A Mission 783-as esetében a mélyhez van kötve, és a magas volt külön.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hangsugárzó építés
- Alex_Aston
- V.I.P.

- Értékelés: 3661
Re: Hangsugárzó építés
Csak a Marantz! :-D
Üdv. Egy kis segítség kellene. Egyik ismerősöm kérdezte, hogy egy 3 utas hangsugárzó amelyik alkalmas kettős kábelezésre, ott a közép szekció a magashoz vagy a mélyhez van kötve a hangváltón? Sajnom én nem tudom a választ. Előre is köszönöm.
- sutemenyx
- Törzsgárda

- Értékelés: 2909
- Kapcsolat:
Reflexből 60-80liter emlékeim szerint. Keresd meg meidy-t, ő csinált belőle dobozt.vintagehifi írta: ↑2021.06.29., kedd 17:44Sziasztok!
RFT L2659 PBO és L554 magashoz mekkora doboz ajánlott,hogy mélye is legyen?
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
- vintagehifi
- Kezdő Fórumlakó

- Értékelés: 28
Sziasztok!
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11117
- Kapcsolat:
Mielőtt elássuk a kert végében az ATC képviselőjét (akinek sem a nevét, sem a pozícióját nem tudjuk), javaslom, járjunk utána az idézet hitelességének. Én nyomát sem találtam a Neten, az eredeti írás linkje pedig halott. A sajtóban ez a komolytalan kategóriát jelenti, köznyelven légből kapott hír.
Nagyon meglep amit az ATC-s "szaki" mond.avl2 írta: ↑2021.06.08., kedd 08:40avx-es ATC topicból (nem a hozzászóló személyek érdekesek - ezert azokat kihagyom, hanem a véleménykülönbségek):sutemenyx írta: ↑2021.06.07., hétf. 18:18...gyártók arra a kérdésre válaszolnak, hogy mit gondolnak a bejáratásról:
http://matrix-hifi.com/ENG_contenedor_r ... avoces.htm
Ami az érdekes az az ATC-sek véleménye:
“We do not consider 'burn in' an issue. When our loudspeakers leave the factory they are in perfect working order and their performance will not change over time unless they are not cared for or get very old...... írta: ↑2019.08.06., kedd 20:31...van üzemóra számláló, ezért elég pontosan tudtam követni, mikor mi történik.
Szinte percre pontosan 600 óránál éreztem, hogy hopp!, most történt valamiféle megállapodás. Azóta kb. 100 óra ment bele és már nem hallottam rajta változást, és most azt hiszem egy darabig nem is fogok, míg ki nem derül a hogyan tovább.miröl van itt szó ? nehany lehetöseg:
- ATC ott beidezett velemenye nem is az ? (a portás, a takaritó macskaja valaszolt, vagy azota a manust ki is rugtak, vagy azota megvaltozott a velemenyük, ...)
- avx-es hallgatok jobban tudjak, mint ATC-sek maguk ?
- ...bekepzeles es tenyleg nem valtozik ?
- ...
emlekeim szerint lattam mar - fejhallgatoknal - meresi eredmenyeket mondjuk 1-100-500 ora utan (minimalis különbsegekkel, persze itt az a kiút: nem a megfelelö paramétert mérték, mutatták)
hangsugarzokra (pláne ATC-re, mert elképzelhetö, hogy gyártónként - akár típusként is - változó, egyiket járatják, másikat nem - persze kis eséllyel) ismertek ilyen üzemora függvenyeben meresi eredmenyeket ?
Egyszerűen megfogalmazott véleményem az,hogy sületlenség.
Volt a 150-es előtt 100-50-40 aktívak és 40-es passzív.
Mind nálam járódott be mert vadiújak voltak.
600 óra tutti kellett mindnek mire igazán jók lettek.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
- sutemenyx
- Törzsgárda

- Kapcsolat:
Nem. Egyrészt előtte írtam, nem utána. Másrészt nem azt írtam, hogy nem értenek hozzá. Azt írtam, hogy amatőrizmus figyelmen kívül hagyni a bejáratás szerepét, és helyette meggyanúsítani a kereskedőket.asebestyen írta: ↑2021.06.13., vas. 12:27És ezek után azt írod, hogy az ATC-nél nem értenek a hangsugárzó építéshez meg süketek....sutemenyx írta: ↑2021.06.11., pén. 15:02
Viszont picit kevés volt még teljesen direktbe kötve is. Nem nagyon, de olyan éppenhogy kevés. Ugye 102dB / 2.83V. Az RFT az 100-100.5dB / 2.83V, mivel az 6ohmos. A ribbon nagyon fel volt téve a doboz tetejére, lehet hogy olyan szögben már pont esik pár dB-t a hangnyomása. Majd megprobalom azonos magassagbol.
![]()
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
- asebestyen
- V.I.P.

