Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
optikai kimenet
optikai kimenet
Ja és még annyit: mivel digitális jelről van szó, a jel csak két értéket vehet fel. Ezért pl. a hőmérsékleti hatások miatti munkapont eltolódás sem okoz olyan problémákat mint analóg átvitel esetén.
Erősítö: Kenwood KRF-X9060D THX Select 6*100W , Marantz PM-50 2*85W Hangfalak: Wharefedale Diamond 8Center, 8.4front, 8.2surround Sub: Mordaunt-Short MS-907W Kábel: Monitor Cobra 4mm2
CD:Denon DCD-755 DVD: Panasonic DVD-S75 ; Panasonic DVD-S47 DVD Recorder: Panasonic DMR-E50 ; Panasonic DMR-EH60 200GB HDD, Progressive scan TV: Samsung LE32R32BX , LG Flatron 100Hz PIP RE-29FA33PX Video: Panasonic NV-FJ632 Nicam Hi-Fi Deck:Denon DRM-595
Lemezjátszó:Akai AP-Q310 (néha jó egy kis nosztalgia bakelitezés... /emoticons/default_smile.png" alt=":)" data-emoticon="" srcset="/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />)
optikai kimenet
A CD/DVD letapogatása során valóban sokkal több a hiba, de ezt nem lehet összehasonlítani egy optikai szálon érkező jel átalakításával.
Hiszen a lézeres letapogatás alapvetően más problémákat vet fel: fókuszálás, sávontartás, a korong sebességének (szögsebesség) állandó értéken tartása, a lemez minősége stb.. amik mind befolyásolják a hibaarány nagyságát. Itt számít, milyen gyors és pontos a mechanika, vannak-e külső rezgések amik nehezítik a letapogatást, mennyi fény verődik vissza a lemezről, milyen mélyek ill hosszúak a pitek.. és még sorolhatnám...
Optikai átvitelnél más a helyzet. Ott az átalakítás nagyon leegyszerűsítve abból áll, hogy az üvegszálon érkező fényimpulzusokkal megvilágítjuk egy tranzisztor bázisrétegét. Ez olyan, mintha egy tokozott tranyó bázisa és emittere közé nyitó irányú feszültséget kapcsolnál. Csak itt a fotonok gerjesztik a töltéshordozókat.
Az így gerjesztett tranzisztor kollektoráról, esetleg emitteréről már a digitális jelsorozat vehető le. Innentől pedig már a jel ugyanaz, mintha erre a pontra "kötöttük volna be a koaxot"
Tehát végeredményben az optikai/elektromos átalakítás 1-2db tranzisztorral ill. "LED"-el megoldható.
Ha ezek a tranzisztorok és fénydiódák megfelelően gyorsak, akkor az átalakítás közel 100%-os, vagyis az időzítési ill. jelalak-hibák elhanyagolhatóak.
Az optikai szálra pedig egyáltalán nem hat a külső elektromágneses tér, és a környezeti jellemzők (hőmérséklet, páratartalom stb) is nagyságrendekkel kevésbé befolyásolják mint pl. a koaxot.
Az átviteli sávszélességről már nem is beszélve...
Ezért egyre inkább elterjedt a távközlésben is, mert kiküszöböli az átvitel során keletkező elektromágneses zavarokat, rendkívül gyors, nagyobb távolságot lehet a jel regenerálása nélkül áthidalni, az opto/elektr. átalakítás pedig szinte problémamentes. Tehát az eredő bit- vagy blokk hibaarány töredéke mint a koax vagy más "fémes" összeköttetéseknél.
Érezhető, hogy kicsit több a feladat és a hibalahatőség a CD/DVD letapogatásnál...
No de visszatérve az eredeti problémára, természetesen 5-6m távolságnál ezek a zavarok és zajok általában elhanyagolhatóak, és a koax sokkal olcsóbb mint az optikai kábel. Ezért javaslom én is Desert-nek, hogy inkább a koax. Nem azért, mert az átalakítás hibával járna.
