Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Blu-Ray recorderek
Blu-Ray recorderek
Nem is érdekel, hogy tömegesen terjedjen. Illetve egy dolog miatt jó lenne a készülék ára miatt. Mert a filmek árát nem befolyásolja (lásd még VHS illetve DVD illetve CD), hogy mennyit vesznek belőle évente.
Nekem nem elég egy lemezre 2 óra felvételi idő. A lemezes tárolók gyorsan léptethetőek és gyorsan kereshetőek ezért nem probléma ha akár 10-50 film is van egy lemezen. Nekem ne legyen tele a lakás DVD lemezekkel.
Azért is érdekelt vagy a tömeges elterjedésben, mert a filmeket csak akkor fogják kiadni Blu Ray-en. Ha meg nem lesz tömegesen elterjedt, akkor olyan lesz, mint ahogy írtam, mint most az SVHS vagy tíz éve a LaserDisc volt.
Én úgy vagyok vele, hogy egy film, egy lemez. Ha mondjuk kölcsön adnék egy Blu Ray-t 15 kedvenc filmemmel, akkor kitörne a frász, hogy addíg mit nézzek, meg hogy mi lesz, ha összekarcolják, elhagyják...
Azért a DVD-k nem foglalnak sok helyet, föleg ha megfelelöen tárolod. Persze ez is lehet érv a Blu Ray mellett.
Én úgy vagyok vele, hogy mire tellik majd egy 50"-os nagyfelbontású sík (vélhetöen plazma) megjelenítöre, addigra már sokkal jobb/olcsóbb alternatívája lesz a Blu Ray-nek.
gordon314.fw.hu
-
Vendég
Blu-Ray recorderek
Namost azt én sem mondtam, hogy tömegesen elterjedt lesz. Nem is érdekel, hogy tömegesen terjedjen. Illetve egy dolog miatt jó lenne a készülék ára miatt. Mert a filmek árát nem befolyásolja (lásd még VHS illetve DVD illetve CD), hogy mennyit vesznek belőle évente.
Szóval én csak arra akarok kilyukadni, hogy én örülök a Blu-ray-nek mert nekem igényem van rá. Messzemenőkig megértem azokat akiknek nincsen. Ott voltam abban a sorban amelyikben minden második ember Daytek lejátszót szorongatott a kosarában GABA TV-vel. Hát ezek vagyunk mi. Ők megkapják amit akarnak ezért én is örülök ha megkapom amit én szeretnék.
Nekem nem elég egy lemezre 2 óra felvételi idő. A lemezes tárolók gyorsan léptethetőek és gyorsan kereshetőek ezért nem probléma ha akár 10-50 film is van egy lemezen. Nekem ne legyen tele a lakás DVD lemezekkel. Tavaly dobtam ki egy rakás CD-t mert nem fértem el tőlük. Nekem nem elég a 500 soros felbontás (illetve most még elég) szeretném ha több lenne. Végezetül nem annyira érdekel a filmek ára. Amennyi pénzt kidobtam már rossz minőségű DVD-kre jobban jártam volna ha azokból kevesebb, de jobb minőségűt vettem volna.
Végezetül amit már mondtam, hogy mindenkinek megvan a maga küszöbe. És onnantól nem érdekli az egész. Például amik vannak hangfalaim tökéletesen megfelelnek (azt a fránya mélynyomót kellene már megvenni). Nem azért vettem ilyet mert nem vehettem volna jobbat. Hanem azért mert megfelel. A másfél megabites DTS-ES is maximálisan megfelel. Éntőlem jöhet akármilyen hangrendszer nekem ez megfelel. A jelenlegi TV-m mellett a DVD is megfelel, de tervezem a távoli jövőben egy nagyobb beszerzését és ahhoz már nem felel meg. Egy dolog aggaszt a 24Mbit a képre/hangra ami kevésnek hangzik de majd kiderül. Ha mégis jó akkor az is végérvényesen megfelel. A legtávolabbi jövőben sem tervezem 50"-nél nagyobb megjelenítő vásárlását és ehhez a mérethez nagyobb felbontás nem szükséges. Tehát ha ez a rendszer meglenne akkor úgy állnék, mint most az a 20% aki azt mondja, hogy felőlem jöhet az özönvíz is nekem ez megfelel. Ha a MOM parkban a 10 méteres vásznon megfelelő az (S)XGA felbontás és mindenki el van tőle ájulva akkor a nappalimban is megfelelő lesz. Ez nem olyan, mint a PC, hogy évente meg kell venni a legújabb leggyorsabb dolgot. Itt ingerküszöb van és amint azt az ember eléri csak a technikai muszáj miatt cseréli. Nekem még a mostani technika részben nem érte el ezt a küszöböt.
