Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kezdő hifi - tanács kéne
- charlie-obrian
- V.I.P.

- Értékelés: 366
Kezdő hifi - tanács kéne
Onnantól kezdve szoktunk High End-ről beszélni, amikor a fenti hiányosságok minimálisra mérséklődnek. Létezik ilyen. Viszont nem mérik olcsón. A visítós avagy tompa "jobb" rendszerek nem szolgálnak rá erre a besorolásra.
Attól függ, hogy ugye mi a "minimális". Ha úgy veszem, akkor életemben egyszer hallottam high-endet, talán másfélszer. (Viszont több, high-endnek mondott rendszer elvérzett ezen, ha szigorúan veszem.)
"Igazán jót sajnos még nem hallottam. A mi hangszóróinknak (a Rádióban is) érdes, kemény hangjuk van. Nem adják vissza a Hi-Fi lényegét." (Varga Ferenc)
"...Hiszen ha a hangot természetes hűségében akarjuk továbbítani, akkor nem csak az alaprezgést kell továbbjuttatni, hanem az összes felhangokat is, mégpedig azzal a viszonylagos erősséggel, amivel az eredeti hangban előfordulnak. Ez roppant nehéz feladat." (Öveges József: Érdekes fizika)
-
Vendég
Kezdő hifi - tanács kéne
Node mi a helyzet akkor ha egy élő előadáson nem a hangszerhez/zenészhez közel vagyok, hanem távolabb (pl. Müpa hátsó sorok) ahol már nem hallani (vagy csak nagyon halkan, nagy csendben) azt a bizonyos "szőrösséget" mert a távolság akkora, hogy a levegő természetes csillapítása "elnyeli" a szőrösséget okozó összetevőket. Ez is valós hangszerhang ... vagy nem?
De igen. És egy távolmikrofonozott felvételnél (amiből sajnos egyre kevesebb van) nem is várja az ember azt a fajta érdességet, amit a közelmikrofonozott felvételeknél. Ellenben a hegedű hangja még 25-30 méter távolságból sem olyan "vajjal kenegetett" simaságú, mint ahogy az elég sok rendszeren, illetve felvételen szól közelmikrofonozott felvételek esetében is.
.
Kezdő hifi - tanács kéne
... De a felvételek, rendszerek nagy része ezt az érdességet kisimítja. Azaz, ezt az alaphangra rárakodott "szőrösséget" (amit a legtöbb Hi-Fi-s hibának tart)* vagy a felvétel, vagy a rendszer "elnyeli". És ebben az esetben már megint csak nem beszélhetünk a valós hangszerhangot megközelítő hangzásról.
Node mi a helyzet akkor ha egy élő előadáson nem a hangszerhez/zenészhez közel vagyok, hanem távolabb (pl. Müpa hátsó sorok) ahol már nem hallani (vagy csak nagyon halkan, nagy csendben) azt a bizonyos "szőrösséget" mert a távolság akkora, hogy a levegő természetes csillapítása "elnyeli" a szőrösséget okozó összetevőket. Ez is valós hangszerhang ... vagy nem?
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
- tonee73
- Kiemelt Moderátor

- Értékelés: 6590
Kezdő hifi - tanács kéne
Első lépésben szerzek cd lejátszót és úgy meghallgatom a cuccost már a hk beszerzése után is rengeteget javult a hangzás.
Ha már cd játszón töröd a fejed, nyugodtan merem ajánlani ezt a Philipset.
http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... %C3%B3val/
Időtálló mechanika, árán messze túlmutató hang, és ára is korrekt.Ha végeredményben nem tetszik a kapott hang, még mindig el tudod adni kicsi buktával.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Kezdő hifi - tanács kéne
Azért kérdezem, mert én tapasztalatom éppen ellentétes.
Nagyon sok, jónak mondott rendszeren a hangszerek hangja élesebb, szúrósabb, fényesebb, mint a valóságban. Kb. visít a hegedű.
Az én fő problémám az, hogyha reális hangszínnel szól egy rendszer, akkor meg cserébe kicsit tompa, buta hangja lesz. Ha pedig szép részletező hangot hall az ember, akkor cserébe valami kellemetlen éles hangot hall. Szinte kivétel nélkül. :S
Onnantól kezdve szoktunk High End-ről beszélni, amikor a fenti hiányosságok minimálisra mérséklődnek. Létezik ilyen. Viszont nem mérik olcsón. A visítós avagy tompa "jobb" rendszerek nem szolgálnak rá erre a besorolásra.
