Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hangsugárzó építés
- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2795
Re: Hangsugárzó építés
Itt a rajza, ebből minden kiderül.
TJ.
TJ.
- Csatolmányok
-
- Ismeretlen_hangváltó.jpg (2.08 MiB) Megtekintve 1981 alkalommal
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
Ennek kapcsán eszembe jutott egy hangváltóm, segítséget kérnék, mivel elbizonytalanodtam, melyik a magas és a mély + és - vezetékek helye?
Néhány évvel ezelőtt voltak ilyen hangfalak kiállítva a Házimozi és Hifi Show-n a Hilton-ban. Akkor hallottam én is.Tctronic írta: ↑2021.12.11., szomb. 19:21Ha jól tudom a Kaiser Kawero-ban is ez van. Volt szerencsém hallani. Szuper hangsugárzó, szuper hangszóró.shany írta: ↑2021.12.11., szomb. 19:00A RAAL 70-20XR-rel elvileg nincs ilyen gond, értelmes tartományban váltható, én is gondolkodtam a használatán egy időben...asebestyen írta: ↑2021.12.11., szomb. 15:19...
Egyedül ezt a RAAL magasat nem értem, gyors, levegős hangja lesz, jó térrel, csak nem lesz teste a magasaknak, nem igazán illik a többi hangzóróhoz. (Értem, hogy ez lesz és kész, csak mondom...)
Pl.:
https://aespeakers.com/vapor-audio-nimb ... nce-td15h/
![]()
11121720493f84a41f88d8f9d3.jpg
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus
6.5"-os közép. Pontos típust nem tudom fejből.motorgyilkos írta: ↑2021.12.11., szomb. 18:46Lehet tudni az accuton pontos tipusat?Palm írta: ↑2021.12.11., szomb. 18:11Nem tudom, hogy pontosan milyen kondenzátor kell még a középhez, így nem mondok előre semmit. Most a doboz lesz kivitelezve.denesdr írta: ↑2021.12.11., szomb. 18:04
Az, hogy az irányítottság negatívum vagy sem, az néző(hallgató)pont kérdése (de különben is csak vertikálisan nagy az irányítottsága), a hifi topikban szóban forgó BAYZ sugárzó meg egyáltalán nem irányított, más hangja van ettől, mint egy irányítottabb sugárzónak, de pont ezért ez sem mindenki ízlésének való, kinek ez, kinek az.
A váltóhoz még annyit, hogy például a középsugárzó soros kondijának én nem biztos, hogy a legdrágább ezüztöt raknám be, persze ettől még mehetne bele Duelund, de egy tipikusan 50-100uF-nyi kondenzátor a legdrágább tipusokból már tényleg egy vagyon, annyit szinte biztos, hogy nem ér a középsugárzó elé kötve. De ez csak az én véleményem.![]()
- Tctronic
- Beköltözött
- Értékelés: 2736
Ha jól tudom a Kaiser Kawero-ban is ez van. Volt szerencsém hallani. Szuper hangsugárzó, szuper hangszóró.shany írta: ↑2021.12.11., szomb. 19:00A RAAL 70-20XR-rel elvileg nincs ilyen gond, értelmes tartományban váltható, én is gondolkodtam a használatán egy időben...asebestyen írta: ↑2021.12.11., szomb. 15:19...
Egyedül ezt a RAAL magasat nem értem, gyors, levegős hangja lesz, jó térrel, csak nem lesz teste a magasaknak, nem igazán illik a többi hangzóróhoz. (Értem, hogy ez lesz és kész, csak mondom...)
Pl.:

"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
A RAAL 70-20XR-rel elvileg nincs ilyen gond, értelmes tartományban váltható, én is gondolkodtam a használatán egy időben...asebestyen írta: ↑2021.12.11., szomb. 15:19...
Pl.:
- motorgyilkos
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 244
Lehet tudni az accuton pontos tipusat?Palm írta: ↑2021.12.11., szomb. 18:11Nem tudom, hogy pontosan milyen kondenzátor kell még a középhez, így nem mondok előre semmit. Most a doboz lesz kivitelezve.denesdr írta: ↑2021.12.11., szomb. 18:04Az, hogy az irányítottság negatívum vagy sem, az néző(hallgató)pont kérdése (de különben is csak vertikálisan nagy az irányítottsága), a hifi topikban szóban forgó BAYZ sugárzó meg egyáltalán nem irányított, más hangja van ettől, mint egy irányítottabb sugárzónak, de pont ezért ez sem mindenki ízlésének való, kinek ez, kinek az.
