Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kezdő hifi - tanács kéne

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 864

Re: Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: tottyi »

La_Valse írta:
2019.01.28., hétf. 10:31
tottyi írta:
2019.01.28., hétf. 08:44
Jo reggelt, tudna valaki ebben segiteni, hogy e kepen lathato foglalatba honnet tudnek olyan perselyszeru foglalatot szerezni mert mikor vissza akartam rakni akkor a pinzettabol ugy kilott, hogy a fel delutanom alatt sem talaltam meg a szobaban. :)
Attól tartok, nem úszod meg a foglalat kicserélését. Egyébként sosem lesz tökéletes.
Olyat nem lehet, hogy veszek egy ilyen foglalatot es abbol kiszedem azt a picike perselyt?
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 696

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

tottyi írta:
2019.01.28., hétf. 08:44
Jo reggelt, tudna valaki ebben segiteni, hogy e kepen lathato foglalatba honnet tudnek olyan perselyszeru foglalatot szerezni mert mikor vissza akartam rakni akkor a pinzettabol ugy kilott, hogy a fel delutanom alatt sem talaltam meg a szobaban. :)
Attól tartok, nem úszod meg a foglalat kicserélését. Egyébként sosem lesz tökéletes.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

A kepen a piros nyil mutatja azt a nagyobb lyukat a sok kozott.
unnamed.jpg
unnamed.jpg (160.01 KiB) Megtekintve 2545 alkalommal
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

Audison
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 84

Hozzászólás Szerző: Audison »

Köszönöm a válaszokat, legalább megúsztam egy IC cserét. :lol:

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Audison írta:
2019.01.24., csüt. 20:57
Sziasztok, jelenleg RCA IC van az erősítő és a DAC között, de a DAC-nak van XLR kimenete is. Érdemes venni közéjük egy XLR-RCA IC-t? Eddig én nem foglalkoztam vele, de véletlen rábukkantam egy ilyen kabelre. Köszi előre is.
Talan annyi ertelme lenne, hogy hangosabban szolna. Legalabb is nalam igy tortent.

peterson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 795

Hozzászólás Szerző: peterson »

Audison írta:
2019.01.24., csüt. 20:57
Sziasztok, jelenleg RCA IC van az erősítő és a DAC között, de a DAC-nak van XLR kimenete is. Érdemes venni közéjük egy XLR-RCA IC-t? Eddig én nem foglalkoztam vele, de véletlen rábukkantam egy ilyen kabelre. Köszi előre is.
Nem! Annak, úgy semmi értelme.

Audison
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 84

Hozzászólás Szerző: Audison »

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6002

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

kupecke írta:
2019.01.23., szer. 11:06
Aszpirin írta:
2019.01.22., kedd 23:43

Mindezek mellett nem tudom feledni a hangot, amit Tonyánál - remélem nem haragszik meg, hogy elárultam a nevét - hallottam kijönni ebből az erőlködőbő, “mezei” AC Type4 hangfalkábellel, vintage Rogers és főleg szintén vintage Yamaha NS1000M hangfalakból. Igen, az ottani akusztikában, Vibavoice tápregenerálóval (de semmi ‘extra” Van Damme tápkábellel, külső “nemsemmi” DAC-kal “táplálva” stb - szóval van itt azért még változó bőven...
Ha már elárultad a nevét :D
Nekem az a tapasztalatom, nála minden jobban szól. Ezt vedd figyelembe. Korábban volt egy (nekem is) nagyot tetsző hs, fűztem adja el nekem, nem sikerült, de hazavihettem otthoni környezetbe. Akkor már a fél karomat nem adtam volna érte. Így jártam a jelenlegi hangsugárzómmal is, mielőtt megvásároltam, többet hazacipeltem, de ez van már jó ideje. Ezt elvittem hozzá és sírással küszködve konstatáltam, hogy nála milyen jól szól :music1: ( erre meg ő mondta, ha esetleg megválnék tőle először neki szóljak ;) )
Nagyon sokat számít az elhelyezés, a környezet, ami másnál tetszik az nálad biztosan nem úgy fog szólni. Én húztam egy kéziféket, tudom nem viszi előre egyetlen hifis fórumot sem a véleményem, de ha sikerül megállapodnod egy neked tetsző hangnál, ne kavarogj tovább.
Nagyon köszi ezt a hozzászólást. Bitrograde kolléga minden bizonnyal azért lájkolta, mert - többek között - ugyanezt javasolta. Így lesz. Behúzom a féket, legalább 90%-ban. leborulok.gif
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

kupecke
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1301

Hozzászólás Szerző: kupecke »

