Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hangsugárzó építés
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Hja, már gondolkodtam is rajta, hogy segítséget kérek tőled, hátha Te el tudod mondani, milyen méretezési szabályok vonatkoznak a valódi hangfalakra. De aztán rájöttem, hogy hiábavaló volna, mert magát a szót sem jelentésének megfelelően használod.
-
Infinity84
- V.I.P.

- Értékelés: 52
Hangsugárzó építés
Szia!
Köszönöm a válaszokat, és a linket, utána fogok olvasni!
Sajnos mérni nem tudok, mert egy multiméteren kívül semmim sincs, így csak hallás után tudok menni és próbálkozni!
Tudsz esetleg abban segíteni, hogy hol lehet hangváltó alkatrészeket (kondi, tekercs, ellenállás...) venni?
Egyébként a Remix márkát már többen is mondták hogy jó, meg a Bennic is jónak tűnik (legalábbis pl. az Infinity előszeretettel használta/használja a hangfalaiban, gondolom nem véletlenül), csak kicsit húzós az ára pl. a KÁCSA AUDIO-nál!
Az EBP érték tulajdonképpen milyen jellemzője a hangszórónak, vagyis mit jelent pontosan? ill. általánosságban van-e olyan módszer, amivel meglehet állapítani "vakon" ( tehát anélkül, hogy bármilyen adat birtokában lennénk), hogy egy hangszórónak nyitott vagy zárt doboz kell?!
Remélem nem gond, hogy ismét kérdeztem pár dolgot azelőtt/ahelyett hogy utána olvastam volna a dolgoknak!?
üdv. Miki
Szép és nem túl drága légmagos tekercsek errefelé: audionl
Jó és olcsó ferritesek, illetve kondik ellenállások itt: logotech
EBP egy viszonyszám, fs és Qes hányadosa, szélsőséges értékeknél képesek vagyunk eldönteni a segítségével, hogy az adott hangszóró zárt, vagy b-reflex dobozban működik-e jól. Úgy 30-as érték közelében/alatt biztosan zárt, 80 fölött pedig biztosan b-reflex, vagy front loadaed tölcsér. A kettő között akármi lehet, rajtad, és a felhasználási célon, lehallgató helyiségen múlik a választás.
TL-nél kicsit más a helyzet, mivel az szinte bármilyen paraméterű hangszóróhoz hozzálalakítható.
Általánosságban a módszert impedancaimérésnek hívják, ha tudsz jól forrasztani, akkor egy egyszerű megoldást írok rá, amivel közelítőleg megtudod a dobozhoz szükséges adatokat.
Szia!
Köszönöm az információkat!
Forrasztani nem nagyon szoktam, de van ismerősöm akinek nem okoz problémát!
Mindenesetre egyelőre még csak tervezem átteni egy nagyobb reflexes dobozba a Hivi mélyet/mélyközepet! Most még az Infinity-ben vannak, mert helyem nem sok van másik doboznak, csak gondoltam megérdeklődöm mit lehet majd kezdeni ezzel a Hivi vs Infinity dologgal!
Nem értek nagyon hozzá, de gondolom észrevehetően fog változni így is a hangja (mélyebre megy és nagyobb mélye is lesz) a hangszórónak, ha egy nagyobb és reflexes dobozt kap, mint a jelenlegi helyzetében!
Aztán, ha mégsem lesz elfogadható hangja (tehát továbbra is sok lesz a középhang), akkor megpróbálok valami egyszerű váltót összehozni!
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Szia!
Sajnos mérni nem tudok, mert egy multiméteren kívül semmim sincs, így csak hallás után tudok menni és próbálkozni!
Tudsz esetleg abban segíteni, hogy hol lehet hangváltó alkatrészeket (kondi, tekercs, ellenállás...) venni?
Egyébként a Remix márkát már többen is mondták hogy jó, meg a Bennic is jónak tűnik (legalábbis pl. az Infinity előszeretettel használta/használja a hangfalaiban, gondolom nem véletlenül), csak kicsit húzós az ára pl. a KÁCSA AUDIO-nál!
Az EBP érték tulajdonképpen milyen jellemzője a hangszórónak, vagyis mit jelent pontosan? ill. általánosságban van-e olyan módszer, amivel meglehet állapítani "vakon" ( tehát anélkül, hogy bármilyen adat birtokában lennénk), hogy egy hangszórónak nyitott vagy zárt doboz kell?!
