Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Aktív hangsugárzó építés
Aktív Hangsugárzó Építés
... A TC konnect8 FS=3Veff jelével 1x erősítés mellet még simán meg tudna bírkózni a fokozat, de egy erősebb +20dBu kimenetű jelet már nem tudna tolerálni a bemenet. ...
Egyetertek, de +20dBu jelszint nem tudom honnan johet ha az emlitett hangkartyanak max. 3Veff kimeno jele lehet. Az a sejtesem, hogy még a profi studiotechnikaban sincsenek ekkora jelszintek keszulekek kozott ... de javitsatok ki ha tevedek, nem mozgok a studioeszkozok vilagaban. Persze lehet univerzalisra is tervezni a bemeno fokozatot ami nagyon kulonbozo jelszinteket is tud fogadni ... minden csak tervezes kerdese. Na ez az amit en rendszertevrezesnek hivok.
Ezzel gyakorlatilag egyetértek, valószínűleg a néhány MHz önrezonanciával rendelkező kondival is stabil maradhat a "GainBanwidth>50MHz" erősítő is. De mi van a fejlesztés azon fázisában amikor még nincs ez a fólia kondenzátor beültetve? Szerintem biztosabb ha az ott van, az a plusz 2Ft és az +2 forrasztás már nem fáj nagyon...
Ezt nem teljesen ertem. Ha a fejlesztes fazisaban nincs beultetve az a 330nF-os folia kondi akkor nem teljesul a BS kompenzalo feladata a fokozatnak es csak egy sima nem-invertalo erosito lesz belole. Kompenzalni nem kell mert az LM4562-es muv. erosito "unity gain" stabil (ha a potmeter ugy all). Egyebkent valoban nem szamit az a +2Ft-os alkatresz es annak a forrasztasa
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
Aktív Hangsugárzó Építés
Én viszont nem keverném akkor már a D és AB osztályt vagy ez vagy a másik. Marad a szép nagy trafó és klasszikus hűtőborda megoldás.
Az ADAM is keveri, és nem lehet róluk azt mondani, hogy nem értenének hozzá!
Aktív Hangsugárzó Építés
Én viszont nem keverném akkor már a D és AB osztályt vagy ez vagy a másik. Marad a szép nagy trafó és klasszikus hűtőborda megoldás.
Ez a Volt hangszóró elég jó paraméterekkel rendelkezik. A pár ára mennyire jött ki amire ideért?
A látványtervben látom a jól bevált SEAS magas csücsül.
274 GBP lett a vége mindennel együtt. Nagyon jó darab, már próbadobozban hallgattuk Kalmival. Eszméletlen.
Igen, én is megszabadultam az összes Ice-tól azóta.
A Millenniumnál egyszerűen nincs jobb, bespájzoltam két párral, a háromutasban meg ebben a következő kétutasban is az lesz. A színe kicsit renitens a réz középpel, át kellene színezni, de lehet egyszerűbb, ha nem fehérre, hanem feketére csinálom a monitort. Ahhoz passzol.
potatomelon.wordpress.com
- andrelegrand
- V.I.P.

- Értékelés: 20
Aktív Hangsugárzó Építés
Ez a Volt hangszóró elég jó paraméterekkel rendelkezik. A pár ára mennyire jött ki amire ideért?
A látványtervben látom a jól bevált SEAS magas csücsül.
Aktív Hangsugárzó Építés
Az ICE power elég gáz, ha ilyen áron ennyire problémásan felhasználható.
Ráadásul eléggé szórja az EMR-t, ilyen kompakt megoldásban nem nagyon használható. Egyébként basszusra tökéletes lenne.
Aktív Hangsugárzó Építés
Eljátszottam a gondolattal, hogy milyen legyen a Volt BM220.8-al épített kompakt monitorom.
- emzeperix
- V.I.P.

- Értékelés: 114
Aktív Hangsugárzó Építés
- A bemeno fokozat miert csillapitja a jelet? A megadott ertekekkel durvan 0.5x-es az erosites. Zajviszonyok szempontjabol szerintem inkabb erositeni kellene a jelet mint csillapitani.
