Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Diy Subwoofer
Diy Subwoofer
Nekem a sarura forrasztva van a kábel, ha ez számít
AVR: Marantz Cinema 30
Hangsugárzók: 5x JBL HDI-1600, 2x JBL Stage XD-5, 2x Arendal 1723 2S
Forrás: HTPC, Audio-Technica AT-LP5
Diy Subwoofer
Talán nem fogalmaztam elég pontosan, ne haragudj, nem akartalak megbántani. Annyi a dolog amire gondoltam, hogy semmi értelme összehasonlítani ugyanazt a hangszórót ugyanakkora méretű zárt és reflex dobozban.
Az erősítőről: nagyon fontos, hogy tudja kontrollálni a hangszórót kellőképpen. Sokszor olvasom, hogy nem lehet baja a hangsugárzónak, hisz az erősítő - teljesítménye okán - nem képes túlhajtani. Pont ott van a gond, mikor dinamika csúcson, vagy már jóval korábban clipingel az erősítő és egyenfesz jut a hangszóróra, azt nem szokta szeretni.
Mindezeket úgy írom, hogy nem ismerem a projekted. Ha már túl vagy ezeken, elnézést.
Én azt mondom, legyen mögötte egy jó minőségű, megfelelő teljesítményű D-osztályú erősítő, kellően kajak táppal. Sajnos a zárt dobozban a hangszóró sokkal nagyobb kitéréssel mozog, viszont rezonanciafrekvencia alatt is van kontroll, nem leng és elnézőbb a dobozzal szemben is. Első építésnek sokkal jobb.
Összegezve: ha megteheted, az erősítőn semmiképp se spórolj és mindenképp zártat építs. SZVSZ... Jó munkát!
Nem bántottál meg, köszi a tanácsokat. Igen, max teljesítményen használva a torz jelek nem tesznek túl jót a hangszórónak.
Zárt lesz, ez már biztos.
Igazából gyakorlatilag már csak ez a pár kérdés maradt a kábelezéssel kapcsolatban, amit korábban írtam. Arról mit gondolsz?
Köszi! Remélem, minden jól fog működni.
Az erősítő teljesítményét meg megpróbálom megmérni\megméretni, ha nem elég, szerzek egy újat.
-
Vendég
Diy Subwoofer
Mondd, mire gondolsz rendes tervezés alatt.
Ha visszaolvasol, láthatod a terveket, illetve privátban is folytattam beszélgetést a doboz milyenségéről.
Arról is olvashatsz, hogy zárt lesz, tehát a max kitérés is egészen máshogy alakul. Ha reflex lenne, filter is lenne hozzá, ebben is segített nekem a topic szerzője.
Az erősítő nagyon max tud 150W-ot, de inkább 100, ezzel úgy igazán nem is lehet odacsapni neki. Persze annyival nem fogom hajtani a torzítás miatt.
Laikus vagyok, de ez látszik is, de akkor adhatnál esetleg konkrét tanácsot, mert amennyire most értek hozzá, elég sok tájékozódás után szereztem, nem nulla tudással jöttem a fórumra, persze még most is sok a hiányosságom, de igyekszem informálódni.
Tanácsokat szívesen fogadok.
Nem voltál túl negatív. Köszi!
Remélem, tényleg nem csak búgni fog.
Talán nem fogalmaztam elég pontosan, ne haragudj, nem akartalak megbántani. Annyi a dolog amire gondoltam, hogy semmi értelme összehasonlítani ugyanazt a hangszórót ugyanakkora méretű zárt és reflex dobozban.
Az erősítőről: nagyon fontos, hogy tudja kontrollálni a hangszórót kellőképpen. Sokszor olvasom, hogy nem lehet baja a hangsugárzónak, hisz az erősítő - teljesítménye okán - nem képes túlhajtani. Pont ott van a gond, mikor dinamika csúcson, vagy már jóval korábban clipingel az erősítő és egyenfesz jut a hangszóróra, azt nem szokta szeretni.
Mindezeket úgy írom, hogy nem ismerem a projekted. Ha már túl vagy ezeken, elnézést.
Én azt mondom, legyen mögötte egy jó minőségű, megfelelő teljesítményű D-osztályú erősítő, kellően kajak táppal. Sajnos a zárt dobozban a hangszóró sokkal nagyobb kitéréssel mozog, viszont rezonanciafrekvencia alatt is van kontroll, nem leng és elnézőbb a dobozzal szemben is. Első építésnek sokkal jobb.
Összegezve: ha megteheted, az erősítőn semmiképp se spórolj és mindenképp zártat építs. SZVSZ... Jó munkát!
