Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Pc alapú audio lejátszás

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5131

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Kérdem én, ha memóriából veszi  a lejátszó szoftver  az adatokat, akkor honnan lesz a végén bármiféle különbség? Tápegység rángatástól? Nagyobb nagyfrekvenciás (zavartól) szórástól?
Az igaz, hogy nem a legújabb generációs ssd-t próbáltam, de majd bepótolom
És ha a lejátszó szoftver memóriából játszik le -ami nagyságrendekkel gyorsabb, mint az ssd-, akkor honnan jön a különbség? Némi prekoncepció problémát vélek felfedezni.
Ja, és a szubjektív ítélet sajnos félrevezető lehet, mert  a preferenciák erősen szórnak, de legalábbis háromfelé biztosan. 
 Egyébként a Computer Audiophile hasábjain is volt már erről szó, bár nem mai történet...

K P
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 283

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: K P »

Háttértárnak erősen ajánlott az SSD, sőt "audiofil" szempontból is jobb, mint a HDD. Rendszerlemeznek részemről a Samsung 960 EVO a kedvenc, de ha csak zenéket tárolsz rajta, lényegtelen a sebesség.

Tudom, a kérdésnek már nekifutottunk párszor, de nekem pár napja volt szerencsém ugyanazt a gépet kipróbálni 2 db HDD-vel, majd némi szerelés után 2 db SSD-vel. A hallottak alapján a kérdés számomra végérvényesen eldőlt. Komoly audio PC-be nem való HDD.

Köszi a választ. A csatlakozásnak (PCIe v SATA) van jelentősége?

zz7
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 363

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: zz7 »

Háttértárnak erősen ajánlott az SSD, sőt "audiofil" szempontból is jobb, mint a HDD. Rendszerlemeznek részemről a Samsung 960 EVO a kedvenc, de ha csak zenéket tárolsz rajta, lényegtelen a sebesség.

Tudom, a kérdésnek már nekifutottunk párszor, de nekem pár napja volt szerencsém ugyanazt a gépet kipróbálni 2 db HDD-vel, majd némi szerelés után 2 db SSD-vel. A hallottak alapján a kérdés számomra végérvényesen eldőlt. Komoly audio PC-be nem való HDD.

És mi van olyankor amikor az anyag hálózatról jön? Mi a hallható minőségi sorrend és milyen mértékben, SSD rendszer SSD belső zene tár, SSD rendszer HDD belső zene tár, SSD rendszer hálózatról bármilyen zene tár felállások között? Gondolom ha hálózatról jön akkor már mindegy lehet hogy ott a NAS-on, szerveren HDD vagy SSD a hordozó.

adamthebrave
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 542

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: adamthebrave »

Valaki tesztelte, hogy dual pc esetén mennyire számít a controll pc belseje?

Számít, de nem annyit, mint az AudioPC (olyan 70-30%-ra tenném, ha számosítani kellene). A ControlPC-be kell a több RAM és a komolyabb CPU, nálam ebben a gépben van Xeon és 16GB RAM.

A tapasztalataim szerint mindkét gép esetében az alaplapi órajel cseréje és a tápellátás hozta el a legnagyobb változást.
Sabo Audio Streamer 23 Signature, MZX Audio PRE-NR1, DIY ATC (Accuton C30-6-358, C90-6-724, ETON 12-680, mzpx elektronika) Isotek Evo3 Super Titan, Kábelek: Hydrasound, MDA, Neotech

zozoweb
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 115

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: zozoweb »

Valaki tesztelte, hogy dual pc esetén mennyire számít a controll pc belseje?[/quoteValaki tesztelte, hogy dual pc esetén mennyire számít a controll pc belseje?
Nem tudom mire gondoltál egész pontosan a kontrol pc belsejében, de sajnos számít.
Ami a leírásodban szerepel kontrol pc -nek, az azért már elég jó.
Forrás: Saját építésű Audio PC+ Roon server PC I5-I7 8 és 12 körös full lineáris táp+ clockok
DAC: Chord Qutest+módosított powerbank
Előfok+füles: Saját építésű módosított Zana Deux
Végfok: Saját építésű Csöves 6C33C SE
Hangfal: AudioPhysic Virgo 3, Focal Clear
Kábelek: Freebá, Nordost, VH Audio

zozoweb
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 115

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: zozoweb »

