Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Békés, boldog karácsonyt kíván mindenkinek az AVX team!

Kábel készités házilag

prando
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 160

Re: Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: prando »

cat7505 írta:
2019.05.12., vas. 22:21
prando írta:
2019.05.12., vas. 21:28
A másfél méter jó középút lehet, ahogy itt írva lett.
De az én tapasztalatom mostanában az, hogy rövidebb is jó lehet. Zu Audio Eventjeim vannak, 1-1,5-2 m hosszban. Nem hallok különbséget, mindegyik javulást hozott a korábbiakhoz képest. Viszont az IC kábeleknél már nem vagyok ilyen biztos, ott a min. 1m szükségesnek tűnik számomra.
Akkor most melyik? gondolkodik.gif értem én, csak az meg ide nem túl releváns ;)
Én még a "sima PC kábel" esetén is hallom a méret különbséget...magam sem hittem volna, de ez van.
Azonos gyártó Longwell 0,50/1/1,5 méter és a hosszabb javára, de ez már eléggé az érzékelési határon van.
Bocsi, talán nem voltam eléggé konkrét. Az Eventek előtt a klf hosszúságú tápkábelek között ( pl Zu Mission) éreztem nagyon kicsi különbséget a hosszabb javára, most az összes Event hangja azonos, hosszra való tekintet nélkül. Mindegyik jobb a Missionoknál, de az Eventek között nem tudok különbséget tenni, lehet, itt már az én rendszerem elérte korlátait, de az 1m jelen esetben az Eventre vonatkozik. Összességében azt mondom, egy tápkábel legyen legalább másfél méter és az IC is legalább 120 cm. És igazából a hdmi, coax szintén.
Vincent cd, Revox magnó, TEAC dac, Rotel RA985BX erősítő, diy phono, Vandersteen 1C hangfal, Vibavoice Omega500 tápkondi, ezek Béres János fórumtárs felújításában. Linn lp-játszó Oppo bluray, Heed táp, Fapaci, ACR, AudioNote, VdH, ZuAudio Event, Soner, Furutech kábelek, Triangle Antal hangfal.

cat7505
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 52

Hozzászólás Szerző: cat7505 »

prando írta:
2019.05.12., vas. 21:28
De az én tapasztalatom mostanában az, hogy rövidebb is jó lehet. Zu Audio Eventjeim vannak, 1-1,5-2 m hosszban. Nem hallok különbséget, mindegyik javulást hozott a korábbiakhoz képest. Viszont az IC kábeleknél már nem vagyok ilyen biztos, ott a min. 1m szükségesnek tűnik számomra.
Akkor most melyik? gondolkodik.gif értem én, csak az meg ide nem túl releváns ;)
Én még a "sima PC kábel" esetén is hallom a méret különbséget...magam sem hittem volna, de ez van.
Azonos gyártó Longwell 0,50/1/1,5 méter és a hosszabb javára, de ez már eléggé az érzékelési határon van.
Intuitív és autodidakta alkotó (DIY-er), középsúlyú pákaforgató,
holisztikus szemléletű gondolkodó, spirituális anyag suttogó…
mellesleg nem vagyok százas, sosem voltam olyan gyenge IQ-ra

prando
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 160

Hozzászólás Szerző: prando »

Cenya írta:
2019.04.13., szomb. 18:06
Sziasztok!

Lehet,hogy "meg fogtok ölni" a kérdés miatt, de azért bátorkodom megkérdezni azt, hogy mekkora jelentősége van a tàpkábel hosszának?
Lehet-e tápkábel rövidebb 1,5 méternél anélkül, hogy azzal rontana a hangzásra kifejtett hatásán?
Vincent cd, Revox magnó, TEAC dac, Rotel RA985BX erősítő, diy phono, Vandersteen 1C hangfal, Vibavoice Omega500 tápkondi, ezek Béres János fórumtárs felújításában. Linn lp-játszó Oppo bluray, Heed táp, Fapaci, ACR, AudioNote, VdH, ZuAudio Event, Soner, Furutech kábelek, Triangle Antal hangfal.

cat7505
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Cenya írta:
Sziasztok!

Lehet,hogy "meg fogtok ölni" a kérdés miatt, de azért bátorkodom megkérdezni azt, hogy mekkora jelentősége van a tàpkábel hosszának?
Lehet-e tápkábel rövidebb 1,5 méternél anélkül, hogy azzal rontana a hangzásra kifejtett hatásán?
Ez 1 jó a kérdés, és igen a 1,5m kb.-ra jó lehet...de én inkább hanyagolom az SI méter/centi/mm-es történetet. Vannak régi emberközeli mértékegységek, amik ráadásul még matematikailag is jobban működnek.