Diy Subwoofer
Ez a zárt kontra reflex dolog azért jó esetben nem így működik. Ha nem csak egy valahogy búgó ládát akarsz, akkor csak meg kéne tervezni rendesen. Ráadásul a BR konstrukció előnye nagyon nem az, amit itt a szimuláción látunk és a hangsugárzó rezonanciafrekvenciája alatt némi csillapítatlanságra érdemes számítani, amit vagy szűrni kell vagy számolni azzal hogy állandóan max kitérésen lesz a hangszóró, ha kicsit odacsapsz neki.
No, nem akartam túl negatív lenni. Hajrá!
Mondd, mire gondolsz rendes tervezés alatt.
Ha visszaolvasol, láthatod a terveket, illetve privátban is folytattam beszélgetést a doboz milyenségéről.
Arról is olvashatsz, hogy zárt lesz, tehát a max kitérés is egészen máshogy alakul. Ha reflex lenne, filter is lenne hozzá, ebben is segített nekem a topic szerzője.
Az erősítő nagyon max tud 150W-ot, de inkább 100, ezzel úgy igazán nem is lehet odacsapni neki. Persze annyival nem fogom hajtani a torzítás miatt.
Laikus vagyok, de ez látszik is, de akkor adhatnál esetleg konkrét tanácsot, mert amennyire most értek hozzá, elég sok tájékozódás után szereztem, nem nulla tudással jöttem a fórumra, persze még most is sok a hiányosságom, de igyekszem informálódni.
Tanácsokat szívesen fogadok.
Nem voltál túl negatív. Köszi!
Remélem, tényleg nem csak búgni fog.
-
Vendég
Diy Subwoofer
Ha minden jól megy, jövő héten beszerzem az alkatrészeket.
Erősítő ügyben kérdezgettem egy másik fórumon. Attól tartottam kicsit, hogy nem lesz elég teljesítmény.
Egyik fórumozó becsült rá legalább 80W-ot az alkatrészek alapján(tényleg csak becslés, mert ránézésre azért nem lehet valami pontosan megmondani).
Számolgattam. Ugye 3 dB-nyi növekedéshez dupla annyi teljesítmény szükséges, ezért az példámon értelmezve nekem egy 160W-os kéne, hogy 3 dB növekedést tapasztaljak(nyilván számít a szoba mérete is stb.). Mivel 3 dB nem túl nagy különbség hangerőben, szerintem elég lesz.
Kíváncsiságból megnéztem gyorsan, hogy a tervezett zárt 60L-es dobozt reflexszé alakítva mit kapnánk:
Nagyjából 2-2,5 dB-t lehetne nyerni hangnyomásban.
Ami kérdés még felötlött bennem a hangszóró kábelezésével kapcsolatban:
A sarura a kábel rá kell forrasztani(ha jól sejtem, igen)?
Az erősítőből már jön ki kábel, de ezt meg kéne hosszabbítanom.
Simán az új kábellel forrasszam össze, aztán zsugorcső+ szigetelőszalag?
Erősítőnek a külön dobozt fa- vagy fémlemezből érdemes elkészíteni?
Már várom az építést. Remélem, minden flottul fog menni, de ahogy ismerem magam, valamin úgyis problémázni fogok, de megoldom.
Ez a zárt kontra reflex dolog azért jó esetben nem így működik. Ha nem csak egy valahogy búgó ládát akarsz, akkor csak meg kéne tervezni rendesen. Ráadásul a BR konstrukció előnye nagyon nem az, amit itt a szimuláción látunk és a hangsugárzó rezonanciafrekvenciája alatt némi csillapítatlanságra érdemes számítani, amit vagy szűrni kell vagy számolni azzal hogy állandóan max kitérésen lesz a hangszóró, ha kicsit odacsapsz neki.
No, nem akartam túl negatív lenni. Hajrá!
Diy Subwoofer
Ha minden jól megy, jövő héten beszerzem az alkatrészeket.
Erősítő ügyben kérdezgettem egy másik fórumon. Attól tartottam kicsit, hogy nem lesz elég teljesítmény.
Egyik fórumozó becsült rá legalább 80W-ot az alkatrészek alapján(tényleg csak becslés, mert ránézésre azért nem lehet valami pontosan megmondani).
Számolgattam. Ugye 3 dB-nyi növekedéshez dupla annyi teljesítmény szükséges, ezért az példámon értelmezve nekem egy 160W-os kéne, hogy 3 dB növekedést tapasztaljak(nyilván számít a szoba mérete is stb.). Mivel 3 dB nem túl nagy különbség hangerőben, szerintem elég lesz.
