Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Békés, boldog karácsonyt kíván mindenkinek az AVX team!
3 utas Beyma nagymonitor
3 utas Beyma nagymonitor
Az aktív verzió beüzemelése utáni első napokban bizakodó és lelkes voltam, de ez idővel folyamatosan csökkent. A passzív megoldásban megfelelően működő olcsó hangszórókészlet az aktív elektronikával valamiért nem akart megbarátkozni.Fura nekem, hogy az olcsó hangszórókészlet (az egyébként nehezebben kezelhető, kompromisszumosabb) passzív váltóval megfelelően működött, míg a nagyobb szabadságot és pontosságot, korrektebb műszaki paramétereket adó aktív váltóval gyengébben szerepelt. Jó lett volna ha ezt a témát rendesen körbejárod a tisztán látás kedvéért.
Már az első 10 percben elismertem, hogy az új felállás helyrebillentette a világ rendjét. Előkerültek a valódi magas hangok, a cintányérok végre fémes hangot produkálnak, a hangszerek felharmonikusai sokkal dúsabbak (nesze neked kerámia mánia!).Készítettél torzításméréseket, irányítottság méréseket a két magasról? Persze azonos körülmények között. Kíváncsi lennék (lettem volna) az eredményekre.
Egyértelmű, hogy a rendszer leggyengébb eleme most a Beyma mélysugárzó lett. Részletezőképességben, gyorsaságban elmarad a SEAS közép és a SS magas produkciójától, de lemaradása nem drámai.Nem igazán értem, hogy egy pár 100Hz-ig szóló mélynél milyen részletezőképességet lehet említeni? Ráadásul ezt hogy lehet egy közép és egy magas hangszóró részletezőképességéhez hasonlítani? Tényleg nem értem, és lehet, hogy ez az én hiányosságom, de ha valaki ezt tudja és hajlandó megosztani velem/velünk az kérem tegye meg. (... a gyorsaságról már nem is beszélve ...)
2. Újra és újra le kell szögezni, hogy a szép frekvenciaátvitel önmagában nem garantál semmit. Esetemben többféle passzív és az aktív váltással is bele tudtam erőltetni a dobozaim átvitelét +- 2dB tűrésbe, ennek ellenére nagyon másként szólaltak meg és ezt a különbséget nagyon nehéz mérésekkel igazolni.Egyetértek, hogy egy tengelyirányú átvitel csak a jéghegy csúcsa, nem mond túl sokat. Ellenben ha már ez sincs rendben akkor megette a fene az egészet. Félreértés ne essék, nem azt szeretném sugallni, hogy a dobozod átvitele nem jó (nem is tudom igazán milyen, a lenti ábra mindenesetre egész egyenletes átvitelt tükröz).
Tulajdonképp arra lennék én kíváncsi, hogy az egyetlen tengelyirányú méréssel +-2dB-es tűrésbe eső dobozaid miért szólnak mégis nagyon másként? Ennek kiderítéséhez nagyon jó támaszt adnak a megfelelő(!) mérések és a megfelelő(!) meghallgatásos tesztek. Kár, hogy ilyenekkel nem foglalkozol.
Én egyébként ilyen és hasonló témákra helyezném a hangsúlyt az audiós összejöveteleken, találkozókon, nem holmi kábeles hókusz-pókuszra vagy LP + SE csöves végfok + egyutas "high-end" doboz, torzításoktól és rezonanciáktól hemzsegő rendszerének magasztalására. Node ez már nagyon OFF A 3 utas Beyma topikban, elnézést kérek!
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
3 utas Beyma nagymonitor
Üdv a klubban! Jöhet a bETON!
Egy fotót, nem teszel be, hogy néz ki az új hsz-kkal?
És milyen jó is az a bETON
3 utas Beyma nagymonitor
Üdv a klubban! Jöhet a bETON!
Egy fotót, nem teszel be, hogy néz ki az új hsz-kkal?
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11185
- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
Az aktív verzió beüzemelése utáni első napokban bizakodó és lelkes voltam, de ez idővel folyamatosan csökkent. A passzív megoldásban megfelelően működő olcsó hangszórókészlet az aktív elektronikával valamiért nem akart megbarátkozni. Az oka már soha nem fog kiderülni, de én sem voltam elégedett és a hozzám látogató kollégák is húzták a szájukat, így a rendszer egyszerűsítéséből befolyt összeg egy részét beáldozva a motorok cseréje mellett döntöttem.
