Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Békés, boldog karácsonyt kíván mindenkinek az AVX team!
Diy erősítő építés
Diy erősítő építés
Valaki vállal segítséget, vagy akár bér építést?
Ha ennyire vagy, akkor fontold meg a használt erősítő vételét. Árban, kivitelben, időben, jobban jössz ki sokkal, mintha építtetnél vagy hozzáértés nélkül belevágnál.
Ne keverjük!
A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?
Diy erősítő építés
Valaki vállal segítséget, vagy akár bér építést?
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5288
Diy erősítő építés
Sziasztok!
ETALON előerősítőt építek.
Keresek hozzá 2sj72 és 2sk147 bemeneti FET-eket.
Van-e valakinek ilyen, vagy mivel lehetne helyettesíteni?
https://www.trendsetter.com/product-p/l ... 1%206l.htm
Diy erősítő építés
Sziasztok!
ETALON előerősítőt építek.
Keresek hozzá 2sj72 és 2sk147 bemeneti FET-eket.
Van-e valakinek ilyen, vagy mivel lehetne helyettesíteni?
Diy erősítő építés
Sziasztok,
megpróbálnék összerakni egy végerősítőt magamnak. Nem vagyok műszerész, de azért kipróbálnám milyen is ez.
Mit gondoltok, a Class AB MOSFET L7kit-ről?
Oldalanként külön trafóval, vagy az felesleges?
A D osztályú erősítők torzítása nagyobb, mint ennek, legalább is amit találtam.
Vagy van esetleg valakinek valami jól bevált kitről tudomása?
A hangfalam néhol 3 ohm-os impedanciával rendelkezik, de elég nagy teljesítményű, nehéz neki megfelelő erősítőt találni.
Előre is köszi, ha valami hasznos infó!
Üdv.
Jani
- Tomacko
- Nincs visszaút

- Értékelés: 8
Diy erősítő építés
Alumínium szálcsiszolást próbáltam véghezvinni nem sok sikerrel készítettem vezető sablonokat szép párhuzamosan tudok csiszolni de csiszolás során valamiért foltosodik a felület. Próbáltam vizes csiszolást is de úgy is foltos lett. Nem sok infót találtam erről a neten lehet az se mindegy milyen alu ötvözettel van dolgom vagy a csiszoló vászonból nem mindegy milyent használok? Vagy lehet oxidáció miatt foltosodik vagy rákenődnek a levált szemcsék? Tipp? Esetleg tudtok olyan céget aki vállal kis darabszámú műszerdoboz alu szálcsiszolást?
Szia.
Nagyon régen csináltam szálscsiszolást már.... Nem egyszerű munka. Én akkoriban egy spec kimondottan ehez való szalgfajtát vetten fúrgépbe.... Nem tudom mivel csinálod, de ami biztos, hogy aluminiumhoz, vagy savállóhoz való csiszolóvásznat kell vegyél, az anyagösszetél végett csak. Mivel a szimpla alap csiszolóvászon tartalmaz szénacél szemcséket is. Az oxidáció rozsásodás meg ugye nem éppen jó dolog, ha ilyenkor felviszed vele a csiszolt felületre. A saválló korlátok és bármi más rozsdamentes anyagból készült eszköz stb. azért rozsdásodnak mégis, mert helytelen anyagokkal munkálták meg.
Tomi
Diy erősítő építés
Alumínium szálcsiszolást próbáltam véghezvinni nem sok sikerrel készítettem vezető sablonokat szép párhuzamosan tudok csiszolni de csiszolás során valamiért foltosodik a felület. Próbáltam vizes csiszolást is de úgy is foltos lett. Nem sok infót találtam erről a neten lehet az se mindegy milyen alu ötvözettel van dolgom vagy a csiszoló vászonból nem mindegy milyent használok? Vagy lehet oxidáció miatt foltosodik vagy rákenődnek a levált szemcsék? Tipp? Esetleg tudtok olyan céget aki vállal kis darabszámú műszerdoboz alu szálcsiszolást?
- Bodoraudio
- V.I.P.