- Értékelés: 7780
És ezek után azt írod, hogy az ATC-nél nem értenek a hangsugárzó építéshez meg süketek....sutemenyx írta: ↑2021.06.11., pén. 15:02
Viszont picit kevés volt még teljesen direktbe kötve is. Nem nagyon, de olyan éppenhogy kevés. Ugye 102dB / 2.83V. Az RFT az 100-100.5dB / 2.83V, mivel az 6ohmos. A ribbon nagyon fel volt téve a doboz tetejére, lehet hogy olyan szögben már pont esik pár dB-t a hangnyomása. Majd megprobalom azonos magassagbol.
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok
Azért valamit csak mutatna. Majd jelezz, ha van kedv/idő!
- Alex_Aston
- V.I.P.

Azt, hogy mennyire színezett, biztosan
Azért valamit csak mutatna. Majd jelezz, ha van kedv/idő!
- sutemenyx
- Törzsgárda

- Kapcsolat:
Szivesen meghallgatom a cuccodat, de abbol biztosan eselytelen levonnom olyan kovetkeztetest, hogy milyen a quadral-ban a ribbon.Alex_Aston írta: ↑2021.06.11., pén. 15:41Mondjuk az nem is valami 10-20e Ft-os cucc. Illik is jól szólnia. Ha van időd, kedved, gyere majd megnézni, az én ribbonjaim milyenek ahhoz képest. Szívesen látlak.sutemenyx írta: ↑2021.06.11., pén. 15:02
Most épp lazulok a Duna mellett, nem reszelek. De az kiderült, hogy a ribbon nagyonmessze a legjobb hangú. Gyakorlatilag semmiféle rosszat nem tudok rá mondani, fantasztikusan jó. Viszont picit kevés volt még teljesen direktbe kötve is. Nem nagyon, de olyan éppenhogy kevés. Ugye 102dB / 2.83V. Az RFT az 100-100.5dB / 2.83V, mivel az 6ohmos. A ribbon nagyon fel volt téve a doboz tetejére, lehet hogy olyan szögben már pont esik pár dB-t a hangnyomása. Majd megprobalom azonos magassagbol.
Egyelore most visszatettem a greencone-okat. Az éppen pont tökjo atvitelre, viszont a f, sz hangok termeszetesen torzitanak, sercennek valamelyest. Na messze nem annyira mint egy jbl ringradiator vagy egy tannoy tolcseres alu magas, de ottvan.
Ribbonnal semmi hiba, egyszeruen tökéletes, mint a Gilette.
- Alex_Aston
- V.I.P.

Mondjuk az nem is valami 10-20e Ft-os cucc. Illik is jól szólnia. Ha van időd, kedved, gyere majd megnézni, az én ribbonjaim milyenek ahhoz képest. Szívesen látlak.sutemenyx írta: ↑2021.06.11., pén. 15:02
Most épp lazulok a Duna mellett, nem reszelek. De az kiderült, hogy a ribbon nagyonmessze a legjobb hangú. Gyakorlatilag semmiféle rosszat nem tudok rá mondani, fantasztikusan jó. Viszont picit kevés volt még teljesen direktbe kötve is. Nem nagyon, de olyan éppenhogy kevés. Ugye 102dB / 2.83V. Az RFT az 100-100.5dB / 2.83V, mivel az 6ohmos. A ribbon nagyon fel volt téve a doboz tetejére, lehet hogy olyan szögben már pont esik pár dB-t a hangnyomása. Majd megprobalom azonos magassagbol.
Egyelore most visszatettem a greencone-okat. Az éppen pont tökjo atvitelre, viszont a f, sz hangok termeszetesen torzitanak, sercennek valamelyest. Na messze nem annyira mint egy jbl ringradiator vagy egy tannoy tolcseres alu magas, de ottvan.
- sutemenyx
- Törzsgárda

- Kapcsolat:
A végén már nem vicceltem a szűrővel, rézfóliás kondikat kapott:
- sutemenyx
- Törzsgárda

