Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: lehoako »

Ákos, már nagyon elbeszélünk egymás mellett, a Te tekergetős taktikád mentén én nem tudok beszélgetni és az egésznek nincs is értelme, hiszen az imént linkelt cikkben tudományos alapossággal bizonyították, hogy két USB kábel között nem lehet hallható különbség.

OK, fojtsd szarkazmusba, pont tökjó végpont egy pont tökjó dagasztásnak :-))).

Ha Thundertől megkapom a kábelt és feldugózom, tanulásképpen meghallgathatod, ha akarsz tanulni, persze. 

csupafül
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 29

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: csupafül »

Attól függetlenül, hogy a Tabla közkedvelt cucc, én nem használnám Diamond vagy más hasonló kategóriájú USB kábel tesztjéhez sem. Amit csinálsz, már bocs, de csak időpocséklás. A Tabla a  .... turbózott verziója, a maga korlátaival akksi ide- vagy oda. Én a helyedben akkor inkább egy nívósabb átalakítót keresnék/vennék, feltéve ha a rendszered többi eleme is alkalmas a befogadására. A diy kolbászokról pedig már elhangzott a lényeg, megfelelő tudású rendszerben, megfelelő tudású GYÁRI kábel mellett van csak értelme az egész tesztelgetésnek, utóbbi kitétel igazságát a két  vélemény csodálatosan tükrözi.

Azt olvasni, h a Diamond nagyon "tolja" a magasakat, most Te írod, h "művi". Érdekes lenne hallani egyet, ha valakinek van, kérem, ne kíméljen! :-)))

Tablát használok USB/SPDIF-konverternek, ami akksis, és asszem semmi köze nincs az éppen felhasznált áramnak az éppen a kábelben lévő áramhoz (tápolás) ami miatt sztem nem kell az "Y"-architektúra.

Futóművek: Shigaraki clone (SPDIF), Turbonero (tunning amanero, USB) DAC: DIY TPA OPUS (WM8741 chip - mandro kimenőtrafóval), Coincident Extreme IC, DP 300B monoblokkok, ProAc R2.5 clone

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3191

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: audioline »

Aki hallja a különbséget, hagy hallja. Aki nem hallja, és nem is akarja, hát ne hallja. Lassan kéne nyitni egy topikot "felesleges kábelezés" címmel. Lenne ott is törzsgárda...
.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11043
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Én bevallom, mindenkinél azért könyörgök, hogy végezzünk el egy vaktesztet ennek bizonyítására. Mérnökként te nyilvánvalóan tisztában vagy vele, hogy ABX vakteszten kétséget kizáróan lehet bizonyítani, hogy az alany hallja-e valóban a különbséget, vagy csak a képzelete játszik vele. Én ezen az alapon vonom kétségbe a döntésük megalapozottságát. Felteszem hát a kérdést neked is, volna-e kedved a témában egy vaktesztet végezni?
Engem ez kevésbé érdekel, de azt javaslom, kéretőzz be Lehoako fórumtárshoz, ő éppen USB kábelek tesztjére készül. Vigyél magaddal egy szabadon választott (nem ezüst) kábelt és vedd rá Ákost, hogy miközben Te kicseréled a kábeleket, ő eltalálja-e, mikor melyik üzemel. Valamelyikőtök megnyugvást fog nyerni annak ellenére is, hogy a vaktesztek létjogosultsága erősen kérdőjeles. Nekem teljesen mindegy, hogy valaki mitől élvezi jobban a zenehallgatást, mérhető technikai paraméterek, fantáziák, vagy birtoklási öröm miatt. A végeredmény a fontos.

Thunder
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 367

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Thunder »

Én bevallom, mindenkinél azért könyörgök, hogy végezzünk el egy vaktesztet ennek bizonyítására. Mérnökként te nyilvánvalóan tisztában vagy vele, hogy ABX vakteszten kétséget kizáróan lehet bizonyítani, hogy az alany hallja-e valóban a különbséget, vagy csak a képzelete játszik vele. Én ezen az alapon vonom kétségbe a döntésük megalapozottságát. Felteszem hát a kérdést neked is, volna-e kedved a témában egy vaktesztet végezni?

