Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Asztali fejhallgató erősítő / előerősítő ( Presenter2 )
Ez az OPAMP-ozás, úgy látszik olyan, mint a gyermekbetegségek. Előbb-utóbb át kell rajtuk esni.
Csak ez persze nagyon jó móka!
Már anno Fülelek is megmondta, hogy nehogy azt képzeld, h csak bedugod, meg kiveszed, cserélgetjük és kész... Mindegyik más környezetet szeret, más tápfeszen érzi jól magát, netán más kapcsolást kíván...
Azt mégis könnyű bemesélni magunknak, h legalább a hernyók alapkarakterét meg lehet ismerni kicsit. Aztán ha valamelyikre nagyon rácsavarodsz, akkor majd ahhoz alakít(tat)od a környezetet.
...De épp a fentiek miatt még az alapkarakter sem biztos.
Egy tény. Valamit lehet hallani. Nem is keveset. Ha mást nem, hát azt, hogy mekkora különbséget képes okozni egy ilyen kis dög. A diffi mégsem csak kábelnyi kategória...
Még azt is meg lehet hallani, hogy BB-ék háza táján jóféle szakácsok vannak, ízleteseket főznek, jó arányérzékkel.
Ami szintén kiderül, hogy amiket -ugyanarról- olvasni lehet... a legellentmondásosabb dolgokat itthoni és külföldi szájtokon - hát... nem lehetetlen, hogy Te homlokegyenest egy harmadikat fogsz tapasztalni.
Nekem néhány óra alatt a 6172-es lassúnak tűnt. A fene nagy zeneiségét se leltem.
A 8066-os megdöbbentő volt, de aztán kicsit talán "nyers" lett - ennek még kell további kiépítés. Egy pufferkondi?
Most a 2228-ért vagyok oda! (- Még hogy lassú?! Micsoda tér! Micsoda beütések! ...És pontos! Az éroszmisszt is kedvelte.)
- Én már magamnak se hiszek. Teszem vissza az eredetit!
Ha valaki erre adja a fejét, nehogy hallgasson a leírásokra, meg ne álljon 1-nél! Ennél olcsóbb játék itt úgysem igen található!
Na jó, a 2228-es az tényleg jó, ezt az egyet el lehet hinni!!! ; D
Frászokat. Minden mindennel összefügg itt, meg visszahat.
Akartam én tesztelni Nektek - de a fene se tudott. Csak hallgatod a zenéket! ...És ha valami elkezd zavarni...
Aztán még tarts ellenpróbát...
...
Már aludnék, de igaz, nehogy valakinek baja legyen ebből!
(Holnapra szántam.)
Bkercso-val folytatott levelezésünk közérdekű részét gyorsan át is nyújtanám.
(Nem egyeztettünk erről, ha nem járul(sz) hozzá, kitörlöm. Az fentiek miatt mégis fontos lehet.)
"
Tisztelt Bkercso!
Egy Presenter1 boldog tulajdonosa vagyok!
1 kérdésem lenne!
Élvezettel olvastam a P2-esek OPAMPos beszámolóját!
Magam is beszereztem párat.
Kipróbálhatóak ezek a P1-ben is?
(lm6172in, 2604ap, 8066ar, 2228p)
...
Szia!
Röviden: nem, mert gyorsak és gerjedhetnek.
Hosszabban: tedd be, és ujjal tapintsd meg 5 perc után az IC-t. Valami 1000Ft-os fülest köss be! Ha nem forró, hanem kényelmesen, folyamatosan tapintható, akkor nem gerjed. Már csak az a kérdés, hogy nagyon nagyot pattan-e a füles ki/bekapcsoláskor. Ha kibírható, kipróbálhatod a HD650-es is. Ha nem pattan süketülésig bántót, akkor a DC-offszet se nagy, maradhat.
De ha elküldöd, átalakítom úgy, hogy bátran használhasd.
[A baráti költséget inkább privátban tessenek megkérdezni.]
...
"
Úgy gondolom ez szuperkorrekt hozzáállás, terméktámogatás!
A 6172-vel tettem meg a fenti próbát.
