Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
4:3TV->16:9
-
Vendég
Már amelyik tv-n van ilyen funkció.Az enyémen választhatok 4:3, 16:9, cinema és auto között.
Lehet, hogy nem a megfelelő tipusú tévéd van ? :kiraly:
Nekem 16:9-es a tévém, és tök jó, hogy pl. a voxon, de az hbo-n is 16:9-ben adnak. Sok magyar adón viszont nagyon dühít, hogy a kezdőfeliratok lefutása után hopp, átváltanak 4:3-ba, levágva a kép két szélét. Nem baj, majd csak jön egy szebb, jobb kor.....
Ezen kívül nem nagyon izgat pl. a már említett stúdióbeszélgetéseknél, hogy lemarad a kép alul felül. A Vágó-műsorban persze már zavar
De mindent megér, hogy dvd-zés közben viszont nem kell nagy fekete csíkokat elviselnem a képen, azt mindig is utáltam!
Erősítő: Yamaha RXV457; Hangfalak: Heco Vitas 5.0; Mély: Magnat Monitor Sub 200A; DVD lejátszó: Thomson DTH212;
Ja, ez a legrosszabb. Az ilyet 16:9-es TV-n nézve körben fekete gyászkeret van. Ugyebár az alsó és felső csík a műsorban van, az oldalsókat meg a TV rakja be. Kb. fele területe van ilyenkor kihasználva a TV-nek.
Ilyenkor kell zoom -olni :kiraly:
Már amelyik tv-n van ilyen funkció.
Az enyémen választhatok 4:3, 16:9, cinema és auto között.
A cinema mód egy kissé kihúzza a képet, de sajnos vízszintesen jobban, mint függőlegesen ergo torz lesz a kép. Oldalt eltűnik a csík alul-felül vékonyabb lesz.
Nem is tudom mire jó ez a feature.
(Ja, én voltam a Vendég.)
-
Vendég
Így van. nagyon szépen kitölti a teljes képernyőt a valós tartalom, és nincs fekete csík.
Az anamorf 16/9 sugárzástól meg még ppont olyan messze vagyunk, mint a HD-től
Ja, ez a legrosszabb. Az ilyet 16:9-es TV-n nézve körben fekete gyászkeret van. Ugyebár az alsó és felső csík a műsorban van, az oldalsókat meg a TV rakja be. Kb. fele területe van ilyenkor kihasználva a TV-nek.
Ilyenkor kell zoom -olni :kiraly:
TV: Sony KV-32FQ86, DVD-Video: Panasonic DMR-E85H, VHS: Panasonic NV-FJ632, Rádióerősítő: Marantz SR-5400 OSE, CD játszó: Marantz CD-52mkII, (Erősítő: Quad-405), LP játszó: NAD-5120 (Pickup: Grado Black), Deck: Aiwa F250, Hangdobozok: ELADÓK ! Heybrook HB1 (kábel: Monitor Black&White LS-502)
-
Vendég
Hát ez már régi téma...A M1 már sokmindent ad "csíkkal" alul-felül, de pl. marhára izgalmas studióbeszélgetéseknél ez szinte mindegy. :kiraly:
Aztán a ker tv-k is néha nap megerőltetik magukat, itt van mindjárt a ma esti Vészhelyzet, de valami filmet a műlthéten is mintha alsó-felső fekete csikkal láttam volna a TV2-n...
De ezek a ritka kivételek, kb ha a DD5,1 hang és digit adás napi szintű lesz akkor a 16/9 is
De azek sem igazi 16:9 formátumban leadott filmek, csak feketével 4:3-asra kipótolt képet adnak; az adás valójában 4:3 formátumú.
Hát ez már régi téma...A M1 már sokmindent ad "csíkkal" alul-felül, de pl. marhára izgalmas studióbeszélgetéseknél ez szinte mindegy.
Aztán a ker tv-k is néha nap megerőltetik magukat, itt van mindjárt a ma esti Vészhelyzet, de valami filmet a műlthéten is mintha alsó-felső fekete csikkal láttam volna a TV2-n...
De ezek a ritka kivételek, kb ha a DD5,1 hang és digit adás napi szintű lesz akkor a 16/9 is :kiraly:
De azek sem igazi 16:9 formátumban leadott filmek, csak feketével 4:3-asra kipótolt képet adnak; az adás valójában 4:3 formátumú.