Blu-Ray recorderek
Simon amiket írsz, az mind igaz, de a felhasználók többségét nem érdekli. Mint ahogy nem érdekelte, hogy Beta, vagy épp a LaserDisc mennyivel jobb a VHS-nél. Nem voltak elterjedve és ez sokkal nagyobb hátrány volt mint amit technikában tudtak. A Blu Ray-el is ez a helyzet most és még pár évig biztos, hogy tömeges igény nem lesz rá. Ezért aránytalanul drága lesz a készülék, a müsoros/üres lemez.
Mire lenne rá tömeges igény, addigra ki fognak találni jobbat. Mint ahogy most SVHS magnóval vagy LaserDisc-el házimoziznánk, ha nem lenne DVD. A Blu Ray zsákutca mert megelözi a korát, forradalmi áttörés nélkül!
A kiadók nem fogják ölbe tett karokkal nézni, hogy 6 DVD-t felvegyél egy Blu Ray lemezre! Kemény másolásvédelem lesz! A filmszolgáltatás, a HD-TV is el fog menni az online Pay/view szolgáltatások felé és egyrészt akkor nem lesz rá akkora igény sem a felvételre, hiszen akkor nézed amikor akarod, másrész ott is kemény másolásvédelem lesz.
A felvételeknél a két óra az esetek 90 %-ában elég. Mert a filmek túlnyomó többsége nem hosszabb ennél. Erre a DVD felvevö még digitális 5.1-es hang mellett is elég kell legyen. HDD-vel lehetöség lesz a reklámok kivágására és a valóban hatásos VBR tömörítésre is.
A hosszabb müsorok esetén mondjuk egy három órás film két lemezre kerül max. Ha a szilveszteri müsort akarjuk visszanézni másnaposan, akkor meg elég lesz a HDD-t használni, amit meg akarunk tartani belöle, azt kiírjuk DVD-re két órás darabokban.
D-VHS-en nem túl sok film jelent meg ahhoz képest, hogy mennyi jelent azonos idö alatt DVD-n. Tudom a DVD elönyben van mert már elterjedt, de ez a lépéselöny meg is fog maradni.
Abban is teljesen igazad van, hogy a felvett DVD minöség elmarad a HDTV minöségtöl. Ez így volt/van a VHS és a hagyományos tévéadás esetében is. Mégse terjedtek el tömegesen az S-VHS, Hi8-as DV felvevök.
Az emberek többsége a TV adásokat egyszer nézi meg, ha lemaradna valamiröl arra meg tökéletes a HDD.
A SACD és a DVD-Audio sem csak annyival több, hogy részletgazdagabb dinamikusabb a zene rajtuk, mint a CD-n. Mind a két formátum támogatja a multicsatornát. (Volt már ilyen CD-n is DTS-Audio, de az veszteséges tömörítést használ.)
Mivel nem látunk a jövöbe (illetve én csak homályosan ) ezért csak tippelni tudunk. Az én tippem a tömeges elterjedésre most a HDD-DVD recorder combo, majd azt fogja leváltani valami ami sokkal jobb ennél, de a Blu Ray-nél is. Lehet, hogy nem is lesz benne mozgó alkartész, lehet, hogy kék lézert fog használni, de az biztos, hogy nem csak a képfelbontásban fog többet nyújtani a DVD-nél!
gordon314.fw.hu
-
Vendég
Blu-Ray recorderek
Gordon: Sok mindenben nem értek egyet veled.
1. A legfontosabb, hogy szerintem a DVD Recorder egy halott találmány. Olyan kicsi a lemezkapacitása, hogy a VHS kiváltására alkalmatlan. Hiába raksz bele egy HDD-t az csak a problémák egy részét orvosolja.