Az első fokozatnak van azért egy olyan szerepe is hogy a szimmetrikus jelből asszimetrikusat hoz létre, azaz ami eddig 2 madzagon jött az már csak 1 madzagon fog a továbbiakban létezni, azaz a kimenetének dupla akkora jelet kell tudnia lekövetni 1:1 erősítés esetében. A TC konnect8 FS=3Veff jelével 1x erősítés mellet még simán meg tudna bírkózni a fokozat, de egy erősebb +20dBu kimenetű jelet már nem tudna tolerálni a bemenet. Ráadásul a következő jelentős BS kompenzációt végző fokozat is túlvezérlődhet, ha túl sok jelet kap. Szóval csak óvatosan ezzel az erősítés emeléssel... Igazán most sem zajos Kalmi doboza, csak a lánc végén a 30x erősítés kicsit túlzásnak tűnik...
- A BS kompenzalo szuroben a 330nF-al parhuzamos 22pF-nak mi a szerepe? Az a sejtesem, hogy esetleg a magasfrekis viselkedes miatt van ott (a 330nF-os kondi esetleg nem viselkedik olyan jol magasabb frekiken mint a 22pF)? Ha emiatt van az aramkorben akkor szerintem ettol nem kell tartani, nyugodtan elhagyhato.
Ezzel gyakorlatilag egyetértek, valószínűleg a néhány MHz önrezonanciával rendelkező kondival is stabil maradhat a "GainBanwidth>50MHz" erősítő is. De mi van a fejlesztés azon fázisában amikor még nincs ez a fólia kondenzátor beültetve? Szerintem biztosabb ha az ott van, az a plusz 2Ft és az +2 forrasztás már nem fáj nagyon...
Tipp: a bemenokort picit atepitenem (instrumentation amp), 1-nel nagyobb erositest allitanek be es a radiofrekis zavarok ellen is vedenem a bemeneteket
Ez az INA-ás ötlet érdekes és tovább lehetne gyúrni, hogy magába az INA-ba kerüljön a BS kompenzáció, ráadásul Kalmi nem is egy hanem 2 lépcsős BS-ben gondolkodik, amit szét lehetne szedni az INA két fokozatára, ezáltal kicsit egyszerűbben lenne hangolhatóbb a BS (nem húznák el egymást a töréspontok, függetlenek maradnak), viszont minden kondiból dupla annyi kéne...
Aktív Hangsugárzó Építés
A bemenetnél a 10/22 k nem végleges csak átmeneti. A TC Konnekt8 hangkártyám elég nagy jelet ad ki magából a szimmetrikus kimenet és a pro mivolta miatt. A végfokok jelenleg kb 30X-os erősítésen futnak, és a BS kompenzálás is aktív, ráadásul igen jelentős, ezért a komplett rendszer elég érzékeny. mzperx javaslatára ki fogom próbálni a következőt: Az erősítőket átkötöm invertáló üzembe és kb 5X-ös erősítést állítok be rajtuk. Ehhez valószínűleg emelnem kell a bemenőfokozat erősítését, hogy kihajtható legyen a rendszer.
A bemenetet nem tudom átépíteni. mert már meg van a kész panel, de úgy lett kitalálva, hogy ésszerű megoldásokat tartalmazzon, és ne legyen benne nagyon sok műveleti erősítő. Jelen állás szerint 3 duál opampal van megoldva az egész.
Aktív Hangsugárzó Építés
A készülő dobozom elektronikájának bemenő és korrekciós fokozata.
Hali!
Nehany kerdes/javaslat:
- A bemeno fokozat miert csillapitja a jelet? A megadott ertekekkel durvan 0.5x-es az erosites. Zajviszonyok szempontjabol szerintem inkabb erositeni kellene a jelet mint csillapitani.
