Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
3 utas álló hangsugárzó Accuton driverekből
- hifis
- Törzsvendég

- Értékelés: 356
Ebbe a dizájn "célbútorba" igyekeztem beleadni apait - anyait, vagyis összegereblyéztem mindent, amitől én tetszetősnek gondolok egy hangfalat. De hát ízlések és pofonok..., vagyis a fogadtatása nyilván eltérő.
Most viszont "összeszaladtam" egy érdeklődővel, akivel ebből a szempontból, úgy tűnik, egy húron pendülünk. Ezt a kommentet fűzte ugyanis a You Tube videómhoz:
"At the beginning of the Video I was like: Hmm sounds nice.Then i saw the 6 Amps and my expectationes got higher
And then you showed the speakers and.. I can't find words for it
They are astonishing. You have build a masterpiece.
They must be the best looking (I dont want to judge the sound of Youtube) speakers I have seen in my life.
You don't live in Germany, do you? I would love to hear them in person."
Mit modjak, jólesett. (Ahogy persze az összes többi is korábban.)
- hifis
- Törzsvendég

Ahogy korábban írtam, a dsp-s "szoftveres" keresztváltás egyik jellegzetessége, hogy mivel "könnyű megcsinálni" és még könnyebb elővenni, akár több is lehet belőle. Ez a könnyű megcsinálni szó szerint értendő, vagyis egyszerű beírni a paramétereket a számítógépbe, gyorsan lehet korrigálni, változatokat kipróbálni. De rátalálni az igazira, vagyis összehozni egy igazán jót, már ugyanolyan nehéz, vagyis szakértelmet, tapasztalatot igénylő "szakmunka", mint a passzív keresztváltó esetében.
Most a szituációk szerencsés egybeesése révén éppen összejött egy (nekem) nagyon jó beállítás.
Ennek előzménye fapaci első összeállítása még jó múltkorjában,ahol élt a dsp rendszer azon előnyével, hogy itt nem nagy kaland egész nagy meredekségű vágásokat beállítani (csak egy kattintás a szoftverben, ellentétben a hardveres változat bonyolultságával). Így egy nagyon nyílt, szuggesztív hangzást ért el, ami sok felvételen nagyon meggyőző, élvezetes volt, de más zenéken, hosszabb zenehallgatásnál már azért visszavettem volna ebből az aktivitásból.
Legutóbbi akusztikai próba látogatásánál viszont eszembe jutott, ha már tervben van a hardveres aktív váltó, ahol persze ilyen meredek vágások nem jöhetnek szóba, hogy közelítsük a dolgokat egymáshoz, kértem, korrigálja ezt a beállítást kevésbé meredek átmenetekkel. Nos hát ennek eredménye jött be most nekem igazán. A szuggesztivitásából így nyilván vesztett valamelyest, de még így is nagyon nyílt, lebilincselő, de azért kiegyensúlyozott, igazán élvezetes, jól hangosítható, hosszan hallgatható hang adódott.
Mivel utólag megküldte ennek a beállításnak a frekimenetét, ezt mellékelni tudom:
- hifis
- Törzsvendég

Hifis szakkolléga a DAC-ot már meghalgatta, túlzott kifogásokat nem emelt,
Nem véletlenül írtam, hogy optimista vagyok.
Kösz a kiegészítést!
Csak sajna az élet (s főleg a hifi) nem ilyen egyszerű. Véleményem szerint ugyanis elsősorban nem az fog kiderülni, hogy "hogy szól a rendszer analógban", hanem az fog kiderülni, hogy hogyan szól ESEL Laci három készüléke (dac, előfok, aktív váltó), melyet egybe integrált. Akármilyen jó is lesz (előlegezzük meg ezt jóindulatúan), nagyon erősen rá fogja nyomni a saját képességeit és karakterét az egész hangképre.
Ezek az elektronikák FET-ekből épített differenciál erősítőt tartalmazó modulok. Tiszta A osztály, szimmetrikus (földfüggetlen) jelfeldolgozás. Eddigi kísérleteim bíztatóak, de az út még hosszú. Remélem, érdemes végigjárni.
Hifis szakkolléga a DAC-ot már meghalgatta, túlzott kifogásokat nem emelt, pedig párbajsegédeket is igénybe vett. Jelemző az áramkőr erejére, hogy Sonido hangszóróimat külön erősítés nélkül, közvetlenül képesek meghajtani.
- Marci bácsi
- Fórumlakó