Az új magassugárzó nem volt kérdés, korábbi munkáim során nagyon megkedveltem a textil membrános Scan Speak Illuminatort, soha nem csalódtam benne. (Most sem.) A középsávba már nehezebben találtam főszereplőt. A nálam tapasztaltabb konstruktőrök tanácsát kikérve persze nagy káosz alakult ki, hiszen mindenki másra esküszik, de ez már csak egy ilyen hobbi. Végül az új Nextel bevonatos SEAS Excel lett a befutó, a norvég gyár egyetlen felső kategóriás középsugárzójának frissített verziója.
Ezzel a lépéssel a doboz már egyáltalán nem nevezhető olcsó megoldásnak, mindkét új hangszóró a felsőbb kasztból érkezett, megduplázva az alkatrész költségeket, amiket szerencsére még így is bőven fedezett az eladott erősítők és kábelek ára. Ennek megfelelően az új motorok beüzemelésekor egyértelműen magas elvárásaim voltak. Itt már nincs kegyelem, nincs sumákolás, jótékony szemlesütésnek sincs helye, ezek a típusok csak nagyon drága gyári dobozokba kerülnek beépítésre.
Már az első 10 percben elismertem, hogy az új felállás helyrebillentette a világ rendjét. Előkerültek a valódi magas hangok, a cintányérok végre fémes hangot produkálnak, a hangszerek felharmonikusai sokkal dúsabbak (nesze neked kerámia mánia!). A SEAS középsugárzó fölénye kétségtelen a Beyma versenyzője felett, nagyon más súlycsoportban mozognak, a hallható különbség jól tükrözi a költségek viszonyát. Angus Young gitárjátéka levakarja a fogkövemet, Miles Davis trombitája nem engedi, hogy bármi másra figyeljek, Mozart vonósai színpompás szőnyeget terítenek elém, Kari Bremnes hangja valós erotikus élményeket juttat eszembe. Még hogy nem létezik műfajfüggetlen hangdoboz? Eszeveszett mennyiségű részlet jelent meg a hangképben, de ez nem megy a realitás és lendület rovására, a dinamika gazdag rétegződésben lubickol. Ez így nagyon rendben van!
Az új hangszórókészlet kevésbé szenved átviteli hibáktól, mint a Beyma/Visaton szett, így itt szoftveres DSP korrekcióra nem igazán van szükség, csupán a SEAS-nál jól ismert, 1,3 kHz környéki szűk beszakadást érdemes némi plusz energiával ellensúlyozni, ha maximalisták vagyunk, de a produkció hallatán valahogy nem éreztem szükségét semmiféle mérés elvégzésének, hamar el is csomagoltam a korábban gondosan kikészített műszereket. Csak a jegyzőkönyv kedvéért készítettem egy ábrát a közép/magas váltás működéséről:
Két zenehallgatással töltött nap után is nagyon nehezen találok hallható hibákat a produkcióban. Egyértelmű, hogy a rendszer leggyengébb eleme most a Beyma mélysugárzó lett. Részletezőképességben, gyorsaságban elmarad a SEAS közép és a SS magas produkciójától, de lemaradása nem drámai. Ha majd egyszer rászánom magam és egy nagy adag pénzt, egy ETON kerül a helyére, de ha ez soha nem következik be, akkor sem sírom tele a párnám éjszakánként.
A project megvalósításának végén néhány tanulságot bátorkodom levonni:
1. Az aktív váltás nem csodaszer, más megoldásokhoz hasonlóan megköveteli a gondos kivitelezést és körítést, de ha ezt megkapja, segítségével nagy lépést tehetünk felfelé és nem is feltétlenül kell ráköltenünk egy lakás árát.
2. Újra és újra le kell szögezni, hogy a szép frekvenciaátvitel önmagában nem garantál semmit. Esetemben többféle passzív és az aktív váltással is bele tudtam erőltetni a dobozaim átvitelét +- 2dB tűrésbe, ennek ellenére nagyon másként szólaltak meg és ezt a különbséget nagyon nehéz mérésekkel igazolni.
3. MZ/X mester elektronikája magas szintet képvisel, igényes hangszórókkal társítva komoly magasságokba lehet eljutni vele. Továbbra is úgy tűnik, nem szükséges 2 vödörnyi alkatrész és fél mázsás erősítő a jó hangzáshoz. Az előd Crown PSA-2 erősítőm nagyon magasra tette azt a bizonyos lécet, de úgy tűnik, Zolinak sikerült ezt is megugrani. Kíváncsian várom további fejlesztéseit.
