Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hifi dolgok sk (saját kezűleg)

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 344

Hozzászólás Szerző: YvsMad »

dobhatnál fel fotókat a készítésről 
Jelenleg a Kenwood deck van elemi részecskéire szedve és a szekrénytetőn várja jobb sorát, a Sony be van rakva a Kenwood helyére a Sys1-be. Holnap megjön az Aiwa háttérvilágítás meg a Kenwood jobb oldali (felvevő oldali) komplett mechanika, meg megcsinálom a másik plexit is, aztán már csak össze kell rakni a dolgokat (ami nálam eltarthat egy darabig, főleg, ha nem találok 3,5 V-ot a plexibe való LED-ekhez, vagy ki tudja hány V-ot az Aiwa háttérvilágításhoz (az eladó Hornosék sem tudták, hogy mennyivel kell hajtani).
TV: LG OLED55G23, BDR: Panasonic DMR-BCT730, BDP+DVD-A/V+SACD: Pioneer BDP-450
CD: Marantz CD6006, AVR: Pioneer SC-LX59-K
Front: Monitor Audio Silver RX6, Silver RX Centre, Silver RXFX, Sub: KEF Q400b.

norbi31
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 27

Hozzászólás Szerző: norbi31 »

Működik a dolog, csak le kell fújni/festeni ezüsttel azokat a felületeket, ahol nem akarod, hogy kilépjen a fény. A több törés még jól is jöhet, mert a visszaverődések szétszórják a fényt a plexiben, és a kilépés helyén egyenletesebb lesz a fény... 
sajti

Igen, most párhuzamosan csinálom a spéci plexit és veszem a gyári Aiwa világítást (holnap érkezik). Majd meglátom, melyik sikerül jobban, végülis van még egy kétkazis Sony deckem is (aminek a garázsban van a törzshelye), az kapja a másik világítást, szóval nem lesz kidobott pénz egyik változat sem. Egy plexit már kifaragtam a munkahelyen, itthon a garázsban lefestettem, most szárad.

dobhatnál fel fotókat a készítésről

Samsung proji, Yamaha AVR, Wharfedale Pacific PI hangsugárzók, Mordaunt-Short sub, Popcorn Hour nmt.

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.

Működik a dolog, csak le kell fújni/festeni ezüsttel azokat a felületeket, ahol nem akarod, hogy kilépjen a fény. A több törés még jól is jöhet, mert a visszaverődések szétszórják a fényt a plexiben, és a kilépés helyén egyenletesebb lesz a fény... 
sajti

Igen, most párhuzamosan csinálom a spéci plexit és veszem a gyári Aiwa világítást (holnap érkezik). Majd meglátom, melyik sikerül jobban, végülis van még egy kétkazis Sony deckem is (aminek a garázsban van a törzshelye), az kapja a másik világítást, szóval nem lesz kidobott pénz egyik változat sem. Egy plexit már kifaragtam a munkahelyen, itthon a garázsban lefestettem, most szárad.

sajti
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: sajti »

Belefirkáltam a mechanika fényképébe, hogy honnan tudnám hozzávezetni a LED fényét az ablakhoz. Nem egyszerű dolog.  A fogaskerék kiálló tengelyvége kb. 1 mm-re van a kazettarekesz hátlapjától, a középső kar sincs 2 mm-re, tehát ha ék alakú is lesz az ablakom, nagyon laposnak kell lennie a vastagabb (felső) részének is.

Hú, basszus, ez így nem tudom, mennyire működne jól, mert a fény mégiscsak egyenes vonalban terjed, a határfelületeknél meg visszaverődik. Ide inkább valami olyasmi lenne jó, mint az LCD-k háttérvilágítása. Az vékony, egyenletes fényt ad. De hogy honnan lehetne olyat külön, kijelző nélkül szerezni...
Esetleg régi mobilból

sajti

Analizer
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: Analizer »

A Hornos Kft-nél találtam Aiwa deckbe való háttérvilágítást, most egyeztetem az árakat.
Zöld és piros LCD háttérvilágítás létezik Aiwákhoz, áruk 745,-Ft+ÁFA/db.
Rendeltem 2 zöldet, de már csak 1 piros és 1 zöld van nekik és nem rendelhetnek többet a gyártótól.
Így hát a lejátszó oldalon zöld, a felvevő oldalon piros lesz a kazettavilágításom. Hogy a sötét ablakon keresztül mennyire érvényesül a szín, az majd kiderül.

