Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Panasonic SA-XR

BIG FOOT
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 52

Panasonic SA-XR

Hozzászólás Szerző: BIG FOOT »

Ma végre eljött a nagy nap, és kettős kábelezést kaptak a frontok.

Eddig csak valami egyszerű kábellel voltak bekötve (simán lecsupaszított végekkel, "meztelenül"), most azonban a jó öreg Van den Hul CS122-m ment a közép/mélyekre, és valamilyen ezüstkábel a magasakra (ez utóbbit ma vettem KáCsa-éknél, kifejezetten a magasakra ajánlották). Pesze méltó csatlakozókkal is ellátták a helyszínen a kábeleket, illetve a CS122 bekötéséhez vettem egy átalakítót (mivel a kábel vége banán, az erősítőn viszont csak sima villás csatlakozási lehetőség van )

Egész más lett a hangja, ég és föld, sokkal jobb. Megint kezdhetem a kis stereo HiVOX erősítőmmel az összehasonlító teszteket, de az már biztos, hogy ez a meccs szorosabb lesz.

Csak mellékesen jegyzem meg, hogy járt nállam egy Alces hálózati szűrő, ami igencsak javított a hangon, igaz a Panán kevésbé volt hallható, mint a HiVOX-on. Feltételezem az új kettős kábelezéssel már jobban kijönne az alces pozitív hatása, így ezt is tesztelhetem újra.

És ismét kezdődik a stereo vs házimozi vívódás, avagy meg lehet-e két lovat ülni egyszerre

Szívesen összehasonlítanám egy hasonló árkategóriás analóg házimozi erőlködővel a kis panát, mondjuk egy faxa kis H/K-val...
Hangsugárzóm eladó: JBL 4406 Studio Monitor

Vendég

Panasonic SA-XR

Hozzászólás Szerző: Vendég »

OFFTOPIC:

Penna, mikor indul az oldalatokon az AZene256 rádió?

mostanában szerződünk a MAHASZ-szal ( ehhez egy kicsit át kellett iratni egy profi rádiós adáslebonyolító szoftvert), elképesztő hány hiéna (vagyis jogvédő) szervezet akar az ingyenes rádió hasznából részesedni ... Szóval még a tavasszal elindulunk talán.

BIG FOOT
V.I.P.
V.I.P.

Panasonic SA-XR

OFFTOPIC:

Penna, mikor indul az oldalatokon az AZene256 rádió?

BIG FOOT
V.I.P.
V.I.P.

Panasonic SA-XR

Gratula.
THX

Aztán jönnek hamarosan demóra H/K őrültek, meglátjuk mit reagálnak

tsc
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 15

Panasonic SA-XR

Hozzászólás Szerző: tsc »

Az egyetlen hiányosságának jelenleg azt tartom, hogy nincs rajta 12V-os trigger kimenet, így a hangfalátkapcsolót nem tudtam automatikusra megvalósítani.

Ha van a hátulján 230V-os switched AC outlet akkor arra dughatsz egy 12v AC-DC adaptert és akkor máris van trigger kimeneted.

Vendég

Panasonic SA-XR

Ja és az 58-ashoz mérőmikrofonos beállítás is van, lustábbaknak Ja és fekete lett. Szóval nekem eddig nagyon bejött, de mindenkinek aki eddig eljött és hallotta (persze lehet hogy én és a teljes ismerettsági köröm botfülű) Ott tartok, hogy hangfalba kéne most továbblépnem...

Gratula.

BIG FOOT
V.I.P.
V.I.P.

Panasonic SA-XR

Az SA-XR erősítők nagyon jók, különösen ha valaki a digitális bemenetein keresztül használja kettős erősítéssel kétutas hangfalhoz. Nálam vagy egy évig szólt 55-ös a Castle Richmond 3i dobozával és egy Pio  575 DVD-vel a második rendszeremben Audience Conductor kábelezéssel. Igen meg voltam vele elégedve.
Bevallom, inspirált amiket itt a fórumon írtál róla (biztos emlékszel, Newman kollégának adtál javaslatot). Aztán utánaolvasgattam még itt-ott, és volt szerencsém meghallgatni is, mármint a nagytestvért az SA-XR 58-ast, merthogy a Pana azzal demózik általában a HD plazmáihoz. Engem megfogott a hangja.

