Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3191

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: audioline »

Sok igazság van a soraidban. Biztos vagyok benne, hogy az említett tuningokat csak olyan készülékeken és rendszerben érdemes meglépni, amivel amúgy is elégedettek vagyunk. Egy szerethetetlen hangzáson semmilyen varázslat nem fog érdemben javítani. Bármilyen fájdalmas, bele kell törődni néha, hogy a kiválasztott kütyü nem vált be. Érthetetlen, amikor valaki minden észérv ellenére is ragaszkodik egy készülékhez, hangdobozhoz, vagy éppen az elrendezéshez, közben folyamatosan elégedetlen a hangzással, ezért elkezd szórakozni az egzotikus csatlakozókkal, drága kábelekkel. Ezekkel fel lehet tenni a pontot az "i" betűre, de előbb oda kell tenni az alapot hozzá.
Igen, így van. Amíg valaki nem érzi úgy, hogy a készülékeivel hosszabb távra összeköltözik, mert megtalálta a "nagy őt", addig nem is ajánlatos ilyesmibe elmerülni. Normál felállásban is tetszenie kell a rendszernek, mivel az alábbi finomító megoldások - a "cabrio" tuningról nem is vagyok meggyőzött egy megfelelő merev stabil házzal szemben, főleg ahol hűtés szerepe is van... - tényleg csak egy kis porcukrot szórnak a tortára (ami valakinek fontos, valakinek kevésbé.) E mellett azt tapasztaltam, hogy minél kifinomultabb egy berendezés (és hallgatója ), annál inkább "nő" a nűansznyinak tűnő tuning megoldások (kontact, csatlakozó, elcsatoló okosságok stb.) hatása/jelentősége.

Szerintem sok helyütt a megfelelő készülékek kiválasztásának, az elhelyezésnek, az akusztika rendbetételének sokkal előkelőbb helyet kellene elfoglalnia a fontossági sorrend listáján, mint a szóban forgó megoldásoknak.
.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2186

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Shimano »

...és ez a "beteges" dolog csak a jéghegy csúcsa - szerintem senkit nem bántottál meg!

Azt kellene elfogadni (elfogadnunk), hogy az érzékelt hangminőség, zeneélvezet nem pusztán az adott rendszer technikai paramétereitől függ. Erre a legtöbbünknek van példája, amikor értéktelen, technikai "kacatoktól" kaptunk feledhetetlen zenei élményeket.
Mondjuk a csatlakozók és a fedlapok, házak elhagyásának lehetnek magyarázható, érthető electrotechnikai, akusztikai okai, meg persze sok minden más is...

Kábelezés ügyben maradva számomra az utóbbi idők "legbetegebb" megtapasztalásai (és most Spendorman esetleges reagálásait is meg fogom érteni):

Zeneszoba elején komplett audio-rendszer, ami egy saját villanyórával, s az arra közvetlenül rákötött hálózati kábellel, elosztóval rendelkezik. Ennek a szobának a hátsó harmadában ülve hallgattunk zenét, majd a házigazda a hátam mögött csinált valamit, amitől megváltozott a hangkép tónusa, majd megint és ismét változott a tónus, végül visszaállt az eredeti állapotra...
Mindezt egy nyolcas elosztó mozgatásával érte el, melybe számítástechnikai eszközök voltak dugva, s külön villanyóráról táplálva!

A másik még "betegebb". Ugyanez a házigazda a hátam mögött "ügyködve" kétféle hangképet mutatott a szobában (a különbség nagyon pici volt, de felismerhető). Volt a kezében két kábeldarab, melyek egyik oldalán hálózati dugó volt, a másik vége pedig szigetelt. Hol az egyiket, hol a másikat dugta be a hálózatba mindenféle rákötött készülék nélkül. Az egyik kábelnél nem változott a hang, a másik kábelnél igen - ebben az esetben a kábel fordított irányban volt bekötve (gyári iránymeghatározással szemben).