Melegedés nincs, bekoppanás minimális.
A hang... még alakul.
(Elsőre az eredeti jobb.)
Izgalmas délután volt, köszönöm!!!
Nagyon örülök minden visszajelzésnek, köszönöm!
"P-1-nél is megoldható az OPAMP csere."
Ezzel viszont óvatosan, nehogy tönkretegyük a fülest! Vannak kényes típusok, amik csak a Presenter2-t szeretik (bár már csak ez kapható ).
Kedves Mindenki!
Egyelőre csak egy rövid szösszenet!
Mert a fő kérdés mindig az, h mennyi is az annyi.
Sok szépet elolvasunk a cuccokkról, zene füleinknek, de... mihez képest is?
Ez segítene rajtam? Megoldaná problémáimat?
Én itt tartottam kb. 1 hónapja.
Egy Senn. HD-650 boldogtalan tulajdonosa voltam. Megvan már vagy 4 éve. Lehet, több is. Néha meghallgattam, aztán visszatettem a dobozába. Nincs magas, nincs tér, mosott a basszus - Basszus! Ez egy "csúcs" füles? Néha felajánlottam megvételre - kissé bizonytalanul... de nem kellett.
Jobb cuccok füles csatlakozójával hallgattam (pl. Creek evo), ill. szabályozható kimenetű CD-játszó line-outjáról, de csak a fenti tapasztalat. Külföldi fórumon olvastam olyat, h ez csak egy jó füles erősítő beszerzéséig van így. "Azok meg tudják hajtani."
Uakkor nem gondoltam, hogy extra elvárásaim lennének az alapvető hangkarakter tekintetében, mert ezt egy kis senn. mx-300/400 is simán hozza 3ezerért, így sokat nem szerettem volna már rá költeni. Mégegyszer a fejhallgató árát pl..
Olvastam a fórumokon a Presenter-teszt(jeit)eket. Gondoltam, adok még egy utolsó esélyt a 650esnek.
Ha ez sem segít, végképp elcsapom.
Egy fórumtársunktól beszereztem eladó P-1-esét.
Részletes elemzéshez már késő van, de megnyugtatásul annyit mindenképp meg szeretnék osztani veletek: megoldódtak a problémáim!
Nincs felpuffadt lötty-basszus, nics magas és tér hiány. "Meg tudja hajtani!" De kezd lenni sejtésem arról, miért gondolták Sennéknél, h ez egy jó füles.
Jövök haza, fel kell tenni, nem mennek most a seas-os hangfalak, a P-t hallgatni, ismerkedni kell! Újra és újra.
...
Röviden, mert közérdekű lehet. P-1-nél is megoldható az OPAMP csere. Egyet gyorsan meg is ejtettem.
Ez alatt a rövid idő alatt, első közelítésben: annyi csak, mint egy-egy kábel csere. (Nyilván nem.)
Egy gyári + szolgáltatásként nyújtott füles kimenethez képest egy P viszont: új dimenzió!
"Mindegy milyen" OPAMP-al.
(Az eredeti egy nagyon ésszerű választás! Semmi keménység, semmi szárazság!)
Na majd még!...
Nekem már nincsenek kételyeim! ; )
Nagyon köszönöm!
- hm74
- Kezdő Fórumlakó

- Értékelés: 73
Ezek az audio tesztek bizony nagyon egyénfüggők, ami az egyik embernek karakteres vagy nyitott, az egy másiknak agresszív vagy éles lehet. Vagy egyik embernek megtetszik a hangzás melegsége, a másik ugyanazt döglöttnek nevezheti. Ezért jó, hogy a Presenter2-ből bármi lehet :-)
Nekem valószínűleg azért lett vonzó az OPA2228 melegsége, mert allergiás lettem a Superlux magasaira. Még az LM6172-val lehet hosszabb ideig hallgatni a Supyt. De az OPA2228 esélyt se ad a fejhallgatónak, hogy éles legyen a felső tartományokban.
Egy Sennheiserrel tuti mélykóma lenne ez az opamp.
Nincs sajnos. Meg kapcsolásfüggő is a hangja.