Végül azért döntöttem a nagyobb testvér mellett (az árkedvezménytől eltekintve), mert míg az 55-ös csak akkor megy kettős erősítéssel, ha stereo-ba hallgatod, addig az 58-as ha 5.1-ben is (vagy 5.0-ban illetve 4.0-ban) tudja ugyanezt, azaz automatikusan átkapcsol és két erősítővel nyomja a frontokat:

A kettős kábelezést (a kettős erősítést megtartva) még nem próbáltam ki (ekkor ugyanis elvesztem a stereo rendszerem egyszerű hangfalátkapcsolási funkcióját), de ki fogom, már csak kíváncsiságból is, hogy mennyit dob rajta:

Még nem hasonlítgatom a hangját semmihez, még ugyanis bejáratós, viszont USB-COAX átalkítóval hajtom (értelemszerűen USB kábellel) PC-ről, ami hallhatóan jobban, szebben szól mint egy sima (bár minőségi) coax kábellel. Adjuk meg neki, ami jár

Ja és az 58-ashoz mérőmikrofonos beállítás is van, lustábbaknak Ja és fekete lett. Szóval nekem eddig nagyon bejött, de mindenkinek aki eddig eljött és hallotta (persze lehet hogy én és a teljes ismerettsági köröm botfülű) Ott tartok, hogy hangfalba kéne most továbblépnem...

Vendég

Panasonic SA-XR

Csak kíváncsiságból, egyedül vagyok itt a fórumon SA-XR tulaj?
Itt vagyok pl. én.

Szerintem baromi jól néz ki, és a hangjával is meg vagyok elégedve, mozizásra bőven elég. Főleg amióta nem az öklömnyi Yamaha hangfalak vannak rákapcsolva, hanem a B&W -k.

Az egyetlen hiányosságának jelenleg azt tartom, hogy nincs rajta 12V-os trigger kimenet, így a hangfalátkapcsolót nem tudtam automatikusra megvalósítani.

A rekorderrel együtt így főleg jól mutat:

Az SA-XR erősítők nagyon jók, különösen ha valaki a digitális bemenetein keresztül használja kettős erősítéssel kétutas hangfalhoz. Nálam vagy egy évig szólt 55-ös a Castle Richmond 3i dobozával és egy Pio 575 DVD-vel a második rendszeremben Audience Conductor kábelezéssel. Igen meg voltam vele elégedve.

Ratman
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1

Panasonic SA-XR

Hozzászólás Szerző: Ratman »

Itt vagyok pl. én.

Szerintem baromi jól néz ki, és a hangjával is meg vagyok elégedve, mozizásra bőven elég. Főleg amióta nem az öklömnyi Yamaha hangfalak vannak rákapcsolva, hanem a B&W -k.

A rekorderrel együtt így főleg jól mutat:

Vendég

Panasonic SA-XR

Indíts egy szavazást, és hamar megtudod

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 344

Panasonic SA-XR

Hozzászólás Szerző: YvsMad »

Elég ritka a Pana erősítő errefelé. Nekem van egy SA-HE40 a hálószobában (Sys2), de túl nagy elvárásaim eleve nem voltak vele szemben.
TV: LG OLED55G23, BDR: Panasonic DMR-BCT730, BDP+DVD-A/V+SACD: Pioneer BDP-450
CD: Marantz CD6006, AVR: Pioneer SC-LX59-K
Front: Monitor Audio Silver RX6, Silver RX Centre, Silver RXFX, Sub: KEF Q400b.

BIG FOOT
V.I.P.
V.I.P.

Panasonic SA-XR

Seftelő
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 0

Panasonic SA-XR

Hozzászólás Szerző: Seftelő »

Az XR25 szerintem 115ezerért (ennyiért megvehető) nem rossz vétel.

Ha valakit érdekel, a Netdepon a Panasonic SA-XR45-öt 129.900-ért akciózzák! Ugyanitt az SA-XR25 134.800,- --> Ez ám a marketing!!!
TV: Panasonic TX-36PL35D; DVD: Panasonic S75; VHS: Panasonic NV-FJ612; Erösítö: Panasonic SA-XR45; Hangfalszett: Onkyo HTP-103E (6.1); CD író: Mitsumi; DVD író LG GSA-4160

blue_team
Isten Hozott! :)

Panasonic SA-XR

Hozzászólás Szerző: blue_team »

Bocs. Ez a hozzászólás kicsit félrement. Rossz sorrendben jöttek le a hozzászólások. Egy kicsit régi, amire reagáltam.

