Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Erősítők javítása

Két csatornás elő és végfokok, integráltak, fejhallgató erősítők, phono előerősítők, csöves, tranzisztoros, digitális, hibrid és fetes konstrukciók, streaming funkciós erősítők
Langesz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 23

Re: Erősítők javítása

Hozzászólás Szerző: Langesz »

avl2 írta:
2020.06.27., szomb. 10:45
Langesz írta:
2020.06.27., szomb. 00:58
bodnart írta:
2020.06.26., pén. 16:39
Dragonweed-et kérdezd meg, hátha vállalja!
Őt kérdeztem elsőnek, sajnos nem vállalta.
Szabo Zoli = Fülelek ?
Ő sem.

Öten sem vállalták, innentől kuka, nem szabad vele foglalkozni. Elég drága ajtótámasz.

Köszönöm mindenkinek a segítséget! ;)

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

Langesz írta:
2020.06.27., szomb. 00:58
bodnart írta:
Szabo Zoli = Fülelek ?

Langesz
Törzsvendég
Törzsvendég

bodnart írta:

bodnart
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 204

Hozzászólás Szerző: bodnart »

Langesz
Törzsvendég
Törzsvendég

Ő sem vállalta sajnos.

Ha tudtok még ajánlani ezeken felül bármilyen szervizt, azt szívesen fogadom!

Köszönöm mindenki segítségét! ;)

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1037

Hozzászólás Szerző: BLX »

Langesz írta:
2020.06.25., csüt. 11:04
Köszönöm szépen a válaszokat!

A Totel a képeket látván azt mondta, hogy 100 alatt semmiképp nem úsznám meg, de inkább passzolnák és nem foglalkoznának vele.

Teljesen le vagyok törve, egyszerűen nem tudom mi tévő legyek. Ha bele is pumpolnám ezt a pénzt, akkor is ismeretlen a végeredmény, ki tudja meddig működne jól. Pénznyelő. sad.gif
Sajnalom, hogy nem mondtak tul biztatot. Szerintem ne csuggedj.
Erdeklodj meg mashol is. Hatha lesz elfogadhato jo megoldas. Pl. Kuldd el emailben a kepeket Bese Attilanak es hivd fel.

Mas szakikat is kerdezz meg, ha lesz ra lehetoseg.

Remelem kapsz meg tippeket mas topik tarsaktol.

Drukkolok!

csabi400
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 56

Hozzászólás Szerző: csabi400 »

Langesz írta:
2020.06.25., csüt. 11:04

A Totel a képeket látván azt mondta, hogy 100 alatt semmiképp nem úsznám meg, de inkább passzolnák és nem foglalkoznának vele.

Teljesen le vagyok törve, egyszerűen nem tudom mi tévő legyek. Ha bele is pumpolnám ezt a pénzt, akkor is ismeretlen a végeredmény, ki tudja meddig működne jól. Pénznyelő. sad.gif
Én nem ismerem konkrétan az erősítődet, de ahogy most körbenéztem a neten, úgy látom 300ezer körül szoktak menni használtan. Egy ily árú gépnél szerintem azért érdemes lehet elgondolkodni az elsőre durvának tűnő 100ezres javításon is, főleg mivel ez egy sztereó erősítő, vagyis vélhetően jobban tartja az árát majd, nem kell attól félni, hogy két éve múlva elavul, és semmit nem ér, mint mondjuk egy mozis gép. Persze nyilván az is számít, hogy milyen esztétikai állapotban van, szereted-e a hangját, hosszútávra tervezel-e vele. Amúgy érdemes lehet kisebb szervizeket is keresgélni, én például több készülékemet is javítattam már Kiskunfélegyházán egy AVC digital szerviz nevű helyen. Egy sima kis sarki ház, belépve egy szoba az egész, tele cuccokkal, ránézésre eszedbe sem jutna, hogy Sokol rádiónál komolyabbat meg tudnak csinálni, de mégis egy profi hely. Vittem már oda mozi erősítőt, sztereó erősítőt, lemezjátszót, tv-t, mindent profin megcsináltak, garanciát is vállalnak, és az esztétikai állapotra is figyelnek, és mindemellett szinte már irreálisan olcsón dolgoznak. Érdemes lehet az ilyen helyeken is utána érdeklődni, mert sokszor kellemesen is lehet csalódni.
Zene                                                                                                 
Accuphase E210A, Marantz CD6000KI, B&W Nautilus 803, Sennheiser HD600, Project "The Classic"
Mozi
Panasonic TX65-JZ1500
B&W:604S3,LCR600S3,602S3,601S3,ASW650(2db)

Langesz
Törzsvendég
Törzsvendég

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég

rookakoma írta:
2020.06.25., csüt. 00:33
Langesz írta:
2020.06.24., szer. 22:13
Sziasztok!

