Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Bodor Audio erősítők

Moderátor: Bodoraudio

Vendég

Bodor Audio erősítők

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Így igaz. Mi úgy készítjük az erősítőinket, hogy sok sok év múlva se legyen velük gond. Ezért használunk papst ventit.
És mibe kerül egy ilyen venti?

Bodoraudio
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 742
Kapcsolat:

Bodor Audio erősítők

Hozzászólás Szerző: Bodoraudio »

Így igaz. Mi úgy készítjük az erősítőinket, hogy sok sok év múlva se legyen velük gond. Ezért használunk papst ventit.

to_bias
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Bodor Audio erősítők

Hozzászólás Szerző: to_bias »

OTLM sok tekintetben osztom a véleményed, de én szívesebben használok, és javaslom is másoknak a jólbevált és tényleg strapabíró Papstokat.
két apróság: ha igazán minőséget akarsz, és nem csak egy példányban készíted, akkor miért gondolkodsz azon hogy egy olcsó izét megreszelve már majdnem olyan mint egy gyári profi.
a másik én nem egy ipari porszívót használok hűtésre, és én sem névleges fordulaton járatom a ventit
tisztelettel meghajolva tudásod előtt
udv

Vendég

Bodor Audio erősítők

Szerintem ide nem igazán alkalmasak PC ventik. nagy mennyiségű levegőt kell megmozgatni, de nagyon csendesen! (akár 40-60m3/h-t is). A műanyag ventik többnyire DC12-24V-osak, és belső oszcija van, gerjesztik a forgó mágneses teret, és van állandó mágnes is benne. Ha ezt csak úgy kézben megforgatod már érzed a mágnesek remegését. Ezt a doboz szépen kierősítheti menet közben. Lehet, hogy a szélzaj ugyanakkora névleges fordulaton, mint egy pl Papst 48xx sorozatú, mondjuk AC230Vos példányé, mégis lesz különbség. pl az AC aszinkron simábban fut mint az oszcis-állandó mágneses. Más a tömege, és lendtömege az alunak, ez sem mindegy! ez is a simább járást segíti. Ha a venti kérdést boncolgatjátok, azért érdemes átgondolni a következőket:
nem végtelen hőt kell eldisszipálni, csak mondjuk 200-300W-ot.
adott a borda mondjuk 0,1 -0,2 K/W együtthatója vent. hűtés mellett. Ha jol emlékszem a FONÓBAN 60C körül láttam a BA100-at, tehát 200szor 0,2K/W=40Kelvin azaz 20C+40C=60C. (bravúros levezetés tudom  ) Valószínű az sem a névleges fordulaton ment.
üdv

Ha normális ventid van a pc-ben, azt sem szabad hallanod, tök csendesen járnak.
A tömeg nem sokat számít, mert a forgó lendület még kis tömegnél is akkora, hogy simán és zökkenőmentesen fogja neked átsegíteni a ventillátor lapátokat a mágnesek felett.
A ventillátort pedig nem egyszerűen felcsavarozni kell, hanem rezgésmentesíteni, gumi alátétekkel, rugós felfüggesztéssel stb.
Ezt minden ventillátornál meg kell csinálni, akkor szinte mindegy mennyire olcsó, ha nem eleve hibás, zajtalanul és rezonanciamentesen fog járni!
Műanyag ventiből is van akár 20centis is, ami még alacsony feszen is baromi sok levegőt szállít, adatlapon szerepeltetik a levegő mennyiségét, mivel alacsonyabb feszen kell járatni hogy kuka legyen, ezért ez kevesebb lesz, de a kényszerhűtés még ezzel együtt is nagyságrendekkel hatékonyabb, mint ha a bordáktól nincs elszállítva a meleg levegő. Simán lehet kalkulálni a borda 1/4-ed részével ugyanahoz a hűtőteljesítményhez, mint venti nélkül.
Gyakorlatilag ha nem totál rossz a ventillátorod, akkor az áramlási zajon kívül semmi mást nem fogsz hallani, azon pedig a drága venti sem tud segíteni, mert azt a levegő és az útjában lévő dolgok határozzák meg. Namármost azért kell lassú fordulat, hogy ezt a zajt is lecsökkentsük, és úgy kell elrendezni a cuccot, hogy ne keletkezzenek örvények, mert azok keltik a legnagyobb zajt, nem a csapágyazás.
Gerjeszteni meg nem fog neked semmit, feltéve ha nem a bemenetek fölé teszed. De ha ennyit sem tud valaki átgondolni, az a trafóját is oda fogja tenni !
Az élettartama viszont hosszabb egy jó minőségű ventinek, de még egy hót közönséges is elmegy sokáig.