Remélem nem gond, hogy ismét kérdeztem pár dolgot azelőtt/ahelyett hogy utána olvastam volna a dolgoknak!?
üdv. Miki
Szép és nem túl drága légmagos tekercsek errefelé: audionl
Jó és olcsó ferritesek, illetve kondik ellenállások itt: logotech
EBP egy viszonyszám, fs és Qes hányadosa, szélsőséges értékeknél képesek vagyunk eldönteni a segítségével, hogy az adott hangszóró zárt, vagy b-reflex dobozban működik-e jól. Úgy 30-as érték közelében/alatt biztosan zárt, 80 fölött pedig biztosan b-reflex, vagy front loadaed tölcsér. A kettő között akármi lehet, rajtad, és a felhasználási célon, lehallgató helyiségen múlik a választás.
TL-nél kicsit más a helyzet, mivel az szinte bármilyen paraméterű hangszóróhoz hozzálalakítható.
Általánosságban a módszert impedancaimérésnek hívják, ha tudsz jól forrasztani, akkor egy egyszerű megoldást írok rá, amivel közelítőleg megtudod a dobozhoz szükséges adatokat.
Hangsugárzó építés
Hali!
Ez egy épített hfal, így az alkotóján kívül igazán senki sem ismerheti. Bármekkora erősítőt köthetsz rá, csak ésszel kell használni.
Épp nem rég volt ilyenről szó, így ha nem haragszik meg Shalafi66 idéznék tőle egy sort:
"Amekkorával csak szeretnéd, lényeg, hogy ne lépd túl a mechanikai terhelhetőséget, és ne legyen torz a bemenőjel."
"A vízipipa bölcsességet húz ki a filozófus ajkai közül, és befogja a száját a bolondnak."
Hangsugárzó építés
Sziasztok!
Valaki nem ismeri ezt a hangfalt?
Itt a kép.
Igazából az érdekelne, hogy erre hány wattos erősítőt lehetne rákötni, úgy hogy még a hangszóróknak ne legyen baja. MNC oldalán néztem volna, hogy ezek hány wattos hangszórók, de már ilyen fajtát nem forgalmaznak. A mély hangsugárzó az 20-21 centi átmérőjű, a közép, az 10-11 centis.
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Ha kicsit is komolyabban érdekel a téma, akkor rakj össze egy mérőrendszert. Ha hajlandó vagy "gányolni", egész olcsón megúszható a dolog.
-
Infinity84
- V.I.P.

Hangsugárzó építés
Szia!
Köszönöm a válaszokat!
Nos!
Igen, tudom, hogy ez nem olyan mint egy pl. kerékcsere, hogy csak leveszem és felrakom, csak ki szoktam próbálgatni gyári dobozokon az itthon levő külömböző hangszóróimat! Volt már olyan, hogy egész jó hangja lett más hangszóróval is adott doboznak! Leginkább amiatt cseréltem ki, mert akartam építeni egy másik, de nagyobb méretű (Revel Performa M20 szerű) reflex-es dobozt, és előtte gondoltam jobb ha kipróbálom egy zárt dobozban, hátha zárt kell neki, ill. hátha ezzel az Infinity-vel is jól szól! Úgy olvastam valahol a neten, hogy akár zárt, akár nyitott doboz is jó neki, ezért próbálkoztam először zárt dobozzal! A gyártó szerint az ajánlott (netto) doboz térfogat 14 liter! Ennek az Infinitynek kb. 11 literre jön ki a netto térfogat, ezek szerint nagyobb doboz kellhet neki!
Olvastam nemrég a jellemzőknél, hogy Cabinet Type: Vented --> ez azt jelenti hogy nyitott vagy miből gondolod, hogy bass-reflex-es doboz kell neki?
Na, ez az a rész, amit korábban is említettem, ide kellenek a T-S paraméterek, azok alapján, és a lengőrendszer, illetve a nagyjelű paraméterek ismeretében nagyjából megmondható, hogy mekkora dobozra lesz szüksége a hangszórónak (ez jó esetben nem próbálgatásokon dől el, mert nagy mértékben meghatrozza a mélytartományt). Mérni azért kell, mert a gyártás többnyire pontatlan, és a weblap adatai csak iránymutatásnak jók legfeljebb. Egyébként azok alapján írtam a b-reflex dobozt, egy magas EBP értékhez mindenképpen az kell.