A váltóhoz még annyit, hogy például a középsugárzó soros kondijának én nem biztos, hogy a legdrágább ezüztöt raknám be, persze ettől még mehetne bele Duelund, de egy tipikusan 50-100uF-nyi kondenzátor a legdrágább tipusokból már tényleg egy vagyon, annyit szinte biztos, hogy nem ér a középsugárzó elé kötve. De ez csak az én véleményem.![]()
Livingroom:Sony VW520ES. DIY Pro 7.3.4.2 powered by Hypex fusion fa 122/252/253/502 Anthem mca325 .Storm isp16 MKII.JVC Exofield. Vividstorm ALR tab 120". Zidoo UHD3000 Z10 Himedia Q10Pro OppoBDP95 Roku 4K
Bedroom: Benqw1700. M&K 750 M&K 950. Onkyo TXNR 686 Roku 4K HimediaQ10Pro
Nem tudom, hogy pontosan milyen kondenzátor kell még a középhez, így nem mondok előre semmit. Most a doboz lesz kivitelezve.denesdr írta: ↑2021.12.11., szomb. 18:04Az, hogy az irányítottság negatívum vagy sem, az néző(hallgató)pont kérdése (de különben is csak vertikálisan nagy az irányítottsága), a hifi topikban szóban forgó BAYZ sugárzó meg egyáltalán nem irányított, más hangja van ettől, mint egy irányítottabb sugárzónak, de pont ezért ez sem mindenki ízlésének való, kinek ez, kinek az.
Az, hogy az irányítottság negatívum vagy sem, az néző(hallgató)pont kérdése (de különben is csak vertikálisan nagy a ribbonok irányítottsága), a hifi topikban szóban forgó BAYZ sugárzó meg egyáltalán nem irányított, más hangja van ettől, mint egy irányítottabb sugárzónak, de pont ezért ez sem mindenki ízlésének való, kinek ez, kinek az.
A váltóhoz még annyit, hogy például a középsugárzó soros kondijának én nem biztos, hogy a legdrágább ezüztöt raknám be, persze ettől még mehetne bele Duelund, de egy tipikusan 50-100uF-nyi kondenzátor a legdrágább tipusokból már tényleg egy vagyon, annyit szinte biztos, hogy nem ér a középsugárzó elé kötve. De ez csak az én véleményem.

A doboz design tőlem származik. Sokmindent már sajnos nem élő barátommal ötleteltük ki és mivel vele már nem tudom befejezni, ezért kellett szakembert keresnem, aki befejez bizonyos dolgokat. Viszont van, amit én csinálok a hangfalon. Szóval ez egy kis csoport munkája és a végeredményen, ami még sajnos nagyon odébb van igen is lesz látnivaló. Viszont bizonyos dolgok megmaradnak titok kategóriában.szj4 írta: ↑2021.12.11., szomb. 15:33Ja bocs, azt hittem te építed. Akkor " nincs itt semmi látnivaló" ezek szerintPalm írta: ↑2021.12.11., szomb. 15:18Olyan tervezi, aki ért is hozzá. Nem ez az első komoly hangfala.szj4 írta: ↑2021.12.11., szomb. 14:58
Egy háromutas hangfalat megtervezni, főleg ha az nem egy másolat, akkor elég nagy munka. Nyílván hangszórótól függ, de valószínűleg több variáció jöhet számításba. Váltási hely, meredekség stb. Itt sincs azért teljesen egyértelműen legjobb megoldás, csak közelítőleg. Aki nagyon állít valami szent grált, az velószínűleg ahhoz is hülye, hogy azt felmérje, hogy mit nem tud. Itt azért nem úszod meg annyival, hogy a magas elé beraksz egy kondit (amit itt egyesek nagy hangfalépítésnek gondolnak). Ráadásul mivel a hallott hang egy komplett rendszer egésze, így az tovább vonyolítja a helyzetet, vagy az ideális hangváltó megtalálását.
Kezdésnek a legalapabb Jantzen, esetleg bennic bőven megtetszi amig egyáltalán műszakilag kialakul, hogy mik a közel ideális alkatrészek. Számítógépes tervezés egy tök jó dolog, de a meghallgatás, egyéni ízlés még boríthat mindent. A hangtechnika kft-ben elég nagy a készlet, de ha mégsem, akkor hammar hozzák. Vagy beszerzed ahonnan akarod, vagy ahol olcsóbb. Aztán lehet feljebb lépni, de a jobb alkatrész még midnig boríthat picit mindent, bár általában ott már inkább jobb szokott lenni az eredmény, mint rosszabb, de sosem lehet előre tudni.
