Az egyik fő szempont az volt, hogy minden alkatrészt a saját kivezetésével lehessen majd bekötni. Ráadásul a fóliatekecsek lábait nem lehet könnyen hajlítani, mert a fólia síkjára merőlegesen hajlandó csak kanyarodni.denesdr írta: ↑2022.03.21., hétf. 08:29Nem tudom, hogy rossz-e, mert lehet, hogy direkt olyannak kell lennie, mint a képeken (bár ezt kétlem). De alapvetően olyan messzire érdemes rakni a tekercseket egymástól amennyire csak lehet az adott helyzetben. Itt még lett volna hely távolabb rakni őket egymástól szerintem.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hangsugárzó építés
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2880
- Kapcsolat:
Re: Hangsugárzó építés
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
Nem tudom, hogy rossz-e, mert lehet, hogy direkt olyannak kell lennie, mint a képeken (bár ezt kétlem). De alapvetően olyan messzire érdemes rakni a tekercseket egymástól amennyire csak lehet az adott helyzetben. Itt még lett volna hely távolabb rakni őket egymástól szerintem.
Oké, végülis nem a legrosszabb az elhelyezés, de talán lehetne jobb is:http://www.troelsgravesen.dk/coils.htm
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Persze, én tudom! Ennél sokkal jobb, ha nincs egy sem, azt elég jól el lehet rendezni

Amúgy nem tervezem R-mag inzertálását a két tekercs közé.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
Nem a legszerencsésebb tekercselrendezés...
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Altec N809 keresztváltójának alternatív megvalósulása:
Az alkatrészek parafadugókból vágott rezgéscsillapító lábakon állnak.
Az alkatrészek parafadugókból vágott rezgéscsillapító lábakon állnak.
Jó estét mindenkinek ! Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy hol tudnék beszerezni, olyan minimum 33 centi átmérőjű hangszórórácsot, aminek van normális / felcsavarozható-pattintós / rögzítési lehetősége. Eddig a legnagyobb, amit találtam a Somogyi Audiós 306 mm.-es,de annak sincs épkézláb rögzítési lehetősége. 2 darabra lenne szükségem, hátha van valakinek elfekvőben... Kösz. Gyuri
- Spiky03
- Fórumlakó
- Értékelés: 197
Ilyennel nincs senkinek tapasztalata?

Spiky03 írta: ↑2022.02.23., szer. 09:19Megkérdezem itt is hátha előbb jön infó, ha nem baj? :)
Az mennyire lehet működőképes egy In-wall hangfalnál?
A falba építhető hangfalakat lehet dobozba rakni? Ha épít neki egyet az ember és úgy rakja fel a falra őket?
Pl. Definitive Technology UIW RLS II
Mennyit rontana a hangján mintha gipszkarton falban lenne?
Vagy telejsen elvetélt ötlet?
Köszönöm
MEDIUM (1.2) 110" 16:9;
Panasonic TX-P42ST50E;
HTPC-DELL MT7030, Amazon Firestick 4K MAX
3x Fosi V3; 5db Jamo D6 LCR
T.amp E-1200+15"Ultimax+15"MicroMarty
Oehlbach 108
ZyXEL NSA325v2 2T+4T WDRed
Xbox OneS+Kinect
Panasonic TX-P42ST50E;
Oehlbach 108
Xbox OneS+Kinect
Igen, csak azt mutataja, hogy épp milyen dobozban mérték. Az a 280 liter zárt kb free-air szerelésnek számít, a 140 liter 40Hz hangolással pedig egy normál reflex beállítás ehhez a hangszóróhoz. A T/S paraméterek alapján kb 80-150 liter között ad jó eredményt reflex doboz esetén, hangolás Fs körül.
Én annak idején ebben a dobozban hallgattam a 2226H-t.
RPI4B-Allo BOSS V1.2, TPA3255, Canton CT1000/JBL 250 TI Jubilee épülőfélben
- Tctronic
- Beköltözött
- Értékelés: 2742
Igen. Lehet mindkét adat csak a méréshez van?denesdr írta: ↑2022.02.28., hétf. 15:43..
A 125 liter kb egy jó középútnak tűnik első blikkre a hangszóró adatlapja alapján. Ahogy én megfigyeltem, nincsen magic number térfogat, van egy -tól -ig, amiben érdemes mozogni és akkor nagy gond nem lehet, ezért lehet olvasni a 2226 többféle méretű dobozba szerelt használatáról. A túl kicsi vagy a túl nagy nyilván nem jó, ezeket érdemes elkerülni.
Általánosságban a kisebb doboznak alacsonyabb group delay-je, magasabb a terhelhetősége, viszont kicsit gyengébb az alsó átvitele. De amíg az optimális tartományban vagyunk, addig nem gond a group delay és a terhelhetőség (xmax alapján) sem szokott gond lenni, az alsó határral egyetemben.
Persze azért legalább egyszer érdemes megtapasztalni, hogy mi van ha... Ezek szerint mostmár neked is megvolt.
Szerk.: az inkább 80 liter lesz a zárt dobozra vonatkozóan, nem?
Szerk 2.: mégis 280 liter van írva, de az nem az ajánlott térfogat, hanem az átvitel mérése ekkora dobozban készült.

