Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hangsugárzó építés
- zoli73
- V.I.P.

- Értékelés: 3248
Re: Hangsugárzó építés
Szép estét Uraim!
Egy kis segítséget szeretnék kérni, igen már megint.
Egy ismerősöm érdeklődött nálam, mivel tudomása szerint, én járatos vagyok hifi dolgokban, hogy hol tudna venni/ rendelni, hangváltó alkatrészeket, pl. kondi, tekercs, stb. Van valami régi Quadral hangsugárzója, amiben a hangváltót szeretné újáépíteni. Én nagymellénnyel persze beígértem a segítséget a keresésben, beszerzésben, de igazából, nem vagyok annyira képben, a beszerzési forrásokkal. Ja, és ha egy mód van rá, akkor hazai forrás legyen.
Kicsit keresgéltem, de elég szegényes amit találtam, talán csak nem jó helyen kerestem.
Köszönöm!
Egy kis segítséget szeretnék kérni, igen már megint.
Egy ismerősöm érdeklődött nálam, mivel tudomása szerint, én járatos vagyok hifi dolgokban, hogy hol tudna venni/ rendelni, hangváltó alkatrészeket, pl. kondi, tekercs, stb. Van valami régi Quadral hangsugárzója, amiben a hangváltót szeretné újáépíteni. Én nagymellénnyel persze beígértem a segítséget a keresésben, beszerzésben, de igazából, nem vagyok annyira képben, a beszerzési forrásokkal. Ja, és ha egy mód van rá, akkor hazai forrás legyen.
Kicsit keresgéltem, de elég szegényes amit találtam, talán csak nem jó helyen kerestem.
Köszönöm!
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Ezért kell kisszériás, magyar terméket venni!Tctronic írta: ↑2020.11.26., csüt. 18:33Ezt nem lehet muszájból csinálni, csak meggyőződésből, hitből, szeretetből. Szerintem.asebestyen írta: ↑2020.11.26., csüt. 18:27Sajnos a HiFi a kutyát nem érdekli már, ez múlt el elsősorban. Mit mondana az ember egy fiatal mérnöknek, kinek meg minek menjen hifit fejleszteni?
Arra véletlenül se gondoljál, hogy a Denon vagy Marantz stb. cégnél ( bántás nélkül), hitből és szeretetből raknak neked össze egy 200-300 ezer forintos erősítőt. Minden alkotóelemnek be van lőve a pontos ára, amit berakhatnak. Lehet egy picit drágább kondival vagy kábelezéssel sokkal jobb lenne, de nem fogják beletenni sajnos, mert 50 cent már egy komoly összeg egy ilyen kategóriánál.
Viszont egy magyar terméknél, elmész a műhelybe vagy bemutatóterembe és meghallgathatod, (hazaviheted) a kiválasztott erősítőt, hangfalat és tanácsokat kaphatsz értelmes fejlesztésre, amit a te példányodba akár a vétel előtt is beépít az alkotója. Tapasztalatom szerint, meggyőződésből, hitből, szeretetből. :)
Tavasszal vettem egy kis erősítőt magamnak, de előtte, három másik, szintén magyar cég erősítőjét próbálhattam ki úgy, hogy elmentem egy címre, ahol kezembe nyomtak 200-500 ezer forintos erősítőket, mindenféle előleg vagy letét nélkül. Két hétig hallgattam, majd visszavittem őket, mivel egy harmadik erősítőt is szerettem volna kipróbálni, egy harmadik magyar cégtől. Nem volt sértődés, csak egy jó beszélgetés utána. Na ez a hit és szeretet, ahogy Te írod.
- Tctronic
- Beköltözött