- hm74
- Kezdő Fórumlakó

JRC4565 opamp van az Onkyo DX-7333-ban.
Van bármi infód erről az IC-ről?
- hm74
- Kezdő Fórumlakó

Onkyo DX-7333 CD lejátszó a saját belső DAC-jával, majd otthon megnézem, hogy pontosan mi van benne.
A CD és a Presi közt KÁCSA KCO-IS105 összekötő kábel van, 6N-es, monokristályos réz, szimmetrikus és duplán árnyékolt.
Milyen forrásról hallgatod? Az is érdekes lehet az összképet illetően, mert abban is opamp van a legtöbb esetben.
- hm74
- Kezdő Fórumlakó

A Presenter2-ban egy újabb opamp-ot próbáltam: OPA2228
A hangja nagyon meleg és kellemesen levegős. Szauna melegségű, telt, de lassú hangzás. A csöves erősítők hangjára emlékeztet. Természetes érzetű. Hiába az eltúlzott melegség, nem tűnik mégse erőltetettnek. Az énekhangok gyönyörűek. Valójában több kritika is felróható a hangzással kapcsolatban. A mély nagyon sok, főleg a legmélyebb hangok vannak felfújva. Testes a közép is. Az egész hangzás nagyon fátyolos, de pont emiatt is talán szívmelengetően kellemes. A magasakat nagyítóval kell keresni, nagyon kevés és nagyon lekerekített. Nem is illene egy szikrányi hasogatás se ebbe a meghitt légkörbe. Semmi sietség, semmi izgalom. Dögunalmasnak mégse találtam, mert nem száraz. A zsíros melegsége mindenre rányomja a bélyegét. Az ehhez illő stílusú zenéknél mennyei, a hozzá nem illő műfajoknál nehézkes. A tér bár nagy és szellős, de pontatlan is egyben. Semminek nincs pontos helye, a szauna gőzéből érkeznek valahonnét a hangok. Biztos sokakat nagyon tud ez zavarni, én meg tudtam neki bocsátani. Az embert olyan relaxált állapotba viszi, ahol nem számít se a pontosság, se az arányosság, csak hagyja az ember, hogy hasson, ... és hat. Én megszerettem.
A meghallgatásnál csak Superlux 668b-t használtam. Az harsány, gyors hangzású fejes teljesen megszelídült tőle.
- hm74
- Kezdő Fórumlakó

A Presenter annál jobban szól, minél jobb minőségű hangrendszerről kapja a zenét. Ez persze teljesen nyílvánvaló. Olyan tekintetben írok erről, hogy nemcsak a tömörítési ráta, a DAC vagy CD lejátszó minősége fontos, hanem a kábelezés is. Nekem óriási változást hozott – pozitív értelemben -, hogy a CD-lejátszóm és a Presenter közé egy minőségi összekötő kábelt (KÁCSA KCO-IS1) raktam, a korábbi olcsó aranydugós OFC kábel helyett. Korábban írtam arról, hogy a Presenter másképp szól az egyes műveleti erősítőkkel és fejhallgatókkal, aminek eredményeképp eltolódhat a hangkép . Ez egy jó kábellel is megfigyelhető, de azt vettem észre, hogy a szélsőségesen eltolódott hangzások is sokkal hallgathatóbbak lehetnek, ha a kábel nem torzítja, vagy éppen nem tompítja a hangot.
Röviden leírom, mit hozott hangban a KCO-IS1 kábel. A lágy karakterű LM6172 opamp-ot beépítve is kellően gyors maradt előadásmód, egyáltalán nem tűnt andalítónak vagy vontatottnak. Az AD8066 opamp esetében viszont megszelídültek a magas hangok és a középtartomány élvezhetővé vált, megszűnt a kíméletlen magasba húzás. Tehát minden szélsőség hallgathatóbb, kiegyenlítettebb irányba mozdult el az új összekötő kábel beépítésével.
Köszi a részletes visszajelzést!
- hm74
- Kezdő Fórumlakó

Már közel 2 hónapja élvezem a Presenter2 által nyújtott hangélményt. Erről osztok meg néhány gondolatot.