Cenya
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: Cenya »

Oké,köszönöm a választ, kis helyre kell betuszkolnom a tápkábeleket,amiket egyedileg készíttetek.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3268

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Cenya írta:
Sziasztok!

Természetesen lehet, vannak gyártók akik rövidebb méretben is kínálják a kábeleiket, pl. Audioquest, Ők kínálnak egész rővid, 3 láb(kb. 90cm) hosszú tápkábeleket is. Más gyártók meg a hosszabbakra esküsznek, pl. a Nordost tápkábelei általában 180cm hosszúak. Szerintem erre nincs szabály, a 150cm talán az arany középút.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3197

Hozzászólás Szerző: audioline »

Amelyik gyártó nem spirálban utazik, ezek szerint eltévelyedett..., nem ismerik EMI-t. A szűrést főleg nem. :D :luck:
.

Cenya
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: Cenya »

Sziasztok!

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1117

Hozzászólás Szerző: denesdr »

audioline írta:
2019.03.05., kedd 22:46
denesdr írta:
2019.03.05., kedd 22:20
audioline írta:
2019.03.05., kedd 21:28
Miért kell spirális...?
Mert most ez "becsípődött" nálam.
Amúgy meg egy Nordost vajon miért így készíti az összes tápkábelét? Vagy mondjuk egy XLR kábelnél pl. ez alapvető, ezáltal is csökkentve a külső ki/be hatásokat. Meg különben is miért ne?

A Nordost így, Y márka meg nem így. A spirált főleg a flexibilitás okán alkalmazzák... Az XLR elvéből adódóan pont nem érzékeny a "hatásokra". De hát miért ne? Hátha jobb lesz... :smile29:
Nem tudom, lehet nem egyről beszélünk, a flexibilitás szerintem csökken a spirál formában alkalmazott vezetékek esetén, legalábbis nekem ez a tapasztalatom. Nem tudom látott-e már valaki egyenes/párhuzamos elrendezésű XLR kábelt, mert én nem láttam még, sőt a legjobb XLR kábelek dupla csavart vezetékpárral rendelkeznek (Starquad elrendezés). XLR szerintem hasonló mint az AC hálózat van neutral/hot/earth, ebben különbözik az RCA-tól ahol neutral=earth, pont ez a nyűgje is általában. Aztán lehet hülyeségeket beszélek :D
Szóval továbbra is érdekelne jófajta csavart vezetékpárú tápkábelnek való cucc ötlet.

audioline
V.I.P.
V.I.P.

denesdr írta:
2019.03.05., kedd 22:20
audioline írta:
Miért kell spirális...?
Amúgy meg egy Nordost vajon miért így készíti az összes tápkábelét? Vagy mondjuk egy XLR kábelnél pl. ez alapvető, ezáltal is csökkentve a külső ki/be hatásokat. Meg különben is miért ne?

A Nordost így, Y márka meg nem így. A spirált főleg a flexibilitás okán alkalmazzák... Az XLR elvéből adódóan pont nem érzékeny a "hatásokra". De hát miért ne? Hátha jobb lesz... :smile29:
.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

audioline írta:
Miért kell spirális...?

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Miért kell spirális...?
.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Carrobi írta:
2019.03.05., kedd 20:06
denesdr írta:
2019.03.05., kedd 19:43
Sziasztok!
Azt tudja esetleg valaki, hogy egy Lapp Ölflex 110 CY kábel az spirálisan elhelyezett vezetékekből áll vagy csak sima párhuzamos az elrendezés?
Párhuzamos.
Köszönöm! Valami spirális elrendezésű tápkábel ötlet valakinek?

Carrobi
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 145

Hozzászólás Szerző: Carrobi »

denesdr írta:
2019.03.05., kedd 19:43
Sziasztok!
Azt tudja esetleg valaki, hogy egy Lapp Ölflex 110 CY kábel az spirálisan elhelyezett vezetékekből áll vagy csak sima párhuzamos az elrendezés?
Párhuzamos.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Sziasztok!