- Értékelés: 58
Ez igaz. De mégiscsak analóg ESEL lesz. Eddig viszont csak akármi digitális tudott szólni nálam.
Ez igaz! Meg az is, amit írtam. A kettő nem mond ellent egymásnak...
- hifis
- Törzsvendég

Csak sajna az élet (s főleg a hifi) nem ilyen egyszerű. Véleményem szerint ugyanis elsősorban nem az fog kiderülni, hogy "hogy szól a rendszer analógban", hanem az fog kiderülni, hogy hogyan szól ESEL Laci három készüléke (dac, előfok, aktív váltó), melyet egybe integrált.
Ez igaz. De mégiscsak analóg ESEL lesz. Eddig viszont csak akármi digitális tudott szólni nálam.
- Marci bácsi
- Fórumlakó

- Értékelés: 58
Ha már ez a téma is napvilágot látott korábban, most aktualizálom. (Bár még kicsit korai, mert azért ez nem lesz rövid menet.)
Már Fapaci felvetését megelőzően beindult ugyanis egy fejlesztés, aminek eredményeképpen egy ilyen előfok próbára előbb utóbb sor kerül. Ugyanis a végfokok tervezője, készítője, ESEL Laci rajta van, hogy bekerüljön ilyen elektronika a rendszerbe. Sőt még olyanabb. Ez a készülék egy dac-ot, egy előfokot és egy 8 csatornás aktív váltót fog tartalmazni. Ennyi kell ahhoz, hogy "analogizáljuk" a láncot. Ebben a felállásban a Sonic interfész "visszavedlik" hangkártyává, és "csak" egy (digitális) forráskészülék lesz. De ebben a verzióban végre tisztán analóg forrásként szólalhat meg a lemezjátszó és a magnó. Vagyis kiderülhet, hogy szól a rendszer analógban. Erre írtam pár poszttal korábban, hogy ez még nagy talány. De az eddigiek alapján optimista vagyok.
Csak sajna az élet (s főleg a hifi) nem ilyen egyszerű. Véleményem szerint ugyanis elsősorban nem az fog kiderülni, hogy "hogy szól a rendszer analógban", hanem az fog kiderülni, hogy hogyan szól ESEL Laci három készüléke (dac, előfok, aktív váltó), melyet egybe integrált. Akármilyen jó is lesz (előlegezzük meg ezt jóindulatúan), nagyon erősen rá fogja nyomni a saját képességeit és karakterét az egész hangképre.
- hifis
- Törzsvendég

