Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Diy Subwoofer

Vendég

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Szerintem felejtsd el ezt a hangszórót, sőt a cég összes hangszóróját.    Kár időt, energiát és pénzt áldozni ennek a dobozára. Inkább vegyél egy jobb hangszórót, amit évekig boldogan használsz majd.
Az erősítő jó választás, hogy ne csak rosszat mondjak.

Nem mertem leírni, mert mindenki megsértődik mindenen, de maximálisan egyetértek. 

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 839

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: Red75 »

Minden kritikát köszönettel veszek! :-)
Szerintem felejtsd el ezt a hangszórót, sőt a cég összes hangszóróját.    Kár időt, energiát és pénzt áldozni ennek a dobozára. Inkább vegyél egy jobb hangszórót, amit évekig boldogan használsz majd.
Az erősítő jó választás, hogy ne csak rosszat mondjak.
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

bal68000
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: bal68000 »

Sziasztok!

Tervezem az első szubláda építés projektemet, amihez már kéznél van egy SAL SBX 2530 hangszóró. Ehhez vennék egy ilyen dedikált szub erősítőt: Dayton Audio SA230

hangszóró: https://www.sal.hu/termekdokumentumok/08807_03_01.pdf
erősítő: http://www.daytonaudio.com/index.php/sa ... ifier.html
doboztervezés: http://www.ajdesigner.com/fl_subwoofer/subwoofer.php

Mi erről a véleményetek, lehet ebből a hangszóróból egy tisztességes szubot építeni?

Minden kritikát köszönettel veszek! :-)

elektrorudi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 150

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: elektrorudi »

Nem igazan rezonancia az csak nem talaltam a megfelelo szot ra, de talan ha azt mondom hogy dong vagy azt hogy zeng, az jobban illik ra, ezert gondoltam arra hogy tul nagy a doboz, vagy kene bele csillapitoanyag.
Először be kellene határolni a valódi problémát. Összetett jellel (zenével) nem biztos, hogy megtalálod a hibaforrást. Próbáld meg egyszerű színusz jellel mérni, amit elő tudsz állítani egy PC-s programmal. Ha rezonancia, akkor végig sweep-elve a használati tartományt, még a keletkezés helye is meghatározható. A hangerőt változtatva, pedig az derülhet ki, hogy van-e köze a hangnyomáshoz?  

balageguy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 52

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: balageguy »

Nem "ereszt" a reflexcső? Nem szorul a cséve? Hogy érzed, honnan származik a zaj? A doboz mindenhol zár rendesen? Az erősítő beépítve van vagy külső modulként használod?
AVR: Marantz Cinema 30
Hangsugárzók: 5x JBL HDI-1600, 2x JBL Stage XD-5, 2x Arendal 1723 2S
Forrás: HTPC, Audio-Technica AT-LP5

anonym1s
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: -8

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: anonym1s »

Na azt pont ne!
Akkor mit, mennyit es honnan?

anonym1s
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Diy Subwoofer

Keresztmerevítések kerültek bele végül?

A tömítőanyagot meg nem kell túlhájpolni, csak tömj bele akusztikus szivacsot, vagy vatelint, és ügyelj a megfelelő rögzítésre, tehát ne spórolj a ragaccsal, vagy ami jobb a gémkapcsos fába lövővel! 

Merevites csak a ket oldalara kerult ami latszik a felkesz kepen is, de azokat hozzacsavaroztam a hatlaphoz es elolaphoz is egy-egy csavarral, szerintem az tartja a hatlapot rendesen, az elolap meg dupla, az tuti eleg merev.

anonym1s
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Diy Subwoofer

Szia!

A  gyári ajánlásban nincs benne, mennyi csillapítóanyag kell a dobozba? Peerless-nél pl megadják... A hangszóró kosara és a doboz között van valami tömítő anyag? Kis hangerőn is jelentkezik a rezonancia?  Csak egy bizonyos frekvencián rezonál? 

A gyari ajanlasban nincs szo csillapitoanyagrol, a hangszoro es doboz koze nem raktam tomitoanyagot mert a hangszoro szelen egy U profilu gumi perem van korbe, az tomit rendesen.
Nem igazan rezonancia az csak nem talaltam a megfelelo szot ra, de talan ha azt mondom hogy dong vagy azt hogy zeng, az jobban illik ra, ezert gondoltam arra hogy tul nagy a doboz, vagy kene bele csillapitoanyag.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11235
Kapcsolat:

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

...csak tömj bele akusztikus szivacsot, vagy vatelint...
Na azt pont ne!