Olvass utána az alapoknak itt: http://subvoice.hu/?temakor=hangdobozepites és utána már könnyebben átlátod, amit írok.
Az M6 egyébként hogy hogy nem mélyközép? Az ATC honlapon mélyközép kategóriába van besorolva, ezek szerint lehet hogy nem jó helyre rakták? A dóm azért van nehezebb helyzetben, mert a közép hangosabban szól és elnyomja? Vagy más miatt? :-) A honlap készítői valószínűleg nem vesznek figyelembe minden fontos adatot, vagy nem tuddják, hogy azok fontosak lehetnek. Mérete és a gyengébb mélytartománya alapján mélyközép lenne, de a középtartomány rossz átvitele, és rezonanciái sajnos ezt az alkalmazást kizárják, 1k-nál magasabban váltani (úgy, hogy jól is sikerüljön), már kisebb nagyobb mutatvány lenne.A dóm magas is pont ezért van nehéz helyzetben egy ilyen hangszóró mellett, olyat várnánk tőle, amire nem képes.
A lezáró impedancia mit befolyásol? Tehát pl. megváltoztatja a magas felé menő frekvenciákat ill. teljesítményt is esetleg vagy másról van szó?Ezeket mind csak kérdezem, nem kötekedni akarok vagy cáfolni az állításaid!
Az a baj amúgy, hogy soha nem terveztem váltót, és fogalmam sincs hogy is kell, valamint hogy honnan lehet beszerezni a tekercseket, ellenállásokat, és kondikat (és mindezt jó minőségben)!?
:taps: A lezáró imp. (váltókészítés szempontjából) formázza az adott szűrő elektromos átvitelét, tehát ebben az esetben a nagyobb imp. (névleges 4 helyett névleges 8) megváltoztatjaaz átvitel egyensúlyát, és kiemeléseket okoz középtartományban, fokozva ezzel az ott lévő rezonanciák hatását.
Ami változik még az a teljesítményfelvétel, és a mélyközép hangnyomása azonos feszültségen. Az eredeti állapothoz képest valószínűleg halkabb lesz (ugye pontosan csak mérések után lehet megmondani).
A váltótervezésnél elsősorban az alkatrészek értéke (és az érték helyes megválasztása) lesz fontos, nem az áruk, vagy az áruk mellé kikiáltott "minőségük". Alapesetben egészen nyugodtan el lehet indulni pl. régi Remixes alkatrészekkel (a valódi értékük az árukhoz képest sokszoros), és magad készítette, vagy itthon gyártott tekercsekkel.
Még egy hangszóróval próbáltam, de csak beleraktam a hangszórót, és semmi rögzítés! Ez a HIVI S6.5R volt, ez jóval lejjebbről indult hangra, mint az M6N, viszont talán túl mélyről. Igaz, ez a gyártó szerint 5 ohm-os!
http://sound.atctrade.com/index.php?pag ... &Itemid=53
Ezzel már talán egy fokkal könnyebb dolgozni, bár még mindig nem az igazi, és impedanciában is közelebb áll a régihez, bár valószínűleg jóval nagyobb az induktivitása, így ehhez is másik váltó kellene, és azért a 11 litertől picit nagyobb doboz, 18 környéke még tűrhető ezeknél a hangszóróknál eredeti állapotukban (ha hasonlít a gyártó adataira, akkor ez sem zárt dobozos).
Szia!
üdv. Miki
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Szia!
Köszönöm a válaszokat!
Nos!
Igen, tudom, hogy ez nem olyan mint egy pl. kerékcsere, hogy csak leveszem és felrakom, csak ki szoktam próbálgatni gyári dobozokon az itthon levő külömböző hangszóróimat! Volt már olyan, hogy egész jó hangja lett más hangszóróval is adott doboznak! Leginkább amiatt cseréltem ki, mert akartam építeni egy másik, de nagyobb méretű (Revel Performa M20 szerű) reflex-es dobozt, és előtte gondoltam jobb ha kipróbálom egy zárt dobozban, hátha zárt kell neki, ill. hátha ezzel az Infinity-vel is jól szól! Úgy olvastam valahol a neten, hogy akár zárt, akár nyitott doboz is jó neki, ezért próbálkoztam először zárt dobozzal! A gyártó szerint az ajánlott (netto) doboz térfogat 14 liter! Ennek az Infinitynek kb. 11 literre jön ki a netto térfogat, ezek szerint nagyobb doboz kellhet neki!