- A BS kompenzalo szuroben a 330nF-al parhuzamos 22pF-nak mi a szerepe? Az a sejtesem, hogy esetleg a magasfrekis viselkedes miatt van ott (a 330nF-os kondi esetleg nem viselkedik olyan jol magasabb frekiken mint a 22pF)? Ha emiatt van az aramkorben akkor szerintem ettol nem kell tartani, nyugodtan elhagyhato.
Tipp: a bemenokort picit atepitenem (instrumentation amp), 1-nel nagyobb erositest allitanek be es a radiofrekis zavarok ellen is vedenem a bemeneteket
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- akusztikai mérések
- andrelegrand
- V.I.P.

Aktív Hangsugárzó Építés
Az STK IC-k már más kérdés, volt olyan széria ami nagyon bejött az újakból, de a régieket nem szeretem. A SANYO-nak most néztem stereo és 3-4 csatornás IC-t lehet majd veszek és kipróbálom.
Ami még tetszik a diy megoldásokba az a minimalizmus, nem vagyok az otthoni alkatrésztemető építés híve, az maradjon meg a mérnököknek.
Az ICE power elég gáz, ha ilyen áron ennyire problémásan felhasználható.
Aktív Hangsugárzó Építés
Ezek mellett az IC-k mellett nagyon sok Pro és kontra van, talán a legnagyobb előny, hogy nincs jellegzetes hangkarakterük, emiatt azt adják vissza amit kell.
Örülök, hogy ezt te is így gondolod, mert én is ezt a nézetet osztom velük kapcsolatban.
Az ICE poweres modulok milyen eredményeket hoztak tesztelés után?
3 utasnál, mélyhez jók. Megfogott, gyors, precíz basszus. Középtartomány unalmas, lapos, nyávogós. Rossz.
- andrelegrand
- V.I.P.

Aktív Hangsugárzó Építés
Ezek mellett az IC-k mellett nagyon sok Pro és kontra van, talán a legnagyobb előny, hogy nincs jellegzetes hangkarakterük, emiatt azt adják vissza amit kell. Még egy ész érv a méret, ugyanez a koncepció tranzisztoros végfokból az egész hátlapot elfoglalná, és a hangkarakterek miatt nagyon sokat kellene kísérletezni, mire meglenne az ideális hangzás.
Tomival élen jártok jelenleg a publikált aktív dobozokban, így nincs viszonyítási alap, azt azért sajnálom, hogy nem jött össze idén egy szoba a számotokra a Hiltonba, pedig nagyon sok embernek tanulságos lett volna.
Az ICE poweres modulok milyen eredményeket hoztak tesztelés után?
Aktív Hangsugárzó Építés
Megoldható a történet Linear Technology ic-kel is, az összes nagyobb gyártó ezeket használja audio területen. Az LM IC-s végfok mellett nem hiszem, hogy ez lenne a projectbe a legrázósabb pont, legalább lesz hova fejlődni.
A 78xx stabokat és az LM végfok IC-ket megtalálod számos neves pro monitorban akár a millió feletti kategóriában is. Nem ezen fog múlni.
Minden az egyensúlyon múlik, és hogy tudjuk miből mit érdemes berakni az adott alkalmazásba. A genelec STK144-eseket használ a 8040-850 es monitoraiba. Sokan megmosolyogták már ezt is, azt mikor leülnek meghallgatni egy jól installált rendszerbe, rendezett akusztikai körülmények közé, általában elcsodálkoznak. Egyébként pedig nem tudtok mutatni egyetlen olyan ár érték arányú erősítőt, ami akár csak megközelítené a 3875-3886 vonalat. Nincs. Kicsi, erős, és meglepően jól szól, mi kéne más egy kompakt monitorba.
Lerágott csont, de mindig visszatérünk hozzá, én meg mindig ugyanezt mondom. Meg kell hallgatni, aztán lehet reklamálni ha nem tetszik....
Azért arra kíváncsi lennék hányan csináltak kis hazánkban saját fejlesztésű aktív váltós kompakt monitort itthon ilyen kivitelben, ilyen hangszórókkal, ilyen alkatrészekből? Az ő véleményüket is szívesen meghallgatnám, csak sajnos valószínűleg nincsenek túl sokan.