Tudtok nekem idehaza olyan profi, korrekt áron dolgozó szervízest ajánlani, aki elvállalna egy Primare A30.1 MK II-t?

Megvettem, összekötöm, bekapcsol, de hang az nincs.

Leveszem a tetejét, rrre ez fogad: https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing

Várom mielőbbi válaszotokat!
BLX, a Totelt miért javaslod rendszeresen? Van valami + tapasztalatod?
"Újabb/modernebb" vagy garanciális készülék esetében szerintem érdemes megkérdezni a gyártó által kijelölt hivatalos szervizt (is). Ebben az esetben, ha jól tudom ez a Totel. Általában azt próbálom javasolni, hogy több helyen is érdemes érdeklődni, ajánlatot-javaslatot kérni. Így mindenki eltudja dönteni mi az amire szüksége van. Egyébként valóban lehet negatív dolgokat is olvasni a Totelről, de talán más műhelyekről is.

Egy relatív újabb Creek erősítővel kapcsolatban van tapasztalatom a Totellel. Abban az esetben ez volt az optimális megoldás akkor. Gyorsan és elfogadható áron megcsinálták. Utólag kiderült, hogy csak apró gondja volt az erősítőnek.

Egyébként ha nincs garancia vagy support az adott erősítőhöz, akkor Bese Attilához szoktam vinni:
http://www.retroaudio.hu/doc/rolunk.php

Szerintem jó lenne talán több szervizes tapasztalatot megosztani, akár pozitív akár negatív.

Másnak milyen javaslata lenne ezzel a Primare erősítővel kapcsolatban?

csabi400
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 56

Hozzászólás Szerző: csabi400 »

Langesz írta:
Sziasztok!

Tudtok nekem idehaza olyan profi, korrekt áron dolgozó szervízest ajánlani, aki elvállalna egy Primare A30.1 MK II-t?

Leveszem a tetejét, rrre ez fogad: https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing

Én is a Totel-t ajánlanám. Szerintem korrekt áron dolgoznak, garanciát vállalnak a javításra, figyelnek az esztétikai állapotra is, és még gyorsan is dolgoznak.
Zene                                                                                                 
Accuphase E210A, Marantz CD6000KI, B&W Nautilus 803, Sennheiser HD600, Project "The Classic"
Mozi
Panasonic TX65-JZ1500
B&W:604S3,LCR600S3,602S3,601S3,ASW650(2db)

rookakoma
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 193

Hozzászólás Szerző: rookakoma »

Langesz írta:
Sziasztok!

Hol vetted?
Nem lehet visszaküldeni?

BLX, a Totelt miért javaslod rendszeresen? Van valami + tapasztalatod?

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég

Langesz írta:
Sziasztok!

Ha jól láttam a neten, a Primare hivatalos szervize a Totel: http://totel.hu

Esetleg még itt érdeklődnék:
http://www.retroaudio.hu/doc/rolunk.php

Langesz
Törzsvendég
Törzsvendég

Sziasztok!

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég

Hidalgo0 írta:
2020.05.30., szomb. 17:17
Sziasztok!

Van egy Cyrus II + PSX erősítőm amit lassan 5 éve használok nagy megelégedettséggel.
Nincs semmi baja, de szeretném megadni a megérdemelt törődést neki.
Tudtok jószívvel javasolni Budapest és környékén valakit, aki ismeri a típust és vállalja az átnézését és szükség szerint a csere érett alkatrészek cseréjét.

Köszönöm. leborulok.gif
Ha minden igaz, van Cyrus forgalmazo itthon es a Sekon a szervizuk. Kerdezz ra esetleg.

En meg oket is megkerdeznem mit javasolnak:
Bese Attila Retro Audio
Soner Audio
Totel

Hidalgo0
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: Hidalgo0 »

Sziasztok!

Van egy Cyrus II + PSX erősítőm amit lassan 5 éve használok nagy megelégedettséggel.
Nincs semmi baja, de szeretném megadni a megérdemelt törődést neki.
Tudtok jószívvel javasolni Budapest és környékén valakit, aki ismeri a típust és vállalja az átnézését és szükség szerint a csere érett alkatrészek cseréjét.