- Kapcsolat:
Most épp lazulok a Duna mellett, nem reszelek. De az kiderült, hogy a ribbon nagyonmessze a legjobb hangú. Gyakorlatilag semmiféle rosszat nem tudok rá mondani, fantasztikusan jó. Viszont picit kevés volt még teljesen direktbe kötve is. Nem nagyon, de olyan éppenhogy kevés. Ugye 102dB / 2.83V. Az RFT az 100-100.5dB / 2.83V, mivel az 6ohmos. A ribbon nagyon fel volt téve a doboz tetejére, lehet hogy olyan szögben már pont esik pár dB-t a hangnyomása. Majd megprobalom azonos magassagbol.Alex_Aston írta: ↑2021.06.11., pén. 14:38Hali.
Van már valami eredmény, vagy még reszeled a magasakat?
- Alex_Aston
- V.I.P.

Hali.
Aztán egy kis állás után megint vissza tud állni egy magasabb értékre, illetve ha más jelszinttel mérünk T/S-t, akkor megint más Fs-t fogunk kapni jó eséllyel. Lehet, hogy simán hozható a 40Hz Fs "bejáratlanul" is, csak olyan mérőjelszint kell hozzá.SoundMania írta: ↑2021.06.08., kedd 08:52Frissen kicsomagolva 42,5Hz a rezonancia frekvenciájuk. A gyári adat 40Hz. Bejáratásra ennyit biztosan változni is fog!
- SoundMania
- V.I.P.

- Értékelés: 1290
Igen, biztos, hogy a változás a modern anyagokkal lelassul(hat) a stabilitás is (lehet) magasabb. De attól ez még folyamatosan változó dolog marad, ha az időtartam ki is tolódik. A hangszóród méréseire kíváncsi lennék hangváltó nélkül is azért. Elképzelhetőnek tartom, hogy úgy már mérhető/látható a változás is. Még ott a magassugárzón is. Ami "csak" nagyon kicsi kitérésekkel mozog. Ráadásul a váltó is csak legoptimálisabb szakaszt "hagyja üzemelni" (jó esetben) . De ez mélysugárzónál hatványozottan nagyobb mozgásból adódóan, valószínű, hogy lényegesen nagyobb változást fog okozni, gyári bejáratás nélkül először gyorsabban/nagyobbat. Szerintem ez belátható. De hamarosan úgy is mérni fogunk hangszórókat. Frissen kicsomagolva 42,5Hz a rezonancia frekvenciájuk. A gyári adat 40Hz. Bejáratásra ennyit biztosan változni is fog!shany írta: ↑2021.06.08., kedd 08:30Annyit azért tegyünk hozzá, hogy egy ilyen mechanikus hangszóró konstrukció egyik sarokpontja, hogy a specifikált paramétereit hosszú időn keresztül stabilan tartsa. Az ehhez szükséges technológia is mintha fejlődne: pl. a modern anyagokból, technológiával gyártott (mély)közép és magas hangszóróm gyakorlatilag nem változott a dobozból való kicsomaolás után, se mérve, se hallgatás során.SoundMania írta: ↑2021.06.08., kedd 07:46... De egy mechanikus dolog esetén ezt nem belátni ?! Ez nagyon amatőr hozzáállás.
Viszont a rendkívüli terhelésre készült, robosztus mélyhangszóró bejáratási procedúra alatt érte el a gyári/végső értéket ( 10% változás Fs-ben ). Az is hozzátartozik, hogy maga a TS-egyensúly, tehát a végső, mérhető eredmény, messze nem változik ilyen mértékben.
avx-es ATC topicból (nem a hozzászóló személyek érdekesek - ezert azokat kihagyom, hanem a véleménykülönbségek):sutemenyx írta: ↑2021.06.07., hétf. 18:18...gyártók arra a kérdésre válaszolnak, hogy mit gondolnak a bejáratásról:
“We do not consider 'burn in' an issue. When our loudspeakers leave the factory they are in perfect working order and their performance will not change over time unless they are not cared for or get very old...
... írta: ↑2019.08.06., kedd 20:31...van üzemóra számláló, ezért elég pontosan tudtam követni, mikor mi történik.
Szinte percre pontosan 600 óránál éreztem, hogy hopp!, most történt valamiféle megállapodás. Azóta kb. 100 óra ment bele és már nem hallottam rajta változást, és most azt hiszem egy darabig nem is fogok, míg ki nem derül a hogyan tovább.
miröl van itt szó ? nehany lehetöseg:
- ATC ott beidezett velemenye nem is az ? (a portás, a takaritó macskaja valaszolt, vagy azota a manust ki is rugtak, vagy azota megvaltozott a velemenyük, ...)
- avx-es hallgatok jobban tudjak, mint ATC-sek maguk ?
- ...bekepzeles es tenyleg nem valtozik ?
- ...
emlekeim szerint lattam mar - fejhallgatoknal - meresi eredmenyeket mondjuk 1-100-500 ora utan (minimalis különbsegekkel, persze itt az a kiút: nem a megfelelö paramétert mérték, mutatták)
hangsugarzokra (pláne ATC-re, mert elképzelhetö, hogy gyártónként - akár típusként is - változó, egyiket járatják, másikat nem - persze kis eséllyel) ismertek ilyen üzemora függvenyeben meresi eredmenyeket ?
Annyit azért tegyünk hozzá, hogy egy ilyen mechanikus hangszóró konstrukció egyik sarokpontja, hogy a specifikált paramétereit hosszú időn keresztül stabilan tartsa. Az ehhez szükséges technológia is mintha fejlődne: pl. a modern anyagokból, technológiával gyártott (mély)közép és magas hangszóróm gyakorlatilag nem változott a dobozból való kicsomaolás után, se mérve, se hallgatás során.SoundMania írta: ↑2021.06.08., kedd 07:46... De egy mechanikus dolog esetén ezt nem belátni ?! Ez nagyon amatőr hozzáállás.
Viszont a rendkívüli terhelésre készült, robosztus mélyhangszóró durva bejáratási procedúra alatt érte el a gyári/végső értéket ( 10% változás Fs-ben ). Az is hozzátartozik, hogy maga a TS-egyensúly, tehát a végső, mérhető eredmény, messze nem változott ilyen mértékben a legalsó sávban.
- SoundMania
- V.I.P.