Ebbe a kérdésbe már többször belefutottunk, de valahogy mégsem jutott el soha a téma a tényleges vaktesztig.
De most is szívesen mennék fülnek, meg esetleg egy nem túl drága USB kábelt (AQ Cinnamon) is be tudok dobni a tesztelendők közé
Auralic Aries LE streamer - Musical Fidelity A1008 CD Pro - Musical Fidelity A1008 - IQ 4180 AT
Zidoo z9s lejátszó - Primare SPA25 erősítő - IQ 4180 AT, B&W HTM61, IQ 2240 AT hangfalszett

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 328

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Jester »

Sajnos hallom az USB kábelek közötti különbséget annak dacára, hogy mérnökként nem tudom korrekt módon megmagyarázni a jelenséget. Vannak itt olyan hobbitársak, akik több százezer forintot fizettek egy komolyabb USB kábelért. Milyen alapon vonjuk kétségbe döntésük megalapozottságát? 

Because great sound fills the room, shakes the house, breaks the heart, stirs the soul, and always always will

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Kábelezzünk

A digitális átvitelben nem lesz eltérés ha műszakilag megfelelő az átvitel, de az már nem zárható ki, hogy az usb kábel a digitális átvitelen felül olyan analóg zajt szed fel, ami a DAC-ban analóg oldalra vezetődve eltérést okozhat. De akkor ne a digitális jel változásáról beszéljünk )) 
Szerintem a digitális jel változására itt csak Te hivatkoztál, tehát kicsit önmagaddal vitatkozol.

Rákerestem. Azt írja a wikipédia (usb 2.0 HS): "Lower signal voltages of −10 to 10 mV for low and 360 to 440 mV for logical high level" azaz ha jól értem 36x-os feszültség különbség van a két jelszint között az átviteli felbontásban nézve - ami szerintem erősen hajaz az 1 vagy nulla jellegre, de tény, hogy kinagyítva hullám jellegű  
Nem kell mindent csípőből cáfolni, állításaink nem állnak szöges ellentétben (bár javaslom Neked, hogy a Wikipedia olvasása mellett tekints meg néhány gyakorlati SPDIF jel hullámformát is, mert azok messze nem olyan szabályosak, mint talán képzeled). Az elmélet bizonyos töredékével tisztában vagyunk itt néhányan, de a szubjektív hobbikban (amilyen a HiFi is) a tapasztalás ereje mindenek felett áll. Sajnos hallom az USB kábelek közötti különbséget annak dacára, hogy mérnökként nem tudom korrekt módon megmagyarázni a jelenséget. Vannak itt olyan hobbitársak, akik több százezer forintot fizettek egy komolyabb USB kábelért. Milyen alapon vonjuk kétségbe döntésük megalapozottságát? Mert nem tudjuk műszakilag megmagyarázni? Ez számomra struccpolitikának tűnik.

Némi alaptudás birtokában tudjuk, hogy a kábelek működése és funkciója nem olyan egyszerű, mint sokan gondolják. Nem csak az elektromos jel továbbítását végzik, hanem elektromos, elektromágneses és mechanikai zajokat szednek össze a környezetből, ők maguk is közvetítenek ilyeneket a környezet felé, továbbá a hasznos jel mellett a készülékek elektromos zaját is cipelik, sőt némi csillapítást is végeznek. Ha elfogadjuk ezt a komplexitást, belátjuk, hogy nem lehet néhány szóval elintézni a kérdést. Persze mindig lesz olyan, aki ezt megpróbálja, nem Te vagy az első és utolsó sem. Kívánom Neked, hogy továbbra se érzékelj különbséget kábelek produkciója között, mert így megkíméled magad egy durva bizonytalansági faktortól és fájdalmas kiadásoktól is.

Biztos vagyok benne, hogy ezen a fórumon nincs olyan ember, aki bizonyíthatóan (tehát nem önbevallással) tisztában lenne a tökéletes kábel receptjével. Irányvonalak, divathullámok, ízlések vannak, meg mint ma láthattuk, tapasztalásra épülő meggyőződések is, de az a kábel még nem készült el, ami minden rendszerben minden fül számára a lehető legjobbat nyújtja. Talán van a világon néhány szaki, aki tudja a megoldást, de ők elég jól titkolják.