2. A HDTV, mint formátum már jelen van a piacon, hiszen fél éve lehet kapni D-VHS (D-Theater) magnókat már nem is olyan borsos áron és lehet hozzá kapni filmeket is 1080i felbontásban a nagy kiadóktól. A formátum tehát támogatott.
3. A Blu-Ray elsősorban a DVD Recordereket váltaná ki. Akit nem érdekel a HDTV az is simán cserélhetne Blu-Ray-re hiszen a TV-ből DVD minőségben 6-12 óra műsort tud felvenni. Ez már használható időtartam.
4. A Blu-Ray HDTV minősége a nagy megjelenítőkön jelentkezik. Nyilván egy 72cm-es TV-n talán nem is lehet látni a különbséget. De tudjuk, hogy az átlagos képátmérő folymatosan nő. Akinek olyan szerencséje van, hogy XGA projektorral vagy nagy 42"< plasma megjelenítővel rendelkeznek (nyugaton, Amerikában azért elég sokan vannak) azoknak jelentős minőségjavulást eredményez az új technológia.
5. Nehéz összevetni az Audio és a Video technológiát. 20 éve vannak hangfalaim és általában az azonos kategóriából kerültek ki. Az erősítőim is inkább szolgáltatásban (dekóderek) fejlődtek, talán az első erősítőm hangminőségben jobban is szólt, mint a legutóbbi. Ellenben a videótechnológia látványosan fejlődik, 20 év alatt eljutottunk a VHS-től a HDTV-ig, a 63cm-es görbe TV-től a plasmáig. Ezért szinte lehetetlen összevetni az SACD-t a HDTV-vel.
Blu-Ray recorderek
Az alábbi hozzászólást kicsit rosz helyre írtam. Ide illik igazán:
Én nem vonnék analógiát a CD-LP, DVD-VHS és a DVD-Blu Ray között.
A CD egyrészt nem csak az LP-t, de a kazettákat is leváltotta gyakorlatilag. Alapvetö különbség van minden a CD elötti hangrögzítés és a CD között. A korábbiak ugyanis analóg technikák voltak és az LP kivételével sekvenciális hozzáférésüek. A digitalis rögzítésnek megvannak a maga elönyei, nyílván a hátrányai is, de a hátrányok az átlagos felhasználóknál nem jelentkeznek. Voltak azóta "mellékvágányok", mint a minidisc, a DAT, az MP3, de igazából csak a hátrányokat szaporították a CD elönyei mellett. Vagy rosszabbul szólnak (veszteséges tömörítés minidisc, mp3) vagy szekvenciális hozzáférésüek (a DAT kazettás). Ráadásul a PC-s adattárolás egyeduralkodójává vált a CD, így még nagyobb számban és még olcsóbban lehet gyártani, másolni. Az újabb hangformátumok megint csak apró fejlesztések ehhez képest. A SACD, a DVD-Audio egyszerüen "csak" szebben szól mint a CD, de ezzel szemben drágább is. Ráadásul felvenni, másolni gyakorlatilag nem vagy igen drágán lehet rájuk. A CD elterjedésében szerintem a "kalózkodás" is sokat segített. Ma a legtöbb autóban is CD-s fejegység szól, söt discman-böl is többet adnak el mint walkman-böl. Ha nem lehet olcsól lemezeket vásárolni, akkor ezeken a területeken valószínü maradt volna a kazetta. Ha viszont egy CD-t átmásolni olcsóbb mint kazettára felvenni, akkor miért ne az legyen a kocsiban is? Ha viszont valaki megveszi már a CD-s fejegységet akkor müsoros CD-t is fog elöbb utóbb venni hozzá még akkor is ha eredetileg nem úgy tervezte.
A VHS a saját korában sem a legjobb formátum volt, de ez terjedt el és gyakorlatilag mindenkinek ez volt otthon. A filmeket meg lehetett vásárolni, kölcsönözni ebben a formátumban, a felvételeket kölcsön lehetett adni.