Aktív Hangsugárzó Építés
Elég gáz a XXI-ik században 7815/7915 stabilizátorokat használni, ráadásul egyáltalán nincs is szükség feszültségstabilizálásra
Ezen túlestünk már párszor Zoli!
Szeretettel várlak egy fülelésre, és eldöntheted magad is mire jó egy ilyen ósdi stabilizátor!
- andrelegrand
- V.I.P.

Aktív Hangsugárzó Építés
Megoldható a történet Linear Technology ic-kel is, az összes nagyobb gyártó ezeket használja audio területen. Az LM IC-s végfok mellett nem hiszem, hogy ez lenne a projectbe a legrázósabb pont, legalább lesz hova fejlődni.
- elektrorudi
- Fórumlakó

- Értékelés: 150
Aktív Hangsugárzó Építés
Elég gáz a XXI-ik században 7815/7915 stabilizátorokat használni,
Miért is? (Mert zajos?)
Honnét lehet konkrét mérési eredményt letölteni a 78xx vs. stab. kocka nélküli műveletierősítős-előerősítő verziókról?
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5312
Aktív Hangsugárzó Építés
Elég gáz a XXI-ik században 7815/7915 stabilizátorokat használni, ráadásul egyáltalán nincs is szükség feszültségstabilizálásra
Aktív Hangsugárzó Építés
Végül a tápegység.
Aktív Hangsugárzó Építés
Ez pedig a keresztváltó. Egyszerű LR24-típusú, 2 kHZ-es keresztfrekivel.
Aktív Hangsugárzó Építés
A készülő dobozom elektronikájának bemenő és korrekciós fokozata.
- emzeperix
- V.I.P.

- Értékelés: 114
Aktív Hangsugárzó Építés
Lassan két éve tervezgetem az aktív dobozomat. Ez kb. egybeesik kalmi DSP-s korszakával. Sajnos még mindig csak a hangváltó és a végerősítő panelek vannak készen. Ennek tükrében mondom, hogy a TLxxx illetve az NExxxx nem feltétlenül csereszabados. Az alkalmazás dönti el, melyiket, hová? A hangváltóba pl. az NExxxx nem szerencsés a bipoláris tranyókból fakadó kis bemenő ellenállása miatt. Viszont bármely más alkalmazásban remek, ha betartják a vonatkozó tervezési szabályokat: pl. kimenet 600Ohm - 1k-val terhelve, megfelelő kompenzálás stb. Egyébként a 34-es 1nV/gyökHz-el csendesebb, mint a 32-es. Ez is számíthat. A váltóba pedig FET bemenetű műveleti erősítő kell. Valakitől hallottam (olvastam) itt a fórumon, hogy egy egész jó választás a TLxxx helyett az LF356. Ezért én ezt ültettem be, de nem ellenőriztem, a javaslat igazság tartalmát. Az tény, hogy sokkal csendesebb 12nV/gyökHz vs. 18nV/gyökHz....
Kalmi váltójában szereplő impedanciák ismeretében mondható, hogy mind a bipoláris mind a JFET bemenetű OPA jó választás lehet, inkább a pénztárca és/vagy az ízlés dönti el hogy melyik a jobb. És ha már esett szó az impedanciáról, a 2kHz töréspontot sokféle alkatrészérték választással el lehet érni, nagy ellenállás + kis kondi vagy éppen a zaj minimalizálása szempontjából optimálisabb kis ellenállás + nagy kondival, de ugye a "jófajta" kondik értéktartománya behatárolja, illetve áruk is befolyásolják a végső felállást.
1nV/gyökHz az kb. egy 60R ellenállás zajának felel meg, ugye ennyire azért nem használunk kis ellenállásokat egy aktívkeresztváltóban, hogy ez a különbség meglátszódjon a végeredményben...