Értelek,de ezekből a "beteges"dolgokból nagyon sok van,és ha állandóan ezeken agyalunk,akkor egy idő után már szinte keressük is őket,és ezután már nem is a zenére,ha nem a készülékekre,és azok működését befolyásoló dolgokra fogunk koncertrálni.
Minden apróság beleszól a hangba,és nem lehet mindent orvosolni sem.Ha nagyon belemélyedünk ebbe,akkor akaratlanul is bent marad a hifi bogár a fejünkbe,és az nem jó mert nem engedi igazán élvezni a zenét.

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Ha elégedettek vagyunk a rendszerrel akkor vásároljunk minél több lemezt,és hallgassuk őket.Mindennél van jobb,de valahol be kell húzni a féket és meg kell tudni állni,mert különben a zene hallgatásának az élvezete látja a kárát a hobbinknak.

Mélységesen egyetértek!

hosszu
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1278

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: hosszu »

Olvasgattam egy pár kommentet arról hogy iktassunk ki minden lehetséges csatlakozót a rendszerből,és inkább forrasztással oldjuk meg a csatlakozásokat ott ahol lehet,meg vegyük le a fedlapokat mert úgy lesz az igazi,stb.
Lehet ebben némi igazság,de basszus,megette a fene az egészet ha csak így tudjuk igazán élvezni a rendszerünk hangját,őrület számomra ez a törekvés.Elfogadom hogy másoknak ez így jó,de kicsit "betegesnek" tűnik ez a fajta maximalizációra való törekvés nekem.Ezzel a véleményemmel még véletlenül sem szeretnék megbántani másokat,és a másképp gondolkodókat,csak úgy kijött belőlem.

...és ez a "beteges" dolog csak a jéghegy csúcsa - szerintem senkit nem bántottál meg!

Azt kellene elfogadni (elfogadnunk), hogy az érzékelt hangminőség, zeneélvezet nem pusztán az adott rendszer technikai paramétereitől függ. Erre a legtöbbünknek van példája, amikor értéktelen, technikai "kacatoktól" kaptunk feledhetetlen zenei élményeket.
Mondjuk a csatlakozók és a fedlapok, házak elhagyásának lehetnek magyarázható, érthető electrotechnikai, akusztikai okai, meg persze sok minden más is...

Kábelezés ügyben maradva számomra az utóbbi idők "legbetegebb" megtapasztalásai (és most Spendorman esetleges reagálásait is meg fogom érteni):

Zeneszoba elején komplett audio-rendszer, ami egy saját villanyórával, s az arra közvetlenül rákötött hálózati kábellel, elosztóval rendelkezik. Ennek a szobának a hátsó harmadában ülve hallgattunk zenét, majd a házigazda a hátam mögött csinált valamit, amitől megváltozott a hangkép tónusa, majd megint és ismét változott a tónus, végül visszaállt az eredeti állapotra...
Mindezt egy nyolcas elosztó mozgatásával érte el, melybe számítástechnikai eszközök voltak dugva, s külön villanyóráról táplálva!

A másik még "betegebb". Ugyanez a házigazda a hátam mögött "ügyködve" kétféle hangképet mutatott a szobában (a különbség nagyon pici volt, de felismerhető). Volt a kezében két kábeldarab, melyek egyik oldalán hálózati dugó volt, a másik vége pedig szigetelt. Hol az egyiket, hol a másikat dugta be a hálózatba mindenféle rákötött készülék nélkül. Az egyik kábelnél nem változott a hang, a másik kábelnél igen - ebben az esetben a kábel fordított irányban volt bekötve (gyári iránymeghatározással szemben).

