nagyon biztató eredmény már elsőre is ...
hamarosan készre vágom csak a szkóp még nincs itt mert kölcsön van :)

Acus írta: ↑2018.09.24., hétf. 22:54
Második. Minél nagyobb az egyenirányító után kondi telep, annál nagyobb áram impulzusosakkal rángatja az előtte lévő trafót, egyre rövidebb impulzusokkal. Ezek a nagyáramú meredek impulzusok zajt termelnek, a trafó lemezeit rángatják, miközben a vas telítődik benne. Na ezért is érdemes a trafót legalább kétszeresre teljesítményűre méretezni.
Köszönöm! pontosan erre gondoltam, az erősítőnek nyílván a végtelen mennyiségű pufferkapacitás a megfelelő, de hálózati transzformátornak nem. Találni a rendelkezésre álló hálozati transzformátor és puffertelep közötti "egyensúlyi" állapotot, lehető legnagyobb kapacitás mellett.Acus írta: ↑2018.09.24., hétf. 22:54Második. Minél nagyobb az egyenirányító után kondi telep, annál nagyobb áram impulzusosakkal rángatja az előtte lévő trafót, egyre rövidebb impulzusokkal. Ezek a nagyáramú meredek impulzusok zajt termelnek, a trafó lemezeit rángatják, miközben a vas telítődik benne. Na ezért is érdemes a trafót legalább kétszeresre teljesítményűre méretezni.
Tápkondi nagysága? Bizony, minél nagyobb az érték, annál nagyobb stabilitás és dinamika érhető el a hangzásban. De, azért vannak korlátok is. /végerősitők utolsó tápját ritkán szokták stabtápról megoldani, ennek is több indoka van/Acus írta: ↑2018.09.19., szer. 12:18Sziasztok!
Nem vagyok tul jaratos az elektronikaban, igy segitseghez fordulok :)
Szeretnem az erositom tapegysegeben levo pufferkondenzatorok maximalis erteket meghatarozni. Jelenleg 40.000uF ez az ertek, de szivesen bovitenem ezt addig, amig a halozati transzformator engedi.
Kinek mi a velemenye a puffer kapacitas noveleserol?
Illetve, hogyan hatarozhato ez meg?

Mi alapjan szamoltad a ezt a pufferkapacitast? Mi az optimalis toltes aramlas a transzformator es az erositopanel kozott? Szamit a pufferkondenzatorok belso ellenallasa? Esetleg impedanciaja?

Két nagyobból drágább ugyanazt a minőséget kihozni, mént több kisebből.asebestyen írta: ↑2018.09.22., szomb. 11:37És mi a véleményed a 2db nagy kapacitású puffer kondi vs a kisebb kapacitású kondenzátorokból álló telepek tekintetében?

És mi a véleményed a 2db nagy kapacitású puffer kondi vs a kisebb kapacitású kondenzátorokból álló telepek tekintetében?LIMAR írta: ↑2018.09.22., szomb. 11:32Én felső határt nem szabnék, inkább alsót. Az kb. megegyezik fülelek által megadottakkal, csak nem azokkal az indokokkal magyarázva.
10000 uF alá én nem mennék 50W/8 Ohm esetén sem.
A trafó szekunder tekercse pedig legyen a lehető legnagyobb átmérőjű vezetékből, ami még ráfér a csévetestre is. De ez arányosan igaz a primerre is, mivel a primer soros ellenállása áttranszformálódik a szekunder oldalra. Aki tekeri a trafót, tudni fogja, hogy hogyan méretezze a vezetékeket a csévetesthez, az áttételekhez. A lényeg, hogy ne legyen kihasználatlan tér a csévetesten. A primer és a szekunder is a lehető legkisebb ellenállású legyen úgy, hogy az áttranszformálódott primer ellenállás kb. megegyezzen meg a szekunder ellenállással. Ez így kicsit bonyolultan hangzik, de nem az. Trafóméretezés. A trafó tekerők érteni fogják.

