Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Nintendo Wii
Nintendo Wii
Hát ezekhez, már nem sokat lehet hozzátenni érdemben, Ultegra nagyon jól leírta a szitut.
Egyébként maximálisan meg tudom erősíteni azt, hogy ami egyfelől a PC-k nagy előnye, az egyben a hátránya is - a legózhatóság.
Egy játékfejlesztő mindig nagy kockázatot vállal, milyen erős PC platformot célozzon meg, ha túl erőset nem veszik a játékot, ha túl gyengét, akkor csúnya lesz, és csak kevés olyan nevű game van ami miatt mindenki upgradel, ha kell.
Egy biztos - optimalizálni nehéz százféle hardverre, örülsz, ha azt el tudod érni, hogy legalább 75%-án ne nézzen ki bugosan a játék, a sok egzotikus gépen. Nagy cégek foglalkoznak csak azzal, hogy százféle konfigon letesztelik a félkész játékodat és reportot állítanak ki róla, mivel működött jól, és mivel nem..
A C64 rohadt jó példa arra, hogy egy végtelenül egyszerű (mai szemmel) és gyenge kis gépre mit meg lehet csinálni - optimalizálgatással - , ha a hardver nem változik, és van rá idő (asszem már több, mint húsz év, de még fejleszenek rá).
A PS2 is mai szemmel nagyon gyenge hardver. 4 MB video memória!! És abban már van framebuffer, backbuffer, zbuffer, marad a textúráknak átlagosan 1.7 MB :kiraly: De mivel minden Ps2 egyforma, ki lehet centizni a dolgokat. PC-n ez az, ami nem megy.
Ráadásul rettenetesen ellustítja a programozókat az utólagos patchelhetőség, meg ha nincs a tökükre lépve, úgy azzal is élnek hogy mire kijön a game lesz még 2x gyorsabb proci meg videokártya így mindig elmarad az optimalizálás.
Kérdezd csak meg tsc-t!
Kis magyarázat: játékfejlesztő (programozó, vagy mi) voltam 5 évig a Digital Reality-nél.
Nintendo Wii
A Nintendo-ról meg: az 1990-es évek elején az USA-ban a game industry összbevétele felülmúlta a filmes bevételeket (igaz, akkortájt a Panasonic, Philips, Goldstar is látott benne érdekeltséget). Ebből a tortából a legnagyobb szeletet a Nintendo hasította. Magukra vessenek, hogy így elb@xták a piaci szereplést és oda jutottak ahová. N64 miért késett két és fél évet a konkurrenciához képest? Miért kellett erőltetni a sokkal gyengébb tulajdonságokkal bíró cartridge megoldást az optikai lemezekkel szemben? Miért kellett egy halál buta processzor mellé egy sokkal jobb grafikus processzort rakni? Aztán jött a GameCube... Miért kellett megint különcködni a dedikált lemezformátummal?? Ezek masszívan megdobják az egy példányra jutó előállítási költséget, még licenszelni is kell, egyszerűen elmegy a kedvük a fejlesztőknek... Meg lehet nézni mi minden volt a GC-re: néhány N-exkluzív, egyébként csak a sok multiplatform szemét.
A Sony iszonyú tudatossággal vásárolgatta fel a fejlesztőket. A MS is igen ügyes piaci lépéseket tett a siker érdekében: kiadtak egy szinte 0 fejlesztési költségű kvázi-PC-t konzolként, kitalálták, hogy nincs licenszdíj az eladott játékok után, valamint elsőként széles körben elterjesztették az online játékmódot (egyébként ezt is a Sega kezdte a Saturn-nal, majd folytatta a Dreamcast-tel). Közben elkezdtek bástyákat szerezni fejlesztői fronton is (meg lehet nézni mennyi igényes inhouse játék jött ki Xbox-ra!) és iszonyatos gyorsasággal nekiálltak fejleszteni az első, valóban játékkonzolnak nevezhető gépüket. Majd piacra dobták bőven a konkurrencia előtt.
Most lehet érvelni, hogy a nagy N nem költhet sokat, ők nem engedhetik meg a bukásokat. Őőőő... Ismétlem: maguknak köszönhetik. Sok korábbi fejlesztőcsapat is azért pártolt el tőlük, mert az abszolút sajátos és sokszor indokolatlan üzletpolitikát rájuk erőltették (lásd Rare). Meg mondom, én úgy látom hogy iszonyat töketlenkedés zajlik a házuk táján. Sokszor teljesen ambivalens nyilatkozatot tesz a Nintendo America és az anyacég...