Aszpirin írta:

Mindezek mellett nem tudom feledni a hangot, amit Tonyánál - remélem nem haragszik meg, hogy elárultam a nevét - hallottam kijönni ebből az erőlködőbő, “mezei” AC Type4 hangfalkábellel, vintage Rogers és főleg szintén vintage Yamaha NS1000M hangfalakból. Igen, az ottani akusztikában, Vibavoice tápregenerálóval (de semmi ‘extra” Van Damme tápkábellel, külső “nemsemmi” DAC-kal “táplálva” stb - szóval van itt azért még változó bőven...
Ha már elárultad a nevét :D
Nekem az a tapasztalatom, nála minden jobban szól. Ezt vedd figyelembe. Korábban volt egy (nekem is) nagyot tetsző hs, fűztem adja el nekem, nem sikerült, de hazavihettem otthoni környezetbe. Akkor már a fél karomat nem adtam volna érte. Így jártam a jelenlegi hangsugárzómmal is, mielőtt megvásároltam, többet hazacipeltem, de ez van már jó ideje. Ezt elvittem hozzá és sírással küszködve konstatáltam, hogy nála milyen jól szól :music1: ( erre meg ő mondta, ha esetleg megválnék tőle először neki szóljak ;) )
Nagyon sokat számít az elhelyezés, a környezet, ami másnál tetszik az nálad biztosan nem úgy fog szólni. Én húztam egy kéziféket, tudom nem viszi előre egyetlen hifis fórumot sem a véleményem, de ha sikerül megállapodnod egy neked tetsző hangnál, ne kavarogj tovább.

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 377

Hozzászólás Szerző: mgus »

Aspirin:
Pofon egyszerű a dolog, magamból kiindulva, maradjunk csak a lakáson belüli hifi komponenseknél, mivel két rendszeren is hallgatsz zenét az agyunk ilyenkor szelektál hogy melyik tetszik jobban. Vannak hangok amik jobban bejönnek a házi mozi hallgatásakor ezt automatikusan eltároljuk, és amikor visszatérsz a másik hangrendszerhez lehet ott is meghallgatod esetleg ugyan azt feljavított effekt nélkül már egyfajta csalódás érzetét kelti a dolog.Azért az ne felejtsük el hogy mindenféle hangzás javítókat bevetnek a kellemes hangzásért a házi mozinál.A füleddel nem hiszem hogy probléma lenne. :D
Az erősítőt én néztem be azt hittem egy régebbi típus, erőben biztos nincs hiány. Az ava elosztót esetleg megpróbálnám mellőzni, és egy T-dugóval lehet közelebb jönnek a kívánt hangok.
MaXiMusz MF3.2,Hb-Ag 200,Low end PC,SBx Titán HD,Neotech NEI-1002,
Furutech Alpha Cable,Fi-50,Fi-32 GTX-D System,AG power & Nano liquid.

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Aszpirin írta:
A gondom viszont, hogy itthon nem mindig és nem minden zenével hallom jónak. Olykor ugyanazzal a zenével is a fülemnek nagyon tetszik, másnap meg nem annyira...
Na ezt most csak azért nem küldöm privátban, hogy bele tudjatok kötni. Természetesen minden szigorúan amatőr magánvélemény :D

Neked kell tudni, és magadnak bevallani, hogy amit hallasz eltérést, hibát, hiányt az mekkora és milyen a lelki és idegállapotod. Egész más amikor az embernek kedve van zenét hallgatni és más amikor egy megoldandó problémaként nekiáll az ember hifizni és keresi a hibáját.