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 377

Hozzászólás Szerző: mgus »

zoli73 írta:
2019.03.02., szomb. 19:23
mgus írta:
2019.03.02., szomb. 15:46
zoli73 írta:
2019.03.02., szomb. 15:38

Gúnyolódás helyett adhatnál tanácsot is, ha már ilyen nagy tapasztalattal rendelkezel...
Kb 1000Ft/m a ofc vezetéknek métere, de ahogy elnézem te se a mosógép vezetékét használod. :D
"Kábelek: Kimber Hero, Kimber Monocle X"
Én is voltam kezdő, elmentem megvettem a valamire való vezetéket, hogy halljam van-e értelme tápkábelre költeni.
Persze, ezek nem mosógép kábelek, de nem is arra gondoltam, hogy én, és pláne nem hangfrekvenciás kábelnek használnám.
Viszont egy belépő szintű készülék, teszem azt cd-játszó gyári tyúkbelét, simán kiváltanán egy ilyen "mentett" kábellel, olyan formában, hogy a készülébe egy IEC aljzat a kábel végeire, valami olcsó, de stabil, jó minőségű, mondjuk Viborg dugók, garantáltan nagy előrelépés, potya pénzen.
A hálózati kábeleim saját gyártmányok ahogy lentebb leírtam, nem kevés munkával, de olcsón kivitelezve.
A hangsugárzó, és ic kábeleim színvonala mellett gagyinak tűnhetnek, de messze nem a gyenge láncszemek.
A legolcsóbbakat nem említve, Isotek Premium, Siltech Berlin, Siltech spx-20, spx-30, amim volt és járt nálam egyfajta Hydra Sound, ezeknél egyértelműen jobb.
Tudom, ezek messze nem csúcs kábelek, de drágábbra bizony sajnálom a pénzt, pláne úgy hogy 7db-ot kellene venni helyettük, valami jobb kábelből. Ezt a nem kevés lóvét inkább lemezekre költöm, kicsinyenként.
Szerintem inkább hagyd meg a belépő szintű cd gyári kábelét mert az bemegy készülékbe és nincs csatlakozási pont ami ronthat a lejátszó képességein. Ha mindenáron iec ajzat kiépítésén fáradozol akkor minőségi aljzatot érdemes beépíteni, mert azok se egyformák.A régi cd játszók még nem tartalmaztak pl. RF szűrőt tehát már kapásból lehet ilyet beszerelni.
Ha jobban megnézed a piacot akkor láthatod a hálózati kábelek általában készre szerelve kerülnek a piacra, persze lehet kapni méterbe is az egyéni igényeknek a kiszolgálására.Jó magam szerelem a saját kábeleimet azzal nincs is baj, de még így is találkozok rengeteg szerelési hibával, pl. gyári elosztóba laza kötés.
Csatolmányok
IECEMI.jpg
IECEMI.jpg (12.16 KiB) Megtekintve 3765 alkalommal
MaXiMusz MF3.2,Hb-Ag 200,Low end PC,SBx Titán HD,Neotech NEI-1002,
Furutech Alpha Cable,Fi-50,Fi-32 GTX-D System,AG power & Nano liquid.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

mgus írta:
2019.03.02., szomb. 15:46
zoli73 írta:
mgus írta:
2019.03.02., szomb. 13:27

Még el is hiszed, :hahaha: hogy jó lehet.
Gúnyolódás helyett adhatnál tanácsot is, ha már ilyen nagy tapasztalattal rendelkezel...
Kb 1000Ft/m a ofc vezetéknek métere, de ahogy elnézem te se a mosógép vezetékét használod. :D
Én is voltam kezdő, elmentem megvettem a valamire való vezetéket, hogy halljam van-e értelme tápkábelre költeni.
Persze, ezek nem mosógép kábelek, de nem is arra gondoltam, hogy én, és pláne nem hangfrekvenciás kábelnek használnám.
Viszont egy belépő szintű készülék, teszem azt cd-játszó gyári tyúkbelét, simán kiváltanán egy ilyen "mentett" kábellel, olyan formában, hogy a készülébe egy IEC aljzat a kábel végeire, valami olcsó, de stabil, jó minőségű, mondjuk Viborg dugók, garantáltan nagy előrelépés, potya pénzen.
A hálózati kábeleim saját gyártmányok ahogy lentebb leírtam, nem kevés munkával, de olcsón kivitelezve.
A hangsugárzó, és ic kábeleim színvonala mellett gagyinak tűnhetnek, de messze nem a gyenge láncszemek.
A legolcsóbbakat nem említve, Isotek Premium, Siltech Berlin, Siltech spx-20, spx-30, amim volt és járt nálam egyfajta Hydra Sound, ezeknél egyértelműen jobb.
Tudom, ezek messze nem csúcs kábelek, de drágábbra bizony sajnálom a pénzt, pláne úgy hogy 7db-ot kellene venni helyettük, valami jobb kábelből. Ezt a nem kevés lóvét inkább lemezekre költöm, kicsinyenként.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