- Értékelés: 742
- Kapcsolat:
Diy erősítő építés
Üdv. Tudnátok ajánlani olyan embert vagy céget aki alumínium előlapra tud jó minőségbe feliratozást készíteni?
Diy erősítő építés
Igen, most látom, hogy van külön csöves rész is. Holnap berakom oda...Feltétlen.... igazi csemege lesz
Diy erősítő építés
Megkérünk egy" modit" legyen szíves áttenni a csöves topicba....ott a helye ennek a szépségnek....
Igen, most látom, hogy van külön csöves rész is. Holnap berakom oda...
Diy erősítő építés
Megkérünk egy" modit" legyen szíves áttenni a csöves topicba....ott a helye ennek a szépségnek....
GU50 + 6N6P SE
Nos, elkészítettem A csöves erősítőm. Rakok fel pár képet róla. Miért is készítettem? Mert „vájtfülű” vagyok és annyira érdekelt hogyan szól egy igazi, rendesen megépített csöves erősítő, hogy elkészítettem, valamint én az építéskor odafigyeltem olyan részletekre is amin egy mérnökember inkább csak mosolyog. A hangjáról annyit, hogy minden várakozásomat felülmúlja. Azóta egymásnak adják az ismerősök, barátok a kilincset, hogy meghallgassák a „csöveset”. Az egyik ismerősősöm építtet is velem egyet magának belőle csak szebb gyári házba.
Az áramkör Ágoston Lajos által készített kapcsolás. Egy kisebb módisítással a fűtéspotenciál megemeléséhez, valamint az előfokcsövek váltóárammal való fűtéséhez. Itt jegyzem meg saját tapasztalatom , miszerint a rendesen megépített és jó minőségű alkatrészeknek hála az erősítő teljesen zajtalan. Pedig több ismerősöm is mondta, hogy az előfokokat muszáj egyenáramról fűteni a brumm miatt. Hát nem muszáj! Valamint szerintem így van természetesebb hangja. Egyennel fémesebb íze van. A Végcsövek GU50 válogatottak, 6N6P előfokcsövekkel amelyeket szintén párba válogattam. A kimenőtrafón van Ultralineár leágazás is, először így hallgattam, főként mert aggódtam a teljesítmény miatt. Teljesen alaptalanul. Most Triódaként van kötve nekem így tetszik jobban, a teljesítménye ugyan nagyon visszaesett de még így is fél hangerőn eléri a fájdalomküszöböm. A felépítés 2 teljesen független monoblock! Olyannyira, hogy ketté lehetne választani őket, mivel a hálózati transzformátor-fojtó-szűrés-egyenirányítás is teljesen külön készítettem a két csatornának. „Nem spóroltam semmin”! Hihetetlen is lett! Zeneisége nem fogható máshoz. Ja, roppant büszke is vagyok rá! J
Ezt miért nem a csöves DIY topicba pakoltad?
Tapasztalatom szerint azok a kébel-kötegelő öntapadós négyzetek egy idő múlva le fognak válni, a sasszi meleg ezt még gyorsítja. Ha esetleg csavarral rögzítetted akkor persze nem. Az mezei FBS egyszerűbb és tartósabb rögzítő. A csillag földelés nem látszik a fotón, persze ettől még lehet rendben van. A kimenőtrafó mint sarkalatos elem, az honnan, vagy te tekerted, milyen jellemzőkkel? A légszerelés lehetne egy kicsit rendezettebb.
Diy erősítő építés
GU50 + 6N6P SE
Nos, elkészítettem A csöves erősítőm. Rakok fel pár képet róla. Miért is készítettem? Mert „vájtfülű” vagyok és annyira érdekelt hogyan szól egy igazi, rendesen megépített csöves erősítő, hogy elkészítettem, valamint én az építéskor odafigyeltem olyan részletekre is amin egy mérnökember inkább csak mosolyog. A hangjáról annyit, hogy minden várakozásomat felülmúlja. Azóta egymásnak adják az ismerősök, barátok a kilincset, hogy meghallgassák a „csöveset”. Az egyik ismerősősöm építtet is velem egyet magának belőle csak szebb gyári házba.
Az áramkör Ágoston Lajos által készített kapcsolás. Egy kisebb módisítással a fűtéspotenciál megemeléséhez, valamint az előfokcsövek váltóárammal való fűtéséhez. Itt jegyzem meg saját tapasztalatom , miszerint a rendesen megépített és jó minőségű alkatrészeknek hála az erősítő teljesen zajtalan. Pedig több ismerősöm is mondta, hogy az előfokokat muszáj egyenáramról fűteni a brumm miatt. Hát nem muszáj! Valamint szerintem így van természetesebb hangja. Egyennel fémesebb íze van. A Végcsövek GU50 válogatottak, 6N6P előfokcsövekkel amelyeket szintén párba válogattam. A kimenőtrafón van Ultralineár leágazás is, először így hallgattam, főként mert aggódtam a teljesítmény miatt. Teljesen alaptalanul. Most Triódaként van kötve nekem így tetszik jobban, a teljesítménye ugyan nagyon visszaesett de még így is fél hangerőn eléri a fájdalomküszöböm. A felépítés 2 teljesen független monoblock! Olyannyira, hogy ketté lehetne választani őket, mivel a hálózati transzformátor-fojtó-szűrés-egyenirányítás is teljesen külön készítettem a két csatornának. „Nem spóroltam semmin”! Hihetetlen is lett! Zeneisége nem fogható máshoz. Ja, roppant büszke is vagyok rá! J
Ezt miért nem a csöves DIY topicba pakoltad?
Tapasztalatom szerint azok a kébel-kötegelő öntapadós négyzetek egy idő múlva le fognak válni, a sasszi meleg ezt még gyorsítja. Ha esetleg csavarral rögzítetted akkor persze nem. Az mezei FBS egyszerűbb és tartósabb rögzítő. A csillag földelés nem látszik a fotón, persze ettől még lehet rendben van. A kimenőtrafó mint sarkalatos elem, az honnan, vagy te tekerted, milyen jellemzőkkel? A légszerelés lehetne egy kicsit rendezettebb.
Diy erősítő építés
GU50 + 6N6P SE
- Camelflapping
- Lefelé a lejtőn