A filmrögzítésnél is voltak digitális/"féldigitális" mellékutak, mint a VCD, CD-i, LaserDisc, de ezeknek általában több volt a hátránya, mint az elönye a VHS-el szemben. A legtöbnél a film közben kellett cserélgetni a lemezt, ráadásul nem lehetett felvenni velük, így a VHS-t mindíg meg kellett tartani mellettük. A LaserDisc az egyetlen ami komoly minöségjavulást hozott képben, de ezt borsos árral és kevés filmmel ellentételezte. A vége felé már volt multicsatornás hang is, de akkor már itt volt a küszöbön a DVD.
A DVD áttörés volt képben és hangban is. Ráadásul tisztán digitális rögzítést használ. Igaz veszteséges tömörítéssel, de olyan minöségben, hogy az átlagos felhasználó nem is veszi észre. Képben, hangban a lejobb amit láthatunk otthon. Ráadásul kompatibilis a CD-vel! Kivált egy átlagos CD-lejátszót is a háztartásban. Mára már, mind a lejátszók, mind a filmek olcsók a CD-hez képest. A nagy hátránya még mindíg a kevés film, amit szépen igyekeznek lefaragni a kiadók és hogy nem váltotta ki a VHS felvévö képességét.
Ehhez jönne most ez a Blu Ray, ami igazából csak a képben adna többet. Drágább lenne mind a a lejátszó, mind a filmek hozzá. Elég gázos a dolog, mert az átlagos felhasználóknak, akik 70 cm, vagy kisebb TV-n nézik vissza a filmeket tökéletesen elég a DVD képminösége is. Technológiában a Blu Ray csak a kapacitásban tér el lényegileg. Ezek a dolgok meg nem szoktak bejönni: nem váltotta le a DVD a CD-t a számítástechnikában, a zenében (SACD, DVD-Audio) sem, miért pont a Blu Ray váltaná le a DVD-t?
Szerintem max annyira lesz sikeres, mint az SVHS a VHS mellett és kábé annyi is a különbség a két formátum között.
Marketing szempontból meg elhibázott lenne most nyomatni széles körben a Blu Ray-t . Ha majd mindegyik háztartásban lesz DVD felvevö, akkor lesz majd aktuális! Most még a drágán kifejlesztett DVD-felvevöket kell eladni, ha már annyi fejlesztési költséget beleinvesztáltak.
Ahhoz meg, hogy a Blu Ray elterjedjen, ahhoz az kell, hogy müsor is legyen hozzá. Filmet meg a kiadók csak akkor adnak ki, ha csak nehezen lehet lemásolni ezeket minöségromlás nélkül. Végülis DVD még tarja magát ezen a fronton is. Ráadásul olcsónak kell lennie, hogy legyen elég vásárló, hogy megérje a masterelést.
A HD-TV adások valahogy védve lesznek felvétel ellen, különben a filmek jogtulajdonosai nem engedélyeznék az adást. Kivenné meg DVD-n vagy Blu Ray-en ha a TV-böl azonos, vagy jobb minöségben lehetne rögzíteni.
Egy szó mint száz a kék jövö inkább szürkés. Én most a Hard Disc DVD felvevö combora tenném a voksot, mint a következö 5 év legyorsabban terjedö kütyüjére!
gordon314.fw.hu
Blu-Ray recorderek
Szerintem, még kell egy kis idő (nem is olyan kicsi), hogy az új formátum kiforrja magát és elterjedjen. Nekem személy szerint tökéletesen elég a DTS/DD hang, csak jól legyen keverve. A képminőség terén azért lennének plussz igényeim, de még a DVD adta lehetőségeket sem tudom kihasználni teljes mértékben az anyagiak miatt (pl. nagyfelbontású plazma megjelenítő, progresszív megjelenítés stb.). Szóval ez a dolog tőlem még nagyon távol van.
TV: Hisense 70E7HQ AVR: Onkyo TX-RZ50 Front: Polk Audio RTi A3 Center: Polk Audio CSi A4 Surround: Polk Audio RTi A1 Sub: Mordaunt-Short 909W
Blu-Ray recorderek
nem is arról van szó, hogy CSAK 96/24es DTS lesz rajta, hanem az IS. Nézd meg, pl a DTS ill. DPL2 miatt mennyien lecserélték az erősítőjüket...
Jó volt itt.
(2003 Marárcius - 2007 Október)
Blu-Ray recorderek
Maradnak a megszokott hangrendszerek.