Mondom mindezt úgy, hogy NES-től GameCube-ig az összes Nintendo konzol itt figyel a szobámban... Hirdetem az Xbox-ot, PS2-t, a GC-t nem vagyok hajlandó eladni. Én is egy kis Sega-Nintendo-mániás buzi voltam, de ettől függetlenül nem a piac hibája, hogy mindketten így leszerepeltek. A legjobb igazolása ennek az, hogy a 90-es évek közepéig a Nintendo, esetleg a Sega volt a konzol "köznyelvi szinonimája". Ma, ha valaki nem tudja mi az az Xbox 360, annyit mondasz neki: "olyan mint a playstation". 10 év múlva talán az Xbox 1080 lesz a de facto videojáték.
Hogy mi lesz a Wii-vel? Fél év alatt lecseng a hiszti, aztán ugyanolyan vegetálás, mint a GameCube esetén. A piaci háború kétszereplős lesz és megint azon áll a Sony sikere, vagy buktája, hogy mennyire tud jó exkluzív címekkel előállni. A multiplatform játékok jó ideig nem lesznek lényegesen jobbak a PS3-on sem, egyszerűen mert akkora piaca van már az Xbox 360-nak, hogy muszáj arra optimalizálni. Legfeljebb egy-két csipke és már kész is a PS3 változat. Nem beszélve arról, hogy még nagyon-nagyon-nagyon messze van az Xbox 360 is a tudása határától, valamint már régesrég nyereséges lesz, mire a PS3 még javában előállítási költség alatt kerül a boltok polcaira. Plusz megint az MS-nél a szerva, hiszen jó másfél éve fejleszthetik már a pro-Xbox360 éra szereplőjét.
Nintendo Wii
Abban viszont igazad van, hogy nincsenek kiaknázva ezeknek a hardwereknek a képességei (még), de szvsz a PC képessége sosem voltak kiaknázva és valszleg nem is lesznek.
Vaze, ez itt a lényeg. Hiába lehet kapni Earth Simulator teljesítményű asztali PC-t, a programozóknak a "nagyátlag" konfigra kell optimalizálni PC esetén. Vehetsz te kétmillióért is PC-t, legfeljebb 800 fps-sel fut a Quake 4 80 helyett, de alapvetően nem lesz jobb a grafika.
Konzoloknál meg ott egy teljesen fix platform minden felhasználó esetében. Ergo amit abból ki lehet hajtani, azt ki lehet hajtani, nem kell azért butítani, hogy alacsonyabb minimálkonfigot lehessen a doboz hátára írni, vagyis növelni a potenciális vásárlók számát.
Ebben van a konzol igazán nagy előnye, nem a konfigurációs előnyben.
Kérdezd csak meg tsc-t!
A másik előnye, hogy ha tetszik, ha nem, több gyártó tekinti "kényelmesnek" konzolra fejleszteni, mint PC-re. A warez aránya is kisebb, a játékokért is többet lehet kérni, nem is csoda: PC-re jön a sok RTS-FPS, némi RPG, meg a szokásos EA áradat, konzolon meg azért jócskán vaskosabb a választék.
Nintendo Wii
sztem lehet továbbra is vitázni, vajon melyik a jobb(pc vs konzol)...
de a pc pillanatnyilag le van maradva, a konzol nyújtotta "biztonság" miatt
tök jó, hogy nem kell parázni, a szoftverek(esetleg hardverek) inkompatibilitása miatt, nem kell telepítgetni, csak berakod a játékot a "célhardverba", és nyomod...
példul elég sokat játszom a bf2-vel mostanában (pc-n,neten), és sajna ahhoz, hogy folyamatosan tudjak pályáról-pályára haladni, vennem kellet még 512mb ramot, mert különben a hardver viszonylagos gyengesége miatt repültem a szerverről...
...
Nintendo Wii
Hö?
Ezexerint nem vagy tisztában vele, milyen hardware van a PS3-ban és az X360-ban. Még elég nehéz lenne valami hasonlót is össze "legózni" PC-ből. De főleg nagyon drága.
A gond az ezekkel is, hogy kicsit nehéz kiaknázni a képességeiket, sajnos, és ez időbe fog telni.