longkft.hu/audioblog/

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Sok igazság van a soraidban. Biztos vagyok benne, hogy az említett tuningokat csak olyan készülékeken és rendszerben érdemes meglépni, amivel amúgy is elégedettek vagyunk. Egy szerethetetlen hangzáson semmilyen varázslat nem fog érdemben javítani. Bármilyen fájdalmas, bele kell törődni néha, hogy a kiválasztott kütyü nem vált be. Érthetetlen, amikor valaki minden észérv ellenére is ragaszkodik egy készülékhez, hangdobozhoz, vagy éppen az elrendezéshez, közben folyamatosan elégedetlen a hangzással, ezért elkezd szórakozni az egzotikus csatlakozókkal, drága kábelekkel. Ezekkel fel lehet tenni a pontot az "i" betűre, de előbb oda kell tenni az alapot hozzá.

Ha elégedettek vagyunk a rendszerrel akkor vásároljunk minél több lemezt,és hallgassuk őket.Mindennél van jobb,de valahol be kell húzni a féket és meg kell tudni állni,mert különben a zene hallgatásának az élvezete látja a kárát a hobbinknak.
Én precíz és a küllemre érzékeny ember létemre el sem tudnám viselni hogy pl fedlapok nélkül figyeljenek rám a készülékek.Persze nem vagyunk egyformák,és ettől színes a világ,csak olyan fura nekem az amikor az eleve jót ilyen módon akarjuk még jobbá tenni.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11148
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Olvasgattam egy pár kommentet arról hogy iktassunk ki minden lehetséges csatlakozót a rendszerből,és inkább forrasztással oldjuk meg a csatlakozásokat ott ahol lehet,meg vegyük le a fedlapokat mert úgy lesz az igazi,stb.
Lehet ebben némi igazság,de basszus,megette a fene az egészet ha csak így tudjuk igazán élvezni a rendszerünk hangját,őrület számomra ez a törekvés.Elfogadom hogy másoknak ez így jó,de kicsit "betegesnek" tűnik ez a fajta maximalizációra való törekvés nekem.Ezzel a véleményemmel még véletlenül sem szeretnék megbántani másokat,és a másképp gondolkodókat,csak úgy kijött belőlem.

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1707

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: -KP- »

Sajnos ez a jó tanács már csak azután érkezett, hogy CD-futóművem kapcsolóüzemű külső tápja helyett, már megrendeltem a nagy teljesítményű analóg tápot. Na mindegy, majd tudatosítom magamban, hogy a nagyobb tér, az élőbb hangzás, stb. csak pszicho-akusztikai jelenség, valahogy csak el fogom viselni...

dac használata esetén ha usb-n vagy spdifen keresztül jön jel pc-ről ott elképzelhető javulás egy jobb táptól.

ha hálózati audio lejátszóra megy a jel,ip protokollt használva akkor totál mindegy milyen táp, tápkábel, lan kábel használatos. nem lehet különbség. Ahogy HG többször mondta már, ez színtiszta számítástechnika. kis csomagok kontrollált adatátvitele. itt nincs jitter,nincsenek időzítési problémák és egyéb dolgok, amik problémásak egy digitális átvitelnél. ha egy csomag hibás, azt újraküldik. még a csomagok érkezési sorrendje se számít. a legvégén úgyis helyes sorrendben lesz összeillesztve minden. és bithelyesen, vagy átmegy valami hibátlanul, vagy sehogy. nincs átmenet, meg találgatás.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Nyugodtan mond meg a jó barátodnak és az Ő barátainak is, hogy teljesen felesleges idő- és pénzpazarlás digitális eszközökhöz analóg tápot készíteni mert attól nem javul a hangminőség. Ez tisztán pszichoakusztikai jelenség, ezen nincs mit magyarázni. Analóg áramkörök esetén elképzelhető a tápegység működéséből/felépítéséből adódó minőségkülönbség, de ez sem olyan mértékű és nem úgy "működik" mint ahogy azt a hifisták többsége gondolja/hiszi. Bár az erős hit sokmindenre képessé teszi az embert ... főleg a hülyeségek feltétel nélküli befogadására
Sajnos ez a jó tanács már csak azután érkezett, hogy CD-futóművem kapcsolóüzemű külső tápja helyett, már megrendeltem a nagy teljesítményű analóg tápot. Na mindegy, majd tudatosítom magamban, hogy a nagyobb tér, az élőbb hangzás, stb. csak pszicho-akusztikai jelenség, valahogy csak el fogom viselni...
longkft.hu/audioblog/