PrinceHerceg
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 96

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: PrinceHerceg »

Keresztmerevítések kerültek bele végül?

A tömítőanyagot meg nem kell túlhájpolni, csak tömj bele akusztikus szivacsot, vagy vatelint, és ügyelj a megfelelő rögzítésre, tehát ne spórolj a ragaccsal, vagy ami jobb a gémkapcsos fába lövővel! 

Vendég

Diy Subwoofer

Sziasztok.
En is csinaltam egy melynyomot, epp mult heten lettem kesz vele. Nagyon melyen szol es brutal erovel, viszont a hangja kisse fura. Asszonykamnak is feltunt, azt mondta, olyan mintha rezonalna benne valami, nekem meg olyan erzesem van mintha kisse tul nagy lenne a doboz, pedig nem valoszinu mert a gyari ajanlast csinaltam es nem is rezonal. Arra is gondoltam, hogy talan ki kellene tomni csillapito anyaggal, de az is lehet hogy az erosito a ludas a dologban, ami egy eltax a12r melynyomo erositoje (250w). Esetleg maga a hangszoro lehet? Ti mire tippelnetek? Csillapito anyagnak mit javasoltok, es honnan lehet beszerezni?
A doboz belseje 142,6 liter, de ebbol lejon a hangszoro es merevitesek, igy kb 135-136 liter, a szubcso meg egy 13,5 x 13,5 x 36 centis hasab, minden a gyari ajanlasnak megfeleloen.
A hangszoro gyari adatai az also kepen vannak, a jobb szelso oszlop, 38 centis.
Ja, nem az eltax erositoje lesz benne, azt csak proba keppen kotottem ra, a sajat erositoje egy 350w/4ohm erosito lesz, amihez egy 500w-os trafo kene, de jelenleg csak egy 300w-os van, szoval az meg nincs benne.

Szia!

A  gyári ajánlásban nincs benne, mennyi csillapítóanyag kell a dobozba? Peerless-nél pl megadják... A hangszóró kosara és a doboz között van valami tömítő anyag? Kis hangerőn is jelentkezik a rezonancia?  Csak egy bizonyos frekvencián rezonál? 

anonym1s
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Diy Subwoofer

Sziasztok.
En is csinaltam egy melynyomot, epp mult heten lettem kesz vele. Nagyon melyen szol es brutal erovel, viszont a hangja kisse fura. Asszonykamnak is feltunt, azt mondta, olyan mintha rezonalna benne valami, nekem meg olyan erzesem van mintha kisse tul nagy lenne a doboz, pedig nem valoszinu mert a gyari ajanlast csinaltam es nem is rezonal. Arra is gondoltam, hogy talan ki kellene tomni csillapito anyaggal, de az is lehet hogy az erosito a ludas a dologban, ami egy eltax a12r melynyomo erositoje (250w). Esetleg maga a hangszoro lehet? Ti mire tippelnetek? Csillapito anyagnak mit javasoltok, es honnan lehet beszerezni?
A doboz belseje 142,6 liter, de ebbol lejon a hangszoro es merevitesek, igy kb 135-136 liter, a szubcso meg egy 13,5 x 13,5 x 36 centis hasab, minden a gyari ajanlasnak megfeleloen.
A hangszoro gyari adatai az also kepen vannak, a jobb szelso oszlop, 38 centis.
Ja, nem az eltax erositoje lesz benne, azt csak proba keppen kotottem ra, a sajat erositoje egy 350w/4ohm erosito lesz, amihez egy 500w-os trafo kene, de jelenleg csak egy 300w-os van, szoval az meg nincs benne.

Igy nezett ki felkeszen:

PrinceHerceg
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 96

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: PrinceHerceg »

Skacok, esetlegesen nem tud valaki eladó JBL Studio 150P t. aktív mélyről pl ismerősénél vagy máshol, mert nagyon komoly vevője lennék egy ilyen példánynak, csak sajna hiába adtam fel már régebben hirdetésként is az igényem, egy árva input sem futott be eddig! 

Bocsi ha kilógok a totyikból de reményem szerint talán kedvezőbb széljárást tudok kifogni ezáltal!