...hacsak nem gondolják, hogy a kiváló kép mellé izom hang is dukál: dts 96/24...
És akkor senki sem fogja kibírni, hogy lecserélja a cuccost, mert az "annyira jól szól".
Arty, szerintem, ha visszafelé nem kompatibilis hanggal próbálkoznak, több kárt csinálnak mint hasznot... Azért az egész rendszer lecserélésén egy picit többen elgondolkoznának, mint egy DVD cserén... A DTS 96/24 felôlem jöhet (simán viszi a sima DTS proci, bár "csak" 48/24-en) még DVD-n sem láttam ilyen formátumot... :smile13:
Blu-Ray recorderek
...hacsak nem gondolják, hogy a kiváló kép mellé izom hang is dukál: dts 96/24...
És akkor senki sem fogja kibírni, hogy lecserélja a cuccost, mert az "annyira jól szól".
Jó volt itt.
-
Vendég
Blu-Ray recorderek
Egyébként a hangformátumról, már lehet tudni valamit??? Marad a DD/DTS páros, vagy az erôsítôket is lehet csereberélni?
Nem csak a tömegtermékek gyártása a fontos. Gyártanak Aston Martin is pedig jó ha az országban van belőle kettő. A Laserdisc sem volt tömegtermék mégis gyártották. Sőt olyan filmek jelentek meg rajta amelyek még eddig DVD-n sem.
Blu-Ray recorderek
Egyébként a hangformátumról, már lehet tudni valamit??? Marad a DD/DTS páros, vagy az erôsítôket is lehet csereberélni?
Blu-Ray recorderek
"nem is azoknak fog "szólni" A Blu-Ray" Ha ez igaz, akkor az elterjedése már el is van döntve, hisz ha a többség (!!!) nem engedheti meg magának, akkor mégis hogy fog elterjedni???
Blu-Ray recorderek
Simon, szerinted a DVD tulajdonosok hány százaléka rendelkezik 500e Ft-os tv-vel???
Ez igaz, de nem is azoknak fog "szólni" a Blu-Ray. Mint ahogy (és nem akarok senkit megbántani) a 25000Ft-os "Yamakawa" lejátszó még nem házimozi...
Ez igaz, csak kár hogy a kiadókat a legkevésbé érdekli ki min nézi a filmeket. A lényeg, hogy vegyék és ebbôl a szempontból a DVD talán már behozhatatlan elônyre tett szert! (minta nyuszika) Ezért félô, hogy kuriózum számban fog menni egy-egy Blu-Ray-es megjelenés... Hogy ôszinte legyek a mozi oldaláról engem is hidegen hagy, viszont adattárolásra szívesen vennék egy Blu-Ray drive-ot...
Blu-Ray recorderek
Simon, szerinted a DVD tulajdonosok hány százaléka rendelkezik 500e Ft-os tv-vel???
Ez igaz, de nem is azoknak fog "szólni" a Blu-Ray. Mint ahogy (és nem akarok senkit megbántani) a 25000Ft-os "Yamakawa" lejátszó még nem házimozi...
Clint Eastwood bekaphatja!
Blu-Ray recorderek
jahh és megkérdezem újra, hogy kinek lesz pénze HDTV-re???
Ha így csökkenek az árak akkor 2-3 év múlva bárkinek aki 500E Ft-ért vett magának mostanában TV-t. Mellesleg én optimista vagyok de én sem hiszem, hogy 2005 előtt magyar feliratos Blu-Ray lemezeket lehet majd kapni. Szóval egyszerre jönnek.
-
Vendég
Blu-Ray recorderek
jahh és megkérdezem újra, hogy kinek lesz pénze HDTV-re???
Ha így csökkenek az árak akkor 2-3 év múlva bárkinek aki 500E Ft-ért vett magának mostanában TV-t. Mellesleg én optimista vagyok de én sem hiszem, hogy 2005 előtt magyar feliratos Blu-Ray lemezeket lehet majd kapni. Szóval egyszerre jönnek.