4. Nincs ingyen ebéd, a jó hangszórónak ára van, a gyártók árpolitikája még ha néha elnagyolt is, de iránya indokolt. Ennek ellenére, vagy éppen pont ezért továbbra is tartom magam ahhoz, hogy némi barkácsolási hajlammal 1 MFt-ból igenis ki lehet jó hangot hozni. Jelenlegi rendszerem (saját gyártású Luxor PC, modifikált TEAC UD-501 DAC, saját gyártású 3 utas aktív hangdobozok és Luxor ezüst/arany kábelek) pontosan ennyibe került. Számomra ebben rejlik a kihívás, nem a sokmilliós rendszerek építésében.
A dobozok átalakításában most is Bege mester segédkezett a tőle megszokott alapossággal.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
Szia!
Írnál pár sort, mi változott azóta?
Össze ísmerkedtetek már, van barátság, boldogság?
Végül is hozta az elvártakat?
Terveztem, hogy beszámolok a fejleményekről, de még nem ért véget a folyamat. Az aktív váltásra átállás és az ezzel kapcsolatos eladások következményeként sok pénzt ki tudtam venni a rendszerből. Ennek egy részét visszaforgatom a dobozba, leginkább azért, mert a passzív megoldásban elég jól működő hangszórókkal elégedetlen vagyok az aktív verzióban. A középsávba SEAS Excel, a magasba Scan Speak Illuminator érkezik, szóval megcélzom a felső kasztot.
u.i.: A topik címe egyre kevésbé aktuális, mert már csak a mélysugárzó származik a Beymatól, de nem vennék mérget rá, hogy sokáig marad.
- suminator968
- V.I.P.

- Értékelés: 1082
3 utas Beyma nagymonitor
A keresztváltó tökéletesen teszi dolgát, pontosan az előre megállapított pontokon és módon. A doboz még nem találta meg a szobámhoz és fülemhez illeszkedő beállítását, ez csak több napos zenehallgatás után fog megszületni, főleg ha a jelenleg alkotórészeire szétbontott DAC-om ismét összeáll egy egésszé. Csak mérések alapján, néhány perces állítgatás után ilyen átvitelt értem el a középső és felső tartományban:
Freq Cross.jpg
Még csak az ismerkedésnél járunk, ehhez kimértem a szabályzási tartományokat. A felső regiszterben pl. ilyen szélső szintértékek lehetségesek. Ez a szabályzási tartomány minden útban rendelkezésre áll, utanként 8 érték állítható be a DIP kapcsolókkal, így néhány kattintással elérhető a kedvelt hangzási egyensúly.
Levels high.jpg
Kíváncsi voltam a basszuskompenzáció működésére, erről is készítettem néhány görbét. A mély hangokra mindannyian kényesek vagyunk, én különösen, ezért nagyon hasznosnak tartom ezt a beállítási lehetőséget.
Bass comp.jpg
Utóbbi görbéken az is tetten érhető, hogy a dobozaim alsó határfrekvenciája az új hajtásnak köszönhetően kb. 5 Hz-cel lejjebb költözött, mint a passzív váltóval volt, határozottan megközelíti a misztikus 30 Hz-et. Logikus, mégis meglepő és örömteli fejlemény.
A hangzásról még nem tudok nyilatkozni, de erősen bizakodó vagyok. Az elektronika hibátlanul teszi dolgát, a szabályzási lehetőségek nagyon precízen működnek. Vészes melegedést nem tapasztaltam, a hátlap kellemesen langyos a kiadós mérések után. Elektromos és mechanikus zajnak semmi nyoma, a bekapcsolás tényét csak a büszkén világító LED jelzi.
Nagy köszönettel tartozom emzeperix mesternek szakszerű munkájáért és hozzáértő iránymutatásaiért, illetve Kalminak a tanácsokért.
Szia!
Írnál pár sort, mi változott azóta?
Össze ísmerkedtetek már, van barátság, boldogság?
Végül is hozta az elvártakat?
