Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Aktív hangsugárzó építés
Aktív Hangsugárzó Építés
. Beijedtek, és ezen túl csak válogatott pédányokat mernek küldeni.
A topic meg kihalt.
http://audiosquare.blogspot.com/
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
- elektrorudi
- V.I.P.
- Értékelés: 150
Aktív Hangsugárzó Építés
Gyorsan megvizsgáltam mindegyiket, de úgy tűnik mindegyik rendben van. Sehol egy ragasztási hiba, vagy bármi más probléma!
Pedig ez a SEAS-nál a kifejezetten olcsó széria. Itt semmi gáz, de a 6-8 szoros árazású exoticnál meg probléma volt...
Szerintem a híred nagyooon gyorsan terjed. Beijedtek, és ezen túl csak válogatott pédányokat mernek küldeni.
Aktív Hangsugárzó Építés
A magasakat is megkukkantottad?
Füleld meg a Chariot is.
Ennek kb 1 MFt a nyugati ára.
A magasakból a nagy scanspeak D2905 és az Usher Beriyllium tetszik! Elég igényesek.
A Chariot szombaton Pistivel megfüleljük!
Aktív Hangsugárzó Építés
A magasakat is megkukkantottad?
Füleld meg a Chariot is.
Webáruház:
Aktív Hangsugárzó Építés
Gyönyörűek ezek a Classic-ok! Kifejezetten tetszik ez a halvány lilás beütésű kezeletlen papírmembrán! Nagyon pici a mágnes rajta! Viccesen pici!
Nekem is tetszett.Megkukkantottam az egyiket.A mágnes tényleg pici rajta.
Webáruház:
Aktív Hangsugárzó Építés
Gyönyörűek ezek a Classic-ok! Kifejezetten tetszik ez a halvány lilás beütésű kezeletlen papírmembrán! Nagyon pici a mágnes rajta! Viccesen pici!
Aktív Hangsugárzó Építés
Küldjünk még párat és minden kockába jut egy.
Gyorsan megvizsgáltam mindegyiket, de úgy tűnik mindegyik rendben van. Sehol egy ragasztási hiba, vagy bármi más probléma!
Pedig ez a SEAS-nál a kifejezetten olcsó széria. Itt semmi gáz, de a 6-8 szoros árazású exoticnál meg probléma volt...
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11004
- Kapcsolat:
Aktív Hangsugárzó Építés
Hangfalat is szeretnék majd építeni, nem egyszerű, de a komoly hangszóró szerintem félsiker. A váltótervezésben lesz segítségem.. A lényeg, hogy lehet az én dobozom nem fog úgy szólni, mint egy ugyanilyen hangszórókkal szerelt neves gyártó terméke, de nem is annyiba fog kerülni és a váltót lehet később változtatni. A lényeg, hogy a váltó nálam lesz hangolva, az én ízlésemnek megfelelően, az én rendszeremhez. Elkocsikázhatnék tízezreket demózni, de akkor még mindig nem otthon hallottam az adott dobozt. Pár órás hallgatás alapján ha tetszik, később otthon még az is változhat..
Régebben én is azt gondoltam, a jó hangszóró fél siker, aztán találkoztam néhány elrettentő példával. Ma már kicsit másként fogalmaznék, mert a váltóval nagyon erősen (el) lehet hangolni a dobozt, ezért inkább mondjuk úgy, hogy jó hangszóróból nagyon jót lehet csinálni.
A helyszíni beállítás szerintem is fontos. Nem véletlen, hogy a komoly kontroll rendszereket maga a gyártó/beszállító (megbízottja) installálja. HiFi hangsugárzókra is nagy hatással van a környezet, ezért sok értelme nincs őket az otthonitól nagyon eltérő környezetben tesztelgetni, ott csak a durva jellemzők derülnek ki.
Aktív Hangsugárzó Építés
Ebbe a beszélgetésbe én is bekapcsolódnék. Vitázni nagyon nem szeretnék, csak a nézeteim írnám le. Vitába azért nem mennék bele, mert tőlem mindenki azt csinál amit akar, számomra az egész zenehallgatás szubjektív. Az első dolog, hogy nem hiszem, hogy egy egy neves gyártó belépő termékei közt komoly kísérletezés lenne. Ezeket szerintem nem nehéz túllőni..