Amiket írsz "kütyüzést", kábelek, bejáratás, tápolás, stb. azok jobbító, fejlesztő irányok, lehetőségek de nem alap hiányokat megoldó, kijavító megoldások. Kütyüzni akkor érdemes, ha már van egy szint amivel elégedett vagy. Persze várhatsz 100 órákat hátha megszokja a füled és elkölthetsz rá sokat hátha találhatsz olyan kütyüzést, amikor két hiba kioltja egymást :)

Amúgy ha komoly a hiányérzeted, akkor bocs és ne legyen igazam, de ebből hangsugárzó csere lesz. Mondom ezt úgy, hogy se a dobozok se a rendszered hangját nem ismerem, csak abból a saját tapasztalatból indulok ki, hogy az néha kevés ha valami nagyon jó.

btw. próbáltál más sugárzókat saját környezetben? akár a mozis Dalikat a sztereo denonnal? és hát szerintem ne csak a karcos részleteket nézd fél percen belül, hanem, hogy ha mást is csinálsz zene mellett, akkor 10 perc után fel vagy lefelé tekered a hangerőt, jár a lábad vagy szinte zavar a zene, a készüléket hallod vagy az előadót, és, hogy másra figyelve bevillan-e, hogy hú most ezt tök jól szól... ;)
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

mgus írta:
2019.01.22., kedd 08:41
Aszpirin:
Nézegettem a rendszered összetevőit,bár alig bírtam elolvasni, :D nem rossz erősítő a denon,de szerintem ott kellene változtatni, a sztereó vonalon, sokan kedvelik pl. a csöves erősítőket zenére.Az erőlködő választás lényege hogy jól passzoljon a hangfalhoz és akkor már nyert ügy a zene, aztán a kábelek válogatása is fontos. Ezeken már biztos túl vagy, úgy látom elég sok komponens van a rendszerbe.A házi mozinál ott túl sok variáció nincs, a két rendszer között azért biztos tudsz dönteni melyik teszik jobban?
Hehe, az apró betűk szándékosak, egyrészt nem akartam senkinek az arcába tolni a belépőszintű cuccaimst, másrészt azt sem akartam, hogy nagy helyet foglaljanak a hozzászólások között. Azért sejtettem, hogy aki kíváncsi rá - mint Te is - egyszerűen kinagyítja :rolleyes:

A “házimozi” renszeremmel nam lennék fair, ha nagyon hasonlítgatnám a sztereóhoz hangban. Sztereó zenelejátszásban azért a szereó rendszerem - ahogy az várható - még a hiányosságaival együtt is kenterbe veri. Nincsenek illúzióim, a “házimozim” egy 5.1.2 alapkiépítésű Atmos-os belépő szint (de annak azért nem a legalja), viszont egy külön kisebb helyiségben van, mint a sztereó rendszer, és filmnézésre számomra tökéletesen alkalmas. A hanfalaknak megtaláltam a szobában a körülményekhez képest ideális elrendezését, ezalól a sub kivétel, de kis rendezgetéssel meglesz annak is a jó helye. Zene terén a házimozi rendszeren maradok a koncertfilmeknél, valamint néha a multichannel SACD-k lejátszásánál. Utóbbinak egy jó felvétel esetén egész érdekes hangulata van, vessetek meg, de én tényleg tudom élvezni a jól kevert többcsatornás zenefelvételeket. Ezt tudja ugye az Oppo forrásként szolgáltatni.
Ami az Oppót illeti, érdekes lenne a sztereó rendszerbenis, de egyrészt kell a jó kép a filmkorongjsim lejátszásához, másrészt DLNA-n keresztül a hdolgozószobában lévő Mac-em táplálja az Oppót filmekkel. Streamingre (Netflix, Amazon Prime, HBO Go) és nem mellesleg épuletautomatizálásra meg ott az AppleTV 4K, amin egy Infuse Pro is fut Plex kliensként (a szerver szintén a dokgozóban található Mac).
A fentiekből meglepően sokat ki lehet hozni hangilag is, ezért egyelőrenem gondolkodom a “házimozi” továbbfejlesztésé, mindaddig, amíg a tetőtérbeépítés meg nem történik (ami már csak évek kérdése, de meglesz)
De amint írtam, sztereó zenehallgatára sokkal-sokkal jobb a stereó “rendszerem” hangja.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

bitrograde írta:
2019.01.22., kedd 09:35
Nem az a lényeg, melyik a "jobb", hanem hogy neked mi az "elég jó".
Ezt a mondatot választottam ki, hogy Neked menjen a válasz, mert iPad-ről írok éppen, és elég macerás ezen az eszközön az idézgetés, pontosabban a kiejlölgetés-szerkesztgetés, és nem akartam a fórumot a teljes hozzászólásod megismétlésével terhelni.

