyan, arra már sajnos nem emlékszem.

Azt tudom, hogy csak az iso-ból kibontott DSF fileokat játssza le,
RPI4B-Allo BOSS V1.2, TPA3255, Canton CT1000

zx07
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 189

Hozzászólás Szerző: zx07 »

feket663 írta:
2021.03.17., szer. 20:35
alto írta:

DLNA üzemmódban is tudnia kellene a magasabb felbontású anyagokat. Milyen DLNA szerver fut a gépeden?
Nem tudom, a DSD file-okat nem is meri fel. Hogy mi fut rajta, nem tudom, idegesen kattingattam, aztán egyszercsak megláttam egy olyan menüpontot, ami ezt engedélyezte...

NFS-t kéne beállítani. Az SACD ISO-file-okat nem ismeri fel, mint SACD image, de a DSF-file-okat igen, azokat illik le is játszani... (legalábbis a Dune Ultra HD-nél így megy)
Marantz SR6015,Emotiva BasX-500+300, Dali Ikon 8 + Ikon 2 + Vocal2, Heco Victa 302, 4xDali Alteco, 2xSVS PB-1000, Dune 4K Ultra HD, KCO-RTC100, AQ Rocket88, Mackenzie kábelek, NAS:Synology DS218+,DS120j Táp: Isotek Sirius + Premier, AQ PQ2,NRG-Z3, LG UHD NanoCell TV

feket663
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 265

Hozzászólás Szerző: feket663 »

alto írta:

RPI4B-Allo BOSS V1.2, TPA3255, Canton CT1000

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”