Korábban fevetettem már, hogy a Sonic audio interfész, (a hifim központja), mint előfok vajon mennyire korrekt. Vagyis a kimenetei valódi előfok jellegűek, vagy inkább egy forráskészülék jellemzőivel bírnak. Tehát nem lenne-e nyerő egy analóg előfokot is beilleszteni a rendszerbe, hogy még jobban kifuthassák magukat a hangfalaim. Én személy szerint egyébként ebben az előfokkal vagy előfok nélkül örök vitában az előfokkal híve lennék. Csakhogy ehhez nálam még kellene akkor egy nyolccsatornás analóg keresztváltó is.
Ezt nem lesz egyszerű a gyakorlatban kipróbálni, ezért én megkérdezném a végerősítők tervezőjét is.
Ha már ez a téma is napvilágot látott korábban, most aktualizálom. (Bár még kicsit korai, mert azért ez nem lesz rövid menet.)
Már Fapaci felvetését megelőzően beindult ugyanis egy fejlesztés, aminek eredményeképpen egy ilyen előfok próbára előbb utóbb sor kerül. Ugyanis a végfokok tervezője, készítője, ESEL Laci rajta van, hogy bekerüljön ilyen elektronika a rendszerbe. Sőt még olyanabb. Ez a készülék egy dac-ot, egy előfokot és egy 8 csatornás aktív váltót fog tartalmazni. Ennyi kell ahhoz, hogy "analogizáljuk" a láncot. Ebben a felállásban a Sonic interfész "visszavedlik" hangkártyává, és "csak" egy (digitális) forráskészülék lesz. De ebben a verzióban végre tisztán analóg forrásként szólalhat meg a lemezjátszó és a magnó. Vagyis kiderülhet, hogy szól a rendszer analógban. Erre írtam pár poszttal korábban, hogy ez még nagy talány. De az eddigiek alapján optimista vagyok.
- hifis
- Törzsvendég

Ez a topik nyilván addig volt aktív, amíg a hangfal készült. Most már, hogy használatban van, nyugi van. Hifizés helyett zenehallgatás. Vagyis naprakészen nincs miről beszámolni.
De azért az élet hifis fronton sem állt meg, a háttérben bőven zajlanak az események. Úgyhogy alkalomszerűen ezekről is beszámolok, főleg ha közvetlen kapcsolatban van a hangdobozzal.
Például a korábban jelzett basszuscsapda próbára sor kerülhetett, miután kézhez kaptam ilyeneket.
Hát csodát tenni nem tudtak. Már csak azért sem, mert ezek akármilyen kész darabok, nem ide gyártottak.
Vagyis az akusztika "rendbetétele" pontosan ugyanolyan mérési, tervezési folyamat eredménye lehet, mint páldául a keresztváltó belövése. Tehát csak komplex, célzott, ide gyártott elemek jelentenének megoldást, a nappali kellő mértékű felforgatásával és átépítésével. Az ilyen ad hoc darabok nem jelentenek kiutat.
Fapaci ígéretéhez híven újra eljött, és bemérte, mi a helyzet. Eszerint a legnagyobb kiugrást, a 40 - 50Hz környéki rezonanciákat a beszerzett darabok nem gyógyítják.
Ezzel tehát együtt kell élni. (Egyébként nem nehéz.) A hangfal szerintem nagy, és akusztikus tulajdonságai sem feltétlen optimálisak a nappalim méreteihez. De hát ezeket a kockázatokat már a projekt indításánál is sejtettem és bevállaltam. Nekem más szempontok voltak fontosak.
Úgyhogy ennyit az akusztikáról. Ez a vonal részemről lezárva.
Milyen fura,hogy még a hangja sem rossz.
Akvapark legalább vette a fáradtságot és meghallgatta.
Pedig nem vagyok nagy meghallgatásra rohanó.
De "hifis"-nek - és hát magamnak is - tartoztam ennyivel.
Ritkaság, mikor az esztétikai és a zenei élmény ilyen összhangban van.
Még 1x gratula a tervezőknek, kivitelezőknek!
Pedig nem vagyok nagy meghallgatásra rohanó.
De "hifis"-nek - és hát magamnak is - tartoztam ennyivel.
Ritkaság, mikor az esztétikai és a zenei élmény ilyen összhangban van.
Még 1x gratula a tervezőknek, kivitelezőknek!
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<
Köszönöm a látogatásodat, nagyon jót beszélgettünk! Fantasztikus, milyen széles ismeretséged van akár a hifis körökben is.
Ami a hangot illeti, ezt említettem korábban, szerintem messze nem hibátlan, de nagyon jól hallgatható, toleráns megszólalású most a rendszerem. Van benne továbbá egy olyan közvetlenség, amitől nagyon élvezetes tud lenni a zenehallgatás. Hogy milyen lesz analógban, hát ez még nagy talány.
Örültem a látogatásodnak, nyilván lesz folytatása.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
- hifis
- Törzsvendég