Az már csak egyéni véleményem, ha egy superior Z-cap nem elég nívós, akkor el kell gondolkodni az aktív vágáson. Hülyeséget nem kell csinálni, mert borzasztó nehéz kiszálni belőle. A hifi az a hobbi ahol jobb ha az ember sosem mondja, hogy valami örökké megmarad
A hangfal hangja fog múlni a váltóban lévő alkatrészek minőségén is (itt megjegyzem nézd me mi van milliós új hangfalakban), de leginkább a dobozon, hangszórón, és nem mellesleg a gondos tervezésen, mérésen, rengeteg kísérletezésen, hallgatózásan, és mégtöbb mérésen, meg jó sokat kell szopni...![]()
Láttam mi van igen drága hangfalakban és botrány! Iszonyatos haszonkulccsal dolgoznak.
Dániából fogom venni, ott sokkal olcsóbb a Duelund.![]()
Mondta is, hogy érdemes Duelund-ot rakni bele, de akkor spóroljak sokat, de az élmény megéri. Megfogadom a tanácsát.asebestyen írta: ↑2021.12.11., szomb. 15:19Szegény Józsi is Duelundot tenne bele, nagyon szerette.Palm írta: ↑2021.12.11., szomb. 14:16Köszönöm! Szerintem is. Ha már ennyit költöttem komoly hangszórókra és ennyi időt a tervezésre, akkor ahogy a mondás is tarja: Ha lúd, akkor legyen már kövér!sutemenyx írta: ↑2021.12.11., szomb. 13:28
Duelund Cast Silver kondi
Duelund Cast Silver tekercs
Duelund Silver ellenallas
Hificollective
ezzel biztosan kiaknázod a hangszorokban rejlő minden potenciált. Hogy megéri-e? Valoszinuleg nem, de ár meghatározás nélkül nehéz bármit ajánlani.
Talán érdemes annyit költeni a váltóra, mint amennyibe a hangszórók kerültek (szerintem).![]()
Azért, mert nem mindegy, hogy hogy szól és mert ezt nem akarom lecserélni nagyon sokáig, ráadásúl egy barátommal kezdtem el tervezni, aki sajnos már nem él és így nagyon személyes hangfal lesz.
Dániában utána nézek. Ott tuti jobb áron be fogom tudni szerezni.

A Duet Melody hangfalából hallottam a Duelund verziót és az LXS-ből is és az a VÁÚ! kategóra.
Nekem pont a RAAL hangzása tetszik. Irányított, ami negatívum, de pozitívum, hogy úgy szól rajta mondjuk egy énekes hangja, hogy az besz*rás! Iszonyatosan jó hangja van. Persze az ülés pozíció nagyon nem mindegy.
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2880
- Kapcsolat:
“Aki nagyon állít valami szent grált, az velószínűleg ahhoz is hülye, hogy azt felmérje, hogy mit nem tud.”…
Látom komoly emésztési problémáid vannak, javaslom a bilagitot. Vagy túrázást a hegyekben, ilyesmi…
Így talán nem rád lesz igaz az általad leírt mondat.
Látom komoly emésztési problémáid vannak, javaslom a bilagitot. Vagy túrázást a hegyekben, ilyesmi…
Így talán nem rád lesz igaz az általad leírt mondat.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
- asebestyen
- V.I.P.
- Értékelés: 7628
Szegény Józsi is Duelundot tenne bele, nagyon szerette.Palm írta: ↑2021.12.11., szomb. 14:16Köszönöm! Szerintem is. Ha már ennyit költöttem komoly hangszórókra és ennyi időt a tervezésre, akkor ahogy a mondás is tarja: Ha lúd, akkor legyen már kövér!sutemenyx írta: ↑2021.12.11., szomb. 13:28Duelund Cast Silver kondi
Hificollective
ezzel biztosan kiaknázod a hangszorokban rejlő minden potenciált. Hogy megéri-e? Valoszinuleg nem, de ár meghatározás nélkül nehéz bármit ajánlani.
Talán érdemes annyit költeni a váltóra, mint amennyibe a hangszórók kerültek (szerintem).![]()
Azért, mert nem mindegy, hogy hogy szól és mert ezt nem akarom lecserélni nagyon sokáig, ráadásúl egy barátommal kezdtem el tervezni, aki sajnos már nem él és így nagyon személyes hangfal lesz.