Olvastam nemrég a jellemzőknél, hogy Cabinet Type: Vented --> ez azt jelenti hogy nyitott vagy miből gondolod, hogy bass-reflex-es doboz kell neki?
Na, ez az a rész, amit korábban is említettem, ide kellenek a T-S paraméterek, azok alapján, és a lengőrendszer, illetve a nagyjelű paraméterek ismeretében nagyjából megmondható, hogy mekkora dobozra lesz szüksége a hangszórónak (ez jó esetben nem próbálgatásokon dől el, mert nagy mértékben meghatrozza a mélytartományt). Mérni azért kell, mert a gyártás többnyire pontatlan, és a weblap adatai csak iránymutatásnak jók legfeljebb. Egyébként azok alapján írtam a b-reflex dobozt, egy magas EBP értékhez mindenképpen az kell.
Olvass utána az alapoknak itt: http://subvoice.hu/?temakor=hangdobozepites és utána már könnyebben átlátod, amit írok.
Az M6 egyébként hogy hogy nem mélyközép? Az ATC honlapon mélyközép kategóriába van besorolva, ezek szerint lehet hogy nem jó helyre rakták? A dóm azért van nehezebb helyzetben, mert a közép hangosabban szól és elnyomja? Vagy más miatt? :-) A honlap készítői valószínűleg nem vesznek figyelembe minden fontos adatot, vagy nem tuddják, hogy azok fontosak lehetnek. Mérete és a gyengébb mélytartománya alapján mélyközép lenne, de a középtartomány rossz átvitele, és rezonanciái sajnos ezt az alkalmazást kizárják, 1k-nál magasabban váltani (úgy, hogy jól is sikerüljön), már kisebb nagyobb mutatvány lenne.A dóm magas is pont ezért van nehéz helyzetben egy ilyen hangszóró mellett, olyat várnánk tőle, amire nem képes.
A lezáró impedancia mit befolyásol? Tehát pl. megváltoztatja a magas felé menő frekvenciákat ill. teljesítményt is esetleg vagy másról van szó?Ezeket mind csak kérdezem, nem kötekedni akarok vagy cáfolni az állításaid!
Az a baj amúgy, hogy soha nem terveztem váltót, és fogalmam sincs hogy is kell, valamint hogy honnan lehet beszerezni a tekercseket, ellenállásokat, és kondikat (és mindezt jó minőségben)!?
:taps: A lezáró imp. (váltókészítés szempontjából) formázza az adott szűrő elektromos átvitelét, tehát ebben az esetben a nagyobb imp. (névleges 4 helyett névleges 8) megváltoztatjaaz átvitel egyensúlyát, és kiemeléseket okoz középtartományban, fokozva ezzel az ott lévő rezonanciák hatását.
Ami változik még az a teljesítményfelvétel, és a mélyközép hangnyomása azonos feszültségen. Az eredeti állapothoz képest valószínűleg halkabb lesz (ugye pontosan csak mérések után lehet megmondani).
A váltótervezésnél elsősorban az alkatrészek értéke (és az érték helyes megválasztása) lesz fontos, nem az áruk, vagy az áruk mellé kikiáltott "minőségük". Alapesetben egészen nyugodtan el lehet indulni pl. régi Remixes alkatrészekkel (a valódi értékük az árukhoz képest sokszoros), és magad készítette, vagy itthon gyártott tekercsekkel.
Még egy hangszóróval próbáltam, de csak beleraktam a hangszórót, és semmi rögzítés! Ez a HIVI S6.5R volt, ez jóval lejjebbről indult hangra, mint az M6N, viszont talán túl mélyről. Igaz, ez a gyártó szerint 5 ohm-os!
Ezzel már talán egy fokkal könnyebb dolgozni, bár még mindig nem az igazi, és impedanciában is közelebb áll a régihez, bár valószínűleg jóval nagyobb az induktivitása, így ehhez is másik váltó kellene, és azért a 11 litertől picit nagyobb doboz, 18 környéke még tűrhető ezeknél a hangszóróknál eredeti állapotukban (ha hasonlít a gyártó adataira, akkor ez sem zárt dobozos).