Én pl összeraktam egy előfokot, a hangja számomra beszarás lett (voltak kételyeim).. Kb 100ezer ft-ban van, ennyiért nem hiszem, hogy jobb gyári cuccot kapnék és ez legalább tényleg a sajátom. Én ha építek, a minél kevesebb alkatrész, minél rövidebb jelúttal, de minőségi, válogatott alkatrészekből csinálom. A Hiraga végfokom deszkamodelljének most állok neki, különféle márkájú tápkondik meghallgatása a terv, stb, a lényeg a hangon van, mérni is fogok persze, de csak a kötelező köröket.
Nekem nem jönnek be pl az ilyen OP amp temetők, elég volt hallanom, hogy egy OP amp kiiktatása (hangszínszabályzókör áthidalása) milyen változást hozott. Ettől függetlenül kíváncsi lennék Kalmi cuccára, csak messzi van. A jelenlegi átmeneti Atoll végfokomon is meglepődtem, miután láttam a belsejét. Járt már nálam drágább végfok, ami nem tetszett, pedig a belseje alapján fordítva ítéltem volna.
Hangfalat is szeretnék majd építeni, nem egyszerű, de a komoly hangszóró szerintem félsiker. A váltótervezésben lesz segítségem.. A lényeg, hogy lehet az én dobozom nem fog úgy szólni, mint egy ugyanilyen hangszórókkal szerelt neves gyártó terméke, de nem is annyiba fog kerülni és a váltót lehet később változtatni. A lényeg, hogy a váltó nálam lesz hangolva, az én ízlésemnek megfelelően, az én rendszeremhez. Elkocsikázhatnék tízezreket demózni, de akkor még mindig nem otthon hallottam az adott dobozt. Pár órás hallgatás alapján ha tetszik, később otthon még az is változhat..
Röviden.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Aktív Hangsugárzó Építés
Igen, csak ha mérek, azt értékelni is kellene, nem csak mérni.
Nekem mondjuk "enyhe" kételyeket vet fel az a mérési átviteli görbe sorozat, amelyiken két eltérő gyártó eltérő hangfalának a mélyátvitele néhány tized deciBell-en belül azonos. Ilyen egyszerűen nem létezik. Ezt mi okozhatta?
A szoba és a mérési módszer. Szerintem a skacok ezzel teljesen tisztában vannak és gondolom, közeltéri méréseket is végeztek, ha már a basszusátvitel hasonlósága volt a fő cél.
Aktív Hangsugárzó Építés
Megragadt bennem Tomi pár hete leírt kijelentése, miszerint Ő csak annak hisz, amit mérni tud.
Igen, csak ha mérek, azt értékelni is kellene, nem csak mérni.
Nekem mondjuk "enyhe" kételyeket vet fel az a mérési átviteli görbe sorozat, amelyiken két eltérő gyártó eltérő hangfalának a mélyátvitele néhány tized deciBell-en belül azonos. Ilyen egyszerűen nem létezik. Ezt mi okozhatta?
Az ábrán a:
Felső piros görbe: Genelec 8050.
Középső fekete görbe: Saját jmonitor jobb oldal.
Alsó kék görbe: Saját monitor bal oldal.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Aktív Hangsugárzó Építés
Én sokkal jobban szeretem tervezni elkészíteni, összerakni, bemérni, beállítani, mint heteket előtte ülni. Majd más élvezi!
Igen, én is így sejtettem. Bizonyára más az alapállásunk, meg - ahogy ezt személyesen is megtapasztaltuk - a hangzással kapcsolatos ideánk is (ami persze egyáltalán nem probléma), emiatt aztán a módszereink is. Nem meggyőzni akarlak, hiszen mindkettőnek van létjogosultsága, de azért leírom a véleményem.
Olyan furcsaságok vannak égen s földön, hogy pl. nagyon nem mindegy, milyen muzsikákat hallgatok egy hangdoboz beállítása, hangolása közben. A későbbiekben ez ugyanúgy visszaköszön, mint egy hangfelvételnél a kontrollrendszer jellegzetességei. Természetesen én is sokat mérek, talán több dolgot is (?), mint Ti Tomival, de a végső eredményt hosszú zenehallgatás során alakítom ki. Ez régebben nem mindig volt összhangban a mérési eredményekkel. Ma már közelebb van a kettő, mert közben rájöttem (?), milyen paraméterekkel érdemes foglalkozni, melyekkel kevésbé. Teljes átfedés azonban most sincs. Ezt a mérési lehetőségeim fogyatékosságának tudom be, leginkább az akusztikai környezetből következően.