Tom40
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 279

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Tom40 »

Mondom picit másképp is.
A digitális átvitelben nem lesz eltérés ha műszakilag megfelelő az átvitel, de az már nem zárható ki, hogy az usb kábel a digitális átvitelen felül olyan analóg zajt szed fel, ami a DAC-ban analóg oldalra vezetődve eltérést okozhat. De akkor ne a digitális jel változásáról beszéljünk )) ugyanakkor nem értem miért kell extra anyagból legyen a vezető ha tulajdonképpen az árnyékolás lehet plusz érték

Lehet, hogy 500Ft-os alufóliával és egy 2000 Ft-os korrekt kábellel überelni lehet a százezres usb kábelt ))  Valaki kipróbálhatná!, én sajnos nem tudom mert a világ legtökéletesebb usb kábelét használom:  direktben van a pendrive méretű dac az alaplapra dugva

Ezek szerint a rendszered osszeallt, ami szuper.
Audio PC + MZPX USB + UpTone LPS-2.1, AudioQuest Diamond Ethernet
Chord Qutest DAC, Tellurium Q Black Diamond USB kábel
Primaluna HP, PMC twenty:26, Tellurium Q Silver kábel

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1724

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Dehogynincs! Konkretan melyik kabel tipusrol beszelsz? Pl USB?
...
Es sajnos minel feljebb megy az ember minosegben, annal erzekenyebbek a komponensek minden kicsi zajra.

Mondom picit másképp is.
A digitális átvitelben nem lesz eltérés ha műszakilag megfelelő az átvitel, de az már nem zárható ki, hogy az usb kábel a digitális átvitelen felül olyan analóg zajt szed fel, ami a DAC-ban analóg oldalra vezetődve eltérést okozhat. De akkor ne a digitális jel változásáról beszéljünk )) ugyanakkor nem értem miért kell extra anyagból legyen a vezető ha tulajdonképpen az árnyékolás lehet plusz érték

Lehet, hogy 500Ft-os alufóliával és egy 2000 Ft-os korrekt kábellel überelni lehet a százezres usb kábelt ))  Valaki kipróbálhatná!, én sajnos nem tudom mert a világ legtökéletesebb usb kábelét használom:  direktben van a pendrive méretű dac az alaplapra dugva
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3191

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: audioline »

en is azt gondoltam, hogy a minel jobb vezeto, annal jobb a hang, de ez a szenkabel betette a kaput :-)

Nem csak a szénkábel cáfolja ezt. A papíron jobb vezető tulajdonságú vezető hangzásra gyakorolt pozitív hatása egy adott rendszerben lutri. Ez nem szimpla fizika és matek, sajnos.
.

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1724

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

a kábeleken utazó digitális jelek - a hifista hiedelmek dacára - nem 0 és 1 számjegyek utaznak, hanem az analóg összeköttetéshez erősen hasonló hullámformájú elektromos jelek. Ebből próbálja a fogadó készülék kitalálni a digitális adatokat, több-kevesebb sikerrel. 

Rákerestem. Azt írja a wikipédia (usb 2.0 HS): "Lower signal voltages of −10 to 10 mV for low and 360 to 440 mV for logical high level"

azaz ha jól értem 36x-os feszültség különbség van a két jelszint között az átviteli felbontásban nézve - ami szerintem erősen hajaz az 1 vagy nulla jellegre, de tény, hogy kinagyítva hullám jellegű  
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Tom40
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 279

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Tom40 »

És akkor még nem is beszéltünk a szén kábelekről....

Ez tok jo, azt tudom, hogy exotikus dolgokat mixelnek az anyagokba az egyre jobb hangert, mint pl a tellurium (Tellurium Q), de szenkabelrol nem is hallottam :-)
Jo volt olvasni az eszmefuttatasotokat, gondolom, mindenki levonta a kovetkeztetest, ki-ki belatasa szerint. En tok hulye vagyok ezekhez, de erdekes volt olvasni es laikuskent en is azt gondoltam, hogy a minel jobb vezeto, annal jobb a hang, de ez a szenkabel betette a kaput :-)
Audio PC + MZPX USB + UpTone LPS-2.1, AudioQuest Diamond Ethernet
Chord Qutest DAC, Tellurium Q Black Diamond USB kábel
Primaluna HP, PMC twenty:26, Tellurium Q Silver kábel

evola
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 76

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: evola »

Sziasztok!