Én felső határt nem szabnék, inkább alsót. Az kb. megegyezik fülelek által megadottakkal, csak nem azokkal az indokokkal magyarázva.
Segitenel abban mit kell a meretezeskor figyelembe venni? Mi a felso hatara a pufferkondenzator meretenek?LIMAR írta: ↑2018.09.22., szomb. 00:41
4.) Mitől lenne rosszabb? Ideális a végtelen kapacitás, vagy(is) a stabilizált tápfeszültség lenne. Valamennyi kapcsolás érzékeny a tápfeszültség változására. Nincs végtelen tápfesz elnyomása egyetlen kapcsolásnak sem. Minél jobban változik a tápfesz (puffer feszültség), annál jobban változnak a feszültség erősítő fokozatok munkapontjai. Ez nem kívánt nem lineáris torzítást okoz. Az meg rettenetesen bántó tud lenni.
A kis méretű tápegységgel (trafó/puffer) rendelkező erősítők nagyon hamar elkezdenek bántóan viselkedni. Elvékonyodik a hang, kellemetlenné válik, le akarod halkítani, pedig a kivezérlés határában sincsenek még. Csupán a puffer feszültség nagymértékű ingadozása miatti munkapontváltozások hatásait halljuk.
Na, mindegy, csak beleolvastam ebbe topikba (a közelmúlt eseményei miatt), de inkább nem kellett volna tennem.
Nem is zavarok tovább senkit. Jobb lesz az mindenkinek.

1.) Ezt ugye nem gondolod komolyan.fülelek írta: ↑2018.09.21., pén. 20:431.)Egyrészt a táp kondi a terheléssel felüláteresztő szűrőt képez. Pl. 4700uF 4 Ohm kb. 8Hz -3dB átvitelt enged, ami elvileg elegendő.
2.)Ha kevés a kapacitás, a maximális kivezérlés is csökken, 3.) túlvezérléskor a táp 100Hz-es brummja hozzáadódik a jelhez, ettől vastagszik a mélyhang, ami sokaknak tetszik, de hibás megoldás. Tudom, hogy van olyan erősítő kapcsolás, ahová 2200uF-ot ajánl híres/hirhedt cég, de ez smafu.
Ami az egytollú diyert érdekli: 50W 4Ohm 10000uF elegendő, ha csak 8Ohmos a terhelés, akkor elég a 4700uF.
4.) A 40000uF akkor jó, ha nagyon minőségi a puffer, különben tényleg rosszabb lesz a hangzás.

Nekem véleményem van a növelésről. Szerintem már a 40000uF is sokkal több, mint kellene, hogy legyen. Gondolj csak bele: A végtranzisztor egyre jobban kinyit, főleg nagy kivezérléskor. Ekkor gyakorlatilag a kondit ráköti a kimenetre, illetve a terhelésre. A kondi elkezd töltődni nagy árammal, megszívja a tápot, az erősítő összecsuklik. Bár én csöves vsgyok, de rengetegszer hallani ilyen hibát még gyári tranyósaknál is. SzVSz én inkább a táptrafót méretezném túl, és kis kondenzátort használnék. Legyen nagyon kicsi a táptrafó belső ellenállása. Mondjuk 2200u-ot maximum. Sokkal jobb lesz a hang. Én kiszámolnám, hogy hány Joule energiát tud szolgáltatni az erősítő, és akkora, max 1,5-szer akkora energia tároló képességű kondit tennék be. Kondi energia: E= 1/2CxUnégyzet. Az erősítőt meg majd kiszámolja Btamás, ő úgyis olyan sokat tud elméletileg, hogy csak haj!Acus írta: ↑2018.09.19., szer. 12:18Sziasztok!
Szeretnem az erositom tapegysegeben levo pufferkondenzatorok maximalis erteket meghatarozni. Jelenleg 40.000uF ez az ertek, de szivesen bovitenem ezt addig, amig a halozati transzformator engedi.

Nekem véleményem van a növelésről. Szerintem már a 40000uF is sokkal több, mint kellene, hogy legyen. Gondolj csak bele: A végtranzisztor egyre jobban kinyit, főleg nagy kivezérléskor. Ekkor gyakorlatilag a kondit ráköti a kimenetre, illetve a terhelésre. A kondi elkezd töltődni nagy árammal, megszívja a tápot, az erősítő összecsuklik. Bár én csöves vsgyok, de rengetegszer hallani ilyen hibát még gyári tranyósaknál is. SzVSz én inkább a táptrafót méretezném túl, és kis kondenzátort használnék. Legyen nagyon kicsi a táptrafó belső ellenállása. Mondjuk 2200u-ot maximum. Sokkal jobb lesz a hang. Én kiszámolnám, hogy hány Joule energiát tud szolgáltatni az erősítő, és akkora, max 1,5-szer akkora energia tároló képességű kondit tennék be. Kondi energia: E= 1/2CxUnégyzet. Az erősítőt meg majd kiszámolja Btamás, ő úgyis olyan sokat tud elméletileg, hogy csak haj!Acus írta: ↑2018.09.19., szer. 12:18Sziasztok!