Remélem összejön

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.

A Hornos Kft-nél találtam Aiwa deckbe való háttérvilágítást, most egyeztetem az árakat.
Zöld és piros LCD háttérvilágítás létezik Aiwákhoz, áruk 745,-Ft+ÁFA/db.
Rendeltem 2 zöldet, de már csak 1 piros és 1 zöld van nekik és nem rendelhetnek többet a gyártótól.
Így hát a lejátszó oldalon zöld, a felvevő oldalon piros lesz a kazettavilágításom. Hogy a sötét ablakon keresztül mennyire érvényesül a szín, az majd kiderül.

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.

Hú, basszus, ez így nem tudom, mennyire működne jól, mert a fény mégiscsak egyenes vonalban terjed, a határfelületeknél meg visszaverődik. Ide inkább valami olyasmi lenne jó, mint az LCD-k háttérvilágítása. Az vékony, egyenletes fényt ad. De hogy honnan lehetne olyat külön, kijelző nélkül szerezni...Esetleg régi mobilból

Az oda-vissza játszós deckek már csak ilyenek, szétszedtem egy Sony-t is, annak is ugyanilyen felépítésű a mechanikája.
Kapható külön LED háttérvilágítás is (Conrad), de jóval nagyobb mértben, nem túl erős a fénye, meg kell hozzá valami inverter is. A mobilénak is gyenge lesz a fénye.
Nem tudom, mennyire látszik a berajzolt részen, de a plexialakom könyökeihez 45°-os letöréseket terveztem, hátha úgy továbbtükrözi a fényt. Az ablak előre néző lapján kívűl a többi le lesz festve ezüstszürkére.

Analizer
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Belefirkáltam a mechanika fényképébe, hogy honnan tudnám hozzávezetni a LED fényét az ablakhoz. Nem egyszerű dolog. A fogaskerék kiálló tengelyvége kb. 1 mm-re van a kazettarekesz hátlapjától, a középső kar sincs 2 mm-re, tehát ha ék alakú is lesz az ablakom, nagyon laposnak kell lennie a vastagabb (felső) részének is.

Hú, basszus, ez így nem tudom, mennyire működne jól, mert a fény mégiscsak egyenes vonalban terjed, a határfelületeknél meg visszaverődik. Ide inkább valami olyasmi lenne jó, mint az LCD-k háttérvilágítása. Az vékony, egyenletes fényt ad. De hogy honnan lehetne olyat külön, kijelző nélkül szerezni...
Esetleg régi mobilból

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.

Belefirkáltam a mechanika fényképébe, hogy honnan tudnám hozzávezetni a LED fényét az ablakhoz. Nem egyszerű dolog.
A fogaskerék kiálló tengelyvége kb. 1 mm-re van a kazettarekesz hátlapjától, a középső kar sincs 2 mm-re, tehát ha ék alakú is lesz az ablakom, nagyon laposnak kell lennie a vastagabb (felső) részének is.

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.

Hát ez az 1 mm-es lapocska nem jött be, baromira nem vezeti a fényt.
Az a fő problémám, hogy igazából egyik irányból sem férek hozzá rendesen a kis ablakhoz, jobbról és balról ott a két orsó, alulról jön fel a fejemelő mechanika nagy lemeze, felül egy kis fogaskerék van, aminek eléggé hosszan előrenyúlik a tengelye, pont az ablak mögött meg valami kar.
Az egyik felső sarok felől tudnám az ablakhoz vezetni a fényt, de hogy ez mennyire lesz hatásos és egyenletes a megvilágítás, afelől már kétségeim vannak.