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Szerintem itt is nagy tévedésben vagy. Ismereteid rendkívül hiányosak és tévesek. Azokból hibás következtetéseket vonsz le.
A hálózati audio lejátszók nem arra valók, hogy az internetről táplálják őket. Sőt nem is lehet. Kivéve az internet rádiókat, esetleg az airplay funkciót. De ezek csupán szolgáltatások. Nem a létük céljai.
A hálózati audio lejátszókat nem laptopon, számítógépen tárolt anyagokkal táplálják.
A hálózati audio lejátszók adathordozói a NAS-ok. A NAS-okon tárolt adatok (zenék) routeren keresztül ethernet kábeleken át kis adatcsomagokban érkeznek a hálózati audio lejátszók ethernet bemenetére. Azért nem zenéről beszélek, mert nem digitális audio jeleket kap a hálózati audio lejátszó, hanem adat csomagokat. És az adatok továbbítása a számítástechnika mai szintjén a kontrollált adatátvitelnek köszönhetően tökéletesen bitperfekt. Mivel adatok közlekednek a hálózaton és nem digitális audio jelek, így semmiféle időzítési gondokkal nem kell számolni. Nincs valós idejű jelátvitel annak minden gondjával.

Analóg tápot a PC alapú lejátszáshoz használnak, ahol a PC-n fut egy lejátszó szoftver (Foobar, Jriver, XBMC, Amarra....). Aztán ez a szoftver csinál a tárolt adatokból digitális audio jelet, amit vagy USB-n vagy SPDIF-en, TOSLINK-en, AES/EBU-n kersztül visznek egy DAC-ra, ami analóg jelet csinál a digitális audio jelfolyamból képességei szerint.
A kapott hangminőség nem kizárólag a DAC-tól függ, hanem a PC-n futó lejátszó szoftvertől, annak konfigurálásától, a PC tápjától, a PC-n futó egyéb programoktól, a PC alap beállításaitól, a digitális audio kábelektől (USB, koax, optikai, XLR) és még ezer más dologtól. A variációk lehetősége tart a végtelenhez. Vagyis aki abban éli ki magát, hogy folyamatosan variálni akarja a rendszerét, aranybánya egy ilyen setup. 
Aki viszont szimplán zenét szeretne hallgatni, ez egy zsákutca. Nekik kizárólag egy megbízhatóan működő hálózati audio lejátszó jelenti a megoldást.
Ezt pedig a mai audio piacon csupán két gyártó tud kínálni: LINN, LUMIN.
Hálózati audio lejátszókat számosan kínálnak a piacon, amik zöme a Streamunlimited stream moduljára  épülő DAC-ok. Sajnálatosan a Streamunlimited modulja igen súlyos működési instabilitást mutat, kényes a LAN hálózatra, eszközeinek sebességére. A streaming modul vezérlő felületei tökéletlenek. Sok esetben az alapvető igényeket sem képesek kiszolgálni, mint a gapless playback, gyorstekerés előre, hátra, borító kezelés, navigálás a NAS-on.  http://www.streamunlimited.com/products/stream700/

A hálózati audio lejátszás nem erről szól. A lényege, hogy a lehető legközelebb hozza a zenehallgatót a hagyományos CD lejátszás élményéhez magasabb minőségben.

Ezért (is) érdemes idejárni - köszönöm!
longkft.hu/audioblog/

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

...Kritikus esetben ezt okozhatja egy gyengébb ethernet kábel is.
...