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Inkább az a kérdés, hogy mi érdekli, a valóság és a jó hangsugárzók, vagy valami más...
-
Infinity84
- V.I.P.

Hangsugárzó építés
Sajnos így nem lehet hangszórót cserélni, elég meggondolatlanul csináltad. Ebben az esetben enyhítené a problémákat egy teljesen új hangváltó tervezése a hangszórókhoz (meg nem oldaná, mert az M6 nem igazán mélyközép, így a dóm is nehéz helyzetben van mellette, új váltó ide, vagy oda).A doboztérfogat akár jó is lehet hozzá, de ehhez kellene egy T-S mérés az adott hangszórón, utána lennénk okosabbak (bár szinte biztos, hogy b-reflex doboz kellene az M6-nak).
A váltód most két dolog miatt nem működik jól, egyik, hogy nem megfelelő a lezáró impedancia, a másik, hogy nem illeszkedik a hangszóród akusztikus tulajdonságaihoz, átviteléhez.
Szia!
Köszönöm a válaszokat!
Nos!
Az M6 egyébként hogy hogy nem mélyközép? Az ATC honlapon mélyközép kategóriába van besorolva, ezek szerint lehet hogy nem jó helyre rakták?
A dóm azért van nehezebb helyzetben, mert a közép hangosabban szól és elnyomja? Vagy más miatt?
A lezáró impedancia mit befolyásol? Tehát pl. megváltoztatja a magas felé menő frekvenciákat ill. teljesítményt is esetleg vagy másról van szó?
Ezeket mind csak kérdezem, nem kötekedni akarok vagy cáfolni az állításaid!
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Sajnos így nem lehet hangszórót cserélni, elég meggondolatlanul csináltad. Ebben az esetben enyhítené a problémákat egy teljesen új hangváltó tervezése a hangszórókhoz (meg nem oldaná, mert az M6 nem igazán mélyközép, így a dóm is nehéz helyzetben van mellette, új váltó ide, vagy oda).
A doboztérfogat akár jó is lehet hozzá, de ehhez kellene egy T-S mérés az adott hangszórón, utána lennénk okosabbak (bár szinte biztos, hogy b-reflex doboz kellene az M6-nak).
A váltód most két dolog miatt nem működik jól, egyik, hogy nem megfelelő a lezáró impedancia, a másik, hogy nem illeszkedik a hangszóród akusztikus tulajdonságaihoz, átviteléhez.
-
Infinity84
- V.I.P.

Hangsugárzó építés
-sztok!
Nem tudom, hogy jó helyre írok-e, de lenne 1-2 kérdésem!
Szóval van egy kétutas INFINITY REFERENCE 10 zárt konstrukciójú polchangfalam, amiben kicseréltem a gyári mélyközepeket (egyrészt kíváncsiságból, hogy hogy szólhat, másrészt meg a nem egyforma teljesítmény miatt) HIVI M6N mélyközepekre, amivel sokkal másabb és jobb hangja lett! (A középhangok erősebbek, a mélyek viszont gyengébbek adott hangerőn, tehát tolni kell neki, hogy legyen mélye!)
Viszont van egy olyan problémám, hogy a gyári INFINITY hangváltóval ez az M6N mélyközép jóval magasabbról indul, mint a gyári mélyközép, és ez közepes ill. nagyobb hangerőn már kicsit zavaró, mert a közép hangok elkezdenek szinte ordítani! Egyébként marha jól néz ki szerintem a hangfal ezzel az M6N-el, és jól is szól, eléggé bele passzol, csak hát ez a sok középhang egy idő után "bántó"!
Egyébként a gyári mélyközép 4 ohm-os, a HIVI meg 8 ohm, tehát elvileg fordítva kéne lennie elvileg, ha abból indulok ki, hogy nagyobb az ellenállás és mégis hangosabban szól! Vagy ez hangváltótól is függ?
Kérdésem az lenne, hogy lehet-e a hangváltó módosítása nélkül segíteni ezen pl. egy másik (saját tervezésű, kicsit megnövelt térfogatú) nagyobb, szintén zárt dobozba átépítve, vagy esetleg reflex-esbe átépítve???
