A kondenzátorok nagy frekvencián való viselkedése pedig sokat elárul a kondenzátor minőségéről. Legtöbb sztárolt típus 10kHz felett már átfordul induktív jellegűbe, és onnantól lőttek a szűrésnek. "
A tegnapi napon végre megjött a nagyon várt postai csomagom, benne a Black Gate FK 100uF/100v-os kondenzátorokkal.
A korábbi idézetből kiindulva ezeket a BG "Electron Transfer" High End elektrolit kondenzátorokat már meg tudom mérni több frekvencián is a DE-5000-es mérőműszeremmel.
A mérésnél van egy összehasonlító másik tipus, ez a közismert Panasonic FC 100uF/63v-os kondenzátora lett. A betett fotókon 100Hz és 10 kHz a használt frekvencia, az ESR értéke a kijelző jobb felső sarkában látható számokról leolvasható.
Mi az eredménye, és a levonható tanulsága ennek az összehasonlító mérésnek? A felhasznált mérőműszer a DER EE DE-5000 a DIY világában közismert, ennél természetesen vannak komolyabb és drágább laborműszerek, de szerintem az itteni tájékozodásra ez jól megfelel
A Panasonic FC adatai jó átlagosnak mondhatók, a Black Gate FK tipus viszont alaposan feladta a leckét a DIY műszernek
Úgy néz ki a dolog, hogy a mérőműszer 100Hz-es, de főként a 10kHz-es ESR mérésénél feladta küzdelmet, a mérési hibahatárnál van a Black Gate FK elektrolit kondenzátor paramétere.
Mi a tanulság?
Szerintem egyszerű, alapvető műszaki paramétereket tekintve is a Black Gate elektrolit kondenzátorok igencsak felette vannak a hagyományos tipusoknak.
De a valódi tudásukat az erősítőkbe beépitve mutatják meg, ezt az Unity Coupled V-FET SE-ben majd kifüleljük
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009