Csak gratulálni tudok, nagy munka volt mind a tervezés, mind a gyártás, de megérte!
Köszönöm a látogatásodat, nagyon jót beszélgettünk! Fantasztikus, milyen széles ismeretséged van akár a hifis körökben is.
Ami a hangot illeti, ezt említettem korábban, szerintem messze nem hibátlan, de nagyon jól hallgatható, toleráns megszólalású most a rendszerem. Van benne továbbá egy olyan közvetlenség, amitől nagyon élvezetes tud lenni a zenehallgatás. Hogy milyen lesz analógban, hát ez még nagy talány.
Örültem a látogatásodnak, nyilván lesz folytatása.
Ma voltam zenét hallgatni "hifis" topictársunknál, nem utolsó sorban érdeklődni a számítógépes zenehallgatás után.
És hát megtekinteni, fülelni a csodát.
Mert tényleg az, nem látszik rajta az egyediség, az egyéniség annál inkább; igazi nagyipari munka.
A hang az valami nagyon szép, semmi kiemelés, ami először megragadná az ember képzetét, fülét, majd némi idő után már idegesítené. Sem nem analitikus, sem nem édeskés.
A hangsugárzótól független a jelenlegi digitális eljárás, ahol klf. beállításokat - keresztezési frekiket - is lehet állítani, na ez érdekes játék.
Még egy hallgatózás hátra van, amikor analóg lesz a lánc saját aktív váltókkal.
Csak gratulálni tudok, nagy munka volt mind a tervezés, mind a gyártás, de megérte!
Ma voltam zenét hallgatni "hifis" topictársunknál, nem utolsó sorban érdeklődni a számítógépes zenehallgatás után.
És hát megtekinteni, fülelni a csodát.
Mert tényleg az, nem látszik rajta az egyediség, az egyéniség annál inkább; igazi nagyipari munka.
A hang az valami nagyon szép, semmi kiemelés, ami először megragadná az ember képzetét, fülét, majd némi idő után már idegesítené. Sem nem analitikus, sem nem édeskés.
A hangsugárzótól független a jelenlegi digitális eljárás, ahol klf. beállításokat - keresztezési frekiket - is lehet állítani, na ez érdekes játék.
Még egy hallgatózás hátra van, amikor analóg lesz a lánc saját aktív váltókkal.
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<
- hifis
- Törzsvendég

Klassz! Egyébként milyen programon készült a dobozterv?
Solid Edge, ami újabban a Siemens birtokában van.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11319
- Kapcsolat:
Ez a poszt igazából a tervező programok rohamos fejlődéséről szól. Ugyanis ezek újabban együttműködnek az Adobe-val, és módot adnak testmodellek pdf formátumú, manipulálható, vagyis forgatható megjelenítésére.
Klassz! Egyébként milyen programon készült a dobozterv?
- hifis
- Törzsvendég

Nem rossz!
Főleg, ha rájöttél, hogy rosszul írtam korábban, mert jobb és bal gomb együttes lenyomásával lehet vonszolni az ábrát. Sorry.
- -KP-
- V.I.P.