Egy jó fejhallgatóhoz kell egy jó erősítő. Aki ezt másképp gondolja, az vegyen valami olcsó zeneeszközt a közeli hypermarketben és ne olvassa tovább ezt a weboldalt.
Több fórumban írták, hogy ez meg az a fejhallgató milyen szól még a kínai piacon vett 3000 forintos mp3 lejátszóval is. Lehet, de méltatlan hozzá. Fényévekkel többet lehet kihozni még egy 10000 forintos fejesből is, ha kap egy korrekt erősítőt.
Nekem 2 fejhallgatóm van, amiket a Presenter2-vel hajtottam, egy Sennheiser HD205 és egy Superlux HD668B. Mindkettő 13ezer magyar forintba került, de egészen mások.
Sennheiser HD205: zárt kialakítású, nyugodt hangú, nem túl dinamikus, kevés részlet jön ki belőle. A mély-közép-magas aránya kiegyenlített
Superlux HD668B: félnyitott kialakított, élénk, tiszta, részletező hangú. Viszonylag erős mélye, visszafogott közepe és sok magasa van. Össszeségében klasszisokkal jobb hangú készülék mint a másik.
Vissza az erősítőhöz. A bkercso által megalkotott A-osztályú Presenter2 hangja a tiszta, dinamikus és torzításmentes jelzőkkel jellemezhető.
Aki már épített hifi rendszer, az tudja, hogy akkor szól jól a lánc végén levő hangfal vagy éppen fejhallgató, ha az az előtte levő komponensekkel hangzásban harmonizál.
Ha az ember vesz egy fejhallgatót, akkor ahhoz hangban passzoló erősítőt is szeretne válsztani. Ez nem egyszerű feladat. Előfordulhat, hogy a méregdrága elektronika nem szolgálja a legmegfelelőbben a kedvenc fejest. És nem azért mert rossz az erősítő, hanem csak egyszerűen nem illik a hangja a fejhallgatóhoz. Erre a problémára ad kiváló megoldási lehetőséget a Presenter2-ben levő műveleti erősítő cserélhetőségi opció. Magyarul, bárki elég egyszerűen ki tudja cserélni a műveleti erősítő IC-t. Ez a 8 lábú IC mit változtat? Nagyon-nagyon sokat. Alapvetően meghatározza az erősítő hangkarakterét. Tehát ha adva van egy hangban nekünk tetsző fejhallgató, akkor meg tudjuk találni a hozzá legjobban passzoló hangot a Presenter2-ben, ha rálelünk az ideális IC-re.
Én 7 kölünböző IC-t faggattam, ebből 4 típust jó lelkiismerettel tudok ajánlani a Presenter2-höz. Ezek a követketők:
OPA2134
LM6172
OPA2107
AD8066
Nem túl drága mulatság megvenni akár mindegyiket.
Az IC-k árai (én a HQ Elektronika aktuális árait írtam ide):
OPA2134 1015 HUF
LM6172 1559 HUF
OPA2107 4072 HUF
AD8066 1560 HUF
Az árak nem feltétlenül arányosak a hangbeli hozománnyal, ez a cikk végére ki fog
derülni.
OPA2134
Kiegyenlített hang, pontos, gyors, ugyanakkor nyugodt és letisztult. Színtelen
hangzásvilág és eléggé zárt színpad. Legfőbb erénye, hogy minden szempontból
semleges, nem "piszkálja meg" a hangot. Mindkét fejhallgatómmal jól szólt.
LM6172
Muzikális, bársonyos, kiegyenlített hangképű de dinamikában szegény. A legszebb
közepeket vele hallottam, de leglassabb és legbágyadtabb a négy IC közt. Hosszú ideig
hallgatható, könnyen meg lehet kedvelni a hangját. A harsányan szóló 668B-vel se
lehetett nagyon "felrázni". Bár vele határozottan jobb volt mint a HD205-tel. Csak egy élénkebb fejes hozza ki a legjobbat belőle.