Mac Mini I Audirvana I RME adi-2 V2 I NAD I Dynaudio I BK XLS I LG Oled I DIY
-
Vendég
Kezdő hifi - tanács kéne
Nagyon sok, jónak mondott rendszeren a hangszerek hangja élesebb, szúrósabb, fényesebb, mint a valóságban. Kb. visít a hegedű.
Érdekes, mert nekem ezzel ha nem is ellentétes, de részben eltérőek a tapasztalataim. Abban megegyezünk, hogy sok felvételen (mert bizony elég sokszor maga a felvétel is "hibás" abban, hogy "visít" a hegedű), és sok rendszerben "visít" a hegedű. De érdekes módon egyrészt bántóan élesnek halljuk a hegedűhangot, másrészt ez az éles hegedű a legtöbb esetben mégis simábban szól, mint az életben. Aki már hallott közelről hegedőt, akár csak úgy, hogy egy utcai hegedűs koldus mellett állt, az tudja, hogy a hegedű érdesen szól, azaz jól halható az az érdesség, amit a gyantázott lószőr és a fém húr egymásra hatás ad. (Ha az ember ritkán találkozik bélhúrral húrozott hegedűvel, akkor az is érdekes megfigyelésre ad alkalmat, mert a bélhúros hegedű tényleg lágyabban, simábban szól, mint a fémhúros, de még az is érdes, mint miden vonós.) De a felvételek, rendszerek nagy része ezt az érdességet kisimítja. Azaz, ezt az alaphangra rárakodott "szőrösséget" (amit a legtöbb Hi-Fi-s hibának tart)* vagy a felvétel, vagy a rendszer "elnyeli". És ebben az esetben már megint csak nem beszélhetünk a valós hangszerhangot megközelítő hangzásról.
*: Erről jut eszembe, hogy egy nagyon érdekes dolgot olvastam nemrég egy másik Hi-Fi-s fórumon. Idézem: "Mivel én ilyen minőségű hangzást talán még élő zenénél sem tapasztaltam, ...." És ez a mondat nagyon jellemző a mi hobbinkban, akkor is, ha sokan nem mondják ki. Azaz, elég sokszor találkoztam azzal az igénnyel, hogy szebb, színesebb, élénkebb, stb. hangot vártak el a rendszertől, mint a valóság. És a túlszínezett, túl kontrasztos LCD tévék, a mindenféle mesterséges színezékkel, ízfokozó aromákkal készült élelmiszerek, stb. idején én már egyáltalán nem csodálkozom ezen.
.
Kezdő hifi - tanács kéne
Azt hiszem tudom mire gondolsz. Az MM-ben hallgatóztam régebben amíg lehetett és az ott hallgatott dobozok nagy része számomra kicsit hozzátett valami pluszt a magas tartományhoz ami szerintem már sok volt. Nekem legfőképpen a gitár hangjánál van hiány érzetem. De úgy tűnik a hangsugárzó csere lefújva. Első lépésben szerzek cd lejátszót és úgy meghallgatom a cuccost már a hk beszerzése után is rengeteget javult a hangzás.
- charlie-obrian
- V.I.P.

Kezdő hifi - tanács kéne
Azért kérdezem, mert én tapasztalatom éppen ellentétes.
Az én fő problémám az, hogyha reális hangszínnel szól egy rendszer, akkor meg cserébe kicsit tompa, buta hangja lesz. Ha pedig szép részletező hangot hall az ember, akkor cserébe valami kellemetlen éles hangot hall. Szinte kivétel nélkül. :S
"Igazán jót sajnos még nem hallottam. A mi hangszóróinknak (a Rádióban is) érdes, kemény hangjuk van. Nem adják vissza a Hi-Fi lényegét." (Varga Ferenc)
"...Hiszen ha a hangot természetes hűségében akarjuk továbbítani, akkor nem csak az alaprezgést kell továbbjuttatni, hanem az összes felhangokat is, mégpedig azzal a viszonylagos erősséggel, amivel az eredeti hangban előfordulnak. Ez roppant nehéz feladat." (Öveges József: Érdekes fizika)
Kezdő hifi - tanács kéne
ez a dolog több sebből vérzik
mi lenne, ha - akár kölcsön kérve is - de meghallgatnál más műsorforrást is a rendszereddel?
