Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Készülékek fogyasztása

Vendég

Készülékek fogyasztása

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Aztán néha beszélgethetünk a készülékek fogyasztásáról is. :kiraly:  
Pl. Ha lesz legközelebb valami AV tali, elvinném a mérőeszközt, és kiderítenénk melyik házimozi erősítő valójában mennyit vesz fel....

Közben lemértem a projektort is, 160W menet közben, de ami gonosz, 16W standbyban. Vajon mit csinál olyankor?

A készenléti állapotban megy a trafó, meg a komplett tápegység, mivel távirányítóra indulni tud. Ha ugye ez nincs, akkor nemigen tudna bekapcsolni gombnyomásra.
Persze ez a létező szinte összes készenlétes készülékre (TV, DVD, Hifi, stb) vonatkozik.

OFF

Kedvencem volt annó, a Vidi ugynevezett féltávirányítós tv-je, aminek elég korlátozott volt a távir tudása, leginkább a hangerő és a csatorna váltás volt az össz tudása (mind a 8-ra külön gombot kapott ), de a legérdekesebb a kikapcsoló gombja volt, a távirányítón ha megnyomtad a kikapcs gombot, akkor a főkapcsoló gomb (amit elötte kézzel kellett benyomni) kiugrott egy rugós mechaniznus hatására, amit a kikapcsoló gomb mechanikusan oldott ki.
Na ez volt az igazi OFF, nem is fogyasztott utána semmit a TV.

Vendég

Készülékek fogyasztása

Közben lemértem a projektort is, 160W menet közben, de ami gonosz, 16W standbyban. Vajon mit csinál olyankor?
Az enyémben megy a ventillátor. Ezért aztán ki is húzom.

tsc
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 15

Készülékek fogyasztása

Hozzászólás Szerző: tsc »

Aztán néha beszélgethetünk a készülékek fogyasztásáról is.

Pl. Ha lesz legközelebb valami AV tali, elvinném a mérőeszközt, és kiderítenénk melyik házimozi erősítő valójában mennyit vesz fel....

momba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 0

Készülékek fogyasztása

Hozzászólás Szerző: momba »

Az izzók is takarékosak mindenütt. De pont nem vagyok az a spórolós fajta amúgy, csak "ha már, akkor már miért ne" alapon.
Én a gyerekekhez vettem (két szobába) energiatakarékos izzót. Majd megjelent az elektromos ember is kiröhögött, hogy ügyes voltam, hogy a fényjelzős kapcsolóhoz vettem energiatakarékos izzót. Ezt először nem értettem, de néhány napon belül fényt derítettem a dologra, ugyanis az izzók kikapcsolt állapotukban villognak. Pár másodpercenként egytized másodpercre felvillannak. Ki kellett venni a kapcsolóból a fényjelzőt és akkor tuti. Csak a gyerekem nem találja meg a sötétben.

Nálunk az összes beépített lámpa kompakt fénycső és mindegyikhez fényjelzős kapcsoló csatlakozik (Kontavill), de egyik se villan fel. 10 év alatt biztos észrevettük volna. Egyedül a lépcsőház kapcsolói világítanak gyengébben, de ez valószínüleg azért van, mert lentről és fentről is kapcsolható a lámpa.
Mozi: JVC DLA-NP5, Zidoo Z9X, Anthem AVM 60, Myryad MXA7150, B&W 603S2, B&W HTM7, B&W 601S2, Jamo SW505E.
Zene: Hansugárzók: Almássy Audio Magus A, Előfok: Dénes Péter, Végfok: Dénes Péter monoblock pár, Marantz SA-15S1, Marantz ST-15S1, LP: Tesla nc 440 + Shure M95ED pickup

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 344

Készülékek fogyasztása

Hozzászólás Szerző: YvsMad »