Kíváncsiságból megnéztem gyorsan, hogy a tervezett zárt 60L-es dobozt reflexszé alakítva mit kapnánk:
Nagyjából 2-2,5 dB-t lehetne nyerni hangnyomásban.
Ami kérdés még felötlött bennem a hangszóró kábelezésével kapcsolatban:
A sarura a kábel rá kell forrasztani(ha jól sejtem, igen)?
Az erősítőből már jön ki kábel, de ezt meg kéne hosszabbítanom.
Simán az új kábellel forrasszam össze, aztán zsugorcső+ szigetelőszalag?
Erősítőnek a külön dobozt fa- vagy fémlemezből érdemes elkészíteni?
Már várom az építést. Remélem, minden flottul fog menni, de ahogy ismerem magam, valamin úgyis problémázni fogok, de megoldom.
Diy Subwoofer
Érdekes cikkek:
https://www.audioholics.com/subwoofer-s ... ibration-1
https://www.audioholics.com/room-acoust ... ular-rooms
https://www.audioholics.com/room-acoust ... coustics-1
https://www.audioholics.com/room-acoust ... ti-sub-sfm
Diy Subwoofer
Vannak elérhető kapcsolások:
http://sound.westhost.com/project99.htm
http://www.subwoofer-builder.com/active-filter.htm
Ettől olcsóbb nem lesz és jó lesz a zárt
Köszi, tanulmányozom, később is jól jöhet. 15 dollár nem sok.
De zárt lesz, és akkor meg is úszom ezt.
Diy Subwoofer
Vannak elérhető kapcsolások:
http://sound.westhost.com/project99.htm
http://www.subwoofer-builder.com/active-filter.htm
Ettől olcsóbb nem lesz és jó lesz a zárt
Diy Subwoofer
A HP filtert én DSP-vel oldom meg, de csak arra használni drága megoldás, viszont van parametrikus EQ-d, meg sokféle szűrőd, különböző karakterisztikával és meredekséggel, késleltetéssel, tehát elég rugalmas megoldás, de nem olcsó. Még itt lehetett kapni a B2 típusú Subsonic filte + PEQ megoldást (a subsonic állítható, a PEQ csak 1 sávos): https://www.reckhorn.net/pages/active-x-over.php
Egy ilyet talán tudsz lőni ebay-en, vagy rákérdezel a faszinál, hátha van még neki. Sok más lehetőség nincs. Építhetsz is, erre jó forrás lehet: http://sound.westhost.com/projects.htm
Egyébkén amennyiben a gyári adatok közelében vannak a valóságnak, akkor adja magát, hogy a zárt utat válaszd. Kisebb is lesz a doboz, egyszerűbb is, biztosabb eredménnyel. Nem fogsz hiányt szenvedni mélyben. És mivel elég kedvező árú a hangszóró, ezért akár később hozzáadhatsz még 1 ugyanilyet a rendszerhez, hogy egyenletesebb legyen az átviteled.
A zárttal megúszod a HP filtert is. Ha szeretnél emelni a basszuson, akkor azt később is implementálhatod egyszerű kapcsolásokkal, vagy drágább DSP megoldással (csak egy példa: http://sound.westhost.com/project71.htm),de szerintem lesz elég mélyed így is
Elbizonytalanodtam rendesen. Alapvetően végig reflexes dobozban gondolkodtam. Igazából nem vagyok annyira "mélyfüggő", csak ha már építek, szeretném a lehető legjobbra, nem csak egy puffogós valamit, nem szeretnék csalódni.
DSP sajnos kiesik az ára miatt, ezáltal a HP filter, bár ahogy írod, zártnál megúsznám ezt, szóval most erősen hajlok rá, hogy zárt legyen. Méret szempontjából is jobban kijönnék.
Aztán ki tudja, majd ha már tájékozottabb leszek pl. HP filter ügyben, majd változtathatok is.
Nehéz döntés.