- Értékelés: 1721
Nem rossz!
- hifis
- Törzsvendég

Kimaradt az előző hozzászólásból, hogy ez a szolgáltatás az Adobe Reader legújabb (10 feletti) verziójával működik.
Azért hogy fokozzam a helyzetet, és bizonyítsam (a mérnököknek), hogy komoly dologról van szó, további fontos opciókat is tartalmaz ez a fejlesztés. Lehetőség van ugyanis a modell összetevőinek elrejtésére, láthatóvá téve ezzel bonyolult berendezések eldugott részleteit.
Az alábbi képlopóval kiemelt rajzon például az alu előlapok egy részét rejtettem el, így benézhetünk a középsugárzó dobozába.
Ehhez, ha megnyitottuk a modellt, az Adobe Reader menüjében a View/Show/Hide/Navigation Panes/Model Tree menüpontot kell előhívni, és az így megjelenő összetevőkben kotorászni.
- hifis
- Törzsvendég

Ez a poszt igazából a tervező programok rohamos fejlődéséről szól. Ugyanis ezek újabban együttműködnek az Adobe-val, és módot adnak testmodellek pdf formátumú, manipulálható, vagyis forgatható megjelenítésére.
Ha tehát valaki az alábbi rajzot térben szeretné hergelni, a linkre kattintva megteheti.
Sajnos a file nagyobb, mint amit ide fel lehet tölteni, ezért igazán elegáns megoldás híján a google dokmegosztójára raktam ki. A linkre kattintva egy üres oldal jön be, de semmi gond, egy "eredeti letöltése" menüpontot kell keresni, és erre kattintva már az Adobe Reader-rel bejön a modell. (A Windows Explorerben rejtették el ezt legjobban, de a pdf file-név alatti file menüpontra kattintva előjön.)
Az Adobe Readerben a testmodellt bal egérgombot nyomva tartva lehet forgatni, jobb gombbal vonszolni, görgetővel nagyítani - kicsinyíteni.
Szerintem érdekes és hasznos fícsör mérnöki munkák látványos bemutatására.
A link:
https://docs.google....jUzMGQ2NWNjMTUy
- hifis
- Törzsvendég

DAC kimenetét állítod analóg módon, vagy a DAC-ok bemenetét, digitálisan.
Van egy nagyon jó oldal erről a studió készülékről: Metric Halo +DSP MIO Tips, Tricks, and Tweaks
http://www.thesounddesign.com/MIO/
Itt találtam az alábbi bejegyzést:
MonitorControl Gain Offset
On the 2882, the offset is done in the digital domain. You can adjust the output trim BEFORE you put the outputs into monitor control, and it will use that analog gain as the basis point for the maximum output level.
On the ULN-2, all monitor controller gain is in the digital domain, but you can adjust the maximum level via the front panel knob for the monitor output.
On the ULN-8 and LIO-8 all monitor controller gain is in the analog domain (a big plus for the LIO-8/ULN-8)!
Tehát nagyon úgy tűnik, az analóg fokozatot hergelem! (A Spectron az ULN8-nak felel meg.)
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11319
- Kapcsolat:
Korábban fevetettem már, hogy a Sonic audio interfész, (a hifim központja), mint előfok vajon mennyire korrekt. Vagyis a kimenetei valódi előfok jellegűek, vagy inkább egy forráskészülék jellemzőivel bírnak. Tehát nem lenne-e nyerő egy analóg előfokot is beilleszteni a rendszerbe, hogy még jobban kifuthassák magukat a hangfalaim.
Ezt nem lesz egyszerű a gyakorlatban kipróbálni, ezért én megkérdezném a végerősítők tervezőjét is.
- hifis
- Törzsvendég

DAC kimenetét állítod analóg módon, vagy a DAC-ok bemenetét, digitálisan.
Nagyon köszönöm, teljesen egyértelmű! Ennek utánanézek.
Gabi!
A +4, -10 dB állítással csak a hangerőt állítod. A kimenet mindkét esetben ideálisan alacsony impedanciájú, gyakorlatilag szinte 0.
Egy dolgot kéne megtudni a gyártótól esetleg a pennán keresztül:
Az pedig az, hogy amikor a távirányítóval állítod a hangerőt a Sonic-on, (egyesével, csatornánként vagy együttesen master-ként) olyankor te már a DAC kimenetét állítod analóg módon, vagy a DAC-ok bemenetét, digitálisan. Ha az első eset áll fent, műszakilag semmi értelme egy analóg fokozatot beiktatni. Ha utóbbi, akkor érdemes egy analóg fokozatot betenni - nagyon fontos, hogy - analóg hangerőszabályzással együtt.
Így a DAC-odat kihajthatod digitálisan teljesen, és analóg módon, tulajdonképpen az erősítők bemenete előtt szabályzol hangerőt. Ez a felbontás nagymértékű javulását hozhatja, emiatt érdemes utánamenni.
- hifis
- Törzsvendég