Sabo Audio Streamer 23--Mzx PRE-NR1--Mzx SS Illuminator Activ Speaker—2xDynavoice Challenger sub
Táp:UnKnow Helix Reference Ultra, Viablue X-60 Silver, Viablue EP-7 Ethernet,
Audio cable:Sabo Audio Solar XLR
Úton: IPhone 13Pro Max-Tidal—-Apple Airpods Pro2
Táp:UnKnow Helix Reference Ultra, Viablue X-60 Silver, Viablue EP-7 Ethernet,
Audio cable:Sabo Audio Solar XLR
Úton: IPhone 13Pro Max-Tidal—-Apple Airpods Pro2
3 utas Beyma nagymonitor
Nekem még nem volt velük bajom, igaz eddig csak kétszer használtam ilyesmit.
Függvénygenerátor építésénél használtam ezt a típust, és egy kivételével, mind kontakthibát produkált.
Lehet csak én fogtam ki egy rossz szériát. Bár egyik ismerősömnek egy bemenetválasztóként való alkalmazásban, szintén problémás volt.
Én azóta nem vásárolok ilyen típusból.
Ne keverjük!
A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?
3 utas Beyma nagymonitor
Nekem, és pár embernek, már meggyűlt a baja ezzel a típussal.
Nekem még nem volt velük bajom, igaz eddig csak kétszer használtam ilyesmit.
3 utas Beyma nagymonitor
Gratulálok! Le a kalappal! Tényleg első osztályú konstrukció, kivéve a forgó kapcsolót. Nekem, és pár embernek, már meggyűlt a baja ezzel a típussal.
Ne keverjük!
A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
A keresztváltó tökéletesen teszi dolgát, pontosan az előre megállapított pontokon és módon. A doboz még nem találta meg a szobámhoz és fülemhez illeszkedő beállítását, ez csak több napos zenehallgatás után fog megszületni, főleg ha a jelenleg alkotórészeire szétbontott DAC-om ismét összeáll egy egésszé. Csak mérések alapján, néhány perces állítgatás után ilyen átvitelt értem el a középső és felső tartományban:
Még csak az ismerkedésnél járunk, ehhez kimértem a szabályzási tartományokat. A felső regiszterben pl. ilyen szélső szintértékek lehetségesek. Ez a szabályzási tartomány minden útban rendelkezésre áll, utanként 8 érték állítható be a DIP kapcsolókkal, így néhány kattintással elérhető a kedvelt hangzási egyensúly.
Kíváncsi voltam a basszuskompenzáció működésére, erről is készítettem néhány görbét. A mély hangokra mindannyian kényesek vagyunk, én különösen, ezért nagyon hasznosnak tartom ezt a beállítási lehetőséget.
Utóbbi görbéken az is tetten érhető, hogy a dobozaim alsó határfrekvenciája az új hajtásnak köszönhetően kb. 5 Hz-cel lejjebb költözött, mint a passzív váltóval volt, határozottan megközelíti a misztikus 30 Hz-et. Logikus, mégis meglepő és örömteli fejlemény.
A hangzásról még nem tudok nyilatkozni, de erősen bizakodó vagyok. Az elektronika hibátlanul teszi dolgát, a szabályzási lehetőségek nagyon precízen működnek. Vészes melegedést nem tapasztaltam, a hátlap kellemesen langyos a kiadós mérések után. Elektromos és mechanikus zajnak semmi nyoma, a bekapcsolás tényét csak a büszkén világító LED jelzi.
Nagy köszönettel tartozom emzeperix mesternek szakszerű munkájáért és hozzáértő iránymutatásaiért, illetve Kalminak a tanácsokért.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
Felélesztem e topikot álmából, mert komoly fejlemények történtek. Már az indításnál pedzegettem, hogy a végkifejlet minden bizonnyal a többutas aktív erősítés lesz és ez most be is következett. Nem mintha elégedetlen lettem volna a passzív váltóval elért hangzással, kimondottan szeretem a hangdobozom, de a technikai kihívások mindig izgattak, illetve kezdek kihátrálni a szokványos hifizésből, emiatt a teljes rendszeremet egyszerűsítem. Eladtam az elő- és végerősítőmet, kicsit feltuningoltam a DAC-omat és a lejátszás minden feladványa, köztük a távvezérlés és tárolás is egyetlen műsorforrásomra, a Luxor PC-re hárult.