Nagyjából képben vagyok. A VGAt Ati és Nvidia gyártja, hogy melyikbe melyik van, azt fejből nem vágom. Nem hiszem, hogy egy Gef8 szintjén lenne bármelyik is, de lehet tévedek. A Cell 8 magos csodája nem tudom hogy fog muzsikálni, de szerintem még más sem. Csodát nem várok. A Boxban meg gondolom valami Intel vagy AMD csoda van.
Abban viszont igazad van, hogy nincsenek kiaknázva ezeknek a hardwereknek a képességei (még), de szvsz a PC képessége sosem voltak kiaknázva és valszleg nem is lesznek.
Nintendo Wii
A "két nagy" olyan teljesítményű gépeket ad ki, mint amilyen teljesítményt a kiadást követően kb. fél évre PCből is be tudnál szerezni. Illetve eddig úgy volt, most viszon érzésem szerint a PCk nagyon elhúztak.
Hö?
Ezexerint nem vagy tisztában vele, milyen hardware van a PS3-ban és az X360-ban. Még elég nehéz lenne valami hasonlót is össze "legózni" PC-ből. De főleg nagyon drága.
A gond az ezekkel is, hogy kicsit nehéz kiaknázni a képességeiket, sajnos, és ez időbe fog telni.
Az X360-ban egy spec grafikus mag van, Unified Shaderekkel. Sima PC-hez most jött ki nemrég az első ilyen, a 8800GTX. Ok, hogy most nincs olyan játék ami lefektetne egy ilyen kártyát, de mennyibe is kerül? 160? Annyiért komplett konzolt kapsz, s akkor még kell gyors proci, memória, erős alaplap stb. Ja, meg egy min. 500W-os minőségi táp, mert ezek zabálnak is, mint a veszedelem. Nyers erőben lehet izmosabb PC-t építeni, quad core CPU, 8800GTX SLI-ben. De. Egyrészt egy ilyen konfig rohadt drága, s van még egy fontos dolog amit el szoktak felejteni. Ez pedig az optimalizálás. A konzolos cuccoknak egy pontosan ismert konfigon kell jól mennie, mindent ki lehet használni az utolsó morzsáig. Ellenben a PC-s játékokat mindig skálázni kell arra a hw-ra amin éppen megy, s ez sosem lesz olyan hatékony, mintha pontosan egy adott konfigra írták volna.
Nintendo Wii
De nem!
A Microsoft dollármilliárdos buktákat is nagyon lazán megengedhet magának, hiszen betegre keresi így is magát, és a Sony, mint konszern is megengedhet magának milliárdos veszteségeket. Ez utóbbi különösen hülye ebben a témában, mert már számtalan ilyen jellegű vereséget szenvedett.
Ezzel szemben a Nintendonak egy bukta==game over lenne. Nem engedheti meg ezt a luxust! Azt meg végképp nem, hogy veszteséggel áruljon valamit, hiszen nincsenek (ekkora) tartalékai.
Tökéletesen egyetértek.
Az MS-nek meg a Sonynak belefér, hogy most bukjon, s majd később megkeresi, Nintendonak nagyon nem.
Nintendo Wii
A "két nagy" olyan teljesítményű gépeket ad ki, mint amilyen teljesítményt a kiadást követően kb. fél évre PCből is be tudnál szerezni. Illetve eddig úgy volt, most viszon érzésem szerint a PCk nagyon elhúztak.
Hö?
Nintendo Wii
Amit AT írt az helytálló, a Wii-n nyer a gyártó, a nagyokon meg buknak.
No és... Most még buknak, de hát ez egy befektetés nekik, később majd visszajön ezerrel. A kiadók majd tejelnek a sok eladott game után. Egyébként is, a Nintendo fogta a Gamecube hardware-t (nagyjából) és megdobta egy remek ötlettel, nem kellett egy kvázi szuperszámítógépet belepréselniük a dobozba, egy tescos PC árából.
Amúgy bár jól buknak most még a legyártott konzolokon a Sony és a MS de azért a kiegészítőkön már lehet némi haszon is.. Mert ugye oké, hogy veszteséges a 110e ft-os Xbox360, de a 27e ft-os usb wifi kártya, a 10e ft-os táv (vélhetően) már nem az Meg a többi kis szirszar, amit aranyárban mérnek. (a kábelek, a hdd, stb)
Nintendo Wii
Sztem a PS3 és az X360 nem ugyanannak a rétegnek készült mint a Wii. Felesleges hasonlítgatni. Amit AT írt az helytálló, a Wii-n nyer a gyártó, a nagyokon meg buknak. Viszont a Nintendo nem volt abban a helyzetben hogy hasonló árú vagy drágább cuccal jöjjön ki, mint az MS meg a Sony. Tehát az egyetlen csinálták amit lehetett. Olcsó vas, valami ötlettel és jó marketinggel.