A pc-ről is ugyanolyan tompa?
ráadásul az ami a telóról hallgatható az jó eséllyel valami tömörített izééé szóval egy audio cd indulásnak jobban megtenné a rendszer képességeinek a feltérképezésére.
Ha azzal is tompán szól, akkor lehet továbbmenni
kicsit olyan ez, hogy ha nem megy jól az autó nem biztos, hogy a gumikat kell lecserélni
Sajnos a kölcsön kérés nem igazán játszik, mert nincs olyan ismerősöm aki rendelkezik bármilyen műsörforrással. Persze laptopon kívűl.
FLAC formátumot hallgatok telóról, de nyílván feleslegesen mert csak egy telefon. CD lejátszót jelenleg is keresgélek valami olcsóbbat. remélem az fényt derít egy-ket gyenge láncszemre. Viszont az sem fogja teljesen megoldani a poblémámat, mert az általam hallgatott zenéknek csak kis része van meg cd-n.
Ja és igen pc-ről is tompa, plusz még van egy kis alap zúgása is. kicsit zajos szerintem.
Bocsánat a kérdésért, de meg kell kérdezzem! Szoktál rendszeresen élőzenét hallgatni?
Semmi baj, kérdezz nyugodtan
Igen szoktam.
- charlie-obrian
- V.I.P.

Kezdő hifi - tanács kéne
Végülis akusztikus zenénél van hiány érzetem, valahogy a hangszerek elég tompán szólnak. De magamba szállok egy időre és átgondolom mire van igazán szükségem a hangzást illetően. Ha sikerül megfogalmaznom jelentkezem. Köszönöm szépen a segítséget.
Bocsánat a kérdésért, de meg kell kérdezzem! Szoktál rendszeresen élőzenét hallgatni?
-
Vendég
Kezdő hifi - tanács kéne
Bocsánat, hogy beleszólok, de minden rendszer csak annyira erős, mint amilyen a leggyengébb láncszeme.
Bocsánat, hogy beleszólok, de ez így nem igaz.
Tehát ha van egy kiváló forráskészüléked és egy kiváló, tényleg kiváló erősítőd, amit összekötsz egy 200 forintos ic kábellel akkor nem ér semmit az egész..
És ez sem.
.
Kezdő hifi - tanács kéne
Úgy gondoltam hogy ezen a szinten még nem igazán számít.
Bocsánat, hogy beleszólok, de minden rendszer csak annyira erős, mint amilyen a leggyengébb láncszeme. Tehát ha van egy kiváló forráskészüléked és egy kiváló, tényleg kiváló erősítőd, amit összekötsz egy 200 forintos ic kábellel akkor nem ér semmit az egész.
A múltkor olvastam egy tesztet talán av-online.hu oldalon, ahol a forráskészülékeket is cserélgették. Az eredmény az lett, hogy a legjobb okostelefonnál is jobb egy 20 éves, de a korában jó minőségűnek számító cd lejátszó, méghozzá fényévekkel jobb. Ilyet kapsz 10-15 ezer forintért.
Na most meg fogsz kövezni Samsung galaxy s3 a forrás, vagy pc ha cd-t hallgatok. De a pc zajos, azért szoktam inkább telóról (flac). HK630 hajtja a dobozokat.
Tompa alatt azt értem, hogy kicsit olyan mintha valami gödörből szólna a zene. Hiányoznak a csilingelő meg az igazán élethű közép hangok. A hangfalkábelem azt hiszem valami somogyi cucc de legalább vastag. Úgy gondoltam hogy ezen a szinten még nem igazán számít.
mi lenne, ha - akár kölcsön kérve is - de meghallgatnál más műsorforrást is a rendszereddel?
ráadásul az ami a telóról hallgatható az jó eséllyel valami tömörített izééé szóval egy audio cd indulásnak jobban megtenné a rendszer képességeinek a feltérképezésére.
kicsit olyan ez, hogy ha nem megy jól az autó nem biztos, hogy a gumikat kell lecserélni
Kezdő hifi - tanács kéne
Na most meg fogsz kövezni Samsung galaxy s3 a forrás, vagy pc ha cd-t hallgatok. De a pc zajos, azért szoktam inkább telóról (flac). HK630 hajtja a dobozokat.