TV: LG OLED55G23, BDR: Panasonic DMR-BCT730, BDP+DVD-A/V+SACD: Pioneer BDP-450
CD: Marantz CD6006, AVR: Pioneer SC-LX59-K
Front: Monitor Audio Silver RX6, Silver RX Centre, Silver RXFX, Sub: KEF Q400b.
CD: Marantz CD6006, AVR: Pioneer SC-LX59-K
Front: Monitor Audio Silver RX6, Silver RX Centre, Silver RXFX, Sub: KEF Q400b.
-
Vendég
Hát ez már régi téma...
A M1 már sokmindent ad "csíkkal" alul-felül, de pl. marhára izgalmas studióbeszélgetéseknél ez szinte mindegy.
De ezek a ritka kivételek, kb ha a DD5,1 hang és digit adás napi szintű lesz akkor a 16/9 is :kiraly:
Sziasztok!Tud valaki arról, hogy mikor lesz a normál tv adás 9:16 képméret arányú?
Meddig kell elpazarolni a Tv széleit vagy tojásfejű embereket nézni?
Gondolom amikor a háztartások túlnyomó többségében 16:9-es TV lesz akkor lesz 16:9-es TV adás is. Szerintem már csak a HDTV terjedésével lesz meg.
Az RTL klub biztosan csak akkor, de SAT-on már elég sok csatorna van, ami 16:9-ben ad.
-
Vendég
Sziasztok!Tud valaki arról, hogy mikor lesz a normál tv adás 9:16 képméret arányú?
Gondolom amikor a háztartások túlnyomó többségében 16:9-es TV lesz akkor lesz 16:9-es TV adás is. Szerintem már csak a HDTV terjedésével lesz meg.
Sziasztok!
Tud valaki arról, hogy mikor lesz a normál tv adás 9:16 képméret arányú?
-
Vendég
Felhívtam a thomson service-t, de nagyon lepattintósak voltak. Igazábol a fehér csíkot nem tudtam eltünteni, de már nem is érdekel annyira. Nagyobb baj az, hogy a GEOMETRY beállításokat eltoltam, a service-s pasi azt mondta használjak egy monoscope képernyőt a beállításra. Nem tudja véletlenül valaki, melyik adó ad le és mikor monoscope képernyőt. A másik baj az, hogy nem tudom sok beállításról micsoda pontosan, ha valaki ebben tud segíteni annak elküldeném azt a kb. 15 kulcsszót mail-en vagy itt a fórumon, hogy elmagyarázza. Szóval valami TV guru kéne. Nagyon megköszönném a segítségét, mert a TV képet még nem sikerült teljesen jól belőni.
-
Vendég
Ahh, elnézést nem olvastam el az előző beszólásokat. Azért írtam 1-2 hasznos dolgot is: szóval a DVD-n lévő MPEG2 kép vízszintesen többféle értéket is felvehet, max 720 lehet ha jól tudom. A DVD ebből analóg jelet állít elő, szabvány szerint olyat, amely legalább egy 500 sornak megfelelő képet eredményez. Jobb DVD-k precízebb jelet állítanak elő, rosszabbak rosszabbat.
A 16:9 és 4:3 képarányok csak a függőleges felbontással állnak összefüggésben. És nem csak azért érdemes 16:9-es módot használni, mert nagyobb a felbontás, hanem mert a lejátszók szoftveres 16:9 -> 4:3 algoritmusa is változó, és interlaced forrás esetén egyik sem tökéletes.
Hozzáteszem, hogy a Panasonic TV-ken nincs fölül fehér csík (látszik is, hogy levág alul-fölül néhány sort), de Grundig-on már láttam.
-
Vendég
Mivel a PAL egy analóg szabvány, ezért vízszintesen nincs előre definiált felbontás (csak egy időben állandóan változó analóg elektromos jel). Amit te DVD-nél és VHS-nél sorfelbontásként emlegetsz, az valójában vízszintes felbontás (én sem tudom miért hívják így). Egy DVD-n tárolt film vízszintes felbontása akár 720 képpont is lehet, amiből a DVD egy olyan analóg jelet generál, ami nagyjából 500 fölötti vízszintes felbontásnak felel meg (újabban már 540). A függőleges felbontás PAL-nál 576 látható scanline (650-ből), NTSC-nél 480 látható scanline (ebből a TV valamennyit még eltakar). A hagyományos TV-k csak ezt a két felbontást ismerik, jobb esetben automatikusan felismerik, a kapott jelből, hogy melyikről van szó.