Üdv: Imre
Erősítö: Kenwood KRF-X9060D THX Select 6*100W , Marantz PM-50 2*85W Hangfalak: Wharefedale Diamond 8Center, 8.4front, 8.2surround Sub: Mordaunt-Short MS-907W Kábel: Monitor Cobra 4mm2
CD:Denon DCD-755 DVD: Panasonic DVD-S75 ; Panasonic DVD-S47 DVD Recorder: Panasonic DMR-E50 ; Panasonic DMR-EH60 200GB HDD, Progressive scan TV: Samsung LE32R32BX , LG Flatron 100Hz PIP RE-29FA33PX Video: Panasonic NV-FJ632 Nicam Hi-Fi Deck:Denon DRM-595
Lemezjátszó:Akai AP-Q310 (néha jó egy kis nosztalgia bakelitezés... /emoticons/default_smile.png" alt=":)" data-emoticon="" srcset="/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />)
optikai kimenet
Gyakortati szinten tényleg így van, de elméletileg az átalakítások hibákkal járhatnak. (Nincs redundáns hibajavítás itt, amennyire én tudom.)
Nincs is szükség hibajavításra, mert az optikai/koax átalakítás egy optocsatolóval megoldható, amire pedig nem az jellemző, hogy "hibázik" Hiszen az elektronika közvetlenül csak elektromos jelekkel tud dolgozni. Hibajavítás pedig kicsit "beljebb" a prociban zajlik függetlenül attól, hogy a jel optikán vagy koaxon érkezett.
Ismétlem: legjobb tudomásom szerint nincs teljes hibajavítás az S/PDIF jelátvitelnél. (Mondjuk nagy szükség sincs rá.) Ha lenne, akkor az nyilván a procinál menne végbe és kétirányú információáramlással korrigálni lehetne a hibás köteget. A hiba pedig ugye vagy az átalakítás, vagy a "szállítás" során keletkezne.
Egyébként biztos részletesen ismered az optikai átalakítást. Én nem. Abból indulok ki, hogy a CD-n is valami hasonló történik (nyilván extrémebb körülmények között) és elég sok a hibás kiolvasás.
Ha csak abból indulunk ki, hogy az optikai jel generálását végző alkatrészek is "elektromos készülékből vannak" akkor belátható, hogy azokra is hat a hőmérséklet, az elektromágneses szennyezettség, a páratartalom változása.... (persze elméleti síkon, esetleg laboratóriumi körülmények között mérhető). Ha ezek a hatáson nem is jelszintű hibákat okoznak, de a jelek időzítésében okoznak eltéréseket.
Szóval az alapelv, amely szerint ha a jel útja minnél rövidebb és minnél kevesebb átalakításon esik át, annál pontosabb, szerintem itt is érvényes.
Informatikában, telekommunikációban az optikai jelátvitel egyértelműen előnyösebb, de ott komoly hibajavítás kiküszöböli egyrészt a rendszer hátrányát, másrészt a távolságon összeszedett jeltorzulások nagyságrenddel meghaladják az átalakítások okozta torzulásokat.
gordon314.fw.hu
optikai kimenet
Gyakortati szinten tényleg így van, de elméletileg az átalakítások hibákkal járhatnak. (Nincs redundáns hibajavítás itt, amennyire én tudom.)