Hát igen...
(ugyanakkor elfogadom, sok esetben a változás érzékelése pszichológiai jellegű)
longkft.hu/audioblog/

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2370

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: cables »

gáborka :-) ilyennel ne viccelj :-) még valaki komolyan vesz

Azt azért nem gondolnám

Vendég

Kábelezzünk

hosszu, on 05 Jan 2015 - 15:05, said:
Kicsit tanácstalan vagyok...

Ha két különböző valódi, "számítástechnikai adatokat" szállító ethernet-kábel megcserélésével különbség mutatkozik az adatokból kibontható kép és hangminőségben, az miként utalhat a sávszélesség szűkösségére, vagy a set top box hibájára?

Azonban ha tényleg sávszélességi gondok vannak, vagy a készülék hibás, miért csak az egyik kábelnél jelentkezik a probléma, a másik kábel hogyan orvosolja azt - megint csak ott járunk, különbség lenne két ethernet-kábel között "számítástechnikai adatok" szállítása esetén is? Nehéz szakma ez

Javaslom, tanulmányozd át az IPTV működését.
http://www.hiradastechnika.hu/data/uplo ... _5_6_6.pdf
Minden, ami a hálózat sávszélességét csökkenti, növeli a az adatcsomag kiesést, ami ronthatja a képminőséget.
Kritikus esetben ezt okozhatja egy gyengébb ethernet kábel is.
Bár az általad felvázolt képi és hangi jellemzők változása szerintem inkább pszichológiai eredetű.

A TV-adások hangja melegebb, emberibb lett, térszerűbbé vált (5.1). A képnél nőtt a kontraszt és a fényerő, csökkent az agyontömörített adásoknál a mozgásoknál jelentkező kockásodás.

Ezt vártad, ezt kaptad. Boldogság.

hbalazs22
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 14

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: hbalazs22 »

Elég jutányos áron, 7ezerért sikerült beszereznem egy ilyet, megnézzük mit tud.

http://www.audiotuning.com/images/Audio ... 171214.pdf

Projektor: BenQ PE7700  Vászon: DIY 100"  Erősítő: Denon avr-1804 Médialejátszó: Popcorn C-300 Dvd: Panasonic dvd-s29 Center: Dynavoice definition dc-5 Front: Sony Pascal 835ed Surround: Sony pascal Subwoofer: Sony Pascal  Hangfalkábelek: Monster, Inakustik, QED Silver HDMI: Audiotuning HDMI-10

Vendég

Kábelezzünk

Most már csak azokat nem értem, akik hálózati audio-lejátszójukat nem csak az interneten fellelhető anyagokkal, hanem a számítógépükön (laptopjukon) tárolt zenékkel is táplálják, ráadásul képesek a számítógéphez még analóg tápot is építtetni...  

Szerintem itt is nagy tévedésben vagy. Ismereteid rendkívül hiányosak és tévesek. Azokból hibás következtetéseket vonsz le.
A hálózati audio lejátszók nem arra valók, hogy az internetről táplálják őket. Sőt nem is lehet. Kivéve az internet rádiókat, esetleg az airplay funkciót. De ezek csupán szolgáltatások. Nem a létük céljai.
A hálózati audio lejátszókat nem laptopon, számítógépen tárolt anyagokkal táplálják.
A hálózati audio lejátszók adathordozói a NAS-ok. A NAS-okon tárolt adatok (zenék) routeren keresztül ethernet kábeleken át kis adatcsomagokban érkeznek a hálózati audio lejátszók ethernet bemenetére. Azért nem zenéről beszélek, mert nem digitális audio jeleket kap a hálózati audio lejátszó, hanem adat csomagokat. És az adatok továbbítása a számítástechnika mai szintjén a kontrollált adatátvitelnek köszönhetően tökéletesen bitperfekt. Mivel adatok közlekednek a hálózaton és nem digitális audio jelek, így semmiféle időzítési gondokkal nem kell számolni. Nincs valós idejű jelátvitel annak minden gondjával.