-
Vendég
A legnagyobb baj azért lenne, mert akkor mekkorának is kellene lenni egy TV-n a megjelenítő képpontok számának? Legyen PAL hatszázvalamennyi? Vagy legyen NTSC ötszázvalamennyi? Vagy legyen 640 mivel van számítógépes bemenete is? Vagy legyen 800 mert komolyabb számítógépes bemenete van? Hiszen egy TV-t nem csak PAL rendszerű TV adások nézésére használjuk. Egyébként bár a PAL több, mint 600 sort jelenít meg a DVD-nek csak 500 sor a felbontása. Tehát a 600 sorban csak 500 sort jelenít meg. Csakúgy, mint a VHS-nél ugynaz a 600 sor alig háromszázat.
-
Vendég
A vége, ami valamiért lemaradt:
Simon kicsit megelőzött, de azért remélem nem fölösleges amit írtam.
-
Vendég
Jobb később, mint soha:
1. mód: TV: 4:3 módban, DVD: Letterbox módban
2. mód: TV: 16:9 módban, DVD: Wide módban
1. módban a TV-re kiküldött kép tartalmazza alul és felül a fekete csíkokat, közötte pedig a filmet, így a PAL felbontás egy része a fekete csíkok megjelenítésére pazarlódik. A katódsugárcső a képernyő teljes magasságában pásztáz.
2. módban a kép a DVD-n tárolt formában jelenik meg, így 4:3ban "húzottfejú" embereket látnánk. Ezt a képet 16:9 méretűre összenyomva kapjuk meg a korrekt képarányt. A katódsugárcső a középső 16:9-es sávban pásztáz, de ugyanannyi sort, mint 4:3-ban.
Mindkét mód a PAL szabványnak megfelelő sort tesz ki csak a 2. sűrűbben ill. ez a rendelkezésre álló felbontást maximálisan kihasználja a film számára. Az összenyomással több hasznos információt jelenítünk meg a TV ugyanazon 16:9-es képsávjában.
Ha egy monitoron 1024*768-as felbontás képét 25%-kal összenyomod (vertical size), attól a felbontás még mindig 1024*768 marad.
Simon
-
Vendég
Gandalf: allitsd be ugy ahogy szted jo a kep es csa..
Fiffer: Az interlace miatt tuti hogy sok info elvesz. Van erre valami kiszamolt ertek de nemtom mennyi. 30% minimum...
-
Vendég
es akkor nem lenne jobb,ha a tv es a kep felbontasa ugyanakorra lenne?
ugy tudom analog musorszoras eseten a felbontas 20-30%-a el is veszik!
vagy az a felkepes letapogats miatt van foleg?
-
Vendég
Elkezdtem szórakozni a service menüvel és amellett, hogy nagyon sok paraméert nem tudtam értelmezni, sikerült a VIDEO szekció alatt lévő értékeket elrontani (felülírtam a DEFAULT-tal, mert azt hittem a TV gyári beállítása az, hát nem az volt). Mit tegyek.
1. Álítsam be szemre (egyelőre ezt tettem nem tudom milyen sikerrel)
2. Hívjam fel a szakszervízt és kérdezzem meg a korrekt értékeket a szekcióra vonatkozólag.
3. A neten le van valahol írva (nem találtam ilyet)
A tv-m típusa thomson 28dp42e. A fehér csíkot egyébként nem tudtam eltüntetni, fogalmam sincs hogyan kell. Ha tudtok segítsetek, ha másban talán a korrekt értékek visszaállításának módjában.