- Értékelés: 31
Diy erősítő építés
Szevasztok!
Aki ismeri, mit tud mondani az RFT B3010 hangdobozokról?
Milyen erősítőt vegyek a régi helyett, vagy esetleg modolni?
Hali!
Úgy tűnik, nem találkozott vele érdemben senki.
Jó masszív kis doboz, nekem tetszik.
Az eredeti hangváltója ilyen, de módosítottam.
"Annál is hihetetlenebb..."
Diy erősítő építés
Érdemes megemlítened, hogy hová szeretnéd a toroid trafót, mert nincs kizárva, hogy még maga a toroid is megkérdőjeleződhet
Egyelőre maradjunk a toroidnál
MZX Audio PDU-F07 hálózati szűrő
Taiko Extreme DIY PC Sabo AC/DC
Dangerous Music CONVERT-2
MZX PRE-NR1
MZX 3.5 way Active Speaker IRS-AmpPack
Cables Z & Z+ / WW Platinum
MZX PRE-NR1
- viri
- V.I.P.

- Értékelés: 1659
Diy erősítő építés
Köszönöm a tanácsaidat!
A műgyantával kapcsolatban van esetleg "hallható" tapasztalatotok?
Érdemes megemlítened, hogy hová szeretnéd a toroid trafót, mert nincs kizárva, hogy még maga a toroid is megkérdőjeleződhet
Audio PC(PPV3)- Core Audio Karuna USB/spdif - Audio Note DAC3 - Audio Note Soro SE - PS Audio Delta 250 monoblokkok - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - Audience Conductor hf kábel + ic-k, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature
Diy erősítő építés
Mindenképp érdemes a vasmagot és a primer tekercset impregnáltatni. A primer tekercset nem 230V-ra, hanem 240 voltra kell méretezni, mert elég gyakran előfordul kis hazánkban a tartós 230v feletti feszültség. (Nálam pl. 233-238V -napszaktól függően) A fém búra árnyékolás szerintem nem sokat ér, hacsak nem hőkezelt permalloyból van, ami viszont elég drága mulatság.
Köszönöm a tanácsaidat!
A műgyantával kapcsolatban van esetleg "hallható" tapasztalatotok?
MZX PRE-NR1
MZX PRE-NR1
- fülelek
- V.I.P.