Sokmindent láttam, hallottam és csináltam már. Tudom dolgokról hogy működnek, mik a tulajdonságaik és hogyan viselkednek. A hangszórók esetében álmodni sem mertem volna , hogy valaki, pláne egy cég ilyet le mer írni a bejáratásról. Gyakorlatilag az egész munkásságát megkérdőjelezte számomra. Hacsak nem kerülte el a figyelmemet, hogy valahol leírták, hogy bejáratják a hangszórókat, mielőtt eladják a terméküket és ezért nincs szükség a bejáratásra már a felhasználónak. De pl egy mc transzformátor bejáródása egy felhasználónál akár fél évet is igénybe vehet, vagy sok alkatrészé, vannak olyan alkatrészek amik néhány nap/hét használatlanság után újra be kell járódnia.....Ezeket lehet elhinni , meg nem is . De egy mechanikus dolog esetén ezt nem belátni ?! Ez nagyon amatőr hozzáállás.asebestyen írta: ↑2021.06.07., hétf. 22:08Srácok, 70 kilósan a gyúrós boltban ne a 2XLes trikókat nézegessétek, mert az eredmény jó esetben csak vicces lesz, rosszabb esetben - ha a viselkedés is olyan - nevetséges.
- sutemenyx
- Törzsgárda