-
Vendég
A spanyolviaszt a FEHÉR CSÍKRA értettem nem a TV 16:9-es megjelenítésére (azt tudtam, hogy jobb mint a DVD letterbox képe). A service menüt nem tudom elérni és nincs lehetőség a 16:9-es kép mozgatására függőleges irányban. Ha a service menüt valahogy trükkösen el lehet érni segítsetek abban, hol találok infót erre vonatkozólag. A kritikára pedig, hogy a 72cm képátló kevés, három "felmentő" indokom van:
1. Nagyon közel nézem a TV-t kb. 2,5m-re a nappali adottságaiból kifolyólag.
2. Nem tudtam erre most több pénzt áldozni és a régi TV-m 51cm volt, annál pdig lényegesen jobb.
3. Nem egyedül használom a TV-t, van egy feleségm és egy kislányom és ő és a feleségem sok TV adást néz.
-
Vendég
Nem annyi képmegjelenítő pont van egy TV-n, mint amekkora mondjuk a PAL rendszer sorbontása. Magyarán nem arról van szó, hogy a hatszázvalamennyi sort hatszázvalamennyi képpont jeleníti meg. Például a monitoron sem 800x600 képpont van ha mondjuk 800x600-as felbontásban jelenítesz meg. A DVD-nek közel 500 soros felbontása van. Vízszintesen. Ezt a TV megjeleníti. Akármennyi képmegjelenítő ponttal. Az nem mindegy, hogy ebből az 500 sorból mennyi a hasznos jel. Nyilván egy anamorph filmnél az egész. Egy nem anamorph film esetén ennek az 500 sornak bizonyos része elmegy a fekete csíkra ami nem hordoz semmilyen információt.
-
Vendég
"Az elso szerintem természetes, hiszen 16:9-es módban a teljes 4:3 képernyonyre jutó információ a 25%-kal kissebb 16:9-es képfelületeten jelenik meg, így egységnyi képfelületre több képinformáció jut, azaz a felbontás növekszik."
ez nem teljesen vilagos
meg van hatarozva a tv felbontasa,erre kuldesz egy ilyen felbontasu kepet,elmeletileg pontosan kitolti az egesz kepet,minden pixel ki van hasznalva!
ha osszenyomod 16:9 -be elveszik a felbontas 25%-a
egy pixelbe bele kellene suriteni tobb pixelnyi informaciot
nem?? :smile13:
-
Vendég
Melyik a spanyolviasz, hogy a 4:3-as TV-k 16:9-es módban jobb képet produkálnak, mint 4:3-ban a DVD Letterbox beállításával vagy hogy 16:9-es módban fehér csík van felül?
Az első szerintem természetes, hiszen 16:9-es módban a teljes 4:3 képernyőnyre jutó információ a 25%-kal kissebb 16:9-es képfelületeten jelenik meg, így egységnyi képfelületre több képinformáció jut, azaz a felbontás növekszik. A TV ilyenkor úgy működik mint egy 16:9-es készülék a katódsugárcső csak ezen a területen végzi az eltérítést, az ezen kívüli kép teljesen inaktív. Letterbox módban a fekete csík is a kiküldött kép része (25%-nyi haszontalan képinformáció), míg 16:9 módban a hasznos kép csak maga a film csíkok nélkül és csak a 16:9-es sávon belül létezik.
A 16:9-es kép tetején lévő fehér csík nem hiba, a technológiából adódik 4:3-as kép esetén is megvan csak a látható kép felett, ezért nem látszik.
-
Vendég
Udv!
En erre szoktam mondtani hogy SZOPATAS :smile27: .
Esetleg probald feljebb tolni a service menuben a kepet.
Lattam nemegy 4:3as sony-t amin anamorf modban frankon beugrik ez a csik, es nem lehet mit kezdeni vele
Egyebkent egy atlagos 4:3as tv tokeletesen megfelelne hazimozizni, hiszen az anamorf modot azzal is ki lehet hasznalni (33%al nagyobb sorfelbontas). No persze ha a 72cm elegseges meret 4:3ban (nem az )
Pl nemreg vett 1 haver egy LG flatron 100hz ketyeret es az anamorf nagyon penge rajta. Semmi csik. Aki DVD-hez vesz 4:3 tv-t nezze meg hogy probelmamentes legyen az anamorf megjelenites!
Megsugom nekem a 16:9 tv-n is van felul csik nekem is feljebb kellett tolni a kepet 1-2 pixellel. Sot lattam mar 82es wide sony-t is amin ugy kellett allitgatni a service menuben 1 orat a kepet hogy az anamorf mod jo legyen. (volt csik is)