Először is: ezer köszönet minden válaszodért és a segítőkészségedért, amit itt és privátban is mindegyre bizonyítasz leborulok.gif

Ami az erősítő-témát illeti... Tudom, hogy ez messze áll egy “csúcs” erősítőtől... Az is lehet, hogy ez a gyenge láncszem. Viszont, amint magánban is írtam korábban, elvittem ezt az erősítőt az egyik kedves fórumtársamhoz, és ahogy ott szólt, az ő láncában... nos az alapján van NÉMI kétségem, hogy az erősítő lenne a gyenge láncszem. Legalábbis az analóg része, mert ezt hallgattuk. Nyilván teljesen más hangkarakter, mint egy csöves erősítő, de Abban még a fórumtárs - akinek a cuccai nálam egyelőre álom kategóriába tartoznak - úgy vélekedett, hogy az erősítő nem vallott szégyent, és ár-érték arányban “ott van”, egyáltalán nm volt rossz vétel. Nagyon sokféle zenével kipróbáltuk, elsősorban az általam leginkább kedvelt műfajokkal, és az általam “unásig ismert” felvételekkel is, de emellett finomabb rockzenével, kevésbé ismert darabokkal is.

Ami a “túl jó” hangfalaimat illeti: azokat is úgy vettem meg, hogy kb 450 kmt-t utaztam oda-vissza, vittem az erősítőt és a saját lejátszómat, és hallgatóztunk... külön köszönet az eladónak, Zsoltnak és családjának, hogy elviselték, hogy olyan sokáig ott voltam. Bár szerény véleményem szerint (és ezt ő is említette), a szobája a falakon elhelyezett DIY-hanpanelek ellenére nem tökéletes, amit hallottam, annak alapján úgy döntöttem, érdemes megvennem a hangfalakat... és amikor hazaértek, és betettem, itthon még jobban tetszett.

A gondom viszont, hogy itthon nem mindig és nem minden zenével hallom jónak. Olykor ugyanazzal a zenével is a fülemnek nagyon tetszik, másnap meg nem annyira... És nem igazán tudom megfogalmazni, mi az, ami ilyenkor hibádzik, mert nem “hifi-képzett” ehhez a fülem. Lehet, hogy egyéni hangulati kérdés csak, lehet, hogy a tápáram minősége nem konstans (mindössze egy AVA tápszűrős elosztóm van a rendszerben), és ehhez még hozzájön, hogy mind az erősítő, mind pedig a hangfalkábelek nagyon újak (az erősítőben kevesebb, mint 100 óra van eddig - tényleg, ha már itt tartunk, az erődítőknél számít a bejáratás? -, a hangfalkábelekben - khm... leírom, na: Supra Ply - meg még annál is kevesebb).

Ami viszont egyértelműnek tűnik... hogy a beépített DAC-jával nem vagyok elégedett. És ez nem celsősorban a hosszú USB-kábel sara, mert a lejátszómat összekötve koax-on (Van Damme) és analóg IC-vel is (Xindak FA1, vadiúj szerzemény), a régi Marantz lejátszó beépített DAC-ja számomra egyértelműen és mindig jobban szól, mint az erősítő modern, BB/TI 1795 chip köré épített DAC-ja.

Ja, visszatérve az eredeti kérdésemre, úgy vagyok ezzel sajnos, mint a borokkal, amelyeke pt imádok - de nem tudom megmondani, mi az amitől jó egy bor vagy sem - vviszont amikor egy képzett sommelier magyarázott nekem az éppen kóstolt borokról, az a megvilágosodás erejével hatott... Szóval valami hasonlót szeretnék, hogy legalább meg tudjam mondani, mi az,, ami adott esetben hiányzik nekem a hallott hangból. Ha lehet ilyent.

Ami az általad javasolt SF-kábeleket illeti... szerencsére egy nagyon segítőkész fórumtárs felajánlása miatt hamarosan alkalmam nyílik a rendszeremben az SF-kábelek kipróbálására. Hangfalkábel, IC, USB-kábel... mind SF, nagyon várom már.