Diy erősítő építés
A µ(relatív) különbség a vas és permalloy vagy mu metall között inkább 50-200-szoros, azaz 1mm permalloy lemez mágneses árnyékoló hatásának minimum 5cm(!) vaslemez felel meg. Persze csak akkor, ha a megkapja a megfelelő hőkezelést a mechanikai megmunkálása után. A toroid hálózati trafó megfelelő forgatásával sokat lehet csökkenteni a szórásán, persze a kivezetéseit csak ezután szabad méretre igazítani.
Mindenképp érdemes a vasmagot és a primer tekercset impregnáltatni. A primer tekercset nem 230V-ra, hanem 240 voltra kell méretezni, mert elég gyakran előfordul kis hazánkban a tartós 230v feletti feszültség. (Nálam pl. 233-238V -napszaktól függően) A fém búra árnyékolás szerintem nem sokat ér, hacsak nem hőkezelt permalloyból van, ami viszont elég drága mulatság.
Zoli, a vas igenis jó elektromágneses árnyékoló, alacsony frekvenciáknál főleg. permalloy-al azonos árnyékolási hatás eléréséhez 3-4szer vastagabb lemez szükséges. Magasabb frekin 10kHz felett már a réz hatásosabb, de itt is a vastagság emelése javítja az árnyékolás hatásosságát. Az árnyékolót mindig érdemes földelni is.
A toroid trafó mechanikus búgására az árnyékolás viszont nem hat.
Nálam a gyári Plitron kimenő trafók gyárilag alumínium fazékba vannak kiöntve, én még erre is tettem vas (inox) fazekat, ennek is van (árnyékoló?) hatása. Mivel ez a másodlagos árnyékoló fazék könnyen levehető, többször volt kísérlet, vele vagy nélküle? de vele jobb a hangzás.
Diy erősítő építés
Zoli, a vas igenis jó elektromágneses árnyékoló, alacsony frekvenciáknál főleg. permalloy-al azonos árnyékolási hatás eléréséhez 3-4szer vastagabb lemez szükséges. Magasabb frekin 10kHz felett már a réz hatásosabb, de itt is a vastagság emelése javítja az árnyékolás hatásosságát. Az árnyékolót mindig érdemes földelni is.
A toroid trafó mechanikus búgására az árnyékolás viszont nem hat.
Nálam a gyári Plitron kimenő trafók gyárilag alumínium fazékba vannak kiöntve, én még erre is tettem vas (inox) fazekat, ennek is van (árnyékoló?) hatása. Mivel ez a másodlagos árnyékoló fazék könnyen levehető, többször volt kísérlet, vele vagy nélküle? de vele jobb a hangzás.
- fülelek
- V.I.P.

Diy erősítő építés
Sziasztok!
Aktuálissá vált egy kérdés (remélem, jó helyen teszem fel, de ha van erre érdemesebb topik - kérem szépen átpakolni), miszerint tápegységhez toroid transzformátorokat, hogyan érdemes gyártatni/installálni?
Voltak, akik azt javasolták, hogy ki kell öntetni műgyantával és ellátni fémburkolattal. Mások azt mondták, hogy ezek műszakilag korrekt megoldások, de a hangot elsz@rják.
Megköszönném, ha megosztaná, akinek van ebben tapasztalata - pl. ugyanazt a trafót azonos készülékben próbálta így is - úgy is.
Pl. ez a cég https://sklep.toroidy.pl/is előszeretettel alkalmazza drágább megoldásokban a műgyanta + fémburkolat megoldást.
Jöhetnek a válaszok pm-ben is.
T
Diy erősítő építés
Sziasztok!
Aktuálissá vált egy kérdés (remélem, jó helyen teszem fel, de ha van erre érdemesebb topik - kérem szépen átpakolni), miszerint tápegységhez toroid transzformátorokat, hogyan érdemes gyártatni/installálni?
Voltak, akik azt javasolták, hogy ki kell öntetni műgyantával és ellátni fémburkolattal. Mások azt mondták, hogy ezek műszakilag korrekt megoldások, de a hangot elsz@rják.
Megköszönném, ha megosztaná, akinek van ebben tapasztalata - pl. ugyanazt a trafót azonos készülékben próbálta így is - úgy is.
Pl. ez a cég https://sklep.toroidy.pl/is előszeretettel alkalmazza drágább megoldásokban a műgyanta + fémburkolat megoldást.
Jöhetnek a válaszok pm-ben is.
T
MZX PRE-NR1
MZX PRE-NR1
Diy erősítő építés
Sziasztok!
Kíváncsi vagyok mit tudhat. D osztály csővel megspékelve:-))Most festem a tetejét,hátulját..holnap össze rakom és mehet a teszt.
Erősítő:Nelson Pass Aleph5 diy Hangfal:proac response 2.5 diy Hangfalkábel: qed xt40 Összekötő kábel:klotz xlr dac:Cayin idac6 Fejhallgató: shure srh440 Megjelenítő: Lg 55" led tv
- Camelflapping
- Lefelé a lejtőn

- Értékelés: 31
Diy erősítő építés
Szevasztok!
Aki ismeri, mit tud mondani az RFT B3010 hangdobozokról?
Milyen erősítőt vegyek a régi helyett, vagy esetleg modolni?
"Annál is hihetetlenebb..."
- Tomacko
- Nincs visszaút

- Értékelés: 8
Diy erősítő építés
Ez azt jelenti, hogy ha jól ki akarom hajtani a dobozokat akkor a teljes hengerő tartomány feléig fel kell tekernem a hangerőt. De ez a kisebbik fele, ez nem baj, azt viszont érzem, tudom, hogy "bent" marad egy része a zenének a rendszerben. Van még más rész is amit fejlesztenem kell majd, de azok majd máskor.