Azért a Nintendo sem csóró. A játékok meg úgy is csillagos áron vannak, ott mindenképpen megtérülne a veszteség. Abban viszont igazad van, hogy így jobban jártak, de az túlzás, hogy nem tehették volna meg.
Nintendo Wii
A "két nagy" olyan teljesítményű gépeket ad ki, mint amilyen teljesítményt a kiadást követően kb. fél évre PCből is be tudnál szerezni. Illetve eddig úgy volt, most viszon érzésem szerint a PCk nagyon elhúztak. Persze nem azon az áron tudod összerakni, mint amibe fáj egy konzol, de ha ezt nézed, akkor a Nintendonak pont akkora esélye van jó gépet építeni, mint a két nagynak, hiszen ők is veszteséggel adják tovább a gépeiket. A Nintendonak is csupán egy közel csúcs PCt kéne összeraknia, írna rá egy saját OP rendszert, amire lehet játékokat írni, az egészet elnevezni konzolnak és annyi.
Nintendo Wii
Sztem a PS3 és az X360 nem ugyanannak a rétegnek készült mint a Wii. Felesleges hasonlítgatni. Amit AT írt az helytálló, a Wii-n nyer a gyártó, a nagyokon meg buknak. Viszont a Nintendo nem volt abban a helyzetben hogy hasonló árú vagy drágább cuccal jöjjön ki, mint az MS meg a Sony. Tehát az egyetlen csinálták amit lehetett. Olcsó vas, valami ötlettel és jó marketinggel.
Nintendo Wii
szvsz a Wii az hamar meg fog halni. Most divat szinten megindult, de nem jósolnék neki nagy életet. Az XBox nagy előnnyel indult, hiszen már több mint fél éve piacon van. Jó is lett viszonylag. PS3-nak nagy előnye, hogy iszonyat sok PS fan van a világon. Japánoknak kötelező . Hátránya, hogy nagyon sokat késnek vele és állítólag nem is lesz annyira jó, mint amennyire beharangozták. Ami a jövőben viszont döntő szerepet fog játszani az a szoftverkínálat.
Nintendo Wii
És én ennek akkor is nagyon tudok örülni, ha gyenge a grafika. Mondjuk, én a mai napig szívesen szedek elő pár régi C64-es játékot, mert az ötletek, a játékosság az én számomra többet ér mint a csillivilli grafika, amihez száz gombot kell nyomogatni, és vagy 6 évesnek kell hozzá lenni, vagy napokon keresztül tanulmányozni az irányítását.
Ha a C64-et és azokat a bizonyos játékokat most hoznák ki, akkor még talán te is csak nevetnél rajta (én biztos). Belőlünk ilyenkor igenis csak a nosztalgia beszél, jó újraélni a gyerekkorunkat..
A száz gomb nyomkodásához csak annyit tudok hozzátenni, hogy a konzolos játékok pont nem erről szólnak, nincs száz gomb a kontrolleren (szerintem: hálistennek).
Egyébként ma is adnak ki egyszerűbb, aranyos kis addiktív játékokat, dögivel, ha valaki arra vágyik, és nagy része még shareware, sőt akár freeware is.
A játékipar biztosan NEM visszafele fejlődik, azt hiszem ezt nem kell nagyon bizonygatni, legfeljebb mi öregszünk.
Nintendo Wii
Dávid legyőzte a Góliátokat.
Azért ne túlozzunk már. Majd 2-3 év múlva nézzük meg az állást.
Addig is Ezt csekkelni időnként
Nintendo Wii
Én is néztem róla videókat, meg reviewokat. Ugyan ezt láttam mindenhol, mint amit Simon is írt. Az ötlet szuper lenne. Én simán vevő lennék rá, ha az érzékelője több ponton is mérne és így sokkal pontosabb, gyorsabb és részletesebb lenne a mozgásfigyelés és erre olyan játékokat írnának, amikben viszonylag jó a fizika is és élethűen tudja szímulálni ezeket a sportjátékokat.