Ami pedig a szervezett eseményeket illeti - sajnos munka miatt le kellett mondanom a hétvégi rendezványt fülelek fórumtárs bemutatótermében, de a következő alkalommal ott leszek.

No, jól kitártam a dolgaimat, hosszú is lett, és talán zavaros is... köszönet mindenkinek, aki olvassa/olvasta, és köszönet minden válaszért!

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1817

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

Aszpirin írta:
2019.01.21., hétf. 21:58
Szóval a problémám, hogy sok ilyen-olyan rendszerben hallgatóztam már, fórumtársaknak köszönhetően elég komolyakat is, úgy is, cserélgetve a rendszer elemeit is... és bár szinte mindig hallom a különbséget, bevallom férfiasan, sokszor nem tudom eldönteni, hogy melyik a”jobb”.
Nem az a lényeg, melyik a "jobb", hanem hogy neked mi az "elég jó".
Ami ennél súlyosabb, hogy a saját otthoni rendszeremről sokszor nem tudom megmondani, hogy jó-e a hang. Van amikor egyértelműen tetszik, van, amikor hiányérzetem van, és nem tudom pontosan, mi az, ami hiányzik...
Ez lenne a legfontosabb. Hallgass élőzenét, és kiderül(het). A rendszert elnézve egyet kell értsek az előttem szólóval. Az erősítő a gyenge pont, meg persze a kábeleid, de nem hiszel nekem.
Szóval a kérdésem: létezik-e olyan “tanfolyam-szerűség”, ahol gyakorlati úton el lehet sajátítani, hogy egy hallott hangzás esetében mire érdemes figyelni, és mikor mi számít “jónak”, és mis “kevésbé jónak”?
Vagy az ember ezt mindig a saját füléhez kell igazítsa, sok-sok hallgatózási tapasztalat alapján?
Ahogyan öcsém mondaná: kérdésedben ügyesen elrejtetted a választ. :D
Van-e olyan lehetőség, ahol megtanulhatom, hogy ha hiányérzetem van a rendszeremmel kapcsolatban, akkor milyen esetben mi lehet az első, amit a hang javítása érdekében érdemes tenni? Nem szeretnék a “kütyüzés” drága hobbijába esni, inkább a lényeget szeretném felismerni, azt a pontot, ahol a legnagyobb a hiányosság, aminek fejlesztése angol kifejezéssel a “low hanging fruit”.
A kütyüzés egy bizonyos szinten megkerülhetetlen. Minél jobb a rendszered, annál jobban érzed, ha egy-egy gyengébb komponens visszafogja. Túl jó hangfalat vettél. :D
Szóval: van-e valami szervezett módja annak, hogy “képezzem” a fülemet?
Szerveződnek itt az egyik témában stúdiólátogatások, oda érdemes lehet elmenni. Ahogy a fültársak rendszereinek meghallgatása (és annak verbalizálása, hogy mi tetszik, mi nem tetszik) is kiváló alkalom a tudatosításra - hosszú távon. Nincs olyan sok "low hanging fruit".
Tudom, nagyon láma kérdések ezek, de talán eről is szól ez a topik.
Nem, egyáltalán nem láma kérdések.
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

Aszpirin írta:
...hallom a különbséget, bevallom férfiasan, sokszor nem tudom eldönteni, hogy melyik a”jobb”. ...

szerintem kicsit sem "láma" a kérdés, sokkal inkabb mutatja, hogy komoly vagy :-)

szerintem nagyon nem egyszerü eldönteni, mi a jobb. illetve: objektiven jobb ? ...nyilvan erre sokan ravaghatjak: nem erdekel az objektiv (kicsit tart a mért felé, de ugye mérni minden releváns jellemzöt nem tudunk), nekem tessen, az számít.

a következmenykerdes: szoval a hallgatonak akkor ott legyen jobb ? es esetleg másnap, mas (psziches, lelki) allapotban is az lesz a jobb ? minden müfajon jobb, mindegyikkel "bír" ? ha müfajpreferencia változik, mi a helyzet ?

na ez is a rövid tavu vs. hosszabb tavu összevetesek dilemmaja. hosszu tavura meg csak otthon van lehetöseg, azaz idegenben "megítélni" valamit más, mint együtt élni.

nekem nincs/sincs válaszom a kérdésedre.