Háttértárnak teljesen felesleges az ssd, sőt, "audiofil" szempontból még rosszabb is, mint a hdd. rendszer tárolónak meg nem kell ekkora kapacitás, elég a 256G.Nem tudom milyen tapasztalat mondatja ezt veled, ha van egyátalán... De határozottan káros hatása van egy vincsinek több szempontból is! 
Jómagam nagyon örülnék annak, ha a beírások valós tapasztalatok alapján történne és ezzel tudnánk segíteni azon fórumtársainkat és az egész fórum életét akik, most ismerkednek ezzen témák lehetőségeivel. Elég összetett és bonyolult ez a hobbi, ne vigyük még be a most ismerkedőket ezzel a számomra legalábbis szép hobbyval az erdőbe fars infókkal.
Forrás: Saját építésű Audio PC+ Roon server PC I5-I7 8 és 12 körös full lineáris táp+ clockok
DAC: Chord Qutest+módosított powerbank
Előfok+füles: Saját építésű módosított Zana Deux
Végfok: Saját építésű Csöves 6C33C SE
Hangfal: AudioPhysic Virgo 3, Focal Clear
Kábelek: Freebá, Nordost, VH Audio

Tom40
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 279

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: Tom40 »

Valaki tesztelte, hogy dual pc esetén mennyire számít a controll pc belseje?
Audio PC + MZPX USB + UpTone LPS-2.1, AudioQuest Diamond Ethernet
Chord Qutest DAC, Tellurium Q Black Diamond USB kábel
Primaluna HP, PMC twenty:26, Tellurium Q Silver kábel

zikmen7
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 48

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: zikmen7 »

Nemrég én is cseréltem vinyót ssd-re. Javult a kapott hang. Nem kicsit, nagyon.
Bár nálam a zenék hálózatról jönnek, az ssd csak az oprendszert viszi a hátán.

Számítástechnikai szempontból (hifi szempontból nincs összehasonlítási alapm) a fapaci által ajánlott típus valóban remek, ajánlható szerintem az elődje is, nem sok paraméterben marad el az utódtól és most jó áron meg lehet kapni (850 EVO).
Ez van, NAND technológiában a Samsung az úttörő.
Analog:Edwards Audio TT2SE - Heed Quasar+QPSU - Heed Si+X2+PAS - Klipsch RF7 Mk II
Digital :LMS Server - AP Linux+SqueezeLite - Heed Canalot+QPSU
Mozi :HTPC(EQ APO+madVr) - Denon AVR-X3700H - Rotel RMB-1075 - Klipsch RF5+RF3MkII+RC7+RS35+RB5+KSW15+KSW12 - JVC D-iLA X30W

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2479

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: supravox »

Kb 2 hete én is beapplikáltam egy 1T samu ssd-t háttértárnak.
Lényegesen zeneibb nyugodtabb hang mint vinyóról.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10983
Kapcsolat:

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Milyen márkájú, típusú 1 TB- os SSD- t ajánlotok?

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5131

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Háttértárnak teljesen felesleges az ssd, sőt, "audiofil" szempontból még rosszabb is, mint a hdd. rendszer tárolónak meg nem kell ekkora kapacitás, elég a 256G.

K P
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 283

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: K P »

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 688

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

Korábban már szóltam arról a gondomról, hogy az újabb keletű 64 bites Server 2016

kiadásokban a Microsoft megszigorította a driverek aláírásának ellenőrzését.

Ez nálam úgy jelentkezett, hogy nem tudtam telepíteni és használni a TEAC DAC

meghajtó programját, csak ha minden egyes bootoláskor nyomom az F8-at, és a menüből

kiválasztom az ellenőrzés mellőzését.

Egy Alex Ionescu nevű guru cikkéből nagyjából felfogtam, miről is van szó. Keresgéltem,

találtam is néhány megoldást, de ezek régiek, az újabb kernelekkel nem boldogultak.