Diy Subwoofer
A HP filtert én DSP-vel oldom meg, de csak arra használni drága megoldás, viszont van parametrikus EQ-d, meg sokféle szűrőd, különböző karakterisztikával és meredekséggel, késleltetéssel, tehát elég rugalmas megoldás, de nem olcsó. Még itt lehetett kapni a B2 típusú Subsonic filte + PEQ megoldást (a subsonic állítható, a PEQ csak 1 sávos): https://www.reckhorn.net/pages/active-x-over.php
Egy ilyet talán tudsz lőni ebay-en, vagy rákérdezel a faszinál, hátha van még neki. Sok más lehetőség nincs. Építhetsz is, erre jó forrás lehet: http://sound.westhost.com/projects.htm
Egyébkén amennyiben a gyári adatok közelében vannak a valóságnak, akkor adja magát, hogy a zárt utat válaszd. Kisebb is lesz a doboz, egyszerűbb is, biztosabb eredménnyel. Nem fogsz hiányt szenvedni mélyben. És mivel elég kedvező árú a hangszóró, ezért akár később hozzáadhatsz még 1 ugyanilyet a rendszerhez, hogy egyenletesebb legyen az átviteled.
A zárttal megúszod a HP filtert is. Ha szeretnél emelni a basszuson, akkor azt később is implementálhatod egyszerű kapcsolásokkal, vagy drágább DSP megoldással (csak egy példa: http://sound.westhost.com/project71.htm),de szerintem lesz elég mélyed így is
Diy Subwoofer
Nos nézegettem zártban:
Gyakorlatilag lineráis átvitel érhető el 50 literes zárt dobozban.
F3 pont: 37,94Hz
Ehhez kéne ugye tudni, hogy ha az erősítő kiemel, mekkora frekvencián és milyen mértékben, akár pont jó is lehetne.
Gondolkozom, de nem nagyon tudok lehetőséget mérésre a közelben.
A doboznak lesz helye. Ez a 80-90 literes még belefér. Sztereó rendszerhez lesz kiegészítésnek, meg hogy kicsit levegyem a hangdobozokról a terhet.
Igen, HP filter is kéne. Ezzel is az a problémám, hogy saját magam szerintem nem tudnám kivitelezni, hiába olvastam róla. Ebayen keresgéltem, de nem jártam sikerrel. Te ezt hogy oldottad meg? Keresek valakit a környéken, aki ért ezekhez, van hozzá eszköze, muszáj lesz.
Köszi a segítséget.
Diy Subwoofer
Az erősítőt lehet érdemes volna megméretni. Ha kiemel, és ott teszi, ahol pl egy zárt már esik, akkor jobb zártat építeni neki, A 80 literes 24hz-es hangolás jó kompromisszum, ha reflex mellett döntessz. Az már nagy doboz. Lesz helye?
És ha már reflex. Egy HP filter nem ártana a hangolás is frekvencia környékére.
Diy Subwoofer
Próbáld meg zártban, valahol 30-50 liter között.
Diy Subwoofer
Úgy tudom préselt papír, a hangot nem befolyásolja. A a 10e forint szerintem megéri az Infinity-ért. A képeket elnézve nincs szétküldve.
Értem, köszi.
Sajnos ez az Infinity már elkelt. Túl szép is lett volna. Gyorsan néztem hozzá egy dobozt WinISD-vel, 70 liter körüli reflexládában tökéletes lett volna. Ezekkel a paraméterekkel számoltam, túl jónak is tűnnek: http://s3.amazonaws.com/szmanuals/663ab ... ef74b72ce5
Még kutatok kicsit azért.
Ezeket a Peerlesseket találtam még, de elsőre nem sikerült viszonylag kisebb reflexládát tervezni hozzá(csak egyet használnék):
http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... nt=1917935
Akkor marad a CS1214. Majd előkeresem a korábbi terveimet ehhez a hangszóróhoz.
Ilyen terveket dobtam össze, kritikát, jó tanácsot, vagy akár konkrét tervet szívesen fogadok. Olvastam korábban, ha nem tévedek, talán pont ezen a fórumon, hogy ennél a hangszórónál nem érdemes 80L fölé menni. Még volt egy tervem 86 literrel, az gondolom, még belefér.
F3 pont: 26,5 Hz
Nyilván törekedtem a lineáris átvitelre. Szerintem az erősítő kiemel 30-40 Hz körül, de ezt sajnos nem tudom lemérni.
Diy Subwoofer
Úgy tudom préselt papír, a hangot nem befolyásolja. A a 10e forint szerintem megéri az Infinity-ért. A képeket elnézve nincs szétküldve.
Köszi a választ.
Keresgéltem ezt az Infinityt, de sajnos sehol nem találtam. Ebayről nem érné meg. Neki még talán megvan, de használtan nem tudom, mennyire éri meg venni. http://elektronika.vatera.hu/hi_fi_aszt ... 21742.html
Szerintem akkor a JBL lesz a befutó.
Már pár évvel korábban is olvastam ezt a topicot, emlékeztem is a subjaidra. A henger alakú nagyon szép lett, gratula.