OPA2107
Legpontosabb mélyei neki vannak. Középen kiemel, ez a jellege 668B-vel hallgatva
kimondottan jól jött. A magasai visszafogottak, a nagyon magas hangok eléggé
hiányosak. Az OPA2107 a leggyorsabb és legdinamikussabb a négyesből és a magas
tartományt leszámítva kiválóan részletező. Az OPA2134-nél jobb a színpada,
részletezőbb és muzikálisabb. A Superlux 668B-hez a 4 IC közül a legjobban illik. A
HD205-tel hallgatva tolakodó lett a közép, így nem tetszett. Egy dolgot még meg kell
említeni vele kapcsolatban, jóval magasabb ára van mint a többinek.
AD8066
Szárnyaló zeneiség, levegős és életteli megszólalás. Erős és mélyre menő basszus.
Visszahúzódó, de természetesen szép közép. Sok-sok magas, nagy részletezéssel.
Hatalmas színpad, kiváló jelenlétérzet. A Sennheiserrel maga a kánaán, de az élénk
hangú Superluxszal már túl sok lett a jóból. Nagyon magasba húzott és ezzel
agyonvágta a hangképet.
Az LM6172-ről és az AD8066-ról meg kell jegyezni, hogy nem lehet ezeket simán beledugni az Presenter2 IC aljzatába, hanem egy külön 8 lábú aljzatra rá kell forrasztani, és utána lehet beépíteni. Erről nem akarok részletesen írni, mert nem az én szakterületem, én is kértem kaptam segítséget hozzá bkercsótól és egy barátom segített a forrasztásban.
Jelenleg fehér színben érhető el:
-
izmi
- Nincs visszaút

- Értékelés: 54
A minap én is vásároltam egy Presenter2-t. Nem csalódtam a hangjában. A felvételek eredeti képét valóban precízen adja vissza. Szerintem ebben az árfekvésben Best Buy! Köszönöm.
Core Audio, Tara Labs, ACR Isostatic Rp400, Hifiman...
Mai teszt: Farkas ellen táncoló
SYNOLOGY|ZIDOO Z30PRO|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 1.6|REL S3 SHO|CHORD MOJO|DAN CLARK NOIRE X
- hm74
- Kezdő Fórumlakó

Tegnap este végeztem a Presenter2 műveleti erősítő IC összehasonlító teszttel.
Csak a fülemre hagyatkoztam, semmi elektronikai paraméternek nem néztem utána, mert nem érdekel és nem is értek hozzá. Azt tudom, hogy ezek mindössze párszáz forintos alkatrészek, tehát egy fagyi áráért más-más "szíve" lehet az erősítődnek.
És a fagyi visszanyal... azaz, nagyon szélsőséges hangzásbeli különbségek tapasztalható a m.e. cserélgetésével.
A lánc u.a. mint a előző hozzászólásomban említett volt. A főszereplők név szerint:
- LM6172
- OPA2134
- NE5532
- TL072
- LM4562
LM6172 - a bársonyos
Ezzel kapcsolatban mindent leírtam már (lásd előző beírásom). Illetve még annyit hozzá tennék, hogy a teszt végén újra beépítettem és még tisztábbnak és szélesebb terűnek éreztem mint az elején, talán az erősítő bejáratása miatt javultak ezek a paraméterek.
NE5532 - a dinamikus
Lehengerlő dinamikával, lendülettel lepi meg az embert. Gyors, de nem agresszív. Heavy metalhoz a legjobb. Kemény dobok, érces gitár, elsöprő energia. A mély pontos, megfogott.
Sajnos ennél több pozitívumot nem tudok írni róla, mert más területeken nem remekelt ennyire. A hang nagyon száraz, szürke. Középen kiemel, enyhén doboz hangja van. A tér leképzése pontatlan, mindenhonnét jönnek a hangok. Nem muzikális. Lágy, hangszeres zenénél unalmas, élvezhetetlen. A részletek nagyon nem akarnak előjönni, ilyen szempontból ő a sereghajtó.
TL072 - a kommersz
Ennek az IC-nek nincsenek ordító hibái, el lehet vele hallgatózni, de minden területen rá lehet mutatni egy-egy gyenge pontra.
A mélye a felső tartományban erőltetett, huppogásra hajlamos.