A zaj csökkentésének tekintetében sok mindent el lehet követni. Egy proaudiós jelszinttel hajtott aktív monitornál a kihívás eleve sokkal gyengébb a nagy bejövő jelszint miatt, ahol szerényebb erősítésre van csak szükség.illetve eleve magas az SNR a nagy jel miatt. Viszont a jó erősítés elosztás még itt is fontos, ha kell erősíteni akkor azt rögtön a lánc elején, ha lehet tartani a jelszintet és nem csillapítani, ha kell akkor is csak minimális erősítést tenni a láncvégére, azaz a végfokba. Ha ez így történik, akkor a legzajosabb OPA sem fog zajongani...
Aktív Hangsugárzó Építés
...Az alkalmazás dönti el, melyiket, hová? ....
Egyreszt erdemes tisztaban lenni altalanos tervezesi elvekkel, masreszt erdemes elolvasni az adott muveleti erositok adatlapjat vegig (nem csak az elso oldalakat)!
- akusztikai mérések
Aktív Hangsugárzó Építés
Ha érdekel valakit, felrakhatom egy gyári 1031-es Genelec elektromos kapcsolását. Abban is vegyesen alkalmazzák a különböző tipusokat!
- elektrorudi
- Fórumlakó

- Értékelés: 150
Aktív Hangsugárzó Építés
Pedig az NE5532-es muveleti erositok akar veglegesek is maradhatnanak. Ma mar persze vannak jobbak (muszakilag), de ez meg mindig megallja a helyet a nagyok kozott. A TL07x, 08x muveleti erositoket gagyibbnak tartom, megis hasznaljak oket pl. Genelec monitorokhoz. Egyebkent altalanosan igaz, hogy a muveleti erositok erenyeit csak akkor lehet igazan kihasznalni ha megfeleloen van tervezve az adott kapcsolas. Ez hasonlo dolog mint a hangszoroknal: vehet az ember meregdraga hangszorokat, ha nem megfelelo a konstrukcio amibe tesszuk (doboz + valto) akkor nem sokat ernek.
Persze ha fontos, hogy mit szolnak a hifisek amikor meghallgatjak a vegeredmenyt akkor semmi esetre sem szabad NE muveleti erositoket hasznalni ... vagy nem szabad elmondani nekik milyen van a cuccban ...
Lassan két éve tervezgetem az aktív dobozomat. Ez kb. egybeesik kalmi DSP-s korszakával. Sajnos még mindig csak a hangváltó és a végerősítő panelek vannak készen. Ennek tükrében mondom, hogy a TLxxx illetve az NExxxx nem feltétlenül csereszabados. Az alkalmazás dönti el, melyiket, hová? A hangváltóba pl. az NExxxx nem szerencsés a bipoláris tranyókból fakadó kis bemenő ellenállása miatt. Viszont bármely más alkalmazásban remek, ha betartják a vonatkozó tervezési szabályokat: pl. kimenet 600Ohm - 1k-val terhelve, megfelelő kompenzálás stb. Egyébként a 34-es 1nV/gyökHz-el csendesebb, mint a 32-es. Ez is számíthat. A váltóba pedig FET bemenetű műveleti erősítő kell. Valakitől hallottam (olvastam) itt a fórumon, hogy egy egész jó választás a TLxxx helyett az LF356. Ezért én ezt ültettem be, de nem ellenőriztem, a javaslat igazság tartalmát. Az tény, hogy sokkal csendesebb 12nV/gyökHz vs. 18nV/gyökHz....
Aktív Hangsugárzó Építés
Tényleg nem rosszak egyébként ezek az NE5532-esek. Az árukhoz képest kiemelkedőek! 100 forint körül van darabjuk. Igen, a Genelec dobozokban is a legtöbb opamp ilyen, de akad néhány helyre betett TL082 is. Gondolom itt az a fontos, hogy milyen a bemenete. Több helyről hallottam, hogy jók az 5532-esek, és kipróbáltam, tényleg tetszenek. Eddig mindig OPA2134-et használtam, amivel én meg voltam elégedve, de ajánlották, hogy próbáljam ki az LM4562 vagy az LME49860 műveleti erősítőket. Így hát most ezekre fogok beruházni.