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég

Aszpirin:
Nézegettem a rendszered összetevőit,bár alig bírtam elolvasni, :D nem rossz erősítő a denon,de szerintem ott kellene változtatni, a sztereó vonalon, sokan kedvelik pl. a csöves erősítőket zenére.Az erőlködő választás lényege hogy jól passzoljon a hangfalhoz és akkor már nyert ügy a zene, aztán a kábelek válogatása is fontos. Ezeken már biztos túl vagy, úgy látom elég sok komponens van a rendszerbe.A házi mozinál ott túl sok variáció nincs, a két rendszer között azért biztos tudsz dönteni melyik teszik jobban?

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1212

Hozzászólás Szerző: pali923 »

Aszpirin írta:
sokszor nem tudom eldönteni, hogy melyik a”jobb”.
É is csak azt tudom tanácsolni, hogy annyit kell hallgatózni, amennyit csak lehet. Persze ez attól is függ, hogy ki hol lakik, és milyen lehetőségei vannak. Én hangfalat vettem úgy, hogy számtalan helyre elmentem, és próbálkoztam (ez egy jó áttekintést nyújt mindjárt a magyar hifi-kereskedői világról is). :rolleyes: Szerencsére akkor sokat kellett a fővárosba járnom hivatalos ügyekben, így meg tudtam oldani. Elmentem a hifisókra is. Ez arra a legjobb, hogy ki tudod szűrni azokat a darabokat, amiket nem szeretnél, vagy tudsz felállítani rangsort 2 vagy 3 között. Akkor máris előrébb vagy.
A hifisó is olyan amilyen, de azért mindig van legalább 1 vagy 2 olyan hely, ahova szívesen visszamész, másokat meg elkerülsz az első kísérlet után. Ezzel is előrébb vagy.
Szerintem az is jó módszer, hogy egyszerre csak egy dolgot keresel. Ha már adott az erősítő, vagy a hangfal, mert valami nagyon megtetszett, akkor már szűkül a kör, és könnyebb azokhoz keresni a társakat. Valami mellett le kell tennie az embernek a voksot, különben sosem ér a célba. Vagy mindjárt meghallod valahol a kedvenc rendszered, és akkor már csak fizetni kell.
Aki a Szent Grált keresi a hifiben, annak rá kell szánnia az időt. :D No meg az sem baj, ha a pénztárca nem üres...
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Aszpirin írta:
Szóval a kérdésem: létezik-e olyan “tanfolyam-szerűség”, ahol gyakorlati úton el lehet sajátítani, hogy egy hallott hangzás esetében mire érdemes figyelni, és mikor mi számít “jónak”, és mis “kevésbé jónak”?
Hasonló témában volt korábban az a hasonlat, hogy melyik nő a szebb/legszebb, nem egyszerű :)
Az viszont már más, hogy ízléstől függetlenül mire érdemes figyelni, milyen eltérések vannak, mi lehet az oka, stb. Tanfolyamról nem hallottam, viszont a szervezett céges, rendezvényi és privát bemutatók, hallgatózások erre nagyon jók, és mindig jó lenne a még több, a még érdekesebb, a kevésbé pénzhajhász, az életszerűbb, és a nem végleteket demózó, stb. :rolleyes:
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég

Aszpirin írta:
Sziasztok!
Sokat gondolkoztam, hogy feltegyem-e ezeket a kérdéseket, és hogy hol. Végül itt kötöttem ki, mert alighanem ez tényleg egy kezdő kérdés.
Szóval a problémám, hogy sok ilyen-olyan rendszerben hallgatóztam már, fórumtársaknak köszönhetően elég komolyakat is, úgy is, cserélgetve a rendszer elemeit is... és bár szinte mindig hallom a különbséget, bevallom férfiasan, sokszor nem tudom eldönteni, hogy melyik a”jobb”.
Ami ennél súlyosabb, hogy a saját otthoni rendszeremről sokszor nem tudom megmondani, hogy jó-e a hang. Van amikor egyértelmúen tetszik, van, amikor hiányérzetem van, és nem tudom pontosan, mi az, ami hiányzik...
Vagy az ember ezt mindig a saját füléhez kell igazítsa, sok-sok hallgatózási tapasztalat alapján?
Van-e olyan lehetőség, ahol megtanulhatom, hogy ha hiányérzetem van a rendszeremmel kapcsolatban, akkor milyen esetben mi lehet az első, amit a hang javítása érdekében érdemes tenni? Nem szeretnék a “kütyüzés” drága hobbijába esni, inkább a lényeget szeretném felismerni, azt a pontot, ahol a legnagyobb a hiányosság, aminek fejlesztése angol kifejezéssel a “low hanging fruit”.