Analóg tápot a PC alapú lejátszáshoz használnak, ahol a PC-n fut egy lejátszó szoftver (Foobar, Jriver, XBMC, Amarra....). Aztán ez a szoftver csinál a tárolt adatokból digitális audio jelet, amit vagy USB-n vagy SPDIF-en, TOSLINK-en, AES/EBU-n kersztül visznek egy DAC-ra, ami analóg jelet csinál a digitális audio jelfolyamból képességei szerint.
A kapott hangminőség nem kizárólag a DAC-tól függ, hanem a PC-n futó lejátszó szoftvertől, annak konfigurálásától, a PC tápjától, a PC-n futó egyéb programoktól, a PC alap beállításaitól, a digitális audio kábelektől (USB, koax, optikai, XLR) és még ezer más dologtól. A variációk lehetősége tart a végtelenhez. Vagyis aki abban éli ki magát, hogy folyamatosan variálni akarja a rendszerét, aranybánya egy ilyen setup. 
Aki viszont szimplán zenét szeretne hallgatni, ez egy zsákutca. Nekik kizárólag egy megbízhatóan működő hálózati audio lejátszó jelenti a megoldást.
Ezt pedig a mai audio piacon csupán két gyártó tud kínálni: LINN, LUMIN.
Hálózati audio lejátszókat számosan kínálnak a piacon, amik zöme a Streamunlimited stream moduljára  épülő DAC-ok. Sajnálatosan a Streamunlimited modulja igen súlyos működési instabilitást mutat, kényes a LAN hálózatra, eszközeinek sebességére. A streaming modul vezérlő felületei tökéletlenek. Sok esetben az alapvető igényeket sem képesek kiszolgálni, mint a gapless playback, gyorstekerés előre, hátra, borító kezelés, navigálás a NAS-on.  http://www.streamunlimited.com/products/stream700/

A hálózati audio lejátszás nem erről szól. A lényege, hogy a lehető legközelebb hozza a zenehallgatót a hagyományos CD lejátszás élményéhez magasabb minőségben.

spendorman
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 81

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: spendorman »

Kik?
Főleg a hifisták.

Amúgy létezik különbség a CAT5-CAT6 kábelek között csak nem abban a tartományban és távolságokon, ahol a hifiben használjuk.
http://pctechgo.hubpages.com/hub/Basic- ... ork-cables

Egy 24/192-es felvétel kb 10 Mb/sec adatátviteli sebességgel közlekedik a CAT hálózaton.
A legócskább CAT5-ös is a tízszeresét tudja 100m távolságon.

Akinek persze highend CAT kábelre van szüksége, hát vegye. Felőlem.

ez igy egyszeruen OFFTOPIC :-) !!! kacsazsíros vagy baracklekváros verziorol van szo? bejáratási info nincs? csak mérés? az senkit nem érdekel!!!

spendorman
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Kábelezzünk

Természetesen van. (Miért pont az optikai kábelnek ne lenne?) 2-300 óra. De ez felgyorsítható, ha UV fénnyel járatjuk be, illetve, ha az UV lámpa és a kábelvég közé legalább egy nyolcszoros-tízszeres nagyítású lencsét teszünk úgy, hogy annak fókuszpontjába essen a kábelvég, és így több UV fény jusson a kábelbe.

.

gáborka :-) ilyennel ne viccelj :-) még valaki komolyan vesz

spendorman
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Kábelezzünk

Az eddigi tapasztalataim szerint nincs.