Az aktív váltás ellen jellemzően az árát hozzák fel érvként. Engem is ez tartott vissza sokáig, de most sikerült egy olyan megoldást találnom, ami meglepően költséghatékony, mégis komoly minőséget produkál. Kalmi barátom egyik új dobozánál találkoztam testközelből Emzeperix kolléga saját fejlesztésű elektronikájával. Gergő hangsugárzói nekem általában túl visszafogottak, de ebben a példányban meghallottam azt a lendületet és műfajfüggetlenséget, ami számomra különösen fontos. Osztottam, szoroztam, konzultáltam, aztán döntöttem és rendeltem emzeperixtől egy pár panelt. E lépésnek köszönhetően fenti előnyök mellett kiszórhattam rengeteg kábelt is a láncból, így még anyagilag is kimondottan előnyös fejlemény történt.
Mit is kaptam? Az említett panelek magukban foglalják a tápegységet, a 3 utas aktív váltót számos szabályzási lehetőséggel, illetve 4 végerősítőt. Ezekből 1-1 gerjeszti a közép- és magassugárzót maximum 20 Watt teljesítménnyel, 2 végfokozat pedig hídba kötve, 80 Wattal felvértezve a mélysugárzó lengetéséért felel. Azt gondolhatnánk, ennyi szolgáltatás csak egy igen komplex és méretes panelen fér el, így nem kis meglepetés ért, mikor megláttam a két tenyérnyi áramkört. Azt hiszem, kevesen képesek otthoni körülmények között ilyen minőségű SMD felületszerelt paneleket gyártani, mint emzeperix, a viszonylagos kis méret ennek is köszönhető. A szabályzási lehetőségek minden igényt kielégítenek. A szimmetrikus bemenet érzékenysége 4 fokozatban állítható DIP kapcsolókkal, ehhez én még kértem egy kényelmesebben használható szintszabályzó forgókapcsolót, mert nálam igen széles értékek között változik a hallgatási hangerő, a DIP-et pedig nem napi többszöri kapcsolgatásra találták ki. A 3 út szintje külön is állítható decibeles lépésekben, továbbá van egy több állású mélyvágó HPF szűrő, illetve a mélysugárzónál lehetőség van a basszustartomány több fokozatú kiemelésére. Mi kellene még? Igen, fázistolás a magassugárzóhoz ellensúlyozandó az akusztikai síkok eltérését. Ez jellegéből adódóan nem módosítható, az áramkörben fix 40 fokos értéket állítottunk be, ami a mérési eredményekből és a mintegy 1,5 cm távolságból is különbözik. A keresztezési frekvenciákat 350 és 3000 Hz-re kértem, a vágási meredekség 24 dB/oktáv LR méretezéssel, tehát viszonylag magas, de aktív váltásnál ez kevésbé fájdalmas, mint a passzív áramköröknél.
Mindehhez részemről a tápellátást és hűtést kellett biztosítanom. Előbbit egy 200 VA teljesítményű, duplán árnyékolt toroid transzformátor uralja. A hűtést a dobozom állványának fa hátlapját leváltó 3 mm vastagságú, lézerrel vágott és szürkére szinterezett alumínium lemez biztosítja, erre szereltem minden alkatrészt, csatlakozót, kapcsolót, kezelőszervet és magát a panelt is. Összeszerelés után, beépítés előtt így néz ki:
A paneleket emzeperix már ellenőrizte, rám csak a "gyárilag" leszabályzott nyugalmi áramok, azaz a munkapontok beállítása, a termikus kapcsolatok, szigetelések ellenőrzése maradt. Ezek után helyére került a teljes képződmény, rákötöttem a passzív alkatrészektől megszabadított hangszórókat és következtek az első izgalmas mérések, beállítások és néhány meglepetés. Dobozom hátlapja ilyenre változott:
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
Ide teszem mert nem erdekel hogy lassak,neked akartam megmutatni,a labak amiket haszanaltam azok is majdnem olyanok mint a tiedek .Kb ez volt ,es amikor feltettem oket a labakra eltunt telyesen a melytartomany,termeszetesen nem hasznaltam hangkorrekciot.
Ne feledjük, hogy ezeket a hangszórókat nem HiFi dobozokba szánták a tervezőik, hanem PA rendszerekbe mélyközép sugárzónak, ahol a 80 Hz alatti basszustartományt nagy 18 collos lavórok termelik. Így hát nagyon kevés olyan 10-12 collos típus van a Beyma kínálatában, ami tisztességes mélyeket képes lesugározni és nem kerül több száz €-ba. Hetekig nézegettem a kínálatot, mire kiválasztottam a 12B100-ast, de már akkor is látszott, hogy ez sem megy majd le a pincébe és nem is lesz nagyon terhelhető. Szobában simán el lehet érni vele a bulihangerőt, de hangosítani csak szubsugárzóval kiegészítve vinném el.