A füledet nem nagyon tudod fejleszteni, a zene inkább az agyhoz tartozik, vagy fordítva a füled az agyhoz kapcsolódik nyilván ott kell eldönteni hogy mit szeretsz hallgatni, valószínű amikor 20-szor meghallgatod ugyanazt a lemezt valami rögzül belőle, nyilván ez az idegen rendszerekben már nem működik ilyen egyszerűen.Az hogy mire kell figyelni legjobb az énekhang, gitár,dob,hegedű,stb hangszerek.Nyilván ezeket jobb úgy hallgatni, ha gitár szól akkor csak az szóljon kevesebb dologra kell figyelni legfeljebb egy énekhang könnyebb tanulni.Ha idegen helyre mész hallod a különbséget nyilván bólogatsz hogy milyen jól szól és megdicséred a házigazdát, még ha nem is szól jobban. Ez inkább otthoni szórakozás legalább is számomra. Akkor a legjobb ha vizuális élmény is kapcsolódik pl. az énekeshez, látod a nézését meg a járását.
Ha valamit hiányolsz hogy nem hallod a lábdobokat vagy a nagybőgőt vagy esetleg a cin-eket, akkor lehet fejleszteni kell valamit a rendszeren, ezek úgy vannak megtervezve hogy lehetőleg ne hallján nagy különbséget mert minek, csak minimális változások lehet észrevenni a hangzásban.A 10 erősítő csere után rájössz hogy mind egyforma, közbe eltelt 20 év, de jót hifiztem gondolod magadban és nem kerültél közelebb a zenéhez,tehát nem csak a te hibád ha nem tanulsz meg közbe a zenére figyelni.Vannak jó rendszerek horror árakon, na ott már jobban lehet tanulni. :D

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Sziasztok!
Sokat gondolkoztam, hogy feltegyem-e ezeket a kérdéseket, és hogy hol. Végül itt kötöttem ki, mert alighanem ez tényleg egy kezdő kérdés.
Ami ennél súlyosabb, hogy a saját otthoni rendszeremről sokszor nem tudom megmondani, hogy jó-e a hang. Van amikor egyértelmúen tetszik, van, amikor hiányérzetem van, és nem tudom pontosan, mi az, ami hiányzik...

tokesz
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 16

Hozzászólás Szerző: tokesz »

Sziasztok!
Először is BUÉK!

Olyan általános kérdésem lenne, hogy 4-8Ohm impedancia megjelölésű hangsugárzókat (pl. Elac, Canton, Magnat) szabad-e kötni minimum 6 Ohm jelölésű erősítőre?
Tudom, az impedancia frekifüggő, frekimenet, karakterisztika stb. és bizony a nagyobb 6 vagy 8 Ohmos sugárzók is eshetnek bizonyos frekinél 5, akár 4 Ohm közelébe, de az ilyen 4-8 Ohmos jelölésnél mennyit lehet nominális vagy névleges impedanciának tekinteni, amit más gyártók konkrétan 4, 6, vagy 8 Ohmmal jelölnek?

Köszi!

Üdv, tokesz

ZZZolika
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 7

Hozzászólás Szerző: ZZZolika »

(ex)Cat írta:
2018.12.14., pén. 22:28
1000 évvel ezelőtt foglalkoztam a témával, már teljesen elfelejtettem azt is, amit akkor tudtam, de most újra felmerült bennem, hogy kellene egy sztereó rendszer itthonra. Nem akarok nagyon extrát, de azért nem is a legalapabb rendszert szeretném összehozni. A cél elsősorban, a hálózatos lejátszás, legyen az wifi, BT, airplay... Nem feltétlenül ragaszkodom, hogy tudja alapból az erősítő, de persze jó ha igen, viszont ha nem, akkor minimum 2 digi bement kell. Ha van USB is, az előny.