- Értékelés: 2777
A fejlesztésnek több célja, iránya lehet ha hifiről beszélünk:asebestyen írta: ↑2020.11.26., csüt. 18:43
Ez kb mindenre igaz. Gondolj bele, Te hitből szeretetből fejlesztesz egy eszközt, aztán jön a hifita 2 drótdarabbal meg 2 ügyeletes kondenzátorral és jól "felfejleszti" azt, amibe Te mindent beletettél. És szerinte attól a 2 drótdarabtól szól mostmár jól végre. Meg biszbaszokat tesznek alá meg rá, meg pöttyöket ragasztanak, meg gyöngyöket szórnak szét, meg virtuális földet dugdosnak rá, stb, stb.Tud valaki értékelni még egy hangsugárzót, ha az csak szimplán jó (de tényleg jó) és nem akar a legjobbnak tűnni, azzal hogy valamit nagyon csinál?![]()
-Legjobban eladható termék
-Legnagyobb profittal eladható termék
-Adott költségkeretek között jó hangú termék
-Legjobb hangú termék. (Általában ezt árulják a legdrágábban)
stb
A hifi termékeknek nagyon kis százalékát tervezik úgy manapság hogy a cél a lehető legjobb hang legyen.
Ezért lehet és van létjogosultsága a tuningnak, modifikációnak. Egy-két kondenzátor cserével, is változhat a hang nagyon-nagy mértékben. Nyilván mindent nem lehet és nem is biztos hogy kell változtatni.
Más: Ahol én dolgozom azoknál a termékeknél is látható a "lebutítás" , spórolás. Itt a mérnöki tervezés célja: a költségcsökkentés, ami nem feltétlenül baj ha a minőség, élettartam rovására megy. Mert ha soha nem menne tönkre a termék, cég csődbe menne.
Lehet láttad már, ha nem ajánlom ezt a remek videót:
youtu.be/tlcmWnRlSnU
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
- pärt
- Őslakos

- Értékelés: 5189
Ez a "majd én jobban tudom" egyrészt örök emberi tulajdonság, ami előre és visszafele is lökhet, másrészt csalódottság és keserű tapasztalás is állhat mögötte, pontosan az olyan, gyakran triviális hibák, hiányosságok miatt, amik egy műkedvelőnek is szemet szúrnak.
Azért nem árt, ha az önjelölt feljavító tudja, hogy mit csinál. Vagy legalább annyit, hogy mit szeretne elérni, meddig szeretne eljutni, mennyit hajlandó ehhez tanulni. Néha ez is célra vezet, csak sokkal tovább tart, drága és közben jobban fáj.
Azért nem árt, ha az önjelölt feljavító tudja, hogy mit csinál. Vagy legalább annyit, hogy mit szeretne elérni, meddig szeretne eljutni, mennyit hajlandó ehhez tanulni. Néha ez is célra vezet, csak sokkal tovább tart, drága és közben jobban fáj.
- asebestyen
- V.I.P.

- Értékelés: 7776
Ez kb mindenre igaz. Gondolj bele, Te hitből szeretetből fejlesztesz egy eszközt, aztán jön a hifita 2 drótdarabbal meg 2 ügyeletes kondenzátorral és jól "felfejleszti" azt, amibe Te mindent beletettél. És szerinte attól a 2 drótdarabtól szól mostmár jól végre. Meg biszbaszokat tesznek alá meg rá, meg pöttyöket ragasztanak, meg gyöngyöket szórnak szét, meg virtuális földet dugdosnak rá, stb, stb.Tud valaki értékelni még egy hangsugárzót, ha az csak szimplán jó (de tényleg jó) és nem akar a legjobbnak tűnni, azzal hogy valamit nagyon csinál?Tctronic írta: ↑2020.11.26., csüt. 18:33Ezt nem lehet muszájból csinálni, csak meggyőződésből, hitből, szeretetből. Szerintem.asebestyen írta: ↑2020.11.26., csüt. 18:27Sajnos a HiFi a kutyát nem érdekli már, ez múlt el elsősorban. Mit mondana az ember egy fiatal mérnöknek, kinek meg minek menjen hifit fejleszteni?
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok
- Tctronic
- Beköltözött

Ezt nem lehet muszájból csinálni, csak meggyőződésből, hitből, szeretetből. Szerintem.asebestyen írta: ↑2020.11.26., csüt. 18:27Sajnos a HiFi a kutyát nem érdekli már, ez múlt el elsősorban. Mit mondana az ember egy fiatal mérnöknek, kinek meg minek menjen hifit fejleszteni?
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
- asebestyen
- V.I.P.