Az egyik csapat azonban a közelmúltban frissített, kipróbáltam és a ver.10.0.14393 magot

ismeri, meg is műtötte.

Nem barmolja szét az oprendszert, a dll-eket nem bántja. A boot menüben létrehoz egy új

bejegyzést, ezt kell alapértelmezetté tenni, és ha gond lenne, törölni.

A csapat itt publikál, a bin mappában található a fájl.

https://github.com/hfiref0x/UPGDSED

Gondoltam, megosztom, hátha mást is érdekel. Ha netán szétfeszítené a Fórum kereteit,

egy Admin törölje.

"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

Töki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 614

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: Töki »

Ti nem jártatok még úgy ,hogy letöltött anyagoknál nem szól egyformán a két oldal? Kicsit olyan, mint ha a balansz elmenne egyik oldalra, ez főleg az ének hangnál lehet észrevenni.
Nálam egy időben többször jelentkezett ez az érzet - végül kiderült, hogy egy akusztikai /probléma/ okozta, főleg az énekhangoknál (mivel azok ugye jellemzően középről szólnak). Konkrétan a hangsugárzók mögötti fal mentén a jobb oldali hangdoboz síkjában, aszimmetrikusan elhelyezett nagyobb ülőke volt a ludas. Amint betoltam középre, a jelenség megszűnt. 
Igaz nálam letöltött vagy egyéb anyagoktól függetlenül volt ez tapasztalható, bizonyos zenéknél jobban, másoknál kevésbé.

Eme tapasztalás óta, lehetőségeim szerint törekszem a szimmetriára a dobozaim és a bútorok elhelyezésében.
MZX Audio PDU-F07 hálózati szűrő
Taiko Extreme DIY PC Sabo AC/DC
Dangerous Music CONVERT-2
MZX PRE-NR1
MZX 3.5 way Active Speaker IRS-AmpPack
Cables Z & Z+ / WW Platinum

adamo3
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 12

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: adamo3 »

Ti nem jártatok még úgy ,hogy letöltött anyagoknál nem szól egyformán a két oldal? Kicsit olyan, mint ha a balansz elmenne egyik oldalra, ez főleg az ének hangnál lehet észrevenni.

zz7
V.I.P.
V.I.P.

Pc alapú audio lejátszás

A vegyes rendszerek szerintem jóval védettebbek mint a homogén, egy fajta operációs rendszert használók. Ráadásul a Windows írás módon ne férjen hozzá a mentett adatokhoz fajta dolgot is csak így lehet megoldani. Ha csak valaki nem lemezezik még mai is, kiírogatva az adatokat CD, DVD, blu-ray lemezekre. Ami egyébként szintén tönkre tud menni és jellemző hogy senki nem ellenőrzi a lemezek állapotát utólag, kiírják aztán megy a szekrénybe. Aztán egyszer akkor jön a kopp amikor éppen valamit vissza kellene állítani róluk.

A virusvédelem, ahogy írod nagyon fontos.
A másod - vagy harmadpéldányokat mindenképpen más operációs rendszerrel védeném meg, mint a fő tárhelyet. Különösen igaz ez, ha valaki Windowst használ. A Linux, FreeBSD, Mac OS X általában védettebbnek és kevésbé veszélyeztetettnek tekinthető. 
Aki torrentezik vagy sokat cserélget másokkal file-okat, az nagyon figyeljen oda a vírusvédelemre. 

zz7
V.I.P.
V.I.P.