Analizer
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Digi számlálója szerencsére van, sajna játékidőt nem mér, mint pl. az Aiwa és a Pio decek számlálója és memóriája sincs, mint pl. a Sony vagy a Denon deckeknek.
Az én LED-em csak 2mm astag volt, 5 széles. Az ablak matt plexijéhez ragasztottam, mivel lapos volt a LED, jól felfeküdt. Az én deckem egy vérgagyi valami volt, akkoriban az AKAI HX-2 is csodának számított. A számlálót lineárisban (időmérés) én nem tudtam megcsinálni, nagyon bonyola lett volna. Első verzióban a régi számlálóból az orsó maradt meg, arra került egy pöcök, ami egy infrakapuba szakított bele, ebből szedte a jelzést. Aztán láttam, hogy van ez gyárilag megoldva jobb gépeknél, és a csévélőorsón csináltam én is fényvisszaverő meg fekete felületeket váltakozva, és egy reflexiós infrakapu vette a jeleket. Na ez sokkal jobban működött
Olyan ez, mint az autótuning, egy csomó időt, pénzt ráköltesz, ahelyett, hogy vennél egy jobbat belőle. És a Ladából a büdös életbe nem lesz még Opel se...
Persze nálad most más a felállás, itt csak egy problémát kell megoldani.

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.

Az enyémben a 2 lapos téglalap alakú LED hozzá volt ragasztva a plexihez, így az egész önhordó volt, kb. 0,5 cm vastag a szerkezet, vékony dróttal bekötve. A világító felület kicsit nagyobb volt, mint az ablak mérete, így az ablak széléhez hátulról lett odaragasztva (de nekem az a hátlap, amin az ablak volt, csak pár tized mm-es acéllemez volt, így nem számított, hogy hátrébb került az egész ).Ebbe a deckbe én még digi számlálót is építettem.

Az átlátszó műanyag "ablakot" én beragasztom hátulról, viszont a LED-em átm. 5 mm-es és valahogy hozzá kellene rögzíteni legalább az ablakhoz. Vagy csinálok neki egy plexi kockát, amibe belefúrom a LED helyét, körbe lefestem és csak 1 átlátszó oldala marad, amit pillanatragasztóval az ablakhoz rögzítek(?).
Digi számlálója szerencsére van, sajna játékidőt nem mér, mint pl. az Aiwa és a Pio decek számlálója és memóriája sincs, mint pl. a Sony vagy a Denon deckeknek.

Analizer
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Ti hogy és hová rögzítettétek a LED-et?
Az enyémben a 2 lapos téglalap alakú LED hozzá volt ragasztva a plexihez, így az egész önhordó volt, kb. 0,5 cm vastag a szerkezet, vékony dróttal bekötve. A világító felület kicsit nagyobb volt, mint az ablak mérete, így az ablak széléhez hátulról lett odaragasztva (de nekem az a hátlap, amin az ablak volt, csak pár tized mm-es acéllemez volt, így nem számított, hogy hátrébb került az egész ).
Ebbe a deckbe én még digi számlálót is építettem.

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.

Ma szétkaptam a decket és sajnálattal láttam, hogy a vonalzó túl vastag lesz a műanyag hátlap és a mecha közé, mert pont ott, középen áll ki egy alkatrész. Szerencsére találtam otthon egy rakás CD/DVD hengerhez adott átlátszó alátétkarikát, ebből faragtam ki 2 db-ot, széles celluxszal lemaszkoltam az átlátszónak maradó területeket és lefestettem ezüstszürkére (most is szárad a garázsban).
Ti hogy és hová rögzítettétek a LED-et?