A közepe élettel teli, informatív, de nagyon messze van az LM6172 finomságától.
A magasa kellemes, de kissé sziszegős.
Nagy tereken játszik, de nagyon pontatlanul helyezi el a hangszereket.
Belassulásra hajlamos, dinamikája elég gyenge.
Ami pozitív benne, hogy nem finnyás a műfajokat illetően, minden zenénél hozza ugyanazt a szintet.
LM4562 - a sokoldalú
Nagyon pozitív benyomásaim vannak ezzel a műveleti erősítővel kapcsolatban. Minden zene fogyasztható vele. Részletező, kissé meleg, nagy és pontos terekkel operál. Nem erőlteti rá minden zenére a finomkodást (mint az LM6172). Ha kell lágy, ha úgy kívánja a műfaj, akkor keményen odateszi magát. Hangszeres zenénél közelíti az LM6172 muzikalitását, dinamikában viszont van keresnivalója az NE5532 mellett. Abszolut favorit is lehetne, ha nem lenne egy komoly hibája. A gond pedig az vele, hogy nagyon nincs mélye. Lehet védeni, hogy olyan "audiofilesen megfogott", de a mezőnyben vannak megfogott mélyű versenyzők, akiknek a mélye nagyságrendekkel erősebb.
OPA2134 - a bevált
A végére hagytam a jó öreg, sok fórumon elismeréssel emlegetett (Presenter1-ben levő) IC-t.
Amikor kicsomagoltam az erősítőt és belehallgattam, nem okozott határtalan örömmámort. Kemény, barátságtalan, szűk terű hangzásban volt részem. De, ...ahogy nyúztam a cuccot, és bejáratódott, egészen megjött a hangja. Megfelelő nagyságúra hízott a tér, de pontos maradt.
A mélyek minősége is dinamikája kiemelkedik mezőnyből. Mérnöki precizitású feszesség mellé komoly tolóerő párosul. A közepe is precíz és steril. Én nem tartom középtartományban erőltetettnek (lehet, hogy ez a HD205 miatt van) a hangját, ahogy néhányan megemlítik. A magasak teljesen rendben vannak. Tiszták, szépen csengenek.
A hangzás határozott, de nem agresszív. Mindig próbál semleges maradni, ezért minden műfajban hozza a színvonalat. Semmibe nem tudok belekötni a hangzásával kapcsolatban.
Egy kompromisszummentes, kiváló hangminőségű erősítőt birtokolhatunk ha ilyen IC-vel választjuk.
Eredményhirdetés
Magas:
Legjobb: LM6172
Legrosszabb: TL072
Közép:
Legrosszabb: ME5532
Mély:
Legjobb OPA2134
Legrosszabb: LM4562
Tér:
Legjobb: LM4562
Legrosszabb: NE5532
Muzikalitás:
Legrosszabb: NE5532
Sokoldalúság:
Legjobb: OPA2134 és LM4562 holtverseny
Legrosszabb: LM6172
Pontosság:
Legjobb: OPA2134
Dinamika:
Legjobb: NE5532
Utószó
Abszolut győztes nincs, majdnem megadtam az LM4562-nek ezt a titulust, de a gyenge mélye miatt végül nem érdemelte ki. Az OPA2134-t is lehetne favorizálni, mert hibátlan, de nem hozza izgalomba az embert, nem olyan magával ragadó a hangja. Az LM6172 vált ki igazi zenei élményt, de a rock zenét kedvelőknek nagyon nem tudom ajánlani.
- hm74
- Kezdő Fórumlakó

Vásrároltam bkercsotól egy szép fekete Presenter2-t. Nagyon örültem, hogy lehetőség van kölönböző műveleti erősítők beépítésére. Ezért úgy kaptam meg ez erősítőt, hogy az eredetileg beépített OPA2134 mellé, némi plusz forint ellenében négy másik műveleti erősítő IC-t is becsomagolt nekem.
A négy másik IC: LN6172 (ez van az ETA200-ban is), LM4562, NE5532 és TL072.
Először az LM6172 beépítésével teszteltem a Presenter2-t, kb. 2 óra hallgatózás után született a következő, szubjetív értékelés.