Tud valaki olyan átalakítót, ami USB Mini B dugót átalakít USB B Male dugóra?

http://71fX9dOjj4L._SL1500_.jpg
Teac VRDS 10, Audio Note Dac 3, ProAc Response D25, Hegel H1, Vibavoice Omega 500
Viard Audio HD20 , Audioquest Rocket 44
AN Isis táp , Audio Note AN-VX,
Guizu Elemento
Feliks Audio Elise + Sennheiser HD800 + Audio GD Reference 5.32 + WireWorld Micro Platinum Eclipse 7 USB, AN Isis RCA + táp

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 377

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: mgus »

http://www.kacsa-audio.hu/webshop/neote ... 001.p.2770
Itt le is írják mitől jobb ez a kábel csak ennek ára is van.
Vagy sorolhatnám az audio note, siltech,neotech mindegyik gyárt ezüst kábelt nem tudom miért lenne ez kérdés hogy jobbak is,nekem egyértelmű.
MaXiMusz MF3.2,Hb-Ag 200,Low end PC,SBx Titán HD,Neotech NEI-1002,
Furutech Alpha Cable,Fi-50,Fi-32 GTX-D System,AG power & Nano liquid.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Ákos, már nagyon elbeszélünk egymás mellett, a Te tekergetős taktikád mentén én nem tudok beszélgetni és az egésznek nincs is értelme, hiszen az imént linkelt cikkben tudományos alapossággal bizonyították, hogy két USB kábel között nem lehet hallható különbség.

Ha szabad az íráshoz egy kis kiegészítést tennem, akkor a stúdiós utalást javaslom kivenni belőle, mert ott eléggé másként működnek a dolgok a MasterClock és az eszközök közötti lassan kizárólagos UTP adatkapcsolat miatt. Hagyományos értelemben vett digitális audio jeleket igen ritkán utaztatunk már kábeleken, elmúlt már ez az idő szerencsére.

teac
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 115

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: teac »

Ezt ne tőlem kérdezd, nem értek a kábeltévé szolgáltató fejállomások tervezéséhez, de nemzetközi szinten ezt az egy kábeltípust rendszeresítették Én csak hazahoztam, feldugóztam és működik

Drága jó Uraim !

A professzionális, meg katonai jelátvitelek esetén van olyan gond is, hogy a kábel saját súlya, meg önrezonanciája. Arra felé nem tíz méter a beépített maximum. Ebből igen sok meg "repül" is, vagy száll, ahogy tetszik.
Ehhez hasonló megfontolás, ( vagy pontosan ugyan ez ) a hangszórók tekercseinek rezezett alumínium volta, súly Uraim, a mozgó tömeg csökkentése. Csak példának szántam.

Üdvözlettel,: TEAC

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

Kábelezzünk

Ákos, milyen komoly érvet lehet felhozni az ellen, hogy  "az ezüstben natívban 7%-kal több dinamika lakik" ?

Továbbra is fenntartom, hogy az ezüst az általad hangsúlyozott paramétere ellenére valamiért nem lett fontos, pláne nem lett kizárólagos alapanyag az IT és a Broadcast világban. Erre az a cáfolat, hogy ezüstözött alumínium, vagy ezüstözött réz vezetőket használnak bizonyos feladatra? Komoly? Nekem semmi bajom azzal, hogy Te az ezüstre esküszöl, annak idején tőlem is vettél belőle, én is gyártottam ezüst kábeleket éveken át. Nincs velük komoly bajom, de nem voltak egyformák, ezért nem is szeretnék minden ezüstöt egy kalap alá venni. Azóta sikerült túlszárnyalni őket minden szempontomból, tehát számomra mégsem ott van az ösvény vége. Pont az ilyen tapasztalások miatt nem szeretek felesküdni semmire.

