Jester írta: ↑2019.12.28., szomb. 23:22
Mivel egy olyan kérdéskört boncolgat a topik, amire nincs tudományos magyarázat, ezért mindig felmerül a "
hit".
Nono.
Mivel minden kábelnek vannak olyan elektromos tulajdonságai (fajlagos kapacitás, fajlagos induktivitás, fajlagos ellenállás, hullámimpedancia, stb), amelyek bizonyítottan befolyásolják a rajta áthaladó váltóáram tulajdonságait, ráadásul ezek nagy része frekvenciafüggő tulajdonság, általánosságban nem lehet kijelenteni, hogy a kábelekkel kapcsolatos jelenségekre "nincs tudományos magyarázat".
Szerintem ha "általában kábelekről" beszélünk, akkor tévúton járunk.
Én elektromos áramot vezető kábelekből a célzott felhasználás szempontjából legalább 4 kategóriát különböztetnék meg:
1. Olyan kábelek, amelyeken a hang/zene valamilyen analóg elektronikus modellje "közlekedik" (beleértve a modulált jeleket is). A hifiben messze a leggyakoribbak ezek közül az analóg összekötők és a hangfalkábelek. A különböző kábelek fenti tulajdonságai eltérőek, és emiatt valamint az analóg "modellek" jellege miatt egész egyszerűen "van tudományos magyarázat" az eltérő "hangjukra". De jómagam is egyértelműen hallok különbségeket analóg kábelek között, minél kisebb a rajtuk "átküldött" jel jellemző amplitúdója, annál erőteljesebben hallható a hatás.
2. Olyan kábelek, amelyeken a hang/zene digitális elektronikus modellje "közlekedik", ez jellemzően jóval (tipikusan legalább egy nagyságrenddel) magasabb frekvenciát jelent, mint az analóg modellnél. Na itt már nem olyan egyszerű a kérdés, mert a digitális modellekneknek elvileg nagyon nagy a tűrésük a fenti kábeljellemzők által okozott befolyásolással szemben. Próbálom elkerülni az ebből adódó parttalannak tűnő vitát, egyszerűen maradjunk annyiban, hogy szerintem ezen kábeleknél a hallható különbségek jellege és mértéke nagyban függ az digitális modellezés (kódolás) mibenlététől, a kommunikációs protokolltól, valamint a kábel két végén lévő eszközöktől is.
3. Tápkábelek. Ebben a témában nem merek megnyilvánulni

, de gondoljunk itt is az áltlános kábeltulajdonságokra. Tudományos magyarázat meglétének valószínűsége itt számomra elég magas...
4. Egyéb, pl. "virtuális földelést" bekötő kábelek - na ez az ezotéria területe, szóval én inkább hagynám.
Részemről (pontosabban: számomra) a leginkább a 2. és 4. kategóriában van szükség a "hitre".
Tegyük fel, hogy a hitnek tényleg nagy a szerepe ebben a kábeltémában. Kérdés, hogy akkor miben érdemes inkább hinni:
- egy világméretű összeesküvésben és átverésben, amelynek elkövetői a kábelgyártók, és az audiofil "hívők" zsebét célozza meg
- vagy abban, hogy tényleg hallható különbségek vannak az egyes kábelek között, a 2-4-es kategóriában is?
Az én véleményem: sarlatánok minden területen akadnak, de egy egész iparágat sarlatanizmussal vádolni már az a konteó ktegória, amelytől én mindig távol tartom magam (pusztán csak mert a józan eszem nem szeret a konteókban hinni).