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 799

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

Köszönöm!
Az eredeti terv az OB-im turbózása lett volna,szóval akkor maradok ezen a vonalon. 

"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: muvimi »

Ó köszönöm srácok a figyelmeztetést!
Akkor nagyon mellényúlnék ezzel a projektel,de sejtettem valami ilyesmit.Több hangsugárzót is építek párhuzamosan,OB falaimat szeretném megtámogatni mély tartománnyal arra lehet megfelelő,mondjuk zárt dobozban kapna helyet?

Igen, jó lesz. 

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

Diy Subwoofer

Ó köszönöm srácok a figyelmeztetést!
Akkor nagyon mellényúlnék ezzel a projektel,de sejtettem valami ilyesmit.Több hangsugárzót is építek párhuzamosan,OB falaimat szeretném megtámogatni mély tartománnyal arra lehet megfelelő,mondjuk zárt dobozban kapna helyet?
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11235
Kapcsolat:

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Szeretnék építeni 2db subot mozihoz,hangszórók már elméletileg megvannak hozzá Peerless SLS 315.
Nagy esély van rá, hogy házimozis szubsugárzóként használva halálba kínoznád ezt a hangszórót.

Vendég

Diy Subwoofer

Ez a hangszóró inkább 3 utas zárt monitorba való. Abban se megy le a pincébe persze, de ez oda tök jó. Több ilyen híres projekt mélysugárzója. Viszont házimozi szubba nem ez az igazi. Egyrészt zártban magasan lesz az f3 pont, már szubhoz képest, másrészt hamar elfogy majd effekteken és elmegy maxra mechanikailag. Ha meg nagyobb dobozba teszed, hogy mélyebbre menjen, mondjuk oda, ahol egy szubnak dolgoznia kéne, akkor még kevésbé lesz terhelhető és akkor se lesz olyan igazi szubmély. Vannak olyan hangszórók, melyek inkább megfelelnek ilyen célra. Fs 20Hz körül, nagyobb terhelhetőséggel, kitéréssel. 

balageguy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Diy Subwoofer

Zárttal mehetsz feljebb is. Pl 100 literrel mélyebbre megy, csak úgy 50-60W körül elfogy a lineáris kitérés.

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

Diy Subwoofer

Köszönöm a választ!
Igen az a hangszóró,és zárt dobozt építek neki,csak valamerre indulni kell a DIY vonalon.
Remélem sikerül belőle értelmes subot kihoznom.

balageguy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Diy Subwoofer

http://loudspeakerfreaks.com/Product.as ... ct_ID=4296

Ezaz? Ha igen, ott a datasheet, abból ki lehet indulni. Vannak jó modellező programok, mint pl Unibox (ez egy excel sheet) és Winisd. Ezekkel érdemes megismerkedni.

A hangszóró megadott adatait használva, viszonylag nagy zárt (60 liter) és még nagyobb reflexet (140 liter, 30hz) sikerült "összekattingatni" 5 perc alatt. 100W-al nézve mind a max lineáris kitérésen mozog ekkor. A reflexhez 30hz alá szűrő kell.

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

Diy Subwoofer

Sziasztok Szakik!

Szeretnék építeni 2db subot mozihoz,hangszórók már elméletileg megvannak hozzá Peerless SLS 315. Ezekhez szeretnék valami doboztervet tőletek kérni,vagy segíthetnétek,hogy merre keresgéljek hozzá megfelelő terveket.
Magam készítem a kabineteket,tehát az nem okoz problémát.Erősítőnek valami külső végerősítőre gondoltam.

Vendég

Diy Subwoofer

MDF vagy rétegelt lemez bár az drágább, és minél jobban legyen kimerevítve minden irányból
Vagy is-is.

Muszklismick
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 229

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: Muszklismick »

MDF vagy rétegelt lemez bár az drágább, és minél jobban legyen kimerevítve minden irányból

diysub
Értékelés: 0

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: diysub »

Szamit, koszi.
Hangszorot mar megvettem, nagyon tetszik.
Jovo hetvegen lesz osszerakva, ha minden stimmel.
Vezetekeket meg sorkapoccsal kotom ossze, az elvileg jobb, mintha forrasztassal.
Saruk szigetelesere jo lehet a sima szigeteloszalag + zsugorcso?

MDF lapot meg nem talaltam itt helyben, butorlaprol mi a velemenyetek?

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”