László... :-)))

Annyit, h szerinted nem, oszt el van sikálva. Nekem ez a tapasztalatom, millióésegy bolti és DIY kábel meghallgatása, és sok készítése/átalakítása után. Az erősítőmben van kb százakárhányezer mikrofarádnyi pufferkondi (csatornánként), szted tud dinamikai csúcsokat? :-)))) Szted meghallom, ha "nem megy át" az egyik kábelen, a másikon meg igen? :-))) Nyilván a Zsángszon ja-66-osnak tökmindeggggggggggy, hogy milyen VdH karbonszálas csalogánykábelt dugnak bele MkII... :-))) 

"... Ha az ezüst felsőbbrendűsége száraz tény lenne, a magas szintű elvárások mentén dolgozó távközléstechnika és a Broadcast világ bevált alapanyaga lenne. Ott még meg is fizetnék a plusz költségeket, de valamiért mégsem alkalmazzák." - ezt írtad. Nem kizárólagosságról vagy fontosságról van szó, hanem egyáltalán arról, hogy igen-e vagy nem. És kiderült, h pl. nagyobb szolgáltatóknál MÁR ez a nemzetközi szabvány. Nyilván nem kizárólagos, nem mindenhova dugnak ezüstöt, de ahol ilyen kábelt használnak, ott pl Te, aki konyítasz ehhez, elgondolkodhatsz, h vajh miért nem sima rezezett alut (amit én is túrtam konténerből és háztartási hifiben kb. semmire sem jó). Engem pl. érdekelne a tipped, de sztem nem járnánk messze a nap végén az ezüst jobb vezetőképességének az említésétől. 

Nálam szebb bemutatót senki sem írt az ezüstödről, mai napig referenciakábel-színvonal a rendszeremben, és kiváló a Ksl-Vz-vel, ami, mint tudjuk, mögélát az öt vonalnak :-))) Ha már érintjük, kérlek, írd le, miben tudták a többiek meghaladni, mert nekem linearitásban, kiegyensúlyozottságban (mélyek-magasak pünktjó aránya), gyorsaságban, részletben, hanghűségben (valósághű), nem sikerült hasonlóan jót találni, rézből meg pláne. Most Bordoréval megy A/B-t, de picit lineárisabbnak érzem a Tiédet, ennyi a különbség. Fülelek csoportjai közül én valszeg mindbe tartozom egyszerre, mert szeretem az odaverős mélyeket, de nem kizárólag a "száraz" hangzást, és ez a kábel ebben is jó, pont elég zaftos :-))).

Nem "felesküdésről" van szó, csak arról, hogy mivel anyagi világban élünk, az anyagok alapvető tulajdonságaival együtt kell élnünk. A réz sztem szükségmegoldás, ha az ezüst olcsóbb lenne, mindenki azt használná, sokkal jobb lehetőségeket hordoz audiofilice, mint a réz. Máshogy mondom: amit rézből meg lehet csinálni, azt ezüstből is, amit viszont ezüstből tudsz megcsinálni, azt nem tudod utolérni rézből. 

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 328

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Jester »

Bár a kérdés nem nekem szólt, meg még költői is, de a kábeleken utazó digitális jelek - a hifista hiedelmek dacára - nem 0 és 1 számjegyek utaznak, hanem az analóg összeköttetéshez erősen hasonló hullámformájú elektromos jelek. Ebből próbálja a fogadó készülék kitalálni a digitális adatokat, több-kevesebb sikerrel.

Azért ez egy kicsit ferdítés és félre is értelmezhető. A digitális átvitelkor kábelen 0 és 1-nek megfeleltethető elektromos hullám az ugye két eltérő feszültségű analóg jelként fut a kábelben. Ezt a fogadó oldal a meghatározott frekvencián mintavételezi, és az eredeti digitális adatot visszaállítja belőle. Ha a durva jitter miatt a digitális transzportban hiba keletkezik, akkor az bithiba lesz, hiszen itt még nincs szó analóg hanghullámról. Ez pattogásként fog jelentkezni a D/A konverzió után. A D/A konverzió során a pufferben eltárolt adatokat újra mintavételezi a konverter, ekkor próbálja újra létrehozni az eredeti analóg hanghullámot. Ha itt lép fel jitter, az viszont teljesen független a digitális átvitelhez használt kábeltől. Részben erről írtam amúgy egy bejegyzést a logouton, ha valakit érdekel olvassa el, hogyan jelentkezik a bithiba egy felvételen: https://logout.hu/cikk/zenehallgatasrol ... hibak.html
Because great sound fills the room, shakes the house, breaks the heart, stirs the soul, and always always will