3 utas Beyma nagymonitor
Most mar tudom mindezeket,akkoriban sajnos nem, en is 12br100-ast akartam venni csak lebeszelt a fiu a boltban,azt mondta annak nagyon kics az XMax-ja ,kb 5mm,es ha elszurom a dobozt, pattogni fog benne.A hiba az volt hogy en ezt a 12lx-et egy Slovak vagy milyen cegnel lattam egy hifi hangfalban,de ott aktivak voltak,vagy kulon erositovel voltak hajtva,az meg telyesen mas tal teszta,ezek pedig draga erositoket akartak eladni nekem,en meg nem voltam felkeszulve lelkileg ilyesmire.Igy elvesztettem a valto jo alkatreszeinek felet,eladtam a Belymat es lecsereltem ket rendes hangszorora.Orulok azert a 12br -rol hogy jokat hallok.
3 utas Beyma nagymonitor
A BG Radia, viszont jó választás!
3 utas Beyma nagymonitor
Ezzel a "mély"hangszóróval ne is csodálkozz, ha nincs igazi mélytartományod. Nézd meg a felfüggesztést, a rezonancia frekit, az érzékenységet, és a mozgó tömeget. Fapaci dobozában lévő mélyhangszóró teljesen más kategória. Ha van tapasztalatod a hangszórók kielemzésében, egy idő után elég ránézned akár magára a hangszóróra, vagy annak adatlapjára, és egyből meg tudod saccolni, mit várhatsz tőle ami a mély hangokat illeti!
Az alacsony mozgó tömeg, magas Fs, magas érzékenység mindig mélyhiányos hangszórót vetít előre. A magasabb mozgó tömeg, alacsony Fs, alacsony érzékenység, és a (viszonylag) magasabb Q paraméterek vélhetőleg korrekt mélytartományú hangszórót ígérnek.
3 utas Beyma nagymonitor
Elrontani nem tudod, de egy általános hangdobozos topicban többen látnák.
Ide teszem mert nem erdekel hogy lassak,neked akartam megmutatni,a labak amiket haszanaltam azok is majdnem olyanok mint a tiedek .Kb ez volt ,es amikor feltettem oket a labakra eltunt telyesen a melytartomany,termeszetesen nem hasznaltam hangkorrekciot.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
Fapaci,zavar ha teszek 2 kepet a beymas hanfalammal mielott kicsereltem egy mas hangszorora?Vagy elrontjuk a topik-odat?
Elrontani nem tudod, de egy általános hangdobozos topicban többen látnák.
3 utas Beyma nagymonitor
Szerintem sem feltétlen veszel észre különbséget 35 és 27 Hz-es alsó frekihatár között, de tapasztalatom szerint, minél alacsonyabb f3-at tud egy doboz (természetesen lineáris megoldásokkal), annál tisztábbnak érzed az egész felette lévő hangképet, annál feszesebb tud lenni a basszus tartomány. Magyarázatát nem tudom, de mindig ezt tapasztalom.
Úgy gondolom, hogy ez az alacsonyabb rezonancia frekvenciával hozható összefüggésbe. Így a felette lévő basszus tartomány szélesebb sávban marad torzításmentesebb, jobb dinamikus viselkedésű.
"A vízipipa bölcsességet húz ki a filozófus ajkai közül, és befogja a száját a bolondnak."
3 utas Beyma nagymonitor
Fapaci,zavar ha teszek 2 kepet a beymas hanfalammal mielott kicsereltem egy mas hangszorora?Vagy elrontjuk a topik-odat?
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
Szerintem sem feltétlen veszel észre különbséget 35 és 27 Hz-es alsó frekihatár között, de tapasztalatom szerint, minél alacsonyabb f3-at tud egy doboz (természetesen lineáris megoldásokkal), annál tisztábbnak érzed az egész felette lévő hangképet, annál feszesebb tud lenni a basszus tartomány. Magyarázatát nem tudom, de mindig ezt tapasztalom.
Mondjuk nem tudom Fapaci honnan tudod hogy a dobozod 35 Hz-ig lemegy, ugyanis reflex dobozoknál eléggé komplex mérést igényel ennek megállapítása. Csináltál erről mérést? Én, ha megkérdezik egy dobozomról, meddig megy le, sokkal finomabban fogalmazok, és inkább egy tól-ig tartományt adok meg. Nem mindegy hol méred, honnan méred, hova teszed a dobozt.