Sokan sokszor leírtuk, az olyan gyakran mutogatott, ilyen-olyan módon simított frekvencia válaszok számos módon megvalósíthatóak, mégis mindegyik más hangzást produkál. Melyiket szeressük? Ennek eldöntésére szerintem nagyon kevés az 1-2 napos tesztelési időszak. Mire az összes muzsikával megkínálom a dobozt, amikkel szerintem jól kell szólnia, már az is több hét (hacsak nem teszem ezt napi 12-15 órában, amire én képtelen vagyok, mert belefáradok). No és akkor még itt van a többféle hallgatási módszer, mivel a zenei stílusok sokszínűsége mellett e téren is nagy eltérések vannak. Nem mindig ugyanolyan hangerőn, hangulatban, helyen, céllal hallgatunk zenét. Egy jó doboznak minden - otthon előforduló - feladatot tudnia kell teljesítenie, nem? Ha ezeket nem veszem figyelembe, akkor egy újabb Dunarekesztő tucatdobozt alkotok, amivel csak néhány zenei/felvételi stílust lehet élvezettel hallgatni. Egy "univerzális" hangdoboz létrehozása szerintem több hónapos munka még egy aktív fejlesztő számára is, hacsak nem régóta bevált alkatrészeket, fogásokat, módszereket alkalmaz minden doboznál. Bár utóbbi esetben is célszerű néha felülvizsgálni az álláspontunkat.
Fentiek miatt (is) érdekelne, Te milyen mérési módszereket alkalmazol, mennyire ragaszkodsz az előzetesen szimulált értékekhez és mennyire hagyatkozol a füledre a mérési eredmények, görbék mellett. Megragadt bennem Tomi pár hete leírt kijelentése, miszerint Ő csak annak hisz, amit mérni tud. Azt gondolom, ez kicsit túlzás volt a részéről, talán árnyaltabb a kép és nem ennyire szélsőséges a hozzáállásotok, ezért érdeklődöm.
A meghallgatásokról, összejárásról... Pár hete Te is jelezted, hogy meghallgatnád a legújabb dobozom, én is szóltam, hogy érdekel a Tied. Te nem jöttél, de én tényleg mennék. Persze hallottam már néhány szüleményed, a véleményem is megírtam róluk, csak ezt soha nem volt alkalmunk megbeszélni, pedig talán hasznos lenne.
Aktív Hangsugárzó Építés
...bennem mindig kétségek merülnek fel, ha valimit ennyire műszaki oldalról közelítünk meg.
Tudod, egy hangfal sokkal összetettebb dolog, mint egy erősítő, pláne egy kábel.
És a "mérve" tök egyforma erősítők is másként szólnak, nem beszélve a gyakorlatilag mérhetetlen kábelektől.
Tökéletesen egyetértünk. Én picit próbálom összegyúrni a teljesen száraz mérnöki megközelítést, a hifis beütésű pepecs (minden számít) megközelítéssel. Mivel tapasztaltam, tudom, hogy milyen alkatrészeknek milyen hatása van a hangra, és hogy azok mekkora súlyal számítanak. Szerintem a lényeg az egyensúlyon van, hogy egy ilyen mondhatni alapvetően "profi" felhasználásra készült berendezésnél mindkét szemléletet "beletegyük" de egyikkel se essünk túlzásba.
Ezért tartanám fontosnak a hosszas meghallgatásokat, netán elismert referencia készülékekkel való összehasonlításokat. a zene milyen tényezőit tartod fontosnak, mikor egy hangfalat nekiállsz megtervezni? Mit szeretnél elérni a hangreprodukció során?
Sajnos kevés ismeretségem van komoly (pro) berendezéseket birtokló emberkék között. Ha lenne ilyen lehetőség szívesen élnék vele. anno a Genelec-jeimet is azért vásároltam végig a 80-as palettáról, szedtem szét, vizsgáltam, mértem meg, és hallgattam rengeteget, hogy tudjam egy elismert gyártó milyen műszaki megoldásokkal él, mit tart fontosnak, mit kevésbé, és abból milyen hang kerekedik a végén. Tudom, a 80-as Genelecek a gyártó palettájának belépő szintű modelljei, de elismertek világszerte, és nekem is tetszik, ezért is kötöttem ki végül a 8050-esnél, mert nagyon jó kiindulási alap és referencia, ha nem is a legerősebb. Ezért is tartom meg. Egyfajta origó, kiindulási pont.