Lenne egy műszaki kérdésem a hozzáértőkhöz.
Korábban fevetettem már, hogy a Sonic audio interfész, (a hifim központja), mint előfok vajon mennyire korrekt. Vagyis a kimenetei valódi előfok jellegűek, vagy inkább egy forráskészülék jellemzőivel bírnak. Tehát nem lenne-e nyerő egy analóg előfokot is beilleszteni a rendszerbe, hogy még jobban kifuthassák magukat a hangfalaim. Én személy szerint egyébként ebben az előfokkal vagy előfok nélkül örök vitában az előfokkal híve lennék. Csakhogy ehhez nálam még kellene akkor egy nyolccsatornás analóg keresztváltó is.
Namármost ma vettem észre, (pontosabban ma jutott újra eszembe, vagyis esett le a tantusz), hogy a Sonic studio készülék analóg kimenetei többféleképpen konfigurálhatók. Az egyik felállás line-10 jelű, a másik line+4-el jelölt. Eddig a line-10-et használtam, de ma kipróbáltam a line+4-et, és mintha ez jobb lenne. (Ezt azért hosszabban is ellenőrizni kell.) Mintha egy előfokot raktam volna a rendszerbe.
De vajon így van-e? Ehhez idemásolom a Sonic kézikönyvének megfelelő passzusát. A kérdés, kiderül-e ebből bármi is? Például az, melyik verzió a jobb, esetleg a line+4 változat, amit professzionális eszközökhöz ajánl, nem inkorrekt-e az én esetemben? Vagy egykutya a kettő, hiszen a hangerőt itt állítom, tehát a kimenet a végfok felé mindig egy erősen lehúzott állapot (-30dB körüli). Elég-e ennyi adat, vagy kell-e a végfokról is valami?
Szóval érdekelne bármiféle szakmai észrevétel, hogy mihez tartsam magamat.
Az idézet a kézikönyvből:
"Level Standard pop-up menu — This control allows you to select the output level for the channel. The available choices are:
Line +4:
This format supports output levels up to +18.5 dBu (jumper selectable to 24.5 dBu). The standard setting with the trim knob set to 0 dB yields a +18.5 dBu output when the digital signal driving the DAC is 0 dBFS. This corresponds to +4 dBu nominal with 20 dB of digital headroom.
You can use the trim knob to adjust the analog output level to be consistent with the needs of other audio gear. The output impedance is approximately 5Ω.
This format is appropriate for interfacing with professional audio equipment.
Line -10:
This format supports a nominal output level of -10 dBV with 20 dB of digital headroom.
The output impedance is approximately 5 Ω.
You can use the trim knob to adjust the analog output level to be consistent with the needs of other audio gear. This format is appropriate for interfacing with prosumer and consumer audio equipment."
Nálam nagyon meggondolandó, hogy milyen kábelt mire cserélek, mert rögtön 8 db kell bekőle. Ezért marad, ami van. Főleg, hogy nem érzem szükségét, hogy le kéne cserélni. Egyébként ezek döntően Zimonyi Attila hangfal, öszekötő és táp kábelei. Jól mennek az Esel erősítőkhöz. Mivel mindenből sok van, azért a tápkábelek között akad JPS, a hangfalkábeleknél Harmonic Technology is.
Achhhhh, értem. Ha neked 8... ...