to_bias
Értékelés: 0

Bodor Audio erősítők

Hozzászólás Szerző: to_bias »

Szerintem ide nem igazán alkalmasak PC ventik. nagy mennyiségű levegőt kell megmozgatni, de nagyon csendesen! (akár 40-60m3/h-t is). A műanyag ventik többnyire DC12-24V-osak, és belső oszcija van, gerjesztik a forgó mágneses teret, és van állandó mágnes is benne. Ha ezt csak úgy kézben megforgatod már érzed a mágnesek remegését. Ezt a doboz szépen kierősítheti menet közben. Lehet, hogy a szélzaj ugyanakkora névleges fordulaton, mint egy pl Papst 48xx sorozatú, mondjuk AC230Vos példányé, mégis lesz különbség. pl az AC aszinkron simábban fut mint az oszcis-állandó mágneses. Más a tömege, és lendtömege az alunak, ez sem mindegy! ez is a simább járást segíti.
Ha a venti kérdést boncolgatjátok, azért érdemes átgondolni a következőket:
nem végtelen hőt kell eldisszipálni, csak mondjuk 200-300W-ot.
adott a borda mondjuk 0,1 -0,2 K/W együtthatója vent. hűtés mellett. Ha jol emlékszem a FONÓBAN 60C körül láttam a BA100-at, tehát 200szor 0,2K/W=40Kelvin azaz 20C+40C=60C. (bravúros levezetés tudom ) Valószínű az sem a névleges fordulaton ment.
üdv

frankie-
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 1

Bodor Audio erősítők

Hozzászólás Szerző: frankie- »

Például néhány órányi nagy hangerőn történő zenehallgatással meg lehet melegíteni a fürdővizet, vagy ha kisebb hangerő is elég, legalább egy jó tea elkészülhet.

Ha valaki mégis a ventinél maradna, érdemesebb csúszócsapágyas verziót választani, ezek halkabbak (pl. Zalman). Elméletileg kicsit rövidebb az élettartamuk, de zaj növekedést még nem tapasztaltam, pedig már nagyon sok órát mentek.

soliton
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 5

Bodor Audio erősítők

Hozzászólás Szerző: soliton »

azok zajos, rövid életű műanyag ventik. Mi papst ipari alumínium ventit használunk,abból is a legcsendesebbet.
Pc tápokban is műanyag ventik vannak, és ha néha ki van pucolva, akkor nagyon nagyon sokáig elmennek. És ezekből szintén vannak igencsak csendes darabok. Alapszabály, hogy a névlegesnél alacsonyabb feszről kell járatni, és akkor semmi hangja nincs egy hót közönséges pc-táp ventinek se. Aluból felesleges lennie, mert a venti lapát nem melegszik kicsit sem, feltéve persze ha nem gőzt fujatunk vele.

meg kell nézni a papst ipari alu ventit/26dB/harmad fordulaton.20 év garancia pucolás nélkül

Én meg a 14db-s verziót.

Az én gépem 23dB de zavar.Vizhűtést fontolgatom annak full semmi hangja!

A vízhűtés szerintem nagyon jó, mert akár kettős hasznú is lehet.
Például néhány órányi nagy hangerőn történő zenehallgatással meg lehet melegíteni a fürdővizet, vagy ha kisebb hangerő is elég, legalább egy jó tea elkészülhet.

Bodoraudio
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Bodor Audio erősítők

valószínű, nálad a gépház is erősíti a zajt, meg az elhelyezés is számít.

Vendég

Bodor Audio erősítők

azok zajos, rövid életű műanyag ventik. Mi papst ipari alumínium ventit használunk,abból is a legcsendesebbet.
Pc tápokban is műanyag ventik vannak, és ha néha ki van pucolva, akkor nagyon nagyon sokáig elmennek. És ezekből szintén vannak igencsak csendes darabok. Alapszabály, hogy a névlegesnél alacsonyabb feszről kell járatni, és akkor semmi hangja nincs egy hót közönséges pc-táp ventinek se. Aluból felesleges lennie, mert a venti lapát nem melegszik kicsit sem, feltéve persze ha nem gőzt fujatunk vele.

meg kell nézni a papst ipari alu ventit/26dB/harmad fordulaton.20 év garancia pucolás nélkül

Én meg a 14db-s verziót.

Az én gépem 23dB de zavar.Vizhűtést fontolgatom annak full semmi hangja!

Bodoraudio
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Bodor Audio erősítők

arzachel! A 26dB full fordulaton, harmadfordulaton a töredéke Meg aztán a szálitott levegő mennyiségéről sem szabad megfeletkezni.

soliton
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Bodor Audio erősítők

Te Viki!Meg tudod mondani, hogy a képen látható hangfalban melyik hangszóró "adja" a középmély hangot?