...a zene milyen tényezőit tartod fontosnak, mikor egy hangfalat nekiállsz megtervezni? Mit szeretnél elérni a hangreprodukció során?
Nem tartom magam zeneileg képzett embernek. Rengeteg zenét hallgatok reggeltől estig, leginkább Jazz-t de főleg miközben alkotom a berendezéseket, munka közben. Kevésszer van időm leülni órákra zenét hallgatni, de nagyképűség nélkül mondom eléggé érzékeny fülem van hogy kihalljam a hibákat egy "kész" termékből.
Én csak azt szeretném elérni, hogy akinek készülnek a berendezések, hangdobozok, azok mindegy milyen formában, de szeressenek vele élni, rajtuk zenét hallgatni. Visszajelzések alapján ez többnyire működik.
Elnéztem itt alább ezeket a "móricka" ábrákat az új ötletbörzén. Háááát.. ha ez a kiindulási alap?
Ez csapta ki a biztosítékot ma reggel nálam. Tudom, bennem van a hiba.
Ezek csak teljesen az alapok. Ezek nem tervrajzok, csak olyan, mintha papírra egy tollal odavetnél valamit, hogy könnyebb legyen elképzelni. Ezekből nem kell messzemenő következtetéseket levonni. Remélem hiszel abban, hogy a végeredmény nem ilyen szintű lesz!
Aktív Hangsugárzó Építés
HG!
Ha nagyon kíváncsi vagy, szívesen megmutatom az eredményt és eldöntheted te magad, hogy mit csinálok jól, vagy rosszul.
Kalmi!
Elhiszem. Azt is, hogy Neked és még másoknak is tetszik. Én is hallottam Szegeden a Storm-ot és tetszett a hangja.
Csak bennem mindig kétségek merülnek fel, ha valimit ennyire műszaki oldalról közelítünk meg.
Tudod, egy hangfal sokkal összetettebb dolog, mint egy erősítő, pláne egy kábel.
És a "mérve" tök egyforma erősítők is másként szólnak, nem beszélve a gyakorlatilag mérhetetlen kábelektől.
Ezért tartanám fontosnak a hosszas meghallgatásokat, netán elismert referencia készülékekkel való összehasonlításokat. Ezért is érdeklődtem az iránt, hogy a zene milyen tényezőit tartod fontosnak, mikor egy hangfalat nekiállsz megtervezni? Mit szeretnél elérni a hangreprodukció során?
Elnéztem itt alább ezeket a "móricka" ábrákat az új ötletbörzén. Háááát.. ha ez a kiindulási alap?
Ez csapta ki a biztosítékot ma reggel nálam. Tudom, bennem van a hiba.
Aktív Hangsugárzó Építés
HG!
Ha nagyon kíváncsi vagy, szívesen megmutatom az eredményt és eldöntheted te magad, hogy mit csinálok jól, vagy rosszul.
Az, hogy szeretem ezt csinálni, remélem nem baj senkinek! Sokaknak tetszik amit csinálok, néhányaknak nem szimpatikus. Elég sokan kifejezték tetszésüket és én mindenkinek felajánlottam, a meghallgatás lehetőségét, idáig senki nem élt vele csak az, akihez végleg kerül a jövő héten. Nekem ez nem baj, nekem ez nem fáj. Én például nagyon szívesen meghallgatnék más igényes DIY produktumokat kicsiny hazánkban ha lenne lehetőség, de sajnos kevés aktív DIY-er van, aki komolyan és korrektül csinálja, pedig jó lenne egy erősebb közösség!
Aktív Hangsugárzó Építés
Én sokkal jobban szeretem tervezni elkészíteni, összerakni, bemérni, beállítani, mint heteket előtte ülni. Majd más élvezi!
Bocs, de ez kikívánkozik belőlem: zenét egyáltalán hallgatsz?
Uram bocsá' élő zenét?
Mik a zenei preferenciáid?
Milyen célokat tűzöl ki, amikor nekiállsz egy hangfalnak?
Vagy pusztán a műszaki adatlapból indulsz ki?