Pc alapú audio lejátszás

A gyári NAS-ok jó része szerintem erősen túl van árazva. Legalább is ahhoz képest amit néha fele pénzből össze lehetne rakni, rá egyéb Linux vagy BSD alapú NAS rendszerekkel.
Már nem egyszer jártam úgy hogy a valamilyen oldalról erősen specializált gyári NAS tömbje összeomlott, volt hogy wincehster hiba miatt és valami olyan speciális megoldást használt a NAS hogy bármilyen átlagos Linux alapú gépben nem lehetett felépíteni a megbomlott tömböt hogy az adataimat visszakapjam. Hasonló helyzet egy régebbi gyári NAS-al ami éppen tönkrement és legfeljebb egy másik ugyanolyan típusban lehetett volna a tömböt megint összerakni, talán. Ami meg már beszerezhetetlen volt. Szóval ilyen helyzetekben vagy végleges adatvesztés lehetséges vagy a gyári szervizhez kell fordulni hogy a saját adataimat egyáltalán visszakaphassam, bizonyos esetekben, gyári NAS-okkal. Éppen ezért, de másért is én ma már inkább építek magamnak gépet és rá valamilyen free NAS rendszer mint a gyári darabok. Nem mellesleg például 70.000 Ft környékén olyan majdnem nulla zajú 6-8 lemez befogadására alkalmas NAS gépnek valót lehet összerakni amihez hasonló lemezmennyiség és processzor, memória teljesítmény szinteket a gyári NAS-okban 200.000 Ft felett mérnek. Ráadásul az összerakott gépben 3 év garanciás alkatrészekkel és ha baj van kb. mindennel kompatibilis, cserélhető rendszerrel, hardware elemekkel.

1-4 TB adatmentésre meg kiválóan lehet használni Raspberry Pi, Banana Pi mini gépeket is, meg külső USB-s 2,5-ös HDD-ket rádugva. Elhanyagolható fogyasztás, nulla zaj, olcsók.
Ha meg betelik akkor veszek még egy ilyen kicsi gépet. Elketyeghetnek mindenfelé lerakva, havernál is egy példány, napi 24 órában, a mentéseket meg végezhetik automatikusan éjszaka. Csak persze össze kell rakni őket.

Azt hiszem valahol olyan 5-6 TB körül van a határ, ahol más érdemes elgndolkodni összetettebb back-up vagy archiválási stratégián. 
Az alatt elegendő duplikálni, haverokkal megosztani és/vagy a felhőben tárolni. Afölött, különösen, ha sűrűbben kell hozzáférni az adatokhoz, már a lokális RAID védett diszktömböt is érdemes figyelembe venni. 

A másod - vagy harmadpéldányokat mindenképpen más operációs rendszerrel védeném meg, mint a fő tárhelyet. Különösen igaz ez, ha valaki Windowst használ. A Linux, FreeBSD, Mac OS X általában védettebbnek és kevésbé veszélyeztetettnek tekinthető. 
Aki torrentezik vagy sokat cserélget másokkal file-okat, az nagyon figyeljen oda a vírusvédelemre. 

A jobban elterjedt NAS-ok többsége valamilyen Linux disztribúción alapul, így az már elegendő lehet. 

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3574

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Azt hiszem valahol olyan 5-6 TB körül van a határ, ahol más érdemes elgndolkodni összetettebb back-up vagy archiválási stratégián. 
Az alatt elegendő duplikálni, haverokkal megosztani és/vagy a felhőben tárolni. Afölött, különösen, ha sűrűbben kell hozzáférni az adatokhoz, már a lokális RAID védett diszktömböt is érdemes figyelembe venni. 

A jobban elterjedt NAS-ok többsége valamilyen Linux disztribúción alapul, így az már elegendő lehet. 