A grafika ilyen szempontból másodlagos, de könyörgöm, lassan 2007-et írunk, van már mindenféle szuper grafikájú game és erre előállnak ilyen szemetekkel. Mai technika simán utat adna egy olyan konzol elkészítésére, ahol az ímént felsorolt óriási bakik kiküszöbölhetőek lennének. Talán nem 70eFt lenne a gép, de ha valóban ezt az ötletet jól meg tudták volna valósítani, akkor pl. nekem még 300-at is megért volna. így viszont még 30-at sem adnék érte...
Nintendo Wii
Most őszintén ez a grafika elfogadható egy 70 ezer Ft-os géptől?
Hát ez olyan Sega Saturn színvonal...
Nintendo Wii
Nemcsoda, ha mindenki elhajigálja...
Visszahívták mind a 3.2 millió darabot és cserélik a csuklópántot.
az szopó
...
-
Vendég
Nintendo Wii
Visszahívták mind a 3.2 millió darabot és cserélik a csuklópántot.
Nintendo Wii
pedig anno megfogadtam(látva pár koszos büdös csókát játszani ) , hogy nem fogok a boltokban próbára kirakott holmikhoz nyúlni...
Egyébként nekem nagyon kicsinek és csúszós anyagúnak tünt a kontroller ...(bár lehet hogy csak a rárakódott zsír miatt )
...
Nintendo Wii
Beugrottam ma a mm-ba, hogy kipróbáljam, de sajna le volt merülve a távirányítója/kontrollere... plusz egy kicsit meg is volt kopva (szabadna ilyen gyorsan )...
Hehe, nem láttad hogy mit műveltek ott vele nyitástól zárásig a kisebbségi (+egyéb ) gyerekek (18+ :kiraly: )az első napokban..
én csak egy pill.re fogtam meg az irányítót...utánna az egyik eladó"próbálkozott" vele...
(remélem nem kaptam el semmit )
...
Nintendo Wii
Beugrottam ma a mm-ba, hogy kipróbáljam, de sajna le volt merülve a távirányítója/kontrollere... plusz egy kicsit meg is volt kopva (szabadna ilyen gyorsan )...
Hehe, nem láttad hogy mit műveltek ott vele nyitástól zárásig a kisebbségi (+egyéb ) gyerekek (18+ )az első napokban..
Nintendo Wii
Beugrottam ma a mm-ba, hogy kipróbáljam, de sajna le volt merülve a távirányítója/kontrollere... plusz egy kicsit meg is volt kopva (szabadna ilyen gyorsan )... így a teszt ismét elmaradt
...
-
Vendég
Nintendo Wii
Csak egyszerűen kíváncsi lennék, hogy ebben az esetben mi lesz az emberek többségét jelentő főáramalat?
Én egyszerűen csak azt tudom elképzelni, hogy a jóféle beharangozók után mindenki elrohant megvenni. Engem is érdekelt volna, talán vettem is volna ha Sacánál nem próbálom ki véletlenül.
Ettől függetlenül különválasztanám a dolgokat Wii-s játékokra és nem Wii-s játékokra. A wii-s játékok (Sport, Play) jópofák és el is lehet velük szórakozni (ha nincs nagy elvárásod). 30-40 ezerért nem lenne drága a gép, a Sportot amúgy is hozzá adják, a Play pedig plusz kontrollerrel nem drága 14 ezerért. Biztos még jönnek ki ilyen jópofa, nagyon egyszerű, de mégis élvezetes játékok. Mondom ha itt megragadtak volna fele ennyiért akkor buli. De vannak a nem Wii-s játékok, mint a Zelda, a Call of Duty, a GT Pro, amelynél ez a kontroller alkalmatlan a gép meg vérgagyi. Ha nem együtt emlegetik a mostani generációval (említve persze, hogy ez mégsem olyan) és megmaradt volna azon a szinten és áron amire kitalálták akkor gyereknek Karácsonyra jó.
Nintendo Wii
Új Cora újságban is van 69.990-ért holnaptól. Alapcucc + 1 játék (Sport).
Projektor: Infocus SP 4805, TV: Philips 32PW8504, DVD: Pioneer DV-575A, Sony DVP-NS400D, DVD író: Pioneer DVR-433H-S, Receiver: Onkyo TX-SR600E, Front: Quadral QLX-205, Back: Quadral QLX-105, Center: Quadral QLX Base, Sub: Yamaha YST-SW90