Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Sikeres, boldog új évet kíván mindenkinek az AVX team!

Musician Audio Aquarius R2R "létra" DAC black

Vinyl, Cd, Sacd, Dvd, Bluray, Vhs, Minidisc analóg és digitális lejátszók, futóművek, kazettás deckek, hordozható és multimedia playerek
Lezárt
Mostone
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 47

Re: Musician Audio Aquarius R2R "létra" DAC black

Hozzászólás Szerző: Mostone »

Jég.

Mostone
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 47

Musician Audio Aquarius R2R "létra" DAC black

Hozzászólás Szerző: Mostone »

MUSICIAN AUDIO AQUARIUS R2R "létra" DAC BLACK

High-End R-2R DAC NOS I2S 32bit 1536kHz DSD1024

Eladó egy újszerű állapotban lévő MUSICIAN AUDIO AQUARIUS R2R "létra" DAC .

Bolti ára: 1 914 990 Ft (Muzix)
Eladási ára: 950 000 Ft (Minden tartozékkal, eredeti dobozában.)
Fellelhető, meghallgatható: Budapesten a XVII. kerületben.
Mivel gyári dobozában pihen FoxPost is lehetséges előreutalás esetén.

A kérdéseket, érdeklődéseket, ajánlatokat privát üzenetben várom.
Kalandorok kíméljenek...

musician-audio-aquarius-dac-2 a.JPG

Az alábbiakban egy független (angol nyelvű) tesztből emeltem át néhány arra érdemes gondolatot:

A Musician Audio Pegasus egy kompakt asztali kiegyensúlyozott R-2R DAC, amely nagyon jól teljesített, és elnyerte a 2021-es Top Gear-díjat.

Az Aquarius messze felülmúlta az előzetes elvárásokat, és határozottan megelőzi a Hugo TT2-t és a Holo Audio R-2R DAC-okat.

Az R-2R és a delta-szigma DAC különbségei:

Azoknak, akiknek új az R-2R koncepciója, ez egy egészen más digitális-analóg átalakítási folyamat, mint a modern delta-szigma DAC vagy néhány szabadalmaztatott FPGA-alapú megoldás mint a Chord vagy a dCS

Azoknak, akiknek új az R-2R koncepciója, ez egy egészen más digitális-analóg átalakítási folyamat, mint a modern delta-szigma DAC vagy a Chord vagy a dCS szabadalmaztatott FPGA-alapú megoldásai.

Bizonyos szempontból ez az egyik legrégebbi, de talán az egyik legsokoldalúbb, még mindig elérhető DAC-megközelítés, amely nagy hangsúlyt fektet a diszkrét topológiájú kialakításokra és a kézzel megvalósított, pontosan illesztett ellenállásokra.

Ez lényegében 100%-os kontrollt biztosít a Musician Audio mérnökeinek a DAC dekódolási teljesítményének beállításához szükséges paraméterek igen széles skálája felett. Általában ez a DAC jellegzetes és analógabb ízét is hozza, míg a delta-szigma változatok gyakran vádolhatóak azzal, hogy túl digitális hangzást adnak.

Ezzel szemben áll például a delta-szigma SoC, amely mérnöki szempontból hagyományosan egy olyan "minden az egyben" megoldás, amelyet arra terveztek, hogy a vállalat K+F (Kutatás-fejlesztés) költségvetéséből sok munkát levegyen, és csökkentse a mérnöki költségeket.

MUSICIAN-AQUARIUS a.JPG

Topológia:

Az Aquarius egy tisztán asztali DAC, amely szimmetrikus topológiával, valamint single-ended analóg kimeneti képességgel rendelkezik a Pegasusnál lényegesen több funkcióval rendelkező digitális bemeneti lehetőségek mellett.

Belsőleg négy, diszkrét 24BIT-es ellenállásból álló létrasínből áll, vagyis a kisebb Pegasus duplájából. Mindegyiket 0,005%-os pontosságú ellenállással kézzel válogatták össze a mag R2R natív 1BIT PCM dekódolási képességhez, egy további létrával a 6BIT DSD feldolgozáshoz (32 lépcsős FIR szűrők).

Minden csatorna mögött az Aquarius egy digitális híddal is rendelkezik, amelyet egy FPGA-alapú Altera Cyclone IV irányít, kombinálva egy állandó hőmérsékletű kristályoszcillációs megvalósítással a DSP és a jitter szabályozásához.

Az Aquarius tápegysége egy O-típusú toroid transzformátor, amely egykristályos rézvezetékkel van feltekerve, lineáris szabályozókkal kombinálva a váltakozó áramú kondicionáláshoz a bemeneten és közvetlenül utána, mielőtt áttérne a digitális kezelésre és dekódolásra.