Az ember a legritkább esetben hallgat 1 kHz szinuszt, de még sweep-et és rózsazajt is csak elvétve.
Nem átviteli görbéket hallgatunk, hanem zenét.
Megtervezem, megmérem, beállítom és kész.
Kihúzogatom az átvitelt 3 dB-n belül és ennyi? Ettől aztán majd jó lesz?
Ez nem ennyire egyszerű ám!
Ha ez lenne, BÁRMELYIK cég tudna jó hangfalat gyártani.
Még a legkisebb gyártónak is százszor akkora lehetősége van, mint egy magán személynek itthon.
De valahogy csak nagyon keveseknek sikerül. Pedig izzadnak vele rendesen. És mégsem.
Aktív Hangsugárzó Építés
Kalmi, Tomi! Átlagosan hány napig élveztek egy elkészült dobozt?
Amint kész van, már nem szeressük, ezért cseréljük.
potatomelon.wordpress.com
Aktív Hangsugárzó Építés
Aktív Hangsugárzó Építés
Kb. mint Charlie a Két pasiban: 2 nap
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Aktív Hangsugárzó Építés
Aktív Hangsugárzó Építés
Nem rossz!
A waveguide-ot miből és hogyan csinálnád? Nagyon nem szabad meredekre, mert elkezd tölcsérként működni. Csak nagyon lapos szög megengedhető, hogy ne tolja el a millennium példás átvitelét!
Fából, vagy aluból kéne esztergálni...bár mivel egy 26 centis hangszóróval megyünk fel 2 kHz-ig, nem biztos, hogy érdemes nagyon a magashoz waveguide, hiszen magas frekin a nagy lavor hangszórók sokkal irányítottabbak mint kis átmérőjű társaik!
Rod Elliott barátunk ilyesmivel is foglalkozik!
http://sound.westhos...waveguides1.htm
Mondtam már, hogy gondolkodj el, hogy a középre és a magasra AB class-t raksz. Jók azok a D-k, de csak alacsonyfrekin domborítanak igazán!
Ez most csak egyelőre terv. Csinálok próbadobozt több fajta előlappal. Lesz waveguide-os is, ezt az előlap anyagába marom bele egyszerűen. Aztán persze az elején csak 50W Ice fogja hajtani. A stúdió monitor 1-nél lehet, hogy kipróbálom AB-ben, ha beválik, akkor kombinálok, aztán az újban is alkalmazom. Még minden nagyon képlékeny, az a biztos, hogy az alakja valami lapos hasáb lesz. A waveguide paramétereit majd a Genelec-től fogom ellopni.
Aktív Hangsugárzó Építés
Pagrus, látom néha benézel ide! Örömmel fogadnánk tőled szakmai vagy személyes véleményeket bármivel kapcsolatban!
Aktív Hangsugárzó Építés
Nem rossz!
A waveguide-ot miből és hogyan csinálnád? Nagyon nem szabad meredekre, mert elkezd tölcsérként működni. Csak nagyon lapos szög megengedhető, hogy ne tolja el a millennium példás átvitelét!
Fából, vagy aluból kéne esztergálni...bár mivel egy 26 centis hangszóróval megyünk fel 2 kHz-ig, nem biztos, hogy érdemes nagyon a magashoz waveguide, hiszen magas frekin a nagy lavor hangszórók sokkal irányítottabbak mint kis átmérőjű társaik!
Rod Elliott barátunk ilyesmivel is foglalkozik!
http://sound.westhos...waveguides1.htm
Mondtam már, hogy gondolkodj el, hogy a középre és a magasra AB class-t raksz. Jók azok a D-k, de csak alacsonyfrekin domborítanak igazán!
Aktív Hangsugárzó Építés
Az én elképzelésem is hasonló.
1 x Seas Millennium magas
1 x Seas Classic közép
2 x Peerless XLS10 mély
Peerless Linkwitz transzformálva 10-10 literben, közép 20 literben, az egész zártban. A közép és magas 50W Icepowerekről, a mélyek 125W Icepowerekről kapnák a kraftot. Millenium kapna Waveguide-ot az előlap anyagába marva. Az egész MDF, fehérben. Egyelőre négyzet alapú hasáb (kb 60x60x25 cm), de gondolkodom enyhén trapezoid formában, hogy befele sugározzanak. Elektronika fém lappal az oldalában kapna helyet.