Sajnos a HiFi a kutyát nem érdekli már, ez múlt el elsősorban. Mit mondana az ember egy fiatal mérnöknek, kinek meg minek menjen hifit fejleszteni?
- Tctronic
- Beköltözött

Saját tapasztalat alapján szerencsére tudom van még egy-két fanatikus hifista, gyártó, manufaktúra bárhogy is nevezzem akik időt energiát pénzt nem sajnálva a "jó hangért" küzdenek. Nem is akárhogyan.
Nincs még veszve minden.
Csak nyitott füllel kell járni, és nem szabad felülni minden marketing dumának.
Csak nyitott füllel kell járni, és nem szabad felülni minden marketing dumának.
- pärt
- Őslakos

- Értékelés: 5189
Szerintem ezzel semmi baj, amennyiben a tervezőnek/gyártónak a becsületes néphifi megalkotása a célja. Az már persze gond, ha mindezt kompromisszummentes csodaként tálalják. Hogy még túl is árazva, azt nem tenném hozzá, mivel ennek a témának pont ez a sarkallatos pontja. Ami ráadásul végtelenül szubjektív, ezért részben gazdasági/gazdaságossági megfontolások lépnek a hangzás megítélésének helyébe.tunerman írta: ↑2020.11.26., csüt. 15:12A rövid véleményem az, hogy a '80-as évek eleje óta a hifi gyártók feladták "miénk a legjobb" filozófiát, és áttértek a "minél kevesebből az adott árkategóriába" célírányba.![]()
Szerintem a tudások java abból áll - maradva a hangfalaknál -, hogy olcsóbb alkatrészekből/vezetékekből higend hangzást varázsoljanak (ez lenne a szinergia)....amit itt korábban többen meg is említettek.![]()
TJ.
Ma is vannak megszállott, különutas, merész tervezők, akik abszolút ideák mentén haladnak, a feszítő erejű gazdasági szükségszerűségekkel dacolva, de azért soha nem ez volt a kiszámítható, megtérülő vállalkozás receptje, már a nyolcvanas évek előtt sem. Akkor is számtalan cég elüldögélt elégedetten a langyos vízben-nem is az ő neveikkel példálózva sóvárgunk a letűnt aranykor után.
- tunerman
- V.I.P.

- Értékelés: 2974
A rövid véleményem az, hogy a '80-as évek eleje óta a hifi gyártók feladták "miénk a legjobb" filozófiát, és áttértek a "minél kevesebből az adott árkategóriába" célírányba.
Szerintem a tudások java abból áll - maradva a hangfalaknál -, hogy olcsóbb alkatrészekből/vezetékekből higend hangzást varázsoljanak (ez lenne a szinergia)....amit itt korábban többen meg is említettek.
TJ.
Szerintem a tudások java abból áll - maradva a hangfalaknál -, hogy olcsóbb alkatrészekből/vezetékekből higend hangzást varázsoljanak (ez lenne a szinergia)....amit itt korábban többen meg is említettek.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
- Tctronic
- Beköltözött

Szerintem kb ugyanarra gondolunk, másképpen megfogalmazva.asebestyen írta: ↑2020.11.26., csüt. 10:28
....A tervezéssel nem az a cél, hogy az egyes hangszórók maximumát hozzák ki, hanem az elérhető legjobb együttműködést és ez ég és föld különbség....
- Tctronic
- Beköltözött

Nincs itt semmi gond. A régi neked jobban tetszik, vissza kell rakni és kész. De ugyanez fordítva is elképzelhető. Lehet egy másik kondi meg jobban tetszene. Így kerek a világ.firka0511 írta: ↑2020.11.26., csüt. 09:52
Osztom a véleményedet.:) A saját példámból kiindulva, nem azért cseréltem benne a két kondit, hogy a tervezők által megálmodott hangon változtassak, hanem pont azért, hogy az elöregedett kondik helyére az eredeti állapotnak megfelelő értékűeket tegyek. Mivel ezek a kondik már nem beszerezhetőek, ezért voltam kénytelen más gyártók termékével cserélni a régieket. De sajnos nem jött be és győzött a régi. :)
Viszont érdekes hogy pl amit találtam neten Canton LE600 hangváltókat elég sokféle van...
Ez pl hasonlít a Tiédre de ebben is más a két említett kondi
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anz ... 3-172-8958
- asebestyen
- V.I.P.