Azért a 12 lemezes tömböket kicsit túlzásnak gondolom otthoni felhasználóknál. Ez már inkább a céges szint. Vagy persze ha valakinek 10.000 CD-nyi zene anyaga van otthon és sok-sok felesleges pénze gépekre, HDD-re, áramra.
A RAID se mindegy milyen RAID, vagyis melyik oprendszer melyik fájlrendszer megoldása. A hardware RAID-al csak annyi a probléma hogy ha tönkremegy a RIAD vezérlő és nem sikerül szerezni egy ugyanolyat, akkor nagy valószínűséggel annyi az egész RAID tömbnek. És persze nagyon drága. A software RAID-nak, legalább is Linux, BSD környezetekben nem a megbízhatóság volt sokáig a baja, ma se az, inkább a sebesség. De a mai processzorok alap szinteken is simán kirázzák magukból azt a sebességet ami egy software RAID lekezeléséhez bőven elég. Nézzétek meg a gyári márkásabb NAS eszközöket. Azokban is software RAID van, legalább is a nagy céges szintek alatt és egyáltalán nincs bennük óriási teljesítményű hardware.
Házi szinten lehet a RAID-nek amúgy nem is nagyon van sok értelme. Én inkább a több helyre több mini, kis gépen több HDD-n tárolás adatbiztonságában jobban hiszek házi felállásban mint a nagy RAID tömbökben. Akkor már többet ér legalább egy máshol elhelyezett mentő egység és interneten át adat mentés. Ha még kétszer ennyi pénzem lenne adatmentésre akkor se RAID tömböket építenék, inkább még máshol elhelyezett kis fogyasztású kicsi gépeket kevés HDD-vel. Vagyis több gépet több helyen mint egy nagy gépet sok tömbözött HDD-vel. Persze kérdés mennyi az adat amit menteni kell. 1-4 TB vagy több tíz TB.
És ami talán a legfontosabb, olyan módon kell készíteni és tárolni az adatmentéseket hogy Windows rendszerek írás üzemmódban ne lássák azokat a területeket. Vagy alapból sehogy, vagy csak olvasás üzemmódban. Vírusok.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3574

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Ha már a régi emlékek:

Kb 20 éve, amikor az IBM-nek még volt Székesfehérváron merevlemez gyártó üzeme, akkor sikerült a talán valaha volt legrosszabb minőségű és leggyakrabban meghibásodó 75 GB-os PATA meghajtót gyártani. Egy éven belül kb 100% volt a meghibásodási arány. A vége aztán az lett, hogy az IBM eladta  Hitachinak pár évvel később a teljes üzletágat. 

Miközben szintén idehaza az IBM évekig nagy sikerrel gyártotta a váci gyárában a Shark nevű, AIX operációs rendszerű nagy vállalati tárolórendszereit. A gyáriak mesélték 2001-ben amikor ott jártunk az MTV mérnökeivel üzemlátogatáson, hogy volt olyan karácsony, kb 20 éve, hogy annyi rendelés volt az év végén, hogy külön repülőgépet kellett bérelni, hogy még az év vége előtt kivigyék Amerikába a legyártott tárolórendszereket. 

Persze! tudom Volt, amikor kisvállalkozásom "rendszergazdájaként" volt 2x160GB raid1-em, és a többségnek nemhogy a raid-hez nem volt köze de fogalma se volt mekkora 160GB, mert elérhetetlen drága volt sosem volt vele baj, 10 évig ment üzemszerűen ... aztán ma is, a winyók egyike mai napig a Nintendo Wii-t szolgálja ki ))

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Pc alapú audio lejátszás

Köszönöm válaszod,csak azért kérdeztem,mert van egy ilyen H1.S házba épített Htpc hirdetés,a számítógép és alkatrészei fórumban.Akkor most mondjak le róla,vagy mégis valahogy bele lehet építeni ?
Még egyszer köszönöm,segítőkészségedet.

Ha erről a házról van szó, nincs is rajta kártyahely. Létezik hozzá másik hátlap, amivel át lehet alakítani, de úgy meg nagyon kevés alaplappal lesz kompatibilis. Ilyen mini házakkal én nem szenvednék, de persze nem akarom költeni a pénzed.

csaszi64
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: csaszi64 »

A H1.S kivételével az összes HDPlex házba beépíthetők a PP v2 kártyák, a nagyobbak csak a H5-be. Rengetegen építettek és fognak is építeni audio és HT PC-ket HDPlex házakba.
Köszönöm válaszod,csak azért kérdeztem,mert van egy ilyen H1.S házba épített Htpc hirdetés,a számítógép és alkatrészei fórumban.Akkor most mondjak le róla,vagy mégis valahogy bele lehet építeni ?
Még egyszer köszönöm,segítőkészségedet.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Pc alapú audio lejátszás

