Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
MPEG4 lejátszók
MPEG4 lejátszók
Lehet hogy túloztam egy kicsit, (bár azért én ezt nem zsíroznám így le, mert annó emlékszem a DVD is "végtelen" kapacitásúnak tűnt, aztán sorra jöttek a "kompromisszumok" a filmeknél: DTS nálunk lemarad, mert a szinkronok mellé nem fér fel, vagy a rendezői kommentár marad le ugyanezen okból, stb... és ugye ha már Blu-Ray, gondolom a vásárlók ennek megfelelő menüket, extrákat akarnak majd, + DTS 96/24 ES , meg még mit tudom én mi, és máris nem négy óra a négy óra...) de pl. mpeg4-el egy Blu-Ray lemezre simán ráférne pl. egy Vissza a jövőbe trilógia, (vagy urambocsá egy sorozat teljes évadja) és semmivel sem lenne rosszabb a minősége. Ez volt a mondandóm lényege. Hogy erre az új médiumra már nem az elavult mpeg2-őt kellett volna tenni.
Clint Eastwood bekaphatja!
MPEG4 lejátszók
A Blu-Ray-nél is attól félek hogy a mostani (értsd: nem HDTV) anyagoknál brutálisnak tűnik a kapacitása, de HDTV műsornál már nem annyira. Egy Keresztapa II. (vagy egy Gyűrűk ura) jó minőségben, HDTV felbontásban esetleg ott is csak két lemezre fér rá.
Ha már a közegyetnemértés forog fent akkor én ezzel nem értek egyet.
A Blu-Ray maximális adatátvitele (kép-hang) 36 mbps körül van. (Más kérdés, hogy a piacon lévő felvevők max 24mbps-el vesznek fel.) Ma a legnagyobb egyrétegű lemez 30Gb felett van. Ez több, mint 110 percet jelentene fix maximális bitrátával. Ez a vbr miatt eleve lehetetlen. Ha mégis az lenne akkor azért van a kétrétegű Blu-Ray lemez ami 50Gb-os. Erre közel 190 perc fér fel. Ha azonban az átlagos adatátvitelt valahol a maximum 75%-nál húzzuk meg ami elég jó minőséget jelent akkor egy 50-es lemezre több, mint 4 óra fér fel. Szerintem ez elég.
MPEG4 lejátszók
"De szerintem ez az egész MPeg4, DivX, XVid, stb. játékosdi csupán múló divat, a kalózkodást elősegítő technika, hisz minőségben fel sem veheti a versenyt egy igazi, jól elkészített mpeg2-es tömörítésű DVD-vel."
Én csak ezzel a mondattal nem értek egyet. Az mpeg4 fejlettebb tömörítés mint az mpeg2. UGYANAKKORA bitrate-nél sokkal jobb minőségre képes. Az már más kérdés hogy az "agyontömörített" anyagok nem érnek a DVD minőségének nyomába, de könyörgöm, ezek 1, 2, max 3 CD-re ráférnek. Sajnos már nem olyan egyszerű leváltani az mpeg2-őt mert annyira elterjedt (és nem csak a DVD-nél ugye) , pedig azért eljárt már felette az idő. A Blu-Ray-nél is attól félek hogy a mostani (értsd: nem HDTV) anyagoknál brutálisnak tűnik a kapacitása, de HDTV műsornál már nem annyira. Egy Keresztapa II. (vagy egy Gyűrűk ura) jó minőségben, HDTV felbontásban esetleg ott is csak két lemezre fér rá. Lehet hogy jobb lett volna ha az új formátum nem az mpeg2-őt vitte volna tovább. (A kompatibilitás miatt lehetne a lejátszóban mpeg2 dekóder, de a Blu-Ray lemezek lehetnének másképp kódolva.)
Clint Eastwood bekaphatja!