Analizer
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Ezért akarom a zseblámpát beépíteni a gépbe.
Anno én is csináltam ilyet, de nekem a kazettaajtó tök átlátszó volt, így nem kellett erős fény. Az eredti krómozott műanyagfólia betétet kivágtam a kazetta mögötti lemezből, mögé matt vékony plexit ragasztottam (sk gyártás vmi iratborítóból némi smirglizéssel), mögé ferdén egy vékony plexilap összegyűrt alufóliával beragasztva (diffúzor), felülrűl világított be a 2db LED. Így 2 normál fényerejű LED-del tök jó volt (akkor még nem voltak nagy fényerejű, meg kék, stb. LED-ek )

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.

kell venni egy kicsi zseblámpát és bevilágítani ha kell
Próbáltam, csak a lámpa fénye olyan erősen tükröződött vissza az ablakról, hogy alig látszott, mi és hogy van belül. :kiraly:
Ezért akarom a zseblámpát beépíteni a gépbe.

close652
Beköltözött
Beköltözött

Hozzászólás Szerző: close652 »

kell venni egy kicsi zseblámpát és bevilágítani ha kell
system

Tami
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 3

Hozzászólás Szerző: Tami »

- amugy also kozepiskolai fizika, fenytan... lasd a disco-s FC forgo porgo szinvaltozos/gomb lampa
T A M I . H U
Kapcsolat: T-VDSL 23008 down/ 5022 up
"... like a bridge ower troubled water ... "

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.

'stenem.... A vonalzónak elég az élét megvilágítanod, akár 2-3 cm-ről is.
A csiszolás meg úgy megy, hogy azt a 2mm-es lapját szép ferdére lecsiszolod, akkorára, mint a nyílás a kazette mögött. Ahol megcsiszolod, ott fog a fény kilépni a plexiből. Mondjuk jó lapos lesz a lejtő, de műkszik.
Ha gondolod, egy 45ft-os vonalzót megér a dolog, próbáld ki. Ja és a 32cm-ből kijön vagy 20 ilyen ugyhogy párszor el is ronthatod  :kiraly: 

Ja, így már értem!
Én csiszolás nélküli verzióra gondoltam úgy, hogy a világító felület kivételével az összes többit lefestem ezüstszürkére (találtam ilyen festéket a garázsban), tehát a fény kilépni máshol nem fog, aki benéz a kazettarekeszbe, az szürke hátlapú műanyag téglalapot fog látni középen.
Még azon filózok, hogy mikor kapcsoljon be az erős fény: a készülék bekapcsolásakor, vagy ha kazi is van a bekapcsolt készülékben? Elvileg a számlálót is csak akkor kapcsolja be a deck, ha van benne kazi, egyébként _ _ _ _ van a kijelzőn, ez mind a két oldalra érvényes. Jó lenne a világítást is így megoldani.

Itt egy kép is róla, a jobb oldaliban van kazi, ott 0000 a számláló, a bal oldaliban nincs, a számláló ki van kapcsolva. Sajnos az ablak tökéletesen átlátszatlan ilyen megvilágítás mellett.

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

'stenem....
A vonalzónak elég az élét megvilágítanod, akár 2-3 cm-ről is.
A csiszolás meg úgy megy, hogy azt a 2mm-es lapját szép ferdére lecsiszolod, akkorára, mint a nyílás a kazette mögött. Ahol megcsiszolod, ott fog a fény kilépni a plexiből. Mondjuk jó lapos lesz a lejtő, de műkszik.
Ha gondolod, egy 45ft-os vonalzót megér a dolog, próbáld ki. Ja és a 32cm-ből kijön vagy 20 ilyen ugyhogy párszor el is ronthatod

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.

Lacy bácsi, még mindig nem értem, hogy a plexi (vonalzó) sík lapját hogyan csiszoltad ferdére. Az a bajom, hogy túl vizuális típus vagyok.

A másik kérdésem az, hogy a LED fényét hogyan vezetted be. Tegnap vettem nagy fényerejú LED-eket (2 db), amiknek az átmérője 5 mm, míg a vonalzó vastagsága csak 2 mm, tehát nem tudok egy lyukat belefúrni, amibe bedughatnám a LED-et.
Lehet, hogy vastagabb plexiből kellene valami spéci alakot kimarózni?