Köszönöm. leborulok.gif

ICE13
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: ICE13 »

Üdv!
Tavaly vettem egy hibátlan Arcam AVR250-et, aminek most nem működik a digitális dekódere (egy ideig még néha működött, most már egyáltalán nem), analóg bemenetről minden oké. Ezt a fórum-bejegyzést találtam, ami - úgy látom - ugyanerről a hibáról szól: https://www.diyaudio.com/forums/digital ... ement.html
Szemre az enyém is úgy néz ki (lásd kép), mint abban a fórumban (a 2 oldalon) lévő képeken.
Találtam egy másik leírást is, amiben apróra szednek egy AVR350-est, és mindenfélét tuningolnak rajta, többek között ezt a részt is (lásd a pdf 7. oldalán), megelőzendő ezt a hibát. (Ez a rész azonos az AVR250, 300, 350-ben.)
Kérlek ajánljatok valakit, aki elfogadható áron meg tudja javítani, lehetőleg Budaörs ill. Budapest környékén.
Köszönöm
Csatolmányok
Arcam-AVR350-AV-Receiver-Audiophile-Upgrade-Repair.pdf
(4.84 MiB) Letöltve 159 alkalommal.
Az AVR250-esem
Az AVR250-esem
IMG_20200127_090109.jpg (3.96 MiB) Megtekintve 3452 alkalommal
Film: Raspberry Pi - Acer H6502BD - Arcam AVR250 - Elac Debut2, Zene: NAD C542 - Marantz PM-55 - Rogers LS2

kenus
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 328

Hozzászólás Szerző: kenus »

Annak idején a trafó impregnálásával kapcsolatos hozzászólást én "követtem el".
Ez egy meglehetősen idős készülék és a kor technikai színvonalának megfelelő megoldásokat alkalmaztak a tervezésekor.
Ennek köszönhető, hogy a készülék tuner részének 13-14 Volt körüli tápellátását is (hasonló FM vevőegységet használtak a kor néhány autórádiójában is) az adott kor lehetőségének megfelelően oldották meg. Ugyanis az az ominózus ellenállás egy olyan segédtápegység részét képezi, amely a képeden is látható, hűtőfelületen lévő tranzisztorra jutó feszültséget ejti le. Nagyjából 50 Voltos feszültség felét, 25 Voltot kell eldisszipálnia. Tehát teljesen normális, ha iszonyatosan fűt. Ettől nem kell megijedni, ez nem hiba! Ezért méretezték ekkora teljesítményűre, 5 Wattosra. Egyébként mint a készülék valamennyi tápegység része, úgy ez a segédtáprész is egy ' Amperes biztosítékkal ( F 801 ) védve van.
A trafó zizegése, vagy zúgása már egy teljesen másik történet, a kérdés az, hogy a trafólemezek, vagy a cséve, illetve a csévén lévő tekercs zúg. Az Általad feltett képet elnézve kicsi az esély, hogy a lemezek rezonálnának, úgy néz ki, azok eléggé feszesre vannak összehúzva. Hogy mi a zúgás valódi oka, az pedig egy alaposabb vizsgálatot követelne.

atis
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 307

Hozzászólás Szerző: atis »

dragonweed írta:
2020.05.14., csüt. 15:36
atis írta:
2020.05.14., csüt. 14:41
Az ellenállás tűzforró.... az fűt mindent a környéken.
Mondtam.... gondolkodik.gif
Sok sebből vérzik :( hacsak nincs összefüggés a trafó búgása és a forró ellenállás között, akkor már kettő probléma, amit meg kell oldani. Nem szándékozom problémát a nyakamba venni :) így inkább nem hozom el a gépet.

atis
V.I.P.
V.I.P.

Az ellenállás tűzforró.... az fűt mindent a környéken.

atis
V.I.P.
V.I.P.

dragonweed írta:
2020.05.14., csüt. 14:17
atis írta:
2020.05.14., csüt. 14:00
Mégiscsak melegszik a két darab kis alkatrész a hűtőbordákon. Ezek a trafó bal sarka mellett vannak. Olyannyira, hogy jobban megnézve a tető belülről el is van színeződve.
Lehet, hogy a trafó búgásának ehhez is köze van?
Minden javítható. Kérdés, hogy ez mennyire komoly probléma?
A melegedést valószínűleg az 5W 200 ohmos ellenállás okozza (legalábbis a nagy részét). Láthatóan "túlmelegedősen" el van színeződve, de ez ilyen régi készülékeknél normális. Azt viszont érdemes megnézni -a nyák panel fólia oldalán- hogy nem olvadt-e ki a túlmelegedés miatt a forrasztás. A trafót felejtsd el, roncsolás nélkül ezeket szétszedni praktikusan lehetetlen.....
Köszönöm, kikapcsolom, oldalára állítom, leveszem az alját. Bekapcsolom, járatom. Én is gondoltam rá, hogy a forrasztás is olvadhat. Amikor járattam fél órát, kikapcsoltam, kihúztam és az újjam rátettem a két hűtőbordára az ellenállás mellett. Nagyon melegek voltak. Az ellenállást nem tapiztam, bevallom. Rálesek arra is, ha most kikapcsolom és leveszem a tetőt.

atis
V.I.P.
V.I.P.