Azt szeretném kérdezni,hogy a HDPlex házba be lehet építeni valahogy a Paul Pang V2-es kártyát,vagy USB csatlakozóról kívülről,lehet csatlakoztatni ? A HDPlex nem az a kategória amihez,Paul Pang kártyát vesznek ? Köszönöm a válaszod,előre is .
A H1.S kivételével az összes HDPlex házba beépíthetők a PP v2 kártyák, a nagyobbak csak a H5-be. Rengetegen építettek és fognak is építeni audio és HT PC-ket HDPlex házakba.

csaszi64
Értékelés: 0

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: csaszi64 »

Mindkettőből építettem 30-40 gépet az elmúlt 5 évben. A Streacom építési minősége, felszereltsége és elérhetősége jobb, de egy kicsit drágább is. A HDPlex-nél előfordulnak minőségi hibák és elfogadhatatlan szállítási késések. Részemről felhagytam a szenvedéssel, amit a velük folytatott ügymenet jelentett néha. Nem tudom, csak sejtem, hogy sok sebből vérzik belülről a cég.
Szia Fapaci !

Azt szeretném kérdezni,hogy a HDPlex házba be lehet építeni valahogy a Paul Pang V2-es kártyát,vagy USB csatlakozóról kívülről,lehet csatlakoztatni ? A HDPlex nem az a kategória amihez,Paul Pang kártyát vesznek ? Köszönöm a válaszod,előre is .

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

A kapacitást csak példának irtam,   hogy a számok jobban érthetőek legyenek.  

Persze! tudom Volt, amikor kisvállalkozásom "rendszergazdájaként" volt 2x160GB raid1-em, és a többségnek nemhogy a raid-hez nem volt köze de fogalma se volt mekkora 160GB, mert elérhetetlen drága volt sosem volt vele baj, 10 évig ment üzemszerűen ... aztán ma is, a winyók egyike mai napig a Nintendo Wii-t szolgálja ki ))
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

zz7
V.I.P.
V.I.P.

Pc alapú audio lejátszás

Azért a 12 lemezes tömböket kicsit túlzásnak gondolom otthoni felhasználóknál. Ez már inkább a céges szint. Vagy persze ha valakinek 10.000 CD-nyi zene anyaga van otthon és sok-sok felesleges pénze gépekre, HDD-re, áramra.
A RAID se mindegy milyen RAID, vagyis melyik oprendszer melyik fájlrendszer megoldása. A hardware RAID-al csak annyi a probléma hogy ha tönkremegy a RIAD vezérlő és nem sikerül szerezni egy ugyanolyat, akkor nagy valószínűséggel annyi az egész RAID tömbnek. És persze nagyon drága. A software RAID-nak, legalább is Linux, BSD környezetekben nem a megbízhatóság volt sokáig a baja, ma se az, inkább a sebesség. De a mai processzorok alap szinteken is simán kirázzák magukból azt a sebességet ami egy software RAID lekezeléséhez bőven elég. Nézzétek meg a gyári márkásabb NAS eszközöket. Azokban is software RAID van, legalább is a nagy céges szintek alatt és egyáltalán nincs bennük óriási teljesítményű hardware.
Házi szinten lehet a RAID-nek amúgy nem is nagyon van sok értelme. Én inkább a több helyre több mini, kis gépen több HDD-n tárolás adatbiztonságában jobban hiszek házi felállásban mint a nagy RAID tömbökben. Akkor már többet ér legalább egy máshol elhelyezett mentő egység és interneten át adat mentés. Ha még kétszer ennyi pénzem lenne adatmentésre akkor se RAID tömböket építenék, inkább még máshol elhelyezett kis fogyasztású kicsi gépeket kevés HDD-vel. Vagyis több gépet több helyen mint egy nagy gépet sok tömbözött HDD-vel. Persze kérdés mennyi az adat amit menteni kell. 1-4 TB vagy több tíz TB.
És ami talán a legfontosabb, olyan módon kell készíteni és tárolni az adatmentéseket hogy Windows rendszerek írás üzemmódban ne lássák azokat a területeket. Vagy alapból sehogy, vagy csak olvasás üzemmódban. Vírusok.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”