Én a gyerekekhez vettem (két szobába) energiatakarékos izzót. Majd megjelent az elektromos ember is kiröhögött, hogy ügyes voltam, hogy a fényjelzős kapcsolóhoz vettem energiatakarékos izzót. Ezt először nem értettem, de néhány napon belül fényt derítettem a dologra, ugyanis az izzók kikapcsolt állapotukban villognak. Pár másodpercenként egytized másodpercre felvillannak. Ki kellett venni a kapcsolóból a fényjelzőt és akkor tuti. Csak a gyerekem nem találja meg a sötétben.
A gyerekszobában én is fényvisszajelző nélküli kapcsolóra váltottam, de pl. a konyhában a kutyát sem zavarja a csak az éjszaka sötétjében látható jelenség. Ha van a villanykapcsoló alatt/mellett egy konnektorod a gyerekszobában, éjszakára bedughatsz egy "parázslámpát", sokféle gyerekmintás is kapható. Nekem anno egy NDK-s ilyen csoda volt az ajtóm mellett.
TV: LG OLED55G23, BDR: Panasonic DMR-BCT730, BDP+DVD-A/V+SACD: Pioneer BDP-450
CD: Marantz CD6006, AVR: Pioneer SC-LX59-K
Front: Monitor Audio Silver RX6, Silver RX Centre, Silver RXFX, Sub: KEF Q400b.

Mr_Rob
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1

Készülékek fogyasztása

Hozzászólás Szerző: Mr_Rob »

Majd megjelent az elektromos ember is kiröhögött, hogy ügyes voltam, hogy a fényjelzős kapcsolóhoz vettem energiatakarékos izzót. Ezt először nem értettem, de néhány napon belül fényt derítettem a dologra, ugyanis az izzók kikapcsolt állapotukban villognak. Pár másodpercenként egytized másodpercre felvillannak. Ki kellett venni a kapcsolóból a fényjelzőt és akkor tuti. Csak a gyerekem nem találja meg a sötétben.

OFFTOPIC:

Végre!!! Megoldódott így nálunk is a házban a nagy rejtély, köszi Simon!  
Cigiről én is leszokóban vagyok, de nem egyik pillanatról a másikra hagytam el. Korábban egy doboz, utána napi 4-5 szál, most beérem 1-2vel is. Ha többet szívok az már nem is esik jól. Egyszer majd lenullázom, de szerintem csak akkor lehetséges, ha az ember elég nagy környezetváltozáson esik át. (Majd, ha befejezem a sulit, meg elmegyek otthonról)

mszaby
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 0

Készülékek fogyasztása

Hozzászólás Szerző: mszaby »

Én is leszoktam 5 év cigi után kb. 2 éve. Most alapítsunk klubbot?
Ifjoncnak én is beállok. 6 hét és 2 napja nem gyújtottam rá.
Elkúrtuk

tsc
Beköltözött
Beköltözött

Készülékek fogyasztása

Én is leszoktam 5 év cigi után kb. 2 éve. Most alapítsunk klubbot?

Gordon314
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 4

Készülékek fogyasztása

Hozzászólás Szerző: Gordon314 »

SimonGratulálok a cigitől való szabaduláshoz! 

OFFTOPIC:

Ne viccelj már, pont egy éve nem dohányzom. Ha tudnád, hogy még most is milyen k*rva szar.

Off
Tudom 10 évig dohányoztam én is. 5 éve szoktam le. (illetve azóta nem gyújtottam rá) Néha álmomban még mindig dohányzom és teljesen valószínűnek tűnik a cigaretta íze. Szóval valamennyire mindig hiányozni fog szerintem.
Viszont ha egy évig már kibírtad, akkor bármeddig ki tudod bírni!

Arról nem is szólva, hogy hány kWh-t lehet venni egy doboz cigi árából!
gordon314.fw.hu

petyka2
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 3

Készülékek fogyasztása

Hozzászólás Szerző: petyka2 »

OFFTOPIC:

Ne viccelj már, pont egy éve nem dohányzom. Ha tudnád, hogy még most is milyen k*rva szar.

Én kb.egy év után szoktam vissza,kb.nyolc hónap után szoktam megint le/nikotintapasszal mindkétszer/másodszorra sokkal elviselhetöbb volt/ - nyolc éve max passzivan füstölgök.

Vendég

Készülékek fogyasztása

OFFTOPIC:

Gordon314
Beköltözött
Beköltözött

Készülékek fogyasztása

Tsc

Akkor ezeket tekinthetjük állandó ki nem kapcsolható fogyasztóknak. Mondjuk amikor nincs otthon senki, akkor ezek fogyasztanak csak (hűtő, riasztó....). Biztos van olyan, hogy egy hétvégére elutazik a család. Olyankor induláskor érdemes megnézni a mérőállást és érkezéskor. ebből jó közelítéssel meg lehet nézni mennyi a lakás "alap" fogyasztása.
(persze kétségtelen, hogy egy ilyen célműszer sokkal egyszerűbb, jobb, csak hát elég sokára hozza vissza az árát.)