cat7505
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

mgus írta:
2019.03.02., szomb. 16:18
cat7505 írta:
2019.03.02., szomb. 15:59
Én nem használok feketére oxidált anyagot, és a pamuthoz sem ragaszkodom kizárólagosan.
Ezek szerint a pamut a legjobb szigetekés főleg a 230v-os vezetékeknél, mi történik ha kap egy kis vizet. :D
Hát igen, egy ilyen régi csupasz drót még impregnált pamutban elég veszélyes lehet,
ha pl. uszodát csinálsz a nappaliból...ami általában mindennapos dolog.
Ezért is írtam hogy kizárólagosan nem ragaszkodom a szövethez,
csak zománcozott, zsugoros vagy teflonos szálra használok ilyet.

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég

cat7505 írta:
2019.03.02., szomb. 15:59
mgus írta:
2019.03.02., szomb. 15:01
A vas is vezeti az áramot mégse alkalmazzák vezetéknek, tudom a lényeg hogy pamut legyen rajta és fekete legyen a réz, mert az már jó be van égve, a vasaló zsinór lenne a legutolsó amit bedugnék az erősítőmbe.
egy jófajta öreg kábel sokszor úgy néz ki mint egy új, belül oxidmentes benne a réz,
és van olyan is hogy a pvc köpenye 30 év után is lágyabb mint egy mostanin.

Én nem használok feketére oxidált anyagot, és a pamuthoz sem ragaszkodom kizárólagosan.
de valamiért -a franc tuja miért- árulnak ilyet is méghozzá horror árakon.
A keresőbe írd be "Western Electric cloth/wax cloth" csak előtte rögzíts az álladat :rolleyes:
Ezek szerint a pamut a legjobb szigetekés főleg a 230v-os vezetékeknél, mi történik ha kap egy kis vizet. :D
Ha horror áron adják akkor nem kell, már lehet kapni teflon bevonatú occ rezet horror áron akkor inkább azt veszek.
Csatolmányok
index.jpg
index.jpg (5.31 KiB) Megtekintve 3745 alkalommal

cat7505
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

mgus írta:
2019.03.02., szomb. 15:01
A vas is vezeti az áramot mégse alkalmazzák vezetéknek, tudom a lényeg hogy pamut legyen rajta és fekete legyen a réz, mert az már jó be van égve, a vasaló zsinór lenne a legutolsó amit bedugnék az erősítőmbe.
egy jófajta öreg kábel sokszor úgy néz ki mint egy új, belül oxidmentes benne a réz,
és van olyan is hogy a pvc köpenye 30 év után is lágyabb mint egy mostanin.

de valamiért -a franc tuja miért- árulnak ilyet is méghozzá horror árakon.
A keresőbe írd be "Western Electric cloth/wax cloth" csak előtte rögzíts az álladat :rolleyes:

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég

zoli73 írta:
mgus írta:
DonThomasino írta:
2019.03.02., szomb. 13:10
Így simán elképzelhető, hogy mondjuk egy régi porszívó, vasaló, mosógép vezeték jó lehet ?

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

mgus írta:
DonThomasino írta:
Így simán elképzelhető, hogy mondjuk egy régi porszívó, vasaló, mosógép vezeték jó lehet ?

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég

cat7505 írta:
2019.03.02., szomb. 14:52
mgus írta:
nem kell elhinni, meg kell tapasztalni...
nekem is vannak gyári és épített régi rezes kábeleim, nem csak AC-re
A vas is vezeti az áramot mégse alkalmazzák vezetéknek, tudom a lényeg hogy pamut legyen rajta és fekete legyen a réz, mert az már jó be van égve, a vasaló zsinór lenne a legutolsó amit bedugnék az erősítőmbe. :D De ne tudom ki eszi még meg azt a régi poént, amikor már a 100e tápokat adogatják elfele mert az se elég jó.

cat7505
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

mgus írta:
nem kell elhinni, meg kell tapasztalni...
nekem is vannak gyári és épített régi rezes kábeleim, nem csak AC-re

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég

DonThomasino írta:

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”