Nincs is szükség hibajavításra, mert az optikai/koax átalakítás egy optocsatolóval megoldható, amire pedig nem az jellemző, hogy "hibázik" Hiszen az elektronika közvetlenül csak elektromos jelekkel tud dolgozni. Hibajavítás pedig kicsit "beljebb" a prociban zajlik függetlenül attól, hogy a jel optikán vagy koaxon érkezett.
optikai kimenet
A dts cd-k nálam is mennek Powerdvd-el és windvd-el egyaránt (persze újabb verziókkal). Szal sztem is ki tudja küldeni azt az erősítőbe is. Csak max be kell állítani hogy ne akarja dekódolni dts-be csak adja ki a sistergést és majd az erősítő dts dekódere dekódolja az anyagot.
optikai kimenet
Hangminőség szempontjából nincs különbség a koax és az optika között. Végeredményben az optikai ki/bemenetnél optikai/elektromos átalakítás után pontosan ugyanaz a jelfolyam áll elő, mint a koaxnál.
gordon314.fw.hu
optikai kimenet
Előre szólok, hogy DTS-CD-t nem fogsz tudni számítógépen lejátszani. Legalábbis én nem tudok olyan progit, ami megoldja (aki tud, az sikítson )
Mr_rob által javasolt hardverhez a PowerDVD szoftvert ajánlom dts Cd hallgatáshoz.
Bár én csak sima sztereó hangszórókkal próbáltam, de úgy lejátszotta. Gondolom digitálisan is kiteszi.
gordon314.fw.hu
optikai kimenet
Ahol eddig kerestem (dunántúli megyeszékhely) azt válaszolták, hogy nincs igény hosszú kábelre, ezért nem is hoztak az országba.Esetleg van valami javaslatotok, hol érdemes utána érdeklődni?
Ott "toltad el", hogy túl precíz voltál és kifejezetten digitális jelátvitelre való koax kábelt kerestél. Próbáld meg úgy mekérdezni, hogy minőségi x méter hosszú kompozit videókábel. Gyakorlatilag azonos (de legalábbis nagyon hasonló) az analóg videojel és a digitális hangjel által megkövetelt jellemzők a kábeltől, ezért a kábelek közt is inkább csak az árazásban van különbség.
Rosszabb eset a pákás ismerős, mert a legügyesebb szaki sem tud úgy forrasztani egy műhelyben, mint ahogy egy minőségi kábel van illesztve a gyárban.
Esetleg megpróbálkozhatsz subwooferhez való kábel használatával is, de ott már nagyobb eltérések lehetnek a digitkábelhez képest.
gordon314.fw.hu
optikai kimenet
Hi!
nekem az lenne a kérdésem hogy egy SB live os kártyát digital out-n összekötni egy erősítővel milyen kábellel kell? Mármint a gépi oldalra egy jack dugó kell és a másik végén mi legyen vagy hogy van ez mert nem értek hozzá. Olvasgattam a hozzászólásokat és az nem vágom hogy az hogy egy kábel optikai vagy koax az befolyásolja e hogy milyen csatlakozó van a kábel két végén?
Amúgy amire nekem konkértan kéne ez az összekötés az az hogy DTS cd-ket akarok hallgatni úgy hogy a gép játsza le a cd-t de az erősítő dekódolja. Szal mit tanácsoltok
Előre szólok, hogy DTS-CD-t nem fogsz tudni számítógépen lejátszani. Legalábbis én nem tudok olyan progit, ami megoldja (aki tud, az sikítson )
A hangkártya nem tudja, hogy DTS az a CD, és PCM ként kezeli, amit újrakódol, tehát az erősítő sem fogja felismerni.
Összeköttetés egyébként egyszerű. kártyába egy mono jack, erősítőbe egy RCA dugó
optikai kimenet
Hi!
nekem az lenne a kérdésem hogy egy SB live os kártyát digital out-n összekötni egy erősítővel milyen kábellel kell? Mármint a gépi oldalra egy jack dugó kell és a másik végén mi legyen vagy hogy van ez mert nem értek hozzá. Olvasgattam a hozzászólásokat és az nem vágom hogy az hogy egy kábel optikai vagy koax az befolyásolja e hogy milyen csatlakozó van a kábel két végén?
Amúgy amire nekem konkértan kéne ez az összekötés az az hogy DTS cd-ket akarok hallgatni úgy hogy a gép játsza le a cd-t de az erősítő dekódolja. Szal mit tanácsoltok
optikai kimenet
Ahogy Degeczi is mondja: nem kell eröltetni a bolti változatot. Egyszerűen lehet csinálni!