Abban teljesen igazad van, hogy pl egy hajszárító csak napi 10 percet megy, de ha számolunk, akkor: 1 kW teljesítményt vesz fel 10 percig, az 0,17 kWh naponta. Ha mondjuk egy pc átlagosan 50 W-ot vesz fel, akkor ebből több, mint 3 órát üzemel.
Ha a hajszárító fogyasztását vissza tudod szorítani, akkor sokkal többre jutsz, mintha a PC-jét. Ráadásul mennyivel egyszerűbb energiatakarékosabb hajszárítót, porszívót, mikrosütőt, olajsütőt, vasalót... venni, mint energiatakarékosabb PC-t, TV-t, erősítőt, projektort....

A készülékek stdanby felvételére van javaslatom: ki kell kapcsolni őket ha nem használja az ember. Ha egy kapcsolható elosztóba vannak dugva a standby-os készülékek (TV, DVD, CD...) akkor azokat éjszakára, vagy napközben, amikor nem használja senki (mert aki használná dolgozik) ki lehet egy mozdulattal kapcsolni. Kényelmesebb emberek néhány száz forintért vehetnek olyan probramozható kapcsolót, amivel ezt autómatizálni lehet.
(Nálam, bár nem a takarékoság motivál, mindig ki van teljesen kapcsolva a projektor, ha nem használom. A Canopusok, a DAC és a CD egy kapcsolható konnektorrol megy, így itt is a CD és a DAC standby fogyasztása csak addig van, amíg melegítem a Canopusokat. Ha elutazom, akkor a nagyobik TV-t és a VCR-t is teljesen ki szoktam kapcsolni. Szerencsére olyan a video, hogy magától állítja be az órát, ha visszakapcsolom. A hálószobában a kis 51-es LCD-nek meg nem hiszen, hogy lényegi standby fogyasztása lehet.
A PC is monitorostol, nyomtatóstól egy kapcsolható konnektorról megy, így a monitor standby fogyasztása sem jellemző.)

Ami még nálam nagy villamos fogyasztó, az nyáron a légkondi, télen a fürdőszobában egy hőlégfúvó. Itt meg egyértelmű, hogy a lakás hőszigetelése a meghatározó.

Simon
Gratulálok a cigitől való szabaduláshoz!
gordon314.fw.hu

sozs
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 753
Kapcsolat:

Készülékek fogyasztása

Hozzászólás Szerző: sozs »

Az izzók is takarékosak mindenütt. De pont nem vagyok az a spórolós fajta amúgy, csak "ha már, akkor már miért ne" alapon.

Ha a közelbe van a dugó, akkor oda vehetsz jelzőfényt, vagy mi a franc a neve. Persze akkor minek a világítós kapcsoló, többe lesz a befektetés, mint amit megsporólsz!

Még mindig Dimarson dmr-400, sajna csak ennyi! Az autóm már nem Daewoo Matiz, hanem Chevrolet Matiz! R.I.P. Chevy Aveo Platinum!

sozs
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 753
Kapcsolat:

Készülékek fogyasztása

Hozzászólás Szerző: sozs »

Szóval összefogalalva: kur*ára nem érdekel, hogy mi mennyit fogyaszt.
Na de moderátor uram!

Még mindig Dimarson dmr-400, sajna csak ennyi! Az autóm már nem Daewoo Matiz, hanem Chevrolet Matiz! R.I.P. Chevy Aveo Platinum!

Vendég

Készülékek fogyasztása

tsc
Beköltözött
Beköltözött

Készülékek fogyasztása

Praktikusabban megközelítve mindenkinél van otthon egy jó kis fogyasztásmérő: villanyórának hívják! Akár ezzel is le lehet mérni a készülékek fogyasztását, ha mondjuk a tesztelés idejére kihúzzuk a hűtőszekrényt, mint a legnagyobb zavaró tényezőt.