A lánc felépítése a következő volt:
- Onkyo DX-7333 asztali CD lejátszó, ami egy átlagos audiofil hangforrást jelent, semmi különös nincs s hangjában, nem színez, csak jó minőségben megszólaltatja a lemezt.
- OFC összekötő kábel, egyszeres szigeteléssel, egyértelműen jobb hangú mint a bolti 300 forintos tyúkbél
- Presenter2
- Sennheiser HD205, aminek a hangja nyugodt, tompa, kissé zavaros, egyetlen komoly erénye, hogy kiegyenlített a hangképe, nem nyomja meg a mélyet, mint pl. a HD202.
A hallgatott zenék:
- Beethoven (9. szimfónia Örömóda)
- Csajkovszkij (B-moll zongoraverseny)
- Judas Priest (Turbo)
- Yello (Baby)
- Abba (válogatás)
- Modern Talking (80-as évekből)
- GENE: Magic Island (new age)
- Pink Floyd (Division Bell)
A Presenter2 + LM6172 legfőbb erénye az egyensúly. Mindig, minden zenében egyenletesen képzi le a az egész hangtartományt a mély basszustól a legmagasabb sziszegő hangokig. Soha nem érteztem egyik hangtartományt se eltúlzottnak, se visszahúzódónak.
A mélyek nem ütősek, de nem is brummogósak. Puhák, de nem kenődnek szét. Pont annyi, amennyire szükség van.
A középtartomány rendkívül muzikális, tele van élettel. Az énekhangok realiszikusak, a zongora rendkívül szépen szól. A harangok csengése is csodálatos a Pink Floyd lemezen. Nagyon hűen adja vissza a new age zenébe csempészett természetes hangokat, mint a vízcsobogás vagy a szélzúgás.
A magas hangok jól illeszkednek a hangképbe. Tiszták, csilingelőek, de nem vonják magukra a figyelmet, csak teszik a dolgukat.
A hangzás tébeli helyzete pontos, könnyen meghatározható a hangszerek pozíciója, de inkább szűknek nevezném, ritkán lépnek ki a hangok a két fülem közti térből. Összehasonlításképp, a PC hangkártyáról hallgatva a HD205-öt nagyobb, kifelé terjeszkedő, de elég zavaros teret hallottam.
Pozitívumok:
A klasszikus, akusztikus és lágy hangzást kívánó zenéknél magával ragadó a hangzásvilág. Mindig finom, símogató, természetes, informatív, életszerű. Soha, semmilyen formában nem válik agresszívvá. Lágy, de nem unalmas. Meleg, akár egy csöves erősítő, de nem erőltetli a mélyet és nem lassítja le a hangot.
Rendkívül jól áll neki az Abba és a Modern Talking analógos hangzásvilága. A Yello csattogós zenéjét pont ideális mértében lágyítja meg (legalábbis az én zenei ízlésem szerint).
Negatívumok:
A kemény zenék hallgatásakor hiányérzete támad az embernek. A Judas Priest elég furcsán szólt ebben a lágy előadásmódban. A dobok nem ütöttek kellően, a gitár nem volt elég metálos. A Pink Flodynál is hasonlókat tapasztaltam, bár a finomságok lenyűgözöek voltak a lírai részeknél. A szaxofon is inkább valami fafúvósra emlékesztetett, nem volt benne az a dögös recsegés.
Ezeknél a zenéknél komoly dinamika hiányt éreztem. Az OPA2134 egyértelműen jobb választás lehet a rock zenéhez.
Összegezve:
Muzikális, kiegyenlített, bársonyosan meleg hangzást tapasztaltam. Dinamikában értezem hiányosságokat.
Ezeket a benyomásokat természeten nagyban befolyásolta a HD205 saját hangja. Ez az olcsó Sennheiser alapvetően fülledt, bágyadt, kiegyenlített, de dinamikusnak nem nevezhető karakterű. Egy dinamikusabb, feszesebb hangú fejessel biztosan ettől eltérő jellemzés született volna.