Természetes, hogy lényeges a hangszórók minősége. Viszont az egyik legnagyobb hibaforrás, mikor azt hiszi bárki, veszek egy valamilyen marha jó magssugárzót meg egy valamilyen marha jó mélyközépsugárzót, és ebből majd de marha jó 2 utas hangsugárzó lesz, ha majd kalkulátorból kivett értékű minőségi alkatrészekből csinálok egy váltót hozzá. A büdös életbe nem lesz jó. Egy jó hangsugárzó nem jó minőségű alkatrészek kupaca. A tervezéssel nem az a cél, hogy az egyes hangszórók maximumát hozzák ki, hanem az elérhető legjobb együttműködést és ez ég és föld különbség. De persze igaz, rossz hangszórókból nem lesz jó hangsugárzó.Tctronic írta: ↑2020.11.26., csüt. 09:37Szerintem egy hangfal hangját alapjában a hangszórók minősége, milyensége határozza meg. Akármilyen tervezéssel sem lehet jó hangot kicsiholni egy gyenge hangszóróból.
A tervezés, tudás, tapasztalat ahhoz kell hogy minden hangszóróból elő lehessen csalogatni a saját maximumát. De az alapvető hang karakterén, a maximálisan elérhető minőségét ez sem tudja megnövelni.
Egy SAL hangszóróból senki nem fog verseny Hifit faragni.... El lehet jutni valameddig vele, de egy másik hangszóró lehet alap alkatrészekkel, "gyengébb"tervezéssel is jobban fog szólni.
A minőségi alkatrészek pl a hangváltóban, jobb csatlakozók , kábelek mindig pluszt jelentenek. Itt is (mint máshol) a kérdés a befektetett pénz/elért eredmény az érdekes.
Osztom a véleményedet.:) A saját példámból kiindulva, nem azért cseréltem benne a két kondit, hogy a tervezők által megálmodott hangon változtassak, hanem pont azért, hogy az elöregedett kondik helyére az eredeti állapotnak megfelelő értékűeket tegyek. Mivel ezek a kondik már nem beszerezhetőek, ezért voltam kénytelen más gyártók termékével cserélni a régieket. De sajnos nem jött be és győzött a régi. :)asebestyen írta: ↑2020.11.25., szer. 23:15Én még azt a maradi elgondolást osztom, hogy a műszaki paraméterek összessége - tehát nem 1 -1 kiragadott - és a megszólalás minősége között elég szoros összefüggés van. Sokáig próbáltak meggyőzni mások az ellenkezőjéről, aztán próbáltam magamat is, de a szög mindig kibújt a zsákból végül. Én azt gondolom, hogy egy hangsugárzó hangja sokkal inkább az alkalmazott hozzáértés függvénye, mint az ezoterikus alkatrészeké.
- Tctronic
- Beköltözött

Szerintem egy hangfal hangját alapjában a hangszórók minősége, milyensége határozza meg. Akármilyen tervezéssel sem lehet jó hangot kicsiholni egy gyenge hangszóróból.
A tervezés, tudás, tapasztalat ahhoz kell hogy minden hangszóróból elő lehessen csalogatni a saját maximumát. De az alapvető hang karakterén, a maximálisan elérhető minőségét ez sem tudja megnövelni.
Egy SAL hangszóróból senki nem fog verseny Hifit faragni.... El lehet jutni valameddig vele, de egy másik hangszóró lehet alap alkatrészekkel, "gyengébb"tervezéssel is jobban fog szólni.
A minőségi alkatrészek pl a hangváltóban, jobb csatlakozók , kábelek mindig pluszt jelentenek. Itt is (mint máshol) a kérdés a befektetett pénz/elért eredmény az érdekes.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11108
- Kapcsolat:
Lehet hogy maradi de néha én hifista körökben azt érzem hogy ez inkább forradalmi. :-)
- asebestyen
- V.I.P.

Én még azt a maradi elgondolást osztom, hogy a műszaki paraméterek összessége - tehát nem 1 -1 kiragadott - és a megszólalás minősége között elég szoros összefüggés van. Sokáig próbáltak meggyőzni mások az ellenkezőjéről, aztán próbáltam magamat is, de a szög mindig kibújt a zsákból végül. Én azt gondolom, hogy egy hangsugárzó hangja sokkal inkább az alkalmazott hozzáértés függvénye, mint az ezoterikus alkatrészeké.
- sutemenyx
- Törzsgárda