Amúgy a PC és a szórakosztató elektronikák fogyasztása nevetségesen kevés ha összehasonlítod mennyi energiát "pazarolsz" el, ha kinyitsz mondjuk egy mélyhűtő ajtót csak néhány másodpercre, vagy porszívózól, olajsutőt vagy más konyhai berendezést használsz, vasalsz, hajat szárítasz, KV-t főzől....

Ha valaki energiát akar egy egyszerű otthonban spórolni, akkor szerintem inkább azzal kell foglalkozni, hogy milyen osztályú és tudású mosógépet vásárol, milyen hűtőszekrényt és ezeket megfelelően használja is. (Egy hűtő leolvasztás csodákat tehet!) Nem butaság a célnak megfelelő energiatakarékos világítás kiépítése sem.

Már túl vagyok az ultratakarékos mosógépen, hűtőn, fagyasztón, bár főleg mert elég új a kégli, nyilván ha már vettem, olyat vettem ami keveset fogyaszt. Az izzók is takarékosak mindenütt. De pont nem vagyok az a spórolós fajta amúgy, csak "ha már, akkor már miért ne" alapon.

Azért az nem jellemző, hogy a mikró meg a hajszárító sokat fogyasztanának. Igen, végülis igen, de meddig? 1-2-5 percig naponta.

Inkább tényleg a hűtő meg ami még sokat megy egy nap, az az érdekes. Lámpák, tv, pc-k, tápegységek standby-ban (nálam pl, 2 pc, 3 tv, router, 2 dvd, monitorok, ps2, ezek összesen már min. 120-150W folyamatosan, ami egy hónapban már egész sok), stb.

A villanyórával inkább nem mérnék, mert macerás (főleg hogy egy emelettel lejjebb van, a szekrényben), és ha javaslatod szerint csak a hűtőt húznám ki, mint fő zavaró tényezőt, maradna még úgy 6-8 egyéb kisebb biszbasz ami garantáltan elcseszné a mérést, mert folyamatosan fogyasztanak (olyanok is vannak amiket ki sem húzhatok, pl. riasztó, stb). No ezért vettem a mérőeszközt.

Simon, OK, megértem hogy nem flamelni akartál, de ne is törd már le a lelkesedésem. Sztem ez egy hálás téma.

Vendég

Készülékek fogyasztása

Ez most olyan, mintha a plazma tv topicba beírtad volna, hogy téged kurvára nem érdekelnek a plazmák.

Nem akartam flame-et, sőt szerintem az én véleményem az elítélendő. Ettől függetlenül sajnos ilyen vagyok. (A cigiről leszoktam a többiről nem fogok. )

A készülékek fogyasztásába simán belefér az ha valakit nem érdekel a fogyasztása. A "Mennyi DVD filmed van?" topicba is belefér, ha valakinek egy sincs.

Gordon314
Beköltözött
Beköltözött

Készülékek fogyasztása

Praktikusabban megközelítve mindenkinél van otthon egy jó kis fogyasztásmérő: villanyórának hívják!
Akár ezzel is le lehet mérni a készülékek fogyasztását, ha mondjuk a tesztelés idejére kihúzzuk a hűtőszekrényt, mint a legnagyobb zavaró tényezőt.

Amúgy a PC és a szórakosztató elektronikák fogyasztása nevetségesen kevés ha összehasonlítod mennyi energiát "pazarolsz" el, ha kinyitsz mondjuk egy mélyhűtő ajtót csak néhány másodpercre, vagy porszívózól, olajsutőt vagy más konyhai berendezést használsz, vasalsz, hajat szárítasz, KV-t főzől....

Ha valaki energiát akar egy egyszerű otthonban spórolni, akkor szerintem inkább azzal kell foglalkozni, hogy milyen osztályú és tudású mosógépet vásárol, milyen hűtőszekrényt és ezeket megfelelően használja is. (Egy hűtő leolvasztás csodákat tehet!) Nem butaság a célnak megfelelő energiatakarékos világítás kiépítése sem.
gordon314.fw.hu

tsc
Beköltözött
Beköltözött

Készülékek fogyasztása

Ez most olyan, mintha a plazma tv topicba beírtad volna, hogy téged kurvára nem érdekelnek a plazmák. Ezzel együtt elfogadom, hogy ez is egy hozzáállás, és teljesen érthető is, hogy ezeken az 1-2 ezer forintokon ide vagy oda, kár izgulni.