Tompa alatt azt értem, hogy kicsit olyan mintha valami gödörből szólna a zene. Hiányoznak a csilingelő meg az igazán élethű közép hangok. A hangfalkábelem azt hiszem valami somogyi cucc de legalább vastag. Úgy gondoltam hogy ezen a szinten még nem igazán számít.
Kezdő hifi - tanács kéne
Kezdő hifi - tanács kéne
Sziasztok! A minap nézegettem egy erösitőt amiről nem sokat találtam a világhálón. Esetleg valaki tud róla valamit is mondani,érdemes egyáltalán foglalkozni vele? Dun-mei av21. Álitólag a musical fidelity koppintása. 85 euro-ba kerül. Csöves erősitőket nézegetek egy triangle zerius202 mellé. jelenleg egy marantz hajtja ami nagyon tetszik,csak sokan dicsérik a csöves meghajtás ezzel a hangfalakat és gondoltam utánanézek.
Csak gondolj bele, hogy az eredeti 130 dolláros árban benn vannak az alkatrészek (amiből a doboz a legdrágább, mert aluminium) aztán gyártás, csomaglóanyag, szállítás és a gyártó meg a kereskedő haszna. Bármi lehetséges, de sokat nem várnék ennyiért. Talán nem gyullad fel, megszólal és érintésvédelemmel sem lesz gond, bár ki tudja...
Kezdő hifi - tanács kéne
Sziasztok! A minap nézegettem egy erösitőt amiről nem sokat találtam a világhálón. Esetleg valaki tud róla valamit is mondani,érdemes egyáltalán foglalkozni vele? Dun-mei av21. Álitólag a musical fidelity koppintása. 85 euro-ba kerül. Csöves erősitőket nézegetek egy triangle zerius202 mellé. jelenleg egy marantz hajtja ami nagyon tetszik,csak sokan dicsérik a csöves meghajtás ezzel a hangfalakat és gondoltam utánanézek.
Erősítő:Nelson Pass Aleph5 diy Hangfal:proac response 2.5 diy Hangfalkábel: qed xt40 Összekötő kábel:klotz xlr dac:Cayin idac6 Fejhallgató: shure srh440 Megjelenítő: Lg 55" led tv
- Doky
- ♥︎ R.I.P. ♥︎
- Értékelés: 1029
Kezdő hifi - tanács kéne
Végülis akusztikus zenénél van hiány érzetem, valahogy a hangszerek elég tompán szólnak. De magamba szállok egy időre és átgondolom mire van igazán szükségem a hangzást illetően. Ha sikerül megfogalmaznom jelentkezem. Köszönöm szépen a segítséget.
Mi a forrás?
Milyen kábeleket használsz?
Mit értesz a "tompa" alatt?
Dune HD Smart H1.,Yamaha WXAD-10., NAD C 326BEE., Evidence Audio Siren II., ZsoltAudio StandART Two Pro., Asus K50IJ. (WD 1.5 TB, WD Pasport 250 GB)., Zimonyi Attila Forte IC., Profigold., Gotham., Lapp., Viablue X60 táp, CA. és Profigold HDMI... Samsung UE46EH6030., HiVox Alces.
Kezdő hifi - tanács kéne
- Doky
- ♥︎ R.I.P. ♥︎
Kezdő hifi - tanács kéne
35 nm llesz az nem 55nm csak elírtam. Pedig nagyon nem mindegy. A kihangosítós cuccokból volt elég még a fiatalabb diszkós korszakból és pont az amire nincs szükségem. Sajnos még nagyon kezdő vagyok, ebből kifolyólag szinte semmi tapasztalatom. Jelenleg egy pár IQ 4180 AT üzemel a hk-val. Ez az első hifi hangfalam. Szeretem is nagyon csak kellene már valami vérfrissítés Régebben még voltak Somogyi (SAL) hangfalaim de szerintem azok nem igazán említésre méltóak. Legalábbis az IQ más kategória.Pontosan!Az említett IQ-t nem ismerem, de monitorban hallottam... nem volt rossz (árához képest)!
Neked kell eldöntened hogy mire van ill mire nincs szükséged!
A hangosítós cucc csak poén volt, sajna a szmájli lemaradt!