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés
Olyan tervezi, aki ért is hozzá. Nem ez az első komoly hangfala.szj4 írta: ↑2021.12.11., szomb. 14:58Egy háromutas hangfalat megtervezni, főleg ha az nem egy másolat, akkor elég nagy munka. Nyílván hangszórótól függ, de valószínűleg több variáció jöhet számításba. Váltási hely, meredekség stb. Itt sincs azért teljesen egyértelműen legjobb megoldás, csak közelítőleg. Aki nagyon állít valami szent grált, az velószínűleg ahhoz is hülye, hogy azt felmérje, hogy mit nem tud. Itt azért nem úszod meg annyival, hogy a magas elé beraksz egy kondit (amit itt egyesek nagy hangfalépítésnek gondolnak). Ráadásul mivel a hallott hang egy komplett rendszer egésze, így az tovább vonyolítja a helyzetet, vagy az ideális hangváltó megtalálását.Palm írta: ↑2021.12.11., szomb. 14:19A prototípus nem ennyire komoly alkatrészekből fog megépülni. A finom hangolás és bemérés után bevált haangváltóba, ami a végleges lesz fognak csak a komoly alkatrészek bekerülni.denesdr írta: ↑2021.12.11., szomb. 14:11
Az egyszerűbb 2 utassal megegyező kategóriájú egyszerűbb 3 utas meg kb a 2 utas duplája árban.
De ezekből a drága alkatrészekből csak úgy érdemes bevásárolni, ha már van egy kipróbált/kiforott váltókonstrukció az adott dobozhoz. Ezt csak úgy általánosságban mondom.
A doboz terv és a hangszórók is megvannak, úgyhogy nem lesz variálás. 3 utas lesz és punk-tum.![]()
Kezdésnek a legalapabb Jantzen, esetleg bennic bőven megtetszi amig egyáltalán műszakilag kialakul, hogy mik a közel ideális alkatrészek. Számítógépes tervezés egy tök jó dolog, de a meghallgatás, egyéni ízlés még boríthat mindent. A hangtechnika kft-ben elég nagy a készlet, de ha mégsem, akkor hammar hozzák. Vagy beszerzed ahonnan akarod, vagy ahol olcsóbb. Aztán lehet feljebb lépni, de a jobb alkatrész még midnig boríthat picit mindent, bár általában ott már inkább jobb szokott lenni az eredmény, mint rosszabb, de sosem lehet előre tudni.
Az már csak egyéni véleményem, ha egy superior Z-cap nem elég nívós, akkor el kell gondolkodni az aktív vágáson. Hülyeséget nem kell csinálni, mert borzasztó nehéz kiszálni belőle. A hifi az a hobbi ahol jobb ha az ember sosem mondja, hogy valami örökké megmarad
A hangfal hangja fog múlni a váltóban lévő alkatrészek minőségén is (itt megjegyzem nézd me mi van milliós új hangfalakban), de leginkább a dobozon, hangszórón, és nem mellesleg a gondos tervezésen, mérésen, rengeteg kísérletezésen, hallgatózásan, és mégtöbb mérésen, meg jó sokat kell szopni...

Láttam mi van igen drága hangfalakban és botrány! Iszonyatos haszonkulccsal dolgoznak.
Dániából fogom venni, ott sokkal olcsóbb a Duelund.
3 utas valtóban a mélysugárzó elé talán a legjobb választás egy Jantzen C-Coil toroid tekercs, ezektől alacsonyabb DCR-t nemigen lehet elérni, jól szólnak és ha egy Sonus Faber Aidába megfelel...
A prototípus nem ennyire komoly alkatrészekből fog megépülni. A finom hangolás és bemérés után bevált haangváltóba, ami a végleges lesz fognak csak a komoly alkatrészek bekerülni.denesdr írta: ↑2021.12.11., szomb. 14:11Az egyszerűbb 2 utassal megegyező kategóriájú egyszerűbb 3 utas meg kb a 2 utas duplája árban.sutemenyx írta: ↑2021.12.11., szomb. 13:49Sokmillio. Nincsen kiirva mindenre az ár, de számolhatsz ilyenekből tekercsenként és kondinként úgy félmillioval. Egy egyszerubb ketutas az mondjuk 2milla úgy kb-ra. Ilyeneket csak a legeslegelvetemültebbek vesznek.motorgyilkos írta: ↑2021.12.11., szomb. 13:39
Engem erdekelne mennyibe kerulne egy premium 3 utas hangvalto.
De ezekből a drága alkatrészekből csak úgy érdemes bevásárolni, ha már van egy kipróbált/kiforott váltókonstrukció az adott dobozhoz. Ezt csak úgy általánosságban mondom.
A doboz terv és a hangszórók is megvannak, úgyhogy nem lesz variálás. 3 utas lesz és punk-tum.