Blu-Ray recorderek
A DVD-t borzasztó nehéz lesz kiütni a nyeregbôl, ha egyáltalán ki lehet... Az mp3-nál is van sokkal jobb és hatékonyabb eljárás, mégsem tudta eddig semmi leszorítani. A kiadóknak pénz kell nem minôség, ezért valószínűnek tartom, hogy ami megjelenik Blu-Ray lemezen, az ki lesz adva dvd-n is (lásd VHS a DVD mellett) éppen ezért csak az igazi fanok fogják lecserélni a dvd készülékeiket. Viszont a kereslet hiánya sajnos nem lesz jó hatással a megjelenésekre... jahh és megkérdezem újra, hogy kinek lesz pénze HDTV-re???
-
Vendég
Blu-Ray recorderek
Tehát ebből a szempontból a Blu-Ray megteremti az egységet a televíziózás és a mozi között. Mindkettőt képes a maximumon megjelentetni már ami a felbontást illeti.
Annyit azért hozzátennék Simon hogy én ezt nem vésném kőbe. Pont mostanában volt egy cikk pont arról hogy "felülvizsgálják" a moziszabványokat, hogy valami brutálisat dolgozzanak ki, mert rájöttek hogy igazán a nagy vásznon kívül (amit egy projektorral szintén "kiüthető") már semmi extrát nem nyújt minőségben a mozi. És ebben látják az okosok a mozi hanyatlását, és szeretnék visszaállítani a minőség "szakadékot" az házimozi és a mozi között. Nem tudom lesz-e belőle valami, de az biztos hogy ha az marad amit Te is ecseteltél (kvázi ugyanaz a minőség) akkor a mozik látogatottsága tovább fog csőkkenni, és ezt a filmgyárak is tudják.
Az biztos, hogy ma már semmi nincs kőbe vésve. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy a filmgyártókat egyre kevésbé érdekli a mozi. A DVD bevételek olyan szinten nőnek az egekbe, hogy lassan átveszik a "legfőbb bevételi forrás" titulust. Azt pedig kár nem észrevenni, hogy a filmgyártás a minél olcsóbbat minél drágábban elvet követik. És ebbe remekül igazodnak a mai gagyi filmek a gagyi mozis technológia (ide szúrom, hogy a mozikban még mindig rosszabb minőségű a Dolby Digital 5.1 jel mint bármelyik DVD lemezen) és a műholdas filmtovábbítás. Valahogy nem látom azt a reformtörekvést ami abba az irányba vinné Hollywoodot, hogy a minőségi mozizás kerüljön előtérbe. Van helyette digit mozi, meg multiplex, meg Vin Dízel tömegszar.
Blu-Ray recorderek
ez mar letezik es (dome rendszeru) imax mozi a neve... imho
Na tessék... már van is!
Ja a védelemről még annyit, hogy ha pl. olyan rendszerü lesz mint pl. a SACD-on is alkalmazható "vízjel" akkor az azért elég nagy kihívás lesz a hamisítóknak. Ugyanis ezt a hordozó tartalmazza, tehát nem mésolható. Egész pontosan a SACD tartalmazhat "digitális vízjelet" és ezt a "fizikait" is.Persze mindenre van megoldás, de azért ez biztos elég nagy falat lesz.
Blu-Ray recorderek
... mert rájöttek hogy igazán a nagy vásznon kívül (amit egy projektorral szintén "kiüthető") már semmi extrát nem nyújt minőségben a mozi. És ebben látják az okosok a mozi hanyatlását, és szeretnék visszaállítani a minőség "szakadékot" az házimozi és a mozi között.
ez mar letezik es (dome rendszeru) imax mozi a neve... imho
o v e r p o w e r e d
Blu-Ray recorderek
Tehát ebből a szempontból a Blu-Ray megteremti az egységet a televíziózás és a mozi között. Mindkettőt képes a maximumon megjelentetni már ami a felbontást illeti.
Annyit azért hozzátennék Simon hogy én ezt nem vésném kőbe. Pont mostanában volt egy cikk pont arról hogy "felülvizsgálják" a moziszabványokat, hogy valami brutálisat dolgozzanak ki, mert rájöttek hogy igazán a nagy vásznon kívül (amit egy projektorral szintén "kiüthető") már semmi extrát nem nyújt minőségben a mozi. És ebben látják az okosok a mozi hanyatlását, és szeretnék visszaállítani a minőség "szakadékot" az házimozi és a mozi között. Nem tudom lesz-e belőle valami, de az biztos hogy ha az marad amit Te is ecseteltél (kvázi ugyanaz a minőség) akkor a mozik látogatottsága tovább fog csőkkenni, és ezt a filmgyárak is tudják.