- Kapcsolat:
Nos a 70kiló rám biztosan nem igaz fizikalag, a 2XL-t meg nem nézegetem, mert bőven kevés az már (sajnos). Hogy valamit érdemben is reagáljak:asebestyen írta: ↑2021.06.07., hétf. 22:08Srácok, 70 kilósan a gyúrós boltban ne a 2XLes trikókat nézegessétek, mert az eredmény jó esetben csak vicces lesz, rosszabb esetben - ha a viselkedés is olyan - nevetséges.
Nem személyeskedésből, csupán csak ténymegállapításként írom, hogy szerintem te rosszul méred fel a helyzetet.
Írom ezt azért, mert olyasmiket szoktál mondani, hogy majd ha lenne rá pénz hogy vegyunk ezt meg azt meg amazt, meg hogy a szelessavusok csak azert tökölnek a szelessavuval, mert meg akarjak uszni a valto nehezsegeit. Szoval nem veszed figyelembe, hogy pl a SoundMania evek óta árulja az ezüstfóliás kondijait. Volt egy rakás 6900 csöve meg még egyéb hasonlo szintü és árú dolgok.
Elég nehezen tudom azt elképzelni, hogy ne vehetett volna már legalább 2x is egy szett komolyabb ATC monitort, ha akart volna. Nálam is akadnak/akadtak érdekes dolgok, leirtam többször. Azt is láthatod, hogy nagyjabol mit építek, milyen anyagokból. Ha te erről azt gondolod, hogy ezek a megoldások az oldjuk meg okosba’ irányba tartanak, akkor szerintem nagyon erősen félreértelmezed ezeket.
Szóval legalábbis a hasonlatod nagyon nem állja meg a helyét
És az a helyzet, hogy mindenki tudja hogy a bejáratás minden komponensnél fontos dolog, de hogy hangszórókra ez főleg igaz az meg megkérdőjelezhetetlen. Hacsak nem járatják be előre a gyárban. Itt azert valoban mechanikai dolgokrol van szo. A pillék és a szélek frissen mindig sokkal keményebbek, mint párszáz óra használat után. Arrol nem is beszélve, hogy nekik az aktiv dobozokban az elektronikának is be kell jarodnia. 6000%, hogy az sem ugy szol frissen, mint százórákkal később. Hogy egy ATC-nel erre rasütik, hogy csak az aljas kereskedők találták ki a profit reményében az azért eléggé megmosolyogtató. Vagy valami teljesen másik dimenzióban élnek, vagy annyira el vannak merülve a mérnöki teljesítmény fantasztikumában, hogy már meg sem hallgatják amit csináltak, elég ha megmérik úgy frissen ropogósan. Az mindegy is, ha 500óra mulva tök mashogy fog szolni, mert ők erről nem tudnak.
- asebestyen
- V.I.P.

Srácok, 70 kilósan a gyúrós boltban ne a 2XLes trikókat nézegessétek, mert az eredmény jó esetben csak vicces lesz, rosszabb esetben - ha a viselkedés is olyan - nevetséges.
- SoundMania
- V.I.P.

Még azt sem. Ezek mérhető dolgok. A hangszórók meg mechanika..... Kár volt ezt így leírniuk.sutemenyx írta: ↑2021.06.07., hétf. 18:18Egyelőre nem talàltam erről konkrét infót, de találtam egy érdekes oldalt, ahol a gyártók arra a kérdésre válaszolnak, hogy mit gondolnak a bejáratásról:Alex_Aston írta: ↑2021.06.07., hétf. 17:56És ennek mennyi idő kell?
Enyémre 300 órát mondtak...Most van bennük kb. 100-120.
“We do not consider 'burn in' an issue. When our loudspeakers leave the factory they are in perfect working order and their performance will not change over time unless they are not cared for or get very old.
I think 'burn in' was probably invented by hi-fi dealers so that when they sell a cable for 500 euros and the customer complains he can't hear any difference the dealer can tell them it needs 'burning in'. After the customer has waited for two weeks for the cable to 'burn in' he has forgotten how his system sounded in the first place and can't be bothered to complain again.”
Azt azért nem gondoltam, hogy ennyire amatőrök. Ezekszerint hallásuk nincs, csak mérni tudnak.![]()
- sutemenyx
- Törzsgárda

- Kapcsolat:
asebestyen írta: ↑2021.06.07., hétf. 19:41Én sajnálom is őket, amatőrök is, bénák is, süketek is. Viszont akkor nagyon szerencsések, mert ennyi hátráltató tényező ellenére mindig jobbat csinálnak, mint a kiváló hallású, profi és ügyes hifi konstruktőrök.![]()
Yess
- asebestyen
- V.I.P.

Én sajnálom is őket, amatőrök is, bénák is, süketek is. Viszont akkor nagyon szerencsések, mert ennyi hátráltató tényező ellenére mindig jobbat csinálnak, mint a kiváló hallású, profi és ügyes hifi konstruktőrök. 
Meg ez az egész felvetés es válaszok is. Köszi a linket.
- Alex_Aston
- V.I.P.

Meg a véleményük másik fele is érdekes.sutemenyx írta: ↑2021.06.07., hétf. 18:18
Egyelőre nem talàltam erről konkrét infót, de találtam egy érdekes oldalt, ahol a gyártók arra a kérdésre válaszolnak, hogy mit gondolnak a bejáratásról:
Meg ez az egész felvetés es válaszok is. Köszi a linket.