Lehet, hogy átsiklottam felette, de tulajdonképpen ez a Sonotube milyen anyagból van(karton?) Ez mennyire befolyásolja a mélynyomó hangját?
Tetszik ez a henger alakú megoldás.
Diy Subwoofer
Köszi a választ.
Keresgéltem ezt az Infinityt, de sajnos sehol nem találtam. Ebayről nem érné meg. Neki még talán megvan, de használtan nem tudom, mennyire éri meg venni. http://elektronika.vatera.hu/hi_fi_aszt ... 21742.html
Szerintem akkor a JBL lesz a befutó.
Már pár évvel korábban is olvastam ezt a topicot, emlékeztem is a subjaidra. A henger alakú nagyon szép lett, gratula.
Lehet, hogy átsiklottam felette, de tulajdonképpen ez a Sonotube milyen anyagból van(karton?) Ez mennyire befolyásolja a mélynyomó hangját?
Tetszik ez a henger alakú megoldás.
Diy Subwoofer
A JBL szerintem jó, még ebben az ársávban (ha sikerül hozzájutni valahol, akárhol) az Infinity 1260W. Ha jól tudom, mindkettőt a Harman gyártja. Ez utóbbi is autós, de mehet nyugodtan szobába: http://www.avsforum.com/forum/155-diy-s ... -pics.html
Diy Subwoofer
Sziasztok!
Mélynyomó építése előtt állok.
Egy ilyen erősítőm van, tápegység kérdése lassan megoldódik:
Elméletileg 100-150W-ot tud leadni.
Az lenne a kérdésem egyelőre, hogy milyen hangszórót tudnátok ajánlani?
Legfeljebb 15 ezer Ft áll rendelkezésre a hangszóróra. Tudom, nem egy nagy összeg. Talán jól látszik, hogy olcsón akarok kijönni a dologból. Elég sokat nézelődtem.
Amiket néztem:
JBL CS1214- ez már 17k, de belefér, autós, nem tudom, mennyire lenne jó szobában
H2000 mélyhangszórói- ezek nem tudom, mennyire terhelhetőek, de jóval olcsóbbak
WinISD-vel is elég sokat szórakoztam már, de hátha van olyan hangszóró, ami elkerülte a figyelmem.
Egyelőre ennyi, ha ez a kérdés megoldódik, jön majd a többi.
A témában már rengeteget olvastam, meg ezt a fórumot is végig olvastam.
Üdv.
- PrinceHerceg
- Fórumlakó

- Értékelés: 96
Diy Subwoofer
Köszi srácok, akkor meghagyom a Wharfit gyáriként, ellenben a B&W Zeppelin-en hibátlan lett a projekt...
Diy Subwoofer
Vegyél egy nagyon olcsó hangszórót és azon kísérletezz. A hibátlanul működő szubodat szerintem se kéne bántanod. Ismered a mondást Ami nincs eltörve, azt nem kell megragasztani
-
Sonny
Diy Subwoofer
Szerintem ha lenne értelme, a gyártók foglalkoznának vele.
Ne nyúlj hozzá, csak rosszabb lesz
Diy Subwoofer
Szia.
Mozgó tömeg biztosan nőni fog ami hatással lesz a hangszoró TS paramétereire, sajnos azt nem tudom megjósolni, hogy ez mijen irányba befolyásolja a hangzást de változni fog. Feltehetőleg a rezonancia frekvencia fog lejebb tolodni de nem csak az változik.
Amire vigyáznod kellene, ha egy vékony membrán hátsó felületét bekened valami oldoszeres trutyival az átszivároghat a membrán külső felületére és megoldhatja az eredeti impregnálást.
Csinád meg és írd meg a tapasztalataidat.
Szia
- PrinceHerceg
- Fórumlakó

Diy Subwoofer
Tedd vagy ne tedd... ennyit már Yoda is kinyögött az SW V. epizódjában!
O.K, tudom, hogy általában ilyenek a hangszórók, de engem speciel érdekelne kicsit részleteibe menőbben is, hogy pontosan mely - paraméter, fizikai tulajdonság stb - változna meg az alábbiak szerint felvázolt ténykedésem által!
Valaki?
- PrinceHerceg
- Fórumlakó

Diy Subwoofer
Tedd vagy ne tedd... ennyit már Yoda is kinyögött az SW V. epizódjában!
O.K, tudom, hogy általában ilyenek a hangszórók, de engem speciel érdekelne kicsit részleteibe menőbben is, hogy pontosan mely - paraméter, fizikai tulajdonság stb - változna meg az alábbiak szerint felvázolt ténykedésem által!