3 egymástól elég rendesen különböző erősítő került eddig képbe.
Rotel RA-12
Onkyo TX-8150
Marantz PM6006

A Rotel és a Marantz esetén még képbe kerül egy Cromecast Audio is a hálózatos lejátszás érdekében.

Hangfalak tekintetében első körben a Bowers & Wilkins CM8 S2 volt a kinézett példány, de sajnos pont elkelt mire észrevettem a hirdetést. Jelenleg egy Focal Aria 906-tal szemezek.

Erről kellene nekem valami tanács, vélemény, meglátás, bármi...

Köszi!
Ha van rá kereted nézz, hallgass meg egy Hegel Röst-öt. Szeretik Focallal az emberek és jó párosításnak tartják. Erős végfok, tiszta hang, hálózati képességek, dac sok bemenettel. Használtan nem vészes az ára és nem egy Rotel ill. Marantz hang. Ha van rá kereted..
<p> Onkyo NS 6170 -> Anthem STR integrated-> Tellurium Q Black II -> Elac FS 267/B&W 603S2

V_Karesz
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 5

Hozzászólás Szerző: V_Karesz »

(ex)Cat írta:
2018.12.14., pén. 22:28
1000 évvel ezelőtt foglalkoztam a témával, már teljesen elfelejtettem azt is, amit akkor tudtam, de most újra felmerült bennem, hogy kellene egy sztereó rendszer itthonra. Nem akarok nagyon extrát, de azért nem is a legalapabb rendszert szeretném összehozni. A cél elsősorban, a hálózatos lejátszás, legyen az wifi, BT, airplay... Nem feltétlenül ragaszkodom, hogy tudja alapból az erősítő, de persze jó ha igen, viszont ha nem, akkor minimum 2 digi bement kell. Ha van USB is, az előny.

......
Ahhoz, hogy releváns tanácsot lehessen adni, szerintem kellene még pár konkrétum:

Milyen méretű a szoba?
Elsősorban háttérzene vagy kifejezetten zenehallgatás lenne vele a célod?
Milyen zenéket hallgatsz?
Mekkora a keret?
Inkább használt eszközökben gondolkodsz?
Source: foobar2000, Sony CDP XA20ES
DAC: Singxer SDA-1
Pre-/HP amp: Little Dot MK VI+ (drivers: Shuguang BT CV181-Z, powers: Svetlana winged "C" 6H13C)
Power amp: Diy Pass Labs Aleph 5
Speakers: ProAc Response 2.5
HP: Beyerdynamic Amiron Home, Beyerdynamic Custom Studio

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1228

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

bratyesz74 írta:
2018.12.15., szomb. 17:48
tsmith írta:
2018.12.15., szomb. 12:48
bratyesz74 írta:
2018.12.14., pén. 17:36
Üdv ,sztereó erősitőt vennék 50000ft környékén.Amit néztem mission cyrus 1,2 nad 320 c bee.Melyiket érdemesebb megvenni esetleg más tipust tudna valaki ajánlani ?Köszi.
Ilyen NAD-om van, nagyon meg vagyok vele elégedve.
Ami még belefér a keretbe Arcam alpha 7,8. Érdemes számitásba venni ?
Ismerősnél van eladó Arcam 8 és külön végfok is. Ha érdekel keress meg pribátban , megadom a számát.
Hasonló árú Denonoknál kicsit jobban szólt és jobb a térhatása is valamivel.

bratyesz74
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 3

Hozzászólás Szerző: bratyesz74 »

tsmith írta:
2018.12.15., szomb. 12:48
bratyesz74 írta:
2018.12.14., pén. 17:36
Üdv ,sztereó erősitőt vennék 50000ft környékén.Amit néztem mission cyrus 1,2 nad 320 c bee.Melyiket érdemesebb megvenni esetleg más tipust tudna valaki ajánlani ?Köszi.
Ilyen NAD-om van, nagyon meg vagyok vele elégedve.
Ami még belefér a keretbe Arcam alpha 7,8. Érdemes számitásba venni ?

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”