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.

Nem nem..A vonalzó mint fényvezető plexi viselkedik, ott ahol lecsiszolod ferdére, ott világítani fog, ha oldalról fényt vezetsz bele. Az a jó benne, hogy másutt nem lép ki a fény belőle (legalábbis ott benn nem látszik  )
Én a lecsiszolt részt ragasztottam úgy be, hogy a csiszolt rész pont az ablakkal egy méret legyen, és pont mögé kerüljön. Amúgy kifelé a lapos rész van (merthogy még most is    ) és a csiszolt befelé, de kivilágít szépen.
És nincs az a pénz, amiért szétszedem és lefotózom  :kiraly:

Akkor rajzold le!

Ha a plexi többi oldalát bevonom vagy lefestem, akkor sem fog máshol kilépni a fény. A csiszolás mint opálosítás is megteszi.

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Nem nem..
A vonalzó mint fényvezető plexi viselkedik, ott ahol lecsiszolod ferdére, ott világítani fog, ha oldalról fényt vezetsz bele. Az a jó benne, hogy másutt nem lép ki a fény belőle (legalábbis ott benn nem látszik )
Én a lecsiszolt részt ragasztottam úgy be, hogy a csiszolt rész pont az ablakkal egy méret legyen, és pont mögé kerüljön. Amúgy kifelé a lapos rész van (merthogy még most is ) és a csiszolt befelé, de kivilágít szépen.
És nincs az a pénz, amiért szétszedem és lefotózom

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.

Én annó a mini Orion torony magnóját csináltam meg így, de akkor még se fehér, se 100x fényű se kék led nem vóót..A módszerem meg az volt, mivel a mechanikánál kevés a hely, hogy egy műanyag vonalzóból levágtam egy darabot, ahol a kazetta mőgé a világítás kellett, oda vágtam egy téglalap lukat, a vonalzódarabot meg hátul lecsiszoltam, pont ott és akkorára, hogy a csiszolt rész az ablakhoz essen, és ezt oldalról (ahol már volt rá hely), egy nagyobb fényű piros leddel megvilágítottam.
Így a lecsiszolt rész adott csak szép fényt, ami a kazetta szalagjáról kellő látványinfót adott.

Na, valami ilyesmi kellene nekem is.
Azt tudom, hogy közvetlen mögötte a mechanika van, tehát minimális hely áll rendelkezésre mélységi irányban. Áttetsző vékony (talán valamilyen opálos lenne jó) műanyag lapocska kellene. Sajnos a kazettaablak csak egy vékony, sötét vörösesbarna csík, ami normál szobai fényviszonyok között teljesen átlátszatlan a sötét kazettarekesz felé. A kék világítás szép lenne, de ez a barna ablak miatt nem megvalósítható, inkább a fényerőt kellene jól belőni. Szóval előre opálos műanyag lap, a hátulját jó lenne valamilyen tükröződő felülettel (alufólia?) bevonni a erősebb világítás miatt és hogy a mechanika ne legyen látható (ugyanis kivágnék neki egy ablakot és hátulról vezetném bele a LED fényét). Ehhez viszont a sima téglalapnál bolnyolultabb alakú, vékony "fényvezetéket" is tartalmazó plexilemezt kellene odatervezni és kialakítani. Elvileg meg lehet csinálni a műhelyünkben, gyakorlatilag a kivitel minősége is sokat számít. Ráadásul kétkazettás deck lévén rögtön a szimmetrikus párját is meg kell csinálni, ha ügyes vagyok, akkor akár 1 erős led fényét két irányba is el lehetne vezetni.
Vagy lehet, hogy túlbonyolítom a dolgot?
Végülis a garázsban van egy másik deck, ha nem is ugyanolyan, mint az itthoni, talán először azon kellene kikísérletezni a jó megoldást.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”