A dekódolás:

Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozhassa ki az Aquariusból Windows alatt a dekódoláshoz, egy dedikált Thesycon szoftverillesztőre lesz szüksége. A legjobbja azonban messze túlszárnyalja a konkurencia nagy részét, akár PCM 32BIT/1536kHz és DSD1024 sebességgel USB-n és I²S-en keresztül.

Ez nagy ugrás a szokásos DSD512 és PCM 32BIT/768kHz-es csúcsminőségű DSD512 és PCM 32BIT/768kHz-hez képest.

A szuper magas számok mögött az áll, hogy egy egyedi tervezésű USB-megoldást használnak, amely egy STMicroelectronics ARM Cortex-M4-alapú STM32F446 processzorhoz van kötve, szemben egy olyan készleten kívüli megoldással, mint például az XMOS.

Ez valójában nem sokban különbözik attól, ahogyan a Pegasus beállításához viszonyultak, amely szintén hasonló számokkal büszkélkedhet, és ugyanazt a chipkészletet használja.

Az Aquarius minden más bemenete is maximalizálja a tervezés lehetőségeit, így ez 24BIT/192k PCM-et és DSD64-DoP-t jelent a koaxiális és optikai bemenetek esetében.

Az egyetlen nagy különbség a Pegasushoz képest azonban az, hogy az Aquarius kettős I²S beállítása a felhasználó által programozható, így az I²S források nagyon széles skálájával működik.

Méretek LF.JPG

Következtetések:

Nagyon élveztem a Musician Audio Aquarius tesztelését. Tiszta R-2R DAC-ként még mindig megőrzi azt a természetes és hívogató hangzást, amit elvártam tőle, de a Pegasushoz képest egy lépéssel feljebb, a technikai képességek terén egy ízletes fejlesztést kapunk.

Jobb dinamikáról, nagyobb, légiesebb színpadi minőségről, jobb szeparációról és felbontásról beszélek, és ami sokak számára fontos, egy enyhe korrekcióról a referencia-szerű színezés felé a hangszínegyensúlyban.

Emellett jól illeszkedik szinte bármilyen erősítőhöz, amellyel párosítod. Nem fogja túlfőzni egyetlen aspektust sem, ami szerintem nagyon kiegyensúlyozott és gyönyörűen textúrázott minőséget eredményez az audiojel bármely aspektusában, amelyet az erősítő úgy dönt, hogy hangsúlyozni akar.

Összességében ez egy klasszis high-end R-2R DAC, és ugrásszerűen dinamikusabb hangzású, mint a már egyébként is sima hangzású kisebb testvér, a Pegasus.

AQUARIUS_and_PEGAZUS a.JPG

Egy másik vélemény a termékről a muzix.hu-ról:

Eltelt kb. 5 hét a készülék beüzemelése óta, így gondoltam írok róla pár gondolatot, hátha segít a későbbi eladások kapcsán. Elöljáróban annyit elmondanék, hogy látatlanban (hallatlanban) még nem vásároltam ilyen áru készüléket, így volt izgalom rendesen.
Beüzemelés egyszerűen ment, azóta is NOS módban használom XLR kimeneten keresztül, USB-n kapja a jelet az Aurender streamerből.

Az eleje, a bejáratási idő nehéz időszak volt. Gondoltam minden félét, hogy mit vettem ennyi pénzért, de kitartottam, mert komolyan vettem a bejáratási időre vonatkozó utasítást. S valóban, kb. 3 hét után bejáratódott a készülék!

Első fontos megfigyelés, hogy a forrás minősége nagyon sokat számít. Az Apple Macbook Air (M1) és az Aurender n100h között nagy volt a különbség. Erre szerintem egy teszt során nagyon figyelni kell, mert ez a DAC már meg fogja mutatni a különbséget!

USB kábel minősége is számít. Egyértelműen egy jobb darabbal jobban szól a DAC, ami azt gondolom mutatja a készülék kvalitásait.
Jó minőségű hálózati kábelt használok, itt nem végeztem próbát egy PC kábellel mit tud a készülék.

Személy szerint én nagyon hálás vagyok a készüléknek, mert 10 évi keresgélés után végre lehet zenét hallgatni, pedig nagyon sok DAC-ot kipróbáltam már. Most elsősorban nem a szokásos hifis zsargont idézném, hanem a konzerv zene hallgathatóságát emelném ki. Élvezni lehet vele a produkciót, és aki sok időt eltöltött a digitális zenélés bugyraiban, az tudja, hogy ez mit jelent. Szerintem nagyon nehéz olyan DAC-ot kapni, amivel jól működik a digitális dekódolás. Ezt a kínaiak remekül megoldották!

Időt adtam a készüléknek, mert alaposan be kell járatni, és a fülemnek is hozzá kellett szokni. Nem a korábbi éles digitális hang, hanem valódi zene jön a hangsugárzókból. Szerintem komoly rendszerekben is megállja a helyét, ha jól ki van szolgálva.

.

Lezárt

Vissza: “Lejátszók, felvevők, tunerek, DAC-ok, konverterek”