Nekem is házi készítésü, kb 6m, plusz egy 1.5m-es nem árnyékolt kábellel meghosszabbítva, és így is tökéletesen műxik. (mikor még volt digit műholdvevőm, akkor volt, hogy csupasz kábellel kötöttem be az SP/DIF-et. Kicsit érzékeny volt. Mikor egy másik szobában valaki felkapcsolta a lámpát: elkussolt )
optikai kimenet
nem probléma: ha megyeszékhely, akkor biztosan van alkatrészbolt, s nem gond két RCA dugót + a pont megfelelő hosszúságú kábelt beszerezni - pákász ismerős meg csak akad, aki 5 perc alatt összerakja
optikai kimenet
[Hacsak nem olyan nagy otthon az elektromos háttérzaj, hogy az árnyékolt koaxot is zavarja. Ez esetben az optikai lenne a jobb megoldás. Bár gondolom nem laksz transzformátorházzal közös falu lakásban és gondolom nem akarsz egy vagyont költeni a 6 méteres minőségi optikai kábelre.
Hello Rob, Gordon, Imici!
Rendes dolog volt, hogy segítettetek a probléma eldöntésében.
Koax kábelt fogok választani. Trafóház nincs a közelben (panelépület), mobil nincs, ára kedvezőbb. Remélem találok valahol ilyen méretűt. Ahol eddig kerestem (dunántúli megyeszékhely) azt válaszolták, hogy nincs igény hosszú kábelre, ezért nem is hoztak az országba.
Esetleg van valami javaslatotok, hol érdemes utána érdeklődni? Cím vagy telefonszám nagy segítség lenne. Köszönöm!
optikai kimenet
A hangátvitelre melyik összeköttetés az ajánlatosabb ebben az esetben?
A "digitális koaxiális" vagy az "optikai"?
Hali!
Hangminőség szempontjából nincs különbség a koax és az optika között. Végeredményben az optikai ki/bemenetnél optikai/elektromos átalakítás után pontosan ugyanaz a jelfolyam áll elő, mint a koaxnál.
Ami miatt az optika mégis népszerűbb:
1. Gyakorlatilag érzéketlen mindenféle külső elektromágneses zajra, zavarra
2. Galvanikusan nincs kapcsolatban a két készülék, így pl. nem képződhet ún. földhurok, ami gerjedéshez vezetne.
Gordonnak igaza van. Az optika ugyan tuti megoldás, de sokkal drágább ilyen távolságra. Ráadásul ha az optikai kábel sérül,(pl ajtó rácsukás általi halál ) gyakorlatilag ki lehet dobni. A koax azért még javítható...
A digitális összeköttetés még koaxon is kevésbé érzékeny a zajra, mint az analóg. Hiszen digit jelnél a zajszint amplitudója el kell, hogy érje az ún döntési szintet, vagyis azt a feszültségértéket ami felett vagy alatt a jel 1-nek vagy 0-nak számít. Ekkor okoz csak bithibát. Az ennél kisebb szintű zajt a vételi oldalon a komparátor egyszerűen elnyomja.
Úgyhogy ha jó minőségű, megfelelő hullámimpedanciájú lehetőleg duplán árnyékolt kábelt veszel, és nincs a közvetlen közeledben erős elektromágneses zavarforrás (trafóház, GSM cella stb) akkor a koax olcsóbb, és ugyanolyan jó.
De a mobilt azért tartsd távol tőle...
Üdv: Imre
optikai kimenet
Coax-szal érdemes kötni, az optika baromi drága. Minőségileg nem fogsz különbséget észrevenni!