Egyébként nekem sem okoz lelki vagy anyagi törést, ha nem spórolok meg 1-2 ezer forintot havonta a villanyszámlán, annyira nem vagyok csóró hálistennek. Bár ha lehet, inkább elköltöm azt a pénzt mondjuk film(ek)re.
Sőt, ez a kütyü - amivel méricskélek - többe került sztem, mint amit valaha is meg fogok vele spórolni, de eredetileg villamosmérnök volnék, hát érdekesnek tartom a témát, meg talán még pár másik fórumlakó is, meg merem kockáztatni. Akit meg nem érdekel, az ne olvassa.

Amúgy meg peace.

Vendég

Készülékek fogyasztása

A saját készítésű képek topicban (Hol máshol?) elindult a multkor egy érdekes téma, nevezetesen az, hogy mi lenne, ha méricskélnénk, melyik készülékünk mennyit fogyaszt? Így megdtudhatjuk miért annyi amennyi az áramszámla, ki érte a bűnös, és ki nem.

Namármost én kényelmes manus vagyok. Fördőkádban fürdök méghozzá úgy, hogy telengedem forró vízzel majd miután beültem kihúzom a dugót és pont annyit eresztek utána, hogy a víz szintben maradjon. Ezt csinálom fél órán keresztül.
Télen ha hazajövök az első mozdulatom, hogy a lakásban lévő összes lámpát felkapcsolom mert nem szeretem ha sötét van. Direkte rohangásztam 150W-os égők után amik úgy világítanak, hogy fél óra alatt lebarnulok.
A PC egész nap megy éjjel és nappal, tök feleslegesen, de már úgy megszoktam. Jelzem télen emiatt fűteni sem kell a nagyszobát (ez hót komoly) a két gép (meg az alattunk lakó) melegen tartja.

tsc
Beköltözött
Beköltözött

Készülékek fogyasztása

A saját készítésű képek topicban (Hol máshol?) elindult a multkor egy érdekes téma, nevezetesen az, hogy mi lenne, ha méricskélnénk, melyik készülékünk mennyit fogyaszt?
Így megdtudhatjuk miért annyi amennyi az áramszámla, ki érte a bűnös, és ki nem.

Elkezdett érdekelni a téma, s vettem az Obi-ban egy kis készüléket, ami elég sokféleképpen tudja mérni mi mennyit fogyaszt. (Amper, Watt, max Watt, cos-Fi, hálózat feszültsége, frekvenciája, kiszámolja akár forintban, adott idő alatt mennyit fogyasztott a készülék, stb)

Néhány eredmény, kedvcsinálónak:

Asus A6L Laptop (1.5GHz-es Celeron M 370, WXVGA, 512 Ram, stb) (kivettem az akksit) - 35 W (40W filmnézés közben) Szerintem ez megdöbbentően jó!!

Sony KLV-S32A10E LCD TV - kb. 95 W átlagosan (119 a megadott)

Philips DVP 630 - 9W (0W standby, magyarul túl kicsi hogy mérje)

Panasonic S49 DVD - 11 W (0W standby)

Mikrohullámú sütőm, 800W-os állásnál: 1250W (kb.. kicsit ingadozik)

Playstation 2 slim - 21-23W (9W Standby)

Samsung 55cm flat CRT TV - kb.55 W átlagban (21W Standby !!!!!!! ez durva!!)

HTPC-m (2.4 GHz Celeron, 120G HDD, 250 W-os extra pici táp, barebone PC) - 54W windows alatt, boot közben 70W

És a legérdekesebb, a HIFI-m:

Hivox Lupus 2 DAC, Heed Luna és Heed Canopus 2db - együttesen fogyasztanak 11-13 W-ot bekapcsolva, nulla hangerőn, zene nélkül

Szobahangerőn 14 W az egész (tehát DAC, előfok, két végfok!!)

Kicsit hangosabb szobahangerőn kb. 16 W

Hangosan hallgatva (nekem ez a hangos, lehet hogy másnak ez semmi) - 20-23W, néha 26W...

Ebből nekem az jön le, hogy a hifit ezentúl ki se kapcsolom, így inkább bemelegedve várja folyamatosan hogy hallgassam.

Mérjetek Ti is, majd még én is közlök eredményeket:

Válasz küldése

Vissza: “Hardver”