A Presenter OPA2134 IC-vel (azaz Presenter1 konstrukció), teljesen másképp szól. Csak néhány percig hallgattam így, nagyon röviden annyit írhatok róla, hogy kemény, őszinte, határozott, de nagyon tiszta hangot hallottam.
Majd - ahogy időm engedi - letesztelem a többi IC-t is, az OPA2134-ről is írok bővebben. Rendkívül kiváncsi vagyok, hány arca van még ennek a remek tranzisztoros erősítőnek.
Sziasztok!
-------------------
A régebbi verziók fórumai:
http://www.avx.hu/fo...er/page__st__40
http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... ge__st__20
Változások: az erősítő új házat kapott, lehet bele DAC-kártyát tenni és szinte bármilyen műveleti erősítőt befogad.
-------------------
Úgy láttam, lenne igény egy olcsóbb kivitelű asztali füleserősítőre, ami hangminőségében viszont kiváló lenne, ill. előerősítőnek is használható. Ennek semmi akadálya, hiszen egy erősítőben a hangminőségért felelős erősítő rész alkatrészköltsége általában 1-2 ezer forint (A High-End-ben), a többi doboz, csatlakozók, kezelőszervek és a táp, ill. egyéb szolgáltatások.
A Peresenter2 tiszta, torzításmentes hangot produkál, színezésnek nyoma sincs. Elsősorban azoknak ajánlom, akik arra kíváncsiak, mi és hogyan került rögzítésre a felvételen, amit hallgatnak. Házi stúdiókba is ideális fejhallgató-erősítő, továbbá használható előerősítőnek is, ha a jelforrás jele túl halk lenne.
Az erősítő rész az Eta200-ból lett átvéve, és szerintem hozza is azt a minőséget. Kivettem a kevesek által használt, ám alkatrész- és szerelésigényes cross-feed -et, és csökkentettem a tápfeszültséget, ami azonban nem okozott jelentős kimeneti teljesítmény csökkenést: az erősítővel továbbra is megközelíthető a fájdalomküszöb a legtöbb fülessel. A tápegység pedig továbbra is stabilizált, szimmetrikus, viszont egyszerűbb felépítésű. Az erősítő 12 V-os adapterről üzemel, amit adok hozzá.
Ára:
Presenter2 (OPA2134-gyel): 18 eFt
LM6172 IC-vel: +1 eFt
kisDAC-card (16/44 USB-DAC: PCM2704+DIR9001+WM8524): 13 eFt (utólag is beépíthető)
Együtt: 32 eFt
Tapasztalatok szerint mind az OPA2134, mind a kisDAC kissé középhangsúlyos karakterű, ezért együtt csak egy mélhangsúlyos fejhallgatóhoz ajánlom őket. A többi fejhallgatóhoz szerencsésebb választás lehet LM6172-vel kérni.
- 3 nap meghallgatási garancia visszavásárlással
- 1 év műszaki garancia
- folyamatos szervíztámogatás
Minőségi alkatrészek:
- OPA2134/LM6172 műveleti erősítő foglalatban (cserélhető a legtöbb típusra)
- 1%-os fémréteg ellenállások
- ALPS potméter
- Low-ESR elkók a tápban
- Alumínium hangerőgomb
- Masszív műanyag ház (csúszásgátló gumitalpakkal)
- Jó minőségű, hosszú élettartamú csatlakozók
Ami a hangminőséget garantálja:
- Tiszta A-osztályú felépítés (nincs keresztezési torzítás)
- Invertáló kapcsolás
- Nincs kondenzátor a jelútban (!)
- Stabil, szimmetrikus táp
- A trafó a készüléktől távol van, nem szór rá elektromágneses teret
Technikai adatok:
- erősítés: 5x (14 dB)
- bemeneti impedancia: 10 kohm
- terhelőimpedanci: 8-600 ohm (vagy tetszőlegesen nagy; ill. a kimenet rövidzárvédett)
- kimeneti impedancia: < 0.3 ohm (nagy damping faktor, ezért megfogott, fegyelmezett, de erős basszusok, nem keni a mélytartományt)
- tápfeszültség: 12-15 V AC vagy DC (adaptert mellékelek)