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 377

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: mgus »

A jó elektromos kapcsolat a csatlakozókon múlik a vezeték csak a kettő között a szereplő, egyébként olyan sok ezüstöt nem találsz a hifi technikában legfeljebb csak otthon,ha beleteszed.Saját tapasztatom eddig
a monokristályos ezüst a legtisztább és legjobb vezető és van hangra gyakorolt hatása én is azt használom.Persze itt már nem mindegy milyen forraszanyagot használsz, azt ki kell kísérletezni hogy mi tetszik legjobban.Egyébként a monokristályos réz is jól vezet csak hát aranyárba adják azt is.

MaXiMusz MF3.2,Hb-Ag 200,Low end PC,SBx Titán HD,Neotech NEI-1002,
Furutech Alpha Cable,Fi-50,Fi-32 GTX-D System,AG power & Nano liquid.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Nem "dumáltuk túl", csak oldaladról perpill kevés érvet hallok, max. annyi a világos, h szted nem használnak ezüstöt az ipari átviteltechnikában. Jött rá a cáfolat...

Ákos, milyen komoly érvet lehet felhozni az ellen, hogy  "az ezüstben natívban 7%-kal több dinamika lakik" ?

Továbbra is fenntartom, hogy az ezüst az általad hangsúlyozott paramétere ellenére valamiért nem lett fontos, pláne nem lett kizárólagos alapanyag az IT és a Broadcast világban. Erre az a cáfolat, hogy ezüstözött alumínium, vagy ezüstözött réz vezetőket használnak bizonyos feladatra? Komoly? Nekem semmi bajom azzal, hogy Te az ezüstre esküszöl, annak idején tőlem is vettél belőle, én is gyártottam ezüst kábeleket éveken át. Nincs velük komoly bajom, de nem voltak egyformák, ezért nem is szeretnék minden ezüstöt egy kalap alá venni. Azóta sikerült túlszárnyalni őket minden szempontomból, tehát számomra mégsem ott van az ösvény vége. Pont az ilyen tapasztalások miatt nem szeretek felesküdni semmire.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

Kábelezzünk

Mitől lesz egy elektromos összeköttetés minőségi? Attól a 7 %-os elektromos ellenállásban mérhető különbségtől (ami valójában nincs is 7 %, mert 0,016 vs 0,0167 μΩm) ? Ezt Te sem gondolhatod komolyan. Vagy de? Mindegy. Pontosan a tisztánlátás miatt szóltam közbe, hogy ne maradjanak itt érintetlenül blődségek, de már túldumáltuk.

Nem "dumáltuk túl", csak oldaladról perpill kevés érvet hallok, max. annyi a világos, h szted nem használnak ezüstöt az ipari átviteltechnikában. Jött rá a cáfolat, most az jön, h mitől minőségi egy elektromos összeköttetés? Nemsokára az jön, h "mi az, h "Mi az?" "? :-))) 

Természetesen a vezető anyagán kívül sokmindenen múlik az adott kábel teljesítménye. Konkrét példában írtam, h sokat hallgattam a Kondo KSL-Vc-t a KSL-Vz ellen és a fasorba' nem volt hozzá képest, pedig ugyanaz a gyártó, ugyanaz az architektúra, P-dugók, stb. Csak az egyik réz, a másik ezüst. Ha akarod, egyszer eljöhetsz simán és meghallgathatod, ha érdekel. Ha nem érdekel, az se baj, csak oldalakon keresztül úgy érvelsz, mintha a konkrét tapasztalati tényekre nem lennél nyitott.

Namindegy, aki akart tanulni a dologból bizonyára tanult, örülök, ha nem becsülünk ebben a hobbiban semmit a tapasztalásnál jobban, pro és kontra. 