MPEG4 lejátszók
Szerintem az okok sokkal prózaibbak. A DVD kifutotta magát. Már 15 ezerért lehet kapni DVD lejátszót és a 200 ezer feletti csúcsmodellek is a technológia határát súrolják. A középkategóriás készülékek már a létező összes dekódert tartalmazzák és a létező összes formátummal kompatibilisek. Ebben a helyzetben ha valaki el szeretne adni akkor a formátumokban kell nyitnia a nem legális dolgok irányába. Az első ilyen volt az mp3. Először csak a noname készülékek támogatták ezt a nyilvánvalóan kalózkodásra használt tömörítési formát, mára az összes gyártó készít mp3 kompatibilis készüléket. Teljesen nyilvánvaló módon az mpeg4 a következő állomás csak a technikát nem akaródzott senki megcsinálni hozzá. Ezen lépett át a Sigma így szabad a pálya. A Philips csak az első (illetve második a Jamo után) neves cég aki mpeg4 kompatibilis lejátszóval jelentkezik. A firmware nyitottság egyértelműen a kalózkodást jelzi, a feliratok illesztését illetve az Xvid, Divx update-eket így könnyű megoldani.
A végeredményt tekintve az a márkás készülék amely a középkategóriát képviseli és jellemzői között megtalálható az mpeg4 komoly előnybe kerül a konkurenciával szemben. Hamarosan a többiek is kijönnek az mpeg4 lejátszókkal és standardé válik a dolog. Ez mondjuk kétségkívül növeli a kalózmásolatok számát hiszen egy újabb nagy kört von be a bizniszbe, azokat akik nem rendelkeztek PC-vel és így kimaradtak a magyar bemutató előtt fél évvel megtekinthető Dolby Digital hangú filmek élvezetéből.
- Enrico Benetti
- Fórumlakó
- Értékelés: -1
MPEG4 lejátszók
Már régóta tudunk a KISS típusú DVD lejátszóról, amelyik DivX-et is tud, de szerintem ez még nem az a kategória amire az ember igazán felkapja a fejét. A mai nap olvasom, hogy kijön a Philips is hasonló tulajdonságú lejátszójával.
Íme a cikk:
"Igazi áttörésnek lehetnek tanúi a berlini IFA 2003 rendezvényre, az év egyik legnagyobb szórakoztatóelektronikai kiállítására látogatók: a Philips itt mutatja be a vállalat első MPEG-4, DivX 4-5 és XviD-kompatibilis asztali DVD-lejátszóját. A Philips terméke lesz az első olyan DivX-kompatibilis asztali lejátszó, melyet egy neves, világszerte jól ismert szórakoztatóelektronikai gyártó dob piacra.
A DVD737 típusjelzéssel ellátott készülék ráadásul -- meg nem erősített hírek, pletykák szerint -- nem csak az MPEG-4 kompatibilis DivX 4.02-5.05 kodekekkel, hanem a DivX 3.11-es kodekkel is kompatbilis lesz. A készülék emellett természetesen DVD, SVCD, VCD, Photo CD, Audio-CD lemezek, és MP3-állományok lejátszásával is megbirkózik.
A készülék nem csak a gyári nyomott, hanem az otthon megírt DVD-R/RW, DVD+R/RW lemezeket is lejátssza majd. Az asztali lejátszó szoftvere frissíthető, ezért később további kodekekkel is kompatibilissá tehető, amennyiben a lejátszóba épített chip ezt lehetővé teszi. Jelenleg sajnos nem ismert, hogy melyik chipgyártó MPEG-4 dekóderchipjét építi be új készülékébe a Philips.
A DVD-lejátszó egyéb képességeit, az alkalmazott chip típusát és gyártóját, valamint a készülék várható árát a hamarosan kezdődő IFA 2003 kiállításon hozzák nyilvánosságra."
Nyilván sokakat érdekel majd, főleg akkor, ha elérhető áron lehet kapni.
De szerintem ez az egész MPeg4, DivX, XVid, stb. játékosdi csupán múló divat, a kalózkodást elősegítő technika, hisz minőségben fel sem veheti a versenyt egy igazi, jól elkészített mpeg2-es tömörítésű DVD-vel.
A másik dolog a kiadói támogatás. Úgy gondolom, hogy szinte 100 %-ra lehet venni, hogy egyetlen filmkiadó sem fog megjelentetni mpeg4-ben kódolt filmeket. (Vagy ha igen, akkor azok a lemezek még komolyabb másolás elleni védelmet fognak tartalmazni, amire ezek az első "fecskék" nincsenek felkészülve. - Ennek azonban kevés esélyt adok.)
Szóval, maradnak az otthoni gyártású, vagy letöltött filmek, amik a illegális másolatok terjedését segítik elő.
Más szóval: átmeneti zsákutcának érzem és a jövőt sokkal inkább a Blue-Ray-ben látom.
Vélemények?