Sorry

blue_team

Panasonic SA-XR

Hozzászólás Szerző: blue_team »

Az újságoknak én nem hinnék. Az EISA díj pedig egy vicc. Illetve annak is rossz. Arra tehát nem figyelnék, hogy az újságírók mit írnak és hogyan osztogatják a csillagokat, meg a díjakat. Egy termékkel jó ha 1-2 órát tudnak foglalkozni és a többséggel soha nem találkoznak. Emellett a többségük nem pártatlan és a saját tesztkészülékéhez, valamint ízléséhez hasonlítanak mindent. Ami persze nálad teljesen másként alakul.

Csak annak higgy, amit magad hallasz.

Az XR25 szerintem 115ezerért (ennyiért megvehető) nem rossz vétel.
A kérdésre válaszolva: aktív mélynyomót tud hajtani.

Vendég

Panasonic SA-XR

2 db 4 ohmosat sorosan kötnék?
Ez így elsőre elég jó ötletnek tűnik! Nem is kell feltétlenül 4 Ohm-os, lehet 6 vagy 8 is, mert ha nagyobb az impedancia, abból nincs baj. A hangszórók érzékenysége így nyilván csökkeni fog, de hátul pont nincs általában igény olyan nagy teljesítményre.
Nem is tudom, miért nem jutott ez eddig eszembe

Nem jó megoldás. Sajnos a sorbakötéssel nekem sosem sikerült normális hangot kihozni a dologból Nem tudom miért lesz rossz, de kifejezetten mosott, erőtlen hangja lesz, a mélyeket pedig teljesen összemossa...
Egyébként meg minden hangfalat oda lehet kötni a 440-esre, ha kettős kábelezésre alkalmas (ott van a két pár kivezetés). Nekem 4db MS-906-os van rákötve, amiből a frontok kettős kábelezéssel. A hátsókhoz valahogy nincs kedvem behúzni még 15m kábelt
Két bajom a 440-essel:
1, igazán kivezethették volna belőle a hátsó center erősítőjét. Jó lett volna passzív szubnak. Én csak 5.1-es analóg bemenetről használom.
2 Tehettek volna bele egy fickósabb hálózati trafót, mert ezzel a tápegységgel nemigen tud meghajtani kevésbé érzékeny dobozokat...

Vendég

Panasonic SA-XR

Mert a frontokból lehet A és B is.
Ezekszerint egy kicsit tudatlan vagyok.
Mert ez mit is jelent? 4 frontot tudok rákotni?

Igen.
De ritka az olyan erősítő, ahol egyszerre mehet az A és B.
Vagy pedig ohmikus megkötése van, pl. min. 8 Ohmos kell hogy legyen az A és B is.
Általában arra jó, hogy másik szobát lehet ellátni zenével, de remekül alkalmas még pl. arra is, hogy ha satellites rendszerrel mozizol, akkor megvan az 5 egyforma a homogén hangzáshoz, de ez zenére csapnivaló, így a B kimenetre két jólmegtermett frontot kötve lehet rendesen zenét hallgatni.

Itt mehet egyszerre az A+B, ha mindkét doboz 8ohmos.
Én kettős kábelezésre használom a frontoknál. Az A-ról megy a magas, a B-ről megy a mély szekció.

Vendég

Panasonic SA-XR

ellenállása nem, de az impedanciája igen - márpedig az erősítő terhelése szempontjából az számít 
amúgy hogyan megy a Technics-en a multiamplifikálás? 5.1 módban (amikor ugye szükség van minden végfokra) magától átkapcsol multikábelezettre?

Két sort még figyelmesen kellett volna olvasnod:

Természetesen az eredő impedancia nem így működik, de általában ez meg frekvencia függő is, és erősen átlagolva jön ki az a 4 vagy 8 ohm.

Ez még a pontosság okán ide tartozik.

Másik kérdésre, igen, az erősítő magától átvált. Ha csak sztereó a műsor, akkor a hátsó erősítők hajtjákaz A kimeneten a mélyszekciót a frontokban, a magasakat pediga B-n a saját erősítőjük.
Mikor átváltok sokcsatornára, akkor az A és B kimenetet egyszerre hajtja a front, a hátsók pedig visszakapcsolódnak a hátsó hangfalkimenetekre.
Így viszomt az A és B-n keresztül már csak bikábelezett lesz.
Nekem egyébként elég sokat javított a hangon, mióta így használom.