Köszönöm! Szerintem is. Ha már ennyit költöttem komoly hangszórókra és ennyi időt a tervezésre, akkor ahogy a mondás is tarja: Ha lúd, akkor legyen már kövér!sutemenyx írta: ↑2021.12.11., szomb. 13:28Duelund Cast Silver kondi
Hificollective
Talán érdemes annyit költeni a váltóra, mint amennyibe a hangszórók kerültek (szerintem).

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Palm 2021.12.11., szomb. 14:20-kor.
Az egyszerűbb 2 utassal megegyező kategóriájú egyszerűbb 3 utas meg kb a 2 utas duplája árban.sutemenyx írta: ↑2021.12.11., szomb. 13:49Sokmillio. Nincsen kiirva mindenre az ár, de számolhatsz ilyenekből tekercsenként és kondinként úgy félmillioval. Egy egyszerubb ketutas az mondjuk 2milla úgy kb-ra. Ilyeneket csak a legeslegelvetemültebbek vesznek.motorgyilkos írta: ↑2021.12.11., szomb. 13:39Engem erdekelne mennyibe kerulne egy premium 3 utas hangvalto.sutemenyx írta: ↑2021.12.11., szomb. 13:28
Hificollective
Talán érdemes annyit költeni a váltóra, mint amennyibe a hangszórók kerültek (szerintem).
- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2795
Példának itt egy Altec VOTT A-5 DIY crossover, rézfóliás Duelund + BG N kondenzátorokkal, a magashoz Intact Audio autoformerrel.
TJ.
TJ.
- Csatolmányok
-
- Altec_VOTT_A5_crossover_3.jpg (1008.83 KiB) Megtekintve 1621 alkalommal
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Sokmillio. Nincsen kiirva mindenre az ár, de számolhatsz ilyenekből tekercsenként és kondinként úgy félmillioval. Egy egyszerubb ketutas az mondjuk 2milla úgy kb-ra. Ilyeneket csak a legeslegelvetemültebbek vesznek.motorgyilkos írta: ↑2021.12.11., szomb. 13:39Engem erdekelne mennyibe kerulne egy premium 3 utas hangvalto.sutemenyx írta: ↑2021.12.11., szomb. 13:28Duelund Cast Silver kondi
Hificollective
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
- motorgyilkos
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 244
Engem erdekelne mennyibe kerulne egy premium 3 utas hangvalto.sutemenyx írta: ↑2021.12.11., szomb. 13:28Duelund Cast Silver kondi
Hificollective
Livingroom:Sony VW520ES. DIY Pro 7.3.4.2 powered by Hypex fusion fa 122/252/253/502 Anthem mca325 .Storm isp16 MKII.JVC Exofield. Vividstorm ALR tab 120". Zidoo UHD3000 Z10 Himedia Q10Pro OppoBDP95 Roku 4K
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Hificollective
Raal ribbon magas, Accuton közép és Eton mélyhez hangváltó alkatrészeket (kondenzátor, ellenállás, tekercs) milyeneket lenne érdemes venni? Márka, széria? Forgalmazó?
A mennyit szánsz rá kérdést mellőzük. A hangszórókhoz passzoló.
A mennyit szánsz rá kérdést mellőzük. A hangszórókhoz passzoló.
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Azt jól teszik szerintem.denesdr írta: ↑2021.12.07., kedd 22:30Igen, ez is benne lehet a pakliban, de még ha egyforma erősítőket is használunk az utakhoz, akkor is csökkennek az erősítőink torzítási formái (pl intermodulációs torzítás).asebestyen írta: ↑2021.12.07., kedd 22:13...az aktív sugárzók erősítőinek nem kell olyan széles sávban pöpecnek lenniük.
süti:
Utánanéztem, a B&W jelenlegi kínálatában szereplő egyetlen komolyabb többutas aktív dobozban, a Formation Duoban is Hypex (NCore) erősítők dolgoznak, mint a szubjaikban, csak kisebb teljesítményűek. Szóval nem ragaszkodnak annyira Rotelhez.
Igen, ez is benne lehet a pakliban, de még ha egyforma erősítőket is használunk az utakhoz, akkor is csökkennek az erősítőink torzítási formái (pl intermodulációs torzítás).asebestyen írta: ↑2021.12.07., kedd 22:13...az aktív sugárzók erősítőinek nem kell olyan széles sávban pöpecnek lenniük.
süti:
Utánanéztem, a B&W jelenlegi kínálatában szereplő egyetlen komolyabb többutas aktív dobozban, a Formation Duoban is Hypex (NCore) erősítők dolgoznak, mint a szubjaikban, csak kisebb teljesítményűek. Szóval nem ragaszkodnak annyira Rotelhez.