(Spendorman: ezzel a gondolattal remélem egyet tudsz érteni )

persze...na látod, tucc te okosságot is írni :-)

spendorman
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Kábelezzünk

Nekem sikerült szereznem-igaz már nem gyártják-,minden jó holmit megszüntetnek!
Bukófrekvenciás mélyhomály tizedelőt szereznem!
Fenomenális a változás!

a legjobb egyébként a Jablonka-féle tirisztoros távbuzerátor

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

hosszu, on 05 Jan 2015 - 15:05, said:
A router és a set top box között viszont "normál" CAT5-kábelt cseréltem le AQ Forest-re. A TV-adások hangja melegebb, emberibb lett, térszerűbbé vált (5.1). A képnél nőtt a kontraszt és a fényerő, csökkent az agyontömörített adásoknál a mozgásoknál jelentkező kockásodás.

Nagy gondok lehetnek a sávszélességgel, az IP TV set top boxával. 
Nekem szerencsére UPC-m van, azzal nincs semmi ilyen problémám, mivel nem IP alapú a TV és nem a hálózatot zabálja a TV jelátvitel.
A TV set top box koax kábellel van csatlakoztatva, a kép és a hang TV-hez mérten tökéletes. Főleg a HD adások.

Kicsit tanácstalan vagyok...

Ha két különböző valódi, "számítástechnikai adatokat" szállító ethernet-kábel megcserélésével különbség mutatkozik az adatokból kibontható kép és hangminőségben, az miként utalhat a sávszélesség szűkösségére, vagy a set top box hibájára?

Azonban ha tényleg sávszélességi gondok vannak, vagy a készülék hibás, miért csak az egyik kábelnél jelentkezik a probléma, a másik kábel hogyan orvosolja azt - megint csak ott járunk, különbség lenne két ethernet-kábel között "számítástechnikai adatok" szállítása esetén is? Nehéz szakma ez
longkft.hu/audioblog/

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Nyugodtan mond meg a jó barátodnak és az Ő barátainak is, hogy teljesen felesleges idő- és pénzpazarlás digitális eszközökhöz analóg tápot készíteni mert attól nem javul a hangminőség. Ez tisztán pszichoakusztikai jelenség, ezen nincs mit magyarázni. Analóg áramkörök esetén elképzelhető a tápegység működéséből/felépítéséből adódó minőségkülönbség, de ez sem olyan mértékű és nem úgy "működik" mint ahogy azt a hifisták többsége gondolja/hiszi. Bár az erős hit sokmindenre képessé teszi az embert ... főleg a hülyeségek feltétel nélküli befogadására

Itt picit keverednek a fogalmak és félre értesz néhány dolgot.
A hálózati audio lejátszó  önmagában egy cél számítógép. A mellé nem kell másik számítógép. 
De ha már szóba hoztad a tápegységet, az a lejátszó szerves része, eleme a készüléknek. Nyilvánvalóan egy jobb, stabilabb táp jobb hangot eredményez. Ahogy egy jobb hálózati kábel is, állvány is. Ezek a kiegészítők valamennyi elektronikánál működnek.
De ennek sincs sok köze az etherent kábeles adatátvitelhez. A hálózati audio lejátszás számítástechnikai hátteréhez.
Belemehetünk itt a modifikáció témakörébe is, de nem sok értelme van.  Minden modifikáció a készüléket magát változtatja, természetes, hogy hatása van a hangra. Vagyis a megváltoztatott készülék megváltoztatja a hangot. 

Most már csak azokat nem értem, akik hálózati audio-lejátszójukat nem csak az interneten fellelhető anyagokkal, hanem a számítógépükön (laptopjukon) tárolt zenékkel is táplálják, ráadásul képesek a számítógéphez még analóg tápot is építtetni...  

longkft.hu/audioblog/

Vendég

Kábelezzünk

A router és a set top box között viszont "normál" CAT5-kábelt cseréltem le AQ Forest-re. A TV-adások hangja melegebb, emberibb lett, térszerűbbé vált (5.1). A képnél nőtt a kontraszt és a fényerő, csökkent az agyontömörített adásoknál a mozgásoknál jelentkező kockásodás.
Nagy gondok lehetnek a sávszélességgel, az IP TV set top boxával. 
Nekem szerencsére UPC-m van, azzal nincs semmi ilyen problémám, mivel nem IP alapú a TV és nem a hálózatot zabálja a TV jelátvitel.
A TV set top box koax kábellel van csatlakoztatva, a kép és a hang TV-hez mérten tökéletes. Főleg a HD adások.