LIMAR
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 3333
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: LIMAR »

Mitől lesz egy elektromos összeköttetés minőségi? Attól a 7 %-os elektromos ellenállásban mérhető különbségtől (ami valójában nincs is 7 %, mert 0,016 vs 0,0167 μΩm) ? Ezt Te sem gondolhatod komolyan. Vagy de? Mindegy. Pontosan a tisztánlátás miatt szóltam közbe, hogy ne maradjanak itt érintetlenül blődségek, de már túldumáltuk.
És akkor még nem is beszéltünk a szén kábelekről. Az AJ van den Hul Carbon Nano Tube kábeleinek a szén és a nanocsöves szerkezet miatt elég jelentős ellenállása van. Ez az összekötők esetében néhányszor tíz Ohm szálanként. És mégis zseniálisan szólnak.
Ezek a nanocsöves szénkábelek már nem kerekítik a hangot, nem eszik meg a legfinomabb részleteket. A felbontásuk, mikrodinamikájuk legalább olyan jó, mint a legjobb fém kábeleké. A középtartományuk pedig a szén kábelekre jellemző rendkívüli simaságú. A mélyek erőteljesek és pontosak.
Vagyis egy kábel hangminőségére nem garancia a fajlagos ellenállása, de az alapanyaga sem.
Máshol kell keresni az okokat. De ehhez mi nagyon kevesek vagyunk. A legnagyobb gyártók persze tudják, hogy hogyan lehet jó hangú kábeleket gyártani. Mindegyiknek megvan a saját útja erre. Ezért születnek annyira különböző kivitelű és anyagú kábelek gyakorlatilag azonos és rendkívül magas minőségben.
Erre jó példa a Kubala-Sosna, aki tisztán réz kábelből gyárt brutális vastagságú és anyagmennyiségű kábeleket és a Crystal Cable, aki viszont elképesztően finom, kecses és vékony kábeleket gyárt ezüstből és mégis mindkettő fantasztikus hangot produkál. De lehetne említeni a Stealthet is, aki szintén külön utakon jár szintén varázslatos minőséget alkotva. A Nordost, Siltech megint másként közelít az átvitelhez hatalmas sikerrel.
Emellett persze sokaknak nem sikerül rátalálni a jó hangminőség titkára. Mindenféle félrecsúszott hangzású kábelek tömege önti el a piacot olykor eszement árakon is. Így, akinek nincs kellő tapasztalata, könnyen melléfog, ha csupán az árcédulát, anyagot, vastagságot nézi.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Kábelezzünk

1.) Nem KERESEM az összefüggést, hanem konstatálom. Az, h jobb minőségű fém jobb minőségű elektromos összeköttetést biztosít, nem hit kérdése, ez egy állítás, egy tény. Ennek cáfolatát nem írtad sehol, nem is nagyon hiszem, h akarnád, vagy menne. Lehet innen nézem-onnan nézemezni, meg mitől függőzni, meg ködösítésként behozni millió más örök ismeretlent és szubjektív szempontot, csak minek? A tisztánlátás/hallás érdekében? 

nor
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 399

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: nor »

Nos több mint 6 éve került a rendszerbe IC és hangfalkábel. Előtte Van den Hul Clearwater volt, IC-ként pedig Monacor. Lehet nevetni.
Azóta hangsugárzó, erősítő is cserélődött, a kábelek maradtak. A tápkábeleket magam faragtam idén, többféle koncepciót kipróbáltam.
A tápkábelek kb 30 éves vezetékből készültek, ami folyamatosan járódott, mivel telefonközpont betápja volt.
Lemezjatszó by Szász György, Benz Micro Glider (Malfox), Raspberry Pi4(Volumio), Innacoustic DAC mod., DPA VW 2 phono-előfok, DPA GU 81M SE monoblokkok, Hangsugárzó: Lua con Espressione, kábelek DIY (Malfox), tápkábelek (saját DIY), EWA LS-40

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

Kábelezzünk

Nos lehet, hogy nektek szentségtörés az ónnal bevont rézvezeték "hifis" célra. Én most már tápkábelként is ónnal bevont rezet használok.
 Azt hiszem a Duelundot nem szidni szokták a fórumokon...

https://positive-feedback.com/audio-dis ... one-cable/

Mi helyett került a rendszerbe és milyennek hallod a hangját az elődjéhez képest?

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”