Hacsak nem olyan nagy otthon az elektromos háttérzaj, hogy az árnyékolt koaxot is zavarja. Ez esetben az optikai lenne a jobb megoldás. Bár gondolom nem laksz transzformátorházzal közös falu lakásban és gondolom nem akarsz egy vagyont költeni a 6 méteres minőségi optikai kábelre.
gordon314.fw.hu
optikai kimenet
Hello Szakemberek!Néhány szakmai vagy tapasztalati információt szeretnék kérni.
A "Feleség Elfogadási Faktor" emelésének érdekében csak úgy tudom otthon elhelyezni a berendezéseket, hogy a DVD lejátszó és az 5.1erősítő egymáshoz legalább 5-6m-re kerül.
A "digitális koaxiális" vagy az "optikai"? Lehet-e egyáltalán ilyen hosszúságú kábelt kapni?
(Az erősítőt és a mélynyomót, amelyek hasonló távolságra vannak, eleve csak koax kábellel tudom összekötni.)
Nos! Aki tud jótanácsot adni, kérem tegye itt meg! Köszönöm!
Coax-szal érdemes kötni, az optika baromi drága. Minőségileg nem fogsz különbséget észrevenni!
optikai kimenet
Hello Szakemberek!
Néhány szakmai vagy tapasztalati információt szeretnék kérni.
A "Feleség Elfogadási Faktor" emelésének érdekében csak úgy tudom otthon elhelyezni a berendezéseket, hogy a DVD lejátszó és az 5.1erősítő egymáshoz legalább 5-6m-re kerül.
A "digitális koaxiális" vagy az "optikai"? Lehet-e egyáltalán ilyen hosszúságú kábelt kapni?
(Az erősítőt és a mélynyomót, amelyek hasonló távolságra vannak, eleve csak koax kábellel tudom összekötni.)
Nos! Aki tud jótanácsot adni, kérem tegye itt meg! Köszönöm!
optikai kimenet
a Kácsán kivül hol lehet még jo kábeleket kapni?
optikai kimenet
mondom sokcsatornás hang esetén minek, s magad is azt kérdezted "5.1-es átvitel esetén lehet-e DSP-t használni?"
ha le akarod egyszerűsíteni, akkor összekötöd digitálisan, egyetlen kábellel, oszt' kész: az eredeti AC3 átmegy, ha pedig csak kétcsatornás, arra ráengedhető a Dolby Surround dekóder, vagy neaggyisten DSP
a játékoknak nem lesz 5.1 hangja, de az többnyire nem nagy veszteség
Bocs, rosszul fogalmaztam. már eléggé belezavarodtam. De most megkaptam a kérdésemre a választ: "ha pedig csak kétcsatornás, arra ráengedhető a Dolby Surround dekóder".
THX
optikai kimenet
mondom sokcsatornás hang esetén minek, s magad is azt kérdezted "5.1-es átvitel esetén lehet-e DSP-t használni?"
ha le akarod egyszerűsíteni, akkor összekötöd digitálisan, egyetlen kábellel, oszt' kész: az eredeti AC3 átmegy, ha pedig csak kétcsatornás, arra ráengedhető a Dolby Surround dekóder, vagy neaggyisten DSP
a játékoknak nem lesz 5.1 hangja, de az többnyire nem nagy veszteség
optikai kimenet
tényleg nem értem mit bonyolítasz ezen ennyit: ha átmegy a film eredeti, sokcsatornás hangja, akkor arra mi a fenének még utólag vmi DSP-s marhaságot ráengedni? az a cél, h a rendező által elképzelt hangzást kapd, nem?
mert ha pl. a film csak stereo akkor miért ne rakjam rá. Ha már foglalják a helyet a hangfalak akkor használni is akarom:) Jelen esetben meg ilyenkor dugdoshatom át a kábeleket, mert 6ch-en nem tudja produkálni. Szeretném leegyszerűsíteni a dolgot.
optikai kimenet
tényleg nem értem mit bonyolítasz ezen ennyit: ha átmegy a film eredeti, sokcsatornás hangja, akkor arra mi a fenének még utólag vmi DSP-s marhaságot ráengedni? az a cél, h a rendező által elképzelt hangzást kapd, nem?