Vendég

Kábelezzünk

Itt picit keverednek a fogalmak és félre értesz néhány dolgot.
A hálózati audio lejátszó  önmagában egy cél számítógép. A mellé nem kell másik számítógép. 
De ha már szóba hoztad a tápegységet, az a lejátszó szerves része, eleme a készüléknek. Nyilvánvalóan egy jobb, stabilabb táp jobb hangot eredményez. Ahogy egy jobb hálózati kábel is, állvány is. Ezek a kiegészítők valamennyi elektronikánál működnek.
De ennek sincs sok köze az etherent kábeles adatátvitelhez. A hálózati audio lejátszás számítástechnikai hátteréhez.
Belemehetünk itt a modifikáció témakörébe is, de nem sok értelme van.  Minden modifikáció a készüléket magát változtatja, természetes, hogy hatása van a hangra. Vagyis a megváltoztatott készülék megváltoztatja a hangot. 

Van nekem egy jó barátom (audio körökben nagy tiszteletnek örvend), aki nem győz analóg tápokat készíteni különféle hálózati lejátszót használó audiobarátaink számítógépeibe - szerintem meg kellene nekik mondani, teljesen felesleges, nem kapnak jobb hangminőséget

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: lamalas »

...A hálózati lejátszók esetében a kapott hangminőség független az őt kiszolgáló számítástechnikai háttértől. Az maximum csak a komfortosságát, kezelhetőségét határozza meg. A hangminőséget nem.

Van nekem egy jó barátom (audio körökben nagy tiszteletnek örvend), aki nem győz analóg tápokat készíteni különféle hálózati lejátszót használó audiobarátaink számítógépeibe - szerintem meg kellene nekik mondani, teljesen felesleges, nem kapnak jobb hangminőséget  

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Az a CD futómű és a DAC adat átviteli protokolljától függ. Feltételezem, hogy köze sincs a számítástechnikai kontrollált adatátviteli protokollokhoz. Csupán valamiféle csatlakozót kellet rárakni, ami olcsó és átmegy rajta a jel. Kézenfekvő egy nagy sebességű filléres kábel a maga szintén filléres csatlakozójával.  Itt, feltételezem, nem hálózati adatátvitel folyik, hanem digitális audio jelátvitel. A kettőnek köszönő viszonya sincs egymáshoz.

Ha jól értettem a CD-futómű és a DAC közé még a CAT5 is felesleges lenne és csak azért alakította ki az ethernet-kábeles összekötési módot a gyártó, mert olcsó volt a csatlakozó (vagy ez volt raktáron)... ezen még gondolkodom  

Normális hálózati lejátszók esetében, amik a szabványos TCP protokollt használnak nincs jelentősége a hálózati ethernet kábelnek, annak a hosszának, a hálózaton lévő egyéb aktív elemeknek (switch, router).  A digitális adudio jelátvitel pedig mindentől függ. Az aktuálisan használt ethernet kábeltől is. Sérülékeny, jitterre hajlamos, zavarérzékeny.....ami gonoszság csak van a digitális audioban, az mind jelen van a jelátvitelben. És akkor a készülékek nyűgjeiről nem is beszéltünk még.

Megértettem - köszönöm.

A hálózati lejátszók esetében a kapott hangminőség független az őt kiszolgáló számítástechnikai háttértől. Az maximum csak a komfortosságát, kezelhetőségét határozza meg. A hangminőséget nem.

longkft.hu/audioblog/

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”