Gordon314
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 4

Panasonic SA-XR

Hozzászólás Szerző: Gordon314 »

2 db 4 ohmosat sorosan kötnék?
Ez így elsőre elég jó ötletnek tűnik! Nem is kell feltétlenül 4 Ohm-os, lehet 6 vagy 8 is, mert ha nagyobb az impedancia, abból nincs baj. A hangszórók érzékenysége így nyilván csökkeni fog, de hátul pont nincs általában igény olyan nagy teljesítményre.
Nem is tudom, miért nem jutott ez eddig eszembe
gordon314.fw.hu

Seftelő
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Panasonic SA-XR

Ellenben két 8 ohmos hangfalat, aminek a normál impedanciája ennyi, nem szabad párhuzamosan egy 8 ohmos kimenetre kötni, mert fenn áll a végfok elszállás lehetősége.
Két darab 8 ohmosat párhuzamosan nem, de ha 2 db 4 ohmosat sorosan kötnék? Mint Gordon314 is írta, így könnyedén lehetne 6.1-ből 7.1-et csinálni a hátsó center megduplázásával.
TV: Panasonic TX-36PL35D; DVD: Panasonic S75; VHS: Panasonic NV-FJ612; Erösítö: Panasonic SA-XR45; Hangfalszett: Onkyo HTP-103E (6.1); CD író: Mitsumi; DVD író LG GSA-4160

Degeczi
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Panasonic SA-XR

Hozzászólás Szerző: Degeczi »

a magas szekció többnyire soros illesztő-szűrő kondit tartalmaz, ami egyenáramúlag elválasztja ohmikusan a magas szekciót, így ennek az ellenállása nem jelenik meg, mint párhuzamos eredő.
ellenállása nem, de az impedanciája igen - márpedig az erősítő terhelése szempontjából az számít

kben a szabvány vmi olyasmit mond ki, h a névleges impdencia 80%-a alá semmilyen frekvencián nem eshet az impedancia - de a gyártók nagy ívben tesznek erre, így egy elvben "8 Ohmos" hangszóró is alaposan megizzaszthat egy erősítőt, mivel bizonyos frekvenciákon akár a 4 Ohmot sem éri el...

amúgy hogyan megy a Technics-en a multiamplifikálás? 5.1 módban (amikor ugye szükség van minden végfokra) magától átkapcsol multikábelezettre?

Vendég

Panasonic SA-XR

Ha nincs A és B, csak egy, nevezzük A-nak, akkor az A-ra rá lehet kötni duplán a kábeleket. Ezzel már helyből megkétszerezzük a hangszóró kábel átmérőjét. Az igazi "ínyencek" ráadásul különböző kábeleket használnak a magashoz és a mélyhez is. A hangváltás ekkor is a hangfalban történik, de mivel két kábel áll rendelkezésre és az egyiken a magas, a másikon a mélyközép frekvenciák folynak, ezért már a kábelekben elkülönülnek a jelek.Kicsit talán durva a hasonlat, de talán érthető: Mindegy, hogy egy vezeték elején, vagy a végén van a kapcsoló, ha megszakítom, akkor az elején sem folyik áram.

Én mivel nem vagyok profi benne, azért csak úgy képzelem el a hangváltót, mint egy fellül áteresztő szűrőt. A magas hangokat engedi a magas sugárzóhoz, az összeset pedig a mélyközépre. Kettős kábelezésnél már a magasra kötött kábelen is csak a magas frekvenciák tudnak folyni.

Köszönöm szépen a tájékoztatást, bár megmondom őszintén én ugyanígy gondoltam a dolgot, csak azzal nem voltam tisztában, hogy ezzel jelentős minőségjavulás érhető el. Ezek után azonban felmerül bennem a kérdés, hogy mi van akkor, ha egy hangszórókivezetésre több kábellel több hangfalat csatlakoztatunk. (Bár akkor az eredő ellenállás megváltozik.)