- Értékelés: 2909
- Kapcsolat:
Ja.. megaztan van az a rész, hogy ha alapbol tetszik egy hangsugarzo, abbol biztosan lehet jobbat csinalni némi tuninggal.
Ha viszont alapbol béna hangú, nem tetsző a hangfal akkor abbol 90+% eséllyel nem lesz normalis hang soha, akármennyire is szénnèméred. Azzal csak tonális egyensúlyt, fázishelyességet és a meghajtóerősítő számára érhető el nèmi jobb impedanciamenet, de ezek műszaki paraméterek. Hogy hogyan szól, mennyire zenei hangú -akár a müszaki hianyossagai ellenére- egy hangszóró, azt soha semmivel meg nem változtatod.
Tehát ha tetszik alapbol egy hangszórópárosítás, azzal megéri dolgozni.
Olyan ez tudod mint a veteránautók..
Egy régi komoly gépet megéri felujitani, szintre hozni.
Egy uj suzuki swift viszont mindenkepp a pizzafutároknal vagy a tanyán aztan a bontoban vegzi, mert senkit sem érdekel.
Ha viszont alapbol béna hangú, nem tetsző a hangfal akkor abbol 90+% eséllyel nem lesz normalis hang soha, akármennyire is szénnèméred. Azzal csak tonális egyensúlyt, fázishelyességet és a meghajtóerősítő számára érhető el nèmi jobb impedanciamenet, de ezek műszaki paraméterek. Hogy hogyan szól, mennyire zenei hangú -akár a müszaki hianyossagai ellenére- egy hangszóró, azt soha semmivel meg nem változtatod.
Tehát ha tetszik alapbol egy hangszórópárosítás, azzal megéri dolgozni.
Olyan ez tudod mint a veteránautók..
Egy régi komoly gépet megéri felujitani, szintre hozni.
Egy uj suzuki swift viszont mindenkepp a pizzafutároknal vagy a tanyán aztan a bontoban vegzi, mert senkit sem érdekel.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
Sajnos az, hogy bizonyos kondenzárorok, amikre azt mondják, hogy jobb minőségűek (és bizonyos szempontból azok is), azok tényleg jobbak-e oda, az sajnos egyáltalán nem biztos, pont annyi esélye van hogy igen, mint hogy nem. Tök mindegy, hogy Jantzen vagy Mundorf vagy AN. Ezek mind hit meg ízlés kérdése.
Ami viszont biztosan előre visz, az a műszaki értelemben való fejlesztés, ehez viszont elengedhetetlen a mérés és a hozzáértés. Amennyiben ezek bármelyike hiányzik, jobban jársz, ha marad a gyári. Amikor valaki elkezd belemenni ebbe a próba-szerencse típusú alkatrészcserélgetős erdőbe, annak hangsugárzó csere lesz a vége, és a jelenlegi "feltuningolt" hangsugárzó a kutyának nem fog kelleni. Ha telerakod AN vagy Mundorf vagy vármilyen kondikkal, akkor se.
Én biztos hogy szívesebben hallgatok "kínai szemétből" hozzáértéssel megépített hangsugárzót, mint koncepció nélkül, mérés nélkül, "vaktában"ezoterikus alkatrészekkel teletömött dobozokat. De persze mindenki a hite szerint...
Végülis csak oda akartam kilyukadni, hogy felesleges még bármennyi pénzt elkölteni kondikra, ha alapból tetszik, minek változtatni és ezektől a kondiktól se lesz nagyságrenddel jobb, ha bejön se, csak más, de mint a példa mutatja, akár szubjektíve rosszabb is lehet.
- asebestyen
- V.I.P.