A freefield mérések adnak erre választ, amik közelítenek az "űrben lebegő" hangdoboz elhelyezéséhez.
Szándékosan nem bagatellizáltam az alsó határfrekvencia jelentőségét, mert - néha meglepő módon - érzékelhető és hat a zenére a szubtartomány jelenléte. De mivel a hangdobozépítés kompromisszumok sorozata, a szempontokat pedig egyénileg kell súlyozni, nálam az alsó határ kicsit hátrébb került a sorban. Ez a doboz jól bizonyítja az igazamat szerintem, mert bár az előző Scan Speak motoros dobozom mélyebbre ment a mérések szerint, a basszusérzet teljesen más, jóval élvezetesebb kategória a Beyma esetében.
Igen, a BR dobozok basszusátvitelének mérése nem is olyan egyszerű. Én közeltérben kimérem külön a hangszóró és a BR nyílás átvitelét, aztán a kettő közé is teszem a mikrofont és mérek 3-4 távolságból is. Jó esetben nagyjából ugyanolyan határ jön ki mindegyik görbén. Ennél a doboznál az alsó reflexnyílás miatt viszonylag könnyű a basszustartományt mérni. Természetesen ezekben az eredményekben is benne van a szoba hatása, no de mivel én ott mérek, ahol hallgatom is, hasznosnak mondható a kapott információ.
3 utas Beyma nagymonitor
Mar latom is,szepen sikerultek,es ugyesek voltatok hogy a kozepet es a magasat az elolap szelere helyeztetek!A doboz kulomben olyan mint az enyem volt meretben es aranyokban.
3 utas Beyma nagymonitor
Mondjuk nem tudom Fapaci honnan tudod hogy a dobozod 35 Hz-ig lemegy, ugyanis reflex dobozoknál eléggé komplex mérést igényel ennek megállapítása. Csináltál erről mérést? Én, ha megkérdezik egy dobozomról, meddig megy le, sokkal finomabban fogalmazok, és inkább egy tól-ig tartományt adok meg. Nem mindegy hol méred, honnan méred, hova teszed a dobozt.
A freefield mérések adnak erre választ, amik közelítenek az "űrben lebegő" hangdoboz elhelyezéséhez.
3 utas Beyma nagymonitor
Lapozz vissza, akkor találsz képet is.
"A vízipipa bölcsességet húz ki a filozófus ajkai közül, és befogja a száját a bolondnak."
3 utas Beyma nagymonitor
35 Hz-es alsó határ már nem igazán jelent kompromisszumot számomra. Szívesen elbeszélgetnék azzal, aki zenehallgatás közben észreveszi a 27 és a 35 Hz-es határ közötti különbséget. :-) Gyakori hiba tesztek során, hogy összekeverik a mélyre hatoló basszust a sok basszussal. No meg ahogy írtam, a Hz-ek helyett többre tartom a dinamikát és tisztaságot.
Egy 3 utas doboz, amiben csak a mély kamra nettó 100 liter, még az én jókora szobámban sem férne el emberségesen.
Igen ,a 20 Hz koruli frekvenciakat nem hallod, azokat inkabb erzed...Kulomben en is a jo minosegu basszust szeretem,aki azt az SBA-t tervezte az a ScanSpeak revelatorja-it is,ugy hogy nem hinnem hogy baj lenne a tervezessel.
Van keped mar a hanfalakrol ,keszen vannak?Kivancsi vagyok milyenek lettek!
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
Igen,kompromisszumot kell kotni,csak mondtam az is egy varians lett volna,annak meg ha csinalnal egy 100litres dobozt,a Madisound szerint 27Hz et tudna ,ami szobaban joval kevesebbet jelent.
35 Hz-es alsó határ már nem igazán jelent kompromisszumot számomra. Szívesen elbeszélgetnék azzal, aki zenehallgatás közben észreveszi a 27 és a 35 Hz-es határ közötti különbséget. :-) Gyakori hiba tesztek során, hogy összekeverik a mélyre hatoló basszust a sok basszussal. No meg ahogy írtam, a Hz-ek helyett többre tartom a dinamikát és tisztaságot.
Egy 3 utas doboz, amiben csak a mély kamra nettó 100 liter, még az én jókora szobámban sem férne el emberségesen.