-
Vendég
Blu-Ray recorderek
az első blueray-rom megjelenése után kb. 1 hét, és feltörik a védelmet. mind1, milyen erős ... azt is ember készíti. sztem egy az egyben ugy fog minden alakulni, ahogy a DVD-nél. Egy idő után ismét kevés lesz a 27 gb, és jön a következő adathordozó. A ciklusok lerövidülése miatt azonban egyre szűkebb réteghez fog eljutni egy-egy formátum.
Szóval egyre jobb minőségben egyre kevesebb film lesz elérhető ...
Két dolgot hozzá kell fűzzek. Az egyik a 27Gb. Mint tudjuk eleve két rétegűre tervezték a Blu-Rayt és hamarosan meg is jelennek ezek az eszközök. Ez tehát már 54Gb. Ha a max. 24Mbit/sec-es képátvitelt nézzük akkor erre a médiára 300 percet lehet felvenni max minőségben. Ez még a leghosszabb film esetében is legendő és akkor csutka átvitellel számoltunk ami lehetetlen.
A másik a távoli jövő kérdése. Természetesen én sem vagyok jövőbelátó, de szerintem ez a vég. Többször beszéltünk róla, hogy a mozit lefele viszik és megállapodtak a HDTV (1920x1080) szabványban. Ebben készült az Episode II. és még jópár film (IMDb) és ebben készül most már az összes digit film. Tehát ebből a szempontból a Blu-Ray megteremti az egységet a televíziózás és a mozi között. Mindkettőt képes a maximumon megjelentetni már ami a felbontást illeti. Egy dolgon lehet javítani a tömörítésen, a digit mozik jobb tömörítést használnak magasabb átvitellel. Mondjuk előbb azért megnézném, hogy mit tud ez a 24Mbit/sec és csak utána nyilatkoznék ebben a kérdésben. Az biztos, hogy a DVD-nek elég a 10Mbit, más kérdés, hogy a kiadók trehányságából egyre több a rossz minőségű film. De ez nem technikai, specifikációs probléma.
Blu-Ray recorderek
az első blueray-rom megjelenése után kb. 1 hét, és feltörik a védelmet. mind1, milyen erős ... azt is ember készíti. sztem egy az egyben ugy fog minden alakulni, ahogy a DVD-nél. Egy idő után ismét kevés lesz a 27 gb, és jön a következő adathordozó. A ciklusok lerövidülése miatt azonban egyre szűkebb réteghez fog eljutni egy-egy formátum.
Szóval egyre jobb minőségben egyre kevesebb film lesz elérhető ...
Jó volt itt.
Blu-Ray recorderek
Most olvastam el a teljes "ismertetőt" :
Blu-ray is expected to replace VCRs and current DVD-technology over the next few years. The format is also likely to become a standard for PC data storage and high-definition movies.
Vagyis tervben van a PC-s verzió, kérdés hogy tesznek-e valamit az ellen hogy lehessen videót írni vele.
Blu-Ray recorderek
Hát a fene se lát bele a tervekbe, de én is hasonlóan gondolom. A TV műsor "szerü" adások olyan védelmet tartalmaznának hogy azt fel lehessen venni, de arról már digitális másolatot ne lehessen csinálni. A műsoros lemezek meg olyat, hogy egyáltalán ne lehessen másolni. Plusz a Macrovision is kifejlesztett már így újabb másolásvédelmi technikát, gondolom azt is alkalmazni fogják (vagy ha nem is ezt, akkor a régit) mert azért gondolom az analóg másolgatást sem szeretnék. Habár ennél a minőségnél már nem hiszem hogy az analóg másolat konkurenciát jelentene, de majd meglátjuk. Kérdés hogy az analóg kimenetek milyen minőségüek lesznek. Az biztosnak látszik hogy a komponens kimenet általános lesz mindegyik készüléken már csak a minőség miatt is.