Ezekben a régebbi dobozokban lévő bipoláris elektrolit kondik újonnan is +-20% tűréssel készültek általában.firka0511 írta: ↑2020.11.25., szer. 07:57Én is ezt a rajzot néztem. Azt akkor továbbra sem értem, hogy egy Mundorf kondi, azonos értékkel, hogyan ronthatja le ennyire a hangot, ha párhuzamosan van kötve. Rendelek egy pár Jantzen premium elkót és kipróbálom azokat is, mert kiváncsi vagyok, hogy azzal mit produkál. (aztán megy vissza a 45 éves Wego)![]()
Sajnos az, hogy bizonyos kondenzárorok, amikre azt mondják, hogy jobb minőségűek (és bizonyos szempontból azok is), azok tényleg jobbak-e oda, az sajnos egyáltalán nem biztos, pont annyi esélye van hogy igen, mint hogy nem. Tök mindegy, hogy Jantzen vagy Mundorf vagy AN. Ezek mind hit meg ízlés kérdése.
Ami viszont biztosan előre visz, az a műszaki értelemben való fejlesztés, ehez viszont elengedhetetlen a mérés és a hozzáértés. Amennyiben ezek bármelyike hiányzik, jobban jársz, ha marad a gyári. Amikor valaki elkezd belemenni ebbe a próba-szerencse típusú alkatrészcserélgetős erdőbe, annak hangsugárzó csere lesz a vége, és a jelenlegi "feltuningolt" hangsugárzó a kutyának nem fog kelleni. Ha telerakod AN vagy Mundorf vagy vármilyen kondikkal, akkor se.
Én biztos hogy szívesebben hallgatok "kínai szemétből" hozzáértéssel megépített hangsugárzót, mint koncepció nélkül, mérés nélkül, "vaktában"ezoterikus alkatrészekkel teletömött dobozokat. De persze mindenki a hite szerint...
Végülis csak oda akartam kilyukadni, hogy felesleges még bármennyi pénzt elkölteni kondikra, ha alapból tetszik, minek változtatni és ezektől a kondiktól se lesz nagyságrenddel jobb, ha bejön se, csak más, de mint a példa mutatja, akár szubjektíve rosszabb is lehet.
- sutemenyx
- Törzsgárda

- Értékelés: 2909
- Kapcsolat:
Inkább vegyél Kaisei nonpolart, aztan dobsz egy hátast, hogy hogy tud megszólalni az a vintage hangfal. Sajnos valamiért nem hajlandoak sokan manapsag elfogadni azt, hogy béna minőségű, szemétből gyártott alktrészekből soha nem lesz jó hang. Lehet akármennyire szuper mérése egy uj panasonic osconnak, teapo low esr elkónak vagy akár egy fóliakondinak, ha kinai szemétből importálják hozzá az anyagot, akkor kár legyártani is az alkatrészt, akár egyből, a beletett munka nélkül is ki lehet dobni a szeméttelepre.firka0511 írta: ↑2020.11.25., szer. 07:57Én is ezt a rajzot néztem. Azt akkor továbbra sem értem, hogy egy Mundorf kondi, azonos értékkel, hogyan ronthatja le ennyire a hangot, ha párhuzamosan van kötve. Rendelek egy pár Jantzen premium elkót és kipróbálom azokat is, mert kiváncsi vagyok, hogy azzal mit produkál. (aztán megy vissza a 45 éves Wego)![]()
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
Ezek a kérdések bennem is felmerülnek. :)
Sajnos mérni nem tudok, így max. arra lenne lehetőségem, hogy megméressem a régi kondi értékeit. Abból meg csak az derülne ki, hogy jelenleg mit mutatnak a műszerek. Az eredeti értékekből, max. a kapacitás tudható, mivel a Wego honlapján is csak ennyit találtam. Marad a próba, ami szerintem egy ilyen kapacitású elkónál, nem egy nagy összeg.
Német oldalakon foglalkoznak ezekkel a Canton dobozokkal és mérik is a régi kondikat. A tapasztalat az, hogy a két nagy kapacitású elkónak elmásznak az értékei. Ennél a wego-nál pl. 47uF-ről kb 55uF-re ugrott a mérések szerit. A többi kondi ITT mkp, ezeknek nem változik az értéke a korral és nem is érdemes cserélni.
bennem ilyen kerdesek merülnek fel:
- milye azonos ? (mindene ? ..vagy csak 1-2-3-nehany szokasos parametere ..és nem szokásosan hasznalt parametere más)
- hogyan azonos ? a peldanyoké megmérve (több körülmeny között) vagy névlegesen, "elvileg" ?
Én is ezt a rajzot néztem. Azt akkor továbbra sem értem, hogy egy Mundorf kondi, azonos értékkel, hogyan ronthatja le ennyire a hangot, ha párhuzamosan van kötve. Rendelek egy pár Jantzen premium elkót és kipróbálom azokat is, mert kiváncsi vagyok, hogy azzal mit produkál. (aztán megy vissza a 45 éves Wego)
Nálam az LE500,600,900 váltójában csak kis különbségek vannak. Szerintem a két kérdéses kondi a mély és közép párhuzamos ágában van (C1,C2).