Nekem kettős erősítés és kettős kábelezés is működik (üzemmódtól függően, a Technics tudja ezt)
Az eredő impedanciára nagyon is kell ügyelni, egy jelentősen alulillesztett hangszórókimenet a végfokokat tönkre is teheti.
Az eleve kettős kábelezésre alkalmas hangfalaknál ilyen probléma nincs, mert a magas szekció többnyire soros illesztő-szűrő kondit tartalmaz, ami egyenáramúlag elválasztja ohmikusan a magas szekciót, így ennek az ellenállása nem jelenik meg, mint párhuzamos eredő.
Természetesen az eredő impedancia nem így működik, de általában ez meg frekvencia függő is, és erősen átlagolva jön ki az a 4 vagy 8 ohm.
Ellenben két 8 ohmos hangfalat, aminek a normál impedanciája ennyi, nem szabad párhuzamosan egy 8 ohmos kimenetre kötni, mert fenn áll a végfok elszállás lehetősége.
Az A és B kimenetek esetén van mód A+B együttes működésére, ilyen esetekre az erősítő adatlapja megadja, hogy minimálisan milyen impedanciájúnak kell lennie a hangfalaknak.
A házimozis erősítőknél előfordul az is, hogy van impedancia váltásra is lehetőség, így pl. lehetséges az amúgy 4 ohmos kimenetű végfokra 2 db. 4 ohmos hangfalat -mint A és B- kötni.

Gordon314
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 4

Panasonic SA-XR

Hozzászólás Szerző: Gordon314 »

.... ezzel jelentős minőségjavulás érhető el. Ezek után azonban felmerül bennem a kérdés, hogy mi van akkor, ha egy hangszórókivezetésre több kábellel több hangfalat csatlakoztatunk. (Bár akkor az eredő ellenállás megváltozik.)
A "jelentős" az relatív. Minden esetre jót tesz a hangzásnak. Függ nyílván attól is, hogy milyen hangszóróknál, milyen erősítőnél, milyen kábelekkel csinálod. Egy biztos, rosszabb nem lesz tőle a hang, már csak a dupla kábel dupla vezetőképessége is javít!

Ahogy írod az eredő impedancia csökken drasztikusan. Nagyobb áramok fognak folyni az erősítőben, az jobban melegszik, esetleg károsodik, de a legvalószínűbb, hogy valamelyik (áram, hő) védelme lekapcsolja, vagy visszavesz a teljesítményből. Aminél gyárilag nincs ez kiépítve, arra én nem kötném.
Egyébként nemrég vetődött fel bennem is a kérdés, mert 6.1-es erősítőm van és a 6 helyére két hangszórót kötve 7.1-et kapnék. Inkább, azonban maradok az 5.1-nél egyenlőre.
gordon314.fw.hu

Seftelő
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Panasonic SA-XR

Amit "passzívnak" hívsz, az az előerősített kimenet, amihez még kell végfokozat, ha hallgatni szeretnéd, de mondjük felvételt készíteni ez való. Ez viszont nem hangszóró csatlakozó!
Ezzel tisztában is vagyok, de mint mondtam én erre is használom, ugyanis a teraszomra kitettem 2 db hangszórót (beépítve a fedett részbe) és ezeket hajtom meg egy sztereo erősítővel, így gyakorlatilag CD-t, rádiót, stb. tudok hallgatni a teraszon. Így megspóroltam egy-egy további tuner és CD játszó beszerzését és mindezek mellett az is megvalósítható, hogy a házban halkan hallgatom a zenét a teraszon meg hangosan és fordítva.

Seftelő
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Panasonic SA-XR

Ha nincs A és B, csak egy, nevezzük A-nak, akkor az A-ra rá lehet kötni duplán a kábeleket. Ezzel már helyből megkétszerezzük a hangszóró kábel átmérőjét. Az igazi "ínyencek" ráadásul különböző kábeleket használnak a magashoz és a mélyhez is. A hangváltás ekkor is a hangfalban történik, de mivel két kábel áll rendelkezésre és az egyiken a magas, a másikon a mélyközép frekvenciák folynak, ezért már a kábelekben elkülönülnek a jelek.Kicsit talán durva a hasonlat, de talán érthető: Mindegy, hogy egy vezeték elején, vagy a végén van a kapcsoló, ha megszakítom, akkor az elején sem folyik áram.

Én mivel nem vagyok profi benne, azért csak úgy képzelem el a hangváltót, mint egy fellül áteresztő szűrőt. A magas hangokat engedi a magas sugárzóhoz, az összeset pedig a mélyközépre. Kettős kábelezésnél már a magasra kötött kábelen is csak a magas frekvenciák tudnak folyni.

Köszönöm szépen a tájékoztatást, bár megmondom őszintén én ugyanígy gondoltam a dolgot, csak azzal nem voltam tisztában, hogy ezzel jelentős minőségjavulás érhető el. Ezek után azonban felmerül bennem a kérdés, hogy mi van akkor, ha egy hangszórókivezetésre több kábellel több hangfalat csatlakoztatunk. (Bár akkor az eredő ellenállás megváltozik.)

Válasz küldése

Vissza: “Hardver”