"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
A 125 liter kb egy jó középútnak tűnik első blikkre a hangszóró adatlapja alapján. Ahogy én megfigyeltem, nincsen magic number térfogat, van egy -tól -ig, amiben érdemes mozogni és akkor nagy gond nem lehet, ezért lehet olvasni a 2226 többféle méretű dobozba szerelt használatáról. A túl kicsi vagy a túl nagy nyilván nem jó, ezeket érdemes elkerülni.
Általánosságban a kisebb doboznak alacsonyabb group delay-je, magasabb a terhelhetősége, viszont kicsit gyengébb az alsó átvitele. De amíg az optimális tartományban vagyunk, addig nem gond a group delay és a terhelhetőség (xmax alapján) sem szokott gond lenni, az alsó határral egyetemben.
Persze azért legalább egyszer érdemes megtapasztalni, hogy mi van ha... Ezek szerint mostmár neked is megvolt.

Szerk.: az inkább 80 liter lesz a zárt dobozra vonatkozóan, nem?
Szerk 2.: mégis 280 liter van írva, de az nem az ajánlott térfogat, hanem az átvitel mérése ekkora dobozban készült.
- Tctronic
- Beköltözött
Igen, kb125 liter. Valahol olvastam egy cikket, hogy 100 liter lehet jobb lenne. Na ezen felbuzdulva történt.... (Játszottam a reflex nyillás méretével is) Több értéket is találtam, fura mód ettől kisebb és nagyobb dobozba is építik. Az adatlapján 280 literes zárt és 140 literes reflex doboz értéket ajánlanak. A változás mértéke kevesebb volt, mintha egy banándugót cseréltem volna a hangfal kábelen. Többet vártam a kísérlettől

"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
Valami ilyesmire számítottam. Én annak idején 5 decis sörrökkel (egy nagy kartonnal vettem) csökkentgettem a belső térfogatot, mondván, hogy így fél literenként tudok hangolni, ettől precízebben úgysem kellhet. Vártam a nagy csodát, de lényegében csak annyi történt, hogy kevesebb lett tőle legalul a mély. Viszont a kísérlet után legalább nem szomjaztunk egy ideig.

- tonee73
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6282
Az csak a súlyán változtatna, a térfogatán nem.

Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
- Tctronic
- Beköltözött
Nem lett jobb

- Tctronic
- Beköltözött
Amikor azt olvasod, hogy a mélysugárzódnak 20 literrel kisebb doboz lehet jobb ... Fogd meg a söröm.
(2 db 10 literes vízzel töltött kanna)

- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2821
Készítettem egy passzív elemekből álló prototípus tápegységet, ami DIY Lowther field coil (elektromágneses gerjesztésű mágneskörrel rendelkező) hangszórót lát el energiával. Összehasonlítható lesz majd hangzásban az aktív félvezetős elektronikát felhasználó, modern stabilizált társaival
A lényegében 5 elemet tartalmazó tápegység a következőképpen néz ki:
- Triad-Utrad hálózati transzformátor
- GI SLP3040P Schottky dióda
- Jensen 4 pole 47.000uF/16v elektrolit kondenzátor
- Carson 30mH fojtó
TJ.

A lényegében 5 elemet tartalmazó tápegység a következőképpen néz ki:
- Triad-Utrad hálózati transzformátor
- GI SLP3040P Schottky dióda
- Carson 30mH fojtó
TJ.
- Csatolmányok
-
- Lowther_field_coil_passive_supply.jpg (1.23 MiB) Megtekintve 3254 alkalommal
-
- Lowther_field_coil_power_supply.jpg (1.29 MiB) Megtekintve 3254 alkalommal
-
- Lowther_DIY_field_coil_loudspeaker.jpg (237.57 KiB) Megtekintve 3254 alkalommal
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
- Spiky03
- Fórumlakó
- Értékelés: 197
Megkérdezem itt is hátha előbb jön infó, ha nem baj? :)
A falba építhető hangfalakat lehet dobozba rakni? Ha épít neki egyet az ember és úgy rakja fel a falra őket?
Köszönöm
Köszönöm
MEDIUM (1.2) 110" 16:9;
Panasonic TX-P42ST50E;
Oehlbach 108
Xbox OneS+Kinect
Panasonic TX-P42ST50E;
Oehlbach 108
Xbox OneS+Kinect
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11023
- Kapcsolat:
A belső csillapítás leginkább a lecsengésre van hatással, tehát én a vízesésgörbét tanulmányoznám, de persze a torzítás is változik, mivel kevesebb belső reflexió jut vissza a membrán hátoldalára. Én konkrétan be szoktam tolni a mikrofont a dobozba, vagy rátolom a membránra, mikor a belső viszonyokat próbálom megismerni.
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Igen, a torzítás és fázisgörbék valószínűleg többet mutatnának, de azért itt is látszik valami (felső a bélelt verzió):
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11023
- Kapcsolat:
Ez tipikusan olyan beavatkozás, aminek eredményét nem a hangnyomás görbéken fogod látni.
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Lowther PM7 folytatás:
Tettem kártolt gyapjút a dobozokba, de csak annyi történt, hogy lejjebb hangolódott a doboz, iszonyatosan subládásan késleltetett bummogásra lett hajlamos -gondolom lett bőséges group delay-, és a sok kilohertzes belső visszaverődéseket megszüntette, mert visszatért a hangszóró saját 10k körüli kiemelése: Ez a rózsazajos mérés nem túl kívánatos, ahogy a bummogás sem -hiába hangolom följebb-, az állóhullámokkal pedig semmi sem történt. Valoszinuleg kellene inkább egy amorf doboz, aminek nincsenek párhuzamos oldalai, viszont esetleg minimál csillapítás a hangszóró mögött van. Ehhez már nembiztos, hogy lesz elég elszántság.
Tettem kártolt gyapjút a dobozokba, de csak annyi történt, hogy lejjebb hangolódott a doboz, iszonyatosan subládásan késleltetett bummogásra lett hajlamos -gondolom lett bőséges group delay-, és a sok kilohertzes belső visszaverődéseket megszüntette, mert visszatért a hangszóró saját 10k körüli kiemelése: Ez a rózsazajos mérés nem túl kívánatos, ahogy a bummogás sem -hiába hangolom följebb-, az állóhullámokkal pedig semmi sem történt. Valoszinuleg kellene inkább egy amorf doboz, aminek nincsenek párhuzamos oldalai, viszont esetleg minimál csillapítás a hangszóró mögött van. Ehhez már nembiztos, hogy lesz elég elszántság.