Mégiscsak melegszik a két darab kis alkatrész a hűtőbordákon. Ezek a trafó bal sarka mellett vannak. Olyannyira, hogy jobban megnézve a tető belülről el is van színeződve.
Lehet, hogy a trafó búgásának ehhez is köze van?
Minden javítható. Kérdés, hogy ez mennyire komoly probléma?
szín.jpg
szín.jpg (90.16 KiB) Megtekintve 3189 alkalommal
meleg.jpg
meleg.jpg (156.25 KiB) Megtekintve 3189 alkalommal

atis
V.I.P.
V.I.P.

Találtam egy korábbi bejegyzést.
A kérdéses trafóra alkalmazható esetleg az eljárás?
A korábbi bejegyzés szerint, aszongya:

"A trafóval kapcsolatosan megoldás lehet újra impregnálni a transzformátort, hogy a hálózati frekvencia által keltett rezgés (zúgás) megszűnjön. A gumilap alátét, vagy más elcsatolás a készülékháztól nem fog megfelelő megoldást jelenteni. Ez csillapíthatja ugyan a transzformátor keltette zajt, de az alapproblémára nem megoldás. A zúgást lakkal történő impregnálással lehet a legjobban megoldani, de ehhez ki kell építeni a trafót az erősítőből. A legszakszerűbben ezt egy tekercselőműhelyben tudják elvégezni. Ez a legegyszerűbb, nekik ott minden ehhez szükséges eszköz és alapanyag a rendelkezésükre áll.
A komplett transzformátort egy lakkal töltött műanyag edénybe bele kell meríteni és jól át kell itatni. A leghatásosabb valamilyen kétkomponensű lakk, a vizes bázisú lakkok erre nem alkalmasak. A lakk akkor diffundálódik legjobban a résekbe, ha a transzformátora a lakkba merítés után fél percig feszültséget adunk, mert ilyenkor "rezeg" és így a lakk minden résbe bejut. A nem vizes bázisú lakk nem vezeti az áramot és a transzformátor tekercsei is zománcozott, szigetelt huzalból készülnek, valamint az edény is műanyagból van.
A lakkból való kiemelés után meg kell várni, míg a lakk teljesen megszárad és kikeményedik. A folyamatot hőközléssel (sütőbe helyezés, vagy hőlégfúvóval melegítés) gyorsítani lehet.
A trafót érdemes kipróbálni, mielőtt visszaépítenéd az erősítődbe. Feszültséget adva az újra impregnált trafóra hallható, hogy hatásos volt-e a "kezelés"."

atis
V.I.P.
V.I.P.

Egy ilyen trafó búgása megszüntethető?
Hálószobai leépítésben vagyok, egy kisebb, 1550-es Marantz van most nálam kipróbálásra.
Búg a trafó, a hálóban halkan hallgatva tuti zavarni fog.
Az alsó négy csavart nem lehet jobban meghúzni, ami a vázra erősíti. Oldalsó csavarokhoz nem férek hozzá, de gondolom nem az a baj.
Nem melegszik, ami viszont halkan hallgatva is melegnek tűnik számomra tetőn keresztül, az a bal sarkánál lévő öt darab kondi-rész. Valahonnan onnan mintha meleg áramlana felfelé. Nem tudom, normális-e? Nem süt, csak meleg. A többi rész a tetőn nem.
A kontaktügyi problémák nem vészesek, bár egy alapos portalanítás ráférne a készülékre.
1550.jpg
1550.jpg (251.15 KiB) Megtekintve 3241 alkalommal

Messor
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 51

Hozzászólás Szerző: Messor »

Köszönöm még egyszer!
"Most szürke és vén a világ
Nem süt parázs a hamun át
Üllõ s hárfa se zeng sehol
Durin csarnokán éj honol
Sírja már mindörökre árnyban
Ott Khazad-dûmban, Móriában
De a Tükör-tó bármi csendes
Mélyérõl csillagfényt derenget
Ott a korona, vízbe fúlva
Míg Durin föl nem ébred újra"

kenus
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 328

Hozzászólás Szerző: kenus »

Esetleg érdemes lenne beletekintened a saját erősítődbe, de csak ha a hálózatról leválasztod (kihúzod a hálózatból a csatlakozóját) és lehetőséged van levenni a készülék burkolatát. Ha az általam küldött képen a sárga keret által határolt mezőben a relé (egy fekete téglalap alakú hasáb) megtalálható, akkor a védelmi kőrrel van probléma. Ha a Tiédben is, csakúgy mint a képen láthatóban, a relé hiányzik, akkor hasonlóan a képen látotthoz, ezt az egységet kiiktatták.
Bármi is legyen a tapasztalatod, a készülék védelmi körét nem árt helyreállítani. Sok sikert a továbbiakhoz!

Válasz küldése

Vissza: “Sztereó erősítők”