Dune HD Smart H1.,Yamaha WXAD-10., NAD C 326BEE., Evidence Audio Siren II., ZsoltAudio StandART Two Pro., Asus K50IJ. (WD 1.5 TB, WD Pasport 250 GB)., Zimonyi Attila Forte IC., Profigold., Gotham., Lapp., Viablue X60 táp, CA. és Profigold HDMI... Samsung UE46EH6030., HiVox Alces.
- Voyager
- V.I.P.

- Értékelés: 2167
Kezdő hifi - tanács kéne
35 nm llesz az nem 55nm csak elírtam. Pedig nagyon nem mindegy. A kihangosítós cuccokból volt elég még a fiatalabb diszkós korszakból és pont az amire nincs szükségem. Sajnos még nagyon kezdő vagyok, ebből kifolyólag szinte semmi tapasztalatom. Jelenleg egy pár IQ 4180 AT üzemel a hk-val. Ez az első hifi hangfalam. Szeretem is nagyon csak kellene már valami vérfrissítés Régebben még voltak Somogyi (SAL) hangfalaim de szerintem azok nem igazán említésre méltóak. Legalábbis az IQ más kategória.
Doky már elkezdett a "helyes" útra terelni, de pár lényeges kérdést tégy fel magadnak. Mi a problémád a jelenleg hallgatott rendszer hangjával? Mi hiányzik? Mit hallottál eddig, ami tetszett Neked? A kérdések megválaszolása és átgondolása után, körül tudod írni, hogy milyen hangzást keresel. Ezek után itt is hamarabb kapsz választ.
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”
Kezdő hifi - tanács kéne
35 nm llesz az nem 55nm csak elírtam. Pedig nagyon nem mindegy. A kihangosítós cuccokból volt elég még a fiatalabb diszkós korszakból és pont az amire nincs szükségem. Sajnos még nagyon kezdő vagyok, ebből kifolyólag szinte semmi tapasztalatom. Jelenleg egy pár IQ 4180 AT üzemel a hk-val. Ez az első hifi hangfalam. Szeretem is nagyon csak kellene már valami vérfrissítés Régebben még voltak Somogyi (SAL) hangfalaim de szerintem azok nem igazán említésre méltóak. Legalábbis az IQ más kategória.
- Doky
- ♥︎ R.I.P. ♥︎
Kezdő hifi - tanács kéne
Egy körülbelül 55nm-es nappalit kellene kiszolgálniuk.
Zene terén szinte minden szóba jöhet, a tuc-tuc kivételével. Szóval a kevésbé válogatós doboz lenne a nyerő. Sajnos nem tudom őket meghallgatni (debreceni vagyok és nem tudok róla, hogy van e valamelyikböl a közelemben). Ha lehetőségem lenne a hallgatózásra akkor megoldódna a problémám, amelyik jobban tetszik (nyílván a hangra gondolok) az nyerne
Mi az ami eddig volt ill mit hallottál?
Mi az ami tetszett, és mi az ami nem?
55nm nem kicsi!
Lehet "hangosítós cucc" kellene?
Kezdő hifi - tanács kéne
Egy körülbelül 55nm-es nappalit kellene kiszolgálniuk.
Zene terén szinte minden szóba jöhet, a tuc-tuc kivételével. Szóval a kevésbé válogatós doboz lenne a nyerő. Sajnos nem tudom őket meghallgatni (debreceni vagyok és nem tudok róla, hogy van e valamelyikböl a közelemben). Ha lehetőségem lenne a hallgatózásra akkor megoldódna a problémám, amelyik jobban tetszik (nyílván a hangra gondolok) az nyerne
- Doky
- ♥︎ R.I.P. ♥︎
Kezdő hifi - tanács kéne
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Jbl es80 vs CAV DP880?
Azért gondoltam az es80-ra mert hk630 fogja hajtani, viszont a DP880-ról zavarba ejtően pozitív kritikákat olvastam.
Mind2 mozis doboz... tehát sok helyen rendelhető szettben...A JBL inkább fickós, míg a CAV inkább gyorsabb és kicsit finomabb...
Mind2 dobozt régebben hallottam más rendszerben és körülmények között!
Az biztos hogy 2 külön világ!
Mekkora térbe, milyen zenére használod mjd?
Van lehetőséged megfülelni a dobozokat?
Kezdő hifi - tanács kéne
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Jbl es80 vs CAV DP880?
Azért gondoltam az es80-ra mert hk630 fogja hajtani, viszont a DP880-ról zavarba ejtően pozitív kritikákat olvastam.