A mélynyomók felett közvetlenül, a saját, szintén nyomás-kiegyenlítő technológiával készült rekeszükben elhelyezett két, 6”-os (15 centi) közép-basszus hangszórók veszik át a 100Hz-400Hz közötti tartományt. Az EgglestonWorks úgy döntött, a legjobb lesz, ha a két 6”-os közép-mély hangszórót 3”-os lengőcsévével látja el, hiszen ezzel különösen gyors átvitel, valamint a jeltisztaság érhető el. Ezen kívül a nyomás-kiegyenlítő doboz használata kiküszöböli a visszanyomás hatására keletkező torzulásokat is, melyek a teljesen zárt rendszerekben keletkeznek, illetve azt a szélzajt is, melyet viszont a bass reflex tervezésű termékek okoznak.

Köszi az infót vikibácsi!

Vendég

Bodor Audio erősítők

Te Viki!Meg tudod mondani, hogy a képen látható hangfalban melyik hangszóró "adja" a középmély hangot?

A képen látható hangfal kisebbik testvére a savoy a mélysugárzó felett 1 lépcsővel egymás mögött azaz 2 db morel biztosítja a közép-mély részt!

A képen látható ivy hangfalnál ha jól tudom, ott egymás mögött 3 db morel-ek dolgoznak, ugy mind a mély résznél is!!

Vendég

Bodor Audio erősítők

A mélynyomók felett közvetlenül, a saját, szintén nyomás-kiegyenlítő technológiával készült rekeszükben elhelyezett két, 6”-os (15 centi) közép-basszus hangszórók veszik át a 100Hz-400Hz közötti tartományt. Az EgglestonWorks úgy döntött, a legjobb lesz, ha a két 6”-os közép-mély hangszórót 3”-os lengőcsévével látja el, hiszen ezzel különösen gyors átvitel, valamint a jeltisztaság érhető el. Ezen kívül a nyomás-kiegyenlítő doboz használata kiküszöböli a visszanyomás hatására keletkező torzulásokat is, melyek a teljesen zárt rendszerekben keletkeznek, illetve azt a szélzajt is, melyet viszont a bass reflex tervezésű termékek okoznak.

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3310

Bodor Audio erősítők

Hozzászólás Szerző: AVX »

A jó kis Morelek.
Én úgy gondolom,hogy mind a 4 morel középmély tartományban működik.

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 757

Bodor Audio erősítők

Hozzászólás Szerző: arzachel »

ETRI 126LH 0181000.
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 757

Bodor Audio erősítők

Hozzászólás Szerző: arzachel »

Én meg a 14db-s verziót.
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

soliton
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Bodor Audio erősítők

Te Viki!
Meg tudod mondani, hogy a képen látható hangfalban melyik hangszóró "adja" a középmély hangot?

Vendég

Bodor Audio erősítők

már fejlesztjük azt a fajta erősítőt,amit nyáron át lehet állítani hűtésre
Azt ne hogy leégjen mind a krell a nagy melegben, nagy energiát szippantó hangfal segítségével!!

soliton
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Bodor Audio erősítők

Soliton!Gyere,várlak
Köszi!
Viszlát holnap

Bodoraudio
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Bodor Audio erősítők

Soliton!Gyere,várlak

Vendég

Bodor Audio erősítők

Automatikus kapcsolás jobb lenne pl. külső 26 fok hőmérségletnél bekapcsoljon!! A legjobb megoldás inkább egy kritikus belső hőmérségletnél kapcsoljon azt

Bodoraudio
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Bodor Audio erősítők

soliton
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Bodor Audio erősítők

Biztosak vagytok abban, hogy ilyen intenzíven kell hűterni és az nagyon jó?nem jutott még eszetekbe, hogy miért is kell hüteni. Kell-e egyáltalán hűteni,
Intenzívre, a kórházban van szükség, itt megfelelö hűtés kell,amit meghálál a többi alkatrész. Elég ha a végtranyók tönkje izzik 70 fokon,a kondiknak elég a 30 fok.

Feri bácsi!
"Mindenki máképp csinálja"

Remélem holnap lesz időm felszaladni hozzád és megfülelhetem az új erölködöt!

Vendég

Bodor Audio erősítők

Biztosak vagytok abban, hogy ilyen intenzíven kell hűterni és az nagyon jó?nem jutott még eszetekbe, hogy miért is kell hüteni. Kell-e egyáltalán hűteni,
Erre azt tudom mondani, nyáron minek klima!!!!

Vendég

Bodor Audio erősítők

A-osztályban naná hogy kell hűteni .
Az A-osztály olyan mint az intenzív, csak melegebb.

Lezárt

Vissza: “Bodor Audio”