a.gabriel írta: ↑2019.08.15., csüt. 18:31
A kérdés a harisnyát az induló vagy fogadó oldalon kössem a testre? > induló oldalon
Illetve további kérdésem, a 2 eres IC kábelnél hova kell kötni a plusz ért? > induló és fogadó oldalon a testre, illetve ha van árnyékolás, akkor azt az induló oldalon kell a testre
A hálózati kábelnél az erek végét futtassam cinnel? > forrasztás helyett érvéghüvelyt használj minden csatlakozási ponton hálózati kábel esetén
Plusz ér? ezt ugye nem a pozitív-meleg érre gondolsz? Ha nem akkor mi az hogy plusz? ha több mint kettő vezető ér van a kábelen, akkor azzal lehet "játszani" hova kössük. Elsőnek én a GND-re kötném a plusz ért a kábel mindkét végén, így a gnd kéteresen és duplakeresztettel megy.
Árnyékolás, ha van a kábelen, akkor azt érdemes és bekötni, szabadon hagyás az rosszabb. A szabály az, hogy egyik oldalon kötjük és a legnagyobb áramú készülék oldalon, ez többnyire a végerősítő, tehát az mint csillagpont az árnyékolások felé. A koaxkábelre ez nem vonatkozik, mert ott a harisnya a gnd szerepét is ellátja.
Árvég hüvely vagy forrasztás. Tömör erű vezetőre ez nem kérdés, vagyis egyiket sem kell. Sodrott erűt akkor lehet bekötni hüvely vagy forrasztás nélkül, ha a szorító elem az kengyeles, tehát összezárja a könnyen szétmászó ereket. De, pl a Weidmller szerű WD sinre pattintós csokik kengyelesek és mégis hüvelyezzük, mert így kevésbé lapítja szét a szálakat és bontás-újra kötésre stabilabbak. A kis keresztmetszetű szerelt csatlakozóknál én még nem láttam kengyeles befogást.
Ekkor kell a forrasztás vagy hüvelyezés. A forrasztás, vagyis ónnal futtatás akkor jó technikailag, ha sodrott szálak blankolás után erősen kézzel sodorva vannak, és jól előmelegítve csak éppen annyi ont engedni neki, ami körbe és egy kicsit belülre fut. Ha sok az ón és laza a sodrás, akkor csavaros szorítás szép lassan szét tolja az ónozott szálakat és ezzel fellazul lassan a kötés.
A hüvely vagy ónozás lehet más "hangú" erre nincs ökölszabály. Lehet kapni minőségű aranyozott hüvelyt, de van ezüsttel dúsított forrasztóón is. Az ólommentes ónokkal piszok nehéz jól és szépen futtatni, de szerencsére még lehet kapni gyantás-ólmos forrasztó ónt.