Ha az átépítés nem jelentene megoldást, akkor mit kéne csinálni a hangváltóval? Esetleg nagyobb tekercset alkalmazni?
Jut eszembe még: ez az M6N eredetileg miyen dobozban érzi jól magát? Nyitottban vagy zártban?
Egyébként itt megtudja mindenki nézni az eredeti hangfalat!
http://www.avx.hu/forum/index.php?showtopic=22524
Előre is köszönöm válaszotokat és segítségeteket!
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Csak addigra azért nem ártana legalább a mérési hibákat ledolgozni...
A totyik témájánál maradva, mikorra várható a nagy mű, a Shala....001 hangfal elkészülte?:-D
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Vikibácsi!
Szegény elsírná magát,ha kiderülne,hogy a sokmilliós doboza ugyanilyen lenne.
Nekem lenne egy fogadásom,hogy így van.
Szerintem mérd be a dobozát,ha ő is akarja.
Majd bemérjük ezt is, azt kiderül :taps: :taps:
Kalmi!!
szeretettel várlak egy egglestonworks savoy vérnyomásmérésre.
Csak addigra azért nem ártana legalább a mérési hibákat ledolgozni...
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Adott hangszóró T-S paraméterei, dobozméret, hangolás, lengőrendszer ismeretében nagyjából megmondható lenne, de sajnos a hangszórót érintő infókat mérés nélkül nem tudhatjuk. Azért következtetni lehetne a gyártó adataiból is, de most nincs erőm bepötyögni T-S-t a modellezéshez. :-)
Hogy meddig tekerheted fel, azt írtam, ameddig az erősítő torzítás nélkül képes leadni az elvárt teljesítményt.
Mélytartományban kevésbé hallható, ha négyszögesedik a jel.
Hangsugárzó építés
Amekkorával csak szeretnéd, lényeg, hogy ne lépd túl a mechanikai terhelhetőséget, és ne legyen torz a bemenőjel.
Az oké, hogy bármekkora erősítő meghajtja. Igazából konkrét Watt értékre gondoltam.
Pl. hogy egy 150W-os erősítőt meddig tekerhetem fel nyugodtan.
Mechanikai terhelhetőség alatt a membrán max kitérését kell érteni? Mérjem meg tolómérővel?:taps:
Az esetleges torz bemenőjelet hallani is lehet ugye?
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Amekkorával csak szeretnéd, lényeg, hogy ne lépd túl a mechanikai terhelhetőséget, és ne legyen torz a bemenőjel.
Hangsugárzó építés
Van ám még kérdésem.
Valaki meg tudná mondani, hogy mekkora erősítővel hajthatom ez alapján?
magas névlegesen 6ohmos (50w terhelhető folyamatosan)
mély pedig 8ohm (80w)
a kész hangfal 8 ohmos lesz, de valahol 10khz felett lemegy 6ohm-ra
Hangsugárzó építés
akkor nem értem... nem kell bele csillapítóanyag?
bithumen lapokat akkor nem akarok, miért dolgozzak a merevítők ellen...
-
Vendég
Hangsugárzó építés
A doboz minden egyes falára (nem csak a két oldalára) érvényes, hogy nyomásmaximum pontban nem lehet jól csillapítani az állóhullámokat.
A falakat lehet nehezíteni valamivel, erre szokták a bitumenes dolgokat használni, ezzel pont a merevítéssel ellentétes hatást érhetsz el, vagyis az oldallap-rezonanciák mélyebbre tolódnak, viszont eközben csillapodnak is.
Hangsugárzó építés
Akkor merevítő be. És majd gyapotot a hátlapra, és a tetőre rakok, a többit kísérletezem. Kíváncsi leszek milyen középen :taps:
Tehát az oldalfalakra nem kell más sem? natúr mdf felület oké? Sok diy doboz tele van mindenfélével...
Csavaros.... ki fogom nyitni és minden héten megnézni, hogy rendben van e, megsimogatok mindent stb...
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Ez a csavaros hátlap nem biztos, hogy olyan jó ötlet, de ha már egyszer így van, akkor...
A merevítést teheted oda is, így valószínűleg nem sokat segít a doboz jóságán, viszont feljebb tol egy oldallaprezonanciát olyan tartományba, ahol könnyebb elviselni.