optikai kimenet
Gemini:Mr. Rob valószínűleg nem ismeri a Yamaha erősítőket. A használatiban is le van írva, hogy a 6 csatornás bemenetről érkező jel kikerüli az erősítő feldolgozó processzorát, csak erősíti azt. Ha a DSP, a PLII vagy dts Neo:6 programokat akarod használni, akkor a valamelyik digitális bemenetre kell a többcsatornás hangot küldeni.
ismeri vagy sem - sajnos teljesen igaza van, mert egészen másról van szó!
arról, h hiába gondolná az ember, h "na minek vesződjek 5-6 madzaggal, ha elég egyetlen digitális összeköttetés", de nem, a Soundstormot leszámítva a hangkártyák nem képesek AC3 realtime kódolásra, tehát a játékok és bármi más, program által előállított hang csak sztereóban fog átmenni!
egyedül a már készen lévő AC3, tehát mondjuk egy DVD hangja megy majd sokcsatornás üzemmódban
ettől teljesen független az, h maga az erősítő milyen DSP-t tud
Tehát ha nézek egy dts filmet és optikaival van összekötve az erölködővel, akkor hajlandó lesz az 5+1 csatornát átvinni rajta?
Ebben az esetben lehet használni DSP-t?
Mi van abban az esetben ha összekötöm hatcsatornásan és optikain is? akkor kedvemre válogathatok, hogy melyiket akarom hallgatni, vagy a hangkártya esetleg letiltja a számára másodlagos hangot ebben az esetben?
Ha nem gépen keresztül, hanem asztali dvd-n néznék filmet, akkor az optikain keresztül az erősítő automatikusan érzékelné, hogy milyen jelet kap? (DD, DTS)
Azért is vagyok egy kicsit összezavarodva, mert mindenhol azt írják hogy 41 féle hangzásképet képes produkálni. Ez akkor abban az esetben jelentkezik, hogy használhatom DD-nél és DTS-nél is?
Optikain keresztül, miként tudok DSP nélkül filmet nézni?
PowerDVD-t használok. Ott ha beállítom hogy hat csatornás legyen és a film is 5.1-es, akkor simán ezt a jelet adja le a hangkártya felé. Ha az erősítő 6ch inputra van állítva akkor ez is szól a hangfalakon. De mi a helyzet a digitális csatikkal? Az erősítő ilyenkor érzékeli, hogy milyen jelet kap?
Bocs ha kicsit zavaros, remélem azért érthető amit írtam. Lehe, hogy egyszerűbb lenne ha megvenném azt a kábelt és kipróbálnám mire is képes
optikai kimenet
Gemini:Mr. Rob valószínűleg nem ismeri a Yamaha erősítőket. A használatiban is le van írva, hogy a 6 csatornás bemenetről érkező jel kikerüli az erősítő feldolgozó processzorát, csak erősíti azt. Ha a DSP, a PLII vagy dts Neo:6 programokat akarod használni, akkor a valamelyik digitális bemenetre kell a többcsatornás hangot küldeni.
ismeri vagy sem - sajnos teljesen igaza van, mert egészen másról van szó!
arról, h hiába gondolná az ember, h "na minek vesződjek 5-6 madzaggal, ha elég egyetlen digitális összeköttetés", de nem, a Soundstormot leszámítva a hangkártyák nem képesek AC3 realtime kódolásra, tehát a játékok és bármi más, program által előállított hang csak sztereóban fog átmenni!
egyedül a már készen lévő AC3, tehát mondjuk egy DVD hangja megy majd sokcsatornás üzemmódban
ettől teljesen független az, h maga az erősítő milyen DSP-t tud
optikai kimenet
Szia!
optikai kábelből 3m eset, már üvegszálasból kapsz 10000Ft ért. Ott 980Ft tól vannak